Tumorile de intestin subtire – diagnostic si tratament

Ocluzia-intestinala

Anatomia intestinului subtire
Intestinul subtire este portiunea tubului digestiv situata intre stomac si colon (intestinul gros). Are la randul sau trei portiuni distincte: duodenul, jejunul si ileonul. Duodenul este prima si cea mai scurta dintre ele. Aici isi golesc secretia ficatul (bila) si pancreasul (sucul pancreatic), completand procesul de digestie. Este situat profund in abdomen, lipit de coloana vertebrala si de pancreas. Jejunul continua duodenul pe o lungime variabila. Ocupa partea stanga a abdomenului, fara a avea un sediu bine delimitat. Avand o mare mobilitate, ansele intestinale pot patrunde in diferite orificii parietale, complicand o hernie (vezi si “Herniile peretelui abdominal”, “Eventratia” etc). Se continua fara o limita precisa cu ileonul, portiunea terminala a intestinului subtire. Ansele ileale sunt grupate de regula subombilical si in cadranul inferior drept, dar – ca si in cazul jejunului  – au o mare mobilitate. Granita dintre jejun si ileon nu este clara – se considera ca jejunul are diametru mai mare si perete mai gros (aici se absorb in buna masura nutrientii rezultati din digerarea alimentelor).

tumoare-1

Tumorile de intestin subtire
Tumorile de intestin subtire pot aparea pe oricare dintre cele trei portiuni, dar sunt mai rare pe duoden. In majoritate sunt tumori benigne: adenoame (polipi – au origine in mucoasa intestinala), fibroame (origine in tesutul conjunctiv), lipoame (origine in tesutul gras). Tumorile maligne ale intestinului subtire sunt rare – doar 1-5% dintre neoplaziile digestive. Apar in special pe ultimele doua portiuni ale acestuia. Pot proveni din mucoasa (adenocarcinoame – vezi “Cancerele tubului digestiv”), din tesutul conjunctiv (sarcoame) sau neuroendocrin (carcinoide) etc. O categorie aparte o reprezinta tumorile intestinale cu origine stromala (GIST – gastrointestinal stromal tumors), care sunt derivate din celule speciale aflate in peretele intestinal. Pentru ca GIST nu dau intotdeauna metastaze, nu toti cercetatorii le considera tumori maligne. Totusi, majoritatea le includ la neoplazii, aplicandu-le aceleasi principii de tratament.

tumoare-2

Tumorile de intestin subtire – simptome
Tumorile de intestin subtire evolueaza un timp asimptomatic. Adesea, singura lor manifestare este o anemie a carei cauza nu poate fi gasita. Anemia este provocata de sangerari repetate, produse prin ulcerarea mucoasei care acopera tumora sau chiar a tumorii propriu-zise. Durerile apar in fazele avansate ale bolii si sunt nespecifice, datorita pozitiei variabile pe care o ocupa ansele intestinale. Durerile cu origine duodenala se manifesta in portiunea superioara a abdomenului, la marginea inferioara a sternului (in “capul pieptului”) sau imediat la dreapta acestui punct, de unde si confuzia cu un ulcer, o suferinta hepatica sau biliara. Durerile din afectiunile jejunale sau ileale au o localizare imprecisa. De regula pacientii descriu dureri periombilicale (in jurul buricului), dar ele pot merge din jumatatea stanga a abdomenului (jejun) spre fosa iliaca dreapta (ileonul terminal). Tumorile ileonului terminal pot mima o apendicita. Greturile si varsaturile apar cand tumora impiedica golirea intestinului.

operatie-tumoare

Complicatii produse de tumorile de intestin subtire
Ocluzia intestinala se produce cand tumora creste suficient de mult pentru a inchide lumenul (interiorul) intestinului. In acest stadiu varsaturile sunt constante. Pacientul se alimenteaza din ce in ce mai dificil, in faze terminale nemaiputand nici macar sa bea apa. Cand tumora se ulcereaza sau rupe un vas important, apare hemoragia digestiva, nu de putine ori severa. Spre deosebire de alte portiuni ale tubului digestiv, mobilitatea excesiva a ileonului si jejunului favorizeaza producerea unei invaginatii intestinale. Invaginatia intestinala presupune ca o parte a intestinului intra in alta portiune a lui prin telescopare, fenomen favorizat de prezenta tumorii. Din cauza invaginarii, peretele intestinal plicaturat sufera, se umfla si astupa lumenul digestiv. Pentru ca asociaza o ocluzie intestinala cu o tulburare de vascularizatie a peretelui, invaginatia intestinului subtire este o afectiune severa, care beneficiaza de tratament chirurgical imediat.tumoare-intestin

tumoare

Investigatii utile pentru diagnosticarea tumorilor de intestin subtire
Analizele de sange pot evidentia anemia. Ecografia abdominala este mai putin utila pentru a vizualiza direct tumora, dar este tolerata bine de pacient si permite evidentierea eventualelor metastaze din ficat. Endoscopia digestiva superioara (EDS) exploreaza doar duodenul, neputand ajuge in ultimele doua portiuni ale intestinului subtire. Similar, colonoscopia poate explora doar ultimii centimetri ai ileonului, fiind inutila pentru restul intestinului subtire. Examenul computer tomografic (CT) vizualizeaza atat tumorile de intestin subtire (daca au dimensiuni mai mari), cat mai ales rasunetul lor general (metastaze, ocluzie etc). Inspectarea lor directa se poate face folosind enterocapsula, (video)capsula endoscopica. Aceasta include o camera de luat vederi, care “fotografiaza” interiorul intestinului subtire pe perioada cat il tranziteaza. Nu atat costurile metodei, cat mai ales ocluzia generata de tumora limiteaza mult folosirea endocapsulei.

operatie-tumoare-3
operatie-tumoare-2

Tratamentul tumorilor de intestin subtire
Tumorile mici, benigne si asimptomatice (diagnosticate intamplator cu ocazia unor investigatii de rutina), pot ramane sub monitorizare, fara tratament specific. De regula insa, tumorile de intestin subtire sunt diagnosticate in faza de complicatii, cand se impune un tratament chirurgical, clasic sau laparoscopic. In principiu, se extirpa tumora impreuna cu portiunea corespunzatoare a intestinului – enterectomie segmentara. Daca tumora este maligna (examen microscopic obligatoriu!), se rezeca o portiune de intestin mai intinsa, impreuna cu vasele sangvine si ganglionii limfatici corespunzatori. Dupa rezectie, capetele intestinului se sutureaza – entero-entero-anastomoza. Datorita unei particularitati anatomice locale, pentru a extirpa o tumora situata pe ultima portiune a ileonului poate fi necesara extirparea cecului si colonului ascendent – hemicolectomie dreapta. In cazul in care se confirma natura maligna a tumorii, un tratament oncologic specific va fi instituit.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

183 comentarii adaugate pentru articolul “Tumorile de intestin subtire – diagnostic si tratament

  1. RAMONA says:

    O INTREBARE ? NEOPLASM CECAL Pt3n2mo , LA O PERSOANA DE 77 de ani care sa operat de curand , face si citostatice , cat va trebui sa le ia ? multumesc

  2. Flaviu says:

    Buna ziua,
    Pana la urma exista vreo metoda de diagnostic in faza incipienta? Inteleg ca endoscopia si colonoscopia nu ajuta, la fel si CT abdominal. Anemia este o regula? – nu ai anemie => nu ai tumora de intestin subtire?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Flaviu: intestinul subtire se poate investiga cu endocapsula (un fel de pastila mai mare prevazuta cu o camera de luat vederi minuscula); nu, lipsa anemiei nu exclude intotdeauna o tumora de intestin subtire.

      • Maria says:

        Bună ziua, dl dr. bărbat 70 ani diagnosticat la rezultatul biopsiei cu tumora neuroendocrina intestin subtire Grad 2 nu s a putut extirpat tumora (adenomopatie) fiind poziționată valva ileocecala. Ce se mai poate face în afara de tratament oncologic, șanse…….?

  3. Vladica Elena says:

    Buna ziua dl.doctor.
    Am 37 ani,si in luna aprilie pt.prima data am avut scaun cu melena.Am facut gastroscopie si mi s-a pus diagnosticul de gastrita antrala eroziva(s-au gasit doua leziuni acoperite de fibrina).In urma acestui episod de melena hemoglobina mi-a scazut la 6.Nu am facut transfuzie am luat doar fier iv si per os.Am luat tratament protector gastric,fizic ma simteam bine,nu acuzam nimic.La o luna hemoglobina era 11.In luna iulie a.c,in concediu,din nou episod de melena.De urgenta in spital,inca o gastroscopie(confirmata din nou gastrita eroziva antrala).Colonoscopia negativa.Hemoglobina a scazut atunci la 7.ca sa ma pun mai repede pe picioare am acceptat transfuzia de sange (eram in Italia si trebuia a treia zi sa conduc spre casa).Mi s-a recomnadat di un entero CT.L-am facut saptamana trecuta la Cluj.Au gasit la nivelul intestinului subtire( unde se leaga jejunul de ileon)o formatiune de 3-4 cm- medicul imi spune ca o am acolo cine stie de cat timp si ca este benigna.Dar ca este acea formatiune care imi provoaca sangerarea.Mi-a recomandat sa o operez.Va rog frumos sa-mi spuneti parerea dvs.Eu nu am certitudinea ca sangerez de acolo si nu de la stomac.Nu as dori sa scot ceva ce nu imi da probleme.Eu ma simt foarte bine,nu am mai avut alte probleme in afara de aceste scaune melenice care s-.au repetat in aprilie a.c si in iulie a.c.
    Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: daca in timpul episodului melenic nu se gaseste o sursa de sangerare activa intragastrica sau duodenala, colonoscopia fiind perfect normala, atunci formatiunea descrisa poate explica fara probleme melena. Anemia este medie-severa, ca atare nu mi se pare chiar o gluma. Sunt nenumarate tumori benigne de intestin subtire care pot provoca sangerari, fie direct, fie prin invaginatii intestinale. Pe de alta parte, nimeni nu poate spune cu certitudine despre o tumora ca este benigna sau nu doar pe CT. De ex, GIST-urile arata perfect normal, au si fost considerate benigne o sumedenie de timp, dar acum tendinta este sa fie incluse in categoria tumorilor maligne de la inceput. Asa ca, sub rezerva ca nu am toate datele, sfatul meu este sa cereti si parea unui chirurg, eventual amator de laparoscopie (se poate exciza f usor laparoscopic formatiunea descrisa). Si inca ceva – in plin puseu de hemoragie, se voate vedea direct sursa printr-o angiografie, care permite chiar „astuparea” ei. Merita incercat…

    • Maria says:

      Bună ziua, dl dr. bărbat 70 ani diagnosticat la rezultatul biopsiei cu tumora neuroendocrina intestin subtire Grad 2 nu s a putut extirpat tumora (adenomopatie) fiind poziționată valva ileocecala. Ce se mai poate face în afara de tratament oncologic, șanse…….?

      • Dr. Teodor Buliga says:

        Ceva nu se potriveste sau nu ati inteles corect. Localizarea unei tumori pe valva ileocecala nu e deloc contraindicație ptr interventie chirurgicala, adică asta nu inseamna ca o tumora de valva ileocecala nu se poate extirpa deloc. Asadar trebuie sa fie o alta cauza, o alta explicație, asta daca nu cumva vi s.a spus ca nu se poate extirpa COLONOSCOPIC, ceea ce e cu totul alta socoteala. Datele oferite de dvs sunt prin urmare insuficiente ptr a aprecia corect situatia. Va rog sa imi oferiți ceva mai multe informatii.

  4. Vladica Elena says:

    Va multumesc din suflet. Chiar astazi am discutat cu un medic chirurg din Oradea,care numeste cazul meu …”unul mediatic” :-). Insista sa ma opereze laparoscopic chiar maine. Dar as mai dori si o a doua opinie,avand in vedere ca singurul medic local in care am incredere totala este din pacate in concediu pana la finele lunii acesteia.Asa ca unica varianta acceptabila ar fi Clujul.Eu intentionez sa scap de aceasta „pacoste”cat mai repede,mai ales ca,va repet,eu ma simt excelent.Nici un simptom de genul durere sau oboseala etc.Atat doar ca mi-e teama ca aceasta melena sa nu se repete (in acele momente hemoglobina imi scade cu destule unitati si necesita timp pana imi revin)
    As apela fara rezerve si la dvs.,dar din pacate sunt multi km pana la Bucuresti.Dar cine stie??
    Va multumesc inca o data din suflet pt.raspunsul profesional si de mare ajutor.
    Cu stima,
    Elena

  5. Elena says:

    Buna ziua dl.doctor.
    Va scriu din nou,intrucat am facut interventia laparoscopica pe 13.08.2015,deci mai bine de o luna.Ma simt excelent,ca si inainte de operatie de altfel.
    V-as ruga tare mult sa va exprimat parerea in cazul meu (s-a trimis piesa gasita pe jejun la examenul histopatologic).Am discutat cu dl.doctor de la Cluj unde am fost operata (Chirurgie 3) si parerea dansului este ca nu trebuie sa imi fac griji,intrucat rezultatul este bun.Eu cred totusi ca voi cere si parerea unui oncolog.Dvs.ce ziceti?
    Va trimit mai jos acest reultat multumindu-va pt.tot ceea ce faceti pt.noi.

    „Concluzii:
    GIST enteral cu potential recidivant redus.

    Macroscopie
    Jejun in lungime de 19 cm, nemarcat, neorientat;
    – la 6,5 cm de MR1si la 8 cm de MR2 se gaseste o singura tumora nodulara, cu o
    deprimare centrala, bine delimitata, fara capsula, cu dimensiuni de 2,7/1,3/3 cm, tapetata
    de mucoasa; pe sectiune – aspect slaninos, cenusiu, vascularizata, cu spoturi de hemoragie;
    intereseaza musculara proprie.
    Microscopie
    Tumora nodulara este alcatuita din celule fusiforme, cu arhitectura storiforma/fasciculara;
    nucleii sunt alungiti, fusiformi, cu capete rotunjite in unele fascicule (fenotip muscular), in
    altele au capetele ascutite (fibroblastic), iar in altele nucleii fusiformi sunt ondulati (neural);
    fasciculele sectionate transversal prezinta mai evident vacuolele paranucleare (muscular);

    – cea mai mare parte a nucleilor sunt eucromi, cu morfologia descrisa; sunt insa si nuclei
    mai hipercromi, megalici; nr. mitozelor este <5/10 HPF in microscopia optica; markerul de
    proliferare Ki 67 va aduce mai multe informatii din acest punt de vedere;

    – atrag atentia urmatoarele elemente: fibrele skeinoide, vascularizatia bogata, spatiile
    hemoragice si absenta necrozei;

    – fenotipul tumorii este muscular (predominant) si neural (minoritar);

    – tumora intereseaza submucoasa, musculara propria si seroasa.

    IHC: CD117; CD34; SMA; S100; Ki 67 – in lucru.
    rezultat – SMA, CD34, c-kit, pozitive; Ki67< 20%.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: GIST-urile au fost considerate ani de zile tumori benigne. De ceva timp, sunt considerate tumori cert maligne, prin urmare prezentarea la oncolog este OBLIGATORIE! Mai toate protocoalele moderne de tratament recomanda chimioterapie (Glivec, Sutent) ptr 1-3 ani (!), ptr a scadea riscul de recidiva.

  6. Stefan says:

    In urma cu trei saptamani m-am prezentat la spital deoarece partea dreapta a abdomenului era umflata (de marimea unui mar mediu). Ecografia a aratat ca acolo erau doar gaze. CT cu substanta de contrast a evidentiat doar un diverticul pe colon,gaze si o staza lichida (acelasi lichid ca in restul intestinului) in zona ileonului. Colonoscopia nu a reliefat nimic anormal, ba chiar a infirmat diverticulul de pe colon. Analizele nu au reliefat sange in fecale, hemograma normala, fibrinogen, VSH, C reactiva, CA-19, normale.
    Am facut tratament cu Normix ( 5 zile x 1,2 g/zi in 3 prize) si Spasmomen. In plus iau pentru doua saptamani Bifidoplus dimineata.
    Va deranjez solicitandu-va o parere deoarece umflatura despre care vorbeam la inceput a scazut in dimensiuni, dar nu in totalitate. Se incapataneza sa ramana la locul ei si sunt speriat ca ar putea fi o afectiune nedetectata.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: ar trebui sa va examineze un chirurg ptr a vedea daca este doar o distensie asimetrica a intestinelor (vizibila mai ales la persoane slabe, dar altminteri cel mai adesea normala), un defect al peretelui (o hernie) sau o alta formatiune intraabdominala. Daca va considera necesar, va va recomanda si alte analize suplimentare (CT de ex).

  7. Stefan says:

    Multumesc pentru raspuns. CT cu substanta de contrast a evidentiat doar un diverticul pe colon,gaze si o staza lichida (acelasi lichid ca in restul intestinului) in zona ileonului.
    Am uitat sa precizez ca in ultimele 12 luni am slabit 40 de kg (printr-un regim drastic).
    Chirurgii care m-au vazut au hotarat sa foloseasca in zilele urmatoare o endocapsula, iar daca nici acest examen nu va fi relevant o posibila laparatomie exploratorie (cu mari rezerve, pentru ca in afara umflaturii asimetrice permanente din zona dreapta a a abdomenului, nu sunt alte manifestari clinice).
    Cu siguranta, ma voi programa la un consult la dumneavoastra, la prima venire in Bucuresti.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: persoanele care au slabit brusc pot face hernii atipice ale peretelui abdominal anterior (hernie spiegeliana de ex, hernie lombara etc), care pot semana cu ceea ce ati descris. Ideea cu microcapsula e buna daca e facuta in puseu, ptr ca scoate din discutie tumorile de intestin subtire, o invaginatie intestinala etc. Se mai poate da o substanta de contrast pe gura (NU bariu), apoi facute expuneri tomografice repetat, ptr a vedea cum progreseaza substanta in intestin.

  8. Elena says:

    Va multumesc mult.Am fost la oncolog.Nu mi-a recomandat nici un tratament ci doar controale periodice.
    Dvs.considerati ca este normal?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: imi mentin parerea exprimata anterior. Poate ca ar merita sa cereti si sfatul unui oncolog cu experienta in GIST si protocoalele moderne de tratament ale acestor tumori astazi recunoscute a fi cert MALIGNE.

  9. Mihai says:

    Buna ziua,
    In luna septembrie am fost diagnosticat cu tumora perete anterior al vezicii si mi s-a facut rezectia tesutului tumoral vezical(TUR-V).Concluzia examenului histopatologic „Proliferare tumorala maligna stromala”(N.L:Unele aspecte histopatologice pledeaza pentru tumora stromala gastrointestinala extradigestiva.Sunt necesare teste imunohistochimice).Testele imunohistochimice releva:
    -DOG-1,CD34,CD99,SMA,CK8/18 pozitivi focal in proliferarea tumorala
    -c-kit,S100,PSA,34BE12,p63,CK20,CK7 negativi in celulele tumorale
    -AE1/AE3 slab pozitiv in rare celule tumorale
    Concluzie:Aspectul histopatologic si imunofenotipic pledeaza pentru diagnosticul de tumora stromala gastrointestinala extradigestiva prostatica.
    Am efectuat si un CT:
    -Cativa (~10)micronoduli pulmonari net conturati 2-5mm prdominant periferici bilateral cei mai voluminosi in LSS sg(nespecifici,necesita monitorizare)
    -VU in repletie,net conturata,fara calculi,cu perete ventro-cranial usor ingrosat si discret hiperiodofil pe o arie de ~2cm
    -Prostata net conturata cu diametru axial max 5cm,relativ omogena spontan si postcontrast
    Va rog o interpretare a examenului imunohistochimic si ce trebuie sa fac in continuare.
    Multumesc,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: este o afectiune rara, ptr care va trebui sa va adresati in primul rand unui oncolog „citit”, ptr a stabili ce tratament trebuie sa urmati in continuare si ce investigatii trebuie facute, in special ptr monitorizarea leziunilor din plamani.

  10. gabriela roman says:

    Buna ziua,
    Am 48 de ani si de cand ma stiu am avut probleme cu tranzitul, ma imbalonez foarte des. Acum 4 ani am facut o colonoscopie si endoscopie, dar medicii au spus ca am o acumulare de gaze si atat. Analizele pe care le-am facut acum 3 luni au demonstrat ca nu am nimic sub sau peste valorile normale. De asemenea am facut si ecografii, dar medicul a spus sa am grija cu alimentatia. Asta am si facut dar inca nu ma simt bine, am aceleasi stari de imbalonare cu greata. De multe ori am aceste stari zile intregi. Beau multe ceaiuri, chiar am luat si laxative si nu au avut nici un efect. Sunt perioade(4-5 zile) in care nu elimin nimic, trazitul este foarte lent.
    Va rog sa imi spuneti ce sa fac in continuare. Multumesc

  11. Roxana Loghin says:

    Buna ziua, unchiul meu in varsta de 56 de ani a fost operat de tumora neuroendocrina la intestinul subtire de 1,7 cm cu metastaze chistice la ficat.Echipa de medici au fost foarte multumiti de reusita si l-au asigurat ca nu medicul oncolog nu ii va da decat cel mai simplu tratament sau chiar deloc ca dansii au curatat foarte bine tot si ca ar fi o forma foarte rara si la care exista tratament. A fost operat pe 12 noiembrie 2015, pe 20 dec 2015 medicul oncolog l-a pus sa faca RMN, serotonina, elisa si cromogranina A. Medicul care i-a facut RMN-ul i-a spus ca degeaba il face deoarece este foarte proaspat operat si nu vor iesi decat leziunile recente.Pe 4 ianuarie au iesit rezultatele adica serotonina 53,4 iar cromogranina A 53.Astazi pe 5 ianuarie a ajuns la oncolog si foarte nervos nu a avut rabdare sa se uite deloc pe analize, nu a stat in fata decat cu RMN-ul si a zis ca este foarte grav si ca trebuie sa se duca la sange iar si o sa inceapa citostaticele. Ce se putea intampla in doua saptamani, tinand cont de faptul ca la inceput a spus ca e foarte simplu.Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: datele prezentate de dvs sunt putin nesistematizate; din pacate, nu am toate informatiile necesare ptr a interpreta corect cazul; de ex, ce a iesit la rezultatul HP din piesa hepatica? Are invazie ganglionara? Leziunile din ficat au fost extirpate in totalitate? Ce arata RMN-ul mai exact ? etc Oricum, cel care decide daca are indicatie de chimioterapie sau nu este oncologul, pe baza tuturor documentelor medicale pe care le va avea la dispzitie.

  12. Roxana Loghin says:

    va multumesc pentru raspuns.A fost astazi la dl dr Jinga de la Municipal si i-a dat INTERFERON DOAR PREVENTIV CICA. Imi este frica sa ma bucur.

  13. fota adriana says:

    D na elena a si dori sa vorbesc cu dvoastra si sotul meu a fost diagnosticat cu gist urmeaza sa fie operat in 22 ianuarie la chirurgie 3 cluj nr telefon 07….. multa sanatate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: va rog insistent sa NU mai afisati numere de telefon private cand postati pe net. Sub rezerva banarii definitive, nu folositi acest site ptr discutii private – nu aceasta este menirea lui si orice postare neconforma va fi stearsa!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: este un tip de tumora care isi are originea in celule speciale, inrudite cu neuronii, raspandite in multe locuri din organism, dar preponderent in peretii organelor digestive; sunt inrudite si cu celulele endocrine, prin urmare secreta diferite substante – hormoni specifici.

  14. Denisa Cristina says:

    Buna seara!Am fost diagnosticata luna trecuta cu polip vezicular de 3mm in urma varsaturilor continue timp de 4zile si greata persistenta,tremurat si lipsa poftei de mancare.De vreo 2saptamani simptomele de greta si crampe au aparut din nou.Am fost azi din nou la medic pe baza simptomelor recente si mi s-a spus ca nu e nimic la colecist si ca s-ar putea sa fie de la instestinul subtire.Inainte sa merg pe mai departe in alt judet la un entero ct m-ar ajuta mult o parere.Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Denisa: simptomele acuzate sunt total nespecifice; ptr a vedea cine este vinovatul (colecistul, stomacul, duodenul sau intest subtire, pancreasul etc) aveti nevoie d eun set de analize si investigatii suplimentare. Eu unul le-as face sub indrumarea unui gastroenterolog, ptr inceput.

  15. Denisa Cristina says:

    Credeti ca ar putea fi ceva psihic?Am fost externata prima data din spital cu diagnosticul de anxietate iar a doua oara mi s-a pus diag de polip vezicular.Tin sa mentionez ca nu am avut momente nefericite care sa imi dea o stare psihica urata.Si e posibil ca acel polip sa imi dea greata asta mai mereu si varsaturi..nu am primit prea multe informati din partea medicului meu…Multumesc

  16. fota adriana says:

    Dl doctor va mulțumesc pentru ințelegere ami puteți spune cat este durata de viata pentru persoanele cu gist avem confirmarea ca este gist 3.3cm si este malign a facut ecoendoscopie cu biopsie.multa sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: daca excizia este completa si fara metastaze, supravietuirea poate fi ca a oricarui om normal; postop se face oricum tratament cu un medicament numit Gleevec, ceea ce scade mult riscul de recidiva.

  17. Diana says:

    Buna ziua!
    Domnul doctor, de ceva vreme am observat ca uneori, la vreo ora dupa masa, incepe sa imi bolboroseasca matele si simt cum mi se misca ceva pe acolo. Mai mult de atat, cand imi palpez zona in care au loc aceste miscari , se simte o zona tare ca o umflatura, care in cateva secunde dispare. Asta se intampla in diferite zone abdominale , nu numai intr-un singur loc , dar in special pe partea dreapta. Vreau sa precizez ca alte simptome nu am( varsaturi, dureri). Dumneavoastra ce credeti ca ar putea fi? E ceva ce ar trebui sa ma trimita la doctor?

  18. Alina says:

    Buna ziua!
    Dupa un ecograf abdominal si hemograma care a evidențial o anemie severa (hemoglobina 7,6), vsh 130, analiza care a evidențiat sânge in scaun, prietena mea a fost trimisa la un institut oncologic cu suspiciune de cancer de colon. A facut si o radiografie, fiind fumătoare de 25 ani si avand de aproximativ 3-4 saptamani o tuse deranjanta. Rezultatul a fost de opacitate pulmonara, fara recomandare de tomografie toracică. La institutul respectiv s-a cerut totusi si tomograf pentru torace, împreuna cu abdomen si pelvis. Răspunsul medicului a fost ca a ieșit cu totul altceva decat se astepta si ca ar fi „ceva” care ar putea fi destul de serios la intestinul subțire si urmează sa se faca biopsie. Colonoscopia nu a arătat nimic anormal la colon. Tot in spital i s-a facut si transfuzie de sânge, starea de oboseala a persistat si dupa. Am luat din spital cd-ul cu tomografia, rezultatul scris nu l-au dat si am mers pentru interpretare la un medic radiolog dintr-o clinica privată. Răspunsul de acolo m-a îngrozit: tumora de intestin subtire, cca 30 cm(fara a preciza care parte), metastaze renale si suprarenale, o formatiune tumorala (metastaza sau tumora primara) in plamanul drept si multe adenopatii unele necrozate. Ne-a explicat, de asemenea, ca in general, tumorile din intestinul subțire nu dau metastaze la plămân si de aceea bănuiește ca problema a pornit de la plămân.
    Ceea ce ma derutează foarte mult este de ce medicul primar de la institut nu a menționat celelalte probleme. A spus ca ar putea fi vorba de leucemie sau limfom dar uitându-se pe hemograma o alta părere a fost ca nu se încadrează la niciuna din ele. Pentru biopsie nu am fost lamurita daca doar din intestin sau si din plămân/rinichi/ganglioni. Nu stiu ce sa cred despre acest medic despre care se spune da este foarte bun. Sa o mutam de la el?
    Va rog sa ma ajutați cu o părere: este posibil sa fie chiar asa grav, asa repede sa avanseze? Care ar fi soluțiile si ce șanse sunt in acest caz? Deocamdată așteptam rezultatul biopsiei.
    Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: discutiile sunt total contraproductive in absenta biopsiei – in functie de rezultat veti sti care este in realitate organul de plecare si in consecinta ce trebuie facut (de principiu chimioterapie); oricum, niciun oncolog nu va incepe tratamentul specific in absenta rezultatului bioptic.

  19. Violeta says:

    Buna ziua, de ceva timp (iunie 2014), am dureri permanente sub coaste in partea dreapta, dureri care, de ceva timp, s-au extins si in partea din spate. Am facut echografie unde s-a evidentiat un colicist cu sedimente, dublu septat si cudat, cu pereti ingrosati, pancreas neomoge cu calcifieri, ficat cu aspect neomogen, rinichi cu microcalcului si dilatatii de calice (ambii). Mentionez ca nu am senzatie de voma si nici guat amar in gura insa am o aciditate crescuta a stomacului. Amlizele mi-au iesit normale, amilaza un pic crescuta, 116. Am urmat tratament cu controloc/omez/nexium, redigest. Amul trecut in august am facut gastroscopie cu bariu unde s-a vazut un duoden foarte inflamat si pliuri accentuate ale stomacului. Am primit controloc si venter, durerile au continuat. In urma cu doua luni, deoarece nu mai puteam manca, acuzand durere de stomac dupa fiecare masa si cam la doua ore dureri in zona duodenului, scaune moi imediat dupa masa timp de 3 zile, dar si aceeasi durere sub coaste in dreapta fata si spate, am facut endoscopie si mi-au gasit un stomac foarte inflamat, cu pliuri hipertrofice, mucoasa partial cu aspect de piele de sarpe, duodem foarte inflamat cu mari depuneri de exudat. Am primit tratament cu spasmomen, ibutin, venter si lanzul. Mi-a fost un pic mai bine. Acum mi-a repetat endoscopia, in ideea de a-mi lua biopsie dar stomacul arata un picut mai bine, nu mai este la fel de inflamat, in rest cam la fel. Amalizele au fost bune, amilaza tot 116, helicobacter din sange, negativ, analizele ca si data trecuta, bune, irigografie normala. Am primit acelasi tratament dar eu nu ma simt deloc bine, am aceleasi dureri de stomac si sub coaste, nu stiu ce sa mai fac! Ma puteti sfatui in ce parte sa mai apuc? Mentionez ca tin regim strict, iau tratamentul dar parca ma doare mai tare stomacul dupa ce iau pastilele. Incepusem sa beau suc de varza, morcov, telina si cartof si parca- mi era mai bine, am intrerupr pe perioada internarii si nu stiu daca sa reiau. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Violeta: ptr medic „durerea de stomac” are alte semnificatii decat ptr pacienti – acestia pun pe seama stomacului dureri cauzate de alte organe. irigografia si tranzitul baritat, poate utile, au echivalent mai modern, endoscopic si sunt pe cale de a fi scoase din uz;exista posibilitatea de a extinde investigatiile in sfera biliara, ptr inceput sub conducerea unui gastroenterolog.

  20. Violeta says:

    Mentionez ca nu mi s-a prelevat tesut pentru biopsie, este totusi necesar? Am uitat sa specific si faptul ca sunt diagnosticata si cu fibromialgie din 2014 si am o multime de simptome urate ( capul confuz, amorteli ale fetei, coloanei, picioarelor, tulburari de vedere, dureri de spate in zona toracica si pe intreaga coloana, de bazin si picioare, dureri pe cre le resimt sub forma de arsura, intepaturi, furnicaturi). Am de asemenea si tiroidita autoimuna, hipotiroidie. Cred ca exista o legatura intre toate simptomele acuzate si diagnosticele avute. Nu stiu cui sa ma mai adresez. Va multumesc!

  21. Daniel says:

    Buna ziua dm.dr.am o intrebare sunt f disperat mama mea are 4 saptamani in spital si tot atatea operatii mi se supune ca se rupe intestinul subtire mereu in alt loc practic vorbind impusca si niciun dr nu stie de unde va rog din suflet datimi un raspuns concret. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniel: datele prezentate sunt insuficiente ptr a emite o parere, va trebui sa dezvoltati putin subiectul, eventual cerand lamuriri suplimentare de la chirurgul dvs, care stie cel mai bine care este cauza leziunilor repetitive.

  22. Iulia says:

    Buna ziua, va rugam un sfat pentru un eventual tratament pentru o doamna in varsta de 64 de ani cu tumora paravertebrala operata, examen histopatologic : tumora stromala exragastrointestinala, spindle cell type, G2, cu rata miotica inalta , pT3Nx. Mentionez ca biopsiile gastrointenstinale sunt negative.
    Va multumim

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: exista o serie de substante imunologic active pe aceste tipuri de tumori. In cazul doamnei, medicul oncolog este cel mai in masura sa ii stabileasca schema adecvata. Luare ain evidenta intr-un serviciu de oncologie este obligatorie.

  23. Chiru Mirela says:

    Buna ziua!am o intrebare!!anul trecut in mai,tatal meu a suferit o interventie chirurgicala la intestinul subtire..o tumora benigna!!!acum am dori sa facem niste analize in legatura cu interventia,insa nu stim exact ce anume!!!va rog sa ne indrumati!!!va multum3sc frumos!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: deduc printre randuri ca a fost vorba despre o invaginatie pe tumora benigna. prognosticul difera totusi foarte mult in functie de tipul tumorii, de rezultatul histopatologic cu alte cuvinte.

  24. Catalina Tuiu says:

    Buna ziua, as dori sa va explic cazul meu si daca se poate sa imi dati un sfat in legatura cu ceea ce ar trebui sa fac.
    In urma cu multi ani in timp ce eram insarcinata am constatat o umflatura moale si mobila in partea dreapta a abdomenului(cam cat o nuca). Mi-am dat seama ca este o hernie (era chiar pe cicatricea mai veche a operatiei de apendicita), dar nu am luat nici o masura pt. ca nu ma deranja si sarcina era aproape de termen asa ca am asteptat sa nasc. Dupa ce am nascut umflatura s-a retras si am dat-o uitarii. In 2005 am suferit o operatie de histerectomie totala, si chiar de a doua zi au inceput dureri mari in partea dreapta. Mi s-a spus ca este o criza de colecist, cu toate ca durerea nu era subcostal, era mai jos si ma tinea pana in spate. Au trecut multi ani de atunci (acum am 55 de ani) si durerea persista, uneori difuza, alteori ascutita si acum parca este pe o suprafata mai mare: mai jos pe dreapta abdomenului cu intepaturi si zgomote, contorsionari dureroase ale abdomenului care isi modifica forma, adica se vede ca isi schimba forma pt o perioada scurta de timp in care ma doare f tare, alteori durerea este putin mai sus tot pe dreapta si ma tine pana in spate, este dureros cand apas si parca ceva este intins la maxim ( nu stiu daca ma redau tocmai exact ceea ce simt) Am facut ecografie abdominala,totul normal cu exceptia unei hepatomegalii, RMN abdominal cu rezultate normale, dar se pare ca nu s-a evidentiat starea peretelui abdominal sau a intestinelor. De mentionat ca am facut si colonoscopie, am avut 2 polipi extirpati si biopsiati in 2012 si 2014, doctorul mi-a spus ca nu este nimic grav. V-as ruga daca se poate sa imi spuneti ce ar mai fi de facut, sau daca credeti ca ar fi necesar un consult/investigatii la un chirurg? As putea veni la o consultatie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      atalina: va pot consulta oricand, cu conditia sa va faceti o programare prealabila prin callcenterul Sanador.

  25. MALAXA CAMELIA says:

    Buna ziua,
    Tatal meu in varsta de 69 de ani a fost diagnosticat in urma cu o luna de zile(dupa mai multe investigatii) cu masa tumorala-DIII adenopatii retroperitoneale. Diagnostic confirmat prin TC. De la diagnosticare si pana in prezent durerile s-au acutizat si calmantele prescrise nu isi mai fac efectul.Am obtinut o programare la Cluj pentru o ultima investigatie-eneteroscopia.Avand in vedere ca nu prea mai mananca si durerile sunt destul de mari, ce ma sfatuiti sa fac? Sa urgentam pentru interventia chiurgicala sau sa asteptam aceasta investigatie. Mentionez ca aceasta programare nu am putut sa o obtin mai devreme de o luna(pe 29 iunie)de cand am aflat de diagnostic.Astept cu mare interes sfatul dvs.

    Cu stima,
    Camelia Malaxa

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Camelia: din punctul meu de vedere, interventia nu va fi evitata, cata vreme riscul ocluziv va fi din ce in ce mai evident in evolutia bolii; daca mucoasa nu e afectata, enteroscopia e absolut inutila; as merge pe interventie direct

  26. sava steluta says:

    buna ziua. mama mea acum 2 luni a fost diagnosticata cu tumora abdominala. la spitalul militar din bucuresti a fost operata pentru a vedea ce anume este acolo. au luat probe si am facut histopatologicul si la militar si la babes . amandoua au iesit k ar fi benigna. RMN nu poate face deoarece are o tija metalica in brat in urma unui accident. ma puteti ajuta cu un sfat unde sa mergem mai departe deoarece acel doctor ne tot expedieaza. Recomandati-mi un doctor competent pentru investigatii si cred k si operatie .multumesc din suflet.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Steluta: datele prezentate sunt insuficiente. Lipsesc dat eelementare despre localizare, dimensiuni, impact clinic, natura histologica etc etc. Imi pare rau, dar in lipsa acestora nu va pot indruma corect.

  27. Lidia says:

    Buna ziua,va relate z un caz ,este vb de fratele meu neoplazic,adica acum 1an a avut interv:gastrectomie totală gr 3B,dupa anul acesta a făcut 2ocluzii,una în februarie unde sa descoperit o tumoră la nivelul intestin ,iar acu o lună a făcut alta ocluzie au fost descoperite tumori mici si una mai mare,carcinom,dua interv la 7zile a perforat de o lună sta numai în perfuzii la sp Jud Craiova,si spun că nu mai pot să interv ptr rezolvarea ascestei perforații ,Ada tumoralinvadindd toata suprafata intestin adică sunt așezate tumorile pe exterior,se ne îndrumați să facem,n u are digestie ,încă rezista e casectic adevarat

  28. Titiana dumitru says:

    Buna ziua ! Tatal meu in varsta de 75 de ani in urma cu trei ani si jumatate a fost operat ,cancer la intestinul subtire, dupa 5 sedinte de chimioterapie a fost ok.De atunci a tot mers la controle,la inceput lunar apoi la 3 luni,alte analize nu I s-au facut de atunci,oncologul i-a spus ca daca interviu ceva modificari sa il anunt.

  29. Tiberiu says:

    Buna Ziua ! Am varsta de 39 de ani si in urma cu catva timp am facut un CT care a concluzionat urmatoarele: ansa jejunala cu tendinta la invaginare prin posibile modificari parientale, asociind densificarea grasimii mezenterice si adenopatii locale. Dupa un consult urgent mi s-a cerut sa fac si un Entero RMN care a concluzionat la randu-i : segmente subdiafragmatice ale tubului digestiv, care deceleaza multiple zone de ingrosare parietala concentrica si uniforma ce intereseaza peretii catorva anse ale jejunului proximal imediat dupa unghiul Treitz. Ingrosarea descrisa ajunge la diametre transversale maxime de 0,8-1cm fata de 0,4cm valoare normala si intereseaza in special mucoasa si mai putin submucoasa. Nu asociaza zone de stenoza, fara a se pune in evidenta zone suspecte de invaginare intestinala. Fara modificari suspecte de ulceratii, fistule sau abcese locale. Aspect IRM de posibil process inflamator nespecific la nivelul mucoasei primelor anse jejunale ce asociaza reactii inflamatorii mezenterice si ganglionara locala, Va rog mult dl. doctor sa ma ajutati cu un sfat , daca acest rezultat sa ma sperie intr-un mod in care sa banuiesc existent unei neoplazii sprijinita pe invaginatia intestinala prezentata la CT sau sa nu vad totul atat in negru conform rezultatului Entero RMN-ului. Ce ma sfatuiti sa fac, ce pasi sa urmez. Multumesc anticipat. Mentionez faptul ca am facut analizele sangelui care nu indicau nicio anemie, insa antunci cand am facut Calprotectin in materii fecale a iesit 89,7mg/kg., deci putin marita. Am fost sfatuit sa fac si o colonoscopie, fapt realizat cu urmatorul rezultat: fara leziuni ileo-colonice. Multumindu-va inca o data pentru timpul acordat astept raspunsul dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tiberiu: nu pare a fi neoplazie, ci mai degraba o boala inflamatorie a intestinului subtire (Crohn de ex). Aveti nevoie de un consult gastroenterologic dedicat.

  30. Majlat oliver says:

    Buna ziua acum 7 zile am fost operat de hernie anginala partea dreapta de asupra penisului si este foarte umflat si este Intarit egzista vrun pericol sau este ceva normal cineva cu un sfat va rog ca sunt inpqnicat ????

  31. Cristina says:

    Buna seara, de cam o luna am o durere sub coaste in stanga care coboara mai jos pe colon, am facut recent endoscopie si colonoscopie care au iesit fara modificari, pentru ca am in continuare simptomele si alta cauza a anemiei nu este vreau sa stiu care este cea mai concludenta metoda pentru a vedea intestinul subtire, doar aceasta portiune mi-a ramas de investigat. Va mulumesc .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: exista si alte cauze ale simptomelor descrise, nu trebuie sa puneti neaparat in seama intestinului subtire simptomele. Ati facut un RMN sau un CT abdominal cu dublu contrast?

  32. lorena says:

    Bună seara. As avea și eu o întrebare. Am dureri mari la burta și spate ,jos (inclusiv ovare). Ăsta în special noaptea când stau în pat. Când respir simt ca și Cum as avea ceva putred în burta. Nu știu cum sa va explic mai concret. Am fost la Ortoped și analizele mi au ieșit bune. Apoi am făcut gastroscopie iar analizele au ieșit bune. Am mers si la ginecolog și în urma controlului doctorul mi a zis ca la ovare și uter nu am nimic dar am endometrioza . Numai ca durerea mea nu e de la endometrioza ca endometrioza nu doare(spune ginecologul). Ginecologul mai spune ca a văzut lichid intre intestinul subțire și uter și ca ăsta nu e normal ca s ar putea ca dîn cauza ăsta sa am dureri. Sincer nu știu unde sa mai merg și ce controale sa fac. Puteți sa mi dați un sfat? Mulțumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lorena: din pacate, endometrioza este o afectiune parsiva, care poate afecta cam toate organele pelvine, generand dureri locale, a caror cauza reala ramane de regula necunoscuta pana la momentul operator. Nu cred ca e cazul dvs, dar se poate ajunge inclusiv la invazii masive ale rectului, de ex. Lichid intraperitoneal avem cu totii, fara exceptie, dar in cantitate foarte mica. Poate aparea in cantitate mai mare fara sa dea niciun fel de simptome, prezenta lui in sine nu este o boala ci poate cel mult un semn al altei afectiuni (inclusiv … endometrioza). Puteti face si un RMN pelvin, care poate evidentia inclusiv eventualii noduli peritoneali de endometrioza. corect este sa puneti totul cap la cap, urmand un algoritm de diagnostic complet, sup supravegherea unui singur medic (internist, gastroenterolog, chirurg etc) Inteleg ca nu ati facut totusi colonoscopie?

  33. Florin says:

    Buna seara, sunt desperat. Sotia mea a fost diagnosticata azi cu tumora pe intestinull subtire, doctorul spune ca trebuie operata urgent, trebuie luata biopsia , ca mai putin conteaza ca este malignana sau benigma. E fata tanara de 45 de ani… are sanse sa traiasca domu doctor? Tumora este pe exterior lipita de grasime nu are forma concreta se scurge pe intestin. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Florin: faptul ca are o tumora pe intestinul subtire NU inseamna ca are cancer. Nu pot aprecia corect situatia, neavand toate datele necesare, de aceea va trebui sa va bazati pe sfatul medicului care v-a examinat direct.

  34. Oana says:

    Buna ziua, prezint ce 2 ani dureri ( crampe) mai ales in partea stanga abdominala. Durerile se intetesc la effort fizic. Nimeni nu a gasit nimic la eco . Nimeni nu intelege ce legatura este intre effort si crizele de crampe care sunt insotite de tensiune scazute si dernaj intestinal. Ma pregatesc sa fac in RMN insa nu stiu unde si la ce director sa ma duc. Ma puteti int#druma?Multumesc.

  35. Magda says:

    Buna ziua,acum 2 ani m-am operat de fiere.In urma acestei operatii am slabit peste 20 kg.Menntionez ca si acum tin un regim alimeentar doar cu produse fierte(peste si carne de pui).In urma colonoscopiei si a endoscopiei am fost depistata cu gastrita acuta coroziva si SCI.Sunt constienta ca pentru colonul iritabil nu exista tratament.Insa ce ma ingrijoreaza sunt durerile pe care le am in partea dreapta ca la apendicita.Mi-e frica sa nu am ceva la intestinul subtire.Ce investigatii imi recomandati sa fac pentru intestinul subtire? Va multumesc foarte mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Magda: slabirea nu este cauzata direct de colecistectomie, ci mai degraba de regimul autoimpus. Intestinul subtire este un organ destul de greu de investigat imagistic, dar un gastroenterolog dedicat va va face un program d eanalize/investigatii care vor putea elimina suspiciunea unei leziuni la acest nivel.

  36. Marian Stoica says:

    Buna seara , Domnul Doctor Teodor Buliga ,

    Numele meu este Marian Stoica , si am si eu o intrebare pentru dumneavoastra.
    Va rog sa-mi spuneti si mie unde as putea sa fac o enteroscopie in Bucuresti ?
    Aceasta enteroscopie se poate face si pe baza unui bilet de trimitere CASMB ?
    Eu va intreb deoarece am mai multa incredere in enteroscopie decat in videocapsula , am intrebat medicul meu curant despre enteroscopie si mi-a spus ca nu stie in spital sau clinica medicala se efectueaza sau daca enteroscopie este decontata sau nu de casa de sanatate. Atat stiu ca videocapsula endoscopica este foarte scumpa , nu este decontata de casa de sanatate , si eu personal nu am increrede in capsula endoscopica pentru ca nu se poate preleva material pentru biopsie.

    Va multumesc frumos !

    Cu consideratie ,

    Marian Stoica

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marian: din pacate, nu stiu nimic despre regimul de decontare al enteroscopiei si nici unde se efectueaza. Aceste amanunte va pot fi furnizate d eun gastroenterolog. trebuie insa sa tineti cont ca enteroscopia nu depaseste niciodata prima portiune a jejunului, al doilea segment al intestinului subtire; la momentul actual NU se pot vizualiza endoscopic, direct, restul jejunului si nici cea mai mare parte a ileonului (ultima parte a intestinului subtire) – cu exceptia ultimilor 10 cm inainte de varsarea in cec., care pot fi explorati prin colonoscopie.

  37. Cata says:

    Buna ziua,
    Mama mea in varsta de 81 de ani se plange de ceva vreme de dureri de burta si, ca simte in intestin o formatiune mobila de cca 3-4 cm diametru si in functie de miscarile pe care le face isi schimba pozitia. Destul de des,cred, are dureri si nu cedeaza decat daca se intinde in pat.Daca palpeaza abdomenul poate muta formatiunea dintr-o parte in alta. Precizez ca nu a facut investigatii din cauza temeriii de a nu descoperi ceva foarte grav. Intrebarea mea este cu ce investigatie considerati ca ar trebui sa inceapa? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cata: cu un consult medical direct, chiar si la medicul de familie; de acolo va primi instructiuni ptr investigatii ulterioare – analize, ecografie, colonoscopie, CT etc.

  38. Ramona says:

    Buna ziua,
    In urma unor dureri abdominale I-am facut baietelului meu in varsata de 3 ani si 7 luni o ecografie abdominala, iar la concluzii scrie urmatoarele:
    „Colecit hipoton. Cateva adenopatii in teritoriul mesenteric preombilical diametrul maxim 12.8 mm. Anse digestive de calibru normal cu peristaltica accentuata si continut mixt solid-lichid. Aerocolie moderata difuza. In rest, aspect normal ecografic.”
    Va rog din suflet sa-mi spuneti daca este ceva grav. Sunt foarte ingrijorata, nu mai am rabdare pana ajung la medicul de familie. Tin sa va spun ca I-am facut si o serie de analize de sange care I-au iesit in limite normale in afara de limfocite care sunt mai scazute.
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: ecografia copilului pare ok, dar o ecografie trebuie interpretata exclusiv in context clinic (exista nenumarate boli care evolueaza cu aspect normal la eco).

  39. velicescu nicoleta says:

    Buna ziua ,
    De trei ani sufar de dureri foarte mari in partea dreapta.In urma a nenumarate investigatii am fost operata de diverticuloza colonica anul trecut.Partea dreapta ma doare in continuare si datorita starilor de rau diaree si varsaturi care m-au tinut 2 saptamani ,am facut Ct primind dg.de diverticul duodenal voluminos.Am fost trimisa la un examen cu bariu iar rezultatul este cadru duodenal cu staza si brasaj,prezinta la unghiul duodenal inferior D2si D3 un diverticul duodenal dezvoltat in cavitatea potcoavei duodenale cu dimensiuni de circa 5 pe 4 cm si colet 0,5cm.Medicii radiologi au spus ca singura solutie este operatia.Intreband chirurgul care m-a operat ,acesta mi-a explicat ca exista o posibilitate de rezectie a duodenului si devierea hranei .Inteleg ca operatia in sine implica riscuri foarte mari.Intrebarea mea este se poate trai cu un asemenea diagnostic fara a fi necesara operatia ,printr-un regim alimentar adecvat sau daca este necesara operatia sa imi recomandati un medic care are experienta in asemenea operatii.
    Medicul de familie mi-a sugerat Viena ,avand in vedere gravitatea operatiei, a faptului ca sunt cazuri rare si a riscurilor.Va multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: sunt mai multe optiuni care pot fi alese, in functie de unele criterii la care eu nu am acces (care tin in general de localizarea exacta a diverticulului si in special de raportul sau cu elementele nobile din jur – pancreas, cale biliara, vase principale etc). Intr-adevar, se poate fie rezeca direct diverticulul, daca este accesibil, fie devia traseul alimentelor printr-o derivatie; in absenta complicatiilor interventia nu este obligatorie; are indicatie de tratament chirurgical in prezenta complicatiilor – hemoragie (daca nu se poate opri endoscopic sau nu e accesibil endoscopiei), abces, perforatie etc.

  40. Stoian petrica says:

    Buna ziua.Aveam dureri foarte mari în zona stomacului,am făcut endoscopie,colonoscopie si eco abdominal.Toate mi au ieșit bune.Durerile devenise si mai acute.Am făcut un rmn abdominal si au găsit o telescoparea unei anse ileale pe o lungime de 9 cm,asociaza ușoară îngroșare parietală circumferentiala moderat gadolinofila cu infiltrarea difuza edematoasă a mezneterului din adiacenta având substrat probabil inflamat
    or nespecific.A urmat operatia,constatandu-se imaginație ile-i

  41. Stoian petrica says:

    Buna ziua.Aveam dureri foarte mari în zona stomacului,am făcut endoscopie,colonoscopie si eco abdominal.Toate mi au ieșit bune.Durerile devenise si mai acute.Am făcut un rmn abdominal si au găsit o telescoparea unei anse ileale pe o lungime de 9 cm,asociaza ușoară îngroșare parietală circumferentiala moderat gadolinofila cu infiltrarea difuza edematoasă a mezneterului din adiacenta având substrat probabil inflamat
    or nespecific.A urmat operatia,constatandu-se invaginatia ile-ileala pe 15 cm.S-a practicat enterotomie segmentară cu entero-entero-anastomoza T-T în dublu strat.La analiza biopsiei histopatologică se observă o tumora gastrointestinală stromala a ileonului.Adiacent se observă un limfoganglion reactiv.Margini transversale de rezecție fără modificări.Cat de grav este?Am trimis biopsia la teste IHC si rezultatele vin după 14 zile.Va mulțumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petrica: ptr moment, trebuie sa asteptati rezultatul histopatologic. Va voi spune parerea mea dupa ce mi-l comunicati.

  42. Nacu Issabela says:

    Bună seara.Tatal meu a fost operat de 4 ori .Totul a început acum 4 ani de la o ocluzie intestinala.Apoi în fiecare an a fost operat ptr eventratie..Ultima a fost acum 3 săptămâni…I s a schimbat plasa iar dar are dureri groaznice..dureri abdominale..crampe..nu are pofta de mâncare…foarte rau.Doctorul care l a operat a spus ca are intestine lipite.si ca o sa aibă mereu probleme cu tranzitul..Totusi întrebarea mea și nelămurirea este..cum poate sa suporte aceste dureri?Ce părere aveți?V a rog din suflet dați ne un sfat..Nu mai știm cum sa l ajutam sa scape de aceste dureri.Inafara de calmante…care uneori își fac alteori nu efectul..nu știm ce sa facem.Multumesc anticipat..O seara buna.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nacu: nu pot contrazice de la distanta un coleg care examineaza problema direct, cu atat mai mult cu cat este si chirurgul curant. Intr-adevar, crampele pot fi date de aderente, dar sunt sigur ca daca ar fi avut efect ocluziv, chirurgul dvs le-ar fi desfacut, pe cat posibil.

  43. gina says:

    buna ziua ,am 50 ani ,hipertensiva de 9 ani .de 5 ani ma confrunt cu dureri abdominale stanga superioara dureri articulare ,musculare omoplat centru dreapta spate ,bazin .am trombocitoza reactiva ,sci,hernie hiatala2cm ,hiperaciditate gastrica,depresie cu atacuri de panica ficat gras urticarie spontana cronica am 90 kg ,1,65.in urma unor analize sa descoperit ca am avut hepatita b in tinerete fara sa stiu.colonoscopie polip 4mm,hemoroizi interni gr 2 fara alte leziuni.RMN pelvis abdominal hemangiom hepatic ,chist ovarian 2cm ,uter fibromatos si nodul supraranelian stang .nodul aripa sacrata stg.am fost internata ,cu cefalee ,greata ameteli puternice ,durere umflare abdomen stg superior,dureri musculare,articulare SANGERARE ANALA .tratament ,perfuzi cU MANITOL ,HEMOSTATICE ,AINS BETASERC ,XANAX,XEROXAT ASPENTER KEBENE ,DEBRIDAT ..TEST ADLER POZITIV GLANDA HIPOFIZA INFLAMATA .BIOPSIE MEDULARA .NEGATIV TROMBOCITOZA ESENTIALA ,MUTATIA JAK NEGATIV MARKER TUMORALI .CEA 125 ,CEA , MAMOGRAFIE, PAPA NICOLAU ,AU IESIT BINE.INTREBAREA MEA ESTE ,NODUL GLANDA SUPRANELA 2CM POATE DA ACESTE SIMPTOME?CE ANALIZE AS MAI PUTEA FACE PTR A FISIGURA CA NU AM CANCER DE COLON ? PE MINE MA DOARE IN CONTINUARE SI SE INTARESTE IN PARTEA STANGA UNDE MA DOARE .REGIM TIN .FAPTUL CA AM AVUT HEPATITA B AR AVEA LEGATURA ? VSH ESTE 50 ,TRANSAMINAZELE BINE ACIDUL URIC MARE IAU MILURIT,URINA MIROASE PUTERNIC A AMONIAC .VA MULTUMESC FRUMOS

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gina: ptr a stabili natura si impactul formatiunii suprarenaliene trebuie sa cereti sfatul, ptr inceput, unui endocrinolog; o colonoscopie bine facuta care este normala exclude cancerul de colon; ptr a vedea daca infectia cu VHB s-a cronicizat, trebuie sa va adresati ptr investigatii suplimentare unui gastroenterolog.

  44. gina says:

    domnule doctor va multumesc din suflet pt raspuns multumim ptr timpul dv , sfaturile care sant forte pretiose pt noi o cat de mica indrumare conteaza foarte mult ,va doresc sanatate multa, putere de munca si multe impliniri .

  45. roxana says:

    buna ziua domnul doctor am periodic o presiune abdominala sub stern care dureza cateva zile presiubea abdominala este in partea superioara abdomen simt cum parca se blocheaza diafragma si nu mai pot respira normal imi ingreuneaza respiratia si scade tensiunea ,tahicardie ,si sinusurile mi se infunda dar nu am mucozitati iau nospa ,algocalmin ,nu are legatura cu alimentatia.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Roxana: simptomele descrise sunt nespecifice. Ptr inceput, adresati-va unui internist. In functie de consultul direct, va poate indruma spre specilitatea potrivita.

  46. Liliana says:

    Buna ziua domnule doctor!Va rog sa imi spuneti ce se intampla atunci cand niste bacterii intra intr-o tumora si ce simptome are persoana respectiva!Este posibil ca tumora sa creasca din cauza bacteriilor?

  47. Cristina says:

    Buna ziua, domnule doctor!
    Mi s-a efectuat o endoscopie si biopsia a relevat urmatoarele:
    1. FRAGMENTE BIOPSICE din mucoasa duodenala histopatologic cu arhitecura partial conservata, prezinta pe arii limitate vili turtiti si largiti la baza, cu cripte moderat hiperplazice/elongate, corion largit prin marcat infiltrat inflamator polimorf (limfocite, plasmocite, euzonofile, neutrofile) difuz, moderata extensie limfocitara, intraepiteliala (maxim 29 limfocite – 100 de celule epiteliale).
    CONCLUZIE – duodenita cronica nespecifica.
    Biopsie II: antru + corp gastric.
    Fragmente biopsice din mucoasa gastrica corporeo-antrala prezinta histopatologic moderata hiperplazie foveolara cu arii de atrofie glandulara antrala si minima hiperplazie interfoveolara de fibre musculare netede, moderat infiltrat inflamator polimorf (limfocite, plasmocite , euzinofile) dispus difuz si focal nodular in corion, moderata hiperemie si edem interstitial. HP absent.
    Am facut si colonoscopie cu urmatorul rezultat:
    Fragmente biopsice histopatologic cu aspect de intestin subtire prezentand arhitectura vilozitara conservata si zone erozive, partial repitelizate/mdificari epiteliale de tip regenrativ la nivelul epiteliului de acoperire; moderat infiltrat inflamator, polimorf (limfocite, plasmocite, rare euzinofile) dispus difuz in corion ; la diferite niveluri in submucoasa, agregate limfoide nodulare , unele cu formare de centri germinativi (placi Peyer); moderata hiperemie, edem si arii de extravazari intestinale.
    Mi s-a pus diagnostic de boala Crohn si desi fac tratament (sulfazalazina, budenofalk) de 1 saptamana nu este nicio ameliorare.
    Va multumesc pentru amabilitate!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: o saptamana ptr o boala Crohn in puseu acut este destul de putin, ameliorarea nu este atat de brusca. Sunt sigur ca gastroenterologul dvs va institui tratamentul optim, in functie de evolutie.

  48. velicescu nicoleta says:

    Buna ziua domnule doctor,
    Asa cum v-am mai scris in luna decembrie, am hatarat ca in urma diagnosticului dat -scris la vremea respectiva,sa ma operez cu toate consecintele care recurgeau.Din fericire operatia in sine a fost un succes si biopsia negativa.Va scriu cele petrecute poate vor fi de ajutor cuiva.
    In urma efectuarii manevrei Kocher se patrunde in spatiul retroperitonial unde se deceleaza la nivelul D2 a duodenului o formatiune saculara de 4/3 cm, aderenta de fata posterioara a capului pancreatic, cu baza de implamentare de cca 2 cm, situata pe fata posterioara a D2. Disectia Aderentelor si mobilizarea DIVERTICULUI.
    REZECTIA DIVERTICULUI FOLOSIND CUTTER LINIAR. Montarea unui fir pds in strat dublu , surjet la nivelul linii de staplare.

  49. Madalina says:

    Buna ziua.
    Domnule doctor, mama mea a suferit o interventie chirurgicala de ocluzie intestinala+extirpare dubla tumora ulcero-vegetanta voluminoasa ileo-jejunala (GIST) pT4(3);G1;Pn0;RX. In acest moment, starea ei nu este grozava (2 1/2 luni de la operatie) si acuza dureri in partea dreapta abdominala. Nu am inca un CT recent. Nu inteleg cum, daca gradul histologic este redus (G1)(2mitoze/5mm2), riscul de progresie este inalt (52%, grup prognostic 3b). Cat de grav e?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: asa cum explicam intr-o postare anterioara, GIST-urile NU mai sunt considerate demult tumori benigne, ci franc maligne. Desi dimensiunile tumorii au fost foarte mari, durerile nu cred ca sunt neaparat legate de extirparea propriuzisa a tumorii – medicul dvs stie exact cat a fost rezectia, ce anastomoze a facut etc. Are indicatie de tratamet cu Gleevec – trebuie sa va adresati unui oncolog.

  50. Madalina says:

    Am inteles ca sunt maligne. Am facut programarea la oncolog. Banuiesc ca durerile pe care le acuza sunt cel mai probabil date de metastaze. Daca puteti sa-mi explicati anume ce inseamna, gradul histologic este redus (G1)(2mitoze/5mm2), riscul de progresie este inalt (52%, grup prognostic 3b). Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: riscul de progresie include mai multe criterii – dimensiunile tumorii, localizare, numarul de mitoze/ aspectul microscopic, excizie completa/nu. Chiar daca G1 e rel favorabila, ceilalti factori implicate pot creste riscul de progresie, adica de recidiva si/sau metastazare (o notiune caracteristica GIST, un sarcom in esenta, care nu se foloseste de ex la cancerele digestive propriu-zise).

  51. roxana says:

    buna ziua domnul doctor va rog frumos am o nevoie mare de sfatul dv am dureri in partea dreapta abdomen superior am fost la urgente sp ploiesti unde mi sa facut un eco abdominal diagnosticul a fost de tumora retroperitoneala dr imediat la sfatul chirurgugul de servici mi au facut si ct abdominal rezultatul a fost fara mase abdominale organe parenchimatoase abdominale fara procese localizate ,uter in pozitie intermediara marit in volum 106 pe 51 mm fibromatos difuz imagine cu aspect chistic diam 22mmsituat parauterin superior dr presacrat omogen contur ,fara lichid,.in rest scolioza in s lombara si bazin asimetric deformat cu modificari osteo sclerotice ,modificari distrofice la nivelul capului femural dr .mentionez ca am scurtare membru dr 15 cm operat aparat va rog frumos ce ma sfatuiti sa fac inca un ct .rmn .pt ca de la un diagnostic de tumora in prima faza iar la ct nu a mai iesit eu ce sa cred .dureri am in continuare analizele de sange au iesit in general bine creatinina un pic marita si hemoglobina 11,7,am 35 de ani sex feminin va multumesc anticipat

  52. Georgeta Enache says:

    Buna ziua. Va rog frumos d-le doctor sa ma ajutati cu un sfat: unde se poate face o endoscopie cu videocapsula pentru intestinul subtire in Bucuresti? Mama mea are indicatii ale medicului pentru aceasta analiza. Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: din cate stiu, in clinica de gastroenterologie de la Colentina. S-ar putea sa se efectueze si in alte clinici, despre care sa nu stiu eu.

  53. Maria Constantin says:

    Bună ziua,
    domnul doctor, vă rog frumos ,am mare nevoie de o interpretare (explicație) a rezultatului de Ct abdominal si pelvis nativ si cu Sdc ,
    Soțul are 54 de ani , si acuza dureri in partea stanga .si a făcut un Ct abdomen și ia ieșit :
    Ficat cu dimensiuni și structuri normale,prezintă in domul hepatic o imagine hipodensa , neiodofila, de 5 mm, posibil chist biliar.
    Dilatație segmentara de ansa jejunala pe o lungime aproximativ de 7 cm , cu discreta priza parietala , contur net,ce nu poate fi încadrat cert etiologic – de urmărit. Vă rog frumos să-mi spuneți ce ar trebui sa facem în continuare .Vă mulțumesc frumos .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: chistul hepatic nu are nicio semnificatie; este insa obligatoriu de vazut ce e cu ansa aceea – sa nu fie o boala inflamatorie a intestinului subtire. Corect e sa cereti sfatul unui gastroenterolog, ptr inceput.

  54. Tomescu D says:

    Buna ziua,
    Ce poate sa insemne un rezultat la [NSE 20.01 < 17 ] ?
    Alte rezultate sunt [CEA 1.3 <3 ], [CA 72-4 0.9 <6.9], [AFP 2.14 < 7.0], [SCC 0.925 <2.7]
    Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tomescu: NSE – enolaza neuron specifica; este un marker ptr tumori neuroendocrine, un tip special de tumori ce apar de regula in plaman, dar si in tubul digestiv, tiroida etc. Cresterea ei trebuie interpretata obligatoriu in context clinic.

  55. UNBRARESCU DANIELA says:

    Buna ziua d-le doctor.
    Mi s-a descoperit un chist hepatic de 8 cm. In prima faza mi s-a spus ca este chist hidatic. Am facut analiza pentru toate tiourile de equinoccoccus. A iesit negativa. Am repetat-o, deoarece medicul mi-a spus ca s-ar putea sa nu iasa din prima. Am fost la Bucuresti la Bals si am repetat-o di nou de data asta prin metoda western blot. La fel, negativa.Medicul gastro mi-a spus ca totusi n-ar fi rau sa fac o cura de albendazol de macar o luna, si apoi sa repet ecografia.Zis si facut. Am repetat ecografia, de data asta la Sanador. Mi s-a spus cu precizie ca nu este chist hidatic ci este un chist hepatic simplu dar foarte mare.
    Intre timp mai creacuse un pic avea 8,2 cm.
    Intrebarea mea este : interventia ar trebui sa fie clasica sau laparoscop?
    Cat este de riscanta aceasta operatie?
    Ce se poate intampla daca mai aman 1an sa mai mult? Daca la momentul interventiei se constata ca este pana la urma chist hidatic?
    Ce se poate intampla?
    Cu deosebita consideratie, va multumesc amticipat pentru raspuns dl doctor!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Daniela: daca un CT sau, mai corect, un RMN hepatic, si acestea NU indica aspecte tipice de chist hidatic, coroborat cu serologia negativa ptr echinococ, cel mai probabil este vorba despre un chist seros. Daca localizarea lui este favorabila (superficiala), chistul se poate aborda laparoscopic fara probleme. Eventualele riscuri tin de raportul chistului cu vasele hepatice sau cu arborele biliar. Amanarea implica riscuri privind cresterea in dimensiuni a chistului, posibilitatea de fisura a lui (cu risc de sangerare secundara) in urma unor traumatisme etc.

  56. Adrian N. says:

    Buna ziua. Anul trecut am fost diagnosticat cu cancer rectal ( am 35 de ani ). M-au gasit in stadiul III c. Tumoare de 3 cm diametru bine delimitata la 11 cm de anus, iar dupa operatie mi-a fost taiat sigmoidul si o parte din rect. Am facut 6 sedinte de chimioterapie folfox , 28 de sedinte de radioterapie dupa care inca 3 sedinte de chimioterapie + niste pastile ( nu mai tin minte numele pastilelor).
    De vreo 5 luni …in fiecare luna am niste dureri abdominale crunte si de cate ori merg la spital…imi zic ca am ba gastroenterocolita, ba ocluzie intestinala si ca o sa ma opereze. Tin sa mentionez ca operatia a fost prin taietura pe burta. Au zis ca am prapurele rupt si ca intestinul imi ocluzeaza. De ce o data pe luna am dureri (3-4 zile )? Am facut CT in luna mai ( pelvis , abdomen si piept ) rezultatele au fost bune. Markerii tumorali sunt mici. CEA – 1,7 si CA-19-9 – 2,1. Ieri am facut o clisma cu bariu iar rezultatele au fost bune (fara polipi , fara tumori , un singur diverticul mic in sigmoid) . Am slabit 14 kg in ultimele 3 luni, am 1m96 si 102 kg. Analizele de sange sunt in general bune. Doar limfocitele sunt mici -21,2 % si RBC este de 4,5 . Ce ma sfatuiti?? Mi-e si frica sa mai mananc !!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: este posibil sa fie aderente postoperatorii, dar in egala masura poate fi si un efect secundar al radioterapiei (enterita radica). De aceea, problema ar trebui monitorizata atent intr-un serviciu de gastroenterologie. Daca totusi se confirma „ruptura de prapur”, adica eventratia, atunci ar trebui sa fiti examinat d ecatre un chirurg, care va stabili indicatia de interventie chirurgicala.

  57. Irina says:

    Buna seara dl Doctor , am si eu o întrebare , socrul meu este internat la Cluj , doctorii spun ca are cancer la intestinul subțire , i sa extras o bucata cam de 60 cm aproximativ si a fost extrasa splina … cit de grav este nu ne pot spune deloc , tumora a fost Dusa la București pentru analize rezultatele vin cam in 4 săptămîni … toți suntem plecați doar una din fiice este in Cluj alături de el … si ne informează telefonic pe toți … încercam sa rezolvam sa putem merge in țara … oare cit de grav are ne puteți spune ? De-obicei cit o mai duce asa ? Nu ii voie nici sa manince nici sa bea apa … dacă au mai existat cazuri … sunt șanse de a se vindeca ? Care sunt șansele ? Sau care sunt consecințele de-obicei la asa cazuri ?! Va mulțumim anticipat dacă ne-ați putea ajuta cu aceste informații … sfaturi …

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Irina: amanuntele solicitate nu pot fi oferite pe datele absolut sumare pe care le-ati prezentat. Raspunsul ptr intrebarile dvs depind preponderent de natura tumorii, care urmeaza a fi stabilita dupa ex HP.

  58. Razvan says:

    Dle dr va rog un raspuns.
    In data de 16 iunie am baut o socata alterata si mancat mici.Dupa 2 ore am inceput sa am flatulenta din minut in minut apoi a doua zi mai lent si am ragait o data de mio venit arsura pe gat apoi a 3 a zi am baut 2 litrii de bere si 3 pahare de tuica apoi a doua zi mio venit sa vomit si ma m fortat sa nu de atunci si pana azi dupa orice manc si beau tot imi.vine sa ragai cu intoarcerea continutului alimentar, si alt simptom am avut scaun galben imediat dupa ce am.baut socata si mancat micii.
    Apoi in august am fost la un consult si ecograf si am primit ranitidina am luato 10 zile mia facut digestia proasta de tot am oprit .
    Ecografia arata asa:aşa:bilirubina directa-0,24[0-0.52] ,bilirubina totala-0,5 [0,1 -1.2] , calciu-4,88[4,30-5,14],colesterol-191[110-220],creatinina ,0,86[0,67-1,17],fier -109 [65-175] , fosf alcalina 227 [100-300] ,gamma gt-21[11-50],glicemie-102[70-115],geet-18[5-45],glicemie -102-pe nemancate.[70-115],geet -18[5-45] ,,gpt-17[5-45],ldh 265[0,450],magneziu1,57[1.32-2,14],timp quik de activitate de protrombina pt sec 16,1 [13 -77],Ip(%94,9[70-130] ,inr 1,03[0,84-1,1],trigliceride -152[50 165],uree 29[18-48]
    VALORI PATOLOGICE
    crp-1.01[0-1],hemoleucograma completa -nr total de leucocite[wb6] 7,23[4-10], nr total de bazofile (bas # 0,05[0-0,1],-%bazofile bas %0,7
    [0-1],nr neutrofile (neu #)4,94 (2-7,5),-% ,neutrofile neu % 68,3 [30-75] ,nr eozinofile (eos#) 0.04 [0.05-0.4] ,_%eozinofile (eos %) 0,6 [1-4] ,NR limfocitr (lym#) 1,86 [1,5-4],_% limfocite lym % 25,7 (20 40 ) nr monocite (mon#) 0,34[0,2-1],_%monocite (mon %) 4,7(2-10 ,nr limf norm nr eritrocitr bbc 5,36 ,hemoglobina (hgb)15,6 [14-18],vol med eritrocit (mev) 86,1[80-96],hb eritrocit med,(mch) 29,1[26 -34],chem (mhc) 33,8[31 -37] ,DISTR vol ribr ,rdw cu 12,3 ,distr vol eritr (rdw-sd) 40,6[35-56] hematocrit hct 46,0 [40-54] ,nr trombocite (plt) 317 (140 440 ] ,vol med tromb (mpv) 9,5[8-10],distr vol tromb (ddw)16,2[[9-17] -Trombocrit(pct )0,301 [0,108-0,282,LdL colesterol 143[70,130] VSH marit -1h 26
    2h 48 .
    Ecografie abdominala:
    Ultrasonografia abdominala Rezultat:ficat cu Ls 93 mm,lc 28 mm lD 140 mm contur capsular neted ecostructura difuz inomogena ecogenitate mult crescuta cu ecogenitate mult crescuta cu atenuare acustica marcata prexints in seg v antrior de vena porta o arie hipoecogena cu contur de harts georgrafica 28/16 mm arie de lipsa de steatoza .colecist destins nelocuit cbp cbih nedilatate Vena porta 9,7mm permeabila flux hepatopoet .pancreas omogen hiperecogen.Splina omogena cbp ,cbi h nedilatate . Vena porta 9,7mm permeabila flux hepatopoet ,pancreas omogen hiperecogen splina omogena 106 mm lungine ambii rinichi cu structura normala prpstata normala fara ascita.
    Analize tiroida t 3 triodotiromina =1,53
    T4 tiroxina totala 64 ,9
    Tsh 1,38
    Im scaun fara paraziti bacterii
    Negativ
    Prezenta de fibre musculare nedigerate
    Si celuloza
    Va rog din suflet sa mi ziceti ce recomandati
    Rmn Necesita colonoscopie
    ?
    Ce ma sfatuiti sa fac? ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Razvan: sfatul meu este ca ptr inceput sa va adresati unui gastroenterolog ptr a va face recomandarile potrivite privind dieta si eventualul tratament. Si, nu in ultimul rand, sa reduceti consumul de etanol…

  59. Irinel Iri says:

    Buna seara!Prezint un disconfort abdominal de ceva ani foarte sters si rar pana acum 3 luni cand a devenit zilnic si accentuat mai mult in stanga sub coaste urmat de multe simptome:picioare reci,stari de rau,presiune in cap,transpiratii,lichid in gat cu timpul vascoz urat mirositor,limba alba,

  60. Irinel Iri says:

    stare de tremur,lipsa energie,scadere in greutate,respiratie mai greoaie,ochii seara rosii,oboseala,bolborosisme,gaze miros cateodata de sulf cred,scaune schimbate dearee constipatie intr-un cuvant o leguma,stari de lesin usoare.In ultimul timp mi-am revenit..am luat probiotice si curatare colon dar tot ma mai trezesc noaptea transpirat cu pslpitstll

  61. Irinel Iri says:

    si mai prezint o umflatura nu prea vizibila si nu stiu daca asa era deoarece am fost mai grasut..in partea dreapta.Am facut ecograf,analize sange,consult palpabil,analise scaun toate ok.Multumesc

  62. cristi says:

    buna seara am o intrebare domn doctor am facut ecografie totul normal dupa care endoscopie si la biopsie am fost diagnosticat cu helicobacter si gastrita cronica … inca am varsaturi care sa fie cauza ? tin tratament ptr helicobacter … aveți o opinie ??

  63. A. Anca says:

    Bună ziua,

    Tatălui meu (58 ani) i s-a făcut o gastrectomie totala cu recupa de intestin subtire dupa ce a ajuns aproape de urgenta la spital cu hemoglobina 4.

    Diagnosticul dupa interventia chirurgicală și biopsia tumorii gastrice este:
    Adenocarcinom gastric tubular și papilar bine / moderat diferențiat, G1 / G2, pTNM, pT3, pN1, LVI-pN-, cod ICD-O 8140/3.

    Acum (la cca 2 luni de la operatie) a inceput tratament chimioterapic. Se simte f rau. Intre aceste 2 interventii (dupa gastrectomie) a stat 1 luna acasa, timp in care a acuzat dureri abdominale si stari de rau. La 1 luna de la interventie ne-am intors la spital ca sa aflam ca limfa a drenat in interiorul abdomenului si s-a infectat. A iesit singura (tot in spital) print-un orificiu care s-a făcut tot pe locul operatiei (urat miroasitor, cu aspect de puroi si foarte mult – in primele 2-3 zile a trecuta de 2 litri). Acum, la o luna de atunci, inca sta cu pansamente si dreneaza de acolo. La 2 zile de la inceperea tratamentului cu chimioterapice (dupa prima sedinta la spital) si primele 2 seturi de pastile acasa, a iesit pe acolo si sange. Mentionez ca rana nu este inchisa si inca „dreneaza”…

    Ce parere avetie? Hemoglobina lui, la 2 luni de la interventie (inaintea careia a primit 2 mese de sange) era 8. Cu ce sa-l alimentam pentru a-l ajuta? Ce este total interzis in alimentatie?

    Multumesc frumos de ajutor!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anca: este adevarat ca cicatrizarea este intarziata de chimioterapie, dar aceasta din urma este necesara datorita stadializarii. Nu mi-e clar daca este vorba si despre o fistula enterala asociata sau doar de o dehiscenta de plaga – nu am datele necesare ptr a aprecia asta si a va face recomandari corecte in consecinta.

  64. Curtui Marin says:

    Bună ziua.
    Mama mea, de 80 de ani, în urmă cu 2 ani a fost operata la colon ascendent, având o tumoare.
    Între timp a făcut o hernie. A fot operată în 20.11.2017 pt hernie, si a primit următorul diagnostic pe fisa de examinare:

    Diagnostic histopato macroscopic
    1. Recidiva parietala 3 frag cu diametrul de 2-3 cm
    2. Frag intestin de 5 cm cu o arie suspectă de infiltrare pe seroasa
    3. Intestin perforat frag de 5 cm
    4. Epiplon cu arie tumorala si cu zone hemoragice

    Diagnostic histopato macroscopic
    1. Infiltrarea tumorala cu aspect de adenocarcinom
    2. Fragment de intestin subțire netumoral
    3. Fragment de intestin subțire netumoral
    4. Epiplon infiltrat tumoral cu aspect de adenocarcinom

    Sfătuiți-mă vă rog.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marin: trebuie sa va adresati unui oncolog pentru instituirea sau reluarea chimioterapiei (daca a efectuat deja cateva cure) si stadializare corecta a bolii.

  65. Lupu Marinela says:

    Buna ziua,
    Ieri la ecografia de 31 saptatamani sarcina mi a zis ca bebe ar avea lichid intre ansele intestinale. Abia săptămâna viitoare ajung la dr ginecolog… ce poate sa insemne ? E grav?
    Am cautat pe internet dar nu gasesc multe informațiif:(

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marinela: toti oamenii au o cantitate mica de lichid intre anse; daca nu v-a facut alte precizari, aspectul poate fi normal.

  66. Adriana says:

    Buna seara dl doctor de 3aniT si 2 3 luni ma confrunt cu o durere suportabila in zona ileaca dreapta.aceasta durere o percep mai mult ca pe o arsura,.aceasta durere ma tinea ceva timp apoi disparea.la fiecare reaparitie ma panicam si mergeam la medic. Am facut 3 ,4 ecografii am facut 2 colonoscopii la prima medicul mi a spus ca am colon spastic la a doua mi a spus ca am colo

  67. Adriana says:

    La a doua colonoscopie mi sa spus ca am colon iritabil si hemoroizi gh2.Durerile se repeta la interval de cateva luni timp in care nu am absolut nimic apoi cand revin simt arsuri dureri care mi se lasa si pe piciorul drept.va rog sa imi spuneti ce investigatie aa

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adriana: simptomele dvs pot corespunde unei multitudini de boli complet diferite, mergand din sfera digestiva in sfera urologica, ginecologica sau chiar neurologica. Asadar, nu va pot recomanda un program de investigatii plecand de la o descriere absolut sumara, in absenta unui consult direct, si acela preferabil a fi efectuat in plin puseu acut.

  68. Emilia Pop says:

    Buna ziua, dl doctor, de aprox 4 luni ma confrunt cu o diaree imperativă la trezire, urmată de a 2 a si la cam vreo ora inca una.mi am făcut analize de sange cam la 2 luni de la debutul acestei diaree, anal de sange si de scaun , toate erau bune. Am făcut tratament cu controloc, ibutin si probiotice( bifido plus), însă nici un rezultat.dupa amiaza nu am diaree( scaune moi) decât rar si noaptea deloc, dureri abdominale doar rar la trezire. Am tiroida Hashimoto de 1 an fara tratament si un mic nodul
    (0,7 cm pe paratiroida, ce ma sfătuiți, ce investigații. analize? Sunt fff obosita ( am un copil cu diabet 1)iar aceste episoade de diaree ma destabilizeze total… mulțumesc din suflet pt orice sfat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Emilia: ptr inceput, un examen gastroenterologic extins, cu colonoscopie etc, cautand inclusiv boli inflamatorii intestinale (data fiind afectiunea endocrina autoimuna deja diagnosticata).

  69. Burnete Alida says:

    Buna ziua! Operatia pt tumoare duodenala , care acopera in proportie de 75% duodenul dar fara sa afecteze alte organe, e grea? Ce sanse de supravietuire sunt ? Inca nu stim de care tip e , asteptam biopsia… pacientul are 51 ani. Recuperarea este grea? Va multumesc din suflet,..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alida: totul depinde de natura leziunii si localizarea ei in raport cu organele vecine. Daca este un cancer periampular (cel mai frecvent), interventia e de mare amploare, dar cu sanse bune de reusita.

  70. Diana says:

    Buna ziua! Am facut un CT datorita unor dureri in partea dreapta a abdomenului. Toate celelale analize (homoleucograma, sumar urina si ecografie au iesit bune). La CT a iesit ovarul drept de dimensiuni 34/25,5 mm, inconjurat de numeroase anse ileale ce nu isi modifica pe parcursul examinarii (aderente?). Ce ar putea insemna? Este grav? Va multumesc!

  71. Ana Maria says:

    Buna ziua domnule doctor. In data de 22 martie am facut o operatie de invaginatie intestinala( se producea in jejun din cauza unor polipi din care s-a rezecat 30 cm). Nici pana in ziua de azi nu am avut scaun, doar am eliminat ceva gaze dar sunt balonata. Am mancat 5 zile doar hrana lichida si am inceput treptat si semi-solida si putina ft. paine. Am 33 ani. Ce parere aveti? Ce se intampla? Precizez ca in afara durerilor de la taietura si o usoara oboseala, ma simt bine.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana Maria: daca rezectia este jejunala, asta nu ar trebui sa influenteze prea mult frecventa scaunelor. Pentru ca intervalul scurs de la ultimul scaun este foarte mare, ar fi bine sa va adresati chirurgului dvs, ptr a lua masurile ce se impun.

  72. Dana says:

    Buna ziua.Matusa mea a suferit o operatie de rezectie polipi pe intestin,de 13 zile .Azi facuse fisa de externare dar surpriza ,hemoglobina a scazut la 5,5.Pe data de 4 aprile a avut o 8,4 pe data de 6 aprilie a avut o 7, iar azi, in data de 10 aprilie, 5,5.Medicii au ramas uimiti,si nu stiu cauza.Nu oam mai externeaza, dar ea vrea acasa.D le doctor, posibil o.alta hemoragie?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: desigur, este posibil. Banuiesc ca originea anemiei a fost stabilita deja si primele masuri instituite…

  73. Dana says:

    Astept raspunsul dvs.O sa,i faca scinografie ca la CT nu au depistat de unde sangereaza.Probl.este ca are si un tromb la plamani..off..nu pot interveni din cauza hemoragiei.Au depistat cheaguri de sange pe intestin.Posibil o tumora ascunsa undeva.Dl.doctor ce sanse sunt, avand in vedere si trombul de la plamani? Va rog din suflet daca puteti sa,mi dati un raspuns.Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: daca sangerarea intestinala este activa si nu se poate interveni altfel, exista si Solutia unei angiografii cu embolizare a vaselor care sangereaza. Problema e ca in acelasi timp exista doua boli cu tratament complet diferit, contradictoriu mai bine spus – sangerarea din intestin si embolia pulmonara. Bafta!

  74. Laura C says:

    Buna seara! Am 39 ani si am fost diagnosticata cu invaginatie ileocecala (hernie ileocecala) in cursul unei colonoscopii si confirmata de CT. Medicii la care am fost pana acum (descoperit de 1 sapt) au indicat ca nu au mai intalnit un astfel de caz. Am mers la Colentina si Fundeni. La Fundeni urmeaza sa-mi faca a doua colonoscopie. Care sunt implicatiile in cazul unei interventii chirurgicale? Ce rol au ileonul, valva ileocecala si colonul si ce se intampla in cazul rezecarii acestora, avand in vedere localizarea acestei probleme?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: in cazul invaginatiei iterative (repetate), aveti indicatie de hemicolectomie dreapta cu ileotransversoanastomoza. Preferabil, abord laparoscopic. Un timp dupa interventie veti avea 2-3 scaune pe zi, de consistenta usor scazuta, dar scaunele se vor normaliza in timp.

  75. Valentin says:

    Buna seara domnule doctor!

    Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat si cu o interpretare daca se poate.

    In urma cu aproximativ o luna de zile am inceput sa am probleme cu zona abdomenului cu dureri difuze, care determina un scaun tare si segmentat.

    Pe langa acest simptom mai am ameteli, balonare si calduri spontane.

    Am fost la medicina interna unde datorita si altor probleme mi-au fost date trimiteri privind coloana(radiografie completa), oftalmo(fara probleme), neuro(inca n-am reusit sa ajung) si ecografie abdominala superioara si inferioara.

    Mentionez ca la examenul clinic efectuat de doamna doctor se specifica avand in vedere abdomenul: suplu:nedureros la palpare, formatiuni palpabile: formatiune in fosa iliaca dreapta, mobila pe planurile profunde si superficiale, nedureroasa, consistenta crescuta.

    De asemenea mi-a fost dat ibufen + zir fos pentru 2 saptamani

    La ecografia abdominala nu a iesit nimic anormal.

    Exista posibilitatea sa fie vorba despre o tumora?

    Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Valentin: simptomele descrise sunt complet nespecifice. Exmenul clinic si ecografia normale NU exclud o tumora digestiva – sunt alte investigatii care se fac in acest sens. Sunt sigur insa ca daca dna doctor ar fi avut vreo suspiciune in acest sens, vi le-ar fi recomandat de la bun inceput. Pe de alta parte, imaginea descrisa la radiografie poate fi un calcul – renal sau biliar, un coprolit calcificat etc. Radiografia este total nespecifica in acest sens – nu poate preciza localizarea exacta a leziunii, ptr ca planurile se suprapun. In al doilea rand, nu inteleg ce reprezinta leziunea descrisa in fosa iliaca dreapta – poate fi doar cecul plin cu fecale sau … altceva. Va sfatuiesc sa va adresati si unui gastroenterolog – s-ar putea sa va recomande un examen endoscopic.

  76. Valentin says:

    Buna ziua,

    Am primit si raspunsul privind radiografia la coloana.

    Se specifica urmatoarele: Pe incidenta de fata, pe partea stanga in dreptul spatiului intervertebral L3-L4 proiectata pe imaginea unei anse intestinale, se evidentiaza o opacitate omogena, contur net, forma usor neregulata, de circa 2cm.

    Doza abs. Pe unitatea de masa (uGy/m2) 368.1

    Multumesc!

  77. Ramona says:

    Mama in varsta de 60 de ani a fost operata anul trecut la colon. Ieri, la fix un an a fost operata din nou. Tumora ocluziva la jejun cu aderente. Problema este ca are adenopatii abdominale si cine din spital mi a spus ca mai traieste un an sau doi. Ce parere aveti?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ramona: nu am toate datele ptr a aprecia corect situatia. Chiar si in prezenta datelor necesare, eu unul ma feresc sa ofer intervale de timp de supravietuire. Nu este corect nici etic, nici medical, ptr ca pot fi lesne infirmate. Cel care este in masura sa asigure monitorizarea si tratamentul mamei pe viitor este oncologul curant.

  78. Flori says:

    Buna ziua!

    De ceva timp (aproape 2 ani) sufar de diverse simptome legate de zona abdomenului: balonare, crampe in zona buricului pe stanga ce radiaza spre spate, crampe si in partea dreapta a abdomenului, dar difuze, constipatie (cu scaun verde la eliminare). Simptomele dureaza o perioada de cateva saptamani si apoi se opresc, revin la cateva luni. In vara anului 2017 am efectuat atat o endoscopie (unde s-a gasit helicobacter), dar si colonoscopie (unde s-a putut patrunde numai pana in unghiul splenic si nu s-a mai putut continua din cauza durerilor). Tratament cu antibiotice nu am putut face, intrucat eram proaspat trecuta prin 2 cure de antibiotice diferite si doctora de familie a prescris numai Helicostop si Lactibiane. De la inceputul anului acesta insa a mai aparut un alt simptom si ceea ce cred a fi sange digerat in scaun. Stiu cum ar trebui sa arate melena, dar in cazul meu sunt puncte mici negre (ca piperul) pe toata suprafata scaunului, si inclusiv pe hartie. Simptomul acesta a fost cam constant in ultima vreme, indiferent de dieta (multe persoane considera ca pot fi si resturi de la banane). Teste de ocult am facut, insa toate au iesit negative, analizele de sange sunt bune. In urma endoscopiei digestive, mi-a fost gasita o gastrita antrala eroziva si un reflux biliar, helicobacter a iesit negativ de data aceasta. Observand ca „sangerarea”(punctele negre) nu se opreste, am efectuat si o colonoscopie, care a iesit buna. Intrebarea mea este: poate fi ceva afectiune a intestinului subtire care sangereaza constant? Dna doctor de familie sustine ca ar fi numai refluxul biliar care apare in scaun. Ce puteti sugera dnvoastra? Un CT cu contrast, entero RMN? Nu mai stiu ce sa fac si unde sa mai apelez.. Multumesc frumos pentru timpul acordat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Flori: daca testul ptr hemoragii oculte in fecale a iesit repetat negativ, atunci cu siguranta nu este vorba despre sangerare intestinala.

  79. Flori says:

    Mentionez ca endoscopia si colonoscopia mentionate la finalul paragrafului anterior au fost facute recent, luna trecuta. Deci sunt seria 2 de investigatii.

  80. Murariu Ioana says:

    Buna ziua! Am primit urmatoarele rezultate la o analiza si as dori sa stiu cam ce afectiune ar putea indica acestea: staza pasagera in valecule si saci piriformi; esofag terminal cu edem de mucoasa prin reflux gastro-esofagian, mica hipersecretie, spasm piloric care cedeaza greu la compresie, bulb duodenal mic, iritabil, retroantral, hipertonie pe D1 si D2, aerocolie difuza accentuata. Va multumesc frumos pentru ajutor!

  81. ANDREI CATANA says:

    Buna ziua,

    Am suferit o interventie chirurgicala(ocluzie intestinala), in luna 25ianuarie 2018.Am efectuat 2 controale CT si PET-CT(Cluj).In urma acestor investigatii au rezultat un adenom-nodul obilical de 19mm.Am fost la control la INSTITUTUL ONCOLOGIC CLUJ si am facut analize ptr markari tumorali, valori luna aprilie-2018 NSE(enolase neuron specifica) 14.33ng/ml-valoare sept.2018-14.52ng/ml.Cromogranina A-valori aprilie 2018-57ug/L-valori sept.2018-62ug/L.
    Va rog frumos sa-mi comunicati daca aceste valori sunt normale.
    Multumesc
    cu stima,
    Andrei Catana

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: niciodata valorile acestor substante nu se interpreteaza fara a sti valorile de calibrare ale aparatelor de masura (sunt mentionate pe buletinul de analiza). De ex, valorile specificate de dvs sunt mai mari ca normalul fata de media acceptata, dar ele pot fi absolut normale daca aparatele de la cluj au fost altfel calibrate. Deduc ca a fost o tumora neuroendocrina?

  82. Elena Baciu says:

    Buna ziua,
    Domnule doctor , va rog sa imi spuneti ce investigatii trebuie sa fac deoarece , am facut analiza la sange serotonina care a iesit cu valorimult mai mari decat cele normale…mentionez ca am dureri in stanga abdomenului, am facut colonoscopie pana la unghiul splenic si totul este bine pana acolo, in rest, am balonari…si constipatie si alte simptome care sunt date de fibromialgie. As dori sa stiu ce trebuie sa fac, analize sau alte investigatii.
    Va multumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Baciu: poate fi o tumora neuroendocrina undeva. As continua investigatiile, insistent – RMN abdominopelvin sau Ct cu dublu contrast, enteroCT sau endoscopie etc.

  83. Gabriela says:

    Buna ziua. Sunt insarcinata in 32 saptamani. La morfologia de trimestrul 3 a fost gasit la bebe anse intestinale cu continut anecogen cu dilatatie 8.8 mm in special fiind vizualizat colonel transvers cu hauste etalat subhepatic transversal pe aproximativ 5.94 mm. Azi am fost la ginecologul meu si inca erau acolo.. mi s a spus sa merg la spital sa ma mai verifice o data vineri. De la ce au aparut ?? Ce sunt mai exact? O sa fie bebe bine ??multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: : colon transvers cu haustre” = intestin gros cu pliurile/ „pungile” lui caracteristice. Asa arata intestinul gros in mod normal…

  84. ana says:

    Buna ziua.am facut o histerectomie totala la 1 august 2018.m-am simtit si ma simt bine in continuarie.,dar in urma cu aprox 3 saptamani aprox 01 decembrie 2018 am simtit o intepatura usoara in partea stanga dupa care la aprox jumatate de ora m-am intarit in burta si de atunci sunt asa. am mers la medic si i urma un ecograf mi sa spus ca citez: lateral stang de cicatricea operatorie subaponevratic exista o plaga ecogena de aprox 60mm lungime aferent cu un mic halon hipoecogen…si nu poate spune daca e ansa intestinala sau colectie postoperatorie….ce sa fac este fff grav?multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: daca nu aveti varsaturi, tulburari de tranzit intestinal, probabil ca nu este ansa herniate in perete ci o simpla colectie (serom de ex). Daca nu apar alte fenomene inflamatorii/ colectia nu se infecteaza, se va resorbi de la sine. Totusi, corect este sa mergeti la control la chirurgul dvs.

  85. Luminita says:

    Bună ziua,de câteva zile am o durere localizata în jurul ombilicului și care în repaos sau în poziția de șezut se ameliorează dar dacă apăs e dureros locul, durerea apare și în abdomen, este suportabila, dar nu am energie, menționez ca am făcut eco abdominal și mi s a spus ca prezint anse destinse cu lichid de hipersecretii (periombilical stg) iar unghiul colonic stâng este destins (Am fost diagnosticata cu RCUH în 2009, dar din 2013, nu mai iau tratament ci doar urmez un regim, mai am o intoleranta la gluten depistata în 2016, dar am mai consumat în doze mici, rareori produse cu gluten) Întrebarea mea este ce investigații ar trebui făcute și care ar fi cauzele acestor simptome? Mulțumesc anticipat

    • Dr. Teodor Buliga says:

      LUminita: avand in vedere RCUH aveti nevoie de urgenta de investigatii specifice (colonoscopie, nivelul seric al calprotectinei, teste ptr hemoragii in fecale etc) ptr a surprinde eventualul puseu al bolii si a institui/ modifica tratamentul medicamentos in consecinta. Fara amanare! Asa zisa dubla cudare a colecistului nu are neaparat semnificatie patologica.

  86. Luminita says:

    Am uitat sa specific și faptul ca peretele colecistului este ușor îngroșat, dublu septat, cudat cu reziduri și flacoane biliare mobile. (am mai avut de alungul timpului dureri de burta matinale care treceau o data cu eliminarea scaunului). Scaunul este normal,de 2,3ori/zi

  87. Gabriela says:

    Bună ziua, dl.dr. În urma unor biopsii din ileonul terminal,colon și rect,am primit acest rezultat :1)Mucoasa de ileon terminal cu arhitectură vilo-glandulara conservată și hiperplazie limfoida difuza și nodulară la nivelul corionului. 2)Fragmente de mucoasa colonica cu edem și hiperplazie limfoida nodulară. Poate fi aceasta o boală crohn în fază incipientă? Precizez că am varsta de 42 ani,o hipotiroidie și gastrită autoimuna.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: rezultatul, asa cum este citat de dvs, deceleaza strict o inflamatie locala, o afectiune inflamatorie intestinala. Acest grup mare de boli poate include si boala Crohn, pe langa alte afectiuni/ cauze. Rezultatul trebuie asadar discutat, interpretat, in context clinic si nu „pe hartie”. Gastroenterologul dvs este cel mai in masura sa aprecieze acest context.

  88. Gabriela says:

    Vă mulțumesc dl.dr.Gastroenterologul meu spune că nu este nimic grav,dimpotrivă este ceva normal dar eu am avut mai multe simptome de un an de zile, dintre care dureri abdominale în zona apendicelui,subfebrilitate timp de 3 luni,greață,fisură anala cronică de 1 an de zile. Calprotectina fecala 198,apoi 400.Acum a ajuns la 41. Precizez că am avut și giardioza pentru care am făcut tratament. Nu știu ce să mai cred.

  89. Cristina says:

    Buna ziua,dl.Doctor!Ma confrunt de vreo 3 luni cu durere difuza in capul pieptului,am facut investigatii rmn cu subst contrast,ct.cu substanta oral si intrav,endoscopie,colonoscopie,analize de sange,fecale..Va relatez pe scurt si va rog daca ma puteti ajuta cu un raspuns.
    la colonoscopie-diverticuloza
    RMN-Concluzii-Imagine pseudonodulara in contact cu peretele gastric (corespunzator fornixului gastric), probabil cu substrat diverticular.
    In rest aspect IRM abdomino-pelvin fara particularitati notabile, cuprins in limitele varstei.
    Endoscopie-cinci fragm biopsice mucoasa gastrica de tip antral si corporeo fundic avand minim infiltrat limfo plasmocitar,metaplazie interstitiala absenta,cu arhitectura conservata.Heliobacter absent.Concluzie:mucoasa gastrica fara modificari histopatol semnificative.
    CT-Concluziiadenopatie izolata in regiunea superioara,pe mica curbura gastrica-de monitorizat imagistic si integrat clinico-biologic.
    Analizele sange bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *