Ce mancam dupa operatia de hernie?

Postat in 11 September 2012 de Dr. Teodor Buliga

Sac hernie epigastrica disecat

Sub denumirea generică de „hernie” se ascund mai multe afecţiuni care au ca numitor comun un defect al peretelui abdominal. Fiecare din variabilele care caracterizează aceste boli (localizare, dimensiune, organ herniat, complicaţii) poate dicta o anumită atitudine terapeutică, cu alte cuvinte poate modifica tratamentul standard al herniei.  În funcţie de aceşti  parametri şi de procedeul chirurgical ales, regimul care trebuie urmat după operaţie poate varia semnificativ de la un pacient la altul, de unde şi necesitatea ca acesta să fie individualizat. Totuşi, există câteva principii generale de care trebuie să ţinem cont.

Până la inventarea procedeelor moderne de reparare a herniei, pacientul era sfătuit să urmeze un regim strict, cu evitarea timp de minim 3 luni a tuturor alimentelor care l-ar fi putut fie constipa, fie meteoriza (balona) excesiv. Efortul din timpul defecaţiei sau distensia abdominală severă erau incriminate drept cauze principale pentru numărul mare de recidive. Majoritatea procedeelor moderne presupun însă folosirea unei proteze sintetice, a unei plase. Montarea ei se face fără tensiune, cu alte cuvinte repararea herniei se realizează fără a trage prea mult de muşchi sau aponevroze.  Din acest motiv, impunerea unui regim alimentar strict după cura chirurgicală a herniei necomplicate şi-a pierdut din importanţă.

Sutura muschi operatie hernie epigastrica

Practic, în primele 24 de ore postoperator pacientul consumă alimente uşor digerabile, preferabil lichide (iaurt, supă, ceai, dar şi carne slabă). Ulterior, dacă şi-a reluat tranzitul intestinal,  se poate reveni rapid la alimentaţia normală. În varianta în care operaţia a fost făcută clasic, muşchii fiind tăiaţi pe o distanţă variabilă, sunt totuşi de evitat pentru o scurtă perioadă alimentele care provoacă meteorism, balonare abdominală (fasolea boabe, mazărea boabe, unele fructe crude, piureul de cartofi) şi cele care constipă (orezul, brânza uscată etc). Asta nu pentru  că ar avea efecte nocive asupra zonei operate, ci pentru a nu adăuga un disconfort suplimentar (tensionarea muşchilor din zona operată provoacă dureri). Herniilor necomplicate operate laparoscopic nu li se aplică, de regulă, nici măcar aceste restricţii. În concluzie, după doar câteva zile de la operaţie pacienţii ar trebui să adopte acelaşi regim alimentar pe care ar trebui să-l urmeze orice om obişnuit.

Nu la fel stau lucrurile în cazul herniilor complicate. Acestea pot evolua cu gangrenă intestinală, ocluzie completă etc. În aceste situaţii regimul alimentar se alege în funcţie de starea organului herniat şi nu de hernia propriu-zisă. De multe ori, herniile strangulate impun rezecarea unei porţiuni de intestin, continuitatea digestivă fiind refăcută în acelaşi timp operator (altfel spus, în aceeaşi operaţie chirurgul scoate intestinul mort şi coase cap la cap porţiunile rămase). Cicatrizarea intestinului suturat durează 3 – 4 săptămâni. Aşadar, după o operaţie de hernie cu rezecţie de intestin trebuie urmat un regim special timp de aproximativ o lună.

În primele 24-72 de ore alimentele consumate vor avea consistenţă mai apropiată de lichide. În cazuri severe pacientului i se permite să consume numai apă şi supă strecurată, până la reluarea tranzitului intestinal (eliminarea de gaze, materii fecale). Iaurtul, supa, brânza dietetică, făinoasele corect preparate, eventual carnea slabă, unele legume fierte (morcovi fierţi) se introduc apoi progresiv. După normalizarea scaunului, pacientul poate consuma aproape orice, evitând totuşi mesele abundente, cu dulciuri sau fructe crude, care fermentează imediat, alimentele care constipă, alimentele cu resturi de mari dimensiuni (sâmburi, coji dure  etc).  După o lună de la rezecţia intestinală, regimul poate reveni la normal, rămânând guvernat de aceleaşi reguli ale alimentaţiei sănătoase pe care ar trebui să le urmăm cu toţii.

 

Citeste si:

Hernia ombilicala – o afectiune letala?

Hernia inghinala – operatie clasica sau laparoscopica?

 

22 comentarii pentru acest articol

 1. marioara a spus pe

  BUNA ZIUA VA ROG SA MI SPUNETI AM 2 HEMATOM IN URMA OPERATIEI DE HERNIE CU PLASA AVIND ACELE ARSURI SI DURERI MEDICUL MIA FACUT ECO SI A VAZUT DOI HEMATOM MIA DAT ANTIBIOTIC ANTINFLAMATOARE SI SA PUN GHEATA -CREDETI CA SE RETRAG ? CAM IN CIT TIMP? GHEATA O TIN PERMANENT CITE ZILE?
  VA INTREB PE DV-STRA PTR CA SINT AFARA DIN TARA SI MAI GREU DE INTELES CUM VORBESTE IN ALTA LIMBA VA MULTUMESC -AR TREBUI UN REGIM ALIMENTAR MENTIONEZ AM FOST OPERATA DE 2 SAPTAMINI MULTUMESC

 2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @MArioara: va rog nu mai scrieti cu majuscule! Gheata o tineti alternatv, cate 15-20 de min la fiecare ora, evitand contactul direct cu pielea, mai multe zile. Hematomul se va “trage” in 3-6 saptamani, in functie de dimensiuni, localizare etc.

 3. marioara a spus pe

  va multumesc mult o zi buna

 4. gabriela a spus pe

  sotul meu sa operat ieri de hernie ombilicala in urma acesteia i sa pus plasa,dupa operatie doctorul ia sp k a avut muschiul fisurat credeti k a mai folosit plasa?si credeti k este posibil sa faca si ek hematom cum a facut doamna marioara?

 5. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @gabriela: nu am de unde sa stiu amanuntele respective; de ce nu il intrebati direct?

 6. Nadi a spus pe

  Din ce județ sunteți?

 7. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @NAdi: dac ava referiti la locul unde imi desfasor activitatea, Bucuresti.

 8. Silviu a spus pe

  Am un nodul exact in partea dreapta la dar momentan este mic…Poate fi hernie????

 9. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Silviu: da, poate fi. la fel de bine poate fi un ganglion inghinal.

 10. Majlat oliver a spus pe

  Buna ziua va rog sa ma ajutati acum o saptamana am fost operat de herein din cauza efortului in partea dreapta as dori ca cineva sa-mi spuna daca este normal ca deasupra operetiei sa fie umflat si Intarit ????

 11. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Oliver: poate fi normal, tesutul subcutanat se indureaza, se intareste in procesul normal de cicatrizare postop. |Daca nu sunt semne de inflamatie locala acuta, este ok.

 12. Majlat oliver a spus pe

  Este in partea dreapta de asupra penisului mi se pare ca este peretele abdominal nu stiu sigur

 13. Majlat oliver a spus pe

  Este in partea dreapta de asupra penisului mi se pare ca este peretele abdominal nu stiu sigur si de mancat manc orice din afara de mancaruri foarte grele

 14. Majlat oliver a spus pe

  ????

 15. Majlat oliver a spus pe

  Sunt operat de hernie peretului abdominal partea dreapta de o saptamana si in zona operatiei am o umflatura care pare fi o galma Iintarita oare este cva normal cnva sami dea si mie un rasp va rog ?????

 16. Majlat oliver a spus pe

  Teodor buliga fiti amabil imi rasp si mie la intrebarile ce vam pus acolo mai sus ????????

 17. Adriana a spus pe

  As vrea sa stiu si eu dece fac aer an colon

 18. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adriana: sunt sigur ca gasiti pe net si alte surse de informare; sub rezerva banarii, va rog nu mai postati intrebari care nu au nicio legatura cu articolul respectiv.

 19. Coman Cleopatra a spus pe

  sotul meu a fost operat acum 2 saptamani de hernie ombilicala. Mentionez ca este obez. La cam 3 zile dupa operatie i-a aparut o vanataie in partea dreapta a badomenului, deci nu in partea unde are perfoaturile, vanataie care se extinde. Ce trebuie sa facem, este ceva grav ?

 20. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cleopatra: de principiu, nu; corect este totusi sa fie examinat de chirurgul care l-a operat.

 21. Ignat V iorica Emilia a spus pe

  Buna seara. Fiul meu a fost operat de doua zile, hernie ombilicala. Operatia a fost laparoscopica si i s-a pus plasa. Dupa operatie acuza dureri in zona umerilor si insufiecienta respiratorie. Este justificata aceasta stare? Pot sa-i dau Calciu sau Magneziu? Nu il afecteaza in vreun fel? Va multumesc pentru raspuns!

 22. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Viorica: da, este o durere reflexa de la insuflarea de gaz in peritoneu. NU il ajuta nici calciul, nici magneziul. Va trece de la sine.

1 Trackbacks pentru aceasta postare

 1. Ce este hernia peretelui abdominal? | Dr. Teodor Buliga a spus:

  […] Ce mancam dupa operatia de hernie? […]

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate