Plasa pentru hernie – informatii generale

Istoric

Repararea herniilor cu proteza, prin tehnica aloplastica (gr. allos = strain) – folosind, pe romaneste, plasa pentru hernie sau plasa abdominala – a intrat in arsenalul chirurgilor cu numai 55 de ani in urma. Pana atunci, herniile se operau prin procedee tisulare, cu “materialul clientului”. Primele incercari de protezare nu au dat cine stie ce rezultate, datorita calitatii indoielnice a materialelor folosite. Au fost utilizate in acest scop inclusiv impletituri metalice sau tesaturi textile (macrame), care fie nu rezistau la eforturi repetitive si se rupeau, fie erau imediat respinse de organism, generand abcese grave. Acum 27 de ani, un chirurg american (Lichtenstein) publica rezultate spectaculoase, folosind pentru cura herniei inghinale un procedeu revolutionar si o plasa impletita din polipropilena, un material plastic (polimer). De atunci, folosirea protezelor sintetice pentru repararea herniei s-a raspandit la scara globala. Un amplu studiu multinational realizat acum un deceniu a demonstrat ca montarea unei plase scade frecventa complicatiilor si a recidivelor la minim. Din acest motiv, in tarile civilizate repararea herniilor cu plasa a devenit astazi obligatorie. Peste un milion de plase de diferite tipodimensiuni sunt montate anual in lumea intreaga!

Repararea unei hernii inghinale prin abord clasic, cu plasa de polipropilena
Repararea unei hernii inghinale prin abord clasic, cu plasa de polipropilena

Din ce material e facuta plasa pentru hernie?

Plasele abdominale nu sunt altceva decat tesaturi din materiale sintetice inerte, bine tolerate de organismul uman. Pentru fabricarea lor sunt folosite: polipropilena (un polimer asemanator ca aspect cu nylonul), poliesterul sau polietilentereftalatul (PET, materialul din care sunt fabricate … sticlele de plastic), politetrafluoroetilena (denumirea pompoasa a … teflonului din tigaie). Materialul cel mai folosit in prezent pentru impletirea plaselor de hernie este polipropilena monofilament (PPMF) – ieftina, perfect tolerata de organism, usoara, flexibila, rezistenta la infectii. Unele proteze au in structura fire care se resorb complet in timp sau fire neresorbabile acoperite cu substante resorbabile – celuloza modificata, acid poliglicolic. Vorbim in acest caz de o proteza compozita. Exista si proteze care au in componenta structuri biologice, dar acestea nu s-au impus in practica de zi cu zi.

Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena, fixata cu capse de titan
Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena, fixata cu capse de titan

Avantajele repararii herniei cu plasa

Desi este foarte rezistenta (nu se rupe, oricat de mare ar fi efortul depus de pacient), plasa nu se foloseste doar cu rol pur mecanic. In ochiurile ei vor patrunde celule numite fibroblasti, care vor fibroza, vor intari peretele abdominal. In acest fel, plasa de hernie favorizeaza procesul de reparare derulat de organism. In plus, pentru ca montarea ei detensioneaza peretele abdominal, atat in repaus cat mai ales in timpul eforturilor fizice, ii grabeste acestuia refacerea.

Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena light (cu ochiuri rare)
Operatie laparoscopica de hernie inghinala cu plasa de polipropilena light (cu ochiuri rare)

Folosirea plaselor in repararea herniilor are ca rezultat scaderea numarului de recidive, o recuperare postoperatorie mult mai rapida, scaderea la minim a durerilor postoperatorii precoce. Desi cele mai multe proteze sunt neresorbabile (nu sunt “dizolvate” de organism) si raman pe loc toata viata, flexibilitatea lor si faptul ca se integreaza perfect in structurile organismului fac sa nu fie percepute de pacient ca un corp strain.

Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): fixarea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): fixarea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): croirea plasei
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): croirea plasei

Plasa pentru hernie montata prin abord clasic

Abordul clasic presupune incizia tegumentului in regiunea defectului parietal. Plasa poate fi montata deasupra muschiului, intre straturile peretelui abdominal sau sub muschii abdominali, fiecare tehnica avand indicatiile si aplicabilitatea ei. De regula, daca hernia nu s-a complicat cu o strangulare sau incarcerare, abdomenul nu se deschide. Chiar daca repararea herniei/eventratiei presupune deschiderea peritoneului (a foitei care captuseste abdomenul pe interior), plasa NU se introduce in cavitatea peritoneala decat arareori. De aceea, in majoritatea interventiilor clasice NU este nevoie de plase de hernie speciale, fiind folosite cu mult succes protezele din PPMF.

Plasa pentru hernie montata laparoscopic

Prin abord laparoscopic, plasa se monteaza obligatoriu in spatele muschilor abdominali. In cazul herniilor inghinale, ea va fi amplasata intre muschi si peritoneu si nu va ajunge niciodata in contact cu intestinele, indiferent de procedeul ales (TEP sau TAPP – vezi “Hernia inghinala: operatie clasica sau laparoscopica?”). In ambele situatii, se folosesc proteze banale din PPMF. In cazul herniei ombilicale, al herniei epigastrice sau al herniei incizionale (eventratie), plasa se monteaza de regula in abdomen. Plasele din PPMF adera insa rapid si strans la intestine, putandu-le perfora in timp. In aceste situatii se folosesc plase speciale, mai putin susceptibile sa adere la intestine, fabricate de regula din teflon expandat (e-PTFE). Sunt foarte bine tolerate de organism, dar din pacate au inca un pret prohibitiv. De aceea, se folosesc mai frecvent tesaturi de PPMF imbracate intr-un strat protector resorbabil, care impiedica intestinele sa adere  la plasa.

Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): pozitionarea plasei in jurul cordonului spermatic
Operatia Lichtenstein (repararea herniei inghinale cu plasa, prin abord clasic): pozitionarea plasei in jurul cordonului spermatic

Complicatii generate de prezenta plasei abdominale

Folosirea unei plase in repararea herniilor nu este lipsita de riscuri, desi acestea sunt mici. Plasa poate favoriza infectiile locale (riscul este redus in cazul protezei din PPMF, mai ales daca este montata intre muschi sau sub acestia). Ea intretine fenomenele inflamatorii locale, generate de tendinta organismului de a o izola intr-o cicatrice solida. Integrarea in tesutul fibros cicatriceal este mai solida in cazul unei proteze din PPMF (ceea ce favorizeaza repararea herniei, dar face ca plasa sa devina greu de extras la nevoie) si mai slaba in cazul unei proteze din e-PTFE. In schimb, aceasta din urma genereaza mai frecvent seroame. Fibrozarea excesiva poate fi responsabila de dureri locale persistente, prin inglobarea in cicatrice a nervisorilor din jur. Aceeasi fibrozare este responsabila uneori de migrarea plasei – recidivele nu apar prin ruperea propriu-zisa a plasei, ci prin deplasarea ei sau ruperea tesuturilor de care ea a fost prinsa. Nu in ultimul rand, folosirea plasei creste sensibil costurile interventiei, mai ales in cazul unei operatii laparoscopice.

Bine de stiut

  1. Integrarea plasei (popularea ei cu celule si acoperirea cu fibrina) incepe imediat ce plasa a fost montata. Procesul este foarte intens in prima luna postoperator si este complet dupa aproximativ 3 luni de la operatie. Mici remanieri locale pot persista pana la un an de la operatie. Asta nu inseamna ca pacientul va trebui sa stea trei luni nemiscat in pat: datorita tehnicii prin care a fost montata (“fara tensiune” – tension free), proteza permite mobilizarea precoce a pacientului – desigur, conform recomandarilor medicului curant.
  2. Daca plasa a fost montata deasupra stratului musculoaponevrotic (cum se intampla de regula in eventratiile operate clasic), este preferabil ca pacientul sa poarte postoperator o centura elastica, un asa-numit “brau”. Dupa interventiile laparoscopice, dar si dupa interventiile clasice pentru hernie inghinala sau femurala, purtarea braului nu este necesara.
  3. Se folosesc intotdeauna plase de dimensiuni mai mari ca ale defectului herniar. De regula, plasa se monteaza astfel incat sa depaseasca orificiul herniar pe minim 3 – 5 cm, in toate directiile. In timp, proteza sintetica isi micsoreaza dimensiunile, cu un procent variabil in functie de tipul ei. Desfasurandu-se lent, retractia plasei nu are consecinte pentru pacient, daca nu se suprapun si alti factori care sa favorizeze recidiva (cresterea in greutate, eforturi intense si repetate, infectii locale etc). Retractia survine dupa un timp suficient de indelungat, pentru ca pana atunci muschiul ori aponevroza afectata sa se fi cicatrizat temeinic.
  4. Cu cateva mici exceptii, tehnica de montare a plasei presupune fixarea acesteia la structurile/ tesuturile organismului. Fixarea ei se poate face cu fire separate, cu agrafe metalice, cu capse de titan sau resorbabile, cu adeziv organic etc. Acest artificiu favorizeaza integrarea rapida a plasei, scade mult incidenta recidivelor, dar in schimb poate genera dureri postoperator.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

410 comentarii adaugate pentru articolul “Plasa pentru hernie – informatii generale

  1. Pingback: Herniile peretelui abdominal | Dr. Teodor Buliga

  2. Pingback: Eventratia - ruptura de prapur sau hernie? | Dr. Teodor Buliga

  3. Pingback: Hernia epigastrica | Dr. Teodor Buliga

  4. Pingback: Hernia ombilicala – o afectiune letala? | Dr. Teodor Buliga

  5. Pingback: Hernia inghinala - operatie clasica, operatie laparoscopica? | Dr. Teodor Buliga

  6. ionut says:

    Buna ziua domnule Dr., in urma cu 12 saptamani am fost operat de hernie inghinala,operatie clasica cu plasa, inca mai am dureri , in special atunci cand stau pe scaun mai mult timp, este ceva normal?(sunt cam speriat deoarece trebuie sa fac operatie si in partea stanga)
    Stiu ca este prea devreme,dar putina activitate fizica cand pot incepe sa fac(alergari usoare etc)?
    Multa lume imi spune ca de la vremea urata pot avea ceva dureri, este adevarat?( eu cred ca este o prostie).
    Mentionez ca am 17 ani.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @ionut: prezenta plasei, respectiv operatia de hernie nu au nimic de-a face cu meteosensibilitatea. Deci nu vremea e de vina, dupa cum banuiati. In schimb, durera poate fi provocata de tensionarea firelor cu care a fost prinsa plasa. In mod normal, ele ar trebui sa fie din ce in ce mai atenuate. Pentru ca au trecut deja 3 luni, puteti incepe sa faceti orice efort. Daca va este inca teama, incepeti prin a face inot – nu tensioneaza sutura atat de tare.

  7. ionut says:

    Intr-adevar, odata cu trecerea timpului, durerea a scazut in intensitate dar inca persista.
    Inca o intrebare putin puierila: statul pe scaun ar fi putut sa-mi afecteze cumva operatia?
    Va multumesc pentru raspuns!

  8. ATIM PAVEL says:

    Am citit cu foarte,foarte… mult interes expunerea Dumneavoastra,mai ales despre eventratie,dar si pentru celelalte hernii.Multumesc pentru prezentarea clara si pe intelesul pacientilor.Va apreciez modul de expunere a temei, pentruca,subsemnatul fiind profesor de matematica,fizica si astronomie(pe vremuri se preda la liceu),discipline pentru care trebuie sa ai expunere la nivelul auditoriului,altfel nu te faci inteles.Sunt de loc din comuna Bozovici,jud.Caras-Severin unde am fost dascal la liceul din localitate 10 ani,dupa care am lucrat pana la pensionare ,la Politehnica din Timisoara.In urma cu 6 ani am fost diagnosticat cu anemie feripriva severa.Abia dupa 5 ani mi s+a depistat un cancer de colon ascendent si de care am fost operat la Spitalul Judeteanul din Timisoara.Dupa aproximativ 6 luni mi-au aparut doua umflaturi,un mai mare ca volum,sub ombilic,si alta deasupra.Sunt absolut nedureroase pana in prezent.Am decis sa ma operez, avand o varsta de 73 de ani,intarzierea nu este recomandabila.Sunt constient ca solutii radicale nu se pot da,mai ales la distanta.Va rog totusi sa ma indrumati.In cazul meu ce s-ar potrivi mai bine,interventie clasica sau laparoscopica(eu as prefera laparoscopica).(Am avut doua interventii clasice,prima normala in astfel de cazuri si a doua ,la doua zile ,dupa ce mi s-a desfacut cusatura)Va cer sfatul si cu privire la modul de amplasare al plasei sau plaselor(doua umflaturi).Am 120 de kg.la o inaltime de 1,87 cm(clar obezitate,dupa operatii am avut 86 kg.)Sunt pensionar, dupa cum ati vazut,din invatamant si v-as ruga sa-mi recomandati care plasa mi-ar fi potrivita intrucat va pot spune ca am vazut pe net.ca in anume spitale particulare din tara,pt.o plasa 30/30 cm.s-au cerut peste 3000de lei!?.Sunt un pensionar, cu o varsta la care prea putini le mai dau atentie.Pana in prezent nu am contactat niciodata pe internet,un doctor,pentru indrumari.Am indraznit sa fac acum acest lucru,data fiind acuratetea cu care v-ati exprimat in legatura cu o problema legata de sanatatea multora in sitatii similare.Va multumesc mult si astept cu nerabdare precizarile si indicatiile D-voastra.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Pavel Atim: domnule profesor, imi permit sa va enunt doar cateva principii generale, data fiind lipsa consultului direct. 1. Merita reparat defectul abdominal la minim 9, daca nu chiar 12 luni de la precedenta operatie, timp in care ar trebui cautate si eventualele metastaze/recidive 2. Operatia trebuie facuta tinand cont de stadializarea cancerului de colon (este contraindicata daca exista carcinomatoza, meta hepatice multiple etc. 3. Nu va sfatuiesc sa va operati cata vreme efectuati chimioterapie. Ar trebui sa va operati la minim o luna, optim 3 dupa oprirea ultimei sedinte de PCT, si asta doar daca, repet, boala oncologica e sub control.4. Nu se pun doua plase, ci una singura, care sa acopere ambele defecte.4. se poate opera si laparoscopic, dar tinand cont ca ati avut o evisceratie si o rezectie majora, probabil ca aderentele intraabdominale sunt importante – s-ar putea ca abordul laparoscopic sa nu fie chiar cea mai buna solutie. Aceasta alegere o veti face de comun acord cu chirurgul Dvs si medicul anestezist.5. Sunteti intr-adevar obez – ati suporta mult mai usor interventia daca ati slabi macar 15 de kilograme in urmatoarele 6-9 luni pana la operatie, daca nu chiar 20. 6. In interventia clasica, se poate pune o plasa obisnuita de PPMF (de ordinul a 3-600 de lei, in functie de sursa), preferabil montata in interiorul tecilor musculare, in spatele muschiului (dar exista si variante in care plasa se monteaza anterior, deasupra muschiului, procedee care executate corect au rezultat excelent – asta depinde de ceea ce gaseste chirurgul acolo). Dintre toate plasele, cea din PPMF are poate cele mai bune proprietati raportate la riscul de infectie, respingere etc, dar are un singur mare avantaj – nu se poate pune in burta. 7. Din pacate, in abordul laparoscopic plasa trebuie sa vina in contact direct cu intestinele, ca atare are o structura speciala, de unde si pretul ei f mare (ajunge si la 2000 de euro). Sincer, este unul din motivele pentru care nu cred ca abordul laparoscopic ar fi cea mai buna solutie ptr Dvs. Bafta!

  9. ATIM PAVEL says:

    Domnule doctor,
    Va multumesc nespus de mult,pentru sfaturile clare pe care mi le-ati transmis.
    Din pacate, nu sunt prea multi medici, care au rabdarea sa discute mai in detaliu,cu pacientii, despre afectiunile in cauza,fie din lipsa de timp ,fie dintr-o insuficienta intelegere a factorului psihic ,DEOSEBIT de benefic, pe care o are o astfel de abordare,asupra moralului unui
    pacient.Sigur ca sunt si alte aspecte mai delicate!?
    Imi permit sa fac aceste consideratii,intrucat in ultimii 6-7 ani am fost prin mai multe unitati sanitare din Tmisoara si impresiile sunt diverse.
    Faceti un mare bine suferinzilor, carora le explicati pe intelesul lor,despre ce este vorba in boala de care sufera.
    Va doresc succes.Cu stima si consideratie,Pavel Atim.

  10. Ion says:

    Domnule doctor,
    Am o hernie inghinală de 2 ani pe care am ţinut-o în frâu cu ajutorul unui corset (invenţie proprie). Ieri 14 nov. pe la 9:30 a ieşit pe lângă corset şi nu vrea să mai intre la loc. De mai bine de 24 de ore o tot forţez să cadă în cavitatea abdominală şi nimic. Am dureri ca şi cum fisura diafragmei se măreşte, dar umflătura (devenită tare la apăsare) nu cedează. Este posibil ca în numai 24 de ore să se fi sudat ţesuturile rupturii în poziţia aceasta? Ce aş putea să mai încerc pentru a reintroduce intestinul în abdomen? Operaţia mă sperie când e vorba să fiu injectat în măduva spinării (sunt alergic la înţepătura albinelor aş putea fi alergic şi la anestezic?)
    Vă mulţumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ion: hernia s-a incarcerat, continutul ei s-a inflamat, a crescut asadar in dimensiuni si din punctul meu de vedere afectiunea a devenit o urgenta. va sfatuiesc sa va prezentati cat de repede intr-un serviciu de chirurgie – daca in interior este doar prapur, nu vor fi consecinte majore, dar daca este vorba de intestin si acesta se stranguleaza, lucrurile se complica semnificativ si numai o operatie prompta va poate scuti de o interventie chirurgicala de mare amploare.

  11. ION says:

    Astă noapte pe la orele 22 după nişte crampe abdominale umflătura s-a retras brusc şi ceea ce era acolo a căzut în cavitatea abdominală, unde de fapt le este locul. Cred că era şi intestin prins pentru că timp de 2 zile tranzitul intestinal nu mai avea loc. Acum nu-mi rămâne decât să îmbunătăţesc (tehnic) acel corset, astfel încât, să nu mai ajung la asemenea situaţie niciodată.
    În ce priveşte rezolvarea chirurgicală, pe lângă faptul că îmi este frică de injecţia în coloană, nu am nici bani, nici asigurare medicală, iar următoarea revoluţie încă se lasă aşteptată pentru a readuce ţara la normalitate (din toate punctele de vedere).

    Vă mulţumesc pentru răspuns, am avut un moment de slăbiciune pentru că am mai avut-o încorsetată de două ori, dar atunci nu a durat atât de mult până să se retragă în abdomen şi nici dureri nu am avut.
    Numai bine!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ion; in timp, episoadele de incarcerare devit tot mai frecvente si tot mai dificil de redus, culminand cu o strangulare, care este o maxima urgenta. Obisnuiti-va cu ideea ca acel corset este doar o solutie temporara, plina de dezavantaje. Va puteti plati asigurare voluntara CNAS – costa lunar echivalentul a doua pachete de tigari.

  12. Liliana Durigo says:

    Domnule doctor,
    Soacra mea in varsta de 73 de ani a avut de-a lungul timpului mai multe interventii chirurgicale: operatie de extrauterina, de colecist, hernie ombilicala, apendicita acuta si anul acesta o interventie stomatologica cu anestezie totala. Este foarte speriata de o noua operatie care ar necesita anestezie.
    In urma operatiei de colecist care a fost facuta laparoscopic in anul 1999, la ombilic i-a aparut o hernie si in timp crescand ( mai jos de acesta) a fost dusa de urgenta in anul 2005 si a urmat alta operatie de hernie ombilicala unde i s-a adaugat o plasa abdominala de la buric in jos. S-a vindecat cu bine, nu au fost probleme . In anul 2009 , tot la urgente a fost operata de apendicita
    acuta. La ceva vreme dupa acesta interventie i-a aparut o alta hernie in acea zona (acum s-a mai retras). Nu a mai mers la medic de atunci fiindu-i teama de o noua interventie. Mentionez ca este hipertensiva, ia tratament zilnic si poarta centura elastica de cand i-a aparut prima hernie.
    In urma cu 3 saptamani, in jurul buricului si mai jos de buric i-a aparut o roseata si acuza mancarimi. Nu simte durere din interior, ci numai cand palpeaza locul este dureros si pe o portiune mai tare. Am crezut ca este o iritatie de la imbracaminte , sau o alergie incercand sa tratam cu unguent, dar de cateva zile au aparut si basicute cu lichid care se sparg si a aparut senzatia de usturime.Acum locul este rosu , umflat si am impresia ca o sa inceapa sa supureze.
    Acum ne gandim ca totul vine de la plasa care i-a fost pusa la acea operatie. Este posibil sa se fi deplasat sau corpul sa nu o mai suporte dupa atata timp?
    Trebuie sa va spun ca de prin anul 1990 ia zilnic Eutirox pt ca a avut si ceva pb, cu glanda si dupa operaratia de colecist a inceput sa ia in greutate. S-a ingrasat si nu poate slabi, decat foarte putin in timpul operatiilor. Acum are 85kg.
    Credeti ca va fi nevoie de o noua interventie?
    Va multumim anticipat, cu stima, Liliana D.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Liliana: sigur ca prima care pare vinovata este plasa – poate chiar asa si este, desi ea ca atare a fost integrata definitiv in intervalul scurs de la operatie. Poate ca este vorba de un granulom de fir, poate ca inflamatia nu are nicio legatura cu vechea operatie – un chist sebaceu infectat, leziuni date de corset, care s-au infectat etc. In concluzie, va sfatuiesc sa va prezentati la un chirurg, chiar daca nu veti apela si la o interventie chirurgicala.

  13. ION says:

    Mulţumesc de încurajare. Încerc s-o mai ţin în corset cât pot, măcar să fie posibilă o rezolvare laparoscopică.
    Nu am fost bolnav niciodată şi credeam că nu voi avea nevoie de asigurare.
    Dar o boală te face să-ţi îndrepţi atenţia asupra ta şi să remarci ce lucrare formidabilă a făcut Dumnezeu prin om şi ce departe suntem de a înţelege viaţa şi esenţa ei. E posibil ca medicina să mai evolueze şi cu siguranţă cei din viitor vor râde de metodele noastre de a încastra plase de plastic în abdomen şi de a risca lăsându-ne înţepaţi în măduvă cu diverse veninuri paralizante.
    Vă mulţumesc şi vă urez succes în activitatea medicală!

  14. Claudiu says:

    Se poate intampla ceva grav de la un stranut dupa o operatie de hernie abdominal ? Adica sa se faca la loc eventratia ? M-a durat destul de tare in momentul stranutului. A trecut 1 saptamana de la operatie si e prima oara cand am stranutat . Ulterior s-a linistit, in acelasi timp pirt un brau elastic si am si pus mana pe abdomen cand am stranutat.

  15. george says:

    domnule doctor eu am avut peritonita la varsta de 11 ani iar in armata am facut eventratie mi sa montat plasa si dupa 16 ani adica in 2012 am fost operat de aderente fara a mai monta o alta plasa ci doar mi sa cusut muschiul la loc acum mia aparut iar o eventratie cu dureri laterale ce ma sfatuiti sa fac? va multumesc!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @George: din pacate, nu aveti alta solutie decat sa va reoperati. Va sfatuiesc ca de data asta sa insistati pentru montarea unei plase – este obligatorie, din punctul meu de vedere.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: CNAS deconteaza spitalului o suma fixa de bani ptr fiecare pacient operat, indiferent de diagnosticul lui. Exista spitale care achizitioneaza din acesti bani plase de hernie (sunt asadar gratuite ptr pacient). Cele mai multe spitale nu achizitioneaza din acesti bani plasele de hernie (suma primita NU acopera intotdeauna pretul operatiei), caz in care ele trebuie platite sau procurate de pacienti.

  16. cristina says:

    Domnule doctor mama mea in varsta de 44 de ani a suferit o operatie de hernie inghinala si la doua sapt dupa operatie resimte dureri si un oarecare disconfort este normal? si o alta intrebare are voie sa conduca, mentionez ca operatia este pe partea stanga.multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @cristina: nu ati precizat ce tip de interventie a fost, ce abord. de principiu, dupa un procedeu aloplastic (cu plasa) are voie sa conduca inca de la externare.

  17. ALECSANDRU OLARU says:

    Buna seara! Eu am avut un accident cu motocicleta (nu din vina mea,dar nu conteaza asta) si la spital a trebuit sa imi scoata splina deoarece era sparta.Toate au mers ok dupa operatie,recuperare tot,dar de vreo 2 luni mi-a aparut o umflatura(hernie abdominala),am fost la spitalul unde am fost operat si mi-au spus ca trebuie sa ma opereze din nou sa imi puna acea plasa si sa vin pentru operatie cand ma decid eu! Intrebarea mea este: ar trebui sa ma duc cat mai repede sau nu este nici o graba(sincer sa fiu nu am nici un drag sa ma intorc la taiere 🙂 )Mentionez faptul ca am fost operat pe data de 1 noiembrie 2013 la spitalul VERSILIA din Viareggio-Italia,unde traiesc in prezent! Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alexandru: de principiu, eventratiile nu sunt o urgenta chirurgicala daca nu sunt complicate. Pe de alta parte, tineti cont ca ele se maresc in timp si singura solutie va fi sa va operati, fara a amana prea mult. bafta!

  18. ALECSANDRU OLARU says:

    Va multumesc mult pentru sfat ,cred ca o sa ma programez pentru operatia la inceputul lunii urmatoare! Oricum nu prea ma simt comfortabil cu umflatura asta! Cam cat dureaza recuperarea,ma intereseaza in special cand as putea sa incep munca ? In jur de 4 saptamani + – ? Va salut cu respect !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alecsandru: depinde de marimea defectului, de procedeul chirurgical folosit samd. Adevarat, o plasa este integrata in tesuturile organismului cam la 4 saptamani, dar daca plasa este montata laparoscopic – sau chiar clasic, dar in spatele muschilor – va puteti relua eforturile mai rapid postoperator.

  19. ALECSANDRU OLARU says:

    Va multumesc mult,sunteti foarte amabil,va doresc multa sanatate si putere de munca si sper sa nu mai am nevoie de sfaturi medicale ,ci de alta natura 😉 🙂 🙂

  20. marioara says:

    buna ziua am fost operata de hernie inghinala recidiva a fost operatie clássica sa pus proteza am avut 5 zile dren de scurgere pare totul ok doar de 3 zile am observat partea stinga mai unflata si burta toata ma arde nu mai zic de durerile care le am cind vreau sa dorm pe o parte sal alta doar daca stau culcata pe spate e okei.sami fac griji? cit mai pot dura aceste simtome? ce sa fac sa fie suportabile? va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MArioara: singurul in masura sa isi dea cu parerea despre simptomele descrise este chirurgul Dvs, care stie ce a gasit la fata locului si cum a corectat defectul. de ex, poate fi un simplu serom, caz in care evacuarea lui va ameliora imediat simptomele.

  21. marioara says:

    VA MULTUMESC AM SUNAT MEDICUL CARE MA OPERAT SI MA CHEMAT MIINE DIMINEATA PTR UN CONSULT .VA MULTUMESC PTR ATENTIA ACORDATA

  22. robert says:

    buna ziua!
    am fost operat in urma cu 10 luni de eventratie (5-6 cmm deasupra ombilicului) si mi-a fost montată o plasa!
    periodic, simt ca o intepatura(durere daca apas) în partea superioara a operatiei si atunci am si senzatii de greata(fara sa vomit)!dureaza de obicei 5-7 zile!
    prima oara intepatura a aparut la aprox. 2-3 luni de la operatie iar chirurgul mi-a zis ca e probabil un granulom de fir-am pus gheata!
    de atunci a mai aparut de cateva ori!
    ce-as putea face?
    Va multumesc!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @robert: puteti face o ecografie de parti moi pentru a vedea daca este un granulom de fir sau altceva.

  23. Alin says:

    Buna seara , ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns . Am facut apendicita , m-am dus tarziu la spital si de fapt a fost peritonita. Dupa cat timp de la operatia de peritonirta pot sa fac operatie sa-mi pun plasa ?

    Multumesc

  24. M Cristinel says:

    Buna ziua!
    Am 40 de ani si de aproximativ un an si jumatate am o unflatura de marimea unui ou in zona inghinala, in partea dreapta,aparuta in momentul unei sarituri. Am fost la o consultatie si am fost diagnosticat cu hernie inghinala. La inceput a fost o durere surda insotita de intepaturi, cand si cand, cam o data pe zi durerea se amplifica, mai ales cand merg mult sunt nevoit sa ma aplec pe vine, cand tusesc,stranut sau stau pe toaleta tin apasat acea zona,as dori sa ma programez la d-vostra pentru interventie chirurgicala laparoscopica.

  25. cristi dia says:

    Buna ziua .m-am operat de hernie inghinala stanga normal si montare de plasa pe 09.06.2014. Sub cicatricea operatiei care este si putin rosie s-a intarit tesutul de aprox 2cm latime si mai mult in adancime . este ceva normal isi va reveni tesutul sau ca este problema. Va rog sa ma lamuriti

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @cristi: aproape intotdeauna, tesutul adipos din jurul cicatricii reactioneaza la injurii printr-o inflamatie locala, fara consecinte, mai ales daca au fost folosite la suture fire resorbabile; de cele mai multe ori, aceasta inflamatie scade progresiv pana la o luna de la operatie; mai rar, in zona respectiva se formeaza un serom, care trebuie evacuat doar daca se complica (se infecteaza, da dureri mari locale etc); diferentierea intre aceste leziuni se face exclusiv prin examen clinic direct.

  26. aurelia says:

    Buna ziua, domnule doctor! Recent, mama mea a fost diagnosticata cu hernie ombilicala. A fost consultata de un medic din Galati, dar deoarece mama are mai multe complicatii, a fost refuzata sa fie operata, recomandandu-i-se sa astepte, fara sa depuna efort aparitia ocluziei. I s-a prognozat aproximativ un an de speranta de viata. Mama are probleme cu inima, ia medicamente pentru mentinerea INR-ului, are diabet, are mai multe operatii efectuate, are fractura de sold si in urma acestei ultimei operatii a avut embolie, din fericire tratata la timp. Are 91 de kg si o inaltime de 165 cm. Dumneavoastra ce parere aveti? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @aurelia: singura parere pertinenta este ca mama e cam grasa. nu mi-ati spus nimic despre varsta. nu inteleg de ce i s-a mai dat doar un an ca speranta de viata – se pare ca nu am toate datele. ca atare, nu am cum sa apreciez daca operatia de hernie nu e contraindicata de coexistenta altor afectiuni. in lipsa consultului direct, nu pot aprecia nici daca este o urgenta sau nu, asa ca nu pot contrazice pe cineva care v-a examinat direct

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Ion: pretul unei interventii chirurgicale depinde de marimea defectului si implicit a plasei, de tipul abordului folosit, de tipul plasei samd. aceste amanunte se stabilesc de regula cu ocazia consultului chirurgical.

  27. Dumitru says:

    Stimate domnule doctor,
    M-am operat acum 5luni de hernie inghinala dreapta laparoscopic (plasa fixata cu agrafe)
    In ultimile 2 luni a inceput sa – mi apara intepaturi in zona herniei mai ales cand am scaun si fortez, acestea persistand .deasemeni in cateva seri ,noaptea prin somn cand m-am intors in pat am simtit intepaturi in aceeasi zona.
    Credeti ca e posibil sa apara un fenomen de respingere sau inflamare in zona agrafe?cand palpez zona nu este dureroasa dar simt in interior zona si ca o mica usturime.
    Este un motiv serios sa ma alarmez si ce ar trebui sa fac?
    Va multumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dumitru: nu, nu cred ca este vorba de o respingere a plasei, ci de dureri date de insasi prezenta capselor (un dezavantaj recunoscut ca atare). va trebui sa va reluati progresiv activitatile fizice, in timp durerile se vor mai atenua.

  28. Cristina says:

    Buna ziua , domnule dr. Va rog sa ma ajutați in luarea unei decizii. Tatal meu are ciroza hepatica decompensata mixta, probleme cu splina, varice pe esofag si ceva pietricele la rinichi. Ciroza o are de 22ani, pe toate le-a tinut sub control, de aproximativ 10 ani a apărut si o hernie inghinala,a stapanit-o si pe asta cu centura pana acum cateva zile, insa de ceva timp numai reuseste sa o mentina la locul ei, si il deranjeaza foarte tare.Ce e de facut? Am omis sa spun ca are probleme cu coagularea sangelui,face aproale lunar tratament cu vitamina K. Poate fi operat? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: la cirotici hernia e de regula un epifenomen, un fenomen supraadaugat, adica un rezultat al acumularii de lichid intraabdominal provocata de ciroza; daca hernia e simptomatica si complicata (incarcerare etc), mai ales daca devine o urgenta (strangulare), atunci merita operata, cu oarece precautii suplimentare. altminteri, NU, mai ales ca ciroza e decompensata (inteleg ca deja are probleme de coagulare, varice esofagiene). trebuie totusi examinat direct de catre un chirurg, pentru a elimina suspiciunea incarcerarii.

  29. calin says:

    Bună seara. Lucrez in construcţii şi în urmă cu o saptamana am ridicat câţiva saci mai grei. Dupa am simţit un mic disconfort abdominal. Acuma a început să mă doara testiculul stang şi parcă urcă durerea în sus. Nu e o durere mare… Ar putea fo vorba de o hernie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @calin: v-am raspuns la postarea initiala; as aprecia daca nu ati mai posta aceeasi intrebare la mai multe articole.

  30. Alina says:

    Buna seara! Am 30 de ani si fost operata de hernie ombilicala acum 6 zile (04.09.2014) prin abord laparoscopic, pe 7.09.2014 am fost externata. As vrea sa stiu daca este normal sa ma tina o intepatura in partea stanga, doctorul ce m-a operat mi-a spus ca ma va tine acele capse pana se va vindeca. cat poate dura pana acele capse ce tin plasa sa se topeasca si ce pozitii ar trebui sa le evit?( mentionez ca datul din pat jos este cel mai greu). cat timp ar trebui sa stau in concediu pana sa imi reiau activitatea? (mentionez ca lucrez ca , chimist , unde ridic baxuri de apa pana la 12 kg), doctorul spunandu-mi ca 4 saptamani ar fi suficient.
    Va multumesc frumos! O seara frumoasa!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: daca plasa afost prinsa cu capse de titan, acestea nu se resorb. da, 4 saptamani sunt suficiente. nu stiu cat a fost defectul si ce procedeu a folosit chirurgul dvs. din punctul meu de vedere, nu trebuie sa stati 4 saptamani in concediu dar parerea cea mai avizata o va emite chirurgul dvs.

  31. pandelea bogdan says:

    buna ziua d-l doctor am si eu o intrebaree mam operat de hernie inghinala strangulata la 25 ani afecteazaa operatya daca m anceput viata intyma la 3 sapt dupa operaty ??\ ami spuneti si mie care este diferenta de operatyi cu plasa si fara plasa operatia care este mai bunaa ? sunt operat fr plasa ? ma skuzaty de deranjj ?/ ??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @bogdan: in principiu, nu; pentru ca ati fost operat fara plasa, va sfatuiesc totusi sa nu faceti eforturi fizice mari pret de 6 saptamani. despre diferenta dintre o operatie cu plasa si una fara plasa am tot postat – imi pare rau sa o spun, dar conform recomandarilor actuale nu se mai accepta la un adult repararea unei hernii fara a monta, de o maniera sau alta, o plasa chirurgicala.

  32. Alina says:

    Buna ziua, asta vara aveam in permanenta abdomenul umflat, dureros si probleme cu digestia. Am fost la control la un gastroenterolog, care dupa ce m-a „vazut” la echograf, mi-a pus diagnoza: „prolaps intestinal” (nu stiu daca traduc exact, scuzati-ma, sunt in strainatate). Cu alte cuvinte mi-a explicat ca intestinele mi-au „cazut” in urma unui efort considerabil si ca nu am decat doua soluti : sa port centura toata viata sau sa fac sport sa-mi intaresc muschi abdominali (care-mi vor sustine intestinele). Bineinteles ca am urmat un tratament, dar doar pentru o mai buna functionare a tractului intestinal si pentru ameliorarea durerilor. Intrebarea mea este: genul acesta de interventie medicala (plasa pentru hernie) poate fi aplicata in cazul meu?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: ceva nu se leaga – nu sunt convins ca traducerea dvs este cea corecta sau imi lipsesc date pe care nu mi le-ati spus. In plus, ecografia nu este nici pe departe cea mai potrivita investigatie pentru o afectiune intestinala (gazele din interior ecraneaza semnalul). Cred ca mai degraba medicul se referea la o hipotonie a musculaturii abdominale, de unde si deformarea abdomenului, dar asta nu explica defel meteorizarea. Pentru deformari date de anomalii ale musculaturii parietale (muschi „lasati’ dupa sarcina de ex) se poate face abdominoplastie – o interventie de chirurgie plastica.

  33. Alina says:

    Va multumesc pentru raspuns. Am tradus din nou ceea ce mi-a zis, de data asta a iesit „revarsare a intestinelor”. S-au desprins de sus.
    Nu stiu la ce alt specialist m-as putea duce, adica ce specialist in afara de gastroenterolog ar trebui sa vad?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: as vrea sa intelegeti ca intestinele nu prea cad prin abdomen, ele fiind fixate de peretele posterior. Ar fi bine sa va vada un chirurg, care v-a aprecia daca aveti si un diastazis sau alt defect de perete, daca se impune o abdominoplastie sau nu.

  34. miron gina says:

    Buna ziua d-l doctor sotul meu a fost operat de henie inghinala cat dureaza timpul de recuperare si trebuie sa tina regim alimentar.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @gina: depinde de abordul ales, dimensiunea/tipul defectului, daca s-a folosit plasa sau nu, amanunte pe care nu le cunosc. Gasiti cate ceva util in raspunsurile de la rubrica dedicata herniilor inghinale.

  35. RICA says:

    BUNA ZIUA,am 38 se ani,,as vrea sa stiu daca mai pot naste prin cezariana…ca la prima sarcina…daca in 2011 am fost operata cu hernie si o mica tumoare,,apoi m-i s-a aplicat o plasa abdominala….mai pot duce o sarcina fara sa afecteze plasa?..sau cum este?

  36. miron gina says:

    Buna ziua va multumesc pentru raspuns,este nornal ca medicul care te opereaza sa nu te cheme la control si sa nu iti spuna nici macar ce te-a facut .

  37. raul says:

    Am tot citit dar nu am vazut mai repede de 6 saptamani nu se poate face sex,sau oral cu grija . Operat din 25.11.14.hernie recidivata partea dreapta pus plasa. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @raul: nu stiu ce v-a recomandat medicul dvs – urmati-i sfatul – dar din punctul meu de vedere la 3-4-max 7 zile de la operatie, activitatea sexuala poate fi reluata. Cu duhul blandetii…

  38. Mihai liliana says:

    Buna seara!am tot citit tot felul de cazuri,as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu o problema pe care o are mama mea.A fost operata clasic de eventratie in urma cu 46 de zile,a avut drena 35de zile,iar dupa scoatere drenei la o sapt am fost la control si i sa scos un pic de lichid si i sa recomandat sa puna gheata pt ca are un pic de umflatura.este ceva grav mentionez ca are 46 de ana si are vreo 110kg.va rog sa ma sfatuiti ce este de facut,sunt f ingrijorata.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LIliana: nu stiu inaltimea mamei, dar presupunand ca nu e ditamai omul, este obeza. In aceste conditii, riscul ca local sa se mai acumuleze lichid este mare. Corect este sa urmeze sfaturile medicilor care au operat-o. Bine ingrijite, aceste neplaceri cedeaza in timp.

  39. urs raul daniel says:

    Va multumesc. Doctorul mia zis de 6 saptamani. Dar incep munca mai repete de cat mia zis sa fac sex si leam zis ca lucrez in trun loc unde trebuie sa ridic greutati.va multumesc inca o data am facut dupa 2 sapt.usor nam facut efort este ok.dar sotia tot nu era deacord sa facem de aceea vam intrebat pe dv . Sarbatori fericite.

  40. ianus daniel says:

    buna ziua am fost operat de hernie inghinala de 2 ori in ambele cazuri a recidivat.A doua oara mi sa pus plasa sau asa mi sa spus nu am de unde sa stiu.Intrebarea mea este daca dupa operatie am voie sa ridic greutati sa spun 25 kg si daca se poate opera in acelasi timp o hernie bilaterala pentru ca am si pe dreapta si pe stanga cea din stanga nu am operato nici o data si a ramas mica problema este la cea din stanga.Multumesc astept un raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @daniel: da, se pot opera hernii inghinale bilateral, atat prin abord clasic, cat mai ales laparoscopic. In mod normal, daca plasa e corect montata, presupunand ca nu ati fi avut hernie contralateral, ati fi putut ridica greutati ca orice om normal la max 6 saptamani de la interventie.

  41. Ionescu Andrei says:

    Buna ziua d-le doctor,
    am si eu doua intrebari pentru d-voastra.De curand am fost operat de hernii bilaterale necomplicate.Examenul obiectiv a pus in evidenta aspect de hernie inghinala directa,bilaterala cu un defect parietal mai mare pe partea stanga.In absenta unor contraindicatii,s-a intervenit chirurgical sub anestezie generala,intraoperator s-a pus in evidenta,bilateral,aponervoza muschiiului oblic extern de slaba calitate,rasfirata,distensia peretelui posterior al canalului inghinal in totalitate,mai exprimata stanga.S-a practicat cura operatorie cu plasa montata in maniera Liechtenstein,bilateral.Evolutia postoperatorie a fost marcata de aparitia unui hematom subcutanat la nivelul plagii postoperatorii stangi,cu sufuziuni sanguine subcutanate.La doua saptamani de la operatie am fost pentru scoaterea firelor si totodata la drenarea cheagurilor de sange care blocau evacuarea sanguina din interior spre exterior.De atunci(mai exact dupa o saptamana),operatia dreapta evolueaza bine spre cicatrizare si este usor umflata si tare la apasare,probabil din cauza plasei? In schimb operatia stanga este desfacuta la ambele capete mult mai inflamata si supureaza in fiecare zi lasandu-mi senzatia ca nu are de gand sa se opreasca de curand…Este normal sa fie asa? Ma pansez o data pe zi in conditii sterile,tratament medicamentos nu urmez.
    Ar fi si a treia intrebare cu scuzele de rigoare.Plasele din dotarea spitalelor sunt in general de calitate superioara,sau trebuie optat pentru asa ceva?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns si va doresc multa sanatate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andrei: umflatura este data de inflamatia tesutului gras in zona de resorbtie a hematomului (nu poate fi niciodata evacuat in totalitate). In general, supuratia in adevaratul sens al cuvantului, chirurgical, este rara – presupune o infectie. Ma gandesc ca de fapt exteriorizati resturi hematice si secretii, fara ca asta sa fie o infectie de plaga. Pansamentul trebuie facut zilnic, cu betadina sau cf recomandarilor medicului dvs. Nu cunosc calitatea plaselor din spitalele de stat – de principiu nu sunt probleme, ptr hernia inghinala operata clasic se folosesc de regula plase din polipropilena (PPMF), foarte bine tolerate de organism, chiar in caz de infectii.

  42. @Maria says:

    Buna ziua,

    Ce plasa imi recomandati pentru hernia inghinala(partea stanga)avand in vedere ca am avut o eventratie si o displazie severa de col uterin?

    M-ar ajuta de asemenea daca mi-ati spune si un pret informativ pentru plasa pe care mi-o recomandati.

    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @ MAria: indiferent ca se repara clasic sau laparo, o hernie inghinala se repara cu plasa din polipropilena. Plasa ptr eventratie difera in functie de abordul ales, cel mai bine este sa il intrebati direct pe cel care va va opera. Nu cunosc preturile plaselor, nu ma ocup de achizitionarea lor. Absolut orientativ, intre 150-200 lei plasa ptr hernia inghinala, intre 200-3000 de lei cea ptr eventratie (din motivele precizate mai sus)

  43. Ionescu Andrei says:

    Va multumesc pentru raspuns domnule doctor.Ar trebui sa ma ingrijoreze supuratia? Fizic ma simt bine pe zi ce trece,febra nu fac,iar plaga este curata.Singurul lucru care ma nedumereste este acea supuratie zilnica.
    Va multumesc inca o data si va doresc toate cele bune.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: repet, sub rezerva fatului ca nu v-am examinat direct plaga, probabil ca nu este o supuratie in adevaratul sens, medical, al cuvantului, ci cel mai probabil exteriorizarea unor secretii de la nivelul plagii. Faptul ca ele nu se acumuleaza, ceea ce presupune la un moment dat o infectie, o supuratie, este asadar de bine.

  44. silvia says:

    este posibil ca plasa sa nu fie tolerata de organism,dupa ce la o operatie anterioara toate atele au fost respinse.se poate face un test?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Silvia: intre plasa si atele folosite la fixarea ei poate fi o diferenta imensa; respingerea unor fire nu are nimit de-a face cu respingerea plasei; plasele actuale sunt in majoritatea lor (ma refer la cele uzuale) facute dintr-un material foarte bine tolerat de organism (polipropilena), asa ca asa zisa respingere a acestor plase, daca sunt montate corect, nu tine de materialul din care sunt ele confectionate.

  45. Cristina says:

    Buna seara, domnule doctor.

    Tatal meu a fost operat de hernie in 2010 la spitalul militar din Constanta. Operatia a aut abordare clasica si i s-a pus plasa (din pacate nu stiu din ce material). Anul trecut, in primavara din operatie i-a iesit un fir de sutura de 4 cm, fara alte incidente la acel moment. In decembrie, locul operatiei s-a infectat. Chirurgul care l-a operat in 2010 i-a facut o incizie de aprox 4 cm, a curatat infectia si a repetat aceasta procedura odata la 2 zile timp de 2 saptamani. Saptamana trecuta, zona s-a inflamat din nou, fiind din nou infectata. Care credeti ca sunt cauzele si ce ar trebui sa facem?

    Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cristina: nu pot aprecia situatia de la distanta. Este foarte posibil sa fie necesara o reinterventie, pentru a elimina sursa infectiei, fie ca ea tine de plasa ori de firele folosite pentru sutura ei.

  46. Dorian says:

    Buna ziua,

    Am fost operat de hernie inghinala stanga in urma cu 2 saptamani. Interventia a presupus montarea unei plase. La o saptamana dupa operatie testicolul stang a inceput sa ma doara. Am observat ca acesta nu coboara la fel de mult in scrot ca si testicolul drept, desi dimineata, dupa trezire, sunt in aceeasi pozitie. Care ar putea fi cauza acestei dureri? La cat timp imi pot relua activitatea sexuala normal, fara a mai avea dureri dupa ejaculare?

    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Dorin: intr-adevar, interventia de hernie (in special in abordul clasic) presupune anumite modificari la nivelul muschiului care „ridica” testiculele in anumite momente, numit muschi cremaster. Teoretic, dupa calmarea procesului inflamator local generat de plasa nu ar mai trebui sa aveti dureri (4-6 saptamani de la interventie)

  47. Dorian says:

    Va multumesc pentru raspuns. Considerati ca e vreun risc daca intretin relatii sexuale? Simt o durere destul de puternica in momentul ejacularii.

  48. Alina says:

    buna ziua domnul Dr,am fost operata in urma cu 1 luna de zile de hernie inghinala stanga cu plasa,insa m-ai am dureri si acum dupa o luna de la interventie ,este normal?cat timp o sa le m-ai am?va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: da, este oarecum normal; durerile vor diminua pana la disparitie dupa disparitia procesului inflamator care asigura integrarea plasei.

  49. mariam says:

    Buna ziua. In urma cu 5 luni am fost operata de hernie inghinala dreapta. Operatia clasica..mi s a pus plasa. Inca mai am oarecum dureri..intepaturi. dar am tot observat ca am o umflatura mica..si tare care nu trece…uneori e mai mare uneori mai mica. Poate sa fie un granulom de fir? Daca da, ce se poate face in cazul asta? Si inca o intrebare
    ..pot sa raman insarcinata acum? Eu sunt mai micuta si mai slaba…Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAria: umflaturile restante dupa cura herniilor pot fi expresia mai multor leziuni complet diferite – recidiva, serom (rarisim la 5 luni postop), hematom etc; este absolut necesara prezentarea la chirurg, pentru a scoate din discutie, printre altele, o recidiva locala.

  50. daniel says:

    Buna. Dupa 3 luni si 2 sap. Am duteri la operatie de hernie inghinal cu plasa partea dreapta,operatie clasica. Ii posibil sa fi recidivat avand in vedere ca am inceput activtati usoare pe lanca casa. De unflat nu sa unflat dar cand pasesc cu piciorul drept am dureri si piciorul parca ma doare. O activitate mai solicitata care am depuso o fost cu fetitele de 4ani si de 2ani le tineam de o mana sa se urce in masina mica. Dar nu leam ridicat in brata. Si ce ar mai fi ca miam reluat activitatea sexuala la 4 sap.Va multumesc

  51. radut ctin says:

    buna ziua
    mi s-a recomandat sa ma operez de hernie inghinala dreapta ; ce ma intriga sunt preturile ( la privat )care pornesc de la 2000 lei si ajung la peste 7000 lei ( laparoscopic)
    ce face diferenta ? se folosesc alte materiale ? nu ma dau banii afara din casa ,dar daca preturile mari imi ofera o siguranta si o liniste a reusitei depline as da acesti bani ! imi puteti da un pdv. ?
    multumesc
    cu stima

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Radut: procedeul este in mare acelasi in cam toate spitalele; diferenta tine mai putin de tipul plasei utilizate, cat mai ales de modul de fixare a plasei, care de regula se plateste suplimentar; de ex, la sanador pretul interventiei propriu-zise este acelasi in abord laparo ca in abord clasic, dar – in functie de preferintele chirurgului – sistemul de fixare a plasei se plateste suplimentar (exista chirurgi care nu fixeaza deloc plasa, exista chirurgi care fixeaza plasa cu niste „capse” speciale de titan, ca in cazul meu de ex samd).

  52. Cosmin says:

    Buna ziua!
    Am facut a treia operatie la burta si a doua de rupere perete abdominal de la prima operatie de apendicita si intindere vas de sange.
    Acum la a doua operatie rupere perete abdominal mi s-a pus plasa pe centrul burtii un pic spre stanga si in jurul buricului. Au vrut sa imi scoata buricul si eu am refuzat, din motive estetice. Acum parca regret un pic ca nu am renuntat la el.
    La a doua operatie pe langa ruptura rincipala au mai gasit 3 gaurele care au fost cususte fara plasa, desi am solicitat. Au zis ca avand ca fiind supraponderal (170 cm si 107 kg) imi pot da aderente.
    Acum la a doua operatie(a treia in total)- la care am ajuns din cauza unei gaurele revenita in zona celor trei cusute anterioare, in care intrase intestinul subtire si imi provocase incurcatura de mate – mi s-a pus plasa in sfarsit.
    Dar la trei spre patru saptamani am dureri sa zic asa pe la marginea plasei.
    Este normal? am un fel de usturimi (n linie) si cateodata zone punctuale.
    Care ar fi cauza? efort din partea mea? nu pot sta numai in pat.
    am pus un baru, dar nu stiu daca sa il pun cat mai strans sau sa il las mai larg? cum ajuta operatia? parca at cand este mai strans ma doare, dar nu am stabilit o „regula”.
    Cum sa procedez sa se prinda operatia?
    DAca acum la a treia operatie mi-au mai gasit si sub buric gaurele, inseamna ca in continuare vor mai aperea si altele, nu? Inseamna ca peretele abdominal este slab?
    Pot aparea rupturi si in zona in care s-a cusut plasa si sa fiu nevoit sa mai fac alte operatii?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Cosmin: cel mai bine ar fi sa incepeti sa slabiti, dar nu brusc si in niciun caz prin infometare; braul ajuta numai in anumite procedee – depinde de pozitia in care vi s-a pus plasa, ceea ce numai chirurgul dvs stie; plasa e inextensibila, daca este corect montata ea ca atare nu se poate rupe, dar pot aparea recidive la marginea ei; repet, conteaza f mult daca a fost pusa in spatele muschiului sau in fata lui.

  53. dumitras says:

    buna seara,sotul meu are ciroza hepatica compensata si in urma cu 3 ani a facut ocluzie intestinala,fiind operat de urgenta.Totul afost bine pana a facut eventratie,iar medicul a spus sa mai astepte ca mai are putin lichid accitic .Care sunt riscurile unei asemenea operatii?el avand nevoie de montarea unei plase .Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dumitras: de principiu se poate opera o eventratie daca ciroza e compensata, daca nu exista ascita semnificativa. Ciroticii au risc mai mare de sangerare, dar si de infectii. Trebuie cumpanit bine daca are beneficii de pe urma operatiei sau nu; daca riscul de complicare a eventratiei sunt mai mari decat riscul de decompensare a ficatului, atunci merita operat.

  54. ionut says:

    Dupa cat timp pot face sex dupa operatia de hernie inghino-scrotala, sunt operat de 3 saptamani ,operatia clasica cu plasa ,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: respectati instructiunile chirurgului dvs; din punctul meu de vedere, nu mai aveti nicio limitare din punctul asta de vedere.

  55. Alina says:

    Buna ziua, Domnul Doctor am fost operata de hernie inghinala cu plasa classic in urma cu doua luni jumate,insa m-ai am niste arsuri in zona operatiei in interior,este normal?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Alina: uneori, sunt descrise astfel de arsuri; gasiti mai sus explicatia prezentei lor – probabil ca procesul cicatriceal provocat de plasa a inglobat si cateva filete nervoase.

  56. Lungu Ana says:

    Buna ziua Domnule Doctor ! Am fost operata, in urma cu 8 ani , de hernie inghinala in partea stanga si dupa doua luni in partea dreapta ,acum ma doare in partea dreapta si se umfla. Este posibil sa imi reapara hernia ? Va multumesc! Cu respect Lungu Ana

  57. andrian says:

    Hristos a Inviat!.Domnule dr.va rog din tot sufletul sa ma indrumati, mi-am facut operatie de herneie inghinala cu plasa , cu vreo luna jumate, aproape 2 in urma.Marti mi-a fost operatia si Duminica am facut niste eforturi, simplu am ingenunchiat si m-am sculat de mai multe ori , cam de 3 ori, restul 2 saptamini n-am facut nici un efort, in a 3 saptamina m-am purtat mai mult in picioare, am stat chiar si citeva ore in neclintit in picioare,Apoi pe la sfirsitul lunei am dus 6 sticle de sampanie 3 intro mina si 3 in cealalta vreo 20 de metri, din marchet pin la masina.Durere am si ma inteapa ziua si naoptea nu des.Citeodata am impresia cami pierd intestinele pe drum si m-am incins pentru ca ma doare ,si parca ne mai usor.La exteriorul operatiei nu se vede nimic umflat sau inrosit, totul parca e bine.Cu masina nu des ma deplasez, insa cind la drum de 40,60 km parca mi se infierbinta locul respectiv
    Acum indumativa va rog ce sa fac, aceasta durere poate dura mult timp, sau trebuie sa fac unele investigatii, or poate de uns cu unele unguente pentru de a tratata mai rapid rana din interior? Iertati, la durere nici nustiu cum si ce sa fac.Multumim

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Adrian: in mod normal, dupa 2 luni nu ar trebui sa mai aveti limitari la efort dpdv al interventiei prorpiu-zise. dureri pot insa exista, fara ca ele sa aiba neaparat o semnificatie patologica. Daca persista si la 3 luni de la operatie, va puteti adresa medicului dvs ptr un simplu control.

  58. Nicolae Marina says:

    Buna seara domnule doctor. Am 59 ani,1,62m si 60kg. Am 2 luni de le operatie de eventratie mediana subombilicala voluminoasa. Taietura e facuta pe cea veche o palma deasupra buricului pana jos..Hernia era mai mare pe dreapta, dar acum pe partea stanga aproape de taietura, dar in profunzime, simt o umflatura sa zicem cam cat pumnul meu care in momentul miscarii mele pe o parte sau alta se plimba si doare. S-a practicat – Cura eventratiei procedeu alloplastic (plasa de intarire), drenaj aspirativ redon – am scris exact. Drena am avut-o 12 zile exact pe partea unde ma supara acum si cred ca daca nu o scote-a mai drena inca.Am inteles ca plasa are dimensiuni 20/20. Umflatura pe care o simt imi afecteaza si colonul, ma umflu in partea stanga si daca reusesc sa evacuez corect ma simt mult mai bine.Am si multe gaze indiferent ce mananc. Si inca un neajuns pielea de pe burta se descumeaza. Am fost la medicul de familie, mi-a recomandat o ecografie dar abia marti am programare.Pana atunci va rog frumos daca aveti un sfat pentru mine il astept cu mare interes. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marina: regret intarzierea, probabil ca aveti deja rezultatul ecografiei. Este posibil ca umflatura descrisa sa nu fie o recidiva, ci doar distensia intestinelor subiacente. Chirurgul dvs va aprecia asta cu ocazia controlului de etapa.

  59. BURCESCU VIORICA says:

    BUNA SEARA D.le DR.BULIGA.AM 55 ANI\1,65\99KG.IN ANUL 2003 AM FOST OP.LA SP. FUNDENI PT.ADENOM SUPRARENAL CU O CICATRICE DE 25 CM IN ANUL URMATOR AM FOST OP.PT.EVENTRATIE DE CAUZA CHIRURGICALA FARA PLASA,DUPA ALT AN DIN NOU FARA PLASA.LA 2 LUNI DUPA ACEASTA,INTR-O DIM.AM STRANUTAT SI AM CAZUT IN GENUNCHI DE DURERE,CU SENZATIA CA MI-A CRAPAT ABDOMENUL.M-AM OPERAT A3A OARA DUPA 3 ZILE.MI SA PUS PLASA SI 10 ANI A FOST OK.ACUM AM O UMFLATURA PE ABDOMEN CAT O PORTOCALA CARE MA DOARE TARE,CAND INSPIR MAI PROFUND,TAINDU-MI RESPIRATIA.ACUM 2 ANI AM OP.SI A DOUA SUPRARENALA TOT DIN CAUZA ADENOMULUI.IAU HIDROCORTIZON.VA ROG SA-MI SPUNETI DACA DV.CREDETI CA TREBUIE OP.SI DACA SUNT RISCURI DATORITA INSUFICIENTEI CORTICOSUPRARENALA.AM SI ADISON,CU COLORAREA PIELII,MAI ALES A TEGUMENTELOR.VA MULTUMESC DIN SUFLET

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Viorica: va rog frumos NU mai postati cu majuscule. Nu pot evalua corect situatia de la distanta. Daca este o noua recidiva si mai ales daca aceasta este incarcerata, aveti indicatie de interventie chirurgicala.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: desigur; defectul este insa suficient de mic ptr a nu fi nevoie de abord laparoscopic, ci se preteaza excelent montarii unei plase tip umbrela; vedeti filmuletul de la articolul despre hernia ombilicala.

  60. LAZAR CONSTANTA says:

    BUNA ZIUA IN URMA CU 3 SAPTAMANI AM FOST OPERATA DE MULTIPLE ULCERATII GASTRICE GIGANTICE SANT ASIGURATA DAR IN ZIUA OPERATIEI MELE NU AVEA SPITALUL STAMPLER CIRCULAR PT SUTURAREA SI PRINDEREA CAPSELOR ,AM FOST NE4VOITA SA LE PLATESC 2300RON FIIND ASIGURATA CASA DE ASIGURARI NU LE DECONTEAZA ?VA ROG DACA STITI CUM SA PROCEDEZ SAU DACA SE POT RECURERA BANII AVAND DOVADA PLATII LOR DE CATRE MINE.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Constanta: in primul rand, va rog nu mai postati cu majuscule; in al doilea rand, statul deconteaza o suma fixa ptr fiecare pacient, indiferent ca i se scoate o unghie sau i se scot jumatate din organe odata; din acest motiv, se ajunge adesea la situatia in care PRACTIC costurile operatiei nu sunt acoperite nici pe departe de aceasta suma, chiar daca dvs sunteti TEORETIC integral acoperita de asigurare (va spun din experienta de fost director de spital de stat, in anumite cazuri suma este absolut infima comparativ cu costurile; ca sa intelegeti – se primesc in jur de 2000/3000 de lei per pacient, dar costul in caz de internare indelungata depaseste frecvent 100.000 de lei!). Din punctul meu de vedere, vina nu apartine nici spitalului, nici medicilor care v-au operat, ci unui sistem imperfect si care nu de putine ori nu se doreste a fi perfectionat, din motive diverse…

  61. alin says:

    Am fost operat ieri de hernie laroscopic si azi ma lasat acasa,din lipsa de ocupatie ca asa e omu am facut sex cu sotia..dar usor si acuma parca simt o durere usoara la testiculul drept..e normal sau am facut rau?

  62. ana says:

    Buna ziua d-nul doctor.Mama mea in vârsta de 63 de ani suferă de o hernie ombilicala de mai multi ani de zile.refuza sa se opereze pt ca ii este foarte frica de operație . Menționez ca este supraponderala( 1,60 m/ 102kg), este hipertensivă ( urmează tratamentul prescris de medicul de familie),are pietre la ambii rinichi ( nici măcar nu poate sa stea pe spate din cauza durerilor),iar de curând a fost diagnosticata si cu fibrilații pentru care trebuie sa folosească anticoagulant .Intrebarea mea este in cazul ei se poate face totuși aceasta operație de hernie ombilicala având in vedere tratamentul cu anticoagulant ? Si daca da cum se procedează mai exact? se întrerupe tratamentul cu anticoagulant pentru o perioada? Menționez ca si tranzitul intestinal este foarte lent, însoțit de dureri si se realizează numai cu ajutorul laxativelor. Va multumesc anticipat pentru răspuns .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: da, se poate; anticoagulantul oral se intrerupa un nr de zile (7-10) si se inlocuieste cu un tratament injectabil; ptr asta, aveti nevoie de un consult la medicul anestezist, care ii va recomanda schema de inlocuire, cu avizul medicului cardiolog.

  63. Dana says:

    Care e mai Buna si usoara operatie pt herneie ombelicala? Normala sau laparoscopic? Si voiam da mai intreb daca se mai poate sa nasti copilasi? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: daca defectul e mic, cea mai simpla interventie este cura cu plasa tip umbrela, introdusa in abdomen chiar prin hernie. Da, ulterior puteti naste fara probleme.

  64. Dorina Samoila says:

    Buna seara, dle. doctor. Problema noastra este urmatoarea, si va rog sa ma ajutati. Mama mea are 64 de ani, 1,60 m si 85 kg. Acum 11 ani a fost operata de un cancer uterin, dupa care a ramas in zona abdominala cu o hernie, ajutata si de ridicarea continua a bunicului care era f.bolnav. Hernia are marime considerabila, dar nu a durut-o niciodata. In schimb, anul acesta a inceput sa aiba perioade de varsaturi, inainte la 2- 3 luni, dar acum cam la sfarsit de saptamana. Nu are dureri in zona herniei. Am lamurit-o sa mearga sa se opereze, maine va merge la medic. Va rog sa imi spuneti daca e grava aparitia varsaturilor si daca operatia se plateste, plasa de exemplu, daca se face cu anestezie locala sau generala. Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dorina: strict legate de hernie, varsaturile sunt un semn relativ prost – denota o complicatie; in cazul mamei, avand deja o interventie in antecedente, ele pot avea si alte explicatii.

  65. Bejan Daniela says:

    Buna seara,domnule doctor,
    O intrebare pentru d-stra:pentru un pacient de 48 ani,operat acum 7 ani de apendicita mezoceliaca plastronata, la 4 luni operat pe aceiasi incizie de apendicita acuta, cu posibila eventratie abdominala care ar fi cea mai buna abordare chirurgicala cu minimum de complicatii postchirurgicale, minimum de zile de recuperare, cu maximum de siguranta si cu recidiva in procent minim?
    Pacientul nu are nicio afectiune cronica:cardiaca, hepatica ,gastrica sau pulmonara.

    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: depinde foarte mult de marimea defectului si localizarea sa exacta, amanunte pe care nu le cunosc. Fiind pacient tanar, de principiu cura cu plasa tip umbrela daca defectul din peretele abdominal e mic, abord laparoscopic daca defectul e mai mare; Se poate face si prin abord clasic, cu conditia ca defectul sa fie intr-o zona care permite montarea plasei de hernie cat mai in spatele muschiului posibil.

  66. Bejan Daniela says:

    Buna seara,

    Va multumesc pentru raspuns ,dar as vrea sa stiu si daca imi puteti spune un Spital sau o clinica in care ar putea avea loc interventia laparoscopica(deoarece cred ca defectul intre timp s-a marit in zona in care este operat de 2 ori pe o distanta de cca 10cm deasupra ombilicului),
    Ce m-ar mai interesa ar fi pretul la care s-ar ridica interventia cu tot cu plasa care s-ar preta la aceste dimensiuni(macar orientativ).
    Cat ar putea intarzia cu interventia ?

    Va multumesc anticipat.

    Daniela Bejan

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: astfel de interventii se pot efectua in orice spital privat, inclusiv la Sanador. Informatii despre pret primiti de principiu dupa ce se stabileste indicatia de interventie chirurgicala si procedeul cel mai potrivit leziunii dvs., ptr ca in functie de acesta se stabileste ce tip de plasa se va folosi etc.

  67. Isabela says:

    Buna ziua!In urma cu aproximativ o luna de zile m-am operat pentru a patra oara de hernie ombilicala si a fost nevoie sa se puna si plasa. Acum vreo saptaman am facut o plimbare pe motocicleta care m-a cam zdruncinat.. cand am ajuns acasa am simtit o durere in zona operatiei, nu stiu daca era din aceasta cauza,dar a doua zi mi-a trecut.Cat de mult imi poate afecta operatia sau plasa? Cum imi pot da seama daca s-a desprins ceva? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Isabela: probabil ca durerea a fost provocata doar de tensionarea firelor/capselor cu care a fost prinsa plasa.

  68. Gheorghe says:

    Buna ziua,dle doctor
    In urma cu 4 luni am fost operat de hernie abdominala,operatie clasica cu plasa.Am stat in concediu medical doua luni nu am facut nici cel mai mic efort dar totusi am purtat un brau elastic.Acum trei zile pur si simplu am uitat de mine si am ridicat o greutate de aprisimativ 35-40 de kg,de atunci simt nu durere mai degraba un deranj in zona unde a fost montata plasa.Mentionez ca nu exista nici o unflatura in zona unde am fost operat…poate sa fie o recidiva sau o intindere ?..Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: poate, dar mai degraba durerile sunt date de tensionarea zonei respective. |desi plasa e integrata complet in 4-6 saptamani, procesul de cicatrizare dureaza pana la definitivarea lui cam 1 an de zile (!)

  69. margareta says:

    Buna ziua!
    Mai intai va multumesc domnule Doctor pentru raspunsul prompt la intrebarea cu privire la controlul periodic dupa o operatie de hernie femurala incarcerata. Intre timp insa a aparut o problema: desi peste cateva zile fac 3 luni de la operatie, am inceput sa am dureri destul de violente in zona operatiei. Nu sunt permanente, apar in timpul mersului sau cand stau in picioare in pozitie fixa. Desi intentionez sa merg la control, pana atunci as dori sa aflu parerea d-voastra. Multumec mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Margareta: diagnosticul unei recidive herniare sau al unei complicatii a unei hernii include OBLIGATORIU examenul clinic, ca atare nu pot avea nicio parere in absenta acestuia. Pot doar sa va sfatuiesc sa nu amanati prea mult momentul controlului cu pricina.

  70. margareta says:

    As mai avea de adaugat ca inainte cu cateva zile de operatie simteam miscari in zona ombilicala( o senzatie asemanatoare cu cea data de miscarile fatului, numai ca mai sus ) , care au reinceput.

  71. vasile florea says:

    Am hernie inhinala giganta.Probleme mari cardiace:angioplastie coronariana percutanta cu montare stent la nivelul ACD in antecedente[2005];Angor de efort prin leziune trunchi ACS50%,ocluzie M1 si LAD1;stent ACD permeabil.SecheleIMA anteroseptal .Aritmie extrasistolica atriala si ventriculara cu tendinta la sistematizare.Bradicardie sinusala.Dislipedimie.ATEROMATOZA carotidiana dreapta fara semnificatie hemodinamica,;BRADICARDIE CU HIPOTENSIUNE;scor de risc cardiovascular=4;tratament cu plavix[anticoagulant];am 71 de ani.Se poate face interventia chirurgicala ptr. rezolvarea herniei? Va multumesc !

  72. OLIMPIA says:

    Domnule doctor, ma puteti ajuta, va rog , cu un raspuns. Este contraindicata scaderea mare in greutate dupa o interventie chirurgicala de reparare cu plasa a unei eventratii? Acum aproape doi ani am fost operata si de atunci am slabit aproximativ 15 kg, si parca am foarte des senzatia unei ” apasari” in zona inghinala dreapta.Am fost la un control la chirurgul care m-a operat si la un ecograf,nu se vede a fi ceva anomalie. Abia acum m-am gandit si la scaderea in greutate.Ar putea fi aceasta o cauza ?
    Va multumesc foarte mult,
    Cu respect
    Olimpia

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Olimpia: daca ati facut „sort”, adica pielea s-a lasat mult, poate tensiona regiunea intarita cu plasa si poate da dureri locale, dar fara sa implice neaparat consecinte nefaste.

  73. Frideric says:

    Domnule doctor!

    Practic sporturi de lupta de 20 de ani (kick-boxing si lupte libere).Am hernie inghinala in faza incipienta adica se retrage usor in pozitie orizontala si n-am dureri chiar dc.fac antrenamente foarte intense.Vreau sa ma operez cat mai repede posibil si voi alege metoda clasica.
    Ce tip de plasa imi recomandati?Plasa partial resorbabila-compozita sau neresorbabila?
    Imi doresc sa continui practicarea sportului.

    Va multumesc anticipat pt.raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Frideric: ptr metoda aleasa, nu aveti nevoie de cine stie ce ciudatenie de plasa – o plasa din polipropilena monofilament light (cu ochiuri rare) este perfecta.

  74. marnic says:

    Va rog sa imi spuneti cum pot afla daca in urma unei operatii de histerectomie mi s-a pus plasa? Operatei facuta in anul 1999. Se poate sa ti se puna plasa fara sa ti se spuna sau fara sa fii intrebat? Eu stiu ca aceasta se plateste. E adevarat?

  75. Valentina says:

    Dle Dr, buna seara. Baiatul meu are 7 ani si a fost operat cu o luna in urma de hernia liniei albe,(am fost internati cu 5 zile inainte de operatie, dar in ziua in care urma sa fie operat a facut un fel de intoxicatie neurologica pe baza de stres, caci nu i s-a facut nici un calmant de cu seara si a vomitat de vreo 10 ori timp de 2 zile, nu am fost externati din spital si medicul a hotarit sa-l opereze in a sasea zi) o incizie verticala deasupra ombilicului. Deoarece, peste trei ore dupa operatie a inceput sa vomite foarte tare (de vreo 5 ori a vomitat), iar voma a fost oprita cam tirziu, dupa vreo trei ore de picuratori (Ringer- 1 ora si Magneziu- 2 ore picurare), medicul ne-a informat ca deasupra suturii a facut o alta hernie. Vreau sa stiu daca plasa se pune si la copii si cam peste cit timp se recomanda sa fie operat din nou, in cazul ca nu e urgent? Medicul anestezeolog ne-a recomandat sa ne adresam unui psihoneurolog, banuind ca copilul meu ar avea probleme cu aparatul vestibular (vomita si in masina). Ce am putea face noi, parintii, si cum ar trebui sa procedeze medicul data viitoare ca sa evite incidentul cu voma? Copilul a fost operat la Chisinau, dar suntem cetateni romani, as vrea sa stiu daca copilul meu ar putea fi operat in Romania, fara polita de asigurare medicala, adica la spital privat?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Valentina: intr-un spital privat se poate opera orice pacient care isi permite sa suporte costurile aferente, indiferent ca este asigurat sau nu. Intrucat este vorba despre un copil cetatean roman, cu siguranta ca va beneficia de decont de la CNAS, daca se va opera intr-un spital privat care are contract cu casa de asigurari (Sanador, de ex). Aceste amanunte le veti clarifica dupa consultul de chirurgie pediatrica.

  76. GHEORGHITA says:

    Buna ziua, Domnul doctor, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. In anul 2007 am fost operata de hernie ombilicala. Atunci la operatie, mi sa spus ca am plasa pusa. Sunt o persoana obeza. Anii au trecut, nu as putea spune ca ma suparat plasa pusa, dar acum simt in burta niste boturi si ma doare burta. Stiu ca am plasa rupta deoarece daca stau intinsa in pat si vreau sa ma ridic, in dreprul stomacului mi se face ca o unflatura iesita in afara. Am fost internata la spital pentru dureri de burta si dupa ecografiile facute, doamna doctor mi-a spus ca ar fi bine sa fiu consultata de un medic chirurg deoarece ceea ce am in burta sunt de la plasa pusa la operatie. As dori sa va intreb: pot sa fac o noua operatie pentru a mi se extrage plasa rupta? Este ceva dureros? Va multumesc pentru intelegere.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghita: da, se poate. Durerile postoperatorii sunt ceva relativ, tin de toleranta fiecarui pacient. V-ar auta enorm sa scadeti spre greutatea normala.

  77. GHEORGHITA says:

    Buna ziua, Domnul doctor, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. In anul 2007 am fost operata de hernie ombilicala. Atunci la operatie, mi sa spus ca am plasa pusa. Sunt o persoana obeza. Anii au trecut, nu as putea spune ca ma suparat plasa pusa, dar acum simt in burta niste boturi si ma doare burta. Stiu ca am plasa rupta deoarece daca stau intinsa in pat si vreau sa ma ridic, in dreprul stomacului mi se face ca o unflatura iesita in afara. Am fost internata la spital pentru dureri de burta si dupa ecografiile facute, doamna doctor mi-a spus ca ar fi bine sa fiu consultata de un medic chirurg deoarece ceea ce am in burta sunt de la plasa pusa la operatie. As dori sa va intreb: pot sa fac o noua operatie pentru a mi se extrage plasa rupta? Este ceva dureros? Va multumesc pentru intelegere.

  78. Carmen says:

    Buna ziua, domnule Dr Teodor Buliga, am o eventratie ,am fost operata de 2 ori pt apendicita si apoi pt infectie. Acum supureaza de la un fir. Credeti ca voi suporta plasa daca nu am supostat firul ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: da, este foarte posibil. de rgula plasele sunt facute din fire bine tolerate, dintr-un material si cu o structura care inhiba infectiile locale, ceea ce nu se intampla cu toate firele de sutura; doar ca inainte de interventia chirurgicala (inteleg ca aveti o recidiva), ar trebui asanat focarul inflamator.

  79. Geanina says:

    Buna seara, dl Doctor. Sotul meu a fost operat la sfarsitul lunii iulie 2015 de hernie epigastrica cu insertie de plasa in spatele muschilor. Dupa operatie la aproximativ 2 saptamani i s-a format in partea dreapta a operatiei sus o intaritura de aproximativ 5 cm. Am fost la medicul care l-a operat si i-a scos de acolo 2 seringi de sange inchis la culoare, dar dupa s-a adunat din nou si a decis sa-l taie si sa-i scoata sangele de acolo. O saptamana tot a curatat si apoi i-a lasat operatia sa se prinda. Mentionez ca doctorul chirurg nu i-a dat absolut nici un tratament, dar la recomandarea doctorului de familie a inceput sa ia antibiotic si a plecat in Italia la serviciu, dupa doua luni de la operatie. Dupa o saptamana a inceput sa i se adune deasupra operatiei, sub piele o punga de puroi.A mers in Italia la doctor unde i-au facut radiografie si ecograf, i-au curatat acolo si la o saptamana l-au lasat sa se intoarca la servici. Nu i-au spus ca ar fi vazut corpuri straine sau ceva concret la ecograf. Acum dupa o alta sapatamana de cand s-a intors la serviciu, tot simte galma aia intarita si daca apasa pe ea spune ca-l jeneaza un pic, dar ca nu simte ca s-ar mai aduna lichid. Va rog din suflet sa-mi spuneti ce credeti ca ar putea fi si de ce la 3 luni de la operatie are inca problema asta???? Starea lui generala este buna, doar ca este foarte ingrijorat de ce ar putea fi acolo si asta nu-i da pace…. Multumim!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Geanina: este imposibil de spus de la distanta ptr ca o colectie (serom/puroi/hematom) poate fi tare la palpare, intr-un mod absolut similar cu aspectul tesutului subcutanat aflat in proces normal de cicatrizare/vindecare.

  80. Geanina says:

    Multumesc pentru raspuns. Din articolele postate de dumneavoastra la asta ne-am gandit si noi, doar nu intelegem de ce tot se strange sange acolo. Si acum sotul meu este la Torino pentru ca i s-a strans iarasi sange, care si-a facut loc prin taietura si a iesit afara. Dupa, sotul meu spune ca deja intaritura aceea a devenit mai mica. Maine este programat la un control acolo si speram sa nu fie nimic grav. Mutumim, din nou!

  81. stefan says:

    BUNA SEARA DOMNULE DOCTOR LA VIRSTA DE 2 ANI AM FOST OPERAT DE HERNIE INGHINALA PE PARTEA DREAPTA IAR LA VIRSTA DE 23 DE ANI AM FOST OPERAT DE HERNIE INGHINALA CU PLASA PE PARTEA STINGA DUPA CARE LA O LUNA SI JUMATATE MAM ALES CU UN VARICOCEL MICUT LA TESTICULUL STING.IMI PUTETI SPUNE DIN CE CAUZA SA PRODUS ACEASTA COMPLICATIE

  82. stefan says:

    MENTIONEZ CA AM VIRSTA DE 29 ANI SI AM VARICOCELUL SI IN MOMENTUL DE FATA PT. CA IMI ESTE FRICA SA MAI MERG LA O ALTA INTERVENTIE CHIRURGICALA

  83. CHITU CRISTINA says:

    Buna seara.Sotul meu in varsta de 41 de ani are o umflatura inghinala stanga si inclusiv piciorul umflat pana aproape de genunchi.Medicul de familie a zis ca nu este hernie ca e posibil sa fie de la curent.A facut un tratament cu antibiotic o saptamana si nimic nu sa intamplat.Are si un servici destul de solicitant.Acum problema mea este ca nu stiu la ce medic sa merg mai departe.Mi-a zis ca la d-r internist sau sa incerc la chirurgie.Unde as putea eu sa aflu care doctor ar fi potrivit pentru ce are sotul meu ca deja ma ingrijoreaza enorm.VA MULTUMESC PENTRU SFAT DACA MI-L PUTETI DA .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: ideea cu „curentul” nu se sustine defel; apelati urgent la un chirurg, va va indruma spre ortoped sau internist daca va fi cazul.

  84. Vasea says:

    Buna ziua domnule doctoram 20 ani,cu aproximativ 2 ani in urma am avut un accident,in timpu unui zambet excesiv am simtit in partea stinga a abdomenului zona superioara o umflatura asa ca o senzatie straina si circula prin tot abdomenu fara sa o pot controla,ca dupa o ora sa imi simt intestinele in bazin,ajuns la urgenta doctoru cu mina palpind abdomenu mia ridicat umflatura exact acolo de unde a si inceput partea stinga zona superioara,acuma simt ceva strain inj partea stinga insotit de insuficienta respiratorie,si am obicei sa ma aplec in fata ca sa pot sa respir normal

    am trecut un aparat ultrasunet si mia zis ca e totul perfect in abdomen
    ce am domnule medic ca numai stiu ce sa fac?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: nu exista un aparat medical „dedicat” distensiei la colon; intestinul gros poate fi explorat prin CT sau, direct, prin colonoscopie.

  85. Nicolae Nicoleta says:

    Buna ziua si …la multi ani 🙂 !Domnule doctor fiul meu cel mare a fost operat in februarie anul acesta de hernie epigastrica si i s-a montat aceasta plasa in abdomen .El are 16 ani si isi doreste enorm sa faca sport .A facut inainte de operatie rugby dar i s-a interzis dupa operatie fiind un sport de contact .Ce sport anume ar avea voie sa faca in asa fel incat sa nu isi puna in pericol sanatatea .
    Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: teoretic, dupa integrarea plasei in structurile organismului, poate face aproape orice tip de sport care nu creste brusc si intens presiunaea intraabdominala (haltere, de ex). In schimb, exista o sumedenie de sporturi permise fara restrictii – inot, de ex.

  86. emil says:

    Buns ziua domnule doctor!sunt in germania de opt luni de zile,Iar recent am fost la un control urologic pt ca am dureri la testiculul Stang si in zona inghinala.medicul Mia zis ca din punct de vedere urologic sunt OK dar am on hernie care trebuie neaparat operata.am programare saptamana viitoare,Iar dupa o saptamana plec acasa in Romania.ceea ce vreau sa va intreb este daca voi putea face sex dupa o saptamana de la operatie?

  87. Razvan says:

    Buna seara Dle Doctor.. am facut acum vreo 2-3 ani de zile o operatie de hernie inghinala.. si as vrea sa va intreb este recomandat sa trag de fiare?? dupa ce am facut operatie medicul meu mia spus sa stau numai pe spate si sa incerc sa trag de fiare numai dupa un interval de 6 saptamani..acuma de exemplu daca vreau sa ma apuc de fiare..este recomandat?? sau danueaza la operatie! si daca da cum anume este bn!! Multumesc… precizez ca am varsta de 27 de ani!! Multumesc astept rasp dvs!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      RAzvan: daca cel care v-a operat v-a recomandat o pauza de 6 saptamani si au trecut peste 2 ani de la interventie, raspunsul mi se pare evident. Bafta la fiare!

  88. ioana says:

    Buna ! Numele meu este Ioana Fodor. Am varsta de 25 ani. In urma cu 3 ani am născut si in urma nasterii am rămas cu hernie a peretelui abdominal si este destul de mare si in urma cu ceva timp nu mai este reductibila. Ce riscuri sunt ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioana: daca acolo e intestin incarcerat, atunci acesta se poate strangula. Nu ati precizat unde este hernia – ombilicala banuiesc… In orice caz, o hernie strangulata trebuie operata fara prea multa amanare.

  89. Mari says:

    Buna ziua, domnule Doctor Buliga.
    O intrebare scurta:
    De unde as putea cumpara o plasa chirirgicala pt. hernie ombilicala??
    Exista un „site” unde pot face o comanda???
    Orientativ cat costa??
    Multumesc de raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mari: nu stiu, nu mai sunt la curent cu aceste surse de ani buni de zile. pretul difera in functie de tipul plasei si procedeul ales (clasic cu plasa normala, clasic cu plasa tip umbrela, laparo), de la 200 de lei si pana spre 1500 de lei, orientativ.

  90. cosmin says:

    Bună ziua domnule doctor. Am fost operat de hernie inghinală pe partea stângă. La 3 săptămâni după operație mi-a venit sa strănut, și am facut-o. Credeți ca mă afectează? Va mulțumesc.

  91. agota says:

    Buna seara in mai2014 am fost operata cu rupere de ficat, in octombrie2014 am fost operata cu eventratie in care mi s-a indepartat ombilicul iar acum am dim nou eventratie! Pana acun mi-au iesit firele la exterior si acum am fir iesit dupa mai mult de un an! As dori sa va intreb daca imi va fi introdusa o plasa este posibil sa mai am complicati in continuare? Multumess

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Agota: montarea plasei este obligatorie (inteleg ca nu vi s-a montat la prima operatie de eventratie?!). Inainte de asta trebuie insa asanate focarele inflamatorii, respectiv granuloamele de fir, daca ele exista.

  92. Alex Iordache says:

    Am onoarea sa va salut !
    In data de 24/11/2015 am fost operat laparoscopic de hernie inghinala stânga cu grefon sintetic de consolidare procedeuTAPP, si hernie ombilicala cu grefon sintetic.
    Ma simt excelent, nu am avut absolut nici-o problema. Întrebarea mea este următoarea: pot sa imi reiau activitatea sportivă si după cât timp. Mentionez ca am 40 de ani si practic sporturi de contact si culturism.
    Vă mulțumesc anticipat.

  93. Adrian says:

    Buna seara,

    Am facut un consult prealabil interventiei chirurgicale pentru hernie inghinala unilaterala stanga, de aproximativ 6-8 cm, pacient 37 de ani (din fisa medicala). Imi puteti spune daca suma de aproximativ 2000 de lei pentru Sanador include toate operatiunile si materialele necesare operatiei sau vor fi costuri suplimentare (analize, consulturi, cheltuieli legate de internare).

    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: ptr abordul laparoscopic, suma acopera tot – cazare, consulturi, analize, plasa – mai putin capsele de titan (pretul lor difera in functie de numar); ptr abordul clasic, cei 1945 de lei acopera absolut tot; chiar daca veti plati unele consulturi inainte de operatie, in momentul externarii vi se va inapoia diferenta de bani.

  94. Iulia Dinca says:

    Buna ziua!

    Mama mea a fost operata de fibrom uterin acum aprox aprox 20 ani, nu s-a pastrat suficient si:

    – in anul 2003 a fost diagnoisticata cu hernie ombilicala a fost operata i s-a scos buricul, nu s-a pastrat si se umflase intro parte

    – si 2008 a fost din nou operata si i s-a pus o plasa cu latimea de aprox 5cm si lungime aprox 20 cm, iar nu s-a pastrat

    – si prin 2011 a trebuit sa fie iarasi operata si i-a s-a pus alta plasa mai mare, dar din de aceasta data s-a intamplat altceva mai ciudat si anume abia is-a inchis ii tot surpura, la un moment dat ii iesisera parti din plasa la exterior prin piele, se infectase si…am ajuns dinn ou la chirurgie insa de aceasta data am schimbat medicul

    – in 2014 a fost operata i s-a scos si curatat plasa si tot ce se infectase pe acolo astfel ca i s-a luat destul de mult din muschiul abdominal drept si acum burta e putrin aplatizata in partea dreapta

    Stiu de la chirurgul care a operata ultima data ca urmeaza o a 6-a interventie prin care sa i se puna o plasa din teflon sau ceva de genul acesta (am inteles ca pe precedenta a respins-o corpul, era ceva din plastic nu stiu exact ce material) ca aceasta ar fi mult mai bine suportata de organism.

    Ma intereseaza sa aflu si o parere neutra (nu ca nu as avea incredere in dl dr chirurg) in speta, a dvs, despre toata povestea aceasta cu scopul de a ma lamuri mai bine despre: ce tip de plasa mai exact este necesara, cum se numeste, prin ce procedura s-ar putea face aceasta ultima interventie si cam cum vedeti evolutia pacientei..

    Mama are in prezent 65 de ani, este o persoana f activa, energica, pozitiva si imi doresc fff mult sa o putem ajuta in aceasta problema astfel incat sa ii fie bine.

    Imi cer scuze pentru exprimarea „primara” pe care am folosit-o pentru detaliere si imi doresc sa puteti sa intelegeti cat mai exact povestea.

    Astept cu mare nerabdare raspunsul dvs.

    Cu multa recunostinta,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: amanuntele cerute sunt foarte greu de oferit in absenta unui consult direct care sa aprecieze exact situatia locala; va pot spune doar ca de principiu plasele teflonate (ePTFE) se folosesc mai ales cu rol de substitutie, adica inlocuiesc o parte din peretele abdominal, prin urmare vor veni in contact direct cu intestinele, la care teflonul NU adera. Similar, va pot spune ca plasele din teflon sunt mult mai susceptibile la infectare, prin urmare trebuie ca locul unde sunt inserate sa fie complet liber de orice infectie (adica sa nu mai fie nicio supuratie locala). Dar ca se poate sau nu folosi vreun procedeu de reconstructie (se desfac si se refac ulterior planurile musculare, intarite de o plasa), ca operatia merita facuta prin abord laparoscopic sau trebuie obligatoriu ales abordul clasic, nu am cum sa apreciez fara a examina direct defectul.

  95. ileana says:

    buna ziua,
    am o intrebare in legatura cu mama mea.
    a fost operata de colcist, operatie clasica acum o luna.
    de azi e din nou in spital pt se pare s.ar fi desfacut operatia.mentionez ca sufera si de pancreatita si supa operatie au ramas 2 tuburi de drenaj.
    eu sunt departe si vb prin fratele meu.
    medicii vor s.opereze din nou sa,i puna o plasa de protectie.ce reprezinta acesata plasa de protectie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ileana: probabil ca a facut evisceratie/eventratie si medicii doresc sa ii coasa peretele abdominal, intarindu-l cu o proteza sintetica.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marioara: conform recomandarilor societatii europene de profil, cura unei hernii la adult presupune utilizarea unei plase speciale. Totusi, decizia modalitatii in care a fost reparat defectul ii apartine exclusiv chirurgului dvs.

  96. oana says:

    Buna ziua,eu am fost diagnosticata cu hernie inghinala acum un an,nu stiu exact marimea acesteia,oricum stiu ca este retractabila momentan…As vrea sa stiu ce ma sfatuiti:sa fac operatie sa imi pun plasa sau sa mai astept? Si cam cat costa o asemenea operatie?(ca oricum si la stat am inteles ca se plateste).Multumesc anticipat..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: o hernie reductibila nu este o urgenta chirurgicala, dar ea nu poate evolua decat spre marire si / sau complicatii. de aceea, o hernie odata diagnosticata, are indicatie certa de corectie chirurgicala, cu plasa in imensa majoritate a cazurilor (as spune chiar exclusiv). ptr preturi, gasiti pe site rubrica promotii. ptr orice alte amanunte, puteti apela callcenterul sanador, unde va si puteti programa la o interventie. oricum, veti primi toate informatiile necesare in urma unui consult direct.

  97. Marga Andreescu says:

    Buna ziua! Sotul meu sufera de hernie ombilicala. In primul rand mentionez ca este asigurat la casa OPSNAJ. Urmeaza sa mergem la medicul de familie, apoi probabil la medicul de interne, care ne va da o trimitere pentru spital. Ce analize sunt necesare in cadrul policlinicii? Sau analizele se vor efectua in spital? Dorim sa il operati in cadrul spitalului SANADOR. Am citit ce preturi promotionale ati prezentat pentru 2016. Daca am inteles bine pt hernia ombilicala (am prefera operatia clasica) costul este de 1945 lei. Cat costa plasa si este inclusa in acest pret? Va multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marga: nu aveti nevoie de trimiterea de la internist; este suficienta trimiterea de la madicul de familie; pacientii asigurati OPSNAJ beneficiaza de reducere ca orice alt pacient asigurat. Analizele sunt prescrise cu ocazia consultului direct, le puteti face oriunde (sunt oricum incluse in pret, motiv ptr care majoritatea pacientilor prefera sa le faca la Sanador). costul mentionat include tot, in cazul abordului clasic si al utilizarii unei plase obisnuite. Daca hernia se preteaza utilizarii unei plaase tip umbrela, aceasta se plateste separat (costa, din cate stiu, undeva in jur de 600 de lei in plus, dar vi se va spune cu siguranta dupa acel consult de care vorbeam, daca veti opta ptr acest procedeu); puteti face o programare apeland call-centerul sanador, la numarul de telefon scurt afisat la rubrica de contact.

  98. Raluca Popa says:

    Buna seara,am o operatie de cezariana facuta acum 7 ani, iar dupa 4 ani de la cezariana am facut eventratie. Mi s-a pus plasa si acum as vreau sa raman insarcinata. As vrea sa stiu daca mai pot tine o sarcina? Multumesc anticipat!

  99. Vasi says:

    Buna seara domnu dr.teodor am si eu o problema. In urma ku 2 zile am ovservat o umflatura mica pe partea stanga dedesupt de coaste si as vrea sa stiu ce este,am fost si la medic creZând ca am hernia inghinala dar mi au spus ca nu am nimic. Mentionez umflatura se vede in special dupa ce mananc(dupa ce sunt plin) nu ma doare dar totusi nu imi place ce vad . Pot sa va dau si poza poate imi puteti spune ce altceva poate sa fie daca nu e hernie inginala Multumesc si scuati deranjul..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      VAsi: ptr astfel de situatii, pozele nu sunt relevante; puteti cere sfatul celui mai apropiat chirurg ptr a scoate din discutie o hernie cu o localizare atipica.

  100. Vasi says:

    Domnu dr. As mai avea o intrebare de la ce sau de ce poate sa imi iasa umflatura sub abdomen si sa nu fie hernie sau e ceva normal.(cand ma aplec de exemplu se observa kum se umfla abdoemnul inferior si iese parca ca o minge mica nu ma doare deocamdata nimic doar ca na nu mi se pare normal si ma can sperie)? Mi ati putea spune ne ce altceva poate sa fie dacaa hernie nu e?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      VAsi: e imposibil de spus de la distanta – poate fi de ex un lipom subcutanat, care devine mai evident cand contractati musculatura subiacenta; ar fi corect sa cereti sfatul celui mai la indemana chirurg

  101. Daniel says:

    Buna ziua ! In urma cu 14 saptamani am fost operat de hernie inghinala ,operatie clasica.Am evitat pe cat de mult efortul ,dar in urma cu 2 saptmani am miscat niste greutati deasupra capului (3-5 kg).De atunci simt o usoara jena in permanenta in zona operatiei ,iar daca incerc sa ridic chiar si o sticla cu apa mai grea de 5 L ,simt o usoara ameteala si un nod in gat,simptome asemenatoare cu cele de dinainte de operatie.Mentionez ca pana atunci nu simteam durere sub nici o forma,dar totusi greutatile nu au fost mari.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniel: la 3 luni de la interventie, puteti ridica fara restriciti mai mult de 5 kg; cu siguranta, o hernie nu da niciodata ca simptom „nodul in gat”.

  102. Maria says:

    Buna ziua! Am câteva întrebări, am 16 ani si am hernie abdominala, depistata de pe la 14 ani, in lunile urmatoare urmeaza sa ma operez, cel mai probabil cu laserul, as vrea sa stiu dupa operatie care este perioada in care trebuie sa ma refac si daca o sa pot face sala, adica sa imi lucrez abdomenul la un nivel avansat, ce plasă ar fi cea mai rezistentă? Să zicem că stau un an în care mă refac, fară efort fizic, după aceea voi putea fi ” un om normal” adică voi putea face orice altceva face un om care nu a avut această problemă? Astept un raspuns! Multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAria: toate plasele sunt ok dpdv al rezistentei; recuperarea depinde de procedeul de reparare ales; la 4 saptamani de la operatie, sunteti un om normal si puteti face orice efort doriti.

  103. Valeriu says:

    Buna ziua!Am 51 de ani si in urma cu 13 ani am fost operat de hernie inghinala.Interventia a fost facuta clasic fara plasa doar cu sutura cu fir.Post operatoriu am facut o infectie cu Proteus si in decurs de 4 luni toate firele de la sutura au iesit prin piele in urma unor granuloame hernia recidivand.In acest moment hernia este mai mare si de teama unei nereusite nu am facut o alta interventie.As vrea sa stiu daca se poate ce riscuri sunt daca sunt la o interventie laparoscopica cu plasa tinand cont de antecedente.Actualmente hernia este inestetica si deranjanta datorita dimensiunii ei.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Valeriu: daca hernia nu este de dimensiuni gigante si nu aveti contraindicatie de anestezie generala, se poate face laparoscopic. Daca hernia este inghinoscrotala sau aveti probleme cardiace etc, as opta mai degraba ptr abord clasic.

  104. Ramona says:

    Buna ziua,mama mea a avut o umflatura in spatele urechei,a luat antibiotic i-a iesit infectie,a mers la spital,i-au facut un fel de incizie cred,nu ne-au spus ce i-au facut sau ce este sau din ce cauza…am pansat-o cu betadina si apa oxigenata,se inchisese,se lipise pielea iar acum tot acolo unde a fost taiata se face iarasi ca o basica,daca mi-ati putea spune ce este sau ce se poate face…va multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: trebuie sa mergeti ptr control la chirurgul respectiv; probabil ca va lasa buba deschisa, ptr a se vindeca din profunzime.

  105. Florin Alin says:

    Buna ziua domnul doctor.am aprox 2 ani jumate de la operatie hernie inghinala clasica,mi-au pus plasa totul a decurs ok.dar de la un moment dat dupa ce joc fotbal ma doare piciorul cel cu operatia undeva in zona inghinala a piciorului putin mai jos.de la ce sa fie oare mai ales ca durerile au incepus sa fie tot mai dense??mentionez faptul ca fac sala ,exercitii dar in privinta asta nu am nici-o problema.va rog sa ma lamuriti

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alin: nu va pot lamuri de la distanta, neavand toate datele necesare; Cel mai probabil este o tensionare a tesuturilor inelastice din jurul plasei. Va puteti adresa chirurgului dvs ptr a scoate din discutie recidiva. va va explica apoi cu siguranta ce aveti de facut.

  106. Marius says:

    buna seara,am fost la un medic urolog la o consultatie avem probleme renale,am o durere in partea dreapta,acest medic mia zis ca am o hernie inghinala si ca ar trebui sa ma operez cum ar fi mai bine operatie clasica sau laparoscopica,am 36 ani,65 kg la ecografie nu mia vazut aceasta hernie dar i am spus eu ca ma doare in partea dreapta

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: o eco aparent normala nu exclude o hernie; ptr ca fiecare tip de operatie are avantaje si dezavantaje, alegerea abordului tine de o serie de factori pe care eu nu am de unde sa ii cunosc; ptr tineri cu hernii de mici dimensiuni, abordul laparo este de cele mai multe ori preferat.

  107. Dan says:

    Buna ziua d-le doctor.
    Am fost operat in februarie de hernie inghinala dreapta, metoda clasica si am 2 luni de concediu medical care l-am petrecut in proportie de 95% intins in pat.
    Evolutia pana acum este una buna.
    Am totusi 2 intrebari catre d-voastra:
    1. voi mai putea juca fotbal, sau sa merg cu bicicleta si dupa cat timp? (mentionez ca am 45 de ani)
    2. statul pe scaun la birou 8-10 ore/zi poate afecta vindecarea operatiei si cauza probleme?
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: clasic, clasic, dar nu vi s-a montat si o plasa? Daca aveti plasa, repausul la pat timp de 2 luni este total contraproductiv. 1. da – depinde de prezenta plasei sau absenta ei (2-4 saptamani, respectiv 2-3 luni); 2. nu

  108. alexandra says:

    Buna ziua d-le doctor…am si eu nevoie de un raspuns daca se poate. In 2013 sotul meu a fost operat de hernie inghinala dar dupa 8 luni a trebuit reoperat. S-a operat din nou la Tg Mures in mai 2014 si i s-a pus plasa. Acum de cateva zile, spune ca il doare din nou cu tot cu testicol pana in jos pe picior.ce s-a putut intampla? Va multumesc

  109. agota lacko says:

    buna ziua domnul doctor a o bunica care in 11 februarie anul acesta a fost operata cu hernie ombilicala i s_a intodus plasa ! operatia i s_a infectat ea aflandu_se si acum in tratament. ce o deranjeaza e o durere enorma ce are sub operatie! ne puteti spune din se cauza poate fi???precizez ca ea are si cistita (ce ar trebui operata)si este si obeza!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Agota: durerea este generata de fenomenele inflamatorii locale; in sine, obezitatea este un factor predispozant ptr infectii de plaga.

  110. Marius Mircea Filotie says:

    Buna seara D-le Doctor am si eu o problema anul trecut in data de 21 iulie 2015 m-am operat de hernie inghinala partea drapta , mi-a fost pusa plasa, dar acum dupa cca. 8 luni de zile imi este frica sa nu fi recidivat si anume la cusatura de jos mi sa facut o vârcă cam ca o muşcatură de tînţar s-au paianjen am pus comprese sterile cu ceai de muşeţel şi ceai de creţişoară dar fără nici un efect, am pus şi salată acolo la umflătură dar nu cedează de loc , mă iertaţi D-le doctor ce să fac oare mi-a recidivat s-a rupt cumva plasa , am vârsta de 44 de ani, ma gândesc şi că organismul este slăbit întrucât este perioada postului (nu am de gând să renunţ la post)este grav mă iertaţi ce puteţi să-mi spuneţi. Mulţumesc frumos . Doamne ajută!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: ptr diagnosticarea unei recidive, trebuie sa mergeti la control la chirurgul dvs; o plasa corect montata nu se rupe, oricat de slabit ati fi sau oricat de mare ar fi efortul facut.

  111. Mihai says:

    Buna seara D-le Doctor am si eu o problema astazi am efectuat un ecograf abdominal avand o arsura si dureri nu asa intensa in partea dreapta si rezultatul este urmatorul -punct herniar inghinal drept,cu semnul impulsiunii la tuse prezent zona ceco-apendiculara libera, sac douglas liber . Va rog sa-mi spuneti daca este cazul de interventie chirurgicala, sau poate este ceva tratamnet ,va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: de foarte multe ori, ecografia vede orificiul inghinal profund, e car eil descrie ca punct herniar sau chiar hernie. Diagnosticul de hernie este eminamente clinic! Ca idee, punctul herniar (daca este corect diagnosticat) Nu ar eindicatie d ecorectie chirurgicala.

  112. Olaru Adrian Gabriel says:

    Buna seara,domnule doctor.Am 22 de ani si am fost diagnosticat cu hernie inghinala directa pe partea stanga,aceasta avand un diametru aproximativ de 1 cm.M-am ales cu aceasta hernie in urma eforturilor repetate cu greutati mari la sala de forta fara a purta brau,curea,etc.Duminica sunt programat la operatie,iar metoda folosita va fi laparoscopicul(imi va fi pusa plasa).Intrebarile mele sunt: 1.tinand cont de dimensiunea orificiului(apx 1 cm)chiar este nevoie de plasa?,2.Dupa perioada de recuperare pe care v-a trebui sa o respect,voi putea sa revin in sala de forta?(ma avantajeaza plasa sau nu ?).Astept raspunsurile dumneavoastra.Multumesc anticipat!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: plasa este aceeasi ptr abord clasic sau laparo – plasa de polipropilena monofilament, preferabil cu ochiuri largi (Light), mai ales daca defectul parietal nu e imens. Eu unul NU mai folosesc plase 3D ptr cura laparo a herniei inghinale, desi sunt mai usor de montat si usureaza munca chirurgului. Cat despre modul de prindere, parerile sunt foarte impartite – eu prefer fixarea cu capse compatibile RMN (titan sau alt metal nonmagnetic), dar recunosc ca exista unele avantaje certe si ptr aplicarea plasei cu adeziv.

  113. Marton Vladimir says:

    Buna ziua, domnul doctor ! In urma cu un an si jumatate am facut o operatie de hernie inghinala dreapta laparoscopica cu plasa 3D la o clinica privata din Bucuresti. Operatia a fost extrem de reusita, atat din punct de vedere chirurgical cat si estetic. La ora actuala doar privind cu multa atentie mai poate fi observata. Nu am avut nicodata nici cea mai mica durere, chiar din ziua in care am fost externat (de fapt a doua zi dupa operatie) si nici senzatia de corp strain. In urma cu o luna a trebuit sa fac o ecografie abdominala superioara si inferioara in urma unor colici renale. Desi i-am atras atentia doctorului ca am instalata plasa si ca am avut o ruptura destul de severa (apropo, daca am retinut bine, chirurgul care m-a operat cred ca mi-a spus ca a facut si o cusatura inafara de instalarea plasei dar nu sunt foarte sigur), acesta a apasat foarte tare cu transductorul, chiar si in zona rupturii. I-am atrasa atentia ca ma doare dar a continuat in aceeasi nota. Am plecat cu dureri destul de mari care au tinut mai bine de o saptamana. Durerile m-au lasat dar acum am o jena continua, mai ales cand ma aplec, in dreapta (zona operatiei), dar si in stanga. Acum chiar am senzatia de corp strain. Ce credeti, s-a produs vreun deranj pe acolo ? Multumiri anticipate pentru un eventual raspuns !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vladimir: nu, dupa un an de la operatie, ecografistul nu avea cum sa deplaseze plasa, chiar daca ar fi vrut / insistat.

  114. IULIAV says:

    Buna ziua, acum un an am fost operata de Histeroctomie totala, toate bune pana acum , dar de o saptamana am dureri in zona buricului, nu stiu unde trebuie sa merg la medicul ginecolog care am fost operata sau la chirurgie interna.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: daca aveti suspiciunea ca este o eventratie postop, la chirurgul generalist; dar daca durerea are o alta cauza, va puteti adresa la fel de bine unui gastroenterolog/ internist.

  115. Marius says:

    Buna ziua,as dori sa știu dacă după o operație de hernie de acum 17 ani în ambele părți îmi afectează viata sexuala,adica daca pot avea copii,si dacă îmi afectează ce ar trebui sa fac, ce soluții am sau dacă sunt soluții pentru asa ceva,va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: ca sa stiti daca puteti face sau nu copii trebuie sa faceti o spermograma. Teoretic, interventia bilaterala suferita nu ar trebui sa afecteze procreerea.

  116. Micu F. says:

    Buna ziua.in urma unui accident de munca , am fost operat si mi s-a scos splina.dupa operație ,am observat in Zona abdominala o zona întărită .am făcut ecografie abdominala iar la observații s-a specificat :meteorism abdominal accentuat ,in special pe colonul transvers.subcicatricial, supraombilical,se vizualizează aspect de edem hiperdens.pe acest fond se vizualizează câteva zone lichidiene vâscoase, cu diametrul 5-8 mm,posibil granuloame de fir si câteva zone cu aspect necrotic, vascoase. As dori sa stiu mai exact ce reprezintă acestea si cat de grave sunt .va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Micu: pot fi, printre altele, hematoame parietale. Daca nu sunt infectate si nu au dimensiuni mari, se vor resorbi spontan. Problema trebuie judecata doar in context clinic, context pe care eu nu il cunosc.

  117. Lucica G says:

    Buna ziua domule Doctor, cu inima stransa va scriu despe situatia destul de delicata a tatalui meu-operat in 2004 de cancer colon grad mic, purtatator de colostoma, reoperat in 2005 ptr restabilirea tranzitului ,incercare esuata deoarece bontul rectal era ff scut, reoperat in 2007 ptr eventratii in zona ombilicala cu montare plasa Bard care acopera in totalitate defectul de pe linia mediana si cel parietal parastomal, circumscriind orificiul reprezentat de colonul exteriorizat in stoma.
    De doi ani, in urma unei cazaturi de pe bicicleta,a inceput o supurare cu aspect de limfa la capatul operatiei ,care ingrijita si local si cu antibiotice se redeschidea la cateva luni,pana cand culoarea s-a modificat si rezultatul analizei a fost pseudomonas aeruginosa!!{probabil de la stoma…} retratata cu antibiotice s-a inchis de cca 4-5 luni iar in momentul de fata a reizbucnit in alt loc colectand pe dedesupt,indreptul fostului ombilic,cu traiect spre stoma .Indicatiile sunt ptr operatie de eliminare a plasei, cu un repaus si reoperare ptr montare plasa dupa aproxx.un an.
    Va rog sa-mi dati un sfat, demontarea plasei elimina infectia?? intrucat tatal meu in prezent are si meningioame cerebrale. Teama mea e sa nu ramana resturi,fire,capse{daca s-au folosit}si sa reajung in aceeasi situatie cu aceeasi infectie care stiu ca e f greu de combatut…Multumesc pentru timpul acordat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucica: ptr ca plasa este un corp strain, ea este mai susceptibila la infectie; odata plasa infectata, ea intretine supuratia si ca atare trebuie extirpata; exista anumite situatii in care se poate monta o noua plasa intr-un alt plan, evitand contactul cu locul infectat unde a fost vechea plasa, dar nu intotdeauna s epaote realiza asta, prin urmare in cele mai multe cazuri se adopta o atitudine mai sigura, aceea de a astepta vindecarea si un interval liber de infectie, inainte de a monta o noua plasa.

  118. GeorgianaN says:

    Buna seara! Bunica mea, in varsta de 79 de ani a suferit pana acum 9 interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, in trecut i-a fost pusa o plasa insa organismul ei nu a suportat-o. Si de atunci s-a tot chinuit, acum din nou I s-a recomandat o noua interventie pentru a-I pune o noua plasa(un alt model). Plasa sintetica de polipropilena cu protectie pentru intestine 30/30. Puteti sa imi spuneti de unde o pot cumpara/comanda? Multumesc mult.

  119. vasilica says:

    Buna seara,domnule doctor.Am fost operata in august 2014 de hernie femurala cu plasa pe partea dreapta.Totul a decurs destul de bine pana acum cateva zile cand m-am impiedicat cu piciorul drept si am simtit cum s-a intins ceva in zona inghinala.De atunci ma doare in acea zona a operatiei si parca este umflat langa operatie dar este ceva tare parca ar fi muschi.E posibil sa fie o recidiva?Durerile sunt ca dupa operatie.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vascilica: este posibil, dar poate fi si o simpla tensionare a firelor cu care este prinsa plasa; aveti nevoie d eun consult chirurgical ptr confirmarea / infirmarea recidivei.

  120. Ionut says:

    Buna ziua. Acum o luna si doua săptămâni am fost operat datorita unei eventratii. Mi-a fost montata plasa prin intervenție laparoscopica. Evoluția a fost una favorabila din punctul meu de vedere pana ieri, când în urmă unui stranut (la care nu mi-am mai cuprins abdomenul cu palmele -lucru ce nu îmi fusese recomandat de cineva ci doar făceam asta pentru ca asa credeam că-i mai bine-) a apărut o oarecare usturime la 3-4 cm lateral de ombilic. Nu pot spune ca e insuportabil dar deja începusem să nu mai simt nici o durere. Poate ca plasa sa se fi desprins de locul în care a fost fixată?

  121. Mihai says:

    Mi-a fost operata o eventratie laparoscopic acum doua luni, montandu-mi-se și o plasa de 10×15 cm. Operatia a vizat și reconstrucția liniei albe „lezata” de o intervenția precedenta. Întrebarea este cât de „normal” este ca acum sa mai simt un ușor disconfort la eforturi moderate. Spre exemplu as oferi „nota” 3/10 durerii în momentul în care încerc o alergare ușoară și 4/10 atunci când încerc să ridic mâinile drepte deasupra capului, arcuind ușor spatele. Mulțumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: durerea nu este niciodata normala, dar dupa astfel de interventii ea este sa zicem acceptata. Procesul de cicatrizare parietala dureaza pana la un an de zile, ca idee.

  122. Alex says:

    Buna,

    Am fost diagnosticat cu hernie inghinala pe partea dreapta si mi s-a propus
    interventie laparoscopica si plasa 3D. Considerati ca exista alt tip de plasa superior
    (din punct se vedere al tratamentului)? care este acel tip de plasa si de ce este mai buna?

    Multumesc,
    Alex

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: am folosit si eu plase 3D, dar nu am fost incantat (din motive pe care nu le dezvolt aici) si nu le mai folosesc. Daca as avea hernie si m-as opera singur, as folosi orice plasa de polipropilena monofilament light (cu ochiuri mari, rara).

  123. galesanu ionela says:

    Buna ziua domnule doctor!In urma cu o saptamina tata l meu a fost operat de hernie inghinala (plasa) la o zi de la operatie,zona a inceput sa se inflameze,si este foarte dura la palpare’si a inceput sa acumuleze puroi,am mers la domnul doctor care l a operat.In fiecare dimineata mergem la pansat ,dar fara nici o ameliorare .I am administrat gentamicina inj si tavanicul prescris de domnul doctor ‘Nu stiu ce pot sa fac,sau unde sa ma duc cu dinsul.Va rog ajutati ma cu un sfat, Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionela: chirurgul sotului, care stie exact ce tip de plasa a folosit, ce fire, ii va ingriji cel mai bine rana, pana la vindecarea completa.

  124. Simona says:

    Buna seara,
    Pe sotul meu il doare testiculul stang si durerea se lasa pe picior, nu poate nici in fund sa stea ca il jeneaza. Zona respectiva este un pi umflata. Are stari de voma, greata si pe zi ce trece il doare mai rau. Este cumva hernie inghinala? Daca da, la simptomele care le are trebui operat urgent? Mentionez ca este in alta tara si vine peste 3 sapt acasa. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: simptomele sunt foarte nespecifice. ele pot fi date de o hernie, de regula in fazele ei complicate, ceea ce ar fi precipitat de mult o atitudine. Suspiciunea de hernie inghinala se pune 99% prin examen clinic, asa ca trebuie vazut de un medic.

  125. Ionut Marian says:

    Buna ziua domnul dr Teodor buliga
    Ma numesc Ionut Marian Si am fost operat de hernie hinghinala pt a 2 oara puteti sa ami spuneti ce consecinte pot aparea Si daca pot sa mai fac copii . Va multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: daca ductele care leaga testiculul de uretra nu sunt afectate (si d eregula nu sunt afectate), atunci nu exista nicio consecinta.

  126. Petrica says:

    Buna ziua am o intrebare dupa operatie laparoscop cu plasa dreapta este normal sa te jeneze in zona unde a fost montata plasa,am o durere dinspre plasa spre testicul si am observat si o vanataie pe testicul si penis este normal sa apara aceste reactii va multumesc

  127. cristian says:

    Buna ziua d-le Dr. Buliga, am 35 de ani si am suferit acum doua saptamani o hernioplastie inghinala dreapta metoda Trabucco. M-am mobilizat relativ greu,ma deplasez destul de greu si prezint dureri spontane in diverse puncte: langa buric, dreapta aproape de osul femural, zona pubiana. De asemenea dimineata am contractii musculare puternice in zona peretelui abdominal care radiaza pe picior, timp de o fractiune de secunda dupa care dispar odata ce am ajuns in pozitia verticala. am 70 kg si 180 cm inaltime. operatia e perfecta,testicolul s-a desumflat,nu prezint infectii sau hematoame. intrebarea mea este: sunt normale aceste dureri? pot intr-o saptamana (adica 3 sapt de la operatie) sa fac un efort de genul zborului cu avionul (socuri, inclinatii, ore in pozitia sezut, transport auto pana la aeroport etc)? Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: da, pot aparea astfel de simptome dupa operatia suferita. De principiu, puteti face eforturile moderate enuntate.

  128. ion says:

    Buna seara, m am operat acum fix doua saptamani in Anglia de hernie inghinala dreapta operatia clasica cu plasa. Am avut dureri zic eu normale in prima saptamana am luat paracetamol si 5 ml de morfina totul a trecut si ma simteam ceva mai bine…acum doua seri m am ridicat ceva mai brusc din pat si m.a inteptat foarte tare,iar de atunci tot persista durerea, intepaturile ( taioase si destul de tari) nu sunt intepaturi constante dar le am undeva la 5-10 min distanta… la capatul operatiei spre penis am observat ca mi s.a dezmortit partea aceea care nu o simteam la atingere pana acum 2 seri… acum s.a dezmortit iar acolo am durerile si intepaturile… este ceva normal ???…. mai am 4 saptamani de medical cred k este suficient sa ma refac aproape de complet specific ca lucrez intr.o fabrica la bucatRie. Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      IOn: simptomele descrise sunt oarecum normale. Da, cele 4 saptamani de concediu medical sunt suficiente ptr refacere.

  129. cristian says:

    Buna ziua D-le Dr. Buliga, va multumesc pentru timpul acordat raspunsurilor in general, cred ca si in numele celorlalti. Am calatorit cu masina, am stat cam mult in picioare, am zburat cu avionul, am ajuns (sper) cu bine acasa. Eforturile au dus la o inflamare (inrosit si marit) a testiculului, cu dureri intermitente. Partea pozitiva este ca celelalte dureri aproape au disparut. In locul fostei hernii nu se vede nici o umflatura (cred ca nu e cazul de recidiva), doar scrotul si testiculul in sine par a fi afectate. O sa-l mai las o saptamana sa vad daca se amelioreaza, iar daca nu, ce tratament antiinflamator mi-ati putea recomanda? Va multumesc din suflet pentru timpul pe care ni-l acordati, timp foarte greu de obtinut chiar de la medicul curant.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: ori antiinflamator este ok. Preferabil unul dintre cele care afecteaza in mai mica masura stomacul (arcoxia, de ex).

  130. maria ionela says:

    Buna ziua d-le dr.,cazul meu este un pic mai complicat,si de aceea am nevoie de sfatul dvs.am fost operata in urma cu 9 ani de ocluzie intestinala,operatia s-a complicat,o portiune de intestin s-a rupt deci a fost si o peritonita,la final operatia s-a infectat,in urma careia am ramas cu o hernie ombilicala f mare de vreo 12 cm,si abia acum m-am decis oarecum sa ma reoperez,pt ca deja am avut 3 episoade de urgenta cu ocluzie intestinala din nou,si sfatul medicului este ca operatia este inevitabila,pt montarea unei plase abdominale.Am tergiversat decizia pt ca am suferit cumplit,am fost f grav,iar dupa operatie am facut un soc hipotermic,incat a intrat groaza in mine la gandul unei operatii.Dar nu am de ales,inca mi-e frica pt ca in cicatrizarea operatiei ,intestinul subtire s-a lipit de tesutul cicatrizat pe o portiune de vreo 6 cm,fapt ce supune un risc de rupere a acestuia in momentul operatiei.Care sunt riscurile,si ce ma sfatuiti? va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: indicatia de interventie, de reparare a eventratiei cu o plasa, este certa. Va trebui sa va faceti putin curaj, pt ca in lipsa interventiei pot aparea complicatii serioase.

  131. Daniel Pana says:

    Buna Ziua !
    Am 44 ani 1.73 inaltime si 80kg , am hernie inghinala bilaterala , in drapta a spart circa 2-3cm iar in stanga am doar o fisura , fara umflatura sau durere , care interventie este mai buna , laparo sau clasica ?

  132. Lena says:

    Bună ziua, as dori sa stiu daca hernia femurala de 18 mm cu care am fost diagnosticată ecografic, se poate opera laparascopic.si dacă poate da durere în picior. Vă mulțumesc!

  133. radu sandica says:

    Buna ziua , am 41 ani si am fost operata in 2010 de colecist ,apendice si un chist pe ovarul drept . In 2013 am fost operata din nou deoarece am facut eventratie si mi s-a pus plasa . Acum am facut iar eventratie adica { mi s-a rupt plasa intr-un colt din partea de sus } si trebuie sa ma operez din nou. Nu stiu ce sa fac , daca ma operez a treia oara mai scap cu viata ? Sa mai pun plasa sau sa nu mai pun , va rog sa ma lamuriti . V a multumesc anticipat .

  134. tudoreanu viorel says:

    buna seara sa traiti cu respect. am si eu o problema foarte dificila.in primul rand vreau sa va las adresa mea de facebook sa-mi raspunde-ti acolo; Viorel Tudoreanu nu stiu ce hernie a fost sau este dar problema e cam asa ;;; am trait in Albania 3 ani si am lucrat la defisari la padure. a inceput sa ma doara sub operatia de apendicita , care am facut-o acum 26 de ani . durerea se cobora pana la testicol . apoi testiculul se ridica catre burta si cadeam in coma de durere .am fost la doctor si mi-a tras testiculul cu putere apoi a do-ua zi am fost operat . dupa cum mi s-a tradus mi sa bagat plasa. au trecut 3 ani si acum ma doare de la testicol spre operatie . e usor umflat. nu imi gasesc locul de durere .acum o saptamana ma durea pe aceasi parte [partea dreapta] dar exact sub coasta. am fost la doctor si mi-a facut diferite analize si a zis ca nu am nimic.azi iar ma doare enorm jos . e posibil sa se fi rupt plasa de la diferite greutati??? dupa operatie mi sa dat medicamente de recuperare dar nu le-am luat ca nu am avut bani . am 4 copii si nu aveam in vremea aceea bani de medicamente . va rog spuneti-mi ce parere aveti ca eu simt ca explodez de durere si doctorii zic , ca nu am nimic… va salut anticipat , cu respect

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Viorel: imi e imposibil sa apreciez de la distanta sursa durerii, cu atat mai putin sa contrazic colegi care v-au examinat direct. Teoretic, poate fi o recidiva, dar practic sunt zeci d eboli care pot da simptome similare. nu mi-e clar daca testiculul e umflat sau tesuturile din zona inghinala. oricum, va sfatuiesc sa mergeti si la un urolog ptr a scoate din discutie o cauza testiculara a problemei.

  135. Denisia says:

    Bună ziua. Am și eu o întrebare , am doua nașteri prin cezariana și o operație de hernie epigastrica unde mi s-a pus și plasa acum 4 ani. Acum pot sa mai duc o sarcina pana la termen? Ce riscuri sunt? Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

  136. tudoreanu viorel says:

    domnule doctor va rog frumos sa-mi dati un numar de telefon unde sa va pot gasi. vreau sa ma consult la dumneavoastra din cauza operatiei pe care am facut-o de hernie inginala. am dureri groaznice [temporale] intre testicul si taietura de la operatie. se umfla uneori si durerea se muta si in partea stanga la celalalt testicol..in general am problema aceasta cand peosul e in erectie . de acolo am probleme sexuale cu sotia . nu mai pot sa rezist durerii cand ma apuca . efectiv unul din testicule se ridica spre burta . atunci este durerea cea mai mare.. vreau sa mentionez ca am fost operat in albania si singurul lucru care am inteles e ca mi-a bagat plasa, dar ce n-a mers de ma doare ??? altii care s-au operat la acelasi doctor dupa trei zile mergeau pe cand eu am zacut doua luni la pat fara sa ma pot ridica din cauza durerii.. acum ma doare aproape permanent…. va rog ajutati-ma spuneti-mi cum pot lua legatura cu dv. si cand pentru ca sunt in Grecia si lucrez..trebuie sa iau concediu cand o sa-mi spune-ti dv ..va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Viorel: regret, dar nu acord consultatii telefonice, indiferent de distanta care ma separa de pacienti; daca doriti o programare la consult, puteti apela callcenterul Sanador la numarul afisat la rubrica de contact, atunci cand veniti in tara. Durerile cronice posthernioplastie nu sunt insa rezolvate miraculos de catre chirurg… Pana atunci, puteti lua orice tratament antialgic, la nevoie.

  137. Marius says:

    Buna ziua, acum 1 luna am fost operat de hernie inghinala pe partea stg ,interventia a presupus montarea unei plase. Va rog frumos sa-mi spuneti dupa cat timp am voie sa ridic 25-30 kg ? (lucrez intr-un depozit, momentan sunt inteles de catre sefi,dar nu ma pot da la o parte de la munca pt mult timp) si ce arexercitii ar trebuii sa fac pentru o recuperare corecta. Va multumesc , cu stima

  138. simona says:

    Buna seara,
    Acum un an de zile am fost operata de tumora anexiala dreapta si imediat dupa operatie am observat ca in partea stanga a burtii langa buric am un fel de galma care in cateva luni s-a marit.
    Dupa 10 luni de la operatie am fost iar operata de eventratie subombilicala multisaculara. Am o luna jumatate de la operatie ( clasica ) si nu se vindeca avand coaja si supurand cateodata. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta eventratie am facut-o datorita unei greseli a doctorului care mi-a operat tumora, daca este normal dupa o luna jumatate operatia de eventratie sa nu fie vindecata chiar daca folosesc betadina zilnic. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: este posibil, daca s-a evacuat un serom postoperator, ca vindecarea sa fie mai lenta si sa dureze putin pana la „inchiderea” plagii. Persistenta secretiilor printr-un orificiu punctiform cutanat poate fi semnul unui granulom de fir. Corect este ca plaga sa fie monitorizata de chirurgul dvs.

  139. Alex says:

    Buna dimineata, am 33 de ani 1,70 h , 70 kg. Pe 25 august am fost operat de hernie inginala stg ,cu plasa. De la 1 octombrie am reanceput munca, lucrez in Dragonul Rosu. Eu ma simt bine ,operatia nu m-a deranjat niciodata , nu am ridicat greutati mai mari de 5 kg . Va rog sa-mi spuneti dupa cat timp am voie sa ridic greutati (baxuri de marfa)de 20-30 kg. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: daca medicul dvs nu v-a sfatuit altceva, dupa 4-6 saptamani de la interventie nu mai aveti de principiu restrictii la efort fizic.

  140. mihai says:

    Buna ziua,
    D-le Dr.Buliga, am o hernie ombilicala si o evetratie pe partea stanga in urma unei interventii chirurgicale pe care au avut-o in urma cu 6 ani, va rog sa-mi spuneti cat m-ar costa cu aprox. aceste doua interventi si daca se fac amandoua in acelasi timp.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: da, se pot opera in acelasi timp; abordul, procedeul ales, tipul de plasa, dimensiunile ei, modul in care se fizeaza (cu fire, cu capse resorbabile, cu capse de titan etc etc) influenteaza pretul direct. Or, aceste lucruri se stabilesc numai dupa examen clinic, care evalueaza dimensiunile defectelor, localizarea lor etc. Veti primi asadar o informare completa despre costuri dupa eventualul consult.

  141. alex says:

    Buna ziua,
    In urma cu 4 luni si jumatate am fost operat de hernie inghinala dreapta(laparoscopic cu plasa si adeziv), prima luna am facut si o epididimita,dar apoi totul a fost bine.
    La 3 luni de la operatie am ridicat cativa saci la vreo 30 de kg, i-am mutat la 2-3m distanta doar, pe moment nu am simtit nimic, dupa 10 min mi-a aparut un fel de galma sub operatie si zona plasei era mai inflamata, iar cand mergeam simteam ca ma tine la plasa si nu puteam sa fac pasul mai mare, am luat o saptamana antiinflamatoare(la plasa s-a mai retras), am fost si la chirurgul care m-a operat, a zis ca nu este hernie sa nu fie pe parte urologica, asa ca am vizitat si 2 urologi ambii sustinand ca nu am nimic din punct de vedere urologic.
    Dupa 1 luna, am hotarat sa fac un RMN pentru acea zona, aici mi-a spus ca la plasa este totul in regula si ca nu e nicio urma de recidiva, scria ca am doar „minime modificari edematoase pe peretele abdominal antero-inferior, fara modificari morfologice sau de semnal RM la nivelul musculaturii sau aponevrozelor peretelui abdominal anterior”.
    Am 1 luna si jumatate de cand mi s-a intamplat asta si tot nu pot face efort, acea galma nu este mereu acolo.
    Testiculul drept este mai lasat decat stangul insa nu foarte mult, iar in ultimele zile am simtit si niste intepaturi/junghiuri in el.
    Credeti ca poate fi totusi o recidiva, in continuare am probleme in a face efort, chiar si alergare?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alex: tinand cont ca acea „galma” apare si dispare, da, poate fi o recidiva. Pe de alta parte, RMN se face in pozitie sezanda, ceea ce nu favorizeaza evidentierea eventualelor recidive atipice. Poate ca ar fi util ca in perioada in care umflatura este evidenta sa mergeti la un control chirurgical direct.

  142. Anda says:

    Buna ziua,

    Sunt destul de ingrijorata pentru ca mi-a iesit feritina fiarte mica.
    Hematologul mi-a spus ca „imi sangereaza un organ”.

    Am fost la gastro urmeaza sa fac o endoscopie.
    Ma intreb daca endoscopia poate sa vada eventuale sangerari.

    Daca imi fac un RMN la pelvis – abdomen inferipr se poate vedea daca am vreo sangerare.

    Am avut o rana pe colul uterin mai demult si ma gândesc ca poate sa imi sangereze ceva genital.

    Multumesc,

    Numai bine va doresc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anda: sunt si alte cauze in care feritina este mica – se consuma intr-un focar inflamator de ex; in caz de sangerare cronica, ar fi trebuit sa aveti in primul rand SIDEREMIA mica, ceea ce este cu totul altceva. Oricum, ar fi avut mai multa importanta daca sideremia mica s-ar fi asociat cu anemie. In cazul in care se suspicioneaza pierderi cronice de sange, se examineaza atat tubul digestiv (EDS, test ptr sangerari oculte in fecale, colonoscopie), cat si aparatul urogenital (sumar de urina, consult gineco etc).
      Pe viitor, va rog sa nu mai postati totusi intrebari care nu au nicio legatura cu subiectul articolului respectiv.

  143. Anghel Andreea says:

    Buna ziua , sotul meu a fost operat in urma cu 3 ani , hernie inghinala (operatie clasica ) , de cateva luni a inceput sa faca sport,sala si de cateva zile a inceput sa aiba dureri in zona operata. Pana ajungem la un control e cazul sa se lase de sport? Nu stiu daca are vreo legatura sau nu dar inainte sa aibe durerea asta continua a avut dureri mari de cap si stari de voma.
    A si tin sa mai precizez ca a fost operat pe partea stanga dar de cand s-a operat i s=a spus ca are si pe partea dreapta.(neoperat inca)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: chiar daca nu este o recidiva, daca durerile sunt parietale (tin de muschiul peretelui abdominal) atunci un oarecare repaus il ajuta. e cazul totusi de un consult chirurgical direct.

  144. Androne Daniela says:

    Buna seara!un urma cu o 6 saptamabi am fc o operatie de abdominoplastie incluzand hernie ombilicala +plasa!dupa cat timp pot incepe sa fac abdomene?mentionez ca ma simt f bine si nu mai am nici cea mai mica durere

    • Dr. Teodor Buliga says:

      niela: daca medicul dvs nu v-a recomandat altceva, puteti incepe treptat sa faceti eforturi fizice. Nu as incepe insa cu abdomenele – exista alte exercitii care ajuta musculatura abdominala fara a creste si presiunea intraabdominala.

  145. Ioan says:

    Bună în urma cu o săptămână am fost operat de hernie ombilicala de linie alba recidivanta mi so pus plasa de 25/25 cm la mijlocul tăieturi e umflat si sunt foarte în grijorat e normal, mai am o rugăminte la cat timp după operație pot avea contact sexual,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioan: poate fi un simplu serom local – trebuie sa mergeti la control la chirurgul dvs; contactul sexual in sine nu e contraindcat, daca veti respecta indicatiile medicului dvs privind efectuarea efortului fizic.

  146. Maria Pericleanu says:

    Domnule doctor,Pe 16 noiembrie am fost operata de hernie ombilicala Sunt din Tulcea și m-am operat la București.Pe foaia de ieșire scrie :se practica cura alloplastica laparascopica cu proteza parietale compozita Ventrlight bard fixata cuv2 fire separate deProlene 2-0 și task-uri resorbabile (sorbafix bard).A doua zi am venit acasă însă durerile sunt mari .Ma frige în jurul buricului și toată burta Iau no-spa cu greu ma scol din pat .Va rog sa-mi spuneți vor mai dura mult aceste dureri și sunt normale?Am 61 ani ,1,63 si74 kg .Va mulțumesc din suflet.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: intr-o oarecare masura, sunt normale. Probabil ca ati primit oricum un tratament antialgic de la medicul dvs. NoSpa-ul este antispastic si NU antialgic, nu va ajuta la acest tip de durere, trebuie sa il inlocuiti cf recomandarilor medicului dvs.

  147. LAVINIA says:

    Buna seara. In aprilie 2010 unchiul meu a fost operat de colecist prin taietura clasica. La scurt timp s-a produs o eventratie si in decembrie 2010 a facut ocluzie intestinala prin defect parietal la care s-a practicat cura chirurgicala cu piele libera despicata fara a se monta plasa. A facut din nou eventratie si in mai 2016 s-a prezentat la spital cu 2 formatiuni pseudotumorale pe linia mediana: o formatiune de 4/3 cm, cu impulsiune si expansiune la tuse, reductibila subxifodian si o formatiune tumorala supraombilicala de 5/6 cm reductibila biologic. S-a intervenit chirurgical practicandu-se cura chirurgicala a defectelor parietale si s-a intarit peretele abdominal cu material aloplastic – plasa polipropilena. La 3 luni de la operatie a eventratia a reaparut in partea de sus a abdomenului.La un consult i s-a propus interventia chirurgicala cu prinderea plasei de capatul sternului dar a fost atentionat ca vor fi dureri. Va rog frumos sa imi spuneti cat de tari vor fi durerile si pentru cat timp si daca aceasta este cea mai buna solutie.
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lavinia: plasa se poate monta intraperitoneal, preferabil laparoscopic, acoperind defectul subxifoidian, fara a o prinde de stern; nu sunt dureri majore in acest caz. Singura problema ca ptr montajul intraperitoneal ar fi utila o plasa cu proprietati speciale, care este ceva mai scumpa decat o simpla plasa de polipropilena.

  148. Eugenia says:

    Buna ziua, domnule doctor. Mama mea (82 ani, 1,60 si 73 kg) a suferit in tinerete o operatie de cezariana. In urma eforturilor depuse, la 65 de ani s-a confruntat cu o hernie pe care a operat-o clasic. Dupa 3 ani, hernia a recidivat si din nou a facut operatia, tot clasic si tot fara plasa. In urma cu cca 3-4 ani, hernia a inceput sa se manifeste din ce in ce mai suparator, dar problema este ca in urma unor probleme pulmonare a ramas cu sechele si aproape zilnic tuseste (ia tratament, dar totusi mai tuseste). Am luat legatura cu o cunostinta din Bucuresti care este medic generalist si ne-a spus ca din cauza faptului ca tuseste, nu se poate opera si motna o plasa. Sunt intr-o situatie delicata, deoarece in urma acceselor de tuse hernia se tot mareste si deja are dureri. V-as ruga mult de tot sa-mi spuneti parerea dumneavoastra. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugenia: tusea cronica NU este o contraindicatie pentru repararea eventratiei cu plasa; daca afectiunea pulmonara permite anestezia si nu exista alte contraindicatii generale, se poate asadar opera.

  149. maria grigore says:

    D-le Doctor, M-am operat de hernie ombilicalaacum o luna .LA IESIREA din spital scria ca s-a facut cura laparascopicacu protezacompozitia ventrlight cu doua fire resorbabile si tasc-uri resorbabile.A trecut o luna durerile au fost f. mari la inceput ,am avut diaree cateva zile si medicul de familie mi-a dat 7 zile de metroclopramid dar intre timp a inceput sa ma doara in partea dreapta jos, apoi si-n stanga.SIMT niste intepaturi ca si cum ar fi cand te inteapa cineva cu niste cuie. Am fost la doctorul care m-a oparat si i-am spus ca simt aceste dureri cand merg ,cand stau jos si mi-a spus ca sunt mai sensibila sa astept si mi-a dat sa iau NAPROXEN dar dupa putin timp durerile apar.Va rog spuneti este grav/? SA ma duc sa mai cer o parere/? AM 60 ani si sunt dezorietata caci ma asteptam sa fiu mai bine. vA MULTUMESC DIN SUFLET.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: ca idee, administrarea de metoclopramid in diaree neasociata cu greturi este neuzuala, devreme ce acest medicament stimuleaza tranzitul intestinal. Pe de alta parte, daca durerile sunt generate de mijloacele de fixare a plasei, ele vor disparea treptat pe masura ce acestea se vor resorbi (din ce imi spuneti, s-au folosit fire si capse resorbabile).

  150. Anamaria says:

    Buna seara, sotul meu s-a operat in urma cu 10 zile de hernie inghinala dr, laparoscopic. Nu are dureri, este un tip atletic care nu prea are notiunea greutatilor … Ieri s-a apucat sa stranga un surub la o usa si l-a durut putin operatia. Intrebarea mea este daca se simte ceva in momentul in care se desprinde plasa de tesutul de care a fost ancorata? S-au este o simpla intepatura … Daca plasa se desprinde dintr-un punct de prindere inseamna ca regenerarea peretelui abdominal este compromisa? Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anamaria: nu se intampla nimic; o plasa corect pusa nu se va deplasa, chiar daca se desprinde dintr-unul din punctele de ancorare (desprinderea cu pricina este mai degraba teoretica)

  151. Bulai Gabriel says:

    Buna seara,am fost operat de hernie inghinala bilaterala si simt in partea de sus a operatiei sub piele ca un varf de ac sau un colt care inteapa cateodata.Este normal sa fie asa?In ambele parti se simte la fel.
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriel: deduc ca ati fost operat prin abord clasic? este posibil sa simtiti firele de sutura, mai ales daca sunteti foarte slab; senzatia de intepatura va disparea pe masura ce firele sunt incluse in procesul cicatriceal.

  152. ion says:

    La multi ani!
    Daca hernia inghinala operata laparoscopic cu plasa a recidivat in urma unui efort mai intens,la urmatoarea interventie se poate pune plasa peste cea veche unde am mai fost operat acum 8 luni?

  153. Elena says:

    Tatal meu in varsta de 67 de ani sufera de ciroza umeda de aproape 10 ani in ultimii 2 ani a facut hernie ombilicala (imensa de marimea unei verze) Din pacate in ultimul timp are o problema mult mai grava si anume: la orice efort intestinele intra in ombilic si pana se dau la loc are dureri insuportabile.Credeti ca se poate opera aceasta hernie si daca da,care sunt riscurile dupa operatie avand in vedere boala de care sufera?Va rog sa-mi raspundeti deoarece sunt foarte ingrijorara si un sfat mi-ar prinde foarte bine.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: daca riscurile de strangulare/incarcerare depasesc riscurile de a opera un cirotic, atunci interventia este obligatorie. Interventia este insa inutila cand ciroza este complet decompensata, ascita in cantitate foarte mare si se reface imediat dupa o eventuala paracenteza. Nu am de unde sa cunosc aceste date, situatia trebuie apreciata „la fata locului”.

  154. Bulai Gabriel says:

    Buna dimineata,multumesc frumos.Operatie clasica cu plasa prin procedeul liechtenstein in data de 23 noiembrie 2016.

  155. Elena says:

    Bună ziua
    Am fost operata acum 8 ani prin buric și mi sa pus plasa .Am un băietel făcut înainte de operație(cezariana),iar acum as vrea sa mai fac un copil.
    Am probleme în timpul sarcinii ?Îmi este frica pt aceea operație de la burta,iar de cezariana nu cred ca este afectata.
    Mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: plasa este inextensibila, asa ca teoretic probleme pot aparea. Totusi, prezenta unei plase abdominale NU contraindica o noua sarcina (si nici nu prezinta automat risc de complicare a ei). Asadar, succes…

  156. George says:

    Buna seara ! Sunt operat de 6 luni de hernie inghinală dreapta , la care mi s-a pus plasa si de atunci încă mai am dureri si asta nu numai la efort si la repaus sau palpare durerea mai mare este pe piciorul cu operația , se poate ca plasa sa fie prinsă greșit sau sa nu o suporte organismul si sa dea asemenea dureri ? Am dureri frecvente si de oase mâini picioare dar mai apăsătoare sunt la piciorul drept pe tot piciorul …. Făcându-mi mai multe analize de tot felul si ieșind bine m-am gândit sa nu fie de la operația precedenta . Cu respect dacă îmi puteți da o îndrumare sau o lămurire la ce am zis !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      George: durerile de oase, maini etc nu sunt in niciun fel legate de interventia dvs. Despre durerile postoperatorii in hernii, gasiti nenumarate postari/raspunsuri la cele 2-3 articole de pe site (in special la cel despre hernia inghinala)

  157. teo ara says:

    Buna dimineata.D-le doctor Buliga, am de ani multi o hernie ombilicala care nu mi-a creat probleme dar in ultimul an au aparut simptome care ma determina sa iau in calcul o interventie chirurgicala. Eu nu sunt din Bucuresti si as dori sa stiu daca in urma unei consultatii la dv, pot afla ce tip de operatie imi este indicata ( clasic sau laparoscopic, posterior sau anterior , si in f de asta, ce tip de plasa, etc), pentru a sti ce costuri presupune acest lucru ( veniturile mele sunt destul de limitate) sa pot sti ce am de facut pe mai departe.Sanatate va doresc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Teo – cel mai bine ar fi sa cereti aceste amanunte colegei care se ocupa de pacientii mei. O puteti gasi apeland callcenterul Sanador la nr de telefon scurt afisat la rubrica de contact. Ea va va da ajuta inclusiv cu o eventuala programare, tipul exact de interventie adecvat ptr dvs urmand a fi stabilit cu ocazia consultului direct.

  158. Balint Deritei says:

    Buna seara ! Am o hernie inghinala pe dreapata care in urma consultului am inteles ca necesita o interventie chirurgicala ,medicul mi-a recomandat operatia;laparoscopica Am o intrebare desi spitalul este de stat,sunt asigurat mi sa spus ca plasa 3d este 200 euro si aparatul de unica folosinta cu care lucreaza este 600 euro e normala aceasta suma de 800 euro la un angajat asigurat sau casa de asigurari deconteaza doar operatia clasica cum mi sa spus?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Deritei: nu mai lucrez de ceva ani in sistemul de stat si nu as vrea sa ma pronunt in necunostinta de cauza; va pot spune doar ca, de ex, eu nu mai folosesc plase 3d (sunt foarte comod de montat ptr chirurg, dar au dimensiuni prestabilite si mi se pare ca nu se pliaza perfect ptr toti pacientii) ci o plasa uzuala, dar de calitate ireprosabila, care costa max 100 de euro si la spitalul privat unde lucrez aplicatorul de clipuri de unica intrebuintare costa aprox 400 de euro (500 in varianta maximala). Orientativ, gasiti ceva date la capitolul promotii.

  159. Carmen says:

    buna ziua,

    imi puteti spune va rog, care este cea mai buna plasa pentru hernia inghinala si de unde pot sa o cumpar?
    multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: plasa de polipropilena monofilament cu ochiuri rare (light). Nu va pot da insa date despre procurarea ei.

  160. Fulger catalin says:

    Buna ziua .In urma cu o luna am fost operat de hernie inghinala dreapta cu plasa .Acum a apărut o umflatura in josul operației efort nu am făcut am cărat maxim 3 4 kg se poate face o recidiva ast ras va rog vă mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Catalin: poate fi o recidiva, dar mai degraba este un serom/ hematom, care se va resorbi spontan; trebuie insa sa mergeti ptr control la cel care v-a operat.

  161. Morar Cristian says:

    Domnule doctor cu permisiunea dumneavoastră as avea și eu o întrebare referitor la hernia ombilicala operata. Am fost operat acum 2 ani. De atunci și pana acum deși hernia a fost deasupra buricului durerea mea este localizata în partea dreapta a ombilicului. Medicul chirurg care m-a operat mia spus ca este datorita greutății durerea( am 1.85 înălțime și 98 de kg). Buricul și partea dreapta s-au umflat și este dureros la atingere. Am dureri ce le pot descrie ca și arsuri și înțepături puternice ca de multe ori nu pot dormi. Precizez ca am plasa așezată după cum spune domnul doctor în jurul buricului sub forma unui pantalon iar hernia mea a fost deasupra buricului și avea cam 2-3 cm. Ce ma sfătuiți va rog, sa mai caut și o alta părere sau sa aștept sa treacă, deși șincer nu știu dacă mai pot suporta încă 2 ani. Mulțumesc pentru înțelegere și răbdare.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: daca buricul este umflat, este foarte posibil sa fie o recidiva; cu atat mai mult cu cat aveti si dureri locale, ar fi corect sa fiti reexaminat de chirurgul dvs sau de catre un alt chirurg. Puteti face si o eco de parti moi, dar examenul direct are cea mai mare valoare. Nu amanati!

  162. Mitica says:

    Buna ziua, sunt operat de hernie inghinala stg de aprox 9 luni …ca si greutate maxima, cat am voie sa fac efort ? Va multumesc , cu stima

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mitica: din punctul de vedere al operatiei de hernie, NU mai aveti restrictii la efort dupa 9 luni.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: nu; interventia se adreseaza doar defectului parietal ombilical; daca diastazisul este foarte mare, si numai in anumite conditii, se pot apropia muschii pe limia mediana cu un fir, eventual protezat d eo plasa, in acelasi timp operator, dar revenirea la aspectul initial, oricum destul de improbabila, va tine mai mult de dvs si de muuuultele exercitii fizice speciale pe care va trebui sa le faceti.

  163. Lascu Maria says:

    Buna ziua
    In urma cu o luna am facut o operatie pentru eventratie sub ombilic si hernie deasupra ombilicului, in urma careia mi s-a aplicat plasa. Totul a decurs normal pana in ziua a 5 cand am inceput sa fac febra si am fost tratata cu antibiotic. Dupa terminarea antibioticului iarasi am inceput sa fac febra de 39. Am fost internata din nou si mi s-au administrat alte antibiotice. Dupa o saptamana m-a externat cu antibiotic acasa si iarasi am inceput sa fac febra de 38. Ce este de facut?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: trebuie vazut daca febra are o alta sursa sau e legata de interventie (daca nu aveti, de ex, un serom in jurul plasei). Acest lucru trebuie constatat de catre chirurgul dvs, prin control direct, eventual ecografie de parti moi etc.

  164. Maria says:

    Stimate domnule doctor va rog sa mă ajutați cu un răspuns. Mama mea a fost operata anul trecut în mai de colecist și i s-a pus plasa de reconstrucție. În noiembrie anul trecut a fost operata de hernie hiatala.In decembrie a făcut tetrapareza.Din noiembrie și până anul acesta în iunie ultima operație a tot supurat. În iunie anul acesta a fost operata pentru a o se scoate firele care nu s-au topit de la intervenția din noiembrie.Una dintre incizii s-a închis dar medicul a deschis -o din nou azi spunând ca s-au putea sa fie complicații de la plasă. Este posibil ca după mai bine de un an sa apară astfel de complicații? Mama nu are dureri decât atunci când o panseaza. Vă mulțumesc anticipat!Aștept răspunsul dvs. Cu respect, Maria

  165. Marius Mircea says:

    Buna ziua domnule doctor am si eu o problema si va cer un sfat.
    Acum cca 2 ani am fost operat de hernie inghinala stanga. operatia a decurs foarte bine numai ca dupa 8 luni de la operatie mi-a aparut un abces cutanat furuncul si furuncul antracoid va scriu denumirea asa cum mi-a fost scrisa de doctora de familie pe biletul de trimitere am fost la dl dr. chirurg care ma operat , iar dansul ma incizat pe loc cam in martie anul trecut 2016 , de atunci 3-4 luni am tot facut drumul la spital si la dl dr. chirurg insa fara vreun rezultat rana nu se inchide iar mai mult am capatat stafilococul auriu depistat la un ex bacteriologic din martie anul acesta 2017.Problema mea este ca de acest stafilococ nu scap cu nici un antibiotic am luat f.f multe antibiotice ex: cifran, zinat, am facut injectabil sulcefat 1000mg injectabil cefaperazona 10 fl a 2 grame,
    fara nici un rezultat imi supureaza in continuare de la incizie cam de un an si jumatate ,am fost anul acesta in septembrie la un cabinet de chirurgie particular si mi-a zis ca imi supureza pt. ca mi sa infectat plasa pusa acum cca 2 ani si 3 luni si ca trebuie scoasa dar este o operatie complicata pt ca nu se stie cum a fost pusa si nu se stie in ce stare mai este.
    Intrebarea mea este nu pot scapa de stafilococul auriu si de supuratie decat daca mi se scoate plasa.Mierea de Manuka este buna la ceva !
    Va multumesc frumos anticipat si astept raspunsul dv. dl doctor cu interes.
    Cu deosebit respect, Marius.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: prezenta supuratiei cronice impune extirparea protezei infectate si reamplasare uneia noi prin abord diferit (adica se extirpa plasa infectata prin abord anterior, clasic, si se monteaza plasa noua prin abord posterior, laparoscopic).

  166. Crina says:

    Acum doua luni am suferit o operatie de eventratie abdominala cu plasa gigant. Plaga inca are un loc pe unde supureaza, iar cand nu curge lichid, acesta se strange in interior si ma doare ingrozitor.in tot acest timp, cat acel lichid se colecteaza in interior, pe langa dureriile abdominale, am frisoane, stari de voma, dureri ingrozitoare de cap… Am inteles ca corpul meu nu tolereaza inca plasa…mai nou, a inceput sa ma doara toata burta, indiferent daca curge sau nu acel lichid… Ce e de facut? Se poate schimba plasa? Din alt material mai bun? Ce ma sfatuiti?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Crina: supuratia cronica a unei plase chirurgicale este o problema cu multiple conotatii, care din pacate nu poate fi apreciata corect de la distanta; daca procesul supurativ nu cedeaza la tratament conservator, trebuie luata in discutie extragerea plasei infectate; aceasta poate fi inlocuita alegand un alt abord/ alt sediu ptr noua proteza.

  167. Simona Florentina says:

    Buna seara , domnule doctor. Acum 2 luni am suferit o eventratie abdominala cu montare de plasa. Mentionez ca totul s a intamplat dupa ce in luna octombrie 2016 am fost operata de colecist , iar in decembrie am facut prima eventratie clasica fara montare de plasa. Acum la 2 luni de la operatie nu mai am asa dureri dar la una din incizii ( daca zic bine) sau unul din locurile unde a fost prinsă plasa , nu prea ma pricep, a inceput sa supureze. Este normal ? Nu fac febra si nici nu ma doare mai tare ca deobicei. Nu prea vreau să mai intru in legatura cu chirurgul care m ă operat de fiecare data, deoarece la 3 saptamani dupa operatie a trebuit să ma duc la munca ( atat am avut CM) am stat o saptamana si am sunat-o si i am zis ca ma doare foarte tare nu pot sta la serviciu si mi a zis sa nu ma simt jignita dar crede ca am alergie la serviciu.multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: trebuie sa mergeti la medicul care v-a operat ptr a va consulta direct. Stie exact ce tip de fire a folosit, unde a amplasat plasa etc.

  168. Cecilia Pop says:

    Buna ziua! As dori sa stiu, informativ daca se poate, care ar fi costurile unei operatii de haernie ombilicala cu abord laparoscopic, inclusiv costul unei plase de calitate si al spitalizarii. Doresc sa ma programez si as mai dori sa stiu daca ajuta cu ceva faptul ca sunt asigurata CASMB si am o trimitere. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cecilia: strict ptr hernia ombilicala de dimensiuni relativ mici exista un procedeu mult mai putin invaziv, mai bine tolerat si mai ieftin decat cura laparoscopica; din pacate, nu se poate aplica la hernii mai mari de 3cm diametru (diametrul defectului si NU al sacului herniar, care poate fi mult mai mare). Prin urmare, mi se pare mult mai corect sa fiti mai intai examinata, sa vi se ofere toate optiunile posibile si apoi costurile corespunzatoare procedeului considerat optim ptr dvs. Orientativ, preturile sunt afisate la rubrica de promotii. Ptr abordul de care vorbeam, se foloseste o plasa speciala, al carei cost suplimentar variaza in functie de mai multi factori (dimensiuni, materiale etc) intre 500 – 1200 lei, cu aproximatie.

  169. Nyko says:

    Dl doctor,in aprilie 2016 m-i s-a efectuat o interventie chirurgicala prin abord laparoscopic .Intraperitoneal s-au constatat aderente omento-parietale,un defect de eventratie mediana supra si subombilicala de 3/3 cm.S-a realizat visceroliza si montarea unei plase dublu fatetate de 15/15 cm intraperitoneal,fixata cu fire separate de BIOPRO 0.Mentionez ca in noiembrie 2012 am nascut prin cezariana,incizia fiind de la buric in partea de jos a abdomenului.
    Am dureri ca si cand plasa se agata de muschi si ramane intepenita…Am mers la medicul curant de cateva ori insa ,medicul imi spune ca nu am de ce sa am dureri deoarece abdomenul prezinta foarte bine si ca este posibil ca firele cu care este prinsa plasa sa lezeze nervisori din zona..Durerile sunt instantanee,fie la efort, fie cand stau in pat,cand tusesc,cand stranut, uneori in timpul scaunelor,sau cand ma ridic de pe scaun.Imi este frica sa ma mai misc din cauza durerii .Ce anume m-i se intampla si care ar putea fi motivul?Sunt sigura ca durerile sunt cauzate de plasa pt ca durerea si intepaturile le simt in muschii abdomenului in apropierea cicatricilor externe .CU RESPECT!!!
    ASTEPT RASPUNSUL DVS.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nyko: tocmai asta va spunea si medicul dvs – durerile au legatura cu firele cu care plasa este ancorata la perete. Tinand cont de intervalul scurs de la interventie, ar trebui sa fortati putin exercitiile fizice, cu acordul medicului dvs – plasa nu se va rupe, dar modificarea tonusului musculaturii si marirea volumului masei musculare pot modifica in bine durerile cronice.

  170. LUMI BALANESCU says:

    buna seara,

    Domnule Doctor, in urma cu doua luni am suferit o interventie chirurgicala avind o eventratie de 9cm, m-i s-a pus plasa …totul ok dar si acum am punga de drena pt ca nu se opreste drenarea limfei. La 24 ore este un drenaj de 75-100ml.am facut tratament cu antiinflamator 10 zile , am facut analize ..nu este infectie dar nu stiu cum sa fac da termin cu acest drenaj.
    Ce parere aveti ??? nu stiu ce sa mai fac.Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lumi: din pacate nu am cum aprecia situatia dvs, nestiind cum a fost montata plasa (pe muschi, in teaca lui, sub muschi etc), daca au fost necesare disectii suplimentare, cu ce fire a facut suturile etc; singurul in masura sa va ajute cu sfaturi corecte este chirurgul dvs, care cunoaste toate aceste amanunte.

  171. Ciolac Ionut Paul says:

    Acum 2 ani am facut operatie de hernie ombilicala fara plasa Operația in sine a decurs foarte Bn dar dupa un timp sa rupt in partea cealaltă si as dorii sa fac alta operatie cu plasa

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ionut: mi.e putin neclar ce inseamna „s-a rupt in partea cealalta”, pt ca hernia ombilicala se produce pe linia mediana a corpului?! De fapt, intrebarea dvs concreta era …?

  172. Radu Mihaela says:

    Buna seara
    Domnule doctor am si eu o problema:
    In 2010 am fost operata (fara plasa aplicata) de hernie hiatala prin rostogolire si m s-a indepartat si bila deoarece era plina de pietre, operatia si recuperarea a decurs normal..
    Acum de de ceva timp mi-a aparut o ,,mare,,umflatura in partea superioara dreapta si am dureri dupa masa..
    In urma ecografiei si CT-ului am o hernie adominala si trebuie pusa plasa si as vrea sa stiu daca aceasta operatie se poate efectua laparoscop,(am inaltimea de 165 cm si 92 kg) unde ma pot adresa pentru o operatie decontata de CASMB eu fiind pensionara si ținând cont ca eu am fost operata la Spitalul Colentina de un MARE OM care din pacate acum nu mai este din 2011, DOMNUL DOCTOR SIMION..
    Multumesc..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIhaela: probabil ca este o eventratie; ptr a aprecia daca se preteaza abordului laparoscopic sau nu, aveti nevoie de un consult chirurgical direct. Interventii decontate de CASMB se pot efectua in orice spital de stat din Romania.

  173. Gabriel Manole says:

    Buna seara! M-am operat de hernie ombilicala acum o luna si 3-4 zile, hernia avea 1-1.5 cm iar pentru aceasta s-a folosit plasa. Nu am depus efort major in aceasta perioada, cum ar fi ridicat greutati. In aceasta perioada au intervenit 2 acte sexuale, unul la 2 saptamani si al doilea la 3 saptamani de la operatie, inaea nnu am simtit nimic ingrijorator dupa. Acum am racit si am tusit mult in ultimele zile, dar la fel, nu am simtit nimic, ci doar cand apas cu degetul mai tare deasupra buricului simt o oarece durere, dar nu una puternica. Poate fi doar o simpla zona inca sensibila dupa operatie, avand in vedere ca e mai mult ca o jena? De unde mi-as putea da seama daca operatia a cedat sau nu? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      GAbriel: da, poate fi o simpla tensionare a firelor de sutura. Ptr dgn unei recidive se poate face o ecografie d eparti moi, dar ptr certitudine trebuie sa mergeti la control la chirurgul dvs.

  174. Hirtopanu Marius says:

    Buna ziua am 35 de ani si am fost operat acum 2 ani de ruptura de splina la urgența,după un an am facut o eventratie,am fost operat din nou si mi sa pus plasa,dupa alte 6 luni am ajuns iar la urgenta cu ocluzie intestinala,după toate acestea abdomenul meu arata ca dupa razboi,porțiunea unde am plasă e mai umflată decat restul abdomenului,sa nu mai spun cat e de umflat dupa ce mananc la pranz de exemplu,acolo mușchiul nu se mai simte,efectiv e gaură,am mai fost la controale si mi sa spus sa fac exercitii să intaresc peretele abdominal,e posibil sa se mai așeze mușchiul sau sunt doar sperante desarte,eventual o alta operatie?Vă mulțumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: daca stratul muscular lipseste complet intr-o portiune a abdomenului, el nu se va reface spontan niciodata. De aceea, toate procedeele moderne de reparare a peretelui abdominal, fie ele clasice sau laparoscopice, incearca sa reconstituie cat mai bine stratul muscular, intarit desigur cu o plasa. Totusi, portiunea protezata ar trebui sa bombeze mai putin decat musculatura „libera” – poate ca ar trebui sa mergeti la un consult chirurgical direct ptr a elimina suspiciunea unei noi recidive locale.

  175. Hirtopanu Marius says:

    Mulțumesc pentru raspuns dar vreau sa precizez ca ultima operație de ocluzie am avut o pe 1iulie 2017 si de atunci am fost de 4 ori la control la un domn chirurg(palpare si ecograf)si mi sa spus că sunt in regula doar ca e inestetic si sa fac putin sport(abdomene)pentru întărirea peretelui abdominal.Pe 16 aprilie am programare la CT pentru ca as vrea sa acopăr cicatricile cu un tatuaj și să vedem dacă totul e in regula pentru ca nu asi vrea ulterior sa ajung iar pe masa de operatie,cred ca ar trebui să mă obisnuiesc cu noul meu aspect,sănătatea conteaza pana la urma desi ma gândeam ca daca am plasă nu voi avea probleme,dar asta e.Va multumesc mult

  176. Zbantu says:

    Domnule doctor am si eu o intrebare la dumneavoastra este normal ca dupa 4 luni de la operație de fiere sa am tot dureri mentionez ca tin regimu desi am iesit din spital cu 77kg acuma am 85kg va rog daca se poate sa ma lamuriti dumneavoastra multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Zbantu: poate ca nu afectiunea veziculara era cauza durerilor; in acest caz, colecistectomia nu avea cum s ale amelioreze; in cazul in care durerile au aparut strict dupa colecistectomie, ar fi cazul sa va adresati chirurgului dvs.

  177. SALADIN says:

    Buna ziua, am 56 de ani si posed de mult timp (15 ani) o hernie inghinalo-scrotala stanga.Nu mi-a creat probleme deosebite doar mici dureri si disconfort.Muncesc mult in pozitia sezut pe scaun fiind economist de profesie si ma cam preseaza si imi creeaza un disconfort.In pozitie verticala coboara in scrot dar in pozitie orizontala se retrage in abdomen, partial, dar nu ma deranjeaza prea tare.Partea estetica este si ea o problema.Operatia nu ar fi o problema(prefer laparoscopic cu plasa de cea mai buna calitate) in ceea ce privesc aspectele legate de repaus, inactivitate si nici de cost.Este oare obligatorie operatia avand in vedere ca nu ma deranjeaza prea tare, urmarile operatiei nu pot fi cu aceleasi aspecte dupa? Am in proiect constructia unei case si ma intereseaza si aspectul efortului ce urmeaza sa-l depun.Va rog sa ma indrumati ce ar fi mai bine sa fac? Mii de multumiri anticipate!.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Saladin: nu aveti alsa solutie corecta si definitiva decat tratamentul chirurgical. Nu plecati cu idei preconcepute – daca hernia este voluminoasa si mai ales daca a distrus in totalitate peretele posterior al fosei inghinale, s-ar putea ca beneficiile abordului clasic sa fie mai mari decat in cazul abordului laparoscopic. Asta va va explica chirurgul dvs in momentul examenului direct.

  178. SALADIN says:

    SALADIN a spus pe 14 Martie 2018 la 7:30 AM
    Buna ziua, am 56 de ani si posed de mult timp (15 ani) o hernie inghinalo-scrotala stanga.Nu mi-a creat probleme deosebite doar mici dureri si disconfort.Muncesc mult in pozitia sezut pe scaun fiind economist de profesie si ma cam preseaza si imi creeaza un disconfort.In pozitie verticala coboara in scrot dar in pozitie orizontala se retrage in abdomen, partial, dar nu ma deranjeaza prea tare.Partea estetica este si ea o problema.Operatia nu ar fi o problema(prefer laparoscopic cu plasa de cea mai buna calitate) in ceea ce privesc aspectele legate de repaus, inactivitate si nici de cost.Este oare obligatorie operatia avand in vedere ca nu ma deranjeaza prea tare, urmarile operatiei nu pot fi cu aceleasi aspecte dupa? Am in proiect constructia unei case si ma intereseaza si aspectul efortului ce urmeaza sa-l depun.Va rog sa ma indrumati ce ar fi mai bine sa fac? Mii de multumiri anticipate!.

    Dr. Teodor Buliga a spus pe 23 Martie 2018 la 7:20 PM
    Saladin: nu aveti alsa solutie corecta si definitiva decat tratamentul chirurgical. Nu plecati cu idei preconcepute – daca hernia este voluminoasa si mai ales daca a distrus in totalitate peretele posterior al fosei inghinale, s-ar putea ca beneficiile abordului clasic sa fie mai mari decat in cazul abordului laparoscopic. Asta va va explica chirurgul dvs in momentul examenului direct.

    Va multumesc pentru raspuns, doresc sa ma conformez indicatiilor si sfaturilor dumneavoastra, nu am insa un chirurg in zona Botosani,Iasi sau Suceava, ma puteti ajuta cu un medic in acest sens, eu sunt din Botosani, va multumesc.

  179. Gheorghe says:

    Buna ziua,am fost operat acum trei ani de hernie abdominala, mi sa pus și plasa,de aproximativ o săptămâna simt o durere ușoara la locul operației.poate sa fie ceva în neregula sau e normal sa mai am dureri după atâta timp,menționez ca nu se vede nimic ma refer umflatura..mulțumesc anticipat pentru răspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gheorghe: la 3 ani dupa interventie, durerile nu au de a face neaparat cu interventia in sine. Mergeti ptr control la medicul dvs curant, ptr a elimina o eventuala recidiva locala.

  180. Gheorghe says:

    Buna ziua d-le doctor, Am fost operat acum 6 săptămîni de hernie inghinala stinga,am venit in Italia unde am un serviciu unde necesita un pic de effort fizic (de ridicat)dar încă nu am inceput,nu ma doare nimica numai ca unde sa facut intervenția e un pic dura,as vrea sa stiu daca pot începe din nou serviciul?Am fost la un control aici în italia acum doua zile e si au spus ca e ok.Dumneavoastră ce parere aveti va multumesc frumos.

  181. Mario says:

    Buna ziua domnule doctor,
    Urmeaza sa ma operez de hernie inghinala dreapta si as dori sa ma lamuriti in in doua aspecte:
    1. Care este opinia dvs. despre plasele 100% resorbabile.
    2. Ce varianta sa aleg operatia clasica sau laparoscopica ?
    Din cate am inteles exista un procent de peste 10% din pacientii operati cu plasa care acuza dureri cronice la 10 – 12 luni
    de la operatie iar interventia de scoatere a plasei este foarte dificila daca a fost montata laparoscopic. In cazul operatiei
    clasice va fi la fel de dificil scoaterea plasei?
    Multumesc si sper sa ma ajutatati sa iau cea mai buna decizie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MArio: 1. Nu au aplicabilitate in cazul dvs. 2. NU am date ptr a aprecia acest lucru, decizia se ia in functie de criterii pe care nu le cunosc. 3. Procentul mentionat este cu desavarsire FALS, atat ptr abord clasic, cat si ptr abord laparoscopic. Absolut rarisim, de regula numai in cazul infectarii plasei, este necesara extragerea ei.

  182. Toby says:

    Buna ziua! Am fost operat nu laparoscopic, acum vre-o 10 cu hernie i ghinala pe stanga, mentionez ca nu era vizibila numai dureri de intepaturi si medichul a spus ca trebuie sa deschida sa vada ce ma inteapa! Organizarea a mers foarte prost la operatie, a fost in Cluj! M-am operat fara nici o analiza, m-au scapat pe scari dupa injectia aia, am fost tot albastru

  183. Toby says:

    Nu am fost de acord cu anestezie locala, si meficu nu a vorbit nimica asistenta mi-a spus ca ceva crepatura fisura nu a fost rupt! Dupa catva ani a reaparut intepaturile fava repauz, trecea cateva luni, an iar dar e tot mai sensibil! Am fost la medic la altul su mi-a spus ca am varicocelu de care stiam de un secolsi ca am o hernie dar forma mai rara si ca ttebuie plasa si face laparoscopic si im rezolva si varicocelu!

  184. Toby says:

    Intrebarea mea este ca dupa operatie intepaturie o sa dispara dupa cateva saptamani? Si cu varicocelu daca e mic sansele sunt mari sa am complicatii cu testicolu stang? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Toby: nu pot contrazice de la distanta un coleg care v-a examinat deja direct; simptomele vor disparea numai daca sunt date intr-adevar de o recidiva a herniei; varicocelul de grad mic este in general asimptomatic.

  185. Fercu says:

    Buna ziua.Sora mea s-a operat de hernie abdominala cu plasa în 27 august 2018 și acum la o luna tot supureaza, se elimina un lichid .Întrebarea mea este dacă este normal așa ceva.Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Fercu: nu, evident ca nu; dar uneori eliminarea de secretii de la nivelul plagii nu are neaparat o semnificatie nefavorabila pe termen lung (adica se va vindeca fara probleme pana la urma); singurul in masura sa aprecieze asta este chirurgul curant.

  186. Elena Dan says:

    Buna ziua, am facut si eu o operatie de eventratie,am fost in stare foarte grava si operatia a durat vreo 4 ore. Doar ca mi s-a extirpat si ombilicul. Vreau sa va spun ca au trecut deja 9 ani si eu tot nu simt ca acea parte a abdomenului este a mea. Chiar atunci cand simt mancarimi si ma scarpin parca scarpin un corp strain,nu simt nimic in regiunea aceea.Nu pot spune ca ma simt rau dar am cam luat in greutate odata cu varsta si cu toate eforturile mele nu mai pot scapa de kg. in plus.Dureri simt mai ales pe partile laterale si sus langa stomac,plus ca in timpul dusurilor mai reci vara simt cum se contracta plasa.Deci intrebarea mea este de ce nu pot simti acea parte a abdomenului ca fiind a mea. Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: cu siguranta, plasa nu se contracta nici daca ati reusi sa o congelati; este posibil ca sensibilitatea sa fie afectata postoperator, dar asta nu inseamna ca este neaparat o problema.

  187. Daniel says:

    Buna ziua, recent m-am operat de hernie inghinala, metoda laparoscopica. Dupa operatie am observat ca testicolele nu mai stau la acelasi nivel. Dupa unele cercetari pe internet am aflat motivul care mai tarziu mi-a si fost confirmat de medicul chirurg care m-a operat: Muschiul cremaster a fost taiat. Medicul a spus ca aceasta nu e o problema pt. ca nu am nevoie de acest muschi dar eu abia mai pot sa merg drept de atunci intrucat miscarea coapsei cauzeaza ca acest testicol sa se miste excesiv producand o senzatie neplacuta, uneori chiar o usoara durere precum si o stare insuportabila de voma. Intrebarile mele sunt: este taierea muschiului crematic un procedeu acceptabil acum in anul 2018? S-ar mai putea face ceva pentru a se putea recupera acest muschi (reconstruire, coasere etc)?
    Simt intr-un fel ca viata mea s-a terminat datorita acestui lucru (am 46 ani).
    Va multumesc mult pentru eventualul raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      DAniel: in abordul laparoscopic, muschiul cremaster NU SE TAIE. Este insa perfect adevarat ca el se extirpa in cvasitotalitate in procedeul clasic, fara absolut nicio consecinta ptr pacient.

  188. LIVIU BURLAN says:

    Buna ziua domnul doctor. am focut o operatie de hernie ombilicala mare 5-7 cm cu coaserea buricului. Acum la trei saptamani [nu s a vindecat in totalitate operatia]in dreptul buricului a aparut o mica umflatura ca o basica.Poate fi doar o umflatura din cauzafaptului ca nu sa vindecat inca locul. Va multumesc.

  189. Lilika says:

    Bună ziua ,am și eu o problema și nu știu Cum sa o rezolv.în urma cu 10 luni m-am operat de hernie inghinala cu plasa dar am inca dureri ,simt ca se umfla ceva și face presiune pe operație de nu pot merge chiar și noaptea mă doare .am făcut un echografia de părți moi și mi-a spus ca s-ar putea sa am granulom de fir .as vrea sa știu Cum se rezolva. Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lilika: daca este intr-adevar granulom, trebuie extirpat chirurgical; trebuie insa exclusa o recidiva locala. Va sfatuiesc sa apelati la chirurgul dvs ptr un control direct.

  190. Daniel says:

    Buna ziua domnule doctor.La o intrebare anterioara mi-ati raspuns:”In abordul laparoscopic, muschiul cremaster NU SE TAIE. Este insa perfect adevarat ca el se extirpa in cvasitotalitate in procedeul clasic, fara absolut nicio consecinta ptr pacient.” si va multumesc pt. acest raspuns. Totusi mie din nefericire mi-a fost taiat acest muschi, chirurgul insusi mi-a confirmat acest lucru (a fost abord laparoscopic).Rezultatul este dezastruos:Ptoză unilaterală cu o diferență de 5 cm intre cele doua testicole.Intrebarea este: Ar fi posibil printr-o noua operatie deschisa sa fie fixat capatul cremasterului de osul pubic (ca in metoda Shouldice) pentru a ridica testicolul inapoi ori este prea tarziu pt. aceasta? Operatia de hernie a fost facuta pe 31 august 2018.
    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniel: nu intru in amanunte de anatomie locala – sunt subtilitati chiar si pentru medici – dar muschiul cremaster se afla in totalitate IN AFARA planului in care se intervine pin abordul laparoscopic al herniei inghinale, fie el TAPP sau TEP. Este ca un cilindru care inconjoara complet funiculul spermatic, Asadar, daca abordul a fost pur laparoscopic si nu au fost alte evenimente, chirurgul dvs NU AVEA CUM sa va sectioneze complet cremasterul, ptr simplul motiv ca nu avea cum sa ajunga la el! Nici macar teoretic, accidental – nu poti sectiona un cilindru, fara a taia si ce se afla in interior. Or, ati fi simtit imediat asta. Pe de alta parte, ridicarea testiculului prin plicaturarea/ fixarea cremasterului la pube se poate face oricand, prin abord clasic. Nu vad insa utilitatea, normal testiculele nefiind situate la acelasi nivel.

  191. CRISTINA says:

    Buna ziua. Acum 2 saptamani am fost operata de hernie inghinala pe partea dreapta.
    La operatie simt o umflatura, ca un nodul tare. E normal? Nu ma doare.

  192. marinescu lucretia says:

    Buna ziua,am si eu o problema cu mama mea ,anul trecut am martie a fost operata de eventratie ,punand si plasa ,avand anainte mai multe operatii, a trebuit sa ai puna,dar dupa 4 luni are o durere unde a fost eventratia,si de acolo merge spre coaste, mai ales cand sta an fund ,noaptea nu are nimic,a fost anapoi la chirurg nu a vazut nimic, dar durerea persista.Se topesc firele anauntru anca si dor asa tare,nu gasim nici un raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lucretia: nu pot sa.mi dau cu parerea de la distanta, cu atat mai mult asupra unei situatii examinate de catre un coleg prin consult direct. Imi pare rau.

  193. Cristina Dinculescu says:

    Bună ziua,domnule doctor Teodor Buliga.Mă numesc Cristina Dinculescu,am 42de ani și sunt din Craiova.În urmă cu 15 ani am suferit o intervenție chirurgicală de urgență pentru ruptură de chist ovarian,am făcut hemoperitoneu și mi-a fost extirpat și apendicele.În anul 2014 mi s-a pus diagnosticul de polifibromatoză uterină.
    Am hotărât la vremea respectivă să urmez cu strictețe tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist.După 3ani au apărut și complicațiile:fibroamele au început să crească în volum și îmi apăsau pe vezică și pe vertebrele din zona lombară punându-mă în situația de a avea dureri cumplite la mers,am urmat de două ori tratamente medicamentoase prescrise de medicul neurolog.În anul 2017 m-am operat de fibroame uterine,cel mare având 10 centimetri.La aproximativ 2 luni de la operație am făcut primul granulom de fir și m-am întors la medicul care m-a operat,acesta spunându-mi că sunt persoane care fac granulom și la 15 ani de la o intervenție chirurgicală.
    Menționez că ațele chirurgicale mi s-au scos la 21 de zile adică târziu din punctul meu de vedere.Am stat cu granuloame de fir 10 luni de zile,timp în care am consultat și alți chirurgi deoarece chirurgul care m-a operat m-a refuzat să mă redeschidă spunându-mi că el niciodată nu a recurs la această metodă și că nu este sub nici o formă de acord să facă așa ceva.După 10 luni de chin fizic(am fost chiuretată pe viu cam 2 luni și jumătate pentru „pescuitul” ațelor)cât mai ales psihic,am apelat la un alt medic chirurg să rezolv complicația.Am fost redeschidă pe aceiași tăietură pentru extragerea acelor ațe de sutură.Plaga chirurgicală este de aprox.10cm pe linie verticală de sub ombilic până deasupra simfizei pubiene.Între timp am acumulat grăsime pe abdomen și am făcut efort fizic susținut la locul de muncă după 5săptămâni de la operație.În urmă cu 4 zile,la o investigație ecografică,domnul profesor
    gastroenterolog mi-a descoperit o eventrație spunându-mi că nu pot să stau așa și că am nevoie de o plasă.Având în vedere istoricul medical,vă întreb pe dumneavoastră dacă există posibilitatea de a face din nou complicații în urma montării unei plase și anume este posibil să fac iarăși granulom de fir și dacă există un material non-alergenic din care este confecționată plasa.Psihic sunt demoralizată și cu multe semne de întrebare dacă să mă operez sau nu.
    Sincer,aș opta pentru abord laparoscopic dar nu știu dacă se pliază pe un peritoneu ca al meu cu multe aderențe. Vă doresc multă sănătate și putere de muncă!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: 1. intervalul de extragere a firelor de sutura de la tegument nu influenteaza in niciun fel formarea de granuloame de fir, acestea fiind produse de firele cu care s-a suturat peretele muscular. Adica sunt mai profunde. Montarea plasei se va face ideal intraperitoneal. Materialul din care este confectionata este de regula hipoalergenic. Firele cu care se monteaza NU dau granuloame. Teoretic (si practic, in majoritatea cazurilor), se poate monta laparoscopic sau prin abord mixt, dar reusita depinde de constatarile intraoperatorii (aderente etc). Ptr o apreciere corecta, este nevoie si de un examen fizic direct.

  194. Daniel B. says:

    Buna ziua d-le doctor,
    Respecte pentru tot ceea ce faceți și îndrumări.
    Trecând peste introducere și aprecieri , doresc sa vă supun atenția pentru cazul de hernie inghinala pentru mama mea in vârstă de 70 ani care suferă de cca 6 ani de aceasta afecțiune și care creste in fiecare an, motiv pentru care am inceput sa ne alarmăm.durerile din ultimă perioada sunt tot mai acute, zilnic și sunt combătute cu doreta și vimovo. Dorim să știm dacă ar fi utilă o intervenție chirurgicală cat mai rapida dat fiind că există aferente și aspectul estetic mărit (cap de copil)și dacă da abordarea clasica sau laparoscopică?
    Care tip de plasa ar fi cel mai bun și ce ne recomandați?
    Menționez că mama este obeza, are peste 120, are diabet și tensiune iar intervențiile chirurgicale anterioare in urma cu 8 ani au fost dureroase și cu vindecare greoaie (histerectomie)
    Am citit că în abordarea clasica se folosește plasa de polipropilena . Nu știu câtă eficacitate are și care e gradul de recidivă.
    Oare ptr un pacient obez și cu antecedente in operațiile anterioare suferite (dificultate de vindecare) ar fi mai benefica laparoscopică ?
    Ce tip de plasa, model, indicativ, serie și din ce structura este acest tip de plasa in abordarea laparoscopica . Se poate da un nume de furnizor ? De unde se pot achiziționa ? Și câte ar fi costul unei astfel de plase in intervenția laparo?
    Capsele cu care se prinde plasa la abordarea laparo nu crează disconfort ulterior ?deși plasa are alta structură și e mai eficienta. Oare plasa inserata in abordarea clasica ar fi mai benefica.
    Menționez că nu facem rabat de costurile oricărei plase, insa doresc sa fiu care ar fi cea mai buna și eficientă în timpul de abordare chirurgicală care s-ar potrivi pe profilul pacientei descrise mai sus .
    Mulțumesc din suflet pentru tot suportul.
    Sunteți de in real folos .
    Cu stima ,
    Daniel B.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniel: este foarte posibil ca ceea ce descrieti sa fie o eventratie dupa histerectomie si nu o simpla hernie inghinala; ptr a aprecia corect asta, aveti nevoie de un consult chirurgical direct. Beneficiile unui procedeu sau ale altuia se discuta numai dupa ce chirurgul vede dimensiunile defectului, localizarea, anatomia locala, ce organ herniaza, daca pacientul sufera si de alte boli severe, care pot influenta anestezia etc. Nu sunt asadar suficiente date ptr a va oferi un raspuns corect. Ca idee, plasa ptr eventratie si cea ptr o hernie inghinala, fie aceasta din urma operata laparoscopic, pot fi complet diferite. De aceea, ptr a va oferi toate amanuntele cerute, fie veniti la sanador sa o consult pe mama dvs, fie va adresati unui alt chirurg, dar examenul clinic direct este obligatoriu.

  195. Tina says:

    Bună ziua!Soțul meu a fost operat de hernie in ghinala metoda clasica. A trecut o saptamana de la operație. El spune ca simte plasa,ca il jeneaza si il inteapa cand sta in sezut?Este posibil asa ceva?Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tina: da, este posibil; simptomele persista de regula 3-4 saptamani, scad mult in intensitate spre 6 saptamani.

  196. Zina says:

    Buna ziua domnul doctor, m am operat acum 4zile de hernie inghinala. Si am stranutat si ieri dar si azi,a-si vrea sa cred ca nu se intampla nimic. Operatia a fost laparascopica si cu plasa.
    Un alt lucru vreau sa mai spun are ceva ca nu am iesit cu scaunul nici azi ,adica de 2zile.

  197. Sorin Ciungu Sasu says:

    Buna ziua domnule doctor !
    Pe data de 16 Ianuarie 2024 m-am operat de hernie inghinala dreapta prin metoda laparoscopica cu montare plasa. Operatia a decurs foarte bine zic eu. Seara , dupa operatie m-am ridicat din pat , avand montata si sonda urinara. Am avut dureri suportabile doar in zona inciziilor. A doua zi am fost externat, iar durerile erau rezonabile, asemanatoare cu o febra musculara atunci cand faci exercitii de abdomen. La doua saptamani dupa operatie mi s-au scos firele, totul normal. Am facut exercitii usoare de fitnes, alergari usoare in reprize de 10-15 minute , trei zile la rand. Nu m-a durut nimic, nu am avut complicatii. Insa doctorul mi-a spus ca ar fi bine sa mai stau totusi pana la 3 luni si apoi sa reiau aceste activitati fizice mai intens. Practic tenisul de camp in timpul liber, sunt o persoana activa si prin natura job-ului. Am 50 de ani, 1.88 m si 85 kg si vreau sa stiu daca si mai ales cand pot relua activitatile fizice intense si sportive. Acum vine si indoiala mea. Atunci cand tusesc sau stranut simt o oarecare jena in zona in care cred ca este montata plasa. Nu am incercat sa mai fortez, sa mai incordez muschii abdominali. Nu se umfla nimic ca inainte de operatie . Totusi , e posibil sa fi gresit cu acele eforturi timpurii astfel incat plasa sa nu se fi fixat cum trebuie (posibil sa se fi desprins sau deplasat) ? Sau sa recidiveze hernia, sa se fi rupt din nou ceva acolo ? Sau recuperarea sa nu decurga normal ?
    Va multumesc anticipat pentru raspunsul si timpul dumneavoastra !
    C u stima,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cel mai probabil nu s.a întâmplat absolut nimic si plasa e la locul ei. Cel mai în masura sa va răspundă la intrebarile dvs este medicul curant, care știe cu ce a fixat plasa, ce procedeu a efectuat etc. Aceste amanunte variază- de ex eu le permit pacientilor mei sa facă orice efort după 4-6 săptămâni de la interventie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *