Hernia inghinala – operatie clasica sau laparoscopica?

Postat in 06 June 2012 de Dr. Teodor Buliga

Este cel mai frecvent tip de hernie (2/3 din total) şi una dintre cele mai răspândite afecţiuni ale omului modern – o zecime din populaţia Globului prezintă o hernie inghinală la un moment dat pe parcursul vieţii. Apare într-o zonă slabă a peretelui abdominal inferior, între creasta iliacă (marginea laterală a bazinului), ligamentul inghinal („stinghia”, cum este cunoscută popular) şi marginea laterală a muşchiului drept abdominal. Există două tipuri mai frecvente de hernie inghinală – oblică externă sau indirectă (două treimi din cazuri), situată mai lateral, şi directă (o treime), spre muşchiul drept abdominal.

Apare mai frecvent la bărbaţi (90%). Pe de o parte, aceştia au bazinul îngust şi înalt, inserţiile muşchilor abdominali lăsând un gol, un punct de minimă rezistenţă, pe unde se produc herniile. Pe de altă parte, prin acest gol trece … testiculul, care se formează în abdomen, de unde coboară spre scrot în timpul vieţii intrauterine. Pe traseu se formează o comunicare între abdomen şi scrot – numită canal peritoneovaginal – care în mod normal se închide până la naştere sau în primele luni după aceea. Dacă rămâne deschis, vorbim de o hernie inghinală congenitală, care este exclusiv oblică externă. În coborâre, testiculul lasă în muşchi un tunel, numit canal inghinal, pe unde trece „rădăcina testiculului”, funiculul spermatic. Acesta este de fapt un cordon care conţine vasele testiculare şi deferentul, canalul prin care sunt transportaţi spermatozoizii. Cu vârsta sau sub acţiunea unor factori favorizanţi, pereţii canalului inghinal îşi pierd trăinicia, caz în care pot apărea ambele tipuri de hernie inghinală.

Hernia inghinală se manifestă ca o umflătură în regiunea inghinală. Netratată, ea creşte progresiv, ajungând până în scrot. În funcţie de lungimea sacului herniar, vorbim de punct herniar (abia se palpează la nivelul orificiului profund al canalului inghinal), hernie inghinofuniculară (când vârful sacului intră în canalul inghinal), bubonocel (sacul apare la orificiul superficial al canalului inghinal) sau hernie inghinoscrotală, când ajunge în scrot. Sacul herniar prezintă la nivelul orificiului inghinal profund o gâtuitură, numită colet. Cu cât acesta este mai îngust, cu atât durerile locale sunt mai severe şi riscul de încarcerare / strangulare mai mare. În stadiile avansate, orificiul profund este atât de larg, încât se suprapune cu cel superficial, canalul inghinal fiind practic desfiinţat. Durerile locale sunt mai mici, dar apar deja probleme la distanţă, constipaţia cronică fiind poate cea mai simplă dintre ele. Există în popor legenda că o hernie netratată evoluează către cancer. Nu este adevărat, hernia ca atare neprovocând teribila maladie. Se întâmplă însă, mai ales la vârstnici cu hernii gigante, ca pe intestinele din sac să se dezvolte, independent, un cancer, al cărui diagnostic este pus doar în momentul operaţiei pentru hernie, de unde şi povestea.

Cu excepţia herniilor congenitale, care se mai pot închide spontan în primele luni de viaţă, hernia inghinală a adultului nu se remite fără tratament chirurgical. Din contră, ea evoluează permanent, sporindu-şi dimensiunile. Purtarea diferitelor centuri nu ajută cu nimic la încetinirea progresiei bolii, ba chiar poate favoriza lezarea intestinelor din interiorul sacului herniar. Vârsta nu este o contraindicaţie pentru corectarea herniei inghinale, majoritatea pacienţilor fiind de altfel vârstnici. Anestezia rahidiană, de departe cea mai folosită în hernia inghinală, este foarte bine tolerată la vârste înaintate şi la cardiaci. Se poate interveni chirurgical şi sub anestezie generală, care devine obligatorie în cazurile operate laparoscopic.

Au fost imaginate o sumedenie de procedee pentru repararea herniei inghinale. Chiar dacă se mai acceptă astăzi şi tehnici fără plasă (se numesc procedee tisulare, adică folosesc ţesuturile pacientului), procedeele aloplastice (cu plasă) au devenit standard în ultimul deceniu. Cel mai folosit în prezent este procedeul Lichtenstein „tension-free” (fără tensiune). Presupune amplasarea unei plase prin deschiderea canalului inghinal, aşadar prin tăietură clasică. Este procedeul considerat la momentul actual ca având cele mai bune rezultate şi cel mai mic risc de recidivă. Din ce în ce mai multe studii recente arată că şi procedeele laparoscopice încep să egaleze performanţele procedeului Lichtenstein. Plasa se poate monta şi laparoscopic, prin abdomen (procedeu transabdominal properitoneal – TAPP) sau chiar fără a deschide peritoneul (extraperitoneal în totalitate – TEP).

Indiferent de procedeul ales, hernia inghinală necomplicată este uşor de tratat chirurgical. Complicaţiile ei pot fi însă redutabile, cura herniei fiind în acest caz dificilă. Sunt suficiente motive pentru a nu amâna efectuarea intervenţiei chirurgicale salvatoare.

Citeste si:
Plasa pentru hernie – informatii generale

662 comentarii pentru acest articol

 1. dan m a spus pe

  m am operat de hernie inghinala si am o mica umflatura sub operatie care nu era vizibila pana in momentul scoaterii agrafelor . pielea la suprafata are o culoare normala . operatia este clasica , cu plasa si a fost facuta in urma cu 5 zile . este normal ?

 2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @dan m: cand o hernie inghinala a fost reparata cu plasa, posibilitatea ca o ansa sa iasa din nou sub piele (adica o recidiva) este infima. In schimb, postoperator se mai produc la locul respectiv colectii – seroame (limfa), hematoame (sange). De principiu nu este necesara evacuarea lor chirurgicala, se resorb singure in timp (cam 3-4 saptamani). O alta explicatie este edemul inflamator, care este de fapt reactia normala a organismului la “agresiunea” pe care i-a produs-o chirurgul local. V-ar ajuta un tratament antiinflamator si putina gheata local (nu in contact direct cu pielea).

 3. romeo a spus pe

  buna ziua. M.am operat de hernie inghinala dreapta oblica acum 5 zile. Anestezia a fost rahidiana. Nu m.am miscat nici in timpul injectiei,nici in timpul operatiei si nici dupa operatie,abia la vreo 7 ore dp ce mi.am simtit bine bine picioarele. Problema este ca am foarte mari dureri de cap, daca stau 5 min in picioare sau in fund pe scaun ma doare capul de nu ma mai pot concentra,iar daca ma intind in pat durerea se opreste. Ce e de facut? Ce pastile sa iau? Am luat nurofen forte si trece pt o jumatate de ora dar dupa aceea apare iar durere de cap de simt ca explodez. Stima. O zi buna.

 4. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @romeo: trebuie sa va hidratati cat de mult, mancand inclusiv usor sarat si band apa in consecinta. Daca sunteti consumator de cafea, nu uitati de ea. In loc de Nurofen incercati Quarelin.

 5. iulian a spus pe

  Buna ziua,
  Am fost operat de hernie inghinala normala, dreapta fara complicatii ,fara plasa,operatie clasica,de 22 zile.
  1-In momentul in care ma ridic in picioare , ma asez jos,s-au fac anumite rotiri in pat ma doare operatia.
  2-Zona operatiei este ca un castravete de 8-10 cm si 3cm diametru fiind amortita.
  3-Pe linia buricului 14 cm spre dreapta am o durere intr-un punct doar cand stau in picioare si cand ma misc.
  Intrebare_Vedeti normale aceste lucruri.

 6. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @ Iulian:1. Doare prin intinderea firelor cu care este fixata plasa.
  2. Este normal, uneori castravetele e cat un dovlecel… Inflamatia se resoarbe cam dupa o luna. Amortelile cam dupa 3, dar uneori persista o mica zona triunghiulara complet amortita.
  3. este firul din coltul superior al plasei. Ar trebui sa va lase complet dupa max 3 luni.

 7. Iulian a spus pe

  Buna ziua.
  DL.Doctor,va multumesc pentru raspunsul dat.
  O singura precizare:Asa cum am spus si prima data nu mi s-a pus plasa.
  Raspunsul Dvs.este valabil si in aceasta conditie?
  Va multumesc.

 8. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Iulian: scuze, mi s-a parut de la sine inteles ca aveti plasa (este standardul international in domeniu in operatiile de hernie la adult de cativa ani). Cu atat mai mult, repararea herniei fara plasa presupune suturi in tensiune, de unde si durerile. Este unul dintre motivele pt care operatia de hernie inghinala fara plasa a fost abandonata oficial in majoritatea tarilor civilizate.

 9. cristina a spus pe

  buna ziua domnule doctor st operata de hernie inghinala stanga fara plasa si dupa 20 de zile am un junghi care se lasa pe piciorul stang pana in genunchi.au trecut 20 de zile de la interventieste normala durerea asta ??? pe zi ce trece e tot mai dureros este normal??

 10. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cristina: de principiu, nu ar trebui ca durerea pe care o descrieti sa aiba legatura cu hernia, mai ales ca a debutat la 3 saptamani de la operatie (deduc ca nu exista in ptimele 2-3 saptamani aceasta durere). In plus, iradierea pana la genunchi este necaracteristica herniilor inghinale. POate ca ar trebui sa cautati si o alta cauza.

 11. Pavel a spus pe

  Buna ziua D.Doctor.. Am o nelamurire in legatura cu hernia inghinala care am facut’o acuma 2 sap in partea dreapta.. Dar ceea , ce ma sperie este ca , am testiculul strang mai mare decat cel drept.. si deasupra testiculu’lui am o biluta foarte foarte mica care o simt.. E ceva normal ??

 12. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Pavel: “biluta” poate fi capul epididimului sau un chist epididimar – sunt relativ frecvente, fara semnificatie deosebita. Exista uneori o usoara asimetrie intre testicule, dar nu pot aprecia daca asta are vreo semnificatie la Dvs, in lipsa unui consult direct. Oricum, daca hernia ar fi fost de vina pentru asimetrie, ea ar fi actionat in sens opus – la 2 saptamani de la operatie testiculul pe partea cu hernia ar fi fost mai mare decat celalalt. Ca sa fie vorba de o atrofie testiculara generata de o operatie de hernie, ar fi trebuit sa treaca multe luni sau chiar ani pana cand interventia ptr hernie sa fi produs micsorarea testiculului pe partea respectiva.

 13. Victor a spus pe

  Buna ziua,

  Am fost operat marti, 29 iulie de hernie inghinala dreapta recidivata, care a fost incarcerata si periviscerita. Postoperator totul a decurs ok, mi s-au pus fire resorbabile, doar la capete la exterior a trebuit sa taie “mustatile” ca sa le zic asa. Vineri am fost externat. Am avut dureri de testicul drept si in spital si acasa … astazi dupa ce am facut dus am observat ca testiculul drept spre varful lui pielea este vanata. E normal? Ma ingrijoreaza destul de rau acest aspect .
  Iar in partea de jos a operatiei unde a scos firele de suprafata a ramas o bucata care nu a vrut sa iasa mi s-a spus sa dau cu betadina fiindca firul va iesi singur . Va multumesc !

 14. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Victor: Se accepta ca dupa operatia de hernie, mai ales in cazul unei recidive herniare, ceva mai frecvent in chirurgia clasica, dar si in abordul laparoscopic, sa se formeze mici colectii cu sange, care difuzeaza ulterior in tegumente. Ca atare, tegumentele din regiunea inciziei, penisul sau scrotul (nu testiculul, cum ati mentionat – acesta este situat mai profund si nu are legatura cu tegumentele care il acopera pur si simplu ca o punga) pot aparea de culoare violet inchis.. Este de fapt o banala “vanataie”, provocata nu de lovitura, ci de taietura chirurgicala. Se va vindeca de la sine in 3-4 saptamani. Cat despre fire, nu stiu ce fir s-a folosit in cazut Dvs (resorbabil sau nu) si nici cum au fost ele trecute. De principiu, firele neresorbabile ramase in tegument se pot elimina si singure, progresiv, fara sa va dati seama aproape, sau mai rapid, cu un mic “cos” ( un microabces) fara consecinte ptr Dvs.

 15. Victor a spus pe

  M-am linistit. Va multumesc frumos pentru raspuns ! O zi placuta !

 16. Corina a spus pe

  sunt operata de hernie inghinala pe partea dreapta de 10 zile,de ieri simt o durere deasupra operatiei in sold, are legatura cu operatia

 17. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Corina: poate avea, fie daca s-a adunat putin lichid la acel nivel (de principiu se resoarbe), fie daca se tensioneaza firele cu care sunt legati muschii/plasa. La fel de bine, durerea poate avea si o alta cauza, motiv pentru care este corect sa va prezentati la control la chirurgul dvs.

 18. Corina a spus pe

  buna ziua ,va multumesc mult .am sa merg la medic cand o sa mi prelungesc concediul medical . sanatate multa .

 19. Horatiu-Cristian a spus pe

  Am 29 de ani in urma cu 4 ani in urma unui efort mare mi-a aparut in partea stanga a organului genital o mica umflatura nedureroasa care s-a retras aproape imediat nu mi-a mai aparut in exterior sa fie vizibila dar totusi la efort uneori si dupa o alergare mai lunga (2-3 km) am o usoara fena in locul respectiv iar la repaos dispare. ce ar putea fi hernie sau o usoara intindere a :muschiului: abdominal? Va multumesc Horatiu

 20. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Horatiu: pentru herniile incipiente, foarte mici, diagnosticul este destul de dificil, subtil si se bazeaza foarte mult pe consultul direct. imi este greu sa va spun asadar daca este vorba despre o hernie sau nu doar pe datele furnizate.

 21. Corina a spus pe

  Buna ziua am o luna de zile de cand am a fost operata de hernie inghinala dar o durere deasupra operatiei nu a trecut chiar simt muschi adunati nu stiu exact daca acele firisoare care sau adunat sant muschi va rog sa mi spuneti din ce cauza am aceste sintome sant operata pe parte dreapta fara plasa va multumesc

 22. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Corina: din pacate, in procedeele tisulare (fara plasa) muschii sunt stransi si cusuti cu cateva fire, a caror pozitie difera de la un procedeu la altul. De aici si avantajul enorm al plasei, care nu creeaza tensiune in sutura si muschii sunt lasati in pozitie fireasca, indiferent de procedeul ales (clasic sau laparoscopic). NU se mai accepta astazi, cu exceptia anumitor hernii la copil, repararea unei hernii inghinale fara proteza sintetica (plasa de hernie). Partea buna e ca de cele mai multe ori tensiunea creata prin procedeele tisulare cedeaza treptat in timp.

 23. Marian a spus pe

  Buna ziua, m-am operat acum 3 saptamani de hernie inghinala partea stanga, iar intr-un capat operatia nu s-a inchis(aproximativ 1 cm). Doctorul mi-a spus ca nu e nimic grav si sa-mi aplic pansamente cu betadina si totul o sa treaca. Totusi, pe mine ma sperie faptul ca operatia s-ar putea desprinde. Pentru a evita orice risc ce ar trebui sa fac?

 24. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArian: daca nu s-a desprins pana acum, e putin probabil sa o mai faca. Sfatul cu pansamentele betadinate e absolut ok. Nu aveti altceva de facut decat sa asteptati vindecarea, ferind totodata zona de infectii

 25. mihai a spus pe

  va rog spunetimi parerea dmv mam operat de hernie inghinala si la 5 zile dupa operatie sa unflat in acelas loc unde nu is taiat ce se intampla i normal va multumesc

 26. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @mihai: nu insemana ca e neaparat o recidiva, mai ales daca vi s-a pus o plasa (riscul de recidiva la 5 zile e minim). De regula, apare un edem datorita faptului ca organismul repara tesuturile unde a umblat chirurgul. Uneori lichidul se aduna in vechea “punguta” a herniei – se cheama serom si se va resorbi dupa 1-2 luni singur. Daca lichidul e sange – se cheama hematom. Si asta se poate resorbi singur, dar mai lent. Puneti gheata local (nu direct pe piele), luati un antiinflamator oral, testiculele mentinute sus in permanenta.

 27. Adriana a spus pe

  Buna ziua, sunt însărcinată in 30 de saptamâni si din păcate am si o hernie inghinală pe partea dreapta. Urmează sa nasc prin cezariana(am născut si acum 3ani tot prin cezariana). As dori sa știu dacă in se poate rezolva si hernia in timpul operatiei de cezariana? Multumesc

 28. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adriana: daca va e teama de o noua anestezie, sigur ca se poate, chiar daca e putin mai dificil tehnic. Va trebui ca in plaga sa intre si un chirurg si va sfatuiesc sa insistati totusi pentru a va monta o plasa la locul respectiv. Pe de alta parte, daca hernia e mica, nedureroasa si chirurgul apreciaza ca are risc mic sa se complice, daca aveti o sarcina la risc puteti amana momentul pana atunci cand musculatura isi revine complet de la distensia provocata de sarcina (cam la un an postcezariana) – aceasta abordare are o serie de mici avantaje, legate de transformarile tesuturilor din timpul sarcinii (sunt imbibate cu apa, sangereaza mai repede etc. Dezavantajul major al temporizarii se refera la necesitatea de a face o noua anestezie, dar este mai degraba un deranj ptr Dvs decat un impediment dpdv medical.

 29. Daniela a spus pe

  Buna ziua, am un bebelus de 1 luna si jumatate cu hernie inghinala pe partea stanga. Operatia este singura solutie si daca da cat de grea este operatia si ce urmari poate avea pentru un copil asa de mic?

 30. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Daniela: se spune ca singura hernie care mai are ceva sanse sa dispara fara interventie este hernia inghinala congenitala la nou nascut, cu conditia ca defectul sa fie mic. Pentru amanunte suplimentare, va sfatuiesc sa cereti parerea unui chirurg pediatru. Chiar daca va fi cazul unei interventii chirurgicale, repararea in acest caz e mai simpla ca la adult. Chirurgul va va sfatui cand este momentul optim pentru asa ceva.

 31. Florin Turculet a spus pe

  Buna ziua,
  Am o hernie ighinala bilaterala. Am fost la un chirurg specialist(spitalul Moinesti, specializat in chirurgie laparoscopica, dupa consult mi s’a spus ca ar fi indicata o operatie clasica, fara plasa, cu “materialul pacientului” insa..desi peste tot se practica cel putin aplicarea palsei la adult.. descurajat total tinand cont de renumele si experienta celor de acolo..traim in Romania de fapt, nu ar trebui sa ma mire.. Intrebarea mea: se preteaza o operatie clasica pt o hernie inghinala bilaterala fara plasa? stiind ca in 50% din cazuri aceasta recidiveaza ?
  Va multumesc!

 32. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Florin Turculet: astazi nu se mai pune problema sa repari o hernie inghinala, mai ales bilaterala, FARA plasa. Pe de alta parte, nu toti chirurgii sunt de acord cu repararea laparoscopica a unei hernii (realist vorbind, exista avantaje si dezavantaje pentru ambele procedee – spre deosebire de litiaza veziculara, de exemplu, unde laparoscopia este standardul absolut). Totusi, prezenta defectului pe ambele parti este totusi creditata a beneficia maximal de pe urma acestui abord minim invaziv (prin aceleasi trei incizii se pot repara ambele hernii, in acelasi timp), ceea ce compenseaza din dezavantajele (reale) ale laparoscopiei. In concluzie, orice abord ati alege, din punctul meu de vedere plasa este OBLIGATORIE!

 33. razvan a spus pe

  Buna ziua
  Am 36 de ani si o hernie inghinala recidivata dupa doua operatii, una la 1 an, una la 28 de ani, ambele fara plasa. Chirurgul la care am fost insista ca ar trebui sa imi puna plasa, desi eu personal as prefera fara plasa pentru ca mi-e frica de complicatiile care ar putea sa apara.
  Ce m-ati sfatui date fiind problemele de mai sus?
  Va multumesc.

 34. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Razvan: in cazul Dvs plasa este OBLIGATORIE!!! Mai mult, tinand cont ca zona a fost deja “vizitata” de doua ori, s-ar putea sa fie mai simplu sa vi se monteze plasa laparoscopic. Oricum, repet, daca va operati fara plasa e ca si cum nu v-ati opera deloc – o noua recidiva e garantata.

 35. ana-maria a spus pe

  Buna ziua.Am o fetita in varsta de 2 ani si 5 luni iar incepand de la varsta de 8 luni i-a aparut in partea dreapta inghinal o umflatura cam cat o pruna si tare ca piatra.In timpul in care apare umflatura fetita plange puternic semn ca este si foarte dureroasa.Aceasta criza umflatura+durere nu dureaza mai mult de 10 minute si reapare la un interval de aproximativ 5-6 luni.De mentionat ca aceasta criza nu este asociata, din punctul meu de vedere, nici cu efortul, nici cu balonarea, nici cu scaune rare.Apare chiar si in momentul somnului.Dupa un control palpabil a fost diagnosticata cu hernie inghinala ombilicala si urmeaza sa fie operata.Dupa parerea dumneavoastra domnule doctor ce procedeu se impune in acest caz: clasic sau laparoscopic,tisular sau cu plasa avand in vedere varsta frageda a pacientei.Va multumesc anticipat pentru raspuns!

 36. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Anamaria: cel mai corect ar fi sa cereti parerea unui chirurg pediatru, este mult mai in masura sa va ofere aceste informatii. Pe de alta parte, la copii se prefera procedeele tisulare. Cura herniei ombilicale cunoaste nenumarate variante non-laparoscopice absolut corecte si eficiente chiar si la adult, cu atat mai mult la un copilas. Bafta multa, stiu ce inseamna sa iti operezi copilul!

 37. valentin a spus pe

  Buna ziua.Am fost operat de hernie inghinala dreapta cu plasa in urma cu o luna.Am dureri ca o intepatura sau ca si cand ar trage cusatura sau ar atinge ceva un nerv.E normal? Sunt motive de ingrijorare?Multumesc!

 38. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Valentin: daca nu aveti alte probleme (fenomene inflamatorii la nivel local, serom, hematom samd), nu ar trebui sa fie o problema. corect este totusi sa va adresati pentru un consult direct medicului care v-a operat.

 39. maria a spus pe

  Buna seara!Sunt mama unui baietel de doar 1an si 4 luni care in urma cu doar 1 zi a fost operat de hernie inghinala partea stanga laparoscopic imi fac mare griji ca atunci cand plange sau e agitat se umfla in zona testiculului stang si e cam vanat.As dori sa stiu daca e normal?Si daca este posi

 40. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @maria: uneori pe locul vechii hernii se mai acumuleaza serozitate sau chiar putin sange. Aceste colectii se resorb de regula de la sine.

 41. maria a spus pe

  Multumesc domnule doctor pentru raspunsul dvs si chiar aveti dreptate s-a retras vanataia…dar totusi inca se mai umfla cand plange si e agitat..e normal? Multumesc!

 42. Adrian a spus pe

  Buna ziua si La multi Ani

  in urma cu 3 luni jumatate am fost operat de hernie inghinala dreapta metoda Lichestein,plasa evident

  Dupa cat si in timpul acestor luni am acuzat dureri la miscari de trunchi-rasuciri mai precis.La intinderi de trunchi de asemnea Ma intreb…oare voi scapa de aceste durei,nu foarte mari ce e drept dar deranjante..

 43. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: durerile sunt date probabil de firele cu care a fost prinsa plasa. da, durile vor diminua, pe masura ce veti face din ce in ce mai mult efort si plasa, resp firele se vor rearanja in raport cu muschii.

 44. MB a spus pe

  Buna ziua,

  Am fost diagnosticat cu bubonocel stang(am inteles ca e prima forma de hernie inghinala) deci operatia nu este urgenta. In schimb fac foarte mult sport (fotbal si sala) si prefer sa ma operez pt a scapa de dureri. Daca ambele tipuri de operatii (clasica Tehnica Lichtenstein si laparoscopica ) sunt la fel de sigure as prefera cea laparoscopica deoarece are un timp de recuperare mai mic si pot reveni la capacitatea maxima de dinainte de operatie. Dar dvs ce imi recomandati : operatia clasica sau laparoscopica (avand in vedere ca voi reveni la efort fizic mare dupa operatie ) ?

  Multumesc !

 45. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MB: primul stadiu al unei hernii inghinale este punctul herniar si acesta nu prea se opereaza, de regula. Bubonocelul adevarat (pentru ca am mai intalnit confuzia chiar si printre medicii chirurgi) nu este chiar o hernie mica, ci una care urmeaza sa iasa direct sub piele, pe romaneste fie spus. Daca sunteti tanar, sportiv, activ samd, va sfatuiesc sa va montati laparoscopic o plasa. Bafta.

 46. Denis, 25 ani a spus pe

  Buna ziua,

  Am o hernie inghinala stanga, si in ultima vreme m-a deranjat si de la mers mai mult de am fost nevoit sa port o centura, as dori sa ma operez si nu stiu ce metoda ar fi mai buna, laparoscopica sau clasica, cu cele mai mici riscuri de recurenta…

  Va multumesc!

 47. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Denis: hotararea de a va opera clasic sau laparoscopic o veti lua impreuna cu chirurgul care va va opera, dupa ce va va examina hernia si va va prezenta toate argumentele pro si contro pentru cele doua aborduri – se iau in calcul dimensiunile herniei, constitutia dvs, riscurile anesteziologice implicate etc. Tinand cont de varsta, probabil totusi ca balanta va inclina in favoarea laparoscopiei.

 48. Litoiu Ion a spus pe

  buna ziua.mi-aparut o umflatura sub canalul inghinal in partea de sus a acestuia.vroiam sa va intreb daca e hernie si daca da ce fel de hernie si daca trebuie operata curand.

 49. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Ion: poate fi o hernie, dar la fel de bine o adenopatie (un ganglion), un lipom etc. aveti nevoie de un consult chirurgical.

 50. Bogdan a spus pe

  Buna seara. Pe data de 28 ianuarie am fost operat de hernie inghinala dreapta directa, prin procedeul Liechtenstein open tension free. Procesul de vindecare decurge bine si rapid. Am totusi cateva nelamuriri:
  1. Dupa cat timp as putea relua activitatile obisnuite(alergare, bicicleta, fotbal, sala)?
  2. Eu sunt suplu, dar cu trecerea anilor nu se stie ce schimbari pot aparea. In cazul in care o sa am burta, exista riscul ca plasa sa se rupa, din cauza “dilatarii” stomacului? Va multumesc.

 51. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Bogdan: stomacul nu ajunge in zona inghinala decat in cazuri exceptional de rare. “Burta mare” nu se formeaza din cauza stomacului, ci din cauza tesutului adipos, care intr-adevar poate modifica putin relatia dintre plasa si tesuturile vecine, dar de principiu NU plasa e cea care impiedica recidiva herniei, ci tesutul fibros format in jurul ei, mai putin influentat de luarea in greutate. Asadar, nu e cel mai fericit lucru sa va ingrasati, dar de principiu grasimea suplimentara in sine nu va rupe plasa. Ca grasimea se depune si in jurul intestinelor, impingand spre anterior musculatura abdominala, ca muschiul isi pierde din suplete si implicit eficienta, asta e oricum alta discutie, aplicabila si la cei care nu au fost operati de hernie.

 52. Camelia a spus pe

  Buna ziua,
  Sotul meu acuza dureri postoperatorii, dupa operatia de hernie inghinala (laparoscop) din data de 1.10.2013. Am facut si ecografie de parti moi, am fost la control la medicul care l-a operat. Explicatia medicului a fost posibila atingere a unui nerv. Ce se poate face in acest caz, excluzand varianta propusa de medic – “trece cu timpul”? multumesc.

 53. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Camelia: din pacate, aceasta este una dintre problemele operatiei de hernie, fie ea clasica sau laparoscopica (paradoxal, se pare ca este putin, putin mai frecventa in anumite procedee laparoscopice…), fara a fi provocate neaparat de operatia propriu-zisa (nerv taiat etc), ci uneori chiar de prezenta plasei (tesutul cicatriceal din jurul plasei include nervul).Atitudinea presupune reluarea progresiva a miscarilor, chiar in prezenta durerii, tratament antialgic simtomatic, la mare nevoie infiltratii locale cu anestezic si … rabdare, cam un an de zile. Daca durerea nu trece intr-un an se considera durere cronica si se incearca “neutralizarea” nervisorilor respectivi prin injectari cu anumite substante sau chiar sectionarea lor chirurgicala.

 54. Nicoleta a spus pe

  Buna ziua! Sotul meu in varsta de 36 de ani a fost diagnosticat cu hernie inghinala,intr un stadiu incipient. As dori sa stiu ce procedura este mai buna si mai ok, chirurgicala sa laparoscopica? Va multumesc!

 55. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Nicoleta: spre deosebire de alte boli (pietrele la fiere de exemplu, unde colecistectomia laparoscopica este universal recunoscuta si recomandata), pentru hernie atat abordul clasic cu plasa dupa tehnica Lichtenstein cat si abordul laparoscopic au cam aceeasi rata de recurenta si complicatii. Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, de aceea este corect ca solutia operatorie aleasa sa fie discutata individual, de la caz la caz, in functie de anumite criterii. Chiar daca hernia este unilaterala (bilateralitatea este o indicatie pentru laparo, daca se poate), daca sotul este tanar, activ, hernia mica samd probabil ca tot abordul laparoscopic ar fi de preferat.

 56. laurentiu a spus pe

  buna ziua! Am fost operat anul trecut in luna mai de hernie inghinala stanga recidiva unei operatii produse la varsta de 2 ani , in urma unui efort operatia a inceput sa ma jeneze… pe 7 ianuarie 2014 am fost operat din nou pentru inlaturarea agrafelor care fixau plasa si inlaturarea unor aderente… desi am o luna ,la o miscare mai brusca m-a jenat 2 zile zona… furnicaturile sunt prezente zilnic… este normal? am fost operat laparoscopic… la sf constantin bv

 57. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @LAurentiu: de principiu, daca unul din nervisorii din zona a fost prins in cicatricea generata de plasa, furnicaurile pot persista.

 58. iulia a spus pe

  sotul meu a fost operat acum 10 ani si am rugat sa-i puna plasa de atunci are dureri cind face un efort prea mare acum de exemplu are dureri mari abdominale balonari si nu stiu ce sa fac va rog domnule doctor ce trebuie sa faca sa mearga din nou la un doc ghirurg

 59. iulia a spus pe

  va rog domnule doctor puteti sami raspundeti acum sa pot lua o decizie

 60. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @iulia: nu strica daca v-ar vedea un chirurg; dat fiind intervalul mare scurs de la operatie, s-ar putea ca balonarile sa nu aiba nicio legatura cu hernia, asa cum foarte bine pot fi generate de o recidiva altminteri neexprimata. daca locul operat este ok si nici macar prin eco de parti moi nu se evidentiaza vreun defect local, meritata cautata o alta cauza pentru simptomatologie – colonul, de ex.

 61. marius-gabriel a spus pe

  am si eu o intrebare care ma framanta de cateva zile!am hernie dar nu vreau sa ma operez.moivul este ca am frica de anestezie!as dori sa stiu daca se poate face anestezie doar cateva injectii locale,in abdomen?si in medie cat dureaza o operatie de hernie?

 62. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArius:teoretic, se poate opera o hernie si cu anestezie locala. Din experienta, nu este deloc o optiune viabila – nu ofera confort nici pacientului, nici chirurgului. In ziua de astazi, anesteziile au devenit un lucru banal, asa ca va trebui sa va faceti curaj. Aveti de optat pentru o anestezie generala – abord laparoscopica, o anestezie generala SAU o rahianestezie – abord clasic. In functie de abord, marimea ei etc intre 40 si 75 de minute.

 63. marius-gabriel a spus pe

  multumesc pentru raspuns!as mai avea ceva de intrebat:sunt elev in clasa a 12 si nu vreau sa pierd prea mult de la scoala!ce tip de operatie mi-ati recomanda pentru o recuperare mai rapida(mai putine zile de internare)?

 64. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Marius: laparoscopica. Numarul zilelor de internare este acelasi ptr ambele procedee.

 65. HB, 29 ani a spus pe

  Buna ziua,

  Acum cateva zile si am fost la urgenta la un spital din Bucuresti pentru ca aveam un discomfort la baza scrotului, in partea stanga, mai ales dupa antrenamente (flotari, tractiuni, abdomene, etc fara ridicari de greutati altele decat cea a corpului). Mi s-au luat analize de sange si urina: aveam o infectie urinara. Mi s-a facut o ecografie a partilor moi. La ecografie medicul a spus: “Inghino-scrotal, punct herniar 1,2 cm, fara patrunderea organelor interne. Sa vedem ce zice chirurgul”. Chirurgul mi-a dat tratament pentru infectia urinara dar mi-a spus ca nu ma opereaza de hernie si sa nu mai fac efort fizic 3 luni. A spus ca daca ma opereaza nu mai fac efort 1 an. L-am intrebat daca punctul se va astupa si mi-a zis ca da, daca ma ingras (am 1,75 si in jur de 65 kg, 29 de ani).

  Mentionez ca am avut un job de birou pana acum cateva zile dar am o viata activa pe care vreau sa o mentin: antrenament aproape in fiecare zi, mers la munte cu carat de rucsac etc. In plus, voi pleca la o ferma organica din Suedia unde voi mai ridica cate un sac cu nutret uneori. Cand mi-am facut investigatiile urma sa plec peste doua zile in Suedia.

  Intrebari mele erau:
  1. E posibil ca punctul herniar sa se inchida in timp, eventual daca nu mai fac nici un fel de efort si ma ingras?

  2. Sa recurg la interventie chirurgicala? Sunt deschis la aceasta solutie daca dupa maximum 3 luni (nu 1 an) pot pleca in Suedia si ma pot intoarce la antrenamente.

  3. Daca ma operez e posibil sa mi se puna plasa in ambele parti: stanga si dreapta? Nu vreau sa mi se deschida mai tarziu si in partea cealalta.

  Multumesc mult.

 66. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @HB:1. Nu, nu se astupa. Poate cel mult sa nu evolueze. 2. Nu imi permit sa va fac o recomandare in lipsa unui consult direct. Va pot spune insa ca eu unul NU operez puncte herniare 3. Se poate, daca aveti modificari si pe partea cealalta. exista pareri care spun ca punand plasa pe ambele parti de la inceput, mai ales laparoscopic, poti face profilaxie cntralateral dar eu nu sunt de acord cu ele, cel putin daca nu exista niciun motiv prealabil. Cat despre restrictiile la efort ptr un an, asta este o megaprostie – poate ca nu ati inteles totusi corect. Chiar si montand plasa clasic, dupa 4-6 saptamani puteti sa va reluati activitatea integral. Laparoscopic chiar mai devreme.

 67. Mihai a spus pe

  Buna ziua. Acum o luna m-am operat de hernie inghinala dreapta prin procedeul Liechtenstein. Pana in urma cu o saptamana totul parea in regula, insa acum simt cateodata niste crampe si arsuri sub locul operatiei, deasupra zonei genitale, si chiar si in partea stanga. Este posibil sa fi aparut complicatii, sau mai rau, hernie si in stanga? Eu m-am protejat cat am putut si nu am facut eforturi. Va multumesc.

 68. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MIhai: e posibil ca simptomatologia sa fie data de reluarea eforturilor fizice, de fenomenele inflamatorii/de cicatrizare din jurul plasei etc. Sau, evident, sa nu aiba nicio legatura cu operatia avuta. Puteti cere parerea directa a medicului care v-a operat, e cel mai in masura sa faca aceste aprecieri.

 69. Dana a spus pe

  Buna ziua. In anul 2009, tatal meu a suferit un infract in urma caruia inima nu mai functioneaza normal, in sensul ca doar un sfert din aceasta mai bate(nu stiu sa explic in termeni medicali). Problema este ca el are si o hernie inghinala, umflatura fiind mai mult decat vizibila. Din ce ne-au spus medicii, inima tatalui meu nu ar rezista unei anestezii generale. Intrebarea mea este daca tata poate fi operat cu anestezie locala. Multumesc.

 70. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Dana: anestezia rahidiana este foarte bine tolerata de pacientii cardiaci, mai putin de catre cei cu hipotensiune severa. Se opereaza hernie cu anestezie locala (in SUA e chiar o moda cu asta), dar din motive pe care nu vreau sa le dezvolt aici, nu va recomand acest lucru. Chirurgul pe care il veti alege ptr interventie va va indruma cu siguranta sa va consultati cu un anestezist si acesta va va spune in deplina cunostinta de cauza (vazand o ecografie cardiaca recenta, de principiu) care sunt riscurile implicate.Facand un raport intre riscurile anesteziei si beneficiile operatiei, puteti alege calea corecta de urmat, dar de principiu se pot opera hernii si la pacienti cu afectiuni cardiace severe – in anumite conditii, desigur.

 71. Emilia a spus pe

  Buna ziua! M-am operat pe 20 ian 2014 de hernie inghinala stanga! Operatie clasica cu plasa metoda Lichenstain (sper sa fie corect). La o luna de la operatie m-am simtit deja foarte bine si nu stiu daca n-am exagerat cu diverse activitati cotidiene. Adica am mutat niste carti , am ridicat asa in teancuri mici stand pe covor in fund. La scurt timp am simtit o jena si o durere nu foarte mare in locul unde a fost drenul. De cateva zile ma c-am jeneaza din nou cand ma aplec cand ma ridic nu suport haine mai fixe sau rigide cum ar fi jeansi. Crede-ti ca se putea desface plasa sau sa migreze fin locul in care a fost fixata? Daca stau in pat n-am nimic. Poate sa aiba legatura si cu schimbarea vremii? Acum ce sa fac? Sa fac iar repaus la pat? In cazul in care s-ar desprinde plasa durerile ar fi suportabile? Si inca o intrebare : dupa cat timp pot sa merg din nou la inot. Mergeam pentru intretinere corporala de 3 , 4 ori pe saptamana si inotam o ora de fiecare data! Multumesc

 72. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Emilia: de principiu, procedeul Lichtenstein are rata minima de recidive. daca este corect fixata, plasa migreaza rarisim, asa ca nu cred ca asta este problema. trebuie insa verificat daca pe traiectul tubului de dren (a fost o hernie complicata, cu intestin incarcerat/strangulat, sangerare locala samd? de regula in cura clasica a herniilor inghinale drenajul se foloseste rareori) nu a ramas o colectie. Totusi, la 6 saptamani de la operatie, acest lucru e improbabil. Daca nu sunt alte semne de colectie, de inflamatie locala, ati putea relua eforturile fizice, inclusiv inotul – corect este sa urmati sfatul chirurgului Dvs, ptr ca acesta stie cat a fost defectul, cum l-a operat samd. De ex, eu le recomand pacientilor mei (chiar si celor operati clasic) sa isi reia rapid activitatea normala, inotul fiind sportul pe care il recomand preferential – cu moderatie, desigur, mai ales inainte de saptamana a 3-a/a 4-a de la interventie. Dupa 4, max 6 saptamani (in cazul herniilor gigante operate clasic), le recomand sa faca orice efort, fara restrictie.

 73. Emilia a spus pe

  Multumesc pentru raspunsul Dumneavoastra!
  Domnul doctor care m-a operat m-a sfatuit sa inot abia in iunie. Eu de fel sunt o persoana foarte activa si acum mi-e frica sa nu ma ingras. Hernia nu a fost foarte complicata , ruptura a avut conform ecografiei in jur de 6 mm si exista un saculet de 3 cm pe 1 cm si ceva. eu observasem d cca 5 ani o mica umflatura in zona accea. Uneori aparea uneori disparea. Am crezut tot timpul ca are de a face cu un ovar probabil inflamat. Ideea este ca inainte cu o 6 saptamani de a face criza de hernie ( adica peste noapte m-am trezit cu o umflatura cat o nuca care nu a mai dat inapoi timp de 10 zile pana m-am hotarat sa ma operez, febra durere in zona respectiva si stare generala de rau) am urmat un program nutritionist de 1200 kcal pe zi si am slabit 4 kg ( si doar grasime) . Parea ca am slabit mult mai mult. Am intrerupt programul si acum as vrea sa-l urmez din nou . Am 41 de ani 175 cm si 73 kg. dupa dieta ajunsesem la 70 de kg. acum am ajuns inapoi de unde plecasem. Nutritionista spune ca n-are de a face cu hernia dieta mea. Ce sa fac sa ma apuc din nou de dieta? Vreau sa ajung la 65 de kg si cu regimul acela sarac in calorii se poate , dar credeti ca se mai reface peretele abdominal sau fac hernie din nou? E posibil sa tin dieta si sa iau anumite vitamine sau minerale pentru refacerea muschilor si ce anume. Mentionez ca nu sunt grasa , sunt in standarde dar vreau sa am inapoi cele 65 de kg pe care le-am avut inainte de cele doua nasteri si cu care m-as simti mult mai bine. Sa tin din nou dieta cu 1000 – 1200 k cal pe zi acum ? Cicatricea de la operatie are 7 cm.
  Va multumesc!

 74. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Emilia: despre corectitudinea tuturor dietelor mentionate va poate da sfaturi un nutritionist. imi pare rau, dar problema nu intra in competentele mele…

 75. Michael ( Mihai ) Agrocostea a spus pe

  Fiind preoccupat de o mica , noua hernie inguinala am intrat pe acest site –
  Natural , vorbesc fluent romaneste ( nascut in Bucuresti ) , de peste 35 de Ani in New York ;
  Mi se pare raspunsurile – sant foarte competente – pentru diverse intrebari , care sant la fel de
  Interesante ( si care ma preoccupa si pe mine , inaintea operatiei – ca de ex ;
  – ce tip de operatie – classica – sau laparoscopie – pentru o mica hernie , care a originat in Jan 2014
  – care este tipul de anestezie – associat cu fiecare din cele 2 tipuri de op .
  – care sant sechelele ( cicatrice – urma taieturii , daca vreti – am retinut 7 cm/ nu este chair invisibila)
  – evident , ” plasa ” nu trebuie exclusa – indifferent de procedura ;
  – care sant ” riscurile ” – pentru fiecare din cele 2 proceduri ???
  Inteleg – laparoscopia implica , cred – o taieturia mai mica , dar se face ” in intuneric ” ?!
  Spre deosebire de procedura classica ( open cut ?);scuze – sant inginer de professione ( nu Doctor)!

 76. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MIhai: corect, alegerea abordului – clasic sau laparoscopic – tine de un cumul de factori: cat de mare este hernia, varsta dvs, alte boli asociate, cat de gras sunteti, cat de activ/ce tip de eforturi faceti de obicei, amanunte care de regula se obtin dupa un examen clinic direct. Operatia clasica poate fi facuta cu rahianestezie sau cu anestezie generala (asta dupa criterii europene – in SUA se poate face inclusiv cu anestezie locala, in anumite conditii), pentru abordul laparoscopic anestezia generala este obligatorie. Plasa este obligatorie in ambele situatii. Despre avantaje/dezavantaje, riscurile fiecarei metode etc as mai scrie doua articole – imi pare rau, dar ar fi tare cronofag sa vi le enumar pe toate. In abordul laparoscopic se fac TREI taieturi mai mici (max 1 cm). Operatia se desfasoara sub control video, cu lumina artificiala, rece.

 77. simona a spus pe

  TeptBuna seara am si eu o problema tatal meu are ciroza uscata si acum I sa depistat si hernie inghinala, iarputea dauna intrun fel? Este periculos? Mie frica sa nu ii dauneze la ciroza avand .in vedere ca el continua sa consume alcool .va multumesc si astept un raspuns

 78. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Simona: nu hernia agraveaza ciroza, ci invers. continuand sa bea, va face la un moment dat ascita (apa in abdomen), ceea ce ii va accentua hernia. este imperios necesar sa renunte la alcool si sa isi trateze corect ciroza. va sfatuiesc sa il convingeti sa isi repare hernia, inainte ca starea generala sa faca acest lucru imposibil.

 79. Vlad a spus pe

  Buna ziua,in urma cu ceva timp mi s-a spus ca am un inceput de hernie inghinala,dar nu era necesara o operatie.Acum dupa ceva timp am inceput iara sa lucrez la antrenament ,a inceput sa ma jeneze din nou!Ce sfat puteti sa imi dati?

 80. cornel b. a spus pe

  buna ziua,
  tatal meu are ciroza, se trateaza in momentul de fata, insa de ceva timp are si hernie inghinala care a evoluat destul de repede. Din cate am inteles, este aproape imposibila operatia clasica de hernie inghinala pentru un pacient ce sufera de ciroza, insa as vrea sa stiu daca este posibila operatia laparoscopica in acest caz.
  Multumesc

 81. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @cornel: daca ciroza este compensata, nu este nicio problema a opera hernia, clasic sau laparoscopic. Daca ciroza este decompensata, hernia se opereaza doar in situatii atent selectionate. Dupa parerea mea, la pacienti cu boli asociate severe, operatia clasica este mai bine tolerata decat cea laparoscopica, care implica obligatoriu o anestezie generala si – repet, la pacientii cirotici decompensati – are riscuri asociate ceva mai mari (sangerare din disectie etc).

 82. sergiu a spus pe

  Buna seara,
  Care sunt riscurile care le poate avea un pacient care a facut operatia de hernie, a facut infectie dupa o zi de la operatie(nu avea drena), i s-au taiat doua ate pentru evacuarea sangelui,infectiei si acum mai nou i se face antibiotic, dar i s-a innegrit zona genitala.Este un risc mare de complicatie?Face tratament cu C forte.Mie mi-e frica deja…

 83. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Sergiu: de principiu, la numai 24 de ore de la operatie nu e vorba decat rarisim de o infectie propriuzisa. cel mai probabil este vorba despre un hematom sau un serom la nivelul plagii. nu e nimic grav, daca problema e corect managerizata. succes!

 84. sergiu a spus pe

  Buna seara,va multumim pentru raspuns, dar eu inca am teama.Initial ni s-a spus ca e vorba de anticoagulantele din medicamentul de tensiune.Dupa ce i s-a invinetit partea de jos a abdomenului,i se duce acum vineteala pe piciorul stang,din rana deschisa curge sange, cheaguri urate, face cefort de 6 zile,iar prin preajma se vorbeste despre un asazis vas de sange care ar fi fost atins si pentru care ar fi trebuit sa primeasca un medicament care oprea sangerarea.A mai avut o operatie de hernie dreapta care dupa 5 zile era ok, dar acum ce vad ma sperie. Ce credeti ca as putea face? Deja are 8 zile de spitalizare si nu cred ca va pleca repede din spital…

 85. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Sergiu: a facut un hematom. Se va rezolva fara probleme, doar ceva mai lent.

 86. adrian a spus pe

  buna seara, ma numesc Pentea Adrian si am 16 ani. In urma cu mai multi ani am facut hernie inghinala, dar nu sunt deranjat foarte tare de ea , dar vreau sa ma operez. Am inteles ca se poate face prin operatie sau laparoscopic. Tin sa mentionez ca fac fotbal. Prin ce metoda mi-ati recomanda sa o tratez?

 87. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: laparoscopic, indiscutabil!

 88. adrian a spus pe

  va multumesc mult doctore pentru sfat

 89. Vlad a spus pe

  Va salut, sunt un caz mai deosebit: operatie hernie inghinala stanga, laparoscopica, in aprilie 2011, recidiva in 2013, reoperatie clasica in nov 2013 (cu plasa, metoda Liechtenstein), iar acum la 5 luni de la operatie incep sa simt din nou dureri in zona. In acest caz, care ar mai putea fi abordarea posibila??

 90. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Vlad: faptul ca doare nu inseamna neaparat ca aveti o recidiva. pentru moment, nu aveti nimic de facut decat sa infirmati/confrmati aceasta ipoteza.

 91. daniel a spus pe

  Va salut am o durere insuportabila la testiculul stang cam de 6 zile..si ma doare in partea stanga foarte rau. Nu mia iesit nici o galca insa cand pun mana ma doare grav.. am fost la un control si mi s-a spus ca am hernie inghinala.. am o intrebare.. necesita operatie urgent?

 92. cristi a spus pe

  Buna ziua Am fost operat de hernie inghinala clasica cu plasa acum 18 zile. As vrea sa stiu dupa ce perioada pot sa-mi reiau viata sexuala fara nici un risc? Va multumesc

 93. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cristi: daca nu mutati muntii din loc, oricand. cam dupa 4, max 6 saptamani de la operatie ar trebui sa puteti face absolut aceleasi eforturi ca un om neoperat.

 94. cristi a spus pe

  Va multumesc dl doctor pt raspuns

 95. cristi a spus pe

  As vrea sa va Mai intreb daca ie normal sa ma Mai tina la inghinali dupa 19 zile de la operatie? Va multumesc Inca o data.

 96. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @cristi: daca operatia a fost facuta fara plasa, da; mai rar, chiar si in operatii cu plasa senzatia de tensiune poate persista 3-4 saptamani – aceasta este totusi exceptia si nu regula.

 97. Laurentiu a spus pe

  Buna seara! M-am operat in urma cu 6 luni de hernie inghinala dreapta prin metoda clasica (taietura) cu plasa. Dupa operatie, la vreo 4 ore, m-am externat si am plecat acasa. Nu mi s-a pus drena dupa operatie. Acum la un control urologic (ecografie) am un lichid in testiculul drept si un chist epidimar (coada)de 13mm in testiculul stang. De vreo 1 luna resimt ceva dureri in testiculul stang. Credeti ca lipsa acelei drene postoperatorii a cauzat vreo infectie sau inflamatie la nivel testicular? Va multumesc!

 98. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @LAurentiu: nici vorba, majoritatea herniilor operate nu se dreneaza intraoperator. Hidrocelul pe partea operata este insa citat, fara a avea legatura cu prezenta sau absenta drenajului.

 99. bianca a spus pe

  In cazul unei operatii eventratie giganta hernie inghinala, 76 ani, femeie, cardiopatie ischiemica, glaucom , diabet tip II, vene varicoase, o operatie cu plasa, anestezie generala cu intubare ar duce la deces?

 100. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Bianca: orice operatie cat de mica are un 0,0000… risc de deces. Desigur, si reciproca e valabila – in conditiile de anestezie de astazi, riscul de deces a scazut mult. nu pot aprecia corect situatia, in lipsa unui consult direct, ptr a vedea ce manevre chirurgicale presupune “eventratia giganta”. Unele eventratii de mari dimensiuni creeaza mari probleme post op datorita efectului restrictiv pe care il au asupra plamanilor – ii “turtesc” dupa operatie.

 101. Jan a spus pe

  Buna ziua,
  Am fost operat de hernie inghinala stinga de trei ori. Ultima data mi s-a montat plasa. Dupa un an de la ultima operatie in urma tuse provocata de o raceala, mi-au aparut in citeva puncte hematoame. Au aparut si niste dureri provocate poate de faptul ca intr-un punct nemaiavind de unde sa prinda plasa, mi s-a spus ca au prins-o de os. As vrea sa stiu daca as putea sa ma operez in asa fel incit sa nu mai recidiveze?

 102. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @JAn: nu inteleg de ce ar trebui sa va reoperati – din cele precizate nu rezulta ca ati avea o recidiva. si, intr-adevar, uneori plasa se prinde de os. de altfel, in cele mai multe dintre procedeele laparoscopice ea sa prinde de os, fara ca asta sa ridice vreo problema insurmontabila.

 103. Jan a spus pe

  Buna ziua,

  Umflatura si durerile ma fac sa cred ca este o recidiva. Interventiile au fost toate trei clasice. Prima la virsta de 9 ani; a doua la 28 si ultima acum un an si jumatate la 45 de ani. In urma ultimei operatii a ramas destul de umflata zona. In pozitia culcat pe spate umflatura scade semnificativ. In plus este normal sa simt o durere surda de parca testiculul ar fi strangulat? Nu am depus efort, as putea spune aproape deloc. Ma intereseaza care ar fi metoda cu riscul cel mai mic de recidiva (in cazul in care este o recidiva) si daca se poate interveni in clinica dumneavoastra.
  Va multumesc!

 104. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Jan: dupa trei interventii clasice s-ar putea ca abordul laparoscopic sa fie mai util – asta daca este intr-adevar o recidiva si nu altceva. trebuie vazut la fata locului. da, o hernie recidivata se poate opera la Sanador.

 105. Jan a spus pe

  Va multumesc pentru informatii! O sa fac un control in Bacau si daca se confirma o sa va contactez pentru un consult si o eventuala interventie.
  O zi buna va doresc!

 106. Renata a spus pe

  Buna ziua,
  Tatal meu a fost operat acum 1 luna si 5 zile de hernie inghinala si i-au fost introduse, dupa cum ni s-a spus 2 plase. La data la care a fost chemat pentru extragerea firelor – 11 zile dupa operatie i s-a descoperit un serom si i-a fost scos. La inca 7 zile i-au foast scoase firele. In toata aceasta perioada a fost ingrijit de o asisitenta mediacala care venea pentru pansament la domiciliu. Dupa 26 zile asiatenta supunand ca nu este in ordine am fost la spital si i s-a practicat un mic orificiu prin care, prin apasare a fost eliminat lichid – o parte si de culoare rosie, dar nu avea consistenta sangelui. Am mai mers si urmatoarele 2 zile la control si in ultima ni s-a spus ca nu s-a mai strans lichid si rana se va inchide.Problema este la partea superioara a operatiei, in partea de jos aceasta fiind inchisa (lungime operatie aprox. 15cm). Totusi astazi este a 5-a zi dupa data la care era presupusa inchiderea si pe pansament inca se vede putin lichid. Mentionez ca tatal meu are 82 ani si ia Trombostop. In aceste conditii, va rog mult sa-mi explicati ce se intampla, de ce supureaza si ce ar trebui sa facem ca sa se inchida rana. Se poate sa fie datorita plaselor pe care le are introduse? Va multumesc foarte mult!

 107. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Renata: exteriorizarea de lichid la nivelul unei plagi postoperatorii nu inseamna neaparat supuratie!. Ptr ca tatat ia Trombostop, este mai degraba un hematom care a trebuit evacuat de acolo. Apoi, medicina nu este matematica – nu poti sti decat cu aproximatie evolutia unei leziuni. La 82 de ani cicatrizarea este mult mai lenta, oricum.

 108. Renata a spus pe

  Multumesc mult pentru raspuns. Precizez ca lichidul care apare la partea deschisa a operatiei nu este rosu ci alb-galbui si nu este mirositor, deci cred ca nu este puroi. In aceste conditii se poate elimina ideea de respingere a plasei? Se poate identifica care este problema si cat ar mai putea dura? De asemenea v-as fi recunoscatoare daca mi-ati spune daca ingrijirea ranii cu spalare cu alcool si apoi acid boric este cea mai potrivita in aceasta situatie.
  Multumesc in avans!

 109. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @renata: alcool in niciun caz. unii folosesc acid boric, eu unul nu. pansamente cu betadina, dar corect este ca plaga sa fie macar supravegheata de cel care v-a operat.

 110. vasile a spus pe

  Buna ziua domnule doctor.Bolnavii de diabet pot face operatie de hernie? Pot face anestezie? Se poate face operatia si cu anestezie locala?Ce metoda chirurgicala si ce metoda de anestezie este mai indicata pentru bolnavii de diabet? Va multumesc.

 111. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Vasile: de principiu, diabeticii pot face si operatie de hernie, si anestezie. Nu va sfatuiesc sa optati pentru anestezia locala. Anestezia se alege in functie de mai multe criterii, printre care: varsta si starea generala a pacientului, operatia ce va fi efectuata, alte boli asociate samd. Asadar, nu ma pot pronunta de la distanta. Veti stabili aceste amanunte impreuna cu medicul dvs chirurg si anestezistul care il va seconda.

 112. vasile a spus pe

  Va multumesc foarte mult!

 113. Anca Luiza a spus pe

  Buna ziua!
  1. Am fost operata de hernie crurala dreapta acum 2 saptamani.Acesta a fost diagnosticul la internare, iar pe biletul de externare s-a mentionat hernie inghinala.Doctorul nu mi-a dat explicatii in acest sens.Eu ce sa inteleg? 2.Umflatura pe care o aveam inainte de operatie, este tot acolo.Este normal?
  3.Am ramas cu doua degete de la mana dreapta amortite si mi s-a spus ca e din cauza pozitiei din timpul operatiei cand mi s-a intins un nerv.Mi s-a recomandat complex de vit. B dar nu vad nicio imbunatatire.Ce as mai putea face?
  4. Cat timp nu am voie sa fac efort? Nu ma refer la exercitii fizice ci la efort in timpul activitatilor casnice.
  5. Exista posibilitate de recidiva? In ce conditii?
  Multumirile mele!Va doresc numai bine!

 114. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @LUiza: 1. dgn de externare este de regula cel corect; 2. nu, dar nu inseamna neaparat ca aveti recidiva locala – poate fi un serom, un hematom; 3. posibil, relativ frecventa situatie – va trebui sa asteptati, poate dura intre 1-4 luni pana la remiterea problemelor; 4. va trebui sa cereti parerea chirurgului dvs, in functie de procedeul ales pentru repararea leziunii; pentru pacientii mei, eu nu limitez deloc activitatile normale, limitez eforturile intense maxim 4 saptamani, fara nicio restrictie dupa aceea; 5. oricand si dupa orice procedeu, in rata infinit mai mica dupa procedeele cu plasa

 115. adrian a spus pe

  buna….am hernie inghinala , si vreau sa ma operez laparoscopic …cam cat timp nu o sa am voie sa joc fotbal?

 116. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: depinde de marimea defectului – minim o saptamana. aproape sigur insa incepand cu a 2-a (mai rar a 3-a) saptamana de la operatie va veti putea relua progresiv eforturile anterioare. din a 4-a saptamana nu ar trebui sa mai aveti restrictii de efort.

 117. adrian a spus pe

  am de la varsta de 4-5 ani…..sper ca in 4 saptamanii sa imi revin complet
  va multumesc

 118. alexsb a spus pe

  Buna ziua dl doctor. Am 41 de ani, barbat. De vreo 2 saptamani am observat o foarte mica umflatura in partea dreapta, inghinal. Uneori dispare si apoi apare, fara sa observ cand se intampla cu exactitate aceste situatii. Nu as avea alte simptome in mod deosebit. Considerati ca este o hernie inghinala? Duc o viata sportiva (alergari, fotbal, diferite exercitii usoare fizice gen flotari), sa opresc totul in acest moment?
  Va multumesc anticipat

 119. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @alexsb:poate fi o hernie. Mergeti la un consult chirurgical, veti afla atunci ce eforturi aveti voie sa faceti si ce eforturi nu.

 120. Mihai.O a spus pe

  Domnule doctor, acum 4 zile m-am operat de punct herniar inghinal stanga, iar astazi am observat un saculet in scrot, deasupra testiculului stang, care ma jeneaza oarecum. Precizez ca s-a folosit metoda clasica si mi-a fost pusa plasa, nefiind folosit un tub de drenaj.. Totusi, cand ma misc simt o intepatura in operatie, iar locul acela nu il simt la atingere. In cat timp pot sa fac efort, avand in vedere faptul ca sunt politist si trebuie sa port centura cu materialele din dotare, aceasta fiind stransa pe mine. Cum se vindeca acel saculet? Operatia nu supureaza, totusi mai tin o sticla cu gheata pe operatie.

 121. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MIhai: hipoestezia cutanata dupa operatia de hernie poate persista o perioada indelungata. “Saculetul” poate fi un serom, un mic hematom sau un hidrocel. Primele doua situatii se vor rezolva teoretic de la sine in 4-6 saptamani. Pacientilor mei operati clasic cu hernii mici (nu ma pot exprima in cazul Dvs, de regula punctul herniar adevarat este o leziune in stadiu incipient, care nu are intotdeauna indicatie operatorie) le permit sa faca eforturi moderate imediat postoperator. La 4 saptamani pot face orice efort, fara restrictii. Cel mai corect este sa cereti sfatul chirurgului care v-a operat punctul herniar…

 122. Mihai.O a spus pe

  Operatia nu ma mai doare, firele au fost scoase, iar chirurgul care m-a operat a spus ca umflatura este un edem postoperator… insa de cand mi-a scos firele, saculetul acela a inceput sa ma doara foarte tare si merg greu, iar la palpare se simte tare ca si cum ar fi o vena groasa. Saculetul a aparut la aproximativ 3-4 zile dupa operatie, cand stateam in picioare am simtit o arsura in acel loc si a aparul acest saculet. imi e teama sa nu fie intestinul subtire, sa fi trecut de plasa din cauza efortului depus cand mergeam. cand stau in pat nu ma mai doare, doar cand stau in picioare.

 123. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Mihai: este aproape imposibil ca plasa sa se rupa si, daca ea este corect montata, intestinul nu are cum sa treaca prin ea.

 124. bec a spus pe

  buna ziua .Am facut o operatie de hernie inghinala dreapta acuma 2 luni si 1saptamana durerea este tot aceasi ca si inaintea operatiei dar in plus ma doare uneori cand ating putin mai sus de operatie si dimineata daca incerc sa ma screm ma doare operatie

 125. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @bec: ati fost operata clasic sau laparoscopic? cu plasa, fara (nu cumva clasiv, eventual fara plasa?)

 126. bec a spus pe

  Am fost operata clasic cu plasă.

 127. bec a spus pe

  Am uitat sa spun ca putin mai sus de operatie este si umflat(mie mi s-a spus ca mi sa facut operatie mai in jos de catre medicul rezident care ma operat)

 128. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @bec: nu pot aprecia corect din datele furnizate, in lipsa unui consult, dar cel mai probabil este un mic serom sau edemul inflamator postoperator – ambele se vor retrage dupa 4-6 saptamani

 129. bec a spus pe

  Va multumesc.O sa va sciu inapoi daca nu ma lasa durerea sau nu se desumfla .Va multumesc foarte mult.

 130. bec a spus pe

  O sa va sciu inapoi daca nu ma lasa durerea sau nu se desumfla .Va multumesc foarte mult.

 131. razvan danut a spus pe

  buna ziua domnule doctor. am fost operat de hernie inghinala bilaterala prin metoda cu plasa acum 3 zile. am cateva intrebari va rog:
  1. de la cat timp de la operatie ma pot urca la volan si cat timp pot conduce fara pauza?
  2. munca mea de birou inseamna in jur de 10 ore zilnic, cat de repede ma pot intoarce la servici si cat timp pot sta pe scaun cu si fara pauze?
  3. ce restrictii de efort sunt impuse si pe ce perioada?
  4. ce fel de exercitii imi recomandati pt o mai buna recuperare? inot…etc
  am 44 de ani 1.82m 97 kg.
  va multumesc

 132. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @danut: era util de stiut abordul – clasic sau laparoscopic. 1. oricand; 2. max o saptamana, nu exista restrictii altele decat durerile locale; 3.eforturi intense 4 saptamani, celelalte eforturi 7-10 zile sau chiar mai putin, daca e laparo; 4. inot
  PS Sunteti cam plinut…

 133. bec a spus pe

  Buna ziua?As vrea sa va intreb daca seromul sau edemul inflamator postoperqtor se vor retrage dupa 4-6saptamani de la operatie ca eu am deja 2luni de la operatie?
  Va multumesc.

 134. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @bec: de regula nu ar trebui sa persiste mai mult de 2 luni; uneori pot persista hematoamele mari, care au tendinta sa fie populate cu celule ale organismului si pot fi prezente la palpare o perioada mai indelungata.

 135. Paul a spus pe

  Buna ziua! Zilele trecute dupa ce am mancat am observat o umflatura in partea dreapta a abdomenului inferior (care dispare cand nu sunt balonat sau la ceva timp dupa ce mananc) si am mers la camera de garda a unui spital unde mi se spus ca e hernie inghinala si trebuie sa ma interneze si sa ma opereze.

  Pentru ca nu eram pregatit atunci sa ma operez, m-am programat ulterior la alt spital unde m-a consultat chirurgul, iar acesta mi-a spus ca hernia nu este foarte mare si sa mai astept o luna (in care sa nu fac deloc efort) sa vedem daca evolueaza, iar daca nu evolueaza nu trebuie operata.

  Pentru ca am primit doua pareri opuse, imi puteti spune va rog ce sa fac? Multumesc!

 136. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Paul: nu am cum sa corectez o parere medicala emisa dupa un consult direct, cata vreme nu v-am examinat. ca principiu, o hernie nu evolueaza vizibil intr-o luna decat arareori. de regula, evolutia unei hernii se vede in ani de zile, ca atare nu cred ca asta e explicatia pentru care vi s-a mentionat acest interval. pe de alta parte, o hernie odata produsa – indiferent de marimea sacului herniar – nu “da inapoi”, ea dispare numai in urma tratamentului chirurgical, prin operatie. ca atare, in aceasta boala nu exista o asteptare, in ideea de a vedea ce se intampla, ci se stabileste de la inceput indicatia chirurgicala. Ah, daca am in fata un pacient de 80 de ani, grav bolnav de inima, care mai are si vreun cancer intraabdominal, atunci hernia poate fi lasata in pace. nu in ultimul rand, o hernie se opereaza de urgenta daca este strangulata, recent incarcerata, dureroasa samd. altminteri, va puteti alege dvs momentul interventiei, sub rezerva ca o complicatie poate surveni oricand.

 137. alex a spus pe

  Buna ziua dl doctor. In urma unui consult acum 2 saptamani un medic chirurg mi-a spus ca am un inceput de hernie inghinala care va trebui operata dar nu in acest moment. La intrebarea mea care este acel moment dansul mi-a spus ca momentul optim este atunci cand “observ ca hernia iese” (am incercat sa-l citez). Intrucat dansul vorbea foarte natural despre acest aspect mi-a fost jena sa mai intreb, gandindu-ma sa nu dau in penibil.
  Acum insa realizez ca nu imi este foarte clar, cum imi dau seama ca “hernia iese”? Deocamdata la mine se manifesta cu o foarte mica umflatura care dispare in special dupa-masa si seara.
  Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a incerca sa-mi raspundeti.
  Cu respect

 138. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @alex: singurul “inceput de hernie” cu care sunt de acord este punctul herniar, care nu se opereaza – sa fiu cinstit, diagnosticul de punct herniar este subiectiv, variabil de la un medic la altul. daca hernia este vizibila la suprafata pielii, atunci nu prea este vorba de o hernie incipienta, ci de una constituita, care are oricum indicatie operatorie.

 139. George a spus pe

  Buna ziua, am fost operat acum doua luni jumatate de hernie inghinala oblica externa prin procedeul Lightenstein. In tot acest timp in zona, sub incizie, pe canalul inghinal tesutul a fost mai umflat, mai tare insa durerea s-a diminuat mult cu timpul. Acum cateva zile am facut un efort mai indelungat ( mers si alergare usoara) si de atunci acea zona de sub incizie este putin mai umflata decat pana acum , durerile reaparand in ortostatism, tuse – durerile fiind asemanatoare cu cele resimtite la doua saptamani dupa interventie.( intepaturi, usturime, senzatie de greutate si apasare). Mentionez ca incizia măsoară zece centimetri si nu simt nimic sub ea, zona avand o suprafata destul de mare(o palma) si coboara pe langa testicul pe picior, in tot acest timp nesimtind imbunatatiri din acest punct de vedere. Sunt toate aceste lucruri semnele unei posibile recurente? Mentionez ca am treizeci de ani. Multumesc, o zi buna.

 140. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @George: lipsa sensibilitatii tactile va persista indefinit, chiar daca aria se poate restrange in timp. persistenta “umflaturii” este normala in primele 3-6, poate chiar 8 saptamani. daca procedeul Lichtenstein este executat corect, recidiva este rarisima. cred ca durerile au fost generate doar de tensionarea suturilor in urma efortului fizic.

 141. alex a spus pe

  Va multumesc mult pentru raspuns domnule doctor, cred ca am inteles explicatia Dvs.
  Eu nu activez in domeniu, nu cunosc notiunile de “punct herniar” sau “inceput de hernie” insa ma gandesc ca domnul chirurg care m-a consultat mi-a indicat faptul ca nu ar fi de operat acum pentru ca in cazul meu acea mica umflatura dispare zilnic complet, pentru o buna perioada de timp, in timpul activitatii normale zilnice (in special dupa-amiaza si seara), pentru ca apoi sa reapara.

 142. diana a spus pe

  buna ziua am fost operata de hernie inghinala acum 4 luni operatie clasica cu plasa si am observat o umflatura incepand de la operatie in sus.Ar mai trebui sa fie umflat umflatura o am de dupa operatie cam la cinci zile dupa?Va multumesc.

 143. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Diana: daca este un hematom organizat (populat cu celule), poate persista si un an de la interventie; corect este sa cereti parerea celui care v-a operat.

 144. mircea a spus pe

  Vreau sa va multumesc inca o data pentru explicatiile si atentia din timpul consultului de astazi.

 145. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @mircea: cu placere.

 146. luiza a spus pe

  buna ziua domn doctor.am o intrebare am fost operata clasic de hernie inghinala ascunsa cum 2 saptamani a inceput sa se intareasca pe taietura si sub operatie sa umflat putin este normal sau trebuie sa ma duc la medicul care ma operat.va multumesc frumos

 147. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @luiza: mergeti pentru un control la cel care v-a operat, chiar daca de principiu este normal sa simtiti aceasta intarire a tesuturilor de sub incizie (proces normal de cicatrizare). induratia poate persista 2 luni postop.

 148. cristian a spus pe

  Buna zua domnule doctor,
  Am o hernie inghinala incipienta de vreo 2 ani. Umflatura este foarte mica si dispare deseori. Nu doare la atingere sau impingere. Astazi, de vreo 8 ori pina acum am avot o durere undeva mai jos de scrot. Eu am si o deficienta de testosteron pe care o tratez. Ma intreb, ar trebui sa ma duc la Urgenta? Poate trebuie sa fiu operat?
  Cu scuye pentru deranjamnetul de la ora si din ziua aceasta. Va multumesc anticipat.

 149. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cristian: o hernie este o urgenta doar daca este complicata (strangulata, de ex). Cata vreme ea este reductibila (dispare cand stati culcat pe spate, eventual impinsa la loc cu mana), atunci nu e o urgenta. Sigur, nu va disparea niciodata de acolo neoperata…

 150. vassile a spus pe

  Buna ziua, dupa cum am citit mai sus in comentarii si raspunsuri si eu trec printr-o perioada delicata, azi am vizitat cabinetul medical de famlie si am fost diagnosticat cu ,,hernie inghinala unilaterala sau, fara ocluzie si cangrena” . Am domiciliul la 400 km de Bucuresti si va intreb daca as putea veni cu acest bilet de trimitere la dvs.pentru un consult si o eventuala operatie prin metoda laparoscopica cu plasa deoarece in judetul de care apartin nu cred ca exista aceasta metoda iar pentru Iasi nu gasesc nici o informatie de a lua legatura cu un chirurg ce ma poate ajuta. Si cat timp ar fi necesar pentru consult respectiv interventie chirurgicala , la ce numar de telefon v-as putea gasi sa facem o programare daca ma puteti ajuta in ciuda distantei si a presiunii altor urgente si altor pacienti mai apropiati atat teritorial cat si sentimental. Doar asta este relatia doctor-pacient sau asa se creeaza cu timpul. Va multumesc si astept un raspuns pe site sau pe e-mail.vasi88888888@yahoo.com

 151. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Vasile: pentru programarea la un consult, o sa va rog sa apelati nr de telefon scurt afisat la rubrica de contact. din pacate, nu stiu daca va voi putea opera in aceeasi zi in care va voi consulta – numarul de programari este mare si se decaleaza doar prin aparitia unor urgente – asa ca este posibil sa mai faceti un drum la bucuresti ptr interventia propriuzisa. biletul de trimitere este util pentru operatie, NU si pentru consultatia initiala.

 152. radu a spus pe

  Buna ziua domnule Doctor
  In urma unei ecografii partii moi ptr zona inghinala stanga am primit urmatorul diagnostic:
  in corespondenta zonei dureroase in regiunea stangamla manevra Valsalva se evidentiaza o mica intrerupere a fasciei abdominale(cu un orificiu de dimensiunea 4-5 mm)cu protuzia grasimii preperitoneale, ce formeaza un mic lipom preherniar(de circa 6.5 mm).Cadru ecografic compatibil cu punct hernial indirect.

  Imi puteti spune daca considerati ca ar trebui sa ma operez?Sau ce sanse am sa fac pe viitor hernie inghinala?Precizez ca fac sala de aproximativ 5 ani si nu as vrea sa inchei aici deci priorotatea mea este sa nu fac hernie.
  Va multumesc

 153. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @radu: lipoamele preherniare nu sunt obligatoriu insotite si de o hernie; asadar, el in sine nu constituie o indicatie de interventie chirurgicala. totusi, prezenta lor poate duce/ anunta in timp (NU obligatoriu!) aparitia unei hernii. puteti continua eforturile, dar cu moderatie, evitandu-le pe cele care cresc mult/brusc presiunea intraabdominala. mai bine, faceti inot; supravegheati defectul pentru a surprinde, eventual, aparitia unei eventuale hernii. corect ar fi sa fiti si examinat clinic de orice chirurg, pentru a confirma si clinic (nu doar ecografic) absenta herniei.

 154. Anda a spus pe

  Buna dimineata domnule Doctor Teodor Buliga,

  Ma numesc Anda,am 24 de ani iar in urma cu un an mi s-a descoperit de medicul chirurg o hernie inghinala dreapta,care nu mi s-a marit cu timpul si am cerut parerea mai multor specialisti.Unii dintre ei erau de parere ca trebuie operata,altii ca se poate opera si cand voi vrea sa devin mama,impreuna cu operatia de cezariana.
  Ce parere aveti dumneavoastra ca si specialist? se poate strangula daca nu e mare? Ca si manifestare simt uneori ca ma sageata la hernie, este ceva grav?

 155. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Anda: paradoxal, riscul de complicare a unei hernii scade pe masura ce hernia ajunge sa depaseasca anumite dimensiuni. mai mult, herniile mici sunt si cele mai dureroase. trebuie sa tineti cont ca acelasi risc de complicare va creste foarte mult in timpul sarcinii, odata cu cresterea presiunii intraabdominale. altminteri, da – se poate repara o hernie si in timpul unei operatii de cezariana, desi aceasta solutie are si cateva dezavantaje, de care probabil ca veti fi incunostiintata la momentul oportun.

 156. Catalin a spus pe

  Buna ziua domnule doctor.
  Am o problema mai bizara. Eu m-am nascut cu hernie din cate stiu. Cand eram mic cca. 9-10 ani aveam o umflatura pe partea stanga a zonei inghinale. Acum am 19 ani si nu am avut niciodata probleme cu hernie desi am ridicat greutati. D

 157. Catalin a spus pe

  De 8 luni de zile merg la sala de forta, 4 luni am mers fara probleme insa dupa 4 luni am inceput sa simt o durere mica in partea stanga desi nu se mai umfla cum se umfla cand eram mic. Am fost la un doctor chiruc care a palpat zona si a spus ca nu este hernie. Pe ecograf a iesit “mic punct hernie”. ce credeti ca ar trebui sa fac ? sa ma operez iar apoi sa ma recuperez in timp pentru a putea face sport ? Va multumesc.

 158. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @CAtalin: din moment ce datele prezentate sunt contradictorii (chirurgul spune ca nu aveti hernie, ecografia da), mi-e greu sa ma pronunt in lipsa unui consult direct; de principiu, intre ecografie si consultul chirurgului, diagnosticul de hernie se bazeaza mai mult pe consultul chirurgical.

 159. eugen a spus pe

  buna seara domnule doctor. la inceputul lunii iunie am fost operat de hernie inghinala stanga mi sa pus plasa la un spital din iasi.dupa operatie am stat acasa o luna de zile linistit faceam doar plimbari in acest timp am avut dureri dupa care am plecat in anglia durerile au inceput sa dispara am inceput munca (spal masini). acum 4-5 zile cam la 3 luni de la operatie au inceput niste dureri la operatie de exemplu cand merg sau tusesc aspectul operatiei este normal.am sunat doctorul care ma operat si mi-a spus sa pun gheata cand stau acasa.puteti sa-mi dati un sfat va rog frumos.va multumesc

 160. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Eugen: durerile pot fi provocate de tensionarea firelor cu care a fost prinsa plasa, cauzate de eforturile fizice pe care le depuneti; urmati sfaturile chirurgului Dvs – hipotermie locala (adica gheata) si eventual tratament antiinflamator, simptomatic, la nevoie. cand reveniti intara, este bine sa mergeti la un control la cel care v-a operat.

 161. eugen a spus pe

  VA MULTUMESC MULTA SANATATE

 162. camelia a spus pe

  Buna ziua, d-nule doctor! M-am operat pe 26 iunie 2014 pt hernie femurala stanga! sub taietura, in acelasi loc unde era hernia inainte de operatie, simt o galma cand apas si este un pic mai umflata partea stanga( cu operatia) fata de partea dreapta! Este drept ca la incheietura piciorului nu mai exista acea galma asa cum era inainte de a ma opera! imi este teama sa nu fie o recidiva. nu ar fi tb sa fie complet plata partea cu operatia? este normal daca simt intepaturi mici si de f scurta durata, uneori? va multumesc anticipat!

 163. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @camelia: nu e obligatoriu sa fie o recidiva, mai ales daca vi s-a montat o plasa. totusi, ar fi bine sa mergeti la un control ptr a exclude si aceasta posibilitate.

 164. Marius a spus pe

  Buna seara, domnule doctor ! Situatia in care sunt eu este dupa cum urmeaza: am varsta de 40 de ani, iar de la varsta de 15 ani, practic culturismul (am 1,78 inaltime si 85 kg). La varsta de 7 ani am fost diagnosticat cu hernie inghinala (o mica umflatura in partea stanga, usor dureroasa si care se remitea in pozitia culcat). Medicul chirurg care m-a consultat (un vecin), a spus ca nu trebuie inca sa ma operez intrucat hernia este foarte mica. Si…asa au ramas lucrurile de atunci. Am facut armata, am practicat sport in continuare. Imediat dupa consultul de la varsta de 7 ani, nu am mai avut niciun fel de durere, dar mi-a coborat o ansa a intestinului (cred ca cel subtire) in sacul scrotal. Nu am nici un fel de probleme de natura digestiva sau testiculara (am un copil). Intrebarea mea este urmatoarea: ce ar trebui sa fac in continuare ? Sa merg la un consult, sa ma operez clasic sau lapatascopic (plasa am inteles ca este obligatorie) ? Ce se poate intampla daca nu ma operez ? Multumesc anticipat !

 165. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArius; in datele furnizate s-a strecurat o mica neconcordanta – daca in sacul scrotal a ajuns o ansa intestinala, atunci hernia nu mai este chiar mica. Pe de alta parte, o hernie odata produsa nu va trece NICIODATA de la sine. De operatie nu veti scapa asadar… Pentru a alege abordul corect, trebuie sa fiti insa consultat de un chirurg care practica atat procedeul clasic, cat si cel laparoscopic, urmand sa stabiliti impreuna care dintre aborduri este ce mai potrivit pentru dvs.

 166. camelia a spus pe

  Multumesc frumos pt raspuns! Am uitat sa mentionez ca nu mi s-a montat plasa deoarece sufar si de o alta afectiune ce facea periculoasa montarea acesteia! Cu siguranta ma voi prezenta la un alt control,numai ca acum sunt plecata din tara! Am uitat sa specific ca atunci cand apas galma respespectiva se retrage! Va multumesc din nou!

 167. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @camelia: faptul ca galma dispare la apasare este un semn relativ specific pentru o recidiva (asta nu inseamna ca asta este si in realitate); pe de alta parte, nu stiu despre ce alta afectiune asociat poate fi vorba – plasele actuale sunt perfect tolerate, inclusiv de pacienti cu imunosupresie, boli autoimune etc. daca nu este un secret, mi-ar placea sa stiu despre ce este vorba – nu am intalnit pana acum o situatie care sa contraindice in mod real montarea unei plase.

 168. Marius a spus pe

  Domnule doctor, va multumesc mult pentru raspuns ! Stiu ca este o hernie mare, imi cer scuze ca nu am specificat, ansa intestinala o am coborata in sacul scrotal de la varsta de 10 ani (cred). Cu riscul (si scuzele de rigoare) de a fi plictisitor, am rugamintea sa ma mai lamuriti cu cateva aspecte.
  1. Daca nu ma operez, ce pot risca ?
  2. Daca operatia este absolut necesara, cat mai poate fi amanata ?
  3. Daca ma operez, mai pot practica culturismul ?
  Cu deosebit respect si va multumesc anticipat !

 169. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArius: 1. in timp, intestinele vor migra in scrot, care se dilata enorm; basca, hernia se poate complica, ansele din interior putandu-se strangula; 2. cu cat amanati mai mult, cu atat va fi mai greu de reparat (defectul de la nivelul peretelui creste in timp); 3. de principiu, da – dupa ce plasa va fi integrata; trebuie totusi sa intelegeti ca prezenta unei hernii presupune o zona slaba, indiferent ce plase armate ar monta chirurgul acolo (zona cu plasa este solida, plasa nu se rupe, dar tensiunile se vor transmite in zonele invecinate, mai slabe, de exemplu in cealalta fosa inghinala).
  Ce nu inteleg eu – cum practicati totusi culturismul cu o hernie care inteleg ca este mare? Nu aveti totusi un antrenor, un medic de medicina sportiva care ar fi trebuit sa va dea un aviz in sensul asta?

 170. Marius a spus pe

  Va multumesc mult, domnule doctor ! Datorita sportului muschii abdominali s-au intarit foarte mult, motiv pentru care (cred) hernia nu m-a deranjat deloc, de asemenea, ansa intestinala din scrot nu a mai crescut (in fapt, este o mica portiune, abia observabila la palpare). Referitor la sportul numit culturism, va pot spune ca este cel mai nereglementat sport, fara controale antidoping, etc. Inca o data va multumesc pentru sfaturi si voi tine cont de ele !

 171. Andrei a spus pe

  Buna seara domnule doctor.Am si eu o nedumerire .Acum un an jumate am fost operat cu hernie inghinala partea dreapta ,(Lichtenschtein) cu plasa .Acum ceva timp am observat o umflatura dealungul operatiei si se vede tot timpul ,nu este moale umflatura la apasare se prezinta tare dar mie teama de o eventuala recidiva .Este normal o astfel de umflatura in aceeasi zona mai ales dupa ce s a folozit plasa ?
  As adauga ca dupa operatie cam dupa 3 luni am inceput activitatea si am lucrat deja ,dar am folosit corset inca 3 luni .Considerati ca ar putea fii cauzat recidiva ?In cazul in care ar trebui sa ma reoperez as putea opta pentru aparoscopie ? Va mutumesc anticipat

 172. laurentiu a spus pe

  Buna ziua,

  Dupa o hernie inghinala laparoscopic realizata in luna mai anul trecut am avut anumite dureri si am fost operat din nou pentru inlaturarea unor agrafe de titan, au fost inlaturate doar 3-4, restul au ramas considerand doctorul ca nu provoaca dureri (zona din care au fost inlaturare nu mai prezinta dureri). In urma celor 2 operatii am ramas cu dureri in testiculul stang (cel pe partea operata stanga) dupa cea de-a 2-a a fost afectat si dreptul gen furnicaturi, amorteala care se lasa putin si pe piciorul stang ,mi s-a recomandat tratament antibiotic si fizioterapie insa fara prea mare succes… acum mi s-a recomadat o alta operatie pentru inlocuirea agrafelor de titan cu resorbabile si probabil si schimbarea plasei… sau sa fie vorba doar de o epididimita sau nervul inghino femural care se afla in funicul sa fie atins de vro agrafa?

 173. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @laurentiu: durerile testiculare nu sunt date neaparat de prezenta capselor (sigur, ele pot fi vinovate de asta, daca ating vreun nervisor); se pare ca o cauza cel putin la fel de importanta este reactia inflamatorie data de prezenta plasei, care in abordul laparoscopic este aplicata direct pe elementele funiculului spermatic dupa o disectie destul de energica a acestuia (impusa de obicei de insasi hernia inghinala, de raporturile ei cu elementele respective). mai pe romaneste, s-ar putea sa fie date de procesul de cicatrizare, ceea ce inseamna ca nu intotdeauna simptomele vor disparea dupa eventuala extragere a plasei.

 174. laurentiu a spus pe

  multumesc frumos de raspuns… ca solutie ce as putea face sa scap de aceste? denervarea zonei?

 175. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @laurentiu: se poate distruge nervisorul respectiv cu conditia ca durerile sa fie provocate de prinderea acestuia in eventuala cicatrice. totusi, nu e un procedeu uzual.

 176. ion ion a spus pe

  pentru pitre la fiere de o,5cm ce fel de operatie imi recomandati?

 177. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @ion: dimensiunile calculilor NU sunt in sine indicatie sau contraindicatie pentru un anume abord chirurgical. Se pot scoate laparoscopic si calculi de 5 cm diametru! Asadar, fara discutie, colecistectomie laparoscopica.

 178. Renata a spus pe

  Buna ziua, am fost operata de hernie inghinala
  Dreapta recidivata, nu mi sa pus plasa, in zona pubelui imi este inflamat si am mai mereu Senzația de furnicaturi! Plus ca uneori ma Săgeata in piciorul
  Drept sus la inghinal! Este ceva normal?

 179. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @renata: nu ati precizat CAND ati fost operata. in prima luna – poate chiar in primele trei luni, sa zicem – simptomele descrise pot exista fara semnificatie patologica.

 180. Constantin a spus pe

  Bună seara! Sunt operat de 7 zile de hernie inghinală dreapta recidivată. S-a folosit tehnica Lichtenstein cu plasă de polypropylene – mesh light, drenaj aponevrotic. Problema mea este că până azi dimineață am avut dureri semnificativ suportabile, dar de azi dimineață durerea s-a cam intensificat. Este normal să doară ceva mai tare? Sunt conștient că durerea va persista, însă sper să fie suportabilă. Mulțumesc!

 181. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Constantin: daca nu s-a format o colectie locala, de principiu nu ar trebui sa fie nicio problema. chirurgul care v-a operat este singurul care, printr-un consult direct, poate sa aprecieze corect situatia locala.

 182. Marian a spus pe

  Buna seara domnule doctor .va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns la aceasta intrebare va rog f f frumos .acum doi ani am fost operat de hernie inghinala partea dreapta miau pus plasa si nu am inteles nimic am niste dureri insuportabile ma doare cu tot cu picior nu stiu ce sa fac mai ales cand ridic sau lucrez mai fortat sau ma pun pe scaun in special nu pot sta mult timp asezat .durereami se ridica si in spate cdu tot cu sold .va multumesc f frumos sanatate .

 183. George a spus pe

  Buna ziua domnule doctor. As dori sa ma ajutati cu un sfat. Acum șase luni m-am operat de herbie inghinala congenitala pe partea dreapta prin procedeul clasic cu incizie. De doua luni am inceput sa am aceleasi dureri si senzatii pe partea stanga. Usturime si discomfort exact in acelasi loc doar ca pe partea stanga. Insa nu a aparut deocamdata umflatura. Este indicat sa ma operez chiar daca umflatura nu a aparut inca sau sa astept pana nu voi putea sa imi desfășor activitatea normală? Mentionez ca deocamdata durerile sunt suportabile si nu apar mereu insa atunci cand apar cedează destul de greu chiar si atunci cand sunt întins in pat. Ce tip de operatie ma sfatuiti sa fac? Clasica sau laparoscopica? Mentionez ca am 30 de ani si sunt activ. Multumesc, o zi buna sa aveti.

 184. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @George: pentru inceput, trebuie sa va vada un hirurg pentru a vedea daca este sau nu o hernie. Faptul ca aveti dureri in fosa iliaca nu inseamna neaparat ca trebuie sa va operati. Daca se va pune problema unei interventii chirurgicale, exista argumente pentru a opta pentru abordul laparoscopic – asta veti stabili de comun acord cu cel care va va opera, in momentul consultului.

 185. ionela a spus pe

  buna ziua dl doctor ;am si eu copilul operat de hernie inghinala stinga si nu mi sa spus ce sa ii dau de mincare e operat de ieri la ora 11 umate va rog mult ajutatima multumesc

 186. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @ionela: nu mi-ati spus varsta copilului. apoi, depinde si de optiunile chirurgului. eu le permit pacientilor mei care nu au avut operatii complexe (cu rezectie de intestin) le dau voie sa manance normal a doua zi dupa operatie.

 187. Dragos a spus pe

  Buna ziua acum 5 zile am fost operat de hernie inghinala Operatia clasica metoda Lichtenstein , totul pare sa decurga normal doar cu exceptia ca nu am scaun, totodata nu sunt nici balonat,Am folosit un supozitor cu glicerina care in 2-3 ore mi-a dat senzatia de diarea dar nu am reusit sa am scaun decat probabil cu continutul supozitorului (o chestie incolora)Trebuie sa recunosc ca in afara de meniul din primele 2 zile la spital care continea branza ,iaurt si piept pui apoi nu am mai mancat decat iaurt si branza dulce.Sunt motive sa cred ca exista complicatii? Multumesc!

 188. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Dragos: nu. folositi la nevoie si microclisme – exista la farmacie.

 189. constantin a spus pe

  buna ziua d-ul doctor,am o fetita de17ani a fost operata de hernie inghinala dreapta in aprilie 2013 iar in luna august au inceput sa iasa firele(granulomul de fir)a mai ramas un fir care nu iesea si tot ii supura a fost din nou operata in luna mai 2014 sa cicatrizat tesutul necrozat si ia mai fost pus un singur fir care la doua luni a iesit pe jumatate si la fel cand si cand mai supureaza, domnul dr a spus ca organismul nu suporta firul,ce este de facut daca firul a ramas pe jumatate inauntru

 190. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @constantin: trebuie scos firul in totalitate, daca acesta nu este resorbabil.

 191. constantin a spus pe

  buna ziua d-ul doctor,am o fetita de17ani a fost operata de hernie inghinala dreapta in aprilie 2013 iar in luna august au inceput sa iasa firele(granulomul de fir)a mai ramas un fir care nu iesea si tot ii supura a fost din nou operata in luna mai 2014 sa cicatrizat tesutul necrozat si ia mai fost pus un singur fir care la doua luni a iesit pe jumatate si la fel cand si cand mai supureaza, domnul dr a spus ca organismul nu suporta firul,ce este de facut daca firul a ramas pe jumatate inauntru si nu se vindeca

 192. Ovidiu a spus pe

  Buna ziua,
  Sunt posesorul unei hernii inghinale aparute acum 5-6 ani. Aceasta este situata in partea stanga. Acum 20 ani am avut in partea dreapta si a fost operata prin metodele anilor repectivi (fara plasa) dar din fericire fara recidiva.
  La cea aparuta acum am ezitat sa recurg la operatie din teama de anestezie.
  Va rog daca aveti amabilitatea sa-mi lamuriti anumite aspect legate de interventia chirurgicala:
  1. Este posibila interventia sub anestezie locala?
  2. Cam in cate zile se poate relua o activitate cat de cat normala (condus, mers usor, stat pe scaun timp indelungat)?
  3. In cate luni se poate relua o activitate sportiva moderata (alergare timp indelungat, ciclism, ridicari de greutati moderate – nu in pozitie ortostatica – nu bazate pe ridicari de la sol, etc)
  4. Care sunt cei mai buni specialisti chirurgi din Bucuresti?

 193. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Ovidiu: 1. da, se poate, dar nu va recomand defel acest tip de anestezie in cazul de fata. Prinde destul de greu si este incomod atat ptr Dvs, cat si pentru chirurg. 2. Depinde de abord: prin aplicarea plasei, recuperarea este foarte rapida – indiferent de abord, eu imi trimit pacientii acasa la volanul propriei masini, de ex. Recuperarea este totusi ceva mai rapida (cateva zile, nu mai mult) in abordul laparoscopic. 3. Dupa 2-3 saptamani puteti relua progresiv eforturile mai serioase, cu moderatie. Dupa 6 saptamani nu ar mai trebui sa aveti restrictii la efort. 4. din respect ptr Dvs, prefer sa nu va raspund la aceasta intrebare.

 194. marina a spus pe

  salut spuneti-mi va rog de ce in urma unei interventii chirurgicale de hernie stinga s-a umflat testiculul in dreapta si o intaritura sub buric a aparut.multumesc anticipat

 195. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @marina: datele sunt insuficiente; precizati va rog mai multe amanunte – ce abord, ce procedeu eventual, la cat timp dupa operatie samd.

 196. Cosmin a spus pe

  buna ziua domnule doctor …ma numesc Cosmin si am 17 ani , am hernie inghinala de la varsta de 5 ani ..as dori sa ma operez prin metoda laparoscopica…as dori sa imi spuneti daca se poate si care este costul unei astfel de operatii …multumesc

 197. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cosmin: de principiu, daca nu aveti o hernie giganta, se poate. Ptr informatii, preturi etc va sfatuiesc sa sunati in callcenterul sanador (nr de tel scurt de la rubrica de contact) si sa cereti cu colega mea Iulia Albert, care va va oferi toate amanuntele.

 198. Cosmin a spus pe

  Va multumesc .

 199. marina a spus pe

  buna domnule doctor iata testiculul sting se intareste si se ridica sus,asta dupa o luna de operatie,insa adresindu-se la chirurgul la care a fost operat acela i-a spus ca e de la plasa care a plasat-o in interior stiti d-voastra cum,poate sa ii provoace un discomfort de la plasa si de ce se intareste testiculul?spuneti-mi va rog ce reactii poate provoca plasa ?mersi mult

 200. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @marina: da, poate fi; ascensionarea testiculului care pare in momentul ala mai tare este data de contractia unui muschi numit cremaster; odata cu trecerea fenomenelor inflamatorii, si aceste probleme se vor ameliora.

 201. Lucian a spus pe

  Buna seara domnule doctor sunt Lucian si am 32 de ani. Am fost operat acum 3saptamani de iernie inghinala de dreapta.Vreau sa va spun ca inainte sa ma operez ma durea foarte tare testicolul drept. Acum dupa operatie testicolul drept e lasat si la atingere e dureros.Poate fi din cauza operatiei sau e altceva.Ce ma sfatuiti sa fac.

 202. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Lucian: da, poate fi de la interventie; mentineti testiculul sus (chilot strans), gheata local, un antiinflamator – poate si mai corect ar fi sa cereti sfatul chirurgului dvs.

 203. Alin a spus pe

  Buna ziua domnule doctor. Acum 1 an am fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta (interventie clasica). In urma unui consult se pare ca acum am si pe partea stanga, pe aceeasi parte avand si un varicocel de gradul III. Se pot rezolva ambele probleme la clinica dumneavoastra intr-o singura interventie, preferabil laparoscopica? Multumesc, o zi buna.

 204. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Alin: da, chiar foarte simplu fiind pe aceeasi parte, sub rezerva faptului ca varicocelul de grad III operat lparoscopic are risc mai mare de persistenta/recidiva. va explic eventual pe larg la consultul direct

 205. liliana a spus pe

  buna ziua.copilul meu in varsta de 1 an si 5 luni a fost diagnosticat cu hernie inghinala unilaterala si urmeaza sa ne ducem la chirurg avand programare pt marti dar am inteles ca momentan nu i-ar face nimic(operatie) si as vrea sa stiu de ce?trebuie sa aiba o anumita dimensiune?ca din cate am vazut la alte postari au fost operati copiii asa mici.la el este cam cat o o aluna de pamant chiar putin mai scurta.va multumesc

 206. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @LIliana: nu pot sa apreciez situatia corect, cu atat mai putin sa contrazic un coleg de o alta specialitate care v-a examinat direct, si asta chiar pe specialitatea lui. imi pare rau.

 207. baniciu a spus pe

  am 16 anni ,am fost operat la 1 septembrie de hernie inghinala clasica fara plasa , si dupa o luna cam in 5 octombrie am fost la o petrecere si am dansat cateva ore ,si acuma is 3 luni de cand is operat si tot am mai avut dureri uneori si si acuma mai simt ca ma doare mai ales cand fac miscari bruste sau zmocesc…..e vre-o problema sau pot sta linistit ?

 208. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @baniciu: diagnosticul de recidiva herniara este relativ dificil si implica obligatoriu examenul clinic direct.

 209. Radu Ionut a spus pe

  Buna ziua! Am fost operat de hernie inghinala in 2008 pe partea dreapta. In 2010 intr-o noapte am avut o durere in acea zona foarte puternica, cat pe ci sa ma duc la spital! dar a doua zi nu am mai avut nimic! Iar acum de 3 saptamani am o durere usoara dar jenanta la anumite miscari.. mai exact cand vreau sa sar peste o baltoaca si pun piciorul stang in fata si ma imping in cel drept ptr a face saritura(la aceasta miscare ma doare mai tare) sau daca ma intind sau ma rasucesc brusc! Prima oara cand am facut hernia inghinala mi se umfla putin, era vizibila umflatura si ma durea daca apasam sau daca ma aplecam! Dar acum nu mi se umfla deloc si nici nu mai ma doare daca ma aplec sau daca apas! Doar la acele miscari bruste, sa ma intind, sa ma rasucesc sau sa stranut.. sau sa tusesc foarte tare si acea saritura cu stangul in fata (cu dreptul in fata si sa ma imping in cel stang nu ma doare)! Ce poate fi?! Este posibil sa fie din nou hernie?! La prima operatie nu stiu daca mi-a pus plasa si a fost operatie cu taietura!

 210. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Ionut: pot fi dureri date de tensionarea firelor cu care au fost suturati muschii sau eventuala plasa. Pentru diagnosticarea unei eventuale recidive (care nu se vede intotdeauna la suprafata) e nevoie obligatoriu de un consult direct, eventual o ecografie de parti moi bine facuta.

 211. andrei a spus pe

  buna. am fost operat cu 5 zile in urma hernie inghinala stinga, si am dureri in testicole plus sa mai si umflat testicolul sting si parca este ceva moale in scrot.e normal asa ceva?

 212. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Andrei: poate fi mai umflat, datorita inflamatiei si, mai rar, stazei postop. Cereti sfatul chirurgului dvs. Pacientilor mei le recomand gheata local, un antiinflamator la nevoie, chiloti care sa sustina scrotul cat mai sus.

 213. Mihai a spus pe

  Buna ziua. Am o hernie inghinala pe partea dreapta de aproape doi ani. Nu a fost dureroasa, tesutul se retragea cand stateam culcat sau asezat pe scaun. Uneori tesutul statea retras perioade mai mari pana la un efort si nu era dureroasa. De cateva zile s-a marit si de si perioadele in care sta retrasa sunt mai mari (o zi sau doua), cand coboara a devenit dureroasa pe perioada cand coboara sau se retrage. Dupa ce s-a retras durerea dispare complet. Este posibil sa fi aparut complicatii? Mai poate fi operata laparoscopic? Ce inseamna hernie gigant?

 214. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Mihai: cata vreme o hernie se reduce, ea nu este complicata; herniile inghinoscrotale beneficiaza mai putin de pe urma tratamentului laparoscopic, desi acesta ramane posibil, in anumite conditii. trebuie mai intai sa aflati daca hernia dvs ajunga pana in scrot ori ba – pentru asta este necesar un examen clinic direct.

 215. Ana a spus pe

  Buna seara. Pe data de 16.12.2014 am fost operata de: hernie femurala dreapta(procedeu Shouldice), apendicita acuta catarala, ovar polichistic drept,nodul fibromatos uterin. Maine am o saptamana de la operatie si ma simt tot mai rau. In pozitia culcat imi amorteste zona operatiei(+sold, labia mare), in picioare nu pot sta dreapta caci simt ca niste taieturi, usturime si ceva care imi strange muschii in interior(nu stiu cum sa ma exprim). Iar zona operatiei este un pic mai umflata decat in partea stanga, inclusiv taietura mi se pare un pic umflata. Va implor sa-mi spuneti ce sa fac.

 216. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Ana: interesanta utilizarea acestui procedeu… Cu exceptia Angliei, care si-a facut un titlu de glorie acum 2-3 decenii in apararea acestui procedeu, si a unei clinici celebre din SUA, in toate celelalte tari civilizate s-a renuntat la practicarea procedelui Shouldice, tocmai pentru ca sutureaza structurile intr-o tensiune foarte mare – de aici si durerile, limitarea miscarii etc. Este insa foarte devreme si e oarecum firesc ca zona operata sa fie mai umflata, mai inflamata fata de tesuturile din jur. Vestea buna este ca de regula simptomele descrise de dvs trec rel rapid.

 217. Ana a spus pe

  Va multumesc mult pentru raspuns si incurajari. Sarbatori fericite!

 218. maria a spus pe

  Viitorul meu sot va fii operat saptamana viitoare de hernie si i se va pune plasa. As vrea sa stiu daca va maiputea face copii dupa aceasta interventie.

 219. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MAria: desigur.

 220. ADRIAN a spus pe

  Buna dimineata!
  Am fost operat clasic de hernie inghinala stanga acum aproximativ 3 luni. Mi s-a pus plasa. Dupa interventie , timp de 2 luni nu am carat/ridicat mai mult de 2-3 kg. Am observat ca zona din stanga organului genital spre testicol este foarte putin umflata (fata de partea dreapta). Daca merg mult pe jos sau car o sacosa de 2-3 kg , simt o intepatura in acea zona. Este posibil sa fie o recidiva? Cate kilograme am voie sa ridic acum?
  Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc!

 221. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: diagnosticul de recidiva este destul de dificil de pus dupa doar 3 lunid e la operatie si oricum implica obligatoriu un control medical direct.

 222. George a spus pe

  Buna ziua domnule doctor, am și eu o intrebare:am 8 zile de când am fost operat de hernie inghinala dreapta cu abord laparoscopic,și după operatie am și acum scrotul/testiculul umflat și am dureri în zona scrotului care le simt și pe piciorul drept.Ce mă sfătuiți sa fac și cât or sa persiste acestea?

 223. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @George: uneori, se poate forma un serom/mic hematom local, fara nicio consecinta; sau este doar edemul inflamator postoperator. cel mai corect este sa va prezentati la un control la cel care v-a operat.

 224. Sandu a spus pe

  Buna ziua domnule doctor,am 10 zile de când am fost operat de hernie inghinala dreapta cu abord laparoscopic cu plasa si adeziv biologic,iar după operatie am ramas cu o umflatura in zona inghinala ( exact unde se afla hernia),iar aceasta la palpare este foarte dura si cu aparitia unei dureri suportabile cand merg. Ce mă sfătuiți sa fac și cât va persista aceata? Mentionez ca am aplicat gheata local si lioton gel. Astept rsp Dvs.

 225. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Sandu: poate fi un serom sau un hematom. desi nu au semnificatie rea neaparat, solutiile pentru a scapa de cele doua este usor diferit, asadar va sfatuiesc sa va adresati chirurgului dvs ptr a vedea despre ce este vorba. seromul se resoarbe singur in max 4 saptamani, hematomul in max 3 luni, daca este mare si organizat.

 226. George a spus pe

  Buna seara am fost la un control la medicul care m a operat. .și mi a spus ca s a format lichid și ca se v a absoarbe de la sine în doua săptămâni dacă nu o sa mi facă o puncție sa mi extragă lichidul va mulțumesc

 227. Claudiu a spus pe

  buna ziua !!! am 39 de ani 70 kg activ joc fotbal lucrez ca barman…necessita ridicarea de navete si de alte greutati .de ieri simt o durere la inghinari(dreapta) am cam aceleasi simptome descrise ( disconfort ..umflatura..cand pun mana parca arde..ma deranjeaza la mers.. durere cand tusesc …si se calmeaza cand stau intins in pozitia culcat)precizez ca sunt in Portugalia si nu stiu cand o sa ma pot duce la un consult!! am inteles ca nu ma pot face bine pe cale medicamentoasa doar prin operatie.am inteles ca sunt 2 feluri de operatie..care ar fi mai buna?

 228. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Claudiu: pentru a vedea ce tip de operatie va este necesara, va trebuie totusi un diagnostic cert! presupunand ca este vorba de o hernie inghinala, la varsta dvs si ptr o persoana activa s-ar putea sa fie mai potrivita interventia laparoscopica.

 229. Costin a spus pe

  Buna seara!
  Am avut hernie din naștere, la 6 ani am fost operat iar operativa nu a reusit, adica testiculu a rămas tot acolo. La aprximativ 15 ani am fost operat din nou si s-a rezolvat. Dar un acel testicul a rămas mai mic, doctorul mi-a spus ca imi va da un tratament dar cred ca a omis. Acum un testicul este foarte mic iar celălat este normal. Ce tratament as putea sa iau pentru mărirea lui?
  Mai menționez ca nici organul nu este dezvoltat. Si mai am inca o problema, legată de ejaculare, actul sexual se termina in maxim un minut.
  Imi puteți da unele Indicații , ce as putea face sau ce tratament as putea sa iau. Va multumesc!

 230. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Costin: ar fi fost util de stiut ce varsta aveti. daca aveti 16 e una, daca aveti 36 e cu totul altceva; din pacate, in cele mai multe situatii un testicul necoborat pana la pubertate ramane atrofic; despre restul problemelor, consultati un androlog, eventual dupa ce va fceti profilul hormonal ptr a vedea daca secretia de testosteron e normala, de ex.

 231. Costin a spus pe

  Am 23 de ani! Am inteles… O sa ma interesez. Dar in principiu din ce m-am documentat nu ar avea treaba restul problemelor cu operatia.
  Vroiam doar sa aflu si de la un specialist daca este adevarat. Problema cu ejacularea am inteles ca se rezova de la sine.

 232. George a spus pe

  Buna ziua domnule doctor am fost operat de hernie inghinala dreapta cu abord laparoscopic mi s a pus plasa și am stat doua săptămâni timp în care am avut o umflături pe testiculul drept, am mers la control la medicul care m a operat,și a constatat ca e un serom postoperatorie. Mi s a pus un dren la nivelul scrotului pe partea dreapta cu o punga de colectare pentru trei patru zile.Vreau sa va întreb dacă e posibil sa mi mai apară iar acel lichid galben transparent. (menționez lichidul nu era urat mirositor) Mi s a recomandat în acest timp sa folosesc și gheață.Vă mulțumesc anticipat

 233. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @George: de principiu, eventualul serom restant dupa scoaterea drenajului se resoarbe spontan, fara probleme.

 234. George a spus pe

  Vă mulțumesc frumos!!!

 235. florentina a spus pe

  Prietenul meu are hiernie inca nu sa operat dar nu stiu daca dupa operatie mai poate avea copoi! Ma ajutati cu un raspuns?

 236. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florentina: da, daca si inainte de operatie putea avea copii.

 237. florentina a spus pe

  Hiernie inghinala

 238. Marius. a spus pe

  Ma-m operat miercurea trecuta de hernie in partea dreapta. Sambata ma externat. A fost operatie clasica cu taietura si mi-a pus plasa. Este vre-o problema grava daca prin casa am ridicat laptop-ul si maxim o sticla cu apa? Va Multumesc.

 239. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArius: nu.

 240. Costache Constantin a spus pe

  Buna ziua Domnule Doctor.
  Am atat hernie ombilicala cat si anghinala, nu forme severe dar dureroase la efort. De ani de zile le tin sub control cu brauri si cureaua mai stransa la pantaloni. Intrebarea e daca se pot opera amandoua in acelasi timp si ce perioada de recuperare presupune. Am 62 de ani si timpul de care dispun pentru operatie si recuperare nu poate depasi 3-4 saptamani din cauza serviciului.

 241. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Constantin: sigur ca se pot opera in acelasi timp, atat clasic, cat si laparo; daca hernia ombilicala nu e prea mare, se poate folosi in repararea ei o plasa tip umbrela, care scade mult timpul de recuperare. de principiu, montarea corecta a plaselor va va permite sa va mobilizati foarte rapid de la interventie (a doua zi).

 242. mariuss a spus pe

  De un an am fost operat hernie inghinala direcra si incarcerata acum ma doare taietura si testiculul din ce cauza

 243. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  mArius: nu am de unde sa stiu de la distanta; corect este sa va adresati celui care v-a operat, pentru a scoate din discutie o recidiva si a va da un tratament simptomatic.

 244. Vasile a spus pe

  Buna ziua
  Am fost operat de hernie nghinala in mod clasic in urma cu 15 zile ,problema este ca dupa ce mi s-au scos atele la 8 zile postoperator ,operatia mi sa deschis pe loc pe o portiune de aprx 2 cm si 3 mm adancime .De atunci unblu la pansat in fiecare zi si mi se pune acid boric .Intrebarea mea este firesc sa o lase deschisa alte 7 zile daca plaga este curata nu doare si nu supureaza . Va multumesc .

 245. Vasile a spus pe

  La nivel de plaga nu este nici o modificare este ls fel de deschisa cs in prima zi , nu ar trebui cusuta la loc ?

 246. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Vasile: nu pot aprecia de la distanta situatia locala, dar de principiu nu, plaga trebuie lasata deschisa, sa se vindece din profunzime spre suprafata. Eu unul contraindic aplicarea de acid boric pe plaga – medicina a mai evoluat de cand aceasta metoda de stimulare a cicatrizarii era in voga la noi. Totusi, corect este sa urmati sfaturile chirurgului care v-a operat, singurul care poate aprecia periodic, direct, cum va evolueaza plaga.

 247. Vasile a spus pe

  Buna ziua
  Multumesc pt raspuns .

 248. costasian a spus pe

  Bună ziua.în urma cu 6 ani am ridicat ceva peste măsură și apoi în următoarele 3 zile am stat cu picioarele ușor desfăcute, si-n pat și pe scaun.După putin timp a trecut durerea din zona testicolului stâng. De atunci și pana acum muncesc ,ridic ,alerg și fac sala normal dar mă jenează ceva în zona stânga-jos-abdominala.Am facut consult și m-i s-a zis ca nu am nimic.E posibil sa fie hernie? Sau mușchiul abdominal?Recomandati-mi o clinica pt un consult calitativ și eventual pt operație. Va mulțumesc!

 249. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Costasian; daca ati fost consultat de un chirurg si v-a spus ca nu aveti hernie, atunci discutia cu interventia chirurgicala cade; nu orice durere inghinala presupune obligatoriu si prezenta unei hernii. puteti cere si o a doua opinie, pentru a transa definitiv problema.

 250. HT a spus pe

  Salut!

  M-am operat in Oct 2014 de HI pe dreapta. Op clasica cu plasa. Ma simt bine, iar in afara de 9 ședințe de XBody (Electro Stimulare) in Ianuarie, nu am mai avut contact cu sportul.
  Am 28, si am facut mult sport înainte de operație.
  M-a luat o răceala si la fiecare tuse resimt operația. La fiecare contracție mai puternica a abdomenului ma … înțeapă mai mult. Nu este durere. Ceva intre usturime si înțepare. Daca apăs pe operație, parca e un pic mai bine.
  Ma tem ca acest lucru ma va împiedica pe viitor sa fac anumite mișcări in ceea ce privește sportul.

  Intrebarea mea este următoarea: senzația de care vorbesc este normala si daca da, va disparea?

  Va multumesc,
  HT

 251. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Horatiu: intrucatva, este normala, fiind data de tensionarea punctelor de fixare a plasei; normal, dispar in timp; efortul fizic nu dauneaza, ba din contra, desi la inceput accentueaza durerea, in timp ar trebui sa ajute la diminuarea lor.

 252. Dragos a spus pe

  Buna ziua , am trei luni de la operatia de hernie inghinala stang, fara plasa operatie clasica.Am locul operatiei inca amortit, dureri suportabile si zona operatiei umflata .In timpul celor trei luni m am ingrasat e vre o problema? Dupa cat timp pot ridica greutati mari de la operatie fiind culturist.Varsta 40 de ani.Multumesc

 253. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Dragos: Cu exceptia unui singur procedeu, si acela din ce in ce mai evitat astazi desi mai este inca practicat pe alocuri (Shouldice), cura unei hernii inghinale IMPUNE folosirea unei plase. Cum nu stiu ce procedeu tisular (fara plasa) vi s-a facut, corect este sa cereti sfatul chirurgului DVs. Este cel mai in masura sa stie cat de mare era defectul, cum l-a reparat etc. Ca sa intelegeti cat de importanta mi se pare plasa, fiind culturist (!), eu unul as fi refuzat sa va operez fara plasa, oricat de mult ati fi isistat Dvs.

 254. Adrian a spus pe

  Buna,

  Ma numesc Adrian, am o intrebare legata de efort fizic dupa hernie inghinala. In urma cu 5 luni de zile am fost operat de hernie inghinala laparoscopic. Operatia a decurs bine, ma simt foarte ok . Intrebarea este dupa cat timp se poate face efort fizic ? As vrea sa fac exercitii cu propria greutate, flotari, tractiuni etc. In momentul de fata imi este foarte frica sa fac efort, ma menajez foarte mult, nu ridic nimic ce catareste mai mult de 3-4 kg.
  Multumesc frumos!
  Cu stima,

 255. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: la 5 luni de la operatia veche nu mai aveti limitare la efort fizic.

 256. Adrian a spus pe

  Domnule doctor, la cele zise de catre dumneavastra mai sus, ar insemna ca as putea sa incep in orice moment exercitle fizice, fara sa am probleme ? as putea merge si la sala de forta ?

  Multumesc frumos!
  Cu stima,

 257. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Adrian: daca madicul dvs nu v-a spus altceva, da.

 258. Cristian a spus pe

  Buna ziua domnule Doctor,

  Este necesara administrarea de antibiotice pre si post-operatoriu in cazul operatiei clasice or laparoscopice de hernie?

  Va multumes!

 259. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cristian: de regula, se adminsitreaza o singura doza, intraoperator, profilactic; se poate prelungi administrarea la diabetici, imunosupresati etc.

 260. marcel a spus pe

  Buna seara domnule doctor,
  Am fost operat de hernie inghinala stanga cu 4 zile in urma. Interventia a fost clasica cu plasa. Va rog sa-mi spuneti dupa cat timp pot sa conduc, iar perioada de recuperare care va fi. Serviciul meu e de natura fizica.
  Va multumesc anticipat, o seara minunata.

 261. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArcel: puteti conduce oricand; evitati eforturile fizice foarte mari 4 saptamani (carat de saci). Alte eforturi moderate sunt permise.

 262. radu a spus pe

  Buna seara domnule doctor,
  Practic culturismul si acum cativa ani am fost diagnosticat cu o hernie inghinala, aflata in stare incipienta! Acum au inceput sa apara jene pe durata antrenamentului…sunt constient de necesitatea interventiei chirurgicale! As opta pentru varianta laporoscopica cu plasa (datorita riscului redus al recidivei)! Mentionez ca o sa ma programez la dvs. pentru un consult amanuntit pentru a stabili necesitatea interventiei in viitorul apropriat sau indepartat!
  Doua intrebari as dori sa va adresez:
  1. dupa interventia chirurgicala, care este durata minima de reluare a activitatii fizice specifice culturismului (greutati mari)?
  2. care este costul aproximativ a unei astfel de interventii chirurgicale la Sanador?

 263. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @RAdu: aveti intr-adevar indicatie de interventie laparoscopica, dar nu ptr rata de recidiva – studiile initiale au aratat ca abordul laparo in hernii are rata de recidiva mai mare. Ultimele studii publicate au arat totusi, pe masura ce experienta chirurgilor creste, ca rata de recidiva a ajuns ACEEASI sau COMPARABILA cu a procedeului clasic (sub rezerva ca unele dintre aceste studii sunt facute de … laparoscopisti). Asadar, aveti indicatie de interventie laparo ptr ca sunteti sportiv, probabil tanar si hernia este mica, nu pt ca acest abord ar fi neaparat mai bun decat cel clasic. Pretul interventiei este cel mentionat la promotii. In plus, se mai platesc capsele de titan cu care eu unul fixez plasa la peretele abdominal si osul pubian. Desi recuperarea obisnuita este relativ rapida (cu numai cateva zile mai rapida in abordul laparo, avantajul imens al curei moderne a herniilor este plasa si mai putin abordul prin care se monteaza ea), dar eu unul v-as recomanda sa evitati sa ridicati greutati mari 4-6 saptamani, ptr a fi sigur ca plasa s-a integrat in structurile organismului.

 264. martin marian a spus pe

  Bună ziua,vă rog din suflet să mă ajutati cu un sfat,am o fetita de 1 an si 11 luni,am constatat intr-o dimineata că i a aparut o umflatura in zona inghinala si destul de dureroasă,am asezat o in apă calduta la sfatul medicului si pană am ajuns la urgentă a disparut,acolo medicul a costatat că e vorba de hernie,ce mă sfătuiti?Să o operez sau să mai astept .Cu speranta ca o sa mi raspundeti,va multumesc anticipat.

 265. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Marian: nu stiu, nu am competente in chirurgia pediatrica si nu pot evalua marimea defectului din perete de la distanta. Defectele parietale mici la copii se mai inchid uneori spontan, dar nu stiu daca povestea se aplica si in cazul fetiteti dvs, care are deja 2 anisori.

 266. daniel a spus pe

  Buna. Dupa 3 luni si 2 sap. Am duteri la operatie de hernie inghinal cu plasa partea dreapta,operatie clasica. Ii posibil sa fi recidivat avand in vedere ca am inceput activtati usoare pe lanca casa. De unflat nu sa unflat dar cand pasesc cu piciorul drept am dureri si piciorul parca ma doare. O activitate mai solicitata care am depuso o fost cu fetitele de 4ani si de 2ani le tineam de o mana sa se urce in masina mica. Dar nu leam ridicat in brata. Si ce ar mai fi ca miam reluat activitatea sexuala la 4 sap.Va multumesc

 267. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Daniel: e posibil orice, dar efeorturile mentionate sunt absolut normale si nu intra in categoria celor restrictionate.

 268. Ene Alexandra a spus pe

  Buna seara,domnule doctor! Tatal meu s-a operat acum 3 zile de hernie inghinala dreapta si are dureri groaznice. Poate sa mearga cu greu,uneori chiar deloc,si are senzatie de arsura,usuturime in zona punctului herniar. Medicii i-au spus sa mai astepte putin pana se integreaza plasa in organism,dar ma indoiesc ca ar fi asta cauza acestor dureri. A fost operat pe cale clasica,cu plasuta :). Oare durerile sunt cauzate de vreun nerv prins cand s-a pus plasa? M-ar ajuta enorm un raspuns de la dvs. va multumesc! toate cele bune

 269. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Alexandra: ptr moment, singurul lucru pe care il are de facut este sa urmeze tratam antiinflamator/antialgic recomandat de medicul curant.

 270. radu a spus pe

  Va multumesc domnule doctor pentru raspuns! O sa-mi fac programare la dvs. pentru consult! Cu stima!

 271. matei a spus pe

  Buna ziua.Saptamana trecuta am facut am fost operat de hernie inghinoscrotala, in urma acesteia a aparut in scrot o punga de lichid iar testicolul putin inflamat, mi s-a spus ca e normal.Dar nu stiu daca va reveni la normal? Lchidul se resoarbe? Testiculele se vor egaliza? Multumesc anticipat.

 272. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MAtei: adevarat, dupa cura unei hernii inghinoscrotale poate aparea lichid in scrot, care de regula se resoarbe singur in timp.

 273. norbert a spus pe

  Buna ziua domnule doctor. Am fost operat de hernie inghinala dreapta clasic cu plasa acum 12 zile. Dureri mai am asa in cate o anumita zona sub operatie si pe ea si deasupra dar nu insuportabile si nu tot timpul. Cand incerc sa umblu nu pot sta drept de spate si umblu foarte incet. Cat timp sa mai tin pansament pe operatie? Si pe taietura de la operatie am ceva galben … oare sa fie de la ceva solutii? Sunt normale aceste lucruri care le-am zis?

 274. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Norbert: in mod normal nu ar trebui sa mai fiti pansat la 12 zile de la interventie. daca “ceva galben” e o crusta poate fi normal, daca sunt secretii ar fi bine sa mergeti ptr un control la chirurgul dvs.

 275. mihai a spus pe

  Domnule doctor am o intrrbare la dumneavoastra. Am fost operat de hernie inghinala acum 2 saptamani stiu ca nu prea este voie sa fac sex.. dar de exemplu un oral mi se poate face? Va multumesc

 276. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MIhai: nu aveti nicio limitare in acest sens.

 277. norbert a spus pe

  Va multumesc frumos

 278. ionut a spus pe

  buna ziua . va rog sa imi spuneti si mie cat costa operatia de hernie inghinala daca sunt asigurat C.A.S. VA MULTUMESC

 279. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @ionut: 1945lei; in abordul laparo, se adauga pretul sistemului de fixare a plasei (eu folosesc capse de titan) gasiti informatii la capitolul despre promotii; sau puteti cere informatii suplimentare apeland callcenterul sanador.

 280. ionut a spus pe

  laparoscopica

 281. mihai a spus pe

  Domnule doctor,
  Sunt Mihai, am 37 ani si 98 kg/1.75 m.
  As vrea sa va intreb cum poate fi diagnosticata sigur o hernie inghinala.
  In afara de palpare. Am fost la 3 chirurgi si 2, dupa palpare, au infirmat hernia. La mine nu e vizibil nimic, insa unul dintre cei trei chirurgi mi-a zis ca trebuie sa ma opereze deoarece am hernie bilaterala! Ceilalti doi mi-au zis sa mai slabesc (e adevarat ca m-am ingrasat un pic cam mult/repede dupa renuntarea la fumat) si sa fac exercitii de intarire a muschilor abdominali. Nu prea am reusit!
  Simt o presiune jos in abdomen de circa 1 an. In urma unui efort destul de mic (ex: ridicarea unui bax cu sticle de apa – 12 kg) ma doare usor abdomenul, jos de tot, mergand, dupa cateva ore si spre scrot. Mai mult o vibratie decat durere.
  Dupa cateva zile imi trece aproape de tot. La efort usor, reapare disconfortul.
  Este posibil oare ca sa patrunda CEVA pe canalele inghinale si sa se retraga dupa ce efortul este oprit? Sa apese pe cordon si apoi sa persiste durerea putin timp? Simt si un pic de arsura in scrot si inghinal, din cand in cand.
  Ce investigatie ar trebui sa fac ca sa aflu sigur ce am. Ca este ceva acolo, altfel nu as fi deranjat dupa cel mai mic efort.
  Sincer, nu as vrea sa ma operez degeaba dar nici nu pot sa traiesc toata viata cu problema asta.
  Va multumesc!

 282. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Mihai: 1. nu se poate; chiar daca se poate face o ecografie de parti moi, uneori aceasta poate da rezultate eronate, asa ca examenul clinic direct este obligatoriu; 2. este posibil, in situatia in care defectul parietal este foarte mic – un punct herniar de ex; in acest caz insa, interventia chirurgicala NU este necesara.

 283. Dya a spus pe

  Buna ziua!Puteti sa imi spune-ți ,va rog,cât costata operatia laparoscopica pentru o persoana neasigurata? (Hernie inghinală) Multumesc!

 284. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Dya: sa fiu sincer, nu stiu exact pretul total, ptr ca el poate varia in functie de anumite optiuni ale pacientului; cel mai bine este sa apelati callcenterul SanaDOR si sa cereti sa vorbiti cu unul dintre consultantii de chirurgie generala.

 285. Catalin a spus pe

  M-am operat de hernie inginala stanga de 4 zile si am tusit foarte tare si m-a durut foarte tare in acel moment ce se poate intampla?

 286. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @CAtalin: in principiu, nimic grav.

 287. Catalin a spus pe

  La 1 an dupa operatia de hernie inghinală stanga am voie sa fac acelas efort care il faceam înainte de operatie? Cu stima si respect

 288. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Catalin: da.

 289. nicusor a spus pe

  am 8 luni de cand m am operat laparoscopic de hernie inghinala dreapta si nu mi a fost pusa plasa mi sa spus ca nu este necesar,dar in dreptul operatie mi a aparut o umflatura si se accentueaza cand tusesc.ce e de facut? multumesc.

 290. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Nicusor: ceva nu se lega – procedeele laparoscopice de corectare a unei hernii inghinale IMPUN folosirea unei plase. Poate ca nu ati inteles totusi dvs explicatia data atunci de chirug. Poate fi o recidiva – diagnosticul presupune obligatoriu un consult chirurgical direct.

 291. nicusor a spus pe

  poate eu nu ma m exprimat corect pe actele medicale e scris asa,evisceratie fosa iliaca dreapta si nu nu mi s a pus plasa ca nu a fost necesar ,dar umflatura persista cu un usor disconfoart dupa 8 luni de la operatie,,,cum a ti spus diagnosticul presupune un consult chirurgical.va multumesc

 292. nicu a spus pe

  buna ziua Dl.Doctor. sunt Nicu si am 24 de ani.m.am operat de hernie inghinala acum 10 ani pe partea stanga. testicolul stang nu sa mai dezvoltat.care ar fi cauza?m.ar mai interesa daca pot sa am copii?

 293. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nicu: ca sa vedeti capacitatea de procreere, trebuie sa faceti o spermograma. In mod normal, testiculul contralateral ar trebui sa fie suficient.

 294. Ioan a spus pe

  buna ziua!
  am 45 de ani si sunt operat de hernie inghinala dreapta in urma cu 5 saptamani.
  operatia a fost facuta clasic, fara plasa,deoareca era destul de mica (asa a zis medicul ca nu e nevoie de plasa).Pot sa spun ca ma simt destul de bine ,dar duminica am jucat fotbal si a aparut o durere in zona operatiei ,nu e umflat si durerea nu e constanta ,doar cand stau mult in picioare.Credeti ca e doar din cauza tensiunii create in timpul activitatii fizice?Cat ar mai trebui sa stau fara sa fac efort fizic?
  astept raspunsul Dv.Multumesc anticipat!

 295. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ioan: da, pentru ca in absenta plasei tensiunea din muschii suturati este foarte mare. despre efort, corect este sa il intrebati pe chirurgul care v-a operat – nu stiu ce procedeu a aplicat, ce defect a gasit etc.

 296. Cosmin a spus pe

  Domnule doctor, am fost operat pe data de 5 mai de hernie inghinala stanga, operatie clasica cu plasa… A doua zi dupa operatie am simtit o arsura persistenta intre testiculul stang si pulpa piciorului (zona inghinala). De cand sunt acasa nu pot sta in picioare si nici nu ma pot deplasa pe distante mai mari de 5 metri deoarece arsura pe care o simt este foarte, foarte puternica… Ce solutie am si daca ceea ce simt eu este o complicatie ??? Cu stima!

 297. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cosmin: probabil ca nu, dar singurul in masura sa aprecieze direct asta este chirurgul dvs.

 298. Irina a spus pe

  Buna seara d-le doctor,
  In urma unor dureri in partea dreapta sub coaste si extinse spre partea inghinala, sotului meu i s-au facut atat o ecografie cat si anumite analize de sange. In urma ecografiei i-a iesit un inceput de hernie inghinala (un punct de hernie), inceput de varicocel drept si colon iritabil. In urma analizelor de sange, si ceea ce ma ingrijoreaza mai mult, i-a iesit valoarea de 399mg/kg pentru Calprotectin in materii fecale. Mentionez ca restul analizelor uzuale (Alaninaminotransferaza (GPT/ALAT/ALT),Creatinina serica,Glucoza serica,Urina biochimie si sediment,Fibrinogen,VSH,Hemograma cu formula leucocitara cu Hb, Ht si indici,Proteina C reactiva (CRP),Coprocitograma, si Examenul coproparazitologic prin centrifugare sunt in regula.

  In urma cu jumatate de an a avut 3 saptamani in care a facut numai diaree si slabise foarte mult insa prin dieta, fara pastile isi revenise. Acum insa are aceasta durere in partea dreapta. Credeti ca ar putea fi de la inceputul de hernie, de la varicocel sau ar trebui sa ne ingrijoreze aceasta valoare marita a Calprotectinei? Mentionez ca mai tot timpul a avut probleme cu digestia.

  El lucreaza in strainatate si vine acasa abia intr-o luna. Credeti ca ar putea fi atat de grav incat sa trebuiasca sa faca tot posibilul sa vina cat mai repede acasa si sa nu mai stea inca o luna acolo?

  Va multumesc anticipat!
  Cu respect

 299. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Irina: nu cred ca “inceputul de varicocel drept” este responsabil de simptome, mai ales ca este rarisim prezenta acestei afectiuni pe dreapta, fara a avea echivalent si pe stga; idem, punctul herniar poate da dureri locale, oarecum in punct fix, la efort, dar fara alte simptome la distanta. Calprotectina este o proteina eliberata de celulele de aparare in diferite zone; prezenta ei in fecale in titru crescut poate arata o inflamatie a intestinului, care trebuie neaparat investigata intr-un serviciu de gastroenterologie cu experienta in asa ceva.

 300. Irina a spus pe

  Am uitat sa mentionez ca sotul meu are 27 ani.

 301. Ifrimenco Alexandru a spus pe

  Buna ziua , am 16 ani , am fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta in Focsani , acum 5 zile.Nu stiu daca a fost pusa plasa , mentionez ca hernia am avut-o timp de 4 ani , dar nu m-a deranjat mai deloc pana acum , nefiind umflata prea mult nici inainte sa ma operez
  Locul de acolo a ramas umflat si ma doare cand rad , tusesc , etc
  Este vreo sansa sa fi recidivat? Va rog , spuneti-mi , sunt speriat.
  Cand voi afla daca mi-a pus plasa va voi spune
  Multumesc anticipat

 302. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alexandru: este prea devreme ptr a se vorbi despre o recidiva; locul poate fi umflat si din cauza reactiei inflamatorii generate de interventia chirurgicala/eventuala plasa montata acolo.

 303. Ion a spus pe

  Buna ziua, domnul doctor. De ceva timp simt un disconfort in partea de jos a abdomenului, disconfortul simtindu-se si in zona testiculelor. La palpare sub testicule se simte un fel de cordon…nu stiu cum sa il numesc. Disconfortul dispare seara cand ma pun sa dorm si reapare dimineata cand incep sa merg. Mentionez ca fac sala de cativa ani. Poate fi hernie sau ce altceva? Va multumesc

 304. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ion: probabil ca simtiti epididimul; verificati daca este un varicocel sau chiar o hernie prezentandu-va la un chirurg/urolog.

 305. Ion a spus pe

  Va multumesc, domnul doctor pt raspuns. De ce am nevoie pt a ajunge la o consultatie la dumneavoastra?

 306. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ion: trebuie sa va faceti o programare la callcenter-ul sanador – gasiti nr de telefon la rubrica de contact.

 307. vasile denisa a spus pe

  buna zua domnu doctor.am si eu o intrebare la care asi vrea sa fiu lamurita,sunt insarcinata in 5 luni si am o hernie inghinala pe partea dreapa,pot sa ma operez in timpul sarcini si daca da ce riscuri sunt pentru copil.va rog un raspuns

 308. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Denisa: NU va sfatuiesc sa va operati in sarcina, daca hernia nu se complica; cel mai bine este sa asteptati intarcarea copilului.

 309. ionut a spus pe

  buna ziua am un baietel de 2 ani jumate si se umfla in partile inghinale cand tipa mai tare va rog din suflet sa imi spuneti ce credeti ca este???

 310. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ionut: poate fi hernie bilaterala; cel mai corect este sa cereti sfatul unui chirurg pediatru.

 311. marian a spus pe

  Am fost operat de hernie inghinala in partea stanga in urma cu o luna insa de vreo saptamana am dureri si junghiuri in testiculul stang. Uneori il simt amortit alteori ma doare foarte tare. In urma unui control la urgente mi s-a facut radiografie cu ultra sunete insa totul a fost in regula. Lucrez in strainatate si jobul presupune multa munca fizica. Tot ce am primit sunt doar niste medicamente pe baza de morfina care insa nu ma ajuta prea mult. Operatia a fost facuta laparoscopic.

 312. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marian: intrebarea dvs este …?

 313. Ionut a spus pe

  Buna ziua, domnul doctor.
  Sunt operat de o saptamana, pe data de 26 iunie 2015 de hernie inghinala stanga prin operatie clasica.
  Vreau sa stiu daca pot conduce autoturismul personal ?
  Va multumesc frumos !

 314. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ionut: fara restrictii.

 315. camelia a spus pe

  Buna seara. Sotul meu a fost operat de hernie inghinala laparoscopic cu plasa in luna mai. La scurt timp dupa operatie a inceput sa aibe dureri foarte mari in partea stanga de la buric in jos spre testiculul stang. Durerile sunt aproape zilnice cu atat mai mult in urma contactului sexual. Este normal ca dupa operatie durerile sa persiste atat de mult? Uneori zice ca isi simte testiculul amortit, alteori ca il ustura. Ar putea fi nevoie de o noua operatie? Multumesc.

 316. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Camelia: din pacate, exista astfel de situatii, mai ales dupa abordul laparoscopic, generate de regula de procesul cicatriceal care implica plasa si elementele funiculului spermatic (pe romaneste, unii nervisori care merg la testicul sunt prinsi in cicatrice. Cel mai corect este sa cereti sfatul chirurgului care l-a operat si care stie exact ce tip de plasa a folosit, cum a prins-o la peretele abdominal etc

 317. Stanciu Cosmin a spus pe

  Buna ziua dl.doctor.am 24 de ani si acum 5 luni am fost operat de hernie inghinala partea stanga cu plasa.problema este ca si acum dupa 5 luni imi simt zona amortita ca la 2 luni.care safie problema.o sa ma duc si la consultatie dar cand ajung in romania acum fiind plecat.efort fizic nu am facut lucrez pe scuter.multumesc

 318. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stanciu: este posibil ca dupa operatia clasica de hernie sa ramana permanent o mica zona tegumentara de forma triunghiulara lipsita de sensibilitate; nu va avea nicio consecinta negativa pe viitor.

 319. Cristian a spus pe

  Buna ziua dl doctor. Cu o saptamana înainteze am fost la înot.După aceasta sedinta de înot la câteva zile am fost la alergat. De atunci simt un disconfort când merg si merg schiopatand după distante lungi. Când am fost mic am fost operat de hernie inghinala stânga. Acum un an am fost la medic, acesta s-a uitat la hernie insa a zis ca este încă mica.Zona nu este umflată insa simt disconfortul la mers. Este din cauza herniei? Este operabila? Este bine daca ma operez clasic? Care sunt complicațiile? Este o operație grea? Se poate face cu anestezie totala? Am 20 de ani si as dori sa imi răspundeți ca sa ma lămuriți si pe mine. Multumesc!

 320. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cristian: toate aceste intrebari nu isi au rostul in absenta unui diagnostic clar de hernie inghinal. Asadar, primul pas este sa mergeti la chirurg ptr a vedea daca acum aveti o hernie in adevaratul sens al cuvantului sau nu. Apoi, va va explica ce aveti de facut in continuare.

 321. gheorghe a spus pe

  Buna ziua dl doctor.Am 26 de ani si Mam operat de aproximativ de doi ani si jumatate de hernie inghinala obliga pe partea dreapta de atunci si pana acuma ma tot doare am arsuri si nu pot sta aplecat am mari dureri cand stau aplecat de la ce ar putea fi si acum mai nou am arsuri si pe partea stanga cand ridic ceva as dori sa imi răspundeți ca sa ma lămuriți si pe mine. Multumesc!

 322. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Gheorghe: intrebarea este relativ frecventa – am mai raspuns pe aceasta tema fie mai sus, fie la celelalte articole inrudite de pe site. Gasiti acolo cateva explicatii despre persistenta durerii dupa interventiile ptr hernie.

 323. Loredana a spus pe

  Bună seara

  Am o mica rugăminte, soțul meu s-a operat de hernie inghinala pe partea stângă de 3 zile și el spune ca îl doare foarte rau și nu mai suporta. Ce ar trebui sa facă?

 324. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Loredana: sa ia antialgice, preferabil la recomandarea chirurgului curant.

 325. Ilian a spus pe

  Buna ziua,

  Dle doctor, am nevoie de sfatul dumneavoastra. Am fost operat de hernie inghinala bilaterala cu plasa cu 6 zile in urma. In ziua a patra, in momentul ejacularii a aparut o durere acuta in partea dreapta in regiunea suturii, fara ca lichidul seminal sa ejaculeze. Am contactat chirurgul, iar raspunsul lui a fost sa mai astept fiindca el a fost atent. Desi, din cate am citit, doar obstructionarea canalului seminal ar putea avea asa manifestari. Intrebarea mea e care e parerea dumneavoastra si ce se poate de facut? E nevoie de o interventie urgenta adaugatoare?

 326. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ilian: chirurgul dvs poate avea dreptate – in zona unde se repara defectul herniar trec doua ducte deferente, situate la oarecare distanta unul de altul, de aceea lezarea lor concomitenta in timpul curei herniei inghinale bilaterale este cvasiimposibila. Chiar si asa, ar exista o oarecare cantitate de lichid seminal excretat de prostata si glandele seminale, aflate la mare distanta de locul unde s-a operat. Probabil, a fost vorba despre o ejaculare retrograda. Daca problema persista dupa ameliorarea inflamatiei locale (cam 4-6 saptamani), este bine sa cereti din nou sfatul medicului dvs, care la nevoie va va indruma spre urolog.

 327. Ilian a spus pe

  Va multumesc pentru raspuns. Pana la urma, se pare ca am ejaculari normale. Dar, la moment, toate sunt dureroase, iar durererea s-a mutat spre baza penisului. Si, am impresia jetul seminal din timpul ejacularii a pierdut din presiune. Am citit ca disfuctiile sexuale sunt printre cauzele secundare ale acestei interventii. Dar, nu am inteles daca acestea si in special ma intereseaza cazul meu, dispar dupa aceste 4-6 saptamani?

 328. Eliza a spus pe

  Buna.As dori sa il felicit, doar , pe dnul dr pt atentia si raspunsurile date aici tuturor. Se vede ca e un dr exceptional!!!!

 329. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Eliza: multumesc.

 330. Afrodita a spus pe

  buna ziua !

 331. Afrodita a spus pe

  buna ziua , am 15 ani…am fost operata de hernie inghinala stanga , acum o luna si aproximativ o saptamana ..nu am avut dureri sau probleme cu operatia si nici nu am , insa..tot mi se mai umfla in partea stanga , jos …si inca mai este amortit acolo ..este normal ? multumesc anticipat !!

 332. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Afrodita: de principiu, este cam devreme ptr recidivarea herniei; ptr a elimina din discutie si alte cauze posibile de “umflaturi” locale, ar fi bine ca cel care v-a operat sa va revada la un control

 333. Afrodita a spus pe

  multumesc frumos !!!

 334. Afrodita a spus pe

  inca ceva , nu va suparati, pentru control ,imi trebuie trimitere de la medicul de familie ??

 335. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Afrodita: trimiterea de la medicul de familie este utila numai in serviciile care au contract cu casa de asigurari si in regim de ambulator (policlinica).

 336. Craciun Dan a spus pe

  Buna ziua domnule Doctor,

  Va scriu in legatura cu bunicul meu in varsta de 82 ani. Pana la aceasta varsta nu a avut aproape nicio problema de sanatate, fiind de altfel si o persoana f activa. De aprox o luna este tot prin spitale ( el locuieste in Medias ) cu diverse probleme: infectie urinara, diaree etc. Cu aceasta ocazie a fost diagnosticat cu o hernie inghinala uriasa, care dupa spusele lui a aparut de ceva ani insa nu a avut curajul sa se prezinte la doctor. Legat de aceasta hernie am cateva intrebari pentru care va rog mult sa ma ajutati cu raspunsuri.

  1. De aproxim 1 an are o usoara amorteala pe piciorul de pe partea cu hernia. Poate ca aceasta sa afecteze mobilitatea / sensivitate nervului?
  2. Cele 2 crize succesive de diaree sunt justificate de medicii din Medias ca fiind provocate de hernie. De constipatie nu se pune problema ( el nu stie ce inseamna acest lucru ). Este posibil?
  3. Se mai poate opera in conditiile in care este atat de veche si mare hernia? Ce
  Metoda este recomandata, clasica sau laparoscopica? Anestezia rahidiana sau generala? El are ceva mici probleme de ritm cardiac.

  Astept cu mare interes raspunsul Dvs. Va multumesc!

  Cu respect,
  Dan Craciun

 337. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dan: 1. Da, este posibil; 2. De regula, herniile dau constipatie. poate ca ar merita investigata aceasta diaree intr-un serviciu de gastroenterologie, ptr a elimina si alte cauze de diaree la varstnic, unele serioase; 3. da, desigur; obligatoriu clasic, cu plasa, sub rahianestezie preferabil (este mai bine tolerata de cardiaci si varstnici).

 338. Florin a spus pe

  Buna ziua ma numesc florin am 33 ani.am fost operat acum 3 sapt de hernie inghinala dreapta cu plasa,tot a decurs ok.ce ma macina pe mine este.1-mai am mici dureri,junghiuri,si sunt amortit la operatie.2-la 1 sapt dupa ce mi-au scos firele am avut doua orgsme pe cale orala la primu a fost slab fara jet si mai mult lichid,la al 2 a fost normal,dar la fiecare am simtit cate o impunsatura si in timp si la ejaculare e ceva normal,si e bn ce am facut sau trebuia sa mai astept,mentionez sex normal nu am facut si cand asi putea face si daca am voie sa mai am orgasm sau trebe sa mai astept,si copii mai pot face.3-testicolu drept e lasat in jos e normal dupa operatie sa fie asa,isi revine.multumesc pt raspuns si timpu acordat.toate cele bune.

 339. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: de principiu se accepta ca dupa o interventie ptr hernie durerile postop pot tine cateva saptamani fara a avea vreo semnificatie patologica; activitatea sexuala nu este contraindicata dupa operatiile de hernie, daca medicl dvs nuv-a recomandat altceva.

 340. maria a spus pe

  Buna ziua domnule doctor. Este normal ca dupa o operatie laparoscopica de hernie inghinala sa persiste umflatura? multumesc

 341. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Maria: mai rar, da, se poate – in locul din tesutul gras unde a fost hernia se aduna putin lichid, care se va resorbi spontan la un oarecar einterval dupa operatie (intre 1-4 saptamani, dace e serom, 4-8 daca e hematom). Nu are nicio consecinta ulterioara.

 342. Vasile a spus pe

  Buna ziua,m-am operat acum trei zile de hernie inghinala pe partea dreapta,mentionez ca mi s-a pus plasa..intrebarea este..e normal ca testiculul drept sa se umfle? in spital nu s-a umflat…

 343. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Vasile: este posibil, fara ca asta sa fie un semn de gravitate sau de complicatii.

 344. karoly a spus pe

  Buna domnule doctor. Am fost operat an ianuarie 2015 de ohernie abdominala recidivat mi sa pus plasa si mi se pare ca este rupt iarasi. Daca mai pot fi operat si ce a-mi recomandati? Va multumesc..

 345. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Karoly: ptr inceput, trebuie sa aveti confirmarea recidivei prin consult chirurgical direct. Cu aceasta ocazie vi se va spune daca e cazul unei noi interventii sau nu.

 346. Simona a spus pe

  Buna ziua, Domnule Doctor, ma numesc Simona,am 24 de ani, am fost operata in urma cu o saptamana de Hernie Ombilicala, mi s-a transmis ca era destul de mare si mi s-a pus plasa, iar la consultul de 7 zile cand mi s-au scos grapele mi-a spus ca am lichid, este destul de umflat la locul operatiei. Nu inteleg bine limba in tara unde locuiesc si nu am intrebat aceste lucruri. De ce s-a strans lichid? Ce pot face ca sa se retraga? Este posibil sa nu se mai retraga acest lichid? Acest lichid ce anume este mai exact? Va multumesc mult pentru raspunsul ce mi-l ve-ti oferi.

 347. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Simona: este un serom care cel mai probabil se va resorbi. NU este ceva tocmai rar in acest tip de interventii.

 348. Razvan a spus pe

  Buna ziua!Bunicul meu are la activ un accident vascular cerebral care a fost in prealabil operat,acum la varsta de 67 de ani,are o umflatura la nivel inghinal,care in urma investigatiilor ni s-a spus ca este o hernie inghinala rasucita!Medicii de la Spitalul Judetean Slobozia ne-au spus ca este un mare risc efectuarea operatiei,corpul nerezistand la anestezie,avand in vedere accidentul si operatia de prostata!Vrem sa aflam si parerea dumneavoastra,in vederea executarii operatiei!Multumim anticipat!

 349. Stefan a spus pe

  Buna seara ,am fost operat acum 5 zile de hernie de disc partea stanga unde mi au pus si plasa in schimb de a doua zi a inceput sa mi se umfle testicolul ..mentionez ca am tinut gheata dar tot nu da inapoi ci din contra…ma puteti ajuta ce ar trebui sa fac?

 350. Stefan a spus pe

  Scuze am gresit hernie inghinala

 351. Stefan a spus pe

  Clasica

 352. Stefan a spus pe

  Imi creeaza o stare mare de discomfort si durere totodata

 353. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: dupa operatia de hernie pot aparea astfel de neplaceri, care sunt doar temporare si de regula rapsund la tratament medicamentos; ar fi corect sa il informati despre ele pe cel care v-a operat, care va verifica la o adica starea circulatiei in testiculul respectiv.

 354. cornel a spus pe

  buna ziua, d-le doctor! Am fost operat de hernie inghinala stanga, operatie clasica cu plasa cu 18 zile in urma; am o umflatura de-a lungul operatiei si este tare la palpare; deasemenea mi s-a umflat si putin si ma doare testicolul stang; sunt ingrijorat, ce sa fie oare? va multumesc anticipat

 355. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cornel: aspectul descris poate fi normal, indurarea subcutanata fiind generata de cicatrizarea tesutului gras subcutanat. La controlul de o luna puteti sa ii aratati chirurgului dvs marirea in volum a testiculului ptr a stabili natura ei.

 356. cornel a spus pe

  buna ziua, d-le doctor! am fost operat de hernie inghinala stanga, operatie clasica cu plasa in urma cu 17 zile; de-a lungul operatiei am o umflatura de marimea unui castravete mai subtire este tare la apasare si ma doare, deasemenea mi s-a umflat putin si ma doare si testicolul stang; sunt cam ingrijorat, oare ce sa fie? va multumesc anticipat

 357. Adrian a spus pe

  Buna ziua D-le Doctor, am si eu o intrebare catre d-voastra, dupa o partida de fotbal in urma cu vre-o 5 luni am simtit dureri puternice pe aductori, normal ca urmatoarele zile nu am dat atentie am fortat si dupa alt meci durerea s-a mutat deasupra in zona inghinala. Am facut o pauza de vre-o 3-4 saptamanai crezand ca este o intindere ceva si pt ca nu am mai avut dureri am jucat iarasi fotbal iar dupa cateva sprinturi si suturi la poarta am zis ca s-a rupt ceva in mine cu dureri destul de puternice mai ales cand tusesc sau stranut iar daca incordez abdomenul la fel dureri stg-dr puternice. Am observat ca daca fac pauza cateva saptamani nu mai simt durerea dar cum incep alergare sau ceva exercitii durerea revine parca si mai intens. Va marturisesc ca nu am nicio umflatura stg-dr , dar in urma unui control medical mi-a spus sa nu fie cumva o hernie ascunsa, ce credeti !!!?? exista asa ceva, are consecinte mai agravante fata de cea normala !!?? Va multumesc, astept cu nerabdare raspunsul d-voastra.

 358. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adrian: uneori herniile inghinale sunt suficient d emici ptr a nu deforma vizibil regiunea, mai ales la persoane supraponderale. Simptomatologia poate fi foarte bune explicata si de o ruptura musculara. examenul clinic este decisiv – trebuie sa mergeti la un chirurg ptr consult.

 359. Ciprian a spus pe

  Buna ziua mam operat de hernie pe parte stanga dupa ce mia scos firele tot apare un lichid galbui mi la extras de doua ori pana acum dar tot se aduna.este ceva grav?

 360. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ciprian: daca e limpede, neinfectat, nu.

 361. stefan a spus pe

  buna seara domnule doctor la virsta de 2 ani am fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta iar la virsta de 23 am fost operat tot de hernie inghinala cu plasa de polipropilena pe partea stinga iar in urma acesteia mam ales cu un varicocel micut dar care deranjaza. imi puteti spune di ce cauza sa produs aceasta complicatie?

 362. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: ce inseamna varicocel “micut” si cum va deranjeaza el?

 363. iulian a spus pe

  buna ziua! am fost operat de hernie inghinala congenitala incarcerata pe partea dreapta si in urma neatentiei am uitat sa intreb medicul chirurg cat timp trebuie sa stau fara efort fizic. Imi puteti estima o perioada de repaus. Va multumesc!

 364. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  IUlian: nu, ptr ca asta depinde de o sumedenie de factori pe care nu ii cunosc – marime hernie, abord clasic/laparo, tehnica aleasa etc. Cel mai in masura sa va spuna cat trebuie sa evitati eforturile fizice este chirurgul dvs.

 365. stefan a spus pe

  micut insemnind ca este observat doar la palparea acestuia si ma deranjaza in cele mai multe cazuri dupa contactul sexual.

 366. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: simptomele descrise nu sunt caracteristice varicocelului. Este bine sa cereti sfatul unui urolog si sa faceti eventual investigatiile cerute de acesta, ptr a vedea daca interventia suferita a avut vreun impact asupra cordonului spermatic si care a fost acesta. Daca totusi aveti un varicocel – confirmat cat se poate de corect – varicocelectomia laparoscopica este cu desavarsire INUTILA in acest caz, nivelul potential de ligatura a venei/venelor testiculare fiind situat mai sus decat eventuala stenoza provocata de plasa.

 367. stefan a spus pe

  mai imi spune si cit costa o operatie de varicocel facuta laparoscopic si care ar fi perioada de recuperare?

 368. MARIA a spus pe

  va multumesc din suflet pentru sfat si va doresc o duminica linisitata- maria

  va multumesc pentru sfat si va doresc o duminica linistita MARIA

 369. Cristian a spus pe

  Buna ziua ! , vreau sa ma adresez voua cu o nelamurire , am fost operat de hernie inghinala pe partea dreapta acum 3 ani . Operatia a fost un succes si nu am avut probleme dupa aceea, dar acum mi-a aparut o umflatura tare langa testicul in zona unde am avut acel tub de drenaj(dupa 3 ani ). Precizez ca nu ma jeneaza decat daca o ating simt un mic discomfort. Necesita problema mea o vizita la un medic chirug sau sunt doar lucruri firesti dupa o operatie de genul? Multumesc anticipat

 370. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cristian: dupa trei ani, putin probabil sa fie ceva firesc legat de interventia respectiva; puteti apela fie la chirurgul dvs, fie la un urolog care va stabili ce investigatii trebuie sa urmati (ecografie, de ex).

 371. ioan.g a spus pe

  Buna seara domnule doctorVa rog foarte mult sa-mi prezentati parerea dumneavoastra fata de urmatoarele aspecte.Am avut si am si in prezent probleme urologiceele repetindu-se la 3-4 ani avind ca diagnostic prin alternanta :adenom de prostata,vezica urinara hiperactiva, sindrom uretral de fiecare data facind tratamentul corespunzator,printre cauze precizinduse ca ar fi :coloana,sensibilitatea la frig,eforturi facute dealungul timpului,stat mult pe picioare etc.In acest an am avut si alte simptome care au debutat la inceputul lunii august de tipul:dureriin partea inferioara dreapta linga scrot ,zona vezicii,zona genitala fierbinteala coloana neliniste si incordare culminind intr-o zi cu o durere mare in dreapta zona genitala aprox.2 ore si apoi orelaxare totala de vre 2 saptamini.La inceputul lunii noiembrie reluindu-se simptomele am mers la consult urologic dindumi-se diagnosticul de infectie a tractului urinar si cistita insotit de tratament(tagremin+fokusin)In prezent dupa administrarea tratamentului simptomele nu au disparut ,durerile chiar sau extins uneori si in partea stinga si senzatii de fierbinteala la coloana mai ales partea inferioara,inconfort in scrot.Precizez ca fizic nu prezint umflaturi.De regula fac 2 analize complete pe an( martie+ noiembrie) anul acesta din cauza tratamentului cel din noiembrie nu l-am factut si de fiecare data au iesit in general bune.Precizez ca am virsta de 70 ani.Care sa fie diagnosticul prezumtiv?Ce indrumare i-mi dati? Care sa fie pasii urmatori?( consult la medic internist sau chirurg) sa fac analizele complete si apoi sa merg la consult?Sa fie hernie inghinala? Va multumesc din suflet pentru rabdarea citirii textului.
  O SEARA BUNA

 372. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ioan: tratamentul urologic a fost prescris in urma unei uroculturi sau plecand de la simptome? ptr a scoate din discutie o hernie, ar trebui sa va adresati si unui chirurg. cred insa ca urologul este cel care ar trebui sa va dirijeze apoi planul d einvestigatii/tratament, chiar daca asta presupune sa va indrume spre mai multi specialisti, ptr a elimina si alte cauze ale problemelor descrise (neurologice, d eex). Varsta nu e deloc un impediment ptr o operatie, daca nu exista si alte boli asociate.

 373. Anton a spus pe

  Buna ziua, domnule doctor.
  Va solicit sfatul pentru tatal meu in varsta de 82 de ani, cu urmatorul istoric al bolii: hernie inghinala operata in 1988, recidiva operata in 2008, ambele fara plasa. Dupa 2008 a aparut din nou recidiva, cu coborare in scrot. Acum cateva zile a avut un episod de constipatie acuta, cu puternice dureri in partea superioara a abdomenului si frisoane, ce a necesitat spitalizare. In momentul de fata este stabilizat, dar cu unele probleme, intre care bilirubina si transaminaze modificate. In vara a avut si un episod de tahicardie, rezolvat in spital. Rugamintea mea este daca ne puteti recomanda calea cea mai buna de urmat, eventual un spital mai apropiat de Tecuci unde ar putea fi operat in conditiile cele mai bune, tinand cont de problemele pe care le are. Va multumesc din suflet!

 374. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Anton: regret, dar nu cunosc situatia sistemului sanitar din acea parte a tarii si nu v apot face nicio recomandare. cert e ca tatal are nevoie de o interventie chirurgicala si implicit de un consult chirurgical.

 375. marian a spus pe

  Buna seara,pe data de 31/10/2015 in timpul unor exercitii la sala am inceput sa simt trptat durere in partea dreapta jos a abdomenului si am intrerupt ori ce activitate pe data de 4/11/2015 eram intro clinica privata pentru un control unde medicul respectiv in timpul consultatiei imi impingea cu degetul prin canalul inghinar in repetate rinduri in socuri si am simtit arsuri pe care pana atunci nu le avusesem dar au persistat dupa, am adus vorba si despre o senzatie de arsura pe linia verticala dintre abdominali superiori pe care in timpul consultatiei aproape ca nu puteam identifica cu exactitate punctul cu pricina iar diagnosticul pus “diastazis”si mi-a spus ca trebuie sa ma operez daca nu situatia se va agrava iar pretul 600€ interventia si100€ o zi de internare care trebuie sa o fac daca nu situatia se va agrava si trebuie sa fac o operatie cu plasa .ieri 16/11/2015 am fose la un control ecograf si mi sa spus ca diastaza nu este si nici hernie dar problema este ca eu tot am dureri si nici testiculele nu par a prezenta vreo problema in urma ecugrfului dupa spusele doamnei doctor dar dureri le am uneori pe cate un testicul si mi-a recomandat sa port centura in timpul exercitiilor lucru pe care unii culturisti nu il confirma tocmai pentru a nu crea presiune prea mare asupra abdomenului care ar putea cauza hernie .Vasi fi recunoscator daca maiti indruma ce sa fac in aceasta situatie si ce procedura ar fi mai exacta pentru un diagnostic precis si fara riscuri si cum ar trebui sa ma comport pentru a avea acces la informatii corecte pentru ca ne avand experienta uneori nu stiu nici ce intrebari ar trebui sa adresez si pare ca simpla plata a consultatiei nu mai este suficienta ,va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra

 376. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marian: nu pot sa contrazic de la distanta un medic care v-a examinat direct, imi pare rau. ca idee, diastazisul nu se opereaza decat de la o anumita distanta intermusculara in sus; de regula distazisul nu doare, presupunand ca nu este o ruptura survenita acut. centura abdominala are rol protector pe peretele abdominal, nu este adevarat ca ea favorizeaza aparitia herniei; in schimb, nu are niciun efect pe herniile inghinale deja constituite, pe care le poate chiar complica, dar asta este cu totul altceva. data fiind simptomatologia, poate ca ar fi util si o pauza “de crutare” in ceea ce priveste supraefortul depus la sala… un second opinion de la un alt chirurg nu are ce sa strice.

 377. stefan a spus pe

  asa am sa fac va multumesc mult

 378. ioan.g a spus pe

  Buna seara.Da,tratamentul urologic a fost dat de urolog dupa efectuarea unei ecografii si rezultatului la urocultura si sumar( calificate ca fiind toate incadrate clinic normal).Am programat deja iarasi consult la medic neurourolog si apoi voi mai vedea( deja la medic chirurg cred ca va fi o programare)Ce ma derutat si inca ma deruta este aceasta succesiune haotica a durerilor nu in acelasi loc de fiecare data, in zonele inghinale,in scrot ,sub scrot deasupra vezicii si insotite si de o fierbinteala a coloanei( am avut demult circa 25 ani, discopatie lombara care m-a cam chinit dar am tratato, insa stiti cu e ,uneori fara sa-ti dai seama mai ridici cite ceva dar nu am avut asa simptome cumva posibile ca in prezent).Sa fie problema neurologica? Coloana poate da aceste simptome?
  Va urez o seara buna

 379. Cezara a spus pe

  Buna ziua, am fost operara de hernie inghinala in dreapta, clasic cu plasa, un defect de 2cm aparut in cateva luni. Am avut 2sarcini inainte si mai doresc una. Ma deranjeaza si in partea stanga de o luna, m-a vazut chirurgul si a spus ca e un defect foarte mic,sub 1cm, neoperabil. Exista sanse mari sa fiu gravida si nu stiu cum va evolua hernia in sarcina. Nu durerile sunt o problema ci sa nu devina o urgenta…prima data s-a marit defectul in 6luni,fara sarcina,pana la diametrul 2cm. Pot duce oare sarcina cu hernie inghinala ?
  Va multumesc anticipat pt tot interesul si efortul depus aici,pe sit.

 380. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cezara: da, se poate duce la capat o sarcina avand o hernie inghinala; probabil insa ca defectul se va mari.

 381. ioan.g a spus pe

  Astept raspuns la comentariul din 20 noiembrie 2015.
  .
  Multumesc

 382. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ioan: teoretic da, dar simptomele descrise sunt total atipice; pt tine la fel de bine de sfera urologica, de ex; mergeti totusi ptr control la un chirurg ptr a elimina si aceasta suspiciune.

 383. claudiu a spus pe

  Buna seara…am avut o opertie in urma cu o saptamana de hernie inghinala dreapta, m-i s-a montat plasa…cand mi-am pipait locul unde am fost taiat mi-am dat seama ca am un fel de ‘dul'(ceva tare cat un varf de deget) este normal!??

 384. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  claudiu: poate fi ceva normal, caz in care va disparea treptat in timp (1-2 luni)

 385. Marius a spus pe

  Buna ziua,am fost operat de hernie inghinală stânga si după intervenție am observat cã o venă ce face legătura cu penisu in partea superioară a rămas mai scurta si am dureri la erecție.Ce mă sfătuiți?

 386. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: este o inflamare a cordonului spermatic pe partea operata, absolut normala postoperator.

 387. George a spus pe

  Bună ziua !! In urma cu 20 de zile am fost operat de hernie inghinala stânga(laparoscopic ) !! Ma simt foarte bine !însă astăzi am observat pe tăietură de sub buric , cam un cm sa învinețit !! De ce oare ??Pana astăzi tăietură arăta foarte bine !!

 388. Stefan a spus pe

  Buna ziua , am 25 de ani , am fost operat acum 2 ani jumate de hernie inghinala stanga fara plasa , dupa 2 ani jumate de dureri foarte mari in care aveam dureri surde mi s-a recomandat inca o opertaie pentru indepartea nervilor , acum 3 saptamani am fost operat a doua oara(tot fara plasa) si am avut 2 nervi prinsi in cicatrizarea operatiei, acum dupa 3 saptamani a inceput sa mi se intareasca operatia din ce in ce mai tare ( ca si o unflatura pe interior, si la palpare se simte tare , pe exterior afara foarte bine) , am vorbit cu medicul si mi-a recomandat sa iau antiinflamator , am luat mai multe antiinlamataore dar tot am dureri si este inflamat , daca merg 3-4 metri deja am dureri , ce pot sa fac sau ce medicamente sa mai incerc ?

 389. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: nu ati precizat de ce ati fost operat fara plasa a doua oara – s-a intervenit doar ptr dureri, pe nervii impliati, sau a fost o recidiva a herniei? oricum, de la distanta nu pot sa va fac alte recomandari decat cele primite de la un coleg care v-a examinat direct.

 390. Dan a spus pe

  Buna ziua.
  Acum 1 an m-am accidentat la un meci de fotbal si mi s-a spus de catre un chirurg ca am un inceput de hernie inghinala dreapta. Intrebarea mea este cand ma pot opera, avand in vedere ca nu am nici o umflatura aparuta dar am un disconfort la nivelul testicolului drept si in zona abdominala la cel mai mic efort?
  Sincer, as vrea sa imi reiau activitatile sportive (fotbal), chiar daca am 44 de ani si de aceea vreau sa stiu daca ma pot opera in aceste conditii, fara sa am recidive ulterioare?
  Multumesc

 391. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dan: nu stiu ce a inteles medicul respectiv prin “inceput de hernie” – daca este un simplu punct herniar, din punctul meu de vedere nu aveti indicatie de interventie in acest moment. daca este o hernie mica, dar constituita, atunci trebuie operata.

 392. mihai d a spus pe

  buna ziua
  am 23 de ani si in urma cu 2 luni am fost operat de hernie inghinala dreapta …inca este amortita o mica suprafata de sub operatie si putin umflata ..este normal ?? si cand pot incepe alergarile/fotbal ? multumesc

 393. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihai: da, zona de hipoestezie se va micsora, dar nu va disparea complet niciodata; tumefactia ar trebui sa dispara in max 3 luni de la operatie. daca operatia a fost facuta cu plasa, cum este normal, atunci puteti incepe progresiv efortul fizic, daca medicul dvs nu v-a mentionat altceva

 394. Raul a spus pe

  As vrea si eu niste detali in legatura cu oreratia de hernie inginala e dureroasa, cat dureaza cum se face anestezia … ma intereseaza toate aste deoarece toti ma sfatuies sa fac aceasta operatie dar imi este foarte frica:(

 395. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Raul: operatia este in principiu foarte simpla; daca aveti o hernie constituita, nu veti scapa oricum de interventie si amanarea ei nu va aduce nimic bun; alte amanunte veti afla direct de la chirurgul dvs.

 396. Ionut a spus pe

  Buna ziua,
  Am fost diagnosticat cu hernie inginala mica,as vrea sa stiu cat ar dura recuperarea in urma unei operatii deoarece lucrez in Anglia si nu pot lipsi mult de la munca.Mentionez ca fac efor fizic mare zilnic(descarc si încarc camioane cu custi pe roti pe care le imping sau trag,si au pina la 200 kg)
  Va multumesc anticipat.

 397. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ionut: depinde ce intelegeti prin recuperare. Indiferent de abord, va puteti mobiliza imediat dupa operatie, puteti face eforturi “normale” cam la o saptamana de la operatie. Efort maximal dupa integrarea plasei in structurile organismului (dureaza cam 3-4 saptamani). Ptr abordul laparosocpic, poate ca aceste intervale vor fi decalate cu cate zile (recuperarea e putin mai rapida in acest caz).

 398. arizan a spus pe

  Buna ziua,d-le doctor.Din cite inteleg dv sunteti medic la sp SANADOR.Baiatul meu in virsta de 27ani are in prezent hernie inghinala si vrea sa se opereze.Avem toate analjzele facute recent,dar nu as vrea la un sp de stat.S-ar putea sa venim la dv cu aceste analize si sa-l operati?Si daca da cam cit ar costa aceasta interventie[aproximativ].Analizele sunt facute in Bucuresti.As vrea sa-mi raspundeti daca sunteti disponibil.Multumesc frumos.

 399. Alecu a spus pe

  Buna ziua,d-le doctor. Am 26 de ani si in urma cu 6 saptamani am fost operat de hernie inghinala stanga, (nu mi s-a pus plasa pentru ca nu a fost nevoie), acum o saptamana mi s-a intarit in jurul operatiei si am fost la un control unde mi s-a facut un ecograf, mi s-a spus ca am un serom 1,8 cu 0.8 cm , acest serom a aparut dupa ce am inceput sa conduc , pentru a disparea cat mai rapid acest serom ce recomandati ? repaus la pat sau miscare zilnica , medicamente , unguente ? aprox. in cat timp ar disparea acest serom ? Precizez ca am o mica jena si durere in acelas timp dar suportabile.

 400. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alecu: formarea de seroame este relativ frecventa dupa abordul clasic si mai rara dupa abord laparoscopic; in oricare dintre variante, nu au absolut nicio semnificatie, se resorb spontan in 6-8 saptamani; daca este vorba despre un hematom, se va resorbi in aprox 3 luni.

 401. sandel a spus pe

  Bună seara domnule doctor am fost operat acum sase zile de hernie inghinala dreapta și am avut și hidrocel iar acum operația este umflata în partea de jos și simnt o borfaiala înăuntru ce sfat îmi dați este normal?va mulțumesc!

 402. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sandel: zgomotele pe care le auziti sunt date probabil de acumularea locala de lichid – un serom. se va resorbi in timp, dar cel mai corect este sa mergeti ptr control la chirurgul dvs.

 403. rodica a spus pe

  buna ziua d doct,tatal meu in varsta de 87 ani a facut o hernie inghinala in partea dreapta .in urma cu 15 ani a fost operat de hernie in partea stanga.se mai poate opera la aceasta varsta el mai avand ca diagnostic un accident vascular care sa rezolvat.?anestezia locala ar fi indicata si daca se face si la noi?multumesc frumos

 404. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Rodica: am avut adesea pacienti trecuti bine de 90 de ani, care au trecut foarte bine peste interventia cu pricina, asa ca – daca nu exista afectare severa cardiaca, de ex – se poate opera, desigur, fie cu rahianestezie, fie cu anestezie locala / locoregionala (as opta ptr prima varianta, daca nu exista alte contraindicatii; avc-ul nu contraindica direct rahianestezia).

 405. Simion Mihai a spus pe

  Buna ziua , in urma cu 3 saptamani m-am operat de hernie inghinala pe partea stanga , clasica si mi s-a pus plasa , in aproximativ 2 saptamani mi-a aparut o umflatura in scrot deasupra testiculului stang exact ca inainte de operatie , se poate apasa pe el si intra inapoi , am fost la control dar fiind frig si testiculele erau stranse nu se observa umflatura ca atunci cand fac baie de exemplu , domnul doctor a zis ca sunt niste vene dilatate si este totul normal , sunt ingrijorat ca este acelasi symptom ca inaintea operatiei , e posibil sa fie serom sau hematom ? sau sa recidiveze ? daca as face un eco as putea sa ma lamuresc sa fiu eu linistit ?

 406. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihai: poate fi o recidiva, poate fi un serom/hematom (desi acestea nu se reduc de regula). Prin urmare, cel mai corect este sa va prezentati la un chirurg ptr consult direct. Diagnosticul recidivei herniare este cu precadere clinic; abia dupa consult, veti face o eco de parti moi, daca situatia locala nu e lamuritoare.

 407. nicu a spus pe

  buna ziua in urma cu 10 zile am avut o interventie chirurgicala hernie inghinala dreapta deschisa si dupa operatie mi sa unflat testiculu drept as vrea sa stiu daca este normal si cam cat timp dureaza pana se vindeca va multumesc

 408. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nicu: umflatura testiculului poate fi data de un usor grad de staza in vasele spermatice, dar la fel de bine poate fi confundata cu un serom format local, cu un hematom etc. Corect este sa mergeti la control la cel care v-a operat.

 409. IonelS a spus pe

  Buna ziua,

  Un prieten (39 ani) a avut hernie si a fost operat, in urma cu 5-6 ani. De atunci are dureri violente din zona respectiva. O incercare de remediere chirurgicala nu a avut success, si de atunci medicii de aici (UK) nu au mai facut altceva decat sa ii dea morfina si alte sedative.

  Ma gandesc sa il aduc in tara pentru investigatii si operatie deoarece durerile continua, zi de zi, cu mici pauze.

  Exista metode clinice/chirurgicale de a gasi si inlatura cauza acestor dureri?
  De cat timp este nevoie pentru investigatii ?

  Am nevoie de schita unei solutii pentru a putea gasi banii necesari calatoriei, sederii si serviciilor medicale (nu are asigurare in Romania).

  Multumesc,
  ionel

 410. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ionel: ptr durerile cronice postherniotomie se poate interveni chirurgical, indepartand plasa/tesutul cicatriceal in care sunt prinsi nervii din zona. Numai ca nu intotdeauna interventia are si succes (durerea poate persista in unele cazuri). Ar trebui sa va interesati la CNAS – daca amicul are asigurare europeana/card european de asigurare, s-ar putea ca interventia sa fie acoperita, cel putin partial, de CNAS.

 411. Simion Mihai a spus pe

  buna ziua , am facut si consult si eco ptr parti moi si mi s-a spus ca nu e nimic , si ca pe canal nu mai iese nimic ( semn ca ar recidiva) , la eco nu au aparut decat niste pete negre , mi-au zis ca sunt vase de sange care se dilata , va multumesc f frumos ptr raspuns

 412. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Simion: e posibil sa fie vasele funiculare. un mic grad de staza venoasa postop este oarecum normala.

 413. daniel a spus pe

  buna seara,domnule doctor

  diagnosticul de inceput de hernie inghinala l-am primit in urma unui ecograf cu aparatura de ultima oara. mi s-a spus ca primul strat din interior s-a rupt. acum o luna de zile daca ridicam 2kg ,le simteam .acum ,nu le mai simt ,doar daca ridic mai mult,4-5 kg. nu se vede nici o umflatura,nimic ceva iesit din comun ,doar daca ridic ,acele 5 kg simt ca o taietura de cutit. apoi durere in aceea zona
  momentan durere la apasare pe aceea vena la incheietura piciorului si cind trag aer in piept nu am.
  am inteles ca operatia va fi doar cind va aparea aceea umflutura. pina atunci sa ma menajez,dar e mai greu cu serviciul pe care il am.
  oare in timp se poate vindeca aceea hernie,sau cind va aparea un efort mai mare se va rupe de tot si va iesi aceea umflatura.

 414. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Daniel: diagnosticul unei hernii este cu precadere clinic si mai putin ecografic (uneori ecografistul poate descrie dept defect parietal intreruperea straturilor musculare in canalul inghinal). Ca atare, ptr a transa problema trebuie sa fiti examinat de catre un chirurg.

 415. mario a spus pe

  Bună ziu domnule Doctor am fost operat am fost operat acum trei săptămâni de hernie inghinala dreapta și am avut și hidrocel acum mi sa cicatrizat operația,dar testiclul drept încă mai este unflat este normal?

 416. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mario: daca vi s-a corectat chirurgical si hidrocelul, da; cura hidrocelului presupune rezectia unei foite din jurul testiculului, relativ groasa, care se mai si plicatureaza printr-o sutura speciala, cu fir resorbabil; cicatrizarea acesteia si inflamatia normala produsa prin resorbtia firului pot da testiculului dimensiuni aparente uneori similare celor preoperatorii. acestea vor reveni in timp la normal.

 417. daniel a spus pe

  buna ziua,am fost si la un chirurg .m-a controlat ,si a spus ca nu se simte nimic la palpare.doar sa ma menajez si cind va iesi hernia afara atunci va fi cazul de operatie
  acest defect parietal ,se vindeca sau trebuie sa ma menajez toata viata
  multumesc frumos de raspunsuri

 418. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Daniel: un defect parietal de acest tip, daca se produce, nu se vindeca niciodata “de la sine”.

 419. aurelian a spus pe

  Buna ziua dl doctor in urma cu aproape doua saptamini am fost operat de hernie inghinala,stanga si varicocel pe aceiasi parte ,sa vindecat foarte bine,dar unde a fost operatia de hernie intre copcii sa format coaja iar sub ea era o gaura de marinea unui tub de drenaj din care imi iasa un lichid incolor si putin rosu,asi avea motive de ingrijorare sa nu fi contactat vreun virus sa ajung iarasi in spital pentru o alta interventie chirulgicala

 420. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Aurelian: tebuie sa mergeti la control la medicul care v-a operat.

 421. Valentin a spus pe

  Saluut , am 16 ani si de o saptamana m-am apucat de sala.La nastere , cred , am fost operat de hernie inghinala stanga si dreapta.Am voie sa ridic greutati mari la sala ? Adica in timp , nu acum.Pe forum am vazut topicuri asemanatoare , doar ca userul era operat de hernie acum o luna doua..dar la mine are aproximativ 15 ani operatie.Multumesc
  Mai am si Defect septal atrial , are legatura cu sala ? Adica se pot crea probleme de la sala ?
  Multumesc inca o data

 422. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Valentin: daca nu sunt semne de recidiva si daca faceti eforturi cu moderatie, evitand acele exercitii care cresc excesiv presiunea intraabdominala, puteti merge la sala. Despre impactul DSA, numai cardiologul va poate spune daca aveti limitare la efort sau nu. Ca idee, in cazul pacientilor cu hernii / operati de hernie, poate cel mai util sport este inotul.

 423. geo a spus pe

  Bună ziua,am 28 ani si in 2014 am fost operata de hernie inghinală in partea dreapta. Acum dupa 1 an jumate de cate ori ma asez sau ma ridic simt niste arsuri in zona operatiei. Intrebarea mea ar fi ar trebuie exista vro sansa de recidiva sau e ceva normal ?
  Multumes

 424. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Geo: poate fi o recidiva, dar mai degraba durerile sunt date de tesutul cicatriceal local/ firele sau capsele cu care a fost evetual fixata plasa.

 425. ticu a spus pe

  Sunt operat de hernie inguinala dreapta de 15 zile inca de la interventie mi sa pus punga de dren care acumuleaza peste 100ml la 24 /h . Medicul spune ca trebuie sa o tin pana se reduce macar la jatate. Este normal ? Va multumesc

 426. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ticu: daca hernia a fost foarte mare, drenajul postoperator poate fi uneori semnificativ.

 427. Razvan a spus pe

  Buna dimineata!
  Sunt sportiv de performanta. Am fost operat acum 5 saptamani de hernie inghinala dreapta, clasic, cu plasa. Inainte de operatie simteam o durere suportabila la anumite exercitii, nu se vedea nimic iesit prin piele, aveam un punct herniar. Acum 2 zile am facut cateva tractiuni pentru dorsali, controlate, fara sa incordez abdomenul. Pana aici toate bune, insa ieri am fost la medicul care m-a operat la control. M-a pus sa tusesc de doua ori (nu am tusit tare pentru ca mi-a fost teama, am tusit usor) si apoi mi-a spus ca totul e in regula. Astazi simt o usoara durere in acelasi loc in care ma durea si inainte de operatie. Durerea imi da senzatia ca se lasa pe piciorul drept.
  Mi-a spus ca dupa trei luni ma pot apuca de efort, dar progresiv.
  Intrebari:
  1. E posibil sa fi recidivat in conditiile in care medicul a zis ca totul e in regula? Repet: durerea are fix aceleasi caracteristici ca inainte de operatie.
  2. Sa merg la un alt medic pentru un alt control sau sa fac ecografie pentru parti moi?
  3. Dupa cat timp pot reveni la greutati mari, antrenament fara restrictii?
  Multumesc!

 428. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Razvan: 1. daca medicul v-a spus ca totul e ok, atunci asa trebuie sa fie; 2. eco de parti moi e derutanta si nu concorda intotdeauna cu realitatea de pe teren; 3. progresiv, puteti face orice efort, daca mediul dvs nu v-a indicat altceva. 4. nu sunt periculoase, dar pot da dureri, ptr ca tractioneaza firele / capsele care fixeaza plasa; 5.nu va ajuta.

 429. Razvan a spus pe

  4. Sunt periculoase tractiunile? Daca da, care ar fi explicatia?
  5. Vreau sa imi cumpar o centura speciala pentru hernie inghinala (are acele zone intarite) si sa o port cand voi incepe antrenamentele. Ma va proteja sau e doar marketing?

 430. mihai a spus pe

  Buna seara dommnule doctor. Am fost operat acum 2 sapt de hernie ighinala stanga;si mi sau scos atele si dupa ce am ajuns acasa am constatat ca imi curge ceva lichid albui dar nu e puroi si ma cam sperie oare de ce curge si pe deasupra am si ca o gaura pe operatie si ma cam sperie

 431. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihai: probabil ca s-a evacuat un mic serom, fara consecinte; trebuie sa mentineti zona curata/pansata pana la astuparea orificiului.

 432. mara a spus pe

  Buna ziua,
  baiatul meu a fost operat de hernie inghinala acum 8 ani-insa dupa 3 luni de la operatie a inceput sa aibe dureri deasupra pubisului dupa contactul sexual;in toti acesti ani a facut tot felul de investigatii-inclusiv urologice,CT,ecografii-insa totul pare Ok-pana cand,anul trecut,in disperare a facut o analiza a spermei;astefel i-a iesit infectie cu stafilococul auriu coagulazo negativ;este posibil sa fie infectie de la acea operatie?Cum putem afla cu siguranta sursa infectiei-adica se poate face ceva,o punctie la operatia cu plasa sa fim siguri ca acolo este sursa infectiei?;el este hotarat sa mearga sa refaca operatia -insa trebuie evitata aceasta operatie daca nu plasa este sursa infectieie-nu?ce posibilitati de tehnica medicala exista ca sa se determine cu exactitate daca plasa de polipropilena este sursa infectiei?Va multumesc anticipat pt raspuns.

 433. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mara: cel mai probabil, infectia NU are legatura cu operatia de hernie (au trecut totusi 8 ani…). In lipsa unor modificari locale, nu e nevoie de punctie – e chiar contraindicata (daca ar fi avut infectie de plasa, cu siguranta ea s-ar fi exteriorizat deja). In cel mai rau caz, poate face o eco de parti moi, dar rezultatele acesteia nu au valoare absoluta, ar trebui interpretate cu oarece precautie.

 434. Andrei a spus pe

  Buna seara. Domnule doctor, am fost operat de hernie inghinala dreapta la varsta de 3 ani. La varsta de 23 de ani am fost operat pentru recidiva hernie inghinala dreapta, clasic, cu plasa. Precizez ca recidiva a avut o forma usoara. Dupa operatie am ramas cu un disconfort in acea zona, dar si in partea stanga. Au trecut doi ani si jumatate de la operatie, insa tot am dureri, in special cand stau la birou din cauza curelei, mai nou au aparut dureri si in timpul noptii cand se aduna urina in vezica si creste presiunea in acea zona. Am senzatia ca ma tine ceva pe interior. Va rog sa-mi dati un sfat. Ce as putea face, daca e normal sa am astfel de dureri, daca pot face o ecografie sau tomograf pentru a vedea exact cauza, daca e posibil ca plasa folosita sa nu fie de calitate, daca se poate inlatura plasa veche si ce implica acest lucru, e posibil ca plasa sa fie prinsa de un punct fix si de aici durerile? Precizez ca am 1.70m si 70 de kg, nu am alte probleme medicale si nici nu depun efort fizic ridicat. Multumesc anticipat!

 435. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: de regula, plasele folosite ptr aceasta operatie sunt toate ok. Nu este necesara extagerea ei. Trebuie verificat daca durerile au legatura cu vechea hernie (de regula procesul cicatriceal din jurul plasei prinde cate un nervisor) sau au alta cauza, urologica de ex. Incepeti printr-un control la chirurgul dvs, va scoate ptr inceput din discutie recidiva locala si apoi va va recomanda ce alte investigatii sa faceti.

 436. Claudiu a spus pe

  D-le dr., in urma unei operatii de hernie inghinale bilaterale, cam dupa 9-10 zile a inceput sa-mi amorteasca piciorul drept(de la genunchi in sus).Va rog sa-mi spuneti care ar fi motivul, ce masuri sa iau,etc. Mentionez ca alte efecte secundare nu exista. Cu stima,

 437. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Claudiu: incepeti prin a cere parerea chirurgului dvs; stie exact cum a trecut firele de prindere a plasei si mai ales ce tip de fire a folosit. Totusi, probabil ca simptomele descrise au o alta cauza.

 438. Simona a spus pe

  Buna seara. O hernie inghinala se vede la un RMN de pelvis ?

 439. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Simona: depinde de dimensiuni. In principu da, dar un RMN interpretat a fi normal nu exclude absolut o hernie (este posibil ca defectul sa nu se vada t ca hernia era redusa la momentul examinarii).

 440. dumitru a spus pe

  Buna seara! Sotul meu s-a operat in urma cu 8 saptamani de hernie. Saptamana aceasta a mers la serviciu ( ridica cat de cat greutati la munca) si seara cand ajunge acasa are testiculul stang umflat si are dureri.dar cand intra in apa calda revine la normal.inainte sa mearga la munca a fost la um control si medicul i- a spus ca este normal sa aiba dureri. As vrea totusi si parerea dumneavoastra.

 441. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dumitru: medicul curant, prin examenul direct efectuat, este dingurul care are toate datele ptr a arecia corect situatia locala; este adevarat, un grad de staza venoasa in testiulul de pe partea operata poate persista, pana la remiterea fenomenelor inflamatorii provocate de integrarea plasei.

 442. sandel a spus pe

  Bună seara domnule doctor am fost operat doua luni și o săptămână de hernie inghinala dreapta și hidrocel.totul e bn doar ca simnt o borfaiala în zona operației ce credeți ca este?va mulțumesc!

 443. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sandel: posibil sa palpati in profunzime intestinul plin cu continut; mai rar dupa atat de mult timp, poate fi un serom local – un control la chirurgul dvs va transa problema.

 444. sandel a spus pe

  Am fost operat acum doua luni și o săptămână!

 445. ghilt mihai a spus pe

  Buna seara dle dr.Fac 80 de ani in luna august.Am hernie inghinala stanga si s-ar pare asa am si dreapta.Vreau sa ma operez la dumneavoastra.Am urmatoarele intrebari; Daca se poate face operatie de hernie inghinala bilaterala concomitent?Daca la varsta mea sunt riscuri majore?

 446. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihai: 1. da, se poate; 2. nu neaparat, am operat bilateral pacienti mult mai varstnici – de regula, rahianestezia e bine tolerata la acesti pacienti; sigur, problema trebuie tratata cu atentie – va voi explica eventual la consultul direct ce aveti de facut preoperator ptr a scadea riscurile la minim.

 447. Claudiu a spus pe

  D-le Doctor,
  Am o luna de la operatiea de hernie(laparoscopic)si daca merg mai mult pe jos, obosesc si ma mai doare cand in stanga , cand in dreapta( in regiunea buricului), la fel durere de testicole. Dati-miva rog cateva lamuriri.
  Va multumesc,

 448. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Claudiu: posibil ca simptomele sa fie generate de mijloacele d efixare ale plasei (mai ales daca s-au folosit capse). Cel mai probabil se vor remite treptat dupa 6 saptamani postoperator.

 449. Mylan Sorin a spus pe

  Buna ziua

  Domnule doctor am fost diagnosticat ( atat imagistic cat si printr-un consult de catre un medic chirurg ) cu hernie inghinala stanga ( orificiul are cam 1,5 cm ). De obicei la sfarsitul zilei ( seara ) se observa o formatiune coborata in scrot de marimea unei nuci. Activitatea din timpul zilei se rezuma la munca de birou 8 la 10 ore/zi si condusul masinii la si de la birou ( o ora/zi la volan ). Pozitiile la volan , asezat pe scaunul de la birou, culcat pe partea stanga sau pe spate creaza un disconfort major si durere in partea stanga jos a abdomenului si in testicolul stang uneori.MENTIONEZ ca am varsta de 53 de ani.
  In literatura de specialitate ( despre herniologie ) se pledeaza pentru abordul laparoscopic al herniei inghinale si cu proteza din plasa ( mai ales la varsta mea ). INTREBARE :
  Daca post operator ( din varii motive durere cronica, plasa deplasata, plasa valurita etc ) trebuie intervenit pentru inlocuirea plasei cum se face aceasta interventie ? In unele articole se spune ca plasa fixata laparoscopic nu mai poate fi abordata. Este adevarat ?

  Va multumesc

 450. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sorin: nu stiu la ce literatura de specialitate faceti referire dar, spre deosebire de alte afectiuni, in cura herniei abordul laparoscopic nu are doar avantaje (ca in cazul colecistectomiei laparoscopice vs cea clasica), ci si cateva mici dezavantaje. Prin urmare, mi se pare corect sa va decideti prin ce abord va veti opera numai dupa ce veti fi informat de chirurgul dvs despre avantajele si dezavantajele ambelor metode. Se poate extrage plasa prin abord clasic, chiar daca a fost montata laparoscopic, dar acest lucru este rarissim necesar.

 451. gina a spus pe

  Bună ziua Domnule doctor soțul meu a fost operat de hernie inghinală stânga cum e posibil să ți se adune plasa fără sa faci nici ce mai mic efort .Va mulțumesc

 452. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Gina: deficit de fixare, combinat insa de cele mai multe ori cu efort fizic intens.

 453. Marius Mircea a spus pe

  Doamne ajută! D-le Doctor , am 44 de ani şi acum cca 8 luni m-am operat de hernie inghinală dreapta. D-le doctor îmi este frică să nu fi recidivat şi anume l-a cusătura de jos mi-a apărut o vârca ca o muşcătură de paianjen s-au tânţar ne dureroasă, am pus comprese sterile cu ceai de muşeţel, creţişoară, am pus şi salata dar degeaba nu cedează acea vârca cam ca o umflătura cam de unde incepe cusătura de jos ,bineânţeles vindecată în prezent, ce poate fi s-a rupt cumva plasa şi de aceea este umflătura ca vârca la cusătura s-au ce poate fi d-le doctor,poate fi şi faptul că sunt slăbit fiind perioada postului ,având muşchii slabiţi, ce poate fi d-le doctor, menţionez că mă doare din când în când suportabil deci nimic dureros foarte rău. Mulţumesc frumos. Doamne ajută!

 454. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: v-am raspuns la celalalt articol unde ati postat. Va rog sa nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite – asta nu va aduce raspunsuri mai prompte, ci doar veti irosi inutil memorie “informatica’.

 455. Marius Mircea a spus pe

  Doamne Ajuta! Ma iertati D-le doctor sa sters din gresala prima transmitere iar eu nu am raspunsul, credeti-ma ca nu vreau altceva mai prompt, dar efectiv sa sters si nu stiu raspunsul dumneavoastra oricum va multumesc frumos , ma iertati si Doamne ajuta!

 456. Andreea a spus pe

  Buna ziua! Sotul meu a facut operație laparoscopica pentru hernia inghinală in urma cu 6 luni.Acum muncește si depune un efort mare având in vedere ca lucreaza in domeniul agriculturii..i-a aparut o umflatura in zona operației si resimte un disconfort.Ce poate fi?
  Va multumesc!!
  P

 457. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andreea: poate fi o recidiva locala – aveti nevoie de un consult chirurgical direct ptr confirmare.

 458. Dicu delia a spus pe

  Buna ziua domnule doctor, In urma cu o saptamana am fost operata laparoscopic de hernie inghinala (dreapta) si simpt uneori intepaturi si presiune in zona inghinala, sub buric si presiune pe vezica cand urinez. Sunt normale aceste simptome? Va multumesc anticipat!

 459. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Delia: da, sunt normale.

 460. Viorel a spus pe

  Buna ziua, am venit recent din strainatate de la munca din cauza ca a inceput a ma durea in partea dreapta pe santul dintre coapsa si bazin sai zic asa, cand ridicam peste 30- 40 kg incepea sa ma doara undeva juma de zi si dureare se lasa usor si in testiculul drept,daca nu muncesc e ok dar cum ridic cv iaras ma doare asa ca niste ciupituri exact linga piele, nu se vede nicio umflatura, poate fi hernie inghinala ascunsa, daca trec o ecografie imi poate arata ceva exact? Va multumesc

 461. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Viorel: poate fi hernie inghinala, dar diagnosticul cert nu e cel ecografic. Vreti, nu vreti – trebuie sa mergeti la un chirurg ptr consult direct.

 462. Ion a spus pe

  Buna ziua, am fost operat de hernie inghinala dreapta pe data de 8 aprilie 2016 prin metoda clasica fara plasa, acuma dupa 3 saptamini dupa operatie tot mai simt niste dureri pe interior si vreau sa stiu daca hernia a recidivat in aceasta perioada, tin sa mentionez ca nu am ridicat obiecte grele, efort fizic nu am facut, dar am avut frecvente aplecari pentru a efectua lucrari de curatenie prin casa fara a ridica diferite obiecte. Va multumesc

 463. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ion: nu aveti cum sa stiti daca a recidivat sau nu (putin probabil, in intervalul scurt scurs de la interventia suferita) in lipsa unui consult chirurgical direct – un control la chirurgul dvs ar fi cel mai indicat.

 464. Ion a spus pe

  Bine, va multumesc

 465. dicu Delia a spus pe

  Buna ziua domnule doctor, in urma cu 3 sapt am fost operata laparoscopic de hernie inghinala ( de 5 mm) . Dl doctor care m.a ooerat mi.a spus ca am si musculatura abdominala slabita. Simt o jena in abdomenul inferior si un disconfort ca o febra sau crampe musculare abdominale. Mentionez ca sufar si de colon iritabil. Intrebarea mea este daca aceasta incordare a abdomenului este din cauza musculaturii slabite si in cat timp de la interventie as putea relua unele exercitii usoare de tonifiere a musculaturii. Va multumesc anticipat! Cu stima, Delia Dicu ( 40 ani, 54 kg)

 466. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Delia: puteti incepe eforturile majore, progresiv, cam la 4 saptamani de la interventia chiarurgicala. Pana atunci, aveti moie sa va mobilizati, sa faceti eforturi moderate, inot etc, in conformitate cu recomandarile chirurgului dvs.

 467. Rares a spus pe

  Buna ziua.Ma numesc Ghiran Rares si de un an de zile am fost operat de hernie inghinala,laparoscopic.Medicul mi-a spus ca este doar un punct herniar si nu este ceva complicat.
  M-am reapucat de sala de forta dupa 5 luni de la operatie si dupa 2 saptamani am inceput sa am din nou dureri in zona operatiei,am mers la medicul care m-a operat si a zis sa am grija din cauza ca am perete abdominal mai slab si ca nu am eventratie.
  De o saptamana m-am reapucat din nou de sala deoarece doresc sa fac sport si cum am facultate si timpul este ocupat am zis ca este cea mai buna si rapida solutie.
  Din pacate au inceput din nou durerile in zona unde aveam si inainte de operatie si simt un mic punct acolo care nu dispare nici cand stau pe verticala.
  Mentionez ca sunt inalt si mai slabut : inaltime 1:88 si 73kg.Varsta 21 de ani.
  Ar trebui sa merg din nou la un control sau poate sa fie si altceva inafara de o eventratie?

 468. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Rares: sigur ca exista si alte cauze locale ale simptomelor. Cel mai frecvent, acestea apar prin tensionarea punctelor unde este prinsa plasa, asta presupunand ca au fost eliminate recidiva locala si alte cauze care sa explice simptomele.

 469. Rares a spus pe

  Mentionez ca au mai fost dureri de scurta durata dupa ce faceam inot,baschet sau cateodata dimineata cand ma ridicam din pat.

 470. Iulian Ion a spus pe

  Buna ziua!
  De cateva zile am simtit o durere in testicolul drept si apoi si in zona inghinala. Durerea din testicol a trecut, apoi a aparut o inflamatie in zona inghinala, inflamatie care nu doare extraordinar, decat daca stau in picioare sau intr-o pozitie ghemuit de burta pe scaun. Durerea trece si inflamatia se retrage daca stau la orizontala si reapare apoi cand ma ridic.
  Este hernie inghinala? Spre ce doctor imi recomandati sa ma indrept (urolog, chirurg etc.)? Trebuie sa fac ecograf inainte de a merge la doctor? Multumesc!

 471. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Iulian: poate fi hernie; incepeti cu un consult chirurgical. NU, ecografia prealabila nu este necesara, va va indruma chirurgul daca va considera necesar.

 472. Bogdan Sorescu a spus pe

  Am fost operat laparoscopic de hernie inghinala dreapta pe 5 mai si am muschiul inghinal amortit si uneori am dureri in psrtea inghinala dreapta. Este normal asa ceva? Va trece cu timpul aceasta durere?

 473. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Bogdan: da, este normal in mare masura.

 474. Mugur Manolescu a spus pe

  Buna ziua domnule doctor.
  M-am operat la data de 11.05.2016 de hernie bilaterala, prin procedeul clasic cu plasa. Am avut dureri mari post operatorii care pe parcurs au mai cedat (cu ajutorul tratamentului antiinflamatoriu pe care-l urmez).
  Acum la 8 zile de la operatie, daca stau in pat, ma simt bine. Daca insa incerc sa marg mai mult de 5-10 minute, incepe sa ma usture foarte puternic intre testicolul stang si picior, usturime insotita de o puternica arsura.
  Am fost sfatuit sa incerc sa merg in fiecare zi cate putin, dar aceasta durere ma impiedica sa fac acest lucru.
  Vi se pare normal acest simptom postoperatoriu? Ati mai intalnit o astfel de situatie?
  Mentionez ca la palpare, se simte de-a lungul operatiei din partea stanga (unde ma doare) o potiune tare, care pare a fi un hematom (sau serom?).
  Urmeaza ca la data de 19.05.2016, sa ma prezint la doctorul care m-a operat, pentru un prim control.
  Va multumesc!

 475. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mugur: portiunea tare poate fi intr-adevar un hematom sau serom, in egala masura reactia tesutului gras subcutanat in curs de cicatrizare. Cu alte cuvinte, este normal sa palpati asa ceva. Totusi, este usor atipic ca durerea sa va limiteze mersul, cu iradierea descrisa; controlul la cel care v-a operat va va linisti ca totul este ok.

 476. Udrea a spus pe

  Buna ziua,
  Am fost depistat,prin palpare, de hernie inghinala dreapta, se simte foarte putin doar cand tusesc,are dimensiunea unei unghii de la mana sau cel putin asa cred eu. Mi s-a propus o operatie laparascopica. As vrea sa va intreb daca mai popt amana?? in momentul de fata fac sala cu greutati, mai pot sa fac sala???

 477. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Udrea: herniile necomplicate nu sunt o urgenta chirurgicala, operatiile corectoare putand fi amanate teoretic; totusi, odata o hernie diagnosticata, evolutia ei fara tratament este doar spre agravare sau marire, de aceea se opereaza de la bun inceput.

 478. Marius a spus pe

  Buna ziua domn doctor!

  Va rog frumos ajutați-ma cu o părere ca nu stiu ce sa mai cred.
  Am 25 de ani m-am operat de hernie inghinală acum 8 zile (marți) , operație clasica cu plasa pe care a prins-o cu ata( asa a-a exprimat) din ce mi-a zis,. Operație din ce zice doctorul arata bine, nu are infecție nu am eliminat nici un fel de lichid, cand scot pansamentul se vede doar betadina si atât. Problema mea este ca ma ustura sau arde nici nu stiu cum sa descriu senzația in zona inghinală la îmbinarea corpului cu piciorul in partea de jos( spre testicul). Ma arde atât de rău încât nu pot sa fac nici 2 pași fără sa mor de durere. Durerea asta o mai simteam din cand in cand mai ales cand ma trezeam si ma dădeam jos din pat (intestinele erau retrase in clipa aia) si înainte sa ma operez, dar dura o secunda si îmi trecea. Se întâmpla foarte rar. Menționez ca hernia era mare. Eu ma gândesc ca asemenea durere nu poate fi data decât dE un nerv lezat sau poate doar deranjat se operația nevindecată. Doctorul nu este prea Vorbăreț si spune ca nu e niciun nerv si ca o sa treacă. Ca idee in ziua operației si următoare zi mi-a pus cefor (sper sa nu pocesc numele) in perfuzie iar de atunci si pana acum algocalmin Ketonal si un pansament de stomac. parca durerea se mai ameliorează atunci cand îmi pune betadina peste operație(cred ca se mai înmoaie). Domnule doctor sunt disperat spuneți-mi va rog o părere ce credeți ca s-a întâmplat si care ar fi posibilele rezolvări? Credeți ca dupa ce îmi scoate firele o sa fie ok? Având in vedere cele menționate credeți ca e posibil ca atunci cand a prins plasa sa prindă vreun nerv sau sa-l atingă cumva sa-l traumatizeze?

  Va mulțumesc.

 479. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: cel mai in masura sa va ofere sfaturi este chirurgul dvs, care va examineaza plaga in mod direct. Nu vad insa motive de “disperare” la numai 1-2 saptamani de la interventie.

 480. Catalin a spus pe

  M-ar interesa cat ajunge o operatie de hernie inghinala dreapta cu plasa aplicata cu anestezie generala deoarece am groaza de operatie si cate zile de spitalizare necesita.Mentionez ca eu vin din vrancea.

 481. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Catalin: pretul este cel indicat la capitolul promotii; include 2 nopti de cazare, apelati call centerul Sanador si cereti mai multe amanunte de la un consultant de chirurgie.

 482. Mugur Manolescu a spus pe

  Buna ziua domnule doctor. Va multumesc pentru raspuns. Intre timp, durerea de care v-am povestit a mai cedat.
  Acum am insa o alta problema care ma pune pe ganduri. Operatiile mele (clasice) au fost facute atipic(sunt sub nivelul chilotului si seaamana cu o cezariana. Inca de la momentul iesirii din operatie, am simtit o sensibilitae scazuta sub nivelul inciziilor, care se intinde putin si peste penis. Au trecut deja trei saptamani de la operatie si nu am simtit nicio schimbare in acest sens. Am intrebat-o pe cumnata mea care a nascut prin cezariana (operatie care seamna cu operatiile mele) daca a avut aceeasi stare de amorteala sub operatie si a confrmat ca a avut-o. Nu isi aduce aminte cat a durat amorteala respectiva. Am citit ca la o astfel de operatie exista riscul sa se sectioneze niste mici nervisori care trec prin zona respectiva, dar sunt mari sanse ca acestia sa se refaca in timp.Daca nu se refac, exista o posibilitate de refacere a acestora printr-o operatie? Am citit ceva in acest sens. Daca nu ar fi amortita o mica parte din penis, probabil ca nu m-ar deranja foarte tare.

 483. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Manolescu: nu se pot reface nervisorii respectivi prin operatie, dar nici nu veti avea nicio problema din cauza asta.

 484. Teodor a spus pe

  Am fost operat clasic, cu plasa, partea dreapta, in urma cu 5 luni.

  E normal sa mai simt durere?
  Dupa 3 luni d epauza am început sa fac efort in sala de fitness. Dupa cat timp am voie sa fac abdomene? Intreb pentru ca de fiecare data cand încerc sa fac simt o durere ciudata – o senzația de apa rece pe piele.
  În timpul operației, mușchii au fost tăiați? Daca da, se pot desprinde din locul cusăturii?
  Mulțumesc!

 485. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Teodor: prin abordul clasic, este sectionat doar unul din straturile musculoaponevrotice, care nici nu mai este muschi la acest nivel; senzatia este data de relatia dintre plasa si nervisorii locali, dar de principiu plasa odata integrata nu se mai desprinde de acolo.

 486. elena a spus pe

  As dori o programare la dvs insa doresc sa stiu daca e de dvs, Am fost operata de aderente ovariene (cateva pe colon si anus) in urma unei inflamatii pelvine. Am iar dureri si mi s-a zis ca ar fi hernie incipienta sau tot aderente. E eroare medicala? Ma puteti ajuta? Multumesc.

 487. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Elena: nu am cum sa stiu din datele prezentate; va consult cu placere, cu programare prealabila.

 488. Marius a spus pe

  Buna seara,
  Am suferit o interventie chirurgicala de hernie inghinala unilaterala stanga,laparoscopic,cu plasa,acum 6 zile. Dupa operatia suferita,am o umflatura foarte mare pe acelas canal ,dureri de cap,constipatie. Am luat nurofen express forte si mi-am aplicat gheata prin intermediul unui prosop. Ce ma sfatuiti sa fac?
  Multumesc

 489. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: poate fi un serom local, fara consecinte. se va resorbi singur, in acest caz, poate ceva mai lent daca este hematom; corect este sa mergeti la control la cel care v.a operat.

 490. anonim a spus pe

  daca ma doare inghinal dreapta in reprize,mai ales seara.mananc.nu am febra.poate fi o hernie inghinala ?am mai fost operat cand eram mic de hernie inghinala.sau apendicita/colecistita?

 491. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Anonim: poate fi o hernie, la fel de bine poate fi o apendicita, asa cum poate fi in egala masura o colecistopatie. Simptomele descrise sunt mult prea vagi, ptr a putea fi atribuite vreuneia dintre cele 3 boli.

 492. Cosmin a spus pe

  Buna ziua! Am fost operat de hernie inghinala bilaterala prin metoda clasica cu plasa . La 5 zile de la operatie pot merge usor dar daca stau cateva secunde in picioare simt ca pe partea stanga se lasa intestinul ca si cum as avea din nou hernie. In partea dreapta aproape nu mai am nicio durere. Stima!

 493. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cosmin: un control la chirurgul dvs va va lamuri pe deplin – putin probabil sa fie o recidiva precoce dupa un procedeu cu plasa, dar trebuie verificat.

 494. Catalin a spus pe

  Buna ziua domnule doctor…am varsta de 40 de ani si sunt posesorul unei hernii inghinale dobandita acum 20 ani (probabil ceva ereditar pt ca si tatal meu a avut) la inceput foarte mica care pe parcurs s-a mai marit si s-a lasat in scrot,mentionez faptul ca nu ma doare si prin apasare de jos in sus poate fi impinsa inapoi in abdmoen apoi revine la forma initiala singurul inconvenient fiind partea vizuala
  Intrebarea mea este urmatoarea : am o mare teama de operatie si m-am obisnuit cu hernia in timp si ea cu mine…in timp pot aparea complicatii mai mari ? si daca trebuie sa fac operatia care ar fi cea mai buna alegere cea laparoscopica sau cea clasica si eventual daca puteti sa imi spuneti ce costuri totale implica cele doua operatii mentionez ca sunt asigurat CAS
  Va multumesc !!!

 495. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Catalin: orice hernie, odata produsa, va evolua spre crestere in dimensiuni, mai mult sau mai putin lent. Va trebui sa va obisnuiti cu idee ca la un moment pe parcursul vietii nu veti scapa de operatie, or una e sa faci operatia la 40 de ani, cand organismul se va refac eimediat, si alta la 80 de ani, cand vor fi o sumedenie d elate probleme asociate – cardiace, neurologice etc. Ptr hernie, optiunea laparoscopiei nu este absolut nenegociabila, ca in cazull pietrelor la fiere, prin urmare alegerea unui abord sa a altuia se face de comun acord, dupa consultul medical direct. Cu aceasta ocazie veti sti si care sunt optiunile financiare.

 496. marian.b a spus pe

  buna ziua acum 6 zile am fost operat de hernie inghinala modul clasic cu plasa dar acum am o umflatura foarte mare pe acelas canal ca si cum hernia sa intors sa fie oare sacul hernial sau un serom?

 497. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marian: cel mai probabil serom sau hematom. Se va retrage cel mai probabil spontan.

 498. S. Ioan a spus pe

  Buna ziua, am fost diagnosticat cu “Incipienta Hernie Inghinala”(partea dreapta).
  Imi puteti va rog spune care ar fi solutia intr-un astfel de caz,
  si ce as putea sa fac?
  Ideea este ca as putea trai si cu ea, mai exact traiesc cu ea de 4 ani dar ma limiteaza foarte mult, in sensul ca, daca depun efort fizic care include abdomenul, incepe sa ma doara.
  Mi-am cumparat si centura(pentru hernie inghinala) care ajuta destul de mult, dar caut o solutie permanenta,
  Va multumesc foarte mult!

 499. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ioan: Solutia definitiva este cea chirurgicala.

 500. Daniel a spus pe

  Buna ziua!

  Este necesara folosirea plasei la interventie laparoscop pentru o fetita de 6 ani jumatate? Se folsosete plasa pt copii sau doar pentru adulti?

 501. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Daniel: de principiu, la copii se folosesc procedee tisulare, fara plasa.

 502. Daniel a spus pe

  Buna ziua!
  Fetita mea de 6 ani jumatate a fost diagnosticata cu hernie inghinala si urmeaza sa fie operata. La ecografie inghinala dimensiunile sunt de 9mm x 1cm.
  Doctorul ne-a informat ca la copii nu foloseste plasa.
  Este necesara folosirea plasei? Ce ne sfatuiti?
  Va multumesc!

 503. Dorin. L a spus pe

  Buna ziua !Am 30 ani iar pe data de 04.05.2016 am fost operat de hernie inhinala partea stanga , mi s.a pus plasa , pana acum totul a decurs bn , fara complicatii , m.am menajat cat de mult am putut . Vroiam sa va rog sa imi spune.ti cam in cat timp voi putea juca din nou fotbal ( de performanta ). Multumesc anticipat !

 504. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dorin: oricand.

 505. Teodora a spus pe

  Buna ziua!În urma cu 1 an si 6 luni,am fost operată de hernie femurala,pe partea dreapata,mi a fost montata plasa,interventie laparoscopic (TAPP cred) .Am mers după operatie la control,mi s a spus ca totul a decurs perfect. As dori sa stiu daca exista vre un risc,in momentul in care voi fi însărcinată,ma gandesc la acest lucru,dar ma si gandesc ca pot avea probleme din cauza operatiei. Va multumesc! (Mentionez ca nu am probleme,uneori am dureri la efort sau când ridic o greutate mai mare,stiu ca nu am voie,dar uneori uit).

 506. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Teodora; de principiu nu ar trebui sa apara probleme majore in timpul sarcinii.

 507. Cristi a spus pe

  Hernia inghinala stanga apasa asupra intestinului gros?sfarsitul cicatricei ma refer,ca s-a format o gropita care am impresia ca mai doare cateodata si fac scaun tare dar de mica marime.de de familie zicea ca e intestin iritabil,dar poate fi si de la cicatricea herniei?pare ceva care apasa..

 508. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cristi: nu inteleg contextul, va rog reformulati ordonandu-va putin ideile.

 509. adrian a spus pe

  Buna ziua,

  La operatie de hernie inghinala stiti cumva cat voi sta internat si cat timp se tine sonda?

  Va multumesc

 510. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adrian: depinde de abord, marimea defectului, uneori chiar de protocolul intern al sectiei unde veti fi operat (1-2 nopti maxim). Daca va referiti la sonda urinara, montarea ei nu este intotdeauna obligatorie.

 511. Iliescu Florin a spus pe

  Buna ziua,

  Tatal meu s-a operat la dvs. Miercuri saptamana aceasta. S-a externat din spital vineri. I-am schimbat pansamentul conform cu instructiunile primite. Am observat in momentul in care am schimbat pansamentul ca are in continuare o umflatura in zona testiculelor. E normal? O sa vina la dvs la control peste o luna dar vroiam sa va intreb daca e normal (clar nu mai sunt testicolele umflate ca inainte de operatie dar totusi e inca o umflatura in zona respectiva).
  Multumesc si astept un raspuns din partea dvs.

 512. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: nu sunt umflate testiculele, ci tesuturile din jur si in special pielea scrotului. Asa cum ii explicam tatalui la externare, o hernie giganta evoluand de peste 60 de ani(!) provoaca modificari locale importante – deplaseaza vase, comprima limfatice, destinde enorm pielea scrotului. Mai ales in situatia in care I-am corectat tatalui si hidrocelul secundar herniei inghinoscrotale gigante (adica am rezecat o foita din jurul testiculului), aceste edeme/umflaturi sunt absolut normale. Cu cat este mai mare hernia si rezectia tisulara mai ampla, cu atat reactia inflamatorie a organismului va fi mai importanta. Mai mult, pot aparea chiar echimoze local (vanatai) si de regula edemul/ inflamatia se extind spre penis. Asta este motivul pt care a primit tratament cu antiinflamator postoperator si i-am recomandat gheata local. Puteti veni la control oricand, daca vi se pare ca este cazul. Bafta!

 513. stefan a spus pe

  Buna Ziua,

  Am simtome de hernie inghinala si am fost la doctorul de familie la care i-am explicat simptomele, mi-a spus ca, dupa simptome, sunt suspect de hernie inghinala. Eu am de ales sa me duc la consult la un doctor de interne si un urolog. Care ar fi mai indicat pentru depistarea herniei?

  Va multumesc

 514. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: Niciunul. Aveti nevoie de un chirurg generalist.

 515. Iliescu Florin a spus pe

  Multumesc de sfat si gand. Multumim incaodata de tot ajutorul si suportul. Sunteti minunat. Va multumesc in numele tatalui meu si al familiei. Ganduri bune…stimate domn 🙂

 516. carina a spus pe

  Bună ziua.Va urmăresc de câteva zile, m-a regăsesc în multe situatii,dar eu mai am o prb.Ma aflu in a 17zi de concediu medical (de 21zile) si nu ma simt bine deloc. Ametesc, nu pot sta mult in piciore, ma doare, am zona amortita, tare si vânătă.Cât pot să mai prelungesc CM-ul, in conditiile in care am un job foarte solicitant,unde stau 8ore doar pe picioarele mele. Mulțumesc frumos.DIAGNOSTIC-HERNIE INGHINALĂ OBL.EXTERNĂ DR. PERIVISCERITA IBTRASACULARA, operație clasică fără plasă

 517. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Carina: din punctul meu de vedere, nu ar fi trebuit sa primiti mai mult de 14 zile postoperator. Daca evolutia locala impune insa prelungirea CM, trebuie sa ii cereti sfatul chirurgului dvs.

 518. Adrian a spus pe

  Am 3 saptamani de la operatie hernie inghinala dreapta cu plasa in germania clinica neue bethlehem gottingen. A si vrea sa stiu in cat timp pot relua activitatea sportiva …gen arte martiale…si ridicat greutati ..nu culturism…In prezent ma simt ok…zona se vindeca ok..inafara de micile intepaturi..si intarirea pe locul inciziei..e ok…va multumesc …

 519. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adrian: dama medicul dvs nu va recomanda altceva, la 4-6 saptamani de la interventie.

 520. Adrian a spus pe

  Multumesc pt raspuns dl doctor.

 521. Liviu a spus pe

  Buna ziua-inainte de toate vreau sa va multumesc ptr rabdarea si indicatiile dvs care ne linistesc si ne fac sa eliminam anumite suspiciuni ;Am 42 de ani sunt de profesie muzicant vocal instrumentist- am fost depistat cu hernie inghinala pe partea dreapta de un chirurg generalist si(depistata prin ecografie -metoda Valsalva-mic sac herniar de 2_3 cm),mentionez ca locuiesc in Bilbao -Spania si aici in acest oras cel putin din spusele medicilor nu se mai fac si nu se mai recomanda operatia laparoscopica pentru hernia inghinala-urmarind bine aceasta problema pe internet ajunsesem la concluzia ca recuperarea e mult mai rapida la metoda laparoscopica-si preturile aici in Spania sunt ff ridicate de aceia va cer un sfat -1 _Sa efectuez operatia clasica propusa de chirurg care evident nu ma costa nimic deoarece sunt asigurat -si bineinteles eu locuiesc aici permanent si pot fi controlat de doctorul ce ma operat -post operator- sau 2- sa efectuez operatia laparoscopica contra cost in Romania deoarece preturile sunt mai mici dar in schimb post operator nu am cum sa iau legatura decat prin telefon cu medicul in caz ca apar eventuale probleme-Care credeti ca ar fi cea mai adecvata metoda pe care sa o abordez in cazul meu -mentionez ca fiind vocalist momentan am dureri cand ma fortez in timpul cantarii si doresc ca recuperarea mea sa revin la meseria pe care o practic sa fie cat mai repede-cam la cat timp pot sa revin sa pot canta fara probleme in urma acestei interventii -laparoscopice si clasice ? -ptr mine e ff important -merita efortul sa plec in Romania ? Va multumesc ptr timpul acordat -o zi buna va doresc

 522. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  LIviu: exista putin adevar in sfaturile colegilor din Bilbao: strict ptr hernia inghinala, abordul laparoscopic nu are exclusiv avantaje, ca in cazul altor boli (pietre la fiere, de ex). In plus, exista un procedeu clasic care este considerat “standard de aur”, adica nu ai ce sa ii reprosezi dpdv medical. Asadar, abordul clasic este perfect fezabil, are rata minima de recidiva si complicatii. Recuperarea este cu numai cateva zile mai indelungata ca in abordul laparoscopic, si asta nu neaparat numai din punct de vedere al plasei, al herniei, al muschiului, al capacitatii de efort etc, ci mai ales din punct de vedere al pielii si tesutului subcutanat.
  DAR, in egala masura nu este corect nici sa vi se spuna ca “nu se mai face si nu se mai recomanda” abord laparoscopic ptr acest tip de hernie, ceea ce este total fals – se recomanda (in herniile bilaterale la tineri se recomanda cu predilectie, la fel in herniile mici, la persoane obeze etc) si se fac nenumarate interventii laparoscopice ptr hernie inghinala pe tot Globul. De aceea, este corect sa vi se pezinte ambele aborduri, cu bunele si relele fiecaruia, aplicate strict la tipul dvs de hernie si dimensiunea ei.
  POate ca, totusi, daca hernia este mica, aveti nevoie de o reinsertie profesionala rapida si veti face ulterior eforturi mari, abordul laparoscopic va pate aduce, cel putin pe termen scurt, oarece avantaje.

 523. Liviu a spus pe

  Va multumesc din suflet ptr raspuns-aveti perfecta dreptate,deoarece trebuia cel putin sa imi prezinte avantajele si dezavantajele fiecarei metode,singurul lucru care mi sa spus cand am cerut informatii in legatura de cum o sa ma opereze mi sa spus ca o sa fie clasic deoarece in zona in care stam nu crede ca mai e cineva care opereaza laparoscopic herniile inghinale -dupa care am inceput sa sun la diferite clinici particulare si singura recomandare a fost sa ma operez clasic si nimeni nu stia vreo clinica sau vreun medic ce face aceste operatii laparoscopice in zona-se fac in alte zone ale Spaniei si chiar se recomanda dar nu in zona noastra si pretul este incepand cu 3200 de eur acesta fiind un pret redus deoarece preturile sunt mult mai mari –
  Care ar fi recomandarea dvs in final (avand in vedere dimensiunile herniei cu care ma depistat-si care vi le-am scris in mesajul anterior),sa raman sa o fac clasic, gratis, aici ? sau sa vin in tara pentru o operatie laparoscopica contra cost -avand in vedere si eventualele controale post operatoare ??-Doresc parerea dvs deoarece nu stiu daca doctorii de aici pot fi sinceri avand in vedere ca pentru ei sunt un strain in tara lor ,nu e corect ,dar sunt persoane si persoane si cu siguranta nu toti sunt la fel –
  O alta intrebare daca doriti sa imi ingaduiti-este normal ca aceasta hernie sa imi provoace crampe in zona pelviana si o stare ca de apasare cu acumulare de gaze ? nu tot timpul ,dar apar insotite de durere -Va multumesc inca o data din suflet ptr timpul acordat -O zi placuta va doresc

 524. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Liviu: din punct de vedere al rezultatului final, si abordul laparo, si cel clasic sunt perfect superpozabile: au aceeasi rata de recidiva, recuperarea dpdv functional este identica (puteti ridica greutati cat de mari dupa 3-4 saptamani de la operatie) etc. Daca tineti la aspectul estetic, daca sunteti plinut, hernia nu e foarte mare, daca trebuie sa ridicati greutati imediat dupa operatie si toate acestea sunt justificate, din punctul dvs de vedere, de diferenta de pret, atunci merita sa alegeti abordul laparoscopic. Daca va e teama de anestezia generala, veti fi obligat sa alegeti abordul clasic, anestezia generala fiind obligatorie ptr laparoscopie. Ca sa va faceti o idee, in conditiile socioprofesionale din Romania, cu pacienti care vin cu hernii gigante, pana la genunchi (fara exagerare), eu operez hernii inghinale cam 40% laparo, restul clasic. Repet, fara ca acesta din urma sa nasca vreun inconvenient din punct de vedere al rezultatului final.

 525. ronney a spus pe

  buna ziua după o operatie de hernie la testiculul stang..o sa mai pot face sport gen antrenamente de fotbal si sală ?

 526. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ronney: banuiesc ca va referiti la o hernie inghinala (nu este hernie la testiculul stang in sensul propriu al cuvantului). da, o sa mai puteti.

 527. ronney a spus pe

  după o operatie de hernie la testiculul stang o sa mai pot face sport gen antrenamente de fotbal si sală ?

 528. Liviu a spus pe

  Va multumesc din suflet ptr raspunsul detaliat pe care mai bine de atat nu se putea sa mi-l dati ,m-ati lamurit destul de bine -este exact ce doream sa aflu ,numai ca pana la dvs nu am reusit sa gasesc persoana care sa imi puna alb pe negru ce e de facut in cazul meu si care sunt avantajele si dezavantajele acestor metode ptr rezolvarea in cele mai bune conditii a problemei mele -Astept sa imi vina randul pe lista de asteptare si pana atunci ca sa pot sa imi desfasor activitatea mea muzicala am ales sa port o centura speciala pentru hernia mea care sincer ma ajuta in oarecare masura -Mii de multumiri pentru raspunsurile rapide si detaliate pe care le dati persoanelor ce au nevoie ff mult de ele -O zi placuta si multa sanatate va doresc ca e mai buna decat toate .

 529. Albu Liviu a spus pe

  Buna ziua. La 5 saptamani dupa operatie de hernie inghinala stanga cu plasa, testicolul stang sa retras sus cum era si inainte de operatie.

 530. Diana a spus pe

  Buna ziua,
  As dori sa stiu daca mai e valabila promotia de 2145 de RON pentru operatia de hernie inghinala unilaterala.

 531. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Diana: da, este valabila.

 532. Pacient a spus pe

  Buna seara! Domnule Doctor, am fost operat marti de o hernie inchinala recidivata pe partea stanga, care a recidivat dupa 1 an si 8 luni. Problema este ca la 2 zile dupa operatie, mi-a aparut ca o iritare pe testicolul stang. Am crezut ca este o iritare care a aparut ca urmare a raderii in prealabil pentru operatie. Dar la scurt timp mi s a umflat testicolul stang foarte tare si s a inrosit. Au aparut febra, fridoanele de frig, durere de cap. Sa fie oare o inflamatie rezultata in urma operatiei? Se resoarbe lichidul ala sau ce o fi? Iau in continuare antibiotic Cefort si Gentamicina si tin pungi de gheata.

 533. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Pacient: febra (daca este reala si nu doar o perceptie a dvs), mai ales asociata cu frisoane imediat postoperator poate arata formarea locala a unei colectii (un serom de ex, nu neaparat infectat). trebuie sa mergeti obligatoriu la chirurgul dvs pt control

 534. Sergiu a spus pe

  Am fost operat de o saptamana de hernie ighinala e normal ca dupa operatie sa fie o umflatura unde a lucrat chirurgu?

 535. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sergiu: intrebarea este frecventa, o sa gasiti raspunsul pe larg printre postarile anterioare. Da, uneori se poate.

 536. Enache ciprian a spus pe

  Buna seara.am fost operat de hernie inghinala pe partea stângă acum o luna si doresc sa aflu câteva informatii:
  -mi s-a ffacut operatie clasică(fara plassa)pe motiv ca sunt tanar (am 33ani si 65kg)e ok??

 537. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ciprian: la adult, nici varsta, nici greutatea nu sunt contraindicatii ale utilizarii protezei (plasei) in cura herniei. As evita eforturile mari ptr 3 luni. Sansele de recidiva dupa cura tisulara (fara plasa) sunt relativ mari, strict statistic – poate depasi 10%. Senzatia respectiva se va restrange intr-o mica arie triunghiulara, dar e posibil sa persiste acolo indefinit.

 538. Enache ciprian a spus pe

  Efort pot sa fac dupa 6 luni(ridicat marfa)? (Lucrez in comert)
  Ce sanse sunt de recidiva?
  Amorțeala din zona operației dupa cand trece?
  Multumesc frumos!
  O seara buna

 539. Stefan a spus pe

  Am fost operat de hernie inghinala dreapta cu plasa la paroscopic trebuie sa incepserviciu ma mai tine un pic sub burta un fel de usturime ar trebui sa i-mi fac probleme s-au va trece in timp ,va rog sa i-mi spuneti pot purta un brau s-au mai rau imi face?

 540. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Stefan: durerile se vor diminua in timp. Braul nu va ajuta cu nimic, plasa fiind pozitionata in spatele muschiului.

 541. Ileana a spus pe

  Buna seara. Va rog frumos sa-mi spuneti cat timp pot amana operatia de hernie inghinala si care ar fi simptomele care ar trebui sa grabeasca interventia? Aceasta operatie se poate face cu anestezie locala? Multumesc frumos!

 542. VeresFlorica a spus pe

  Bună ziua am avut si eu două operații de hernie ombilicala prima am avuto acum 4luni care mi sa rupt înăuntru și mă operat a doua oară acum 4saptamini

 543. VeresFlorica a spus pe

  Bună ziua am avut si eu două operații de hernie ombilicala prima am avuto acum 4luni care mi sa rupt înăuntru și mă operat a doua oară acum 4saptaminiacum sunt mai bine numa că parcă îmi miroase din buric si am un nod de fir rămas înăuntru care îmi tot face scoarța doctorul mi-a spus că o să dispară de aceea v-aș ruga domnu doctor să îmi dați un sfat vă rog mulțumesc

 544. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florica: singurul in masura sa va urmareasca evolutia locala a plagii este chirurgul dvs; poate ca ar trebui insistat sa va explice cum puteti face toaletare mai minutioasa a buricului.

 545. Samuel a spus pe

  Am fost operat laparoscopic de hernie inghinala stanga in Germania, in data de 18.11.16,sunt tanar 25 ani, operatia a decurs fara nici un fel de probleme , fara scurgeri de sange .
  -Cat timp nu am voie sa fac efort?
  -Cat timp nu am voie sa folosesc bauturi alcoolice?

 546. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Samuel: 1. eforturi foarte intense dupa 3-4 saptamani; puteti face insa eforturi uzuale in acest timp, daca medicul dvs nu v-a recomandat altceva; 2. nu exista nicio legatura intre consumul d eetanol si interventia ptr hernie.

 547. Lucian a spus pe

  Am fost operat laparoscopic de hernie inghinala stanga ci la o saptamana a inceput sa ma doare testiculul stang la palpare.cel care ma operat mi a indicat o radiografie la testicul pentru ca pare a fi o mica umflatura pw vena.inainte de operatie nu aveam nimic iar acum presupune ca as fi facut varicocel din cauza plasei.

 548. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Lucian: probabil ca vi s-a recomandat o ecografie testiculara/ scrotala si NU o radiografie, care ar fi inutila. Intr-adevar, prezenta plasei declanseaza local un proces inflamator, care poate deveni la anumite persoane atat de intens, incat determina un grad de staza in circulatia testiculara. Este un fenomen de cele mai multe ori reversibil, din fericire, chiar daca uneori disparitia simptomelor respective este mai lenta.

 549. Alexandra a spus pe

  Buna seara.

  Va scriu pentru ca, de vreo doua-trei saptamani, am observat prin pipaire o usoara umflatura in zona anterior perianala, pe partea dreapta, intre perineum transversus si orificiul vaginal. Mentionez ca initial a fost nedureroasa, umflatura dispare cand ma aplec in fata (picioare neindoite) sau cand stau intinsa, in schim se accentueaza cand stau pe toaleta sau pe vine. La o zi intreaga de mers am simtit o durere vaga gen crampe menstruale prin toata burta, care mi-a trecut seara cand m-am intins in pat (am inceput sa dorm cu picioarele usor ridicate pentru comfort). Nu mai pot cara lucruri foarte grele, o senzatie de apasare pe partea dreapta inauntru si uneori intepaturi tot pe dreapta pe mons pubis.

  Ieri mi s-a parut usor marita cand, intr-un episod de incordare pe toaleta, am simtit o durere acolo, pe care o mai simt foarte vag si din cand in cand si acum, depinde de pozitie. Eu banuiesc ca ar fi o hernie perianala, dar nu stiu cum sa dovedesc. Ceea ce simt eu la pipaire nu se vede in exterior, iar parintii mei cred ca am innebunit.

  Am fost la chirurg care mi-a sugerat un examen rectal pe care l-am refuzat deoarece sufar cronic de fisuri anale (doua), acum vindecate din luna aprilie, dar am un canal anal destul de ingust (a recunoscut si dumnealui) si stiu ca este foarte posibil ca orice examen rectal sa-mi redeschida vechile rani. Si asa mersul la toaleta nu e prea usor, chiar si nici un cu toate semintele, fructele, iaurturile, taratele etc. Mentionez ca am 29 de ani, nici o interventie chirurgicala, nici o nastere, nici un avort, nimic nimicuta. Este adevarat ca am avut niste episoade de evacuare scaun in care m-am simtit ca si cum as fi nascut, dar asta nua fost acum, recent, ci in vara (august).

  Am fost si la ginecologie pentru un consult vaginal (doream mai mult sa stiu daca exista la nivelul vaginului vreo denivelare/ deformare ce ar sugera un prolaps). Nimic. Totul e ok.

  Ce fel de teste ar trebui sa fac pentru a obtine un raspuns clar daca am sau nu am ceva? Mi-e putin teama de colonoscopie, speram sa pot face un CT scan sau RMN al zonei care ar fi concluziv. Exista vreunsuport/ cingatoare, ceva ce as putea purta pana aflu un raspuns definitiv?

  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru informatii.

 550. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alexandra: hernia perineala la om este o raritate absoluta, cu atat mai putin la o persoana de 29 de ani altminteri perfect sanatoasa; puteti sa faceti un RMN pelvin ca sa scapati de grija asta, dar cel mai bine ar fi sa cautati o alta sursa ptr simptomele respective (o troboza hemoroidala interna de ex) – o rectoscopie ar fi cel putin la fel de utila.

 551. niculescu a spus pe

  sunt programat la o cosultatie la dv in 16 decembrie vin din provincie cind ma puteti opera de hernie inghinala aproximativ

 552. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  NIculescu: nefiind o urgenta absoluta nu va pot opera in aceeasi zi; daca diagnosticul de hernie se confirma, va trebui sa fiti vazut de un anestezist si sa faceti un set de analize; apoi, va voi opera in functie de timpul dvs si al meu; oricum, in saptamana de dinaintea Craciunului am operatii planificate.

 553. niculescu a spus pe

  va mutumesc

 554. costel a spus pe

  Am fost operat de hernie inghinala op clasica cu plasa partea stanga an urma cu 6 zile,ma simt bine,an schimb a aparut doua vanatai de culoare mov-negru destul de mari pe, penis.Ce e trebue sa fac,multumesc

 555. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Costel: nimic, se vor retrage de la sine.

 556. Voicu Alexandru Florian a spus pe

  Buna ziua am fost operat de data de 06-01-17 de hernie inghinala bilaterala laparoscopic cu plasa dar am observat ca deasupra testicolului stang este ceva nu stiu cum sa va explic pentru a intelege este ca o umflatura chist nu stiu exact este ceva.Va rog frumos imi puteti raspunde ce poate fi?este o recidiva?? Astazi sunt fix 10 zile de cand am fost operat

 557. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Voicu: nu, cel mai probabil este un serom. Se va retrage d ela sine, dar corect este sa mergeti la control la cel care v-a operat.

 558. daniel a spus pe

  Testiculul drept mi se umfla cand imi vine sa urinez sau am scaun,apoi revine la normal,in urma cu 6 luni am fost operat laparoscopic cu plasa si adeziv,simt jena si la efort mai intens.La ecografie de parti moi(inghinala si testiculara)a zis ca nu e recidiva sau hidrocel,iar chirurgul a infirmat prezenta unei recidive.
  Este normal sa ma simt astfel?

 559. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Daniel: nu prea, dar pe de alta parte trebuie sa acord credit mai degraba celor care v-au examinat direct si care au infirmat prezenta recidivei. Poate ca ceea ce simtiti dvs nu e tocmai tumefierea testiculului propriu-zis ci o contractie a muschiului cremaster, de ex?

 560. Mihai a spus pe

  Sa traiț domnu doctor am fost operat cu hernia partea stanga 2015 decembrie 03 de vro zece zil cand ma apuc sa fac sex cu nevasta coiul stang mise trage sus si ma an teapa langa operatie

 561. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  MIhai: ascensionarea testiculelor e produsa de contractia unui muschi numit cremaster. Ptr a elimina suspiciunea unei recidive herniare trebuie totusi sa mergeti la chirurgul dvs ptr un control.

 562. Vlad a spus pe

  Buna ziua!Am 18 ani si urmeaza sa ma operez de hernie inghinala!Insa imi este foarte frica de anestezia in coloana?Doare chiar asa se tare?Si dupa problemele cu durerea de cap?Pot sa fac si anestezie locala sau totala?Va multumesc!

 563. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Vlad: ptr abordul clasic puteti face si anestezie rahidiana, si generala – alegerea va apartine in cele din urma; ptr abordul laparoscopic, anestezia generala e obligatorie.

 564. Adriana a spus pe

  Buna seara.Am avut o interventie laparoscopica pentru hernie inghinala acum zece zile.M-am simtit destul de bine din a 3 zi dupa operatie. Acum, de 2 zile simt ca ma arde sub abdomen in partea dreapta cam la 5 cm sub buric in dreaptA (hernia a fost pe dreapta).Este normala aceasta durere??.Nu e o durere acuta, e suportabila dar deranjanta.

 565. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adriana: poste fi o simpla durere determinata de tensionarea plasei, dar pentru ca poate ascunde si probleme ceva mai serioase va sfatuiesc sa mergeti la control la chirurgul dvs.

 566. avram florin a spus pe

  Buna seara.Am un baiat care a fost operat de hernie inginala partea dereapta in 2009.In data de 03.03.2016 cazul a recidivat si s-a realizat o noua operatie.din no cazul a recidivat si in 11.01.2017 a fost operat din nou.Operatia a fost clasica cu aplicare de plasa.Am vut sa consultam si alt specialist si a spus ca totul e ok.si ni-sau recomandat midocalm 10 zile.Dupa ce am luat aceste medicamente baiatul are dureri in zona operata permanent.Intrebarea este co midocalmul nu are reacti adverse de durere a abdomeniului si de ce apar aceste dureri.Multumesc

 567. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: despre durerile postherniorafie gasiti nenumarate intrebari, implicit raspunsuri si explicatii, printre postarile de mai sus.

 568. AVRAM FLORIN a spus pe

  Va multumesc de raspuns ,am studiat postarile de mai sus.Mai am o intrebare.Ce vitamine sa mineral imi recomandati pentru intarirea muschilor abdominali?Multumesc.

 569. Anca a spus pe

  Buna ziua .Dnu doctor am fost operată de hernie inghinala dreapta in data de 6februarie cu plasa operatie clasică fiind si însărcinată in 13 saptamani .Au facut o anestezie locală in coloana.vroiam sa va intreb daca e normal sa ma doara si mijlocul spatele cand stau in picioare? Mai mult de 5 min max nu pot sta.multumes frumos.

 570. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Anca: pot aparea dureri la locul anesteziei, ca dupa orice injectie, dar vor disparea treptat, chiar si fara tratament.

 571. Delia Dicu a spus pe

  Buna seara! In urma cu 10 luni am fost operata de hernie inghinala dreapta de 0,5 cm. Aveam jena si uneori intepaturi in zona abdomenului inferior. Am totusi aceleasi simptome, simpt ca ma tine ceva in interior, ma deranjeaza cand tusesc in pozitia culcat si uneori, ma tine f tare pret de cateva secunde cand ma intorc de pe o parte pe alta. Jena este in ambele parti si ma deranjeaza si muchii abdomenului. Mentionez ca am o operatie de cezariana in urma cu 14 ani si colon iritabil. Este posibil ca diagnosticul sa nu fi fost cel corect (cu toate ca este pus in urma consultului si a ecografiei)? O ecografie de tesuturi moi ar putea reda cauza acestor probleme? La ecografia clasica abdominala nu a iesit nimic in neregula. Ma multumesc anticipat! Cu stima, Delia Dicu

 572. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Delia: cum nu stiu care a fost situatia in urma cu 10 luni, nu ma pot exprima, cu atat mai putin sa contrazic un coleg care v-a examinat direct, respectiv v-a si operat. Ecografia uzuala e cvasiinutila ptr diagnosticul de hernie. Eco de parti moi poate orienta dignosticul de hernie in cazuri selectionate. Ptr ca muschii abdominali prezinta in regiunea respectiva o discontinuitate normala, prezenta la toti oamenii, nu sunt putine cazurile cand eco de parti moi descrie hernie, fara a fi o hernie in sensul adevarat, bine definit, al acestei notiuni. Asadar, eco de parti moi trebuie interpretata doar asociata examenului clinic direct.

 573. Delia Dicu a spus pe

  Am uitat sa precizez ca hernia inghinala a fost operata laparoscopic si s-a folosit plasa. Dl. doctor a constatat si o slabirea a musculaturii abdominale. Va multumesc inca o data! Delia Dicu

 574. avram florin a spus pe

  buna ziua,Am mai scris de baitul meu care a fost operal de hernie inghinala de trei ori.Dar acuma am consultat mai multi medici,Uni au recomandat sa pot briu alti nu.,si nustiu cum e mai bine.De cind a fost opetrat baiatul a treia ora are dureri permanente in testicul.Medicul a spus ca aceste dureri nu vor disparea niceodata.De ce?Nu se poate facece ceva?Sunt foarte dejamagit mai aler pentru un parinte cind nu pate face nimic.Ce ma sfatuiti? Va multumesc de rabdarea pe car o aveti cu mine,

 575. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: de regula braul ptr hernia inghinala, mai ales ca afost deja operata, este inutil. Nu stiu de ce v-au spus ca durerile sunt permanente, posibil sa stie amanunte pe care nu le am la dispozitie.

 576. Paul a spus pe

  Buna ziua,

  Am cateva nelamuriri.
  1. Fac sala de 2 ani si de ceva timp, in partea stanga simt ceva dureri, dar nu la efort sau ceva de genul, aleatoriu.Durerile sunt mai mult ca si intepaturi, iar acestea nu sunt inghinal. Se poate sa am hernie? Carui medic ma adresez la un spital?
  2. Dupa un exercitiu la abdomen, la cateva zile am avut o contractie involuntara a muschilor, iar cand am stranunat odata parca mi-a aparut o unflatura care m-a durut puternic si s-a retras. De atunci n-am mai avut probleme la abdomen, cand stranut sau fac efort. Ar trebui sa-mi fac probleme? Sunt un pic speriat. Chiar nu as vrea sa ajung la cutit.

  Multumesc mult.

 577. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Paul: 1. se poate; dar la fel de bine, se poate sa NU. Aveti nevoie de un consult direct, la un medic chirurg. 2. problema se va transa prin examen clinic.

 578. gabora luminita a spus pe

  Buna ziua.Am 52 ani ,12 ani in urma am fost operata de chist ovariean, dar au fost complichatii si dupa o saptamana am fost operata ear de ocluzie intestinala,acum o luna am fost operata in Italia de hernie laparaschopica mi-au zis ca mi-au pus o plasa si alta mai mare nu este,cum pot sa ma protejez,ce greutate pot sa duc in mana,ce pot minca,tin sa spun ca ,pe burta totalul de interventii chirujicale sunt 6,ultima operatie de acum o luna,este de 30cm ,astept raspunsul dumneavoastra,va multumesc

 579. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Luminita: in mod normal la 4-6 saptamani de la operatie nu mai aveti restrictii la efort si nici de dieta, cu conditia sa va mentineti o greutate normala, dar corect este sa cereti aceste amanunte chirurgului dvs. Mai ales ca incizia este putin cam mare ptr o plasa montata strict laparoscopic. Nu cumva a fost un abord hibrid, mixt?

 580. valentin cioara a spus pe

  Buna ziua am 40 ani, am fost operat in anul 2006 de hernie inghinala stanga ,clasic .In anul 2012 un urma neatentiei mele (am sarit si m-am strans cu cureaua la aceasi gaura ) a recidivat.Din 2012 pana in 2016 am purtat centura pentru hernie pana cand nu am mai putut-o suporta ( dureri de solduri)si am decis sa ma operez din nou la acelasi doctor Salcel Dumitru HD .In martie 2016 cu toata FRICA din lume m-am operat din nou ,cerindu-i sa-mi puna plasa,mi sa spus ca trebuie sa-mi taie un testicul.(nu-mi taiati nici un testicul ,daca nu aveti ce sa-mi faceti ma inchideti la loc si ma lasati asa cum sunt).Am fost operat si mi-a spus ca mi-a mutat CEVA de la testiculul stang ca sa aibe cum sa-mi prinda tesutul ,plasa nepunandu-mi.port in continuare centura pentru hernie pe care din nou nu o mai suport. Fara centura nu am nici o sansa dupa 1-2 ore am dureri si mi se umfla un pic , de rupt inca nu s-a rupt du simt gaura .Deocamdata imi caut alt tip de centura si m-am apucat sa fac niste abdomene .Va multumesc

 581. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Valentin: poate ca aveti din nou o recidiva; va sfatuiesc sa cereti sfatul unui chirurg cu experienta in herniologie, ptr ca a opera o recidiva herniara fara plasa nu este tocmai corect…

 582. Viorel a spus pe

  Buna ziua!Mai e valabila acea promoție pt hernie inghinala?

 583. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Viorel: da

 584. Gigi a spus pe

  Buna seara m-a numesc Gigi am și eu o întrebare am fost operat ieri de hernie inghinală prin latoschopie operația a reușit dar am unul din testicule umflate este normal sau ce se întâmpla va rog sa îmi dați un răspuns operația nu este făcută in România este in Austria wiena si nu știu sigur dacă este normal asa ceva ce pot sa fac

 585. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Gigi: poate fi normal, mai ales ca de cele mai multe ori dupa cura laparoscopica a herniei NU se umfla testiculul, ci scrotul (se umfla efectiv cu gazul cu care a fost umflat abdomenul; se resoarbe spontan in 48 de ore maxim.

 586. Andrei a spus pe

  Buna seara. De curând am fost operat de hernie înghinala pe partea dreaptă clasic cu plasa si am si eu doua intrebari pt. dvs.
  1.După cat timp pot avea contact sexual?
  2.Dupa cat timp pot face plimbări cu bicicleta?
  Multumesc anticipat.

 587. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei:1. oricand, daca nu faceti eforturi majore; 2. Trebuie sa tineti cont ca muschiul care asigura flexia coapsei pe abdomen (adica tocmai pedalarea) trece exact prin locul pe unde s-a montat plasa; prin urmare, puteti reveni treptat la eforturile facute anterior operatiei cam la 2-3 saptamani de la interventie.

 588. Ionut a spus pe

  Buna ziua. Am facut o operatie de hernie inghinala in partea dreapta, aveam 10 ani, acum am facut o hernie inghinala dreapta (femurala ) si am 1 luna si jumatate si mi.a aparut o durere la baza abdomenului , o durere infundata asa. Dupa o luna am fost la control si opeatia era ok. Care ar putea fi cauzele?

 589. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ionut: simptomele descrise sunt complet nespecifice si pot corespunde unui numar imens de boli; va sfatuiesc sa cereti sfatul celui care v-a operat, intrucat va va indruma, daca va considera necesar, catre specialitatea adecvata dupa un nou control.

 590. Anita a spus pe

  Buna seara.Am 42 de ani si am hernie inghinala dreapta. Nu este foarte mare. Este necesara operatia?

 591. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Anita: odata diagnosticata, o hernie inghinala are indicatie certa de interventie chirurgicala, indiferent de dimensiunile ei. Interventia poate fi necesar a fi efectuata in urgenta sau nu, dar in absenta ei hernia nu se va vindeca de la sine, orice ati face in acest sens. Cu alte cuvinte, de operatie ptr hernie nu veti scapa. Atunci, de ce sa asteptati pana cand hernia va creste sau se va complica?

 592. Ionut a spus pe

  Buna seara. Am citit mesajul de la dumneavoastra.Va multumesc pentru sfat , intre timp am fost la un nou control, domnul doctor a spus sa stau linistit ca e de la vreme , posibil de la putin efort , dar operatia se prezinta bine.

 593. virgil a spus pe

  Dupa operatia laparoscopica de hernie inghinala unilaterala la cat timp se poate relua activitatea de birou – aceasta insemnand un timp semnificativ de lung petrecut in scaun?

  Va multumesc

 594. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Virgil: oricand.

 595. Florin a spus pe

  Buna ziua.Am fost operat de hernie inghinala clasica cu aplicarea plasei.Dupa 3 zile de la operatie a trebuit sa conduc 4 ore.Problema este ca mam umflat foarte rau, adica toata partea dreapta…este ceva grav? Am luat legatura cu medicul care ma operat si imi spune ca imi trece daca aplic gheata, sunt foarte ingrijora.Va rog ajutatima cu un raspuns.

 596. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: cel mai probabil nimic grav; gheata si un eventual antiinflamator va vor ajuta. corect ar fi totusi sa mergeti ptr control direct la medicul dvs, ptr a elimina si posibilitatea, destul de putin probabila, a unui hematom.

 597. Iacob a spus pe

  Pentru o consultație la dumneavoastră și eventual o operatie.Ca sa va explic mai pe larg am o hernie inginala partea stingă și sa umflat cam rău până în testicol se lasă umflături când stau în picioare cind stau lungit pe spate se retrag înapoi cam cât mar costa o operație sint asigurat țin sa mentionez.

 598. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Iacob: va puteti programa la un consult apeland numarul scurt de telefon afisat la rubrica de contact.

 599. Andrei a spus pe

  Buna ziua domnule doctor, cam cate saptamani ar trebui sa am de recuperare, dupa o operatie de hernie inghinala.

 600. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: depinde de abord (clasic/laparo), marimea defectului, eforturile pe care doriti sa le faceti. Indiferent de abord, marimea defectului, se poat face imediat postop eforturi mici, puteti merge, conduce, inota. Dupa 4 saptamani de la interventie nu ar trebui sa mai aveti restrictii de efort.

 601. Cosmin a spus pe

  Bună seara, domnule doctor.
  Imi puteti spune cat costa operația de hernie inghinala stanga cu tot ce implica intervenția chirurgicala, ziua de internare si analizele preliminarii ?
  Prețul difera in funcție de medicul care operează ?
  Mulțumesc.

 602. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cosmin: gasiti ceva amanunte la rubrica numita “promotii”. Amanunte suplimentare veti primi de la colegele mele, dupa consultul la care se stabileste tipul interventiei, abordul etc.

 603. Florin a spus pe

  Buna ziua domn doctor.In urma cu un an de zile am fost operat de hernie inghinală pe partea dreapta laparoscopic.De atunci am un nodul la nivelul scrotului și ma doare piciorul drept pana la degete.Ce sfat îmi dați??

 604. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florin: durerea din membrul inferior este putin probabil sa aiba legatura cu interventia de hernie, ar trebui sa cereti sfatul unui neurochirurg ptr ea; cat despre nodulul descris – daca este la nivelul scrotului, dar hernia a fost mica, cu siguranta nu sunt legate intre ele; daca hernia a fost giganta, poate avea legatura cu interventia si excizia unui sac herniar voluminos – sunt amanunte pe care doar medicul dvs le cunoaste, prin urmare este corect sa va adresati lui pt un control.

 605. M. Sergiu a spus pe

  Buna seara , am si eu o intrebare….
  Am 20 de ani , am mers la sala timp de 2 ani si inainte am practicat exercitii fizice regulat acasa cu greutati destul de mari (pana in 50 kg) iar din aprilie anul acesta am observat o usoara umflatura in partea dreapta a abdomenului , spre zona inghinala , insa nu i-am acordat atentie. Acum de circa 2 sapt am observat ca la efort mare incepe sa ma jeneze , o durere resimtita ca o usoara arsura si se simte ceva nefiresc. Mentionez ca atunci cand stau intins umflatura dispare , la fel si durerea. Deasemenea in ultimele 2-3 sapt umflatura a luat o forma mai ciudata , si a mai “coborat” spre zona inghinala. As dorii sa va intreb unde ar trebuii sa merg pentru un consult si cat timp rezista o plasa utilizata in operatia herniei ingh. si daca se mai poate practica culturism (la nivel de amator) . Multumesc anticipat.

 606. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sergiu: descrierea poate sugera o hernie inghinala; va poate consulta orice chirurg, inclusiv eu la Sanador. Plasa rezista indefinit, recidivele nu se produc niciodata prin ruperea plasei. La 6 saptamani de la interventie (laparoscopic, preferabil, daca hernia se preteaza la asa ceva) veti putea incepe sa ridicati greutati comparabile cu cele mentionate.

 607. Alina a spus pe

  Buna ziua,
  Pt o pers in vasta de 70 ani și 50kg ce tip de interventie recomandați?Prob acumulate pana acum sunt:poliartrita reumatoidă,osteoporoza,proteza la șold.
  Mulțumesc

 608. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alina: decizia de a alege abordul laparoscopic sau alt abord nu tine numai de varsta ori greutate, ci in principal de caracteristicile herniei. Se poate alege abord laparoscopic la orice varsta, daca restul factorilor sunt favorabili.

 609. Alina a spus pe

  Scuze,am uitat sa precizez diagnosticul: hernie inghinală.Multumesc

 610. Alex a spus pe

  Buna ziua,am 28 de ani,operat laparoscopic cu plasa in urma cu 1 an si 3 luni,as dori sa stiu daca este normal ca atunci cand ridic peste 30kg sa se inflameze acea zona,durerea este medieval spread mica mai mult jena,testiculul e normal.

 611. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alex: faptul ca simtiti dureri nu inseamna neaparat ca e vorba despre o inflamatie. Da, uneori durerile postop pot persista mai mult, fara ca asta sa semnaleze o recidiva.

 612. Alex a spus pe

  Buna ziua,am 28 de ani,operat laparoscopic cu plasa in urma cu 1 an si 3 luni,as dori sa stiu daca este normal ca atunci cand ridic peste 30kg sa se inflameze acea zona,durerea este medie spre mica mai mult jena,testiculul e normal.

 613. puiu a spus pe

  Buna ziua, am o intrebare, sunt operat de hernie inghinala stanga de 3 zile, si as vrea sa stiu daca pot purta brâu si daca ma pot culca pe burta si cam ce am voie sa mananc mai exact! Operatia e clasica !
  Multumesc !

 614. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Puiu: braul nu e necesar dupa interventiile ptr hernie inghinala. Puteti dormi oricum. Puteti manca practic orice, daca medicul dvs nu v-a recomandat altceva.

 615. marius a spus pe

  Buna seara, as dori sa stiu daca se poate face operatia laparoscopica de hernie inghinala in ambele parti (stg.si drpt.) va intreb deoarece am fost operat acum 9 zile laparoscopic cu plasa pe partea stanga, dar medicul a spus ca si in partea dreapta am inceput hernie inghinala si ca ma asteapta din nou la operatie intr-o luna doua,daca se poate inseamna ca nu a vrut dumnealui sa inteleg.
  Multumesc!

 616. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: hernia inghinala bilaterala este principala indicatie a abordului laparoscopic. Poate ca altul a fost totusi motivul ptr care nu s-a efectuat interventia bilateral – lamurirrile respective va pot fi oferite doar de catre chirurgul dvs.

 617. marius a spus pe

  mentionez ca i-am sugerat operatia in ambele locuri dar a spus ca nu se poate.
  Cu respect.

 618. Liviu a spus pe

  Buna seara.
  Am hernie inghinala bilaterala, hernie ombilicala si litiaza biliara. Chirurgul mi-a recomandat operatie laparoscopica in urma careia s-ar rezolva toate problemele. Nu este riscanta aceasta abordare simultana ?
  Multumesc.

 619. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Liviu: Nu, abordarea concomitenta este o optiune perfect fezabila. Oricum, colecistectomia laparoscopica se asociaza obligatoriu cu rezolvarea chirurgicala a herniei ombilicale (va recomand un procedeu minim invaziv – variana cu plasa tip umbrela este chiar mai putin invaziva decat cura laparoscopica a acestei boli, cu rezerva ca se adreseaza doar herniilor mai mici). Cu mici artificii, cura herniilor inghinale presupune montarea unui singur trocar suplimentar de 5 mm – adica o singura mica incizie in plus.

 620. Tuțu a spus pe

  Bună seara! am fost operat de hernie inghinala bilaterala de o saptamina durerile nu prea exista dar sunt la fel de umflat cs şi inainte de operatie.efort nu am facut.multumesc!

 621. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Tutu: poate fi un serom, un mic hematom, edem la locul de unde a fost disecat sacul herniar etc. Singurul in masura sa aprecieze asta este medicul dvs curant.

 622. Tuțu a spus pe

  Mentinez am fost operat laparoscopic.!

 623. Alex a spus pe

  Buna ziua,este posibil sa fi facut hernie,stand in pat am tusit o singura data(nu fumez,nu sunt racit)si apoi vreo 5 min am avut arsuri mari pe partea stanga sub buric care m-au lasat apoi,acum dupa o sapt inca mai am dureri mici-medii,senzatie de balonare/umflare in acea zona si sunt constipat,as dori sa stiu care sung sansele sa fi facut so daca necesita sa imi FAC o programare,multumesc.

 624. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alex: teoretic este posibil; ptr confirmare, trebuie sa mergeti la cel mai apropiat chirurg ptr examen clinic direct.

 625. mihai a spus pe

  La un an dela operatie tin sa aduc multumiri dl. dr Theodor Buliga.La cei 81 de ani cat aveam atunci am fost operat de hernie inghinala bilaterala abord clasic.Hernia pe partea stanga o aveam de aproape 20 ani.Am avut mare incredere in dl dr.Buliga inca dela consultatie cand m-a asigurat ca ma opereaza ca pe parintele sau si sa nu am nici o teama.Am respectat toate indicatiile dl-ui doctor si operatia a fost de mare succes.La cateva zile inciziile operatiei nici nu se mai cunosteau,nu am avut nici un fel de probleme post operatorii.Inca odata multumesc pe aceasta cale dl-ui doctor Buliga care este un mare profesionalist si un mare om.

 626. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihai: va multumesc frumos ptr aprecieri!

 627. Andrei Constantin a spus pe

  Bună seara am fost operat de etnie inghinala dreapta cu plasa acum 9 luni si de o saptamana am observat o umflarea aaa operatie care persistă e posibil sa se fii rupt?

 628. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: este posibil…

 629. Andrei Constantin a spus pe

  Bună seara domnul doctor am operat acum 9 luni de etnie închinată dreapta si de o saptamana sa umflat cam tare în partea de jos e posibil sa se fii rupt?

 630. Andrei Constantin a spus pe

  Operatie clasica cu plasa

 631. Andrei Constantin a spus pe

  Hernie închinată am avut e posibil sa se fii rupt

 632. Marius a spus pe

  Bună seara, am vârsta de 40 ani și am fost operat laparascopic cu plasa acum 4 luni de hernie inghinala pe partea stg.
  Si de atunci simt o presiune mai jos de abdomen în ambele parti, ca si cum m-aș fi îngrașat în acea zonă, plus că mă balonezi aproape la orice, si durerea de la operatie mai persistă, vă rog frumos să mă sfătuiți ce este de făcut.
  Multumesc și vă respect !

 633. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: chirurgul dvs stie prin ce procedeu a montat plasa, care au fost dimensiunile ei, cu ce a fixat-o etc. Corect este sa mergeti la acesta / aceasta ptr un control.

 634. Sorin a spus pe

  Buna seara,am 29 de ani,iar in urma unor dureri si a disconfortului in zona inghinala stanga am decis sa fac un rmn.
  Rezultatul a fost: “usoara herniere a tesutului grasos la inceputul canalului inghinal pe partea stanga,diametru 21/9 mm”,dar la concluzie scrie doar despre vechea operatie de pe partea dreapta,unde ma simt bine.
  As dori sa stiu daca pentru aceasta ” usoara herniere” trebuie sa ma abtin de la efort si daca trebuie sa ma operez.
  Va multumesc!

 635. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sorin: diagnosticul de hernie inghinala se pune numai in urma unui examen clinic direct. Nu se accepta nicio examinare imagistica (ecografie de parti moi, RMN etc) care sa stabileasca cert acest diagnostic, in absenta acelui examen, din motive pe care nu are rost sa le detaliez aici. Aveti nevoie asadar de un consult chirurgical.

 636. Grecu Marilena a spus pe

  Buna ziua!Am un unchi in varsta de 87 de ani care are hernie inghinala.Nu are probleme mari de sanatate.Ar putea fi operat la varsta asta?
  Hernia este foarte voluminoasa.
  Multumesc!

 637. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marilena: cu anumite precautii sau consulturi preop, sigur ca poate fi operat.

 638. Preda Andrei a spus pe

  Buna ziua,
  Care ar fi costurile estimative pentru interventia laparoscop cu montare de plasa pentru o hernie inghinala, pacientul fiind asigurat?
  Va multumesc.

 639. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: gasiti amanunte la rubrica dedicata promotiilor. Oricum, aceste amanunte se stabilesc de regula dupa examenul clinic direct, cand vi se explica posibilitatile de reparare a herniei dvs si care este cea mai potrivita dintre ele in cazul respectiv.

 640. Marius a spus pe

  Bună seara,este posibil ca după 6 luni de la operatie hernie ingh. laparascopic cu plasa să mai doară locul unde a fost pusă plasa și plus că și umflatura mai persistă(la jumatate din volum), iar la ridicarea unei greutăți de 15kg am un disconfort toată ziua(locul unde a fost montată plasa)
  Multumesc!

 641. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: depinde care este natura “umflaturii” descrise. Ar trebui sa efectuati o ecografie de parti moi ptr a vedea daca este o recidiva sau o colectie locala tardiva, apoi sa mergeti cu ecografia la chirurg ptr un nou examen clinic direct.

 642. constantin mihai a spus pe

  Buna ziua?
  am fost operat de hernie inginala fr. Laparoscopic cu plasa la 1 sp. cind palpez simnt ca o biluta in acea cam de 1 cm.Credeti ca ar pute fi un inceput de regidivare. Va multumesc?

 643. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  MIhai: cel mai probabil, nu. Este doar un serom/ mic hematom in zona in care a fost hernia. Corect este insa sa mergeti la un consult direct la chirurgul dvs.

 644. Laurentiu a spus pe

  Bună ziua,am fost operat acum 1 luna jumătate de hernie inghinala partea dreapta clasica cu plasa și prezint o umflatura deasupra operației simt și putina durere oare sa fie o recidiva sau este ceva normal?

 645. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Laurentiu: cel mai probabil este noarmal – procesul cicatriceal postoperator

 646. COZARIUC MARIAN a spus pe

  Buna ziua…acum 3 ani am fost operat de cancer rectal…cu rezectie totala de rect si sunt purtator de stoma permanenta…lucrand in ferma agricola si avand un efort fizic intens acum am fost diagnosticat si cu hernie…deja sunt programat la operatie laparoscopica cu plasa aici in DANEMARCA…care sunt sfaturile d-voastra dupa ce trec si peste asta?Riscurile si modul de viata dupa…multumesc

 647. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marian: dupa perioada de integrare a plasei speciale, puteti reveni treptat la eforturi normale.

 648. Marius a spus pe

  Bună ziua, ce fel de ecografie ar trebui să fac ca să fiu sigur că am sau ( nu am) o recidiva a operatiei de hernie inghinala, operat laparascopic acum un an și de atunci tot mă supără locul unde este plasa.
  Medicul care ma operat spune că nu am nimica, dar durerea este aproape încontinuu.
  Multumesc mult, respect !

 649. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Marius: nicio ecografie nu este infailibila in acest caz; v-ar putea ajuta mai degraba un RMN de perete abdominal.

 650. Paul a spus pe

  Buna ziua dl doctor, va rog mult, am nevoie de opinia Dvs calificata la problema mea: am 11 zile de la operatia de hernie inghinala (dreapta, clasica, cu plasa) si simt intepaturi si furnicaturi permanente in zona, iar in unele momente (in special cand sunt intins si ma intorc in pat) o durere puternica, gen arsura, sub operatie, in zona scrotului. Este normal la atata timp de la operatie, ar putea vreo complicatie, ceva?
  Multumesc anticipat

 651. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Paul: durerile respective pot persista pana la o luna; de principiu, nu e nicio complicatie. Chirurgul dvs va aprecia asta la control.

 652. Maria a spus pe

  Buna ziua!
  Acum o luna am fost operata pentru hernie ombilicala si diastaz, laparoscopic, prin montarea unei plase. Totul era ok, insa acum am observat ca burta mea nu e simetrica. Daca impart abdomenul in 4 parti, partea dreapta sus si jos este mai intarita, la fel si partea stanga sus, insa partea stanga jos e mai moale si se lasa cand relaxez abdomenul. E normal sa fie asa? S a desprins cumva plasa, sau a migrat? Sau inca nu s a integrat complet? Multumesc!

 653. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Maria: in mod normal, cadranul pe care il descrieti a fi deformat nu a fost implicat in niciun fel in interventia suferita. Totusi, pt ca adesea este necesar ca plasa sa fie prinsa si la o oarecare distanta mai jos de buric, corect este sa il intrebati pe chirurgul dvs, singurul care stie aceste amanunte.

 654. Silviu a spus pe

  Buna ziua.
  In urma cu 2 zile am fost operat de hernie inghinala bilaterala laparoscopic TAPP. A doua zi am fost externat si am ajuns acasa. La cateva ore am inceput sa simt o amorteala usoara a pulpei piciorului drept. Ulterior la anumite miscari simt arsuri si junghiuri foarte puternice in sold care merg spre picior. Este o situatie comuna? Ce se poate face? Medicul chirurg mi-a transmis sa iau antiinflamatorii si sa astept. Exista un termen in care aceste dureri vor disparea? Multumesc anticipat.

 655. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Silviu: nu este o situatie comuna, dar din descrierea dvs nici nu pare sa fie ceva de speriat. Corect este sa semnalati problema medicului dvs curant, care stie exact cum s-a desfasurat interventia, cum a fixat plasa etc.

 656. Costi a spus pe

  Am hernie inghinala pe partea dreapta . La consult, doctorul a spus ca d.lui la 5 persoane operate, cu montaj de plasa , este posibil ca la 2-3 sa li-se scoata testicolul. Este normal ? Multumesc

 657. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Costi: in niciun caz!!! Orhidectomia (scoaterea testiculului) se face doar in cazuri strict selectionate (testicul anormal de regula – atrofiat, tumoral, etc). Nici macar la varste foarte inaintate, orhidectomia nu se asociaza de principiu curei herniei inghinale (asa cum se intampla acum o jumatate de secol), plasa putand fi montata foarte simplu, fara a fi necesara aceasta manevra mutilanta.

 658. Costi a spus pe

  Buna ziua
  Am hernie inghinala pe partea dr. La consultatie , medicul a recomandat operatie clasica ,prin montaj de plasa.Dar este posibil sa mi-se extirpeze testiculul drept. D.lui a spus ca este ceva normal . Ca la 5 persoane operate ,cu montaj de plasa ,este posibil ca 2,3 operati sa li-se eztirpeze ,un testicul . Este normal? Va multumesc

 659. Andrei Constantin a spus pe

  Bună seara am 2 operații de hernie inghinală operații clasice a 3 ași vrea să o fac laparoscolic pt ca mă recuperez foarte greu am dureri se închide operatia greu ce îmi recomandați operatia laparoscopica e recuperarea mai bună,rapidă? Un sfat deci clasica sau laparoscopica?

 660. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: ptr a face corect aceste recomandari, este nevoie de un consult chirurgical direct si de a aprecia exact situatia locala. De regula, in cazul recidivelor dupa procedeu clasic, abordul laparoscopic este recomandat, dar fara a fi insa si obligatoriu.

 661. Andrei a spus pe

  Buna ziua… Am fost operat de hernie dreapta laparascopic si la prima operatie am avut un vas de sange fisurat am fost operat imediat a doua zi si am avut vreo 6 furtune de drenaj si dupa ce am iesit din spital mia aparut ca o bila marisoara deasupra testicului drept si mi sa spus ca e hematom… Dar totusi a trcut o luna si jumate de la operatie si nu sa schimbat nimic

 662. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andrei: hematoamele scrotale, mai ales daca se organizeaza, se resorb in aprox 3 luni postoperator. Sigur, procesul depinde in cel mai mare grad de dimensiunea acestora.

2 Trackbacks pentru aceasta postare

 1. Ce mancam dupa operatia de hernie? | Dr. Teodor Buliga a spus:

  […] Hernia inghinala – operatie clasica sau laparoscopica? […]

 2. Plasa pentru hernie – informatii generale | Dr. Teodor Buliga a spus:

  […] va ajunge niciodata in contact cu intestinele, indiferent de procedeul ales (TEP sau TAPP – vezi “Hernia inghinala: operatie clasica sau laparoscopica?”). In ambele situatii, se folosesc proteze banale din PPMF. In cazul herniei ombilicale, al herniei […]

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate