Polipii veziculari

polip vezicular adenomatos (aspect intraoperator)
Ce sunt polipii veziculari?

Polipii veziculari (polipii biliari) sunt formatiuni apartinand peretelui colecistului, care proemina in lumenul (cavitatea) acestuia. Practic, sunt prelungiri sau ingrosari ale peretelui vezicular.

Polipii veziculari sunt tumori?

Din punct de vedere medical, orice formatiune, orice excrescenta, orice umflatura este considerata o tumora. Asta nu inseamna ca pacientii cu polipi veziculari au cancer de colecist. In imensa lor majoritate, polipii veziculari sunt benigni.

Tipuri de polipi veziculari

Cei mai multi polipi veziculari contin in structura colesterol, in proportii diverse. Se numesc de aceea polipi colesterolotici sau polipi de colesterol, desi denumirea este putin fortata. Alteori polipii veziculari apar ca rezultat al unei inflamatii cronice a veziculei biliare, caz in care vorbim de polipi hiperplazici (sunt ingrosari ale mucoasei colecistului, care au la baza un proces inflamator). Unii polipi veziculari contin glande, similar mucoasei din restul colecistului. Se numesc polipi adenomatosi. Pe de alta parte, polipii veziculari pot fi legati de peretele colecistului printr-o prelungire subtire a lor. Acestia se numesc polipi veziculari pediculati si de regula sunt mobili (“penduleaza” in bila, in jurul punctului de fixare la perete). Altii sunt lipiti de peretele colecistului pe suprafata larga – polipii veziculari sesili.

Cand devin cancerosi polipii veziculari?

Studiile au aratat ca, in pofida a ceea ce se credea pana acum, polipii veziculari sunt foarte frecventi, dar se asociaza rar cu cancerul veziculei biliare. Riscul ca un polip vezicular sa contina celule maligne creste odata cu varsta pacientului si dimensiunile polipului. Riscul de transformare maligna este mai mare la polipii veziculari adenomatosi, sesili (fara pedicul), unici, asociati cu litiaza veziculara (“pietre la fiere”).

Simptome date de polipii veziculari

De regula, polipii veziculari sunt complet asimptomatici. Cand un polip este mare si are efect obstructiv (astupa ca un dop canalul cistic, canalul prin care se goleste colecistul), poate mima o colecistita acuta sau poate genera o colica bliara. Altminteri polipii veziculari sunt descoperiti intamplator, cu ocazia investigatiilor efectuate pentru alte afectiuni.

Investigatii utile

Polipii veziculari sunt de obicei descoperiti prin ecografie abdominala. Investigatia este accesibila, ieftina, nedureroasa si permite inclusiv diagnosticarea polipilor de mici dimensiuni (milimetrici). Ecografia abdominala cu contrast si ecografia de inalta rezolutie cresc rata de diagnostic. O alta analiza utila, dar recomandata teoretic pentru alte afectiuni mai severe, este rezonanata magnetica nucleara (RMN), cu varianta ei colangio-RMN. Din pacate, este relativ scumpa, durata unei investigatii este destul de mare si nu este disponibila peste tot. Examenul CT al abdomenului evidentiaza polipii veziculari mari si devine obligatoriu in cazul unui cancer de  colecist, dar poate omite polipii colesterolotici.

polip vezicular adenomatos (colecist sectionat)
Tratamentul polipilor veziculari

Nu exista tratament medicamentos pentru polipii veziculari. Pentru majoritatea polipilor veziculari singura atitudine de urmat este supravegherea periodica. Pacientul efectueaza o ecografie abdominala la fiecare 6 – 12 luni, cu monitorizarea dimensiunilor polipului si, daca este cazul, a vascularizatiei acestuia. In anumite  situatii se recurge la tratament chirurgical, de electie fiind colecistectomia laparoscopica.

Indicatii de tratament chirurgical pentru polipii veziculari

Se considera ca un polip vezicular trebuie operat daca este unic, sesil, creste rapid in dimensiuni de la o ecografie la alta, are caracteristici ecografice de malignitate (vascularizatie, suprafata neregulata etc.), la pacienti peste 50 de ani, are peste 10 mm diametru (chiar 6 mm, daca pacientul are anumiti factori favorizanti). Se scot astfel din discutie cazurile cu potential de malignizare, intrucat cancerul de colecist este unul dintre cele mai agresive cancere cunoscute. Operatia standard pentru polipii veziculari obisnuiti este colecistectomia laparoscopica, prin care se extrage integral colecistul impreuna cu tot continutul său, folosind un abord minim invaziv. Examenul histopatologic (microscopic) al polipului este obligatoriu.  Colecistectomia este considerata curativa chiar daca polipul se dovedeste a fi malign, cu conditia ca neoplazia sa fie in stadiu incipient. In cazul in care cancerul este intr-un stadiu intermediar, se rezeca si portiunea de ficat din jurul colecistului, impreuna cu ganglionii limfatici corespunzatori.

Ce se intampla dupa operatia pentru polipi veziculari?

Dupa colecistectomia laparoscopica pentru polipi veziculari convalescenta este scurta, o caracteristica  a tuturor operatiilor laparoscopice. Pacientul se mobilizeaza imediat, isi reia activitatile de rutina in 2-3 zile, fara contraindicatii majore. Regimul alimentar este similar celui urmat dupa colecistectomiile laparoscopice pentru colecistita acuta. Daca examenul microscopic confirma benignitatea polipului vezicular, nu este nevoie de supraveghere postoperatorie speciala.

CITESTE SI: Ce mancam dupa operatia de colecist?

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

20 comentarii adaugate pentru articolul “Polipii veziculari

  1. katalyna says:

    Buna ziua dle dr! Am 35 de ani si in urma unei acografii abdominale facuta in urma cu 3 luni mi s-a depistat un polip colesterolic de 2 mm. Mi s-a prescris tratament cu bilicol si motilium pe care l-am urmat pana in prezent.Starile de greata si durerile de cap pe care le aveam au disparut,in schimb persista durerile in partea dreapta aproape zilnic. Nu mi s-a prescris regim alimentar. In urma cu cateva zile am facut o noua ecografie iar acel polip are acum 4 mm.Care este cauza dublarii dimensiunii polipului intr-un timp atat de scurt si ce ma sfatuiti sa fac? E indicata operatia,regimul alimentar? va rog sa-mi dati un sfat! Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @katallyna: un polip atat de mic nu poate da simptomatologia descrisa – cautati si o alta cauza ptr asta; diferenta nu e atat de mare – tine de rezolutia ecografului si de unghiul sub care se face explorarea. Ptr moment, nu aveti indicatie de interventie chirurgicala.

  2. katalyna says:

    Buna ziua dle dr! Am 35 de ani si in urma unei ecografii abdominale facuta in urma cu 3 luni mi s-a depistat un polip colesterolic de 2 mm. Mi s-a prescris tratament cu bilicol si motilium pe care l-am urmat pana in prezent.Starile de greata si durerile de cap pe care le aveam au disparut,in schimb persista durerile in partea dreapta aproape zilnic. Nu mi s-a prescris regim alimentar. In urma cu cateva zile am facut o noua ecografie iar acel polip are acum 4 mm. Care este cauza dublarii dimensiunii polipului intr-un timp atat de scurt si ce ma sfatuiti sa fac? E indicata operati,regimul alimentar? Va rog sa imi dati un sfat! Va multumesc!

  3. Bogdan says:

    D-le dr. in urma unei ecografii de rutina de acum 5 ani, am descoperit existenta mai multor polipi in peretii colecistului. Am urmarit an de an evolutia lor si niciunul nu a crescut pana in prezent mai mare de 10mm. Dar problema este ca majoritatea doctorilor au zis ca nu au vazut niciodata asa ceva si ca sunt foarte multi. Credeti ca ar trebui sacrificata fierea in acest caz? Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bogdan: daca „mai multi” inseamna peste 3 si unul are deja 1 cm, da, aveti indicatie de colecistectomie laparoscopica; un sfat prietenesc – faceti inainte si o colonoscopie ptr a exclude prezenta unor polipi colonici.

  4. RORA says:

    Buna ziua,
    Am 56 ani si de ceva timp dupa ce mananc am reflus esofagian iar daca acest lucru nu se intampla ma doare in capul pieptului si durerea o simt la baza gatului, uneori si sub coaste in partea dreapta. Noaptea ma trezesc din somn din cauza dureri care radiaza in spate. Daca iau dicarbocalm mai atenueaza un pic durerea. Am facut ieri o ecografie abdominala si pe ea scrie ca am stomac cu peretii… ingrosati-5,8, iar la colecist: aspect-septat; continut-particule erogene; CBP-4,2; Ax slenoportal: VP-12,5 ; VSpl-6; circulatie colaterala-absente; Pereti-polipi: 2,5/2,7/2,6 mm (sper ca am inteles corect scrisul doctorului) Mentionez ca nu fumez si nici nu consum alcool pentru ca am hepatita C nedetectabila in urma tratamentului. Va rog frumos spuneti-mi ce trebuie sa fac, va multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rora: v-am raspuns la articolul unde ati postat prima data. Va rog nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite!

  5. cristina says:

    Buna. Am fost diagnosticata in urma cu cativa ani cu piatra biliara de doi mm. Ulterior se pare ca piatra era de fapt un polip, care devenise de 3 mm in iulie anul trecut. Azi am facut un nou ecograf si se pare ca are 7 mm. Ce ar fi de facut? exista vreun remediu naturist? poate fi o formatiune maligna?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: nu exista remedii naturiste. Ptr moment, trebuie supravegheat. La un moment dat se va pune probabil problema colecistectomiei laparoscopice.

  6. Dan says:

    Buna ziua! In urma unui ecograf am fost diagnosticat citez Colecist cu multiple imagini hipercogene de pana la 4,5 mm fara con de umbra. Ar trebui interventie chirurgicala? va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: puteti sa asteptati monitorizand ecografic leziunile descrise ptr a le vedea evolutia, dar daca numarul lor este mare (peste 5 de ex), colecistectomia este deja indicata.

  7. Cosmina says:

    Buna ziua!Astazi am facut un eco abdominal si mi-a descoperit cel puti5 polipi veziculari vezica biliara ce ar trebui sa fac sa mai astept monitorizarea periodica sau interventie chirurgicala …dimensiunea formatiunilor este3-4mm

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmina: ambele atitudini sunt corecte; daca polipii sunt vascularizati sau cresc rapid in dimensiuni, aveti indicatie de colecistectomie laparoscopica.

  8. Stefan says:

    Am avut dureri in partra dreapta a abdomenului si am fost la urgente. Acolo mi s-a facut o ecografie. Pe ea scrie ca am colecist cudat infundibular, pereti subtiri, multipli polipi hiperecogeni de 5-6mm fara calculi. Restul organelor sunt in parametri normali. Medicul de acolo mi- a prescris No spa, omez si algifen.
    Cum se trateaza ce am? Este periculos?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: polipii veziculari sunt cel mai frecvent complet asimptomatici. Atitudinea terapeutica este descrisa in articol – fie monitorizare imagistica periodica, fie colecistectomie laparoscopica in functie de anumite criterii. Daca „multipli” in cazul dvs inseamna peste 5 si mai ales daca polipii cresc de la o ecografie la alta, colecistectomia e indicatie certa.

  9. IrinaS says:

    Am migrene insotite de vomisment nealimentar care ma trezesc la 5 dimineata,cam o data la 4 luni,de vreo 15 ani.Orice médicament oral ,apa,sau solid,le vomit.Imi trece doar cu novalgine/algifen plus litican IM,spre seara.As vrea sa élimin cauza nu doar simptomele…Este de natur digestive sau neurologie ?Multumesc anticipat.

  10. Iulia Marginean says:

    Buna ziua, am un polip de 8 mm, descoperit acum 6 ani. Este unic, sesil, cu baza de implantare de 6 mm. Nu a crescut in acest timp. Are pedicul vascula. Urmeaza sa fac o ecografie cu contrast dupa 4 luni. Imi recomandati operatia? In prezent alaptez un pui de 2 luni. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iulia: conform criteriilor acceptate astazi in toata lumea, in cazul dvs este suficienta monitorizarea ecografica, cel putin pentru moment. Daca polipul creste peste 1 cm, se va lua in discutie colecistectomia laparoscopica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *