Diverticuloza colonica – simptome, complicatii, tratament

Definitie Diverticuloza colonica se caracterizeaza prin prezenta de diverticuli la nivelul intestinului gros – “buzunarase” de mucoasa exteriorizate prin peretele colonului. Ansamblul afectiunilor legate de prezenta acestora poarta numele de boala diverticulara.

Putina anatomie… Peretele tubului digestiv este format pe aproape toata lungimea sa din patru straturi. La interior se afla mucoasa. Ea este separata printr-un strat foarte subtire (submucoasa) de cel de-al treilea strat, musculara. La exterior, musculara este acoperita de o foita subtire, numita seroasa si care in cea mai mare parte nu este altceva decat … peritoneu. Stratul muscular este format din fibre dispuse in doua directii: circular (cand se contracta ingusteaza lumenul, “inchide” intestinul) si longitudinal (cand se contracta scurteaza intestinul, asigurand progresia continutului). La colon, fibrele musculare longitudinale nu mai sunt distribuite uniform pe toata circumferinta, ci se grupeaza in trei benzi lungi si inguste, numite tenii. Intre ele, musculara este alcatuita din fibre dispuse circular, fiind asadar mai subtire ca in rest.

Diverticuloza sigmoidiana: multipli diverticuli sigmoidieni necomplicati (aspect intraoperator).
Diverticuloza sigmoidiana: multipli diverticuli sigmoidieni necomplicati (aspect intraoperator).

Cum apare diverticuloza? In anumite situatii (constipatie severa), fibrele musculare nu mai fac fata tensiunii din perete si se “rup”. In stratul muscular apar discontinuitati. Datorita presiunii din interior (gaze, materii fecale de consistenta crescuta), prin aceste defecte herniaza catre exterior prelungiri in deget de manusa ale mucoasei. Acestea seamana cu un apendice in miniatura, de care se deosebesc insa prin structura. Peretele apendicular are in componenta toate cele patru straturi mentionate, in timp ce peretele diverticulilor colonici este extrem de subtire, fiind alcatuit doar din mucoasa si seroasa. Numarul diverticulilor poate varia de la unul la multe sute (!). In “pungutele” iesite in afara conturului intestinal se aduna materii fecale, care se solidifica in timp, formand “pietricele” (coproliti). Coprolitii sunt duri, pot eroda peretele diverticular, perforandu-l. Chiar si in lipsa perforatiei, bacteriile prolifereaza necontrolat in diverticuli, generand complicatii severe.

Diverticuloza sigmoidiana
Orificii diverticulare multiple la nivelul sigmoidului (aspect colonoscopic)
Simptomele diverticulozei

Simptomatologia diverticulozei necomplicate este foarte saraca. De regula, diverticuloza apare dupa un istoric indelungat de constipatie, fiind rara la tineri. Se manifesta prin dureri de intensitate moderata, asociate adesea cu tulburari de tranzit. Desi pot aparea oriunde pe traiectul tubului digestiv, diverticulii sunt mai frecventi acolo unde continutul intestinal este mai solid, adica pe colonul stang (colon descendent si sigmoid). De aceea, simptomele sunt mai intens resimtite in partea stanga a abdomenului, in cadranul inferior. Prezenta diverticulilor favorizeaza exacerbarea florei microbiene, responsabila de balonare si episoade de diaree rebela, care se suprapun intermitent pe tabloul constipatiei preexistente. Exteriorizarea de sange prin anus, febra pot aparea in diverticuloza complicata. Este important de stiut ca diverticuloza colonica imparte cam acelasi tablou clinic cu o afectiune mult mai severa – cancerul de colon! De aceea, orice tulburare a tranzitului intestinal, orice rectoragie, orice subocluzie trebuie mai intai investigata temeinic pentru a elimina o tumora de intestin gros (vezi “Cancerul de colon drept” si “Cancerul de colon stang”).

Orificiu diverticular colon descendent (aspect colonoscopic)
Orificiu diverticular colon descendent (aspect colonoscopic)

Complicatiile diverticulozei

Diverticuloza colonica devine o afectiune cu prognostic sever in prezenta complicatiilor.

1.      Diverticulita

Diverticulita reprezinta inflamatia diverticulilor colonici. Este similara ca tablou clinic apendicitei acute, cu deosebirea ca manifestarile apar in partea stanga a abdomenului (vezi si “Apendicita acuta”). Cand bucla sigmoidiana este foarte lunga (caracteristica des intalnita la persoane constipate), ea poate migra in fosa iliaca dreapta, acolo unde se gasesc in mod normal cecul si apendicele cecal, ceea ce duce la intarzierea diagnosticului, mai ales daca pacientul a fost operat deja de apendicita. Diverticulita poate afecta concomitent mai multi diverticuli, situati in portiuni diferite ale intestinului gros, ceea ce preteaza la confuzii suplimentare. De principiu, diverticulita necomplicata se poate trata medicamentos.

Diverticul colonic gigant
Diverticul colonic de mari dimensiuni (aspect colonoscopic)
2.      Abcesul diverticular

Este o complicatie a diverticulitei, “buzunarasele” umplandu-se cu puroi. Virulenta florei bacteriene colonice face ca evolutia abcesului diverticular sa fie zgomotoasa. Abcesele diverticulare pot fi rareori rezolvate doar prin tratament medicamentos, si atunci doar in fazele incipiente. In abcesele constituite, in cele complicate cu sindrom septic, tratamentul chirurgical devine obligatoriu.

3.      Peritonita diverticulara

Peritonita complica o diverticulita cu evolutie rapida. Apare in general prin perforarea peretelui extrem de subtire al diverticulului afectat. Pentru ca survine la varstnici si bacteriile implicate sunt foarte agresive, peritonita de cauza diverticulara are un prognostic rezervat. Reprezinta o mare urgenta chirurgicala.

4.      Hemoragia digestiva inferioara

Frecvent, diverticulii iau nastere acolo unde vasele de sange strabat stratul muscular al colonului. Coprolitul din diverticul erodeaza peretele arteriolei, generand hemoragii. Hemoragia digestiva cu origine diverticulara poate fi de mica intensitate si repetata, caz in care se manifesta printr-o anemie cronica. Mai rar, ea se manifesta prin exteriorizarea transanala a unor cantitati mari de sange (de regula inchis la culoare) si cheaguri sangvine. Clasic, hemoragia diverticulara masiva beneficiaza de tratament chirurgical. Modern, operatia poate fi evitata prin emobolizarea vasului efractionat (printr-un cateter special se injecteaza in artera rupta o substanta care va actiona ca un dop – vezi foto).

Diverticuloza colon stang complicata cu hemoragie
Diverticuloza colonica complicata cu hemoragie diverticulara (aspect angiografic initial)
Hemoragie diverticulara oprita prin embolizare
Diverticuloza colonica complicata cu hemoragie diverticulara (aspect angiografic final, dupa embolizare prin cateterism arterial)
5.      Stenoza colonului

Dupa episoade repetate de diverticulita, peretele intestinal se ingroasa, se deformeaza si in cele din urma colonul se stenozeaza (se ingusteaza), accentuand si mai mult constipatia, care la randul ei favorizeaza aparitia complicatiilor. Din pricina acestui cerc vicios, colonul devine atat de ingust, incat materiile fecale nu mai pot strabate portiunea afectata. In faze avansate se ajunge la ocluzie intestinala joasa, care beneficiaza de tratament chirurgical.

6.      Fistula

Fistula reprezinta o comunicare anormala dintre doua organe cavitare: intre colon si vezica urinara (fistula colovezicala), intre rect si vagin (fistula rectovaginala) etc. Ea se formeaza in timp, datorita diverticulitelor repetate, care provoaca lipirea intestinului de organele vecine, cu ulterioara erodare a peretilor acestora. Se manifesta prin infectii repetate ale organelor afectate (cistita, colpita) sau chiar prin exteriorizarea de materii fecale in urina, prin vagin etc. Beneficiaza de tratament chirurgical, dar rezolvarea lor este dificila.

Investigatii utile in diverticuloza colonica

Analizele uzuale arata de regula semne de inflamatie, eventual de anemie cronica. Ecografia nu este utila in diagnosticul direct al afectiunii, dar poate scoate din calcul alte boli. Unele complicatii (peritonita diverticulara, abcesul) pot fi obiectivate ecografic. Irigografia (clisma baritata) identifica diverticulii, dar modern a fost inlocuita cu alte explorari imagistice (CT, RMN). CT abdominal poate scapa leziunile mici, necomplicate, in schimb este investigatia ideala in diverticulita acuta, cand orice explorare invaziva a colonului este contraindicata (risc major de perforatie). Colonoscopia ramane cea mai buna metoda de diagnostic pentru diverticuloza necomplicata. Din cauza riscului de perforatie, nu se poate efectua inainte de 4-6 saptamani de la un episod de diverticulita acuta.

Tratamentul nonchirurgical al diverticulozei

Diverticuloza necomplicata beneficiaza de tratament conservator, care se suprapune cu tratamentul constipatiei cronice. Simpla crestere a cantitatii de fibre din dieta poate preveni instalarea complicatiilor. Diverticulitele acute la debut pot fi rezolvate prin antibioterapie si tratament antiinflamator. Formele usoare pot fi tratate ambulator, dar formele severe la pacienti cu risc (diabetici, varstnici) impun tratament perfuzabil si supraveghere intr-o unitate medicala.

Tratamentul chirurgical in boala diverticulara

Pana nu demult se considera ca tratamentul chirurgical asigura pe deplin profilaxia complicatiilor si ca atare se extirpa toata portiunea de colon cu diverticuli. Ulterior s-a demonstrat ca operatia se adresa efectului si nu cauzei, rolul chirurgiei fiind reconsiderat. Beneficiaza obligatoriu de tratament chirurgical complicatiile severe ale diverticulozei – peritonita diverticulara, abcesul diverticular, hemoragia diverticulara care nu poate fi altfel stapanita, fistula cu origine diverticulara. Poate fi tratata chirurgical si diverticulita recurenta (repetitiva). Se practica de regula o colectomie segmentara, cu indepartarea portiunii de colon afectate. Colectomia poate fi efectuata prin abord clasic sau, in cazuri selectionate, prin abord laparoscopic, cu toate avantajele abordului minim invaziv (vezi si “Operatia laparoscopica – operatie cu laser?”). Uneori poate fi necesara exteriorizarea temporara a colonului in anus iliac stang, urmata de refacerea continuitatii digestive intr-un al doilea timp operator.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

257 comentarii adaugate pentru articolul “Diverticuloza colonica – simptome, complicatii, tratament

  1. dan says:

    Buna ziua domnule doctor,
    Am 76 ani; diagnosticat cu diveticuli pe colon la sp. Floresca.
    Tin un regim bogat in fibre si fac periodic clisme cu doua lingurite de zeama lamaie ( tratament indicat in cartea Dr.Tombak).
    Fac totusi cam de trei ori pe an crize specifice diverticulozei cand in afara de o abstinenta de cel putin o zi adaug si un antidlbiotic (dr ex mormix).
    Constient de cei 76 ani considerati ca mai trebue sa adaug o procebura ajutătoate?
    Vă multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @dan: despre clismele cu lamaie, nu va pot da niciun sfat; normix puteti lua fara probleme, mai ales in puseu acut.la fel, reglatoare ale florei intestinale; singura sugestie – evitati constipatia (ar trebui sa aveti un scaun zilnic).

  2. Pagurschi Georgeta says:

    In urma unor simptome suparatoare(balonari, borborisme si a prezentei de cateva picaturi de sange prospat in scaun doar o singura data) mi s-a indicat efectuarea unei colonoscopii, pe care am si facut-o la sp. Floresca. Rezultatul examenului: valva ileo-cecala usor marita de volum prin prezenta unei formatiuni polipoide sesile, bine delimitate, de 1 cm , adiacenta marginii distale, acoperita cu mucoasa de aspect normal(cel mai probabil „lipom” . Ileon terminal fara leziuni pe ultimii 5 cm.
    Mi s-au recoltat probe pt biopsii iar rezultatul a fost:Fragmente de mucoasa colonica cu structura pastrata, cu foliculi limfoizi in profunzime si tesut adipos matur in cantitate mare in submucoasa. Aspect compatibil cu lipom submucos.
    De la efectuarea colonoscopiei am ramas cu o durere in partea dr care ma chinuie de un an, in ultimul timp cu radiculalgii in lomba dr si articulatia piciorului, nu pot dormi pe partea dr intrucat am dureri si o arsura puternica. Nu sunt constipata, am un scaun zilnic, nu pierd sange sau mucozitati, durerea este continua,punctuala- in fosa iliaca dr, indiferent ce mananc(am scos din alimentatie legimele si fructele crude, alimentele iritante, etc). Mi s-a recomandat ca tratament antispastice(colospasmin) si debridat dar nu au niciun efect.Mi s-au efectuat analize de sange care au fost in limite normale, ecografii care nu au evidentiat nicio anomalie, CT -normal. Nu stiu incotro sa o iau, calitatea vietii este complet deteriorata in urma acelei colonoscopii.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Georgeta: sunt aproape convins ca nu colonoscopia in sine este sursa necazurilor Dvs. Lipomul nu este in sine ocluziv, ca dovada ca aveti un scaun zilnic. Va trebui doar urmarit imagistic din cand in cand, pentru ca uneori, fara motiv cunoscut, cresc in dimensiuni si devin ocluzive, ca atare sau prin invaginatie intestinala (gasiti pe site un articol special despre tumorile de intestin subtire si invaginatii). Revenind la durei, cautati sa eliminati si o sursa neurologica a problemei (hernii de disc lombare samd).

  3. Pagurschi Georgeta says:

    Multumesc mult pentru raspuns! In ceea ce priveste durerea de natura neurologica, trebuie sa va spun ca am fost operata de discopatie lombara in 1986 si stiu cum se manifesta durerea asociata. De data asta este altceva. Deunazi am mers la ginecologie pt a elimina o eventuala afectiune de ac natura(nu am nimic). Sper sa am in cele din urma un diagnostic, daca nu va fi prea tarziu.

  4. Levente says:

    Buna ziua,

    Am 38 ani si sufar de constipatie acuta(zic eu). Am scaun in fiecare zi insa se formeaza un dop cu multe bilute la fiecare defecare.
    CU toate ca mananc multe fibre , scaunul este tare , cu multe bilute la prima defecare dupa care este normal.
    As vrea sa mentionez faptul ca am avut probleme cu stresul puternic.

    Ce parere aveti?
    Poate fi vorba despre diverticuloza?

  5. Popescu Florin says:

    Buna ziua domnule doctor. Totul a inceput duminica aceasta, 22.02.2015, cand ma intorceam din concediu de la salina. O usoara strangere de burta, constipatie, tot timpul aveam senzatia ca ceva imi apasa pe colon, dar nu puteam face scaun, decat cu chinuri foarte mari, faceam cate putin. Senzatie de constipatie, balonare. Iau NO-SPA si KEtonal. Luni durere usoara stanga, dar la fel constipat. Initial zic ca sunt simptomele de colica renala. Mersul cam greu, apasat, pozitia in care nu ma durea in partea stg. era pozitia de la volan si asa am mers la servici. Marti a fost ziua cumplita: durere abdominala in partea stg ucigatoare, cu aparare cum spuneau doctorii, leucocite mari, la CT un diverticul spart, perforat. Sunt pe antibiotice din acea zi, cu ameliorari semnificative, durerea din partea stg. nu mai este la fel de mare, doar senzatia de greata, nu am mancat nimic de 4 zile, doar in a patra zi mi s-a dat voie la un iaurt. Initial s-a dorit operarea chirurgicala, dar vazand ca incepand de a 2-a zi nu am mai prezentat acea „aparare”, m-au pus pe antibiotice si antiinflamatorii si asa trebuie sa stau vreo 10 zile. Durerea a inceput sa ma mai lase, burta nu mai este balonata dar am tot timpul un nod in gat, stare de greata, bolboroseala in stomac. Am si scaun, dar foarte moale. Voiam doar sa va intreb daca poate fi evitata operatia, avand in vedere evolutia starii mele de sanatate, dar si ce ar mai trebui sa fac dupa aceea daca nu ma opereaza acum. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      FLorin: daca episodul actual este cupat (cu conditia unei antibioterapii puternice si pe termen relativ lung), operatia poate fi evitata/amanata; din pacate, riscurile de recidiva nu sunt mici, asa ca pe viitor va sfatuiesc sa va prezentati la medic la primele simptome care ar putea prevesti reaparitia diverticulitei. chiar si in absenta acestor semne, dupa vindecarea completa a episodului actual ar trebui sa faceti cateva investigatii suplimentare – colonoscopie, repetarea CT-ului etc.

  6. Alexandru says:

    Buna ziua, de vreo 7-8 luni am o durere moderat/slaba (uneori doar ca o jena abia perceptibila), continua, in portiunea de abdomen jos/stanga. Durerea se accentueaza la ridicarea genunchiului stang. Nu cred ca este hernie inghinala pentru ca nu exista umflatura.
    Este posibil sa fie diverticuloza?
    Durerea a aparut la o saptamana de la ridicarea unui obiect greu. Ocazional (o data pe luna) am constipatie, care de regula cedeaza dupa 2 pastile de herbolax.
    Nu am sange in scaun.
    Am hemoroizi interni (care au fost sangeranzi o perioada de cativa ani, in anii 90). Am facut 2 interventii de extirpare a cate unui hemoroid devenit extern, la 5-6 ani distanta.
    Care ar putea fi cauza durerii?
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandru: da, poate fi diverticulita, dar la fel de bine poate fi si o alta afectiune a intestinului gros sau a oricarui alt organ din zona. corect este sa mergeti pt inceput la un control la gastroenterologie.

  7. Aurel Aurel says:

    Va salut cu respect. Pe 15 03 2015 am repetat RMN abdomino pelvin pt ca in urma cu un an am descoperit un hemangiom hepatic de 8 mm care nu a evoluat in schimb imi apar mici diverticuli colonici pe colonul descendent si sigmoid fara semne de inflamatie acuta. .Intradevar am ceva simptome in partea stanga jos in special dimineata.Crampe abdominale.si cateodata simt si se aude ca un susur de apa.La colonoscopia din 2014 nu mi-a iesit decat mici stigmate hemoroidale in rest nimic.Cum scap de acesti diverticuli pana nu se agraveaza treaba.Am 37 de ani.Sanatate

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Aurel: simptomele descrise nu sunt caracteristice diveritculozei; clipocitul auzit tine de intestinul gros doar in caz de diaree, altminteri in descendent si sigmoid materiile fecale sunt solide. Nu mai puteti scapa de ei, odata formati, decat prin operatie. Singura solutie este s apreintampinati oarecum aparitia altora, evitand constipatia.

  8. Aurel Aurel says:

    Multumesc Dl Doctor..Operatia constand in ce? Rezectia totala a partii afectate..Nu se poate coase cumva doar partle mici afectate..sunt speriat chiar foarte speriat.Sanatae.Cu respect Aurel

  9. Jana Chistol says:

    Buna ziua si va multumesc anticipat…Spuneti-min va rog mult,daca diverticuloza se poate depista prin tomografia computerizata a organelor abdominale?

  10. Popescu Florin says:

    Buna ziua domnule doctor. Tin sa va multumesc pe aceasta cale pentru sfaturile utile. Asa cum mi-ati sugerat dvs. am repetat examentul CT cu substanta de contrast la aproximativ o luna de la debut. In urma examenului, inflamatia a disparut in mare parte, inca mai este inflamat acolo, dar care nu mai necesita tratament, nu mai exista acea fisura a diverticulului, s-a vindecat se pare, dar mai este prezenta o bula de aer in abdomen. Partea proasta este ca, din cate am inteles, sigmoidul este aproape plin cu diverticuli. Nu stiu ce am de facut in continuare, parerile doctorilor sunt impartite, vreau sa ma sprijiniti, daca este cazul ca si specialist sa stiu ce am de facut, eventual sa imi recomandati ceva, pe cineva. As dori nr. de telefon, daca se poate, al dvs. sau al unui specialist cu care colaborati dvs. Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Florin: ptr moment, afectiunea tine de gastroenterolog, mai ales daca se va linisti complet; la al doilea puseu, aveti indicatie de colectome segmentara; ca sa il preintampinati, sunt cateva lucrui de facut – vi le va explica in amanunt gastroenterologul.

  11. mimi says:

    am facut colonoscopie ,s-au extirpat 3 polipi,dar mi-a spus ca am si diverticuli multi,nu sunt constipata ce trebuie sa fac si cind sa repet colonoscopia?ce riscuri sunt ptr.acesti diverticuli sa se perforeze,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @MImi: adpdv al polipilor, totul depinde de ce spune rezultatul histopatologic; dpdv al diverticulilor, acest risc exista, dar in special in caz de constipatie etc.

  12. virginia rogin says:

    am facut de curind colonoscopie dupa un tratament cu normix neavind nici o durere doar scaune dure siatecedente genetice cu toata sedarea am av dureri mari ivestigatia fiid oprita.Motivul invocat diverticuli inflamati.E NORMAL SA SE OPREASCA COLONOSCPIA? MI S A PRESCRIS METRONIDAZOL 10 ZILE SI REPETAREA COLOSOPIEI REGIM .E CORECT?CARE E PAREREA DV? CU STIMA

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Virginia: nu se face colonoscopie in diverticulita acuta, din cauza riscului important de perforatie. din punctul asta de vedere, decizia este corecta.

  13. ana says:

    buna ziua, in vara am avut dureri mari de burta,in urma investigatiilor mi s-apus diagnosticul diverticuli in partea drepta.dupa 3 luni am facut colonoscopie si au extirpat si un polip de un cm.acum diagnosticul e diverticulita partea dreapta cu abundenta de diverticuli in tot colonul.teatament doar dieta cu fibre.mi s-a spus ca nu pot pati nimic.exista si alt tratament pe langa dieta?nu m-au programat la alta colonoscopie.pot sta linistita sau sa mai consult alt medic?va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: diverticulii se pot complica cu inflamatie – diverticulita – sau hemoragie prin efractia unui vas din peretele diverticulului; interesant totusi ca, de regula, diverticulii sunt mai frecventi pe colonul stang. Au indicatie de tratament chirurgical duar in anumite conditii – episoade repetate de inflamatie, abcese prin perforatie etc.

  14. Liliana says:

    Buna ziua Dl doctor. Am 35 ani si sufar de colon iritat, problema mea consta in aceea ca colonul e compet lenes eu nu am chemare la defecatie deloc. Am dureri abdominale, balonari, gazele pocnesc in mine, deja la mine sa inceput autointoxicatia pielea este uscata, pe fata au inceput sa-mi apara cosuri, pete rosii, si slabesc. Am facut iriga. dolihosigma, colon iritat, tot tractul digestiv spazmat. La mine nu este chemare la viceu deloc. Cum spoate de stimulat colonul?si la ce duce acesta boala?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LIliana: cel mai corect, cereti sfatul unui gastroenterolog; exista si alte investigatii care pot fi facute in aces caz pe langa irigografie, daca am inteles corect. Exista si tratament, si dieta adecvate acestei boli, dar, repet, aceste recomandari le veti obtine de la gastroenterolog.

  15. Gabriela says:

    Buna seara Dl doctor.Acum 7 zile am fost internata pt diverticulita sigmoid Hansen stoc 1.Mi s-a spus ca nu-i foarte gravă dar eu sunt foarte speriata si mi-e foarte frica dupa tot ce/am citit pe aceasta tema.Astept colonoscopie cu o strângere de inima si fiecare zi ce trece ,sunt tot mai pierdută in necunoștință de cauza.Va intreb:ce pot face ca sa previn o alta diverticulita,ce sa mananc sau alte sfaturi care mi le puteți da.Chiar si ce anume nu trebuie sa mananc sau sa fac,as dori sa stiu..,caut peste tot sa citesc dar nu găsesc concret astfel de sfaturi.Va Multumesc anticipat.Cu respect…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriela: toate aceste lamuriri le veti primi cu siguranta de la gastroenterologul dvs; din fericire, un prim episod bland de diverticulita nu inseamna neaparat ca diverticuloza se va complica in sensul chirurgical…

  16. Mary says:

    Am fost diagnosticata cu divirticuloza sigmoidiana,mi s-a prescris Normix.Intrebarea mea este cat se ia acest medicament intr-o luna?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mary: doza/posologia depinde foarte mult de mai multi factori, pe care in cazul dvs eu nu am de unde sa ii cunosc. urmati intocmai sfaturile gastroenterologului dvs.

  17. sorin says:

    Buna ziua,

    De cca 3 luni am dureri abdominale in permanenta (in special in zona superioara a mezogastrului, fosa iliaca stanga, dreapta si partea de jos a hipogastrului) cu episoade de accentuare a durerii, crize. Am facut: analize sange – in limite normale cu o usoara crestere a VSH-ului-16, glicemiei 108, trigliceridelor si a transaminazelor; marker C19 – fara probleme, calprotectina – 30ug/g, endoscopie digestiva – fara probleme; colonoscopie – fara probleme(nu s-au vazut diverticuli); CT abdominal pelvin cu substanta de contrast – in urma caruia am fost diagnosticat cu diverticuloza (in pofida faptului ca am un regim alimentar bogat in fibre si nu am avut episoade de constipatie, ba dimpotriva – si in fiecare dimineata).
    Nu-mi ramane decat urmez un regim alimentar mai strict prin care sa cresc si aportul de fibre, sa monitorizez evolutia si sa mai fac analize suplimetare pentru paraziti interni. Sunt recunoscator de pe acum pentru eventuale sugestii si multumesc anticipat pentru rabdare si timpul acordat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorin: interesant ca diverticulii nu s-au evidentiat si la colonoscopie (care de regula este mai buna ptr diagnosticul acestei boli decat CT-ul) Solutiile gasite de dvs mi se par corecte.

  18. sorin says:

    @Dr. Teodor Buliga, multumesc mult, recunosc ca si noi am fost putin mirati, la colonoscopie ar fi trebuit sa se vada diverticulii asa cum spuneti dvs.
    Intre timp, in urma regimului alimentar low FODMAP, durerile s-au diminuat considerabil ramanad sa fac analizele pentru celiachie si ca dupa o perioada de regim sa incep sa reintroduc parte din alimente si sa testez ce alimente tolerez.
    Multumesc mult pentru rabdare.

  19. PIRVU MARIA says:

    Buna ziua, mama mea de 2 luni tot are 2-3 scaune pe zi moi uneori apoase alteori tari. In urma unor analize repetate a rezultat ca a fost infectata cu clostridium si se afla in tratament in acest moment pe care il suport destul de greu avand pusee mari de tensiune ridicata + angina (mama avand 82 de ani si avand probleme cardiace si diabetice). A facut chiar si un CT in urma caruia a rezultat: diverticuloza colonica si aspect de ingrosare parietala circumferentiala la nivelul colonului ascendent proximal ce se intinde pe 34 mm…sunt ingrijorata ce ar putea fi? va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Pirvu: imposibil de spus pe datele prezentate. Ptr a scoate din vedere o afectiune neoplazica, probabil ca vi se va recomanda la un moment dat sa faceti mamei o colonoscopie.

  20. Chelarescu Maria says:

    Buna ziua.Acum sase zile am fost operata de apeniticica gangrenosa si peritonita acuta, de urgenta la S.Municipal. Pana m-a internat am facut multe analize.acum sunt bine. Dar de cativa ani am dureri in partea stinga pe colon,balonari,greata, varsaturi.In zilele de criza nici apa nu pot sa beau.In august 2014 am facut colonoscopie si nu mi s-a spus nimic. Intrebarea mea este ce analiza sa fac ca sa stiu daca am diverticuloza. Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: s-ar fi vazut la colonoscopie. Oricum , diverticuloza est emai rara pe dreapta, asa ca ar fi mai bine sa cereti sfatul unui chirurg.

  21. zuba says:

    Buna seara am o mare problema de sanatate,sunt cu proteza valva mitrala operata de 10 ani,cu tiroida operata total de 17ani si colecist operat de 7ani,operata de apendicita din adolescenta.De 4ani am avut prima sangerare rectala,am facut colonoscopie de 3ori si reziltatul a fost un polip pe care la scos acum un an si jumatate la biosie nu a esit nimic rau,dar am si deverticuloza,sangerarea rectala o am periodic si mi-sa spus cauza fiind trombostopul care trebuie sa-l iau pentru valva,tot acum 10 ani am depistat si HEPATITA C.De 6 luni am dureri in patrea dreapta in partea de jos ambdomen.am tot fost la mai multi medici la ginecologie am facut si test si nu am nimic la ovare,am 70 de ani nu sunt constipata,am facut siTC ABDOMEN ,PEKLVIS si nu am gasit cauza am fost si la gastroentorologiei si a spus ;nu stiu ce aveti ,mai consultati si alt medic,desi de 7ani merg la acelas medic cra mi-a facut de 2ori colonoscopie.Nu stiu unde sa mai merg,nu mai Dumnezeu ma mai poate ajuta si sper sa ma idrume la un medic,Mltumesc pentru intelegetr!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Zuba: diverticuloza in sine poate genera sangerari rectale, mai ales la cineva care primeste tratam anticoagulant. cat despre celelalte simptome, nu pot sa interfer cu colegi care v-au examinat deja direct. Un chirurg v-a examinat ptr a scoate din discutie si o eventuala hernie? Pe de alta parte, apendicectomia poate genera local aderente – pot fi o sursa de dureri in fosa iliaca dreapta.

  22. mariuss says:

    Bunaziua. A doua zi dupa o masa copioasa m-am trezit din senin cu o durere cumplita in stanga sub coaste. Am facut o ecografie si totul este bine. Un medic generalist m-a investigat cu diverticuloza fara a face fara alte investigatii. Traiesc cu durerea asta de vreo 5 zile. Nu am sangerari, greturi, varsaturi , doar dureriin in stanga.
    Ce dieta trebuie sa tin in prima faza si ce medicamente mai exact !?? Doresc sa stiu parerea dumneavoastra chiar daca peste doua zile voi merge la Spital. Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: sper ca pana la momentul actual, aveti deja macar un diagnostic orientativ. Nu se pot face recomandari de dieta, cu atat mai putin de medicatie, doar pe o simptomatologie, altminteri total nespecifica, in lipsa oricaror alte elemente care sa orienteze cat de cat diagnosticul. Imi pare rau.

  23. Dio says:

    Rugaminte. In urma colonoscopiei mi s-a stabilit diagnosticul: hemoroizi gradul II; diverticuli sigmoidieni fara semne de diverticulita; mucoasa de aspect normal pana la 40 cm de ma unde prezinta pe o lungime de 5cm congestie focala, cu ulceratii cu aspect aftoid (bio).Dupa acest nivel mucoasa e aspect normal pana la vic.
    Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac pentru a incerca sa tratez sau sa evit complicatiile. Am 52 ani.
    Va multumesc foarte mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dio: ptr moment, trebuie sa asteptati rezultatele de la biopsie; dupa aceea, veti primi cu siguranta toate indrumarile necesare, in functie d erezultat.

  24. felicia says:

    Buna ziua ma numesc felicia am 30ani si am si eu o nelamurire acum patru luni am avut o durere puternica in partea stanga abdominala urmata de o senzatie de usturime si intepaturi in vagin apoi nu am mai avut nimic un timp dar in partea stanga jos a aparut o umflatura nedureroasa si ceva usturimi pe lateralul parti stangi ,am scaun o data pe zi si elimin gaze inaintea scaunului am facut eco generala care a iesit bine am fost la un medic internist care sa uitat la umflatura si a zis ca am musculatura deplasata dar pe mine nu ma linistit deloc ,va rog sa imi spune-ti ce poate fi pentru ca sunt foarte speriata

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Felicia: imposibil de spus de la distanta, in lipsa unui consult; ptr a scoate din discutie o hernie, cel mai corect este sa va adresati unui chirurg.

  25. felicia says:

    Va multumesc pt răspuns dar la ecografie nu a iesit hernie iar la doctori internist am facut o a doua ecografie si mi sa spus ca nu este hernie am uitat sa specific ca umflatura este vizibila doar cand stau in picioare in pozitia de întins pe spate cu fata in sus nu se observa si ma gândesc sa nu fie diverticuli sau altceva mai grav

  26. Victor says:

    Buna ziua! De vreo 3 saptamani am o durere moderata in partea stanga jos a abdomenului. Mai nou ma doare mai tare. Am fost la medic, lucrez in Germania. Mi-au facut ecografie abdominala si mi s-a spus ca sunt suspect de diverticulita. Analizele de sange si urina sunt bune, am doar lipsa de fier, cel putin asa mi s-a spus de medicul de familie, care e roman. Mi s-au prescris ceva cu 100 de mg de fier. Trebuie sa mai soseasca analizele de scaun. Am fost trimis la colonoscopie. Problema e ca am fost programat la colonoscopie pe 29 decembrie 2015. Am facut colonoscopie anul trecut in septembrie in Romania si totul a fost in regula, in afara de faptul ca am hemoroizi. Ce ar trebui sa fac? Sa astept sau sa vin acasa si sa fac colonoscopie cat se poate de repede? Ce altceva ati putea sa imi recomandati? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victor: in puseu acut, poate chiar mai bun decat o colonoscopie este un CT abdominal. In diverticulitele acute severe, colonoscopia este chiar contraindicata. Probabil ca nu s-a pus problema unui puseu sever, ptr ca altfel v-ar fi programat la un CT imediat.

  27. Loredana says:

    Scuze de deranj,mă numesc loredana și am 21 ani. ,am si eu o problemă.. Am făcut amor cu prietenul meu și cred ca a fost puțin cam intens.. Imediat după contact am simțit o durere puternică deplasând se în tot abdomenul.. La câteva minute după am fost lantoaleta și am făcut un scaun normal,diferență fiind ca aveam dureri mari de burtă .simțeam de parcă mi ar ieși intestinele cu tot ,nu doar scaunul..ce ar putea fi? 🙁 va rog,răspunde ți 🙁

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Loredana: dincolo de comicul aparent al situatiei descrise poate sta o situatie foarte serioasa: in timpul unui act sexual mai intens, exista posibilitatea fisurarii unui chist ovarian. daca acesta sangereaza in cavitatea peritoneala, sangele este iritant, da dureri atroce si poate provoca reflex scaun. din fericire, sangerarea este de regula autolimitata; totusi, ptr ca exista destul de des cazuri cand ea devine severa, va sfatuiesc sa va adresati fara amanare unui ginecolog/chirurg. va va lua cateva analize de sange si va va trimite sa faceti o ecografie abdominala sau TV, ptr a vedea eventualul lichid intraabdominal. orice semn de slabiciune fizica, ameteli, dureri intense de burta ar trebui sa va trimita DE URGENTA la un spital cu sectie de chirurgie/ gineco.

  28. Petre says:

    Va rog ajutatima cu un sfat in iunie 2015 am facut colonoscopie virtuala si am fost diag cu diverticuli si dm doctor mia spus ca nu este ceva grav sau tumora am mers cu rez la domn doctor di mia dat trei luni sa iau duspatalin dar nu ma simt chiar bine am momente de durere usoara cu stari de greata si mai mult disvonfortul care e cel mai suparator in rest scaun am in fiecare zi va rog pt un raspuns multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Petre: a fost vreun motiv ptr care nu ati facut colonoscopie adevarata (cea virtuala este o reconstructie CT, nu are chiar aceeasi sensibilitate precum cea directa)? In lipsa unei complicatii locale (infectie, hemoragie), nu aveti indicatie de tratam chirurgical; cel care va conduce tratamentul si monitorizarea este gastroenterologul.

  29. Petre says:

    Scuze domnule dr nu am specificat am 40 ani ms numesc petre si durerea di didconfortul dups fiecare masa acolo chiar jos multumesc

  30. Monica says:

    Buna ziua D-nul Dr. Buliga,
    Eu am diverticuloza pe partea stanga (vazuta la colonoscopie acum un an)
    Am uneori dureri usoare in partea stanga jos, tendinta la constipatie, scaun mic, subtire alternand cu scaun normal. am avut doua crize de diverticulita (martie si iunie 2014), durere intai mai difuza, partea de jos a abdomenului, a doua oara localizare mai precisa (stanga), dar cu durerea medie (mai usoara ca prima oara), s-a rezolvat dupa mai putin de 24 de ore. Nu am luat antibiotice, doar regim lichid, apoi pasat, probiotice Sacharromyces Boulardii, Lactobacilus Casei, etc.
    Azi (10 dimineata) incepand de aseara am frisoane, usoara stare subfebrila, dar stare buna altfel, scaun foarte mic (bucatele mici dar de consistenta normala, nu tari). Nu am durere, dar am avut o durere cu 4 zile in urma, o durere mai ascutita (medie) in partea stanga, doar cateva secunde), poate asociata si cu trecerea gazului.
    As putea sa mai astept si de aceasta data cu dieta lichida, probiotice, laxativ, ulei de oregano, sau ar trebui sa merg deja la spital pt analize. Va multumesc frumos pentru ajutorul dat pe acest website.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Monica:Daca frisoanele si subfebra sunt reale (adica v-ati pus un termometru si nu e doar parerea dvs ca va simtiti mai calda), daca acestea nu sunt explicate de alta boala (viroza, rinita, sinuzita etc, atunci ar fi bine sa mergeti macar la medicul de familie, sa va puna o mana pe abdomen; va va indruma, dupa caz, la gastroenterolog sau chirurg. daca se confirma repetarea unui nou puseu de diverticulita (corect si complet diagnosticat), va puteti adresa unui chirurg ptr a extirpa portiunea afectata de intestin gros, preferabil dupa remiterea puseului acut.
      PS: am citit ulterior al doilea comentariu; temperatura sub 37 grade este absolut normala.

  31. Monica says:

    adaugare pt mesaj de mai sus:
    varsta: 52 de ani
    temperatura sub 37 de grade
    precizare: in cele doua situatii cand am fost la spital durerea a fost deja diminuata in momentul consultatiei, prima oara pana in 48 de ore, a doua oara, pana in 24 de ore; de aceea nu am luat antibiotic.
    Va multumesc inca o data!

  32. Anna says:

    Buna ziua Dle Doctor. Incerc sa dau de capat unei afectiuni care ma chinuie de ceva vreme si care este complet ignorata de medicii din Anglia, unde locuiesc eu. Mai exact, de mai mult de un an am usturimi rectale (nu anale) destul de mari dupa scaun, cam la 2 din 3 scaune, uneori cu o durere ascutita care iradiaza in coccis. Am de asemenea uneori un scaun ”spumos” care pluteste, dar de obicei dupa ce mananc iaurt natural sau iau probiotice scaunul revine la aspect normal. Alteori am un scaun decolorat si cumva ”lipicios”, aderent la vasul de toaleta. La toate astea se adauga o balonare rebela foarte accentuata-ce-i drept nu respect un regim, si mananc cam multe dulciuri si paine-, scaune mai dese decat ar fi normal, 2-3 pe zi, desi nu diareice, imperioase, si o sensibilitate la atingere a abdomenului foarte mare-pe care nu stiu daca sa o atribui intestinului, colonului sau vezicii urinare-caci deseori am si simptomele unei infectii urinare, desi in analize rareori iese coli. Mai am o hiperaciditate gastrica, cu reflux, cu o senzatie de ”strangere de gat”, agravata dupa picante (la care am renuntat), cafea (la care nu pot renunta caci sunt si hipotensiva), la aplecare si efort. Medicul de familie din UK crede ca as putea avea o hernie hiatala, dar amana sa ma trimita la gastroscopie. Imi tot da antiacide si omeran, care nu au efect deloc. In trecut am mai luat omeran pentru o gastrita (acum 10 ani) si mi-a mers foarte bine, acum nu are nici un efect. Am avut doua operatii pe abdomen in tinerete si am aderente (din spusele ginecologului care m-a operat a doua oara), de asemenea am avut de mai multe ori giardia (cei din UK refuza sa faca un ex coproparazitologic daca nu am diaree), ascarizi, pentru care am luat de foarte multe ori tratament antiparazitar; de asemenea am facut numeroase tratamente cu antibiotice foarte tari pe parcursul vietii-deci cred ca exista si o disbioza. Nu am facut niciodata colonoscopie (am 40 de ani), nici gastroscopie. Sunt si putin obeza, adica am 159 cm si 71 kg, dar la orice incercare de regim gastrita mi se agraveaza. Nici nu stiu ce regim sa tin, ce imi face bine la colon imi face rau la stomac (ex fructe, legume) , si tot asa. Cel mai rau ma ingrijoreaza aceasta usturime rectala, dar si aspectul anormal al scaunelor. Nu am avut niciodata scaune cu sange. Ce afectiune (afectiuni) ar putea fi? Ma bate gandul sa vin in Romania si sa fac o colonoscopie si o gastroscopie. Ce parere aveti despre toate acestea? Multumesc anticipat pt raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anna: putine afectiuni digestive exista, care sa nu dea macar vreo doua dintre simptomele descrise; stiu cat de restrictiv este sistemul medical englezesc, asa ca va sfatueisc sa incercati sa reveniti in tara si sa va faceti un set complet de investigatii, sub indrumarea unui gastroenterolog.

  33. Doina says:

    Buna seara.D le dr am facut o colonoscopie pe 7 ian 2016 si diagnosticul este diverticuloza colonica ,iar la concluzii,multipli diverticuli de dimensiuni medii si mici la nivelul colonului descendent si sigmoid,fara semne de diverticulita.Va rog sa mi spuneti daca sunt semne mari de ingrijorare? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doina: in lipsa inflamatiei acute, nu; totusi, aveti nevoie de indrumarea unui gastroenterolog, care va va sfatui ce sa faceti ptr a scadea riscul unei diverticulite acute.

  34. Valeria says:

    Buna seara dle. doctor!
    Din ianuarie 2015 si pana in prezent am facut aprox. 7 crize. Cum se manifesta: o durere foarte puternica (simt ca mor), abdomenul se intareste,iar in partea stanga, inghinal imi apare ceva tare, rotund, ca oul de rata. Criza dureaza intre 20-30 minute, timp in care nu ma pot sta nici in sezut, nu ma pot tine nici pe picioare.In momentul cand imi trece criza, nu mai am absolut nimic.Sunt ca noua. Am fost si la urgenta. Medicii m-au consultat si in timpul crizei, mi-au palpat abdomenul, au simtit oul de rata. In momentul cand trece criza, la palpare nu se mai simte absolut nimic. Am facut colonoscopie, examen ecografic, irigografie, EDI. Medicii mi-au spus ca ar fi colonul mai putin mai lung decat normal. Dar concret nu stiu ce cauze ar fi. Mi s-a prescris tratament cu IBUTIN si DUSPALIN. Din experienta dvs. v-ati mai intalnit cu un pacient cu astfel de simtmone? Mentionez ca am scaun normal, in fiecare zi.Care ar putea fi cauza?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Valeria: simptomele cu pricina pot fi date de ex de o invaginatie, care se remite spontan. Daca in peretele intestinului exista de ex o tumora (de cele mai multe ori benigna – lipom de ex), ea poate face ca intestinele sa intre ptr moment „unele in altele”, mai ales in conditii de colon lung. Sau faceti o volvulare (un organ – intestin de regula, dar si trompa+ ovar cateodata) se rasucesc in jurul axei proprii si apare un fel de „strangulare” intermitenta. Poate ca ar fi util sa faceti un Ct cu substanta de contrast si / sau o colonoscopie virtuala, obtinuta prin reconstructie dupa un CT.

  35. Aurelia says:

    Buna seara,
    Am impresia ca as avea o fistula colono-vaginala. Am de ceva vreme „aere vaginale” din cand in cand si astazi cred ca am eliminat si materii fecale. Am fost la ginecologie acum vreo 3 luni si a spus ca e totul ok, toate analizele bune. Nu stiu catre ce specialist trebuie sa ma indrept pentru aceasta problema.
    Va multumesc anticipat pentru raspuns

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aurelia: ar trebui sa ii relatati ginecologului cu lux de manaunte simptomele, ptr a va face un examen cu valve mai amanuntit. Pe de alta parte, exteriorizarea de MF in vagin este asociata si cu alte modificari locale, ceea ce ar trebui sa evidentieze mai rapid leziunea. In ultima instanta, puteti face o anu-/rectoscopie sau macar un banal tuseu rectal intr-o clinica de chirurgie.

  36. Elena says:

    Domnule doctor am diverticuloza ,am avut si doi polipi extirpati ,am avut si obstructie intestinala acum vreodata 2 ani .De cativa ani ma confrunt cu aceasta boala si periodic fac crize de diverticulita cu dureri ,scaune multiple etc.Ce ar trebui sa fac ar trebui sa ma operez ca nu mai pot sa am o viata normala si sa lucrez in aceasta stare ?

  37. Stanciu Maria says:

    Buna ziua
    Am 76 ani si in urma colonoscopiei efectuata in spital (cu patrundere doar 40 cm din cauza durerii si pentru a evita riscurile) am diagnosticul de diverticuloza. Mi s-a prescris tratament cu Normix 10 zile/luna pentru mult timp. Nu am fost si nu sunt constipata, dar pe langa scaunul de dimineata obisnuit am in jur de 15 scaune dupa durere abdominala cu o substanta gelatinoasa, incolora, transparenta si fara miros (cam o lingura cantitativ). Aceasta in timpul tratamentului cu Normix. Care considerati ca ar fi cauza? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: sunt mucozitati, generate posibil de un proces inflamator, fara a se putea spune de ce natura este el; colonoscopia este incompleta si eu as relua-o de indata ce situatia locala o permite; in puseu acut de diverticulita se evita colonoscopia (risc de perforatie), dar se face obligatoriu un CT abdominopelvin, eventual cu colonoscopie virtuala.

  38. Ardelean says:

    Buna seara

    Am 54 de ansi in urma cu 3 luni am avut un episod cu o durerea ( arsura ) in partea stanga jos a abdomenului cu scurte ,, fulgere ” in testicolul stang.
    Dupa o luna apare o durere usor mai persistenta in aceeasi parte dar si episoade scurte de durere in testicolul stang.Disconfort abdominal stanga jos apare si la pozitia culcat pe spate.
    Am apelat la examinare urologica si chirurgicala. Urologic ( testicule, prostata ) nimic deosebit. Microlitiaza renala bilaterala.
    Chirurgul – nu exista o hernie inghinala stanga.
    Examenul de laborator efectuat pentru testul de litiaza urinara a iesit bun, testele de biochimie, hematologie, marcher tumorali( PSA ), urini, VSH sunt in limite normale
    Dupa doua luni durerea din partea stanga se accentueaza cu aceleasi dureri usoare in testicolul stang dar si cu senzatia de durere in spate la nivelul imediat sub rinichiul stang.
    La ecografie abdominala nimic deosebit fata de descrierea de mai sus si in plus nici la nivelul tiroidei.
    Examenul de laborator fibrinogen, CRP capacitive, marcher tumoali ( CEA , CA 19.9) , marcher endocrini ( FT3, FT4, TPO, TSH ) , VSH sunt in limite normale, nu sunt urme de sange in analizele de scaun..
    Am facut si RMN lombar- sunt probleme de hernie L4-L5 ruptura inelului fibros fara semen de conflict intre disc si radacina nervoasa.( aceasta e veche a existat si acum 4 ani la un examen RMN )
    Dupa inca doua saptamani ( adica acum ) doare tare in partea stanga jos a abdomenului su senzatie de formatiune bine fixata in acea zona. Doare la ridicarea piciorului stang catre piept; in masina in pozitia de conducator auto; la zgaltaitul masinii; pozitia de stat culcat pe stanga nu poate fi abordata deoarece se simte ceva acolo destul de mare care preseaza; in pozitia de stat culcat pe dreapta senzatia este ca in stanga a ramas ceva agatat.
    Gastroenterologul vineri 26.02.2016 a spus ca ar putea fi vorba de diverticuli sau polipi si trebuie sa facem o colonoscopie pentru data de 1.03.2016.
    Daca exista diverticul/i inflamat/i nu ar trebui facut intai un CT si apoi Colonoscopia ( pentru a evita vreo perforatie)?
    Dumneavoastra ce recomandati?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ardelean: daca nu exista motive ptr a banui o diverticulita, se poate face colonoscopie fara probleme; gastroenterologul este cel mai in masura sa aprecieze asta.

  39. Ardelean says:

    Multumesc domnule doctor.
    Vineri am iesit din spital.
    Am facut colonoscopia cu internare , iar pregatirea cu soluite cu Fortran in spital sub supraveghere medicala.
    Nu exista niciun polip si nici un divericul.
    Am facut si o endoscopie digestive pentru helicobacter pylori si a iesit pozitiv ( mi-a dat un tratament pentru 20 zile ).
    In spital am facut si un CT abdomen + pelvis ( fara substanta de contrast ). Rezultatul spune ca nu sunt probleme.
    In spital m-a examinat si un urolog care a spus ca urologic nu sunt probleme. El mi-a sugerat ca uneori trebuie sa invatam sa traim cu o durere fara sa-i mai cautam neincetat cauza!?
    In schimb am osbervat azi cat de mare a crescut formatiunea ( ceva mai mare ca o nuca ) de pe testiculul stang ( probabil de acolo vine durerea aproape continua zi si noapte in abdomenul inferior stang aproape inghinal si adeseori dar de scurta durata dureri puternice in testiculul stang ).In luna decembrie cand am vazut aceasta formatiune pe testiculul stang era cat o aluna…acum la 3 luni aproape s-a triplet.
    Nu prea stiu ce-i de facut.
    Poate ar trebui sa fac o examinare cu ultrasunete la testicule. Eventual marckeri tumorali pentru tumorile la testicule !?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ardelean: dar urologul nu v-a examinat formatiunea testiculara? da, puteti face o eco scrotala, care va spune daca e lichidiana sau solida; daca e o tumora solida va trebui sa faceti investigatii / analize suplimentare.

  40. Ardelean says:

    Am apelat la un urolog si chirurg de chirurgie generala ( un fel de 2 in 1 ). Am facut o ecografie Doppler abdomen stang pentru testicul stang si zona inghinala stanga. Rezultatul imagistic spune ca este vorba despre un hidrocel comunicativ foarte vechi ( dar cu lichid nu prea mult ), epididimul inflamat ( cronic ). In zona inghinala se observa ( masurat 18 mm ) o hernie la debut ( intestinal subtire preseaza asupra orificiului creat ) ,, bubonocel ”.Se pare ca asta coboara uneori in scrot si apoi se retrage. Cu alte cuvinte apare in scrot si dispare cand vrea el.
    Propunrea medicului a fost o interventie hirurgicala prin care sa rezolve atat hidrocelul cat si hernia ( cu ajutorul unei plase de protective avand in vedere varsta mea ) printr-o interventie de 2 ore.
    Ce ziceti asta e Solutia cea mai buna ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ardelean: bubonocelul, contrar denumirii si parerii unor chirurgi, nu este deloc o hernie la debut; hernia la debut se numeste punct herniar; faza urmatoare se numeste hernie inghinofuniculara si de abia stadiul urmator este bubonocelul (hernia tinge/iese la orificiul extern al canalului inghinal). Da, daca aveti si hidrocel, se rezolva foarte simplu in acelasi timp operator. Plasa este obligatorie.

  41. Ardelean says:

    Multumesc pentru raspunsurile acordate.
    In data de 23.03.2016 sunt programat pentru interventia chirurgicala. Medicul care efectueaza operatia are 68 de ani!? Sper sa reuseasca toata treaba. Recuperarea/refacerea e cam lunga dar asta e.

  42. sofica says:

    Buna ziua ma numesc Sofica am 31ani si am o mare nedumerire acum 8 luni am avut niste dureri puternice in partea stanga si aparitia unei umflaturi nedureroase in fosa stanga am fost la medic internist am facut ecografie abdominala generala si nu sa vazut nimic mi sa spus muschi deplasat dar acum trei zile am avut scaun moale iar cand mam sters am vazut sange pe hartie a doua zi am iesit gros la inceput apoi moale si am observat niste firisoare de sange proaspat pe fecale a treia zi am avut scaun normal dar cand mam sters am observat putin sange pe hartie am un hemoroid extern pe care il simt dar ma nelinisteste acea umflatura .Va rog sa imi spuneti daca poate fi vorba de diverticuli

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sofica: sangerarile cu pricina pot avea cauza proctologica, hemoroidala; un consult la cel mai apropiat chirurg va va lamuri pe deplin.

  43. sofica says:

    Sunt Sofica am omis sa va spun ca uneori am frisoane ameteli ,scaune fragmentate iar cand apas pe umflatura simt ca se duce in sus,iar sub sanu stag este mai umflata partea decat cea dreapta .Va multumesc si astept sa imi raspundeti

  44. Victoria says:

    Buna ziua, am rugamintea la dvs sa ma ajutati cu un raspuns in problema mea de sanatate.Acum 3 luni am facut un CT abdominal si rezultatul este urmatorul:Formatiune chistica anexiala dreapta;uter neomogen;diverticuloza colonica;Total DLP=1882mGy cm,mentionez ca am virsta de 65 ani.Cit de grav este si ce trebuie sa fac mai intii.Formatiunea chistica este de dimensiunea:7,3/5,2/5,5/ va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victoria: poate fi grav, sau poate fi un chist banal; trebuie sa faceti un test numit ROMA (o combinatie de marker-i tumorali) si … sa va faceti curaj ptr operatie. Oricum, aveti indicatie clara de interventie chirurgicala (in cazul fericit, se poate scoate doar anexa respectiva – clasic sau laparoscopic, dar operatia se poate extinde, in functie de natura chistului).

  45. Victoria says:

    Buna ziua,vreau sa va multumesc pentru raspunsul dat atit de promt,dar va rog sa-mi spuneti si despre diverticuloza colonica cu rezultatul ct de Total DLP=1882mGy cm,daca sa imi fac griji sau ce altceva? Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victoria: cifra mentionata se refera strict la doza totala de radiatii „inghitita” de corpul dv in timpul investigatiei si nu are nimic de-a face cu rezultatul pr-zis al CT-ului.

  46. Caliopia says:

    acum doua saptamani am suferit o interventie chirurgicala, diagnosti: diverticulita intestinului gros fara perforatie sau abces si fara mentionarea hemoragiei-K57.32. Se intervine chirurgical sub AG IOT, se descoper[ colon sigmoid cu multiplii diverticuli cu perete ingrosat, imflamat un diverticul perforat la nivelul colonului descendent de practica hemicolectomia stanga cu anostomaza TL mecanica CEEA 32. La o saptamana dupa operatie anusul si toata partea dintre fese cu usturimi iritatie. Ce se poate face?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Caliopia: nu cred ca interventia chirurgicala a provocat direct simptomele descrise (cel mult indirect). Ptr ca leziunile descrise trebuie examinate direct, corect este sa mergeti la cel care v-a operat, sa ii aratati leziunile si sa ii cereti sfatul.

  47. GABRIEL says:

    o jena surda in partea stinga a colonului dupa ce am avut un scaun dimineatasi la definitivare acestuia am avut o singerare. Va multumesc mult D NA DOCTOR.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gabriel: nu mi-a clar carei doamne doctor ii multumiti, dar parerea mea este ca va trebui sa mergeti la un consult chirurgical, medicul va va indruma ulterior catre o colonoscopie/ consult gastroenterologie.

  48. Oana V. says:

    Buna seara, tatal meu(71 ani) a fost depistat dupa o colonoscopie cu diverticuloza in februarie anul acesta. A luat tratament cu Ciprinol, esomeprazol, trimebutinum, sucralfat timp de 10 zile si a fost ok. De Pasti, la 3 luni distranta, scaun cu sange rosu, acelasi tratament, ok. Astazi dureri foarte mari in bara,balonare, frisoane, imposibilitatea de scaun pe moment. Mentionez faptul ca tata nu este constipat de fel, are doua scaune pe zi, nu este gras, si este foarte activ. Daca este din nou un atac de diverticuloza nu stim ce sa mai facem. Psilium este acceptat de dumneavoastra ca doctor? Nu exista un tratament preventiv? Va multumesc frumos si va doresc o seara minunata!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Oana: va referiti probabil la un puseu de diverticulita. Daca se confirma (CT, analize etc) si este deja la al treilea episod, are indicatie de interventie chirurgicala. decizia trebuie insa luata in functie d efactori pe care eu nu am de unde sa ii cunosc.

  49. Madalina says:

    Am si eu niste probleme nediagnosticate complet inca.Hemoroizi interni si externi,balonare masiva,lipsa de fermenti digestivi,colon iritabil,colita,gastrita,reflex biliar.Am avut in trecut,acum mai rar episoade frecvente de hemoragii,am si o insuficienta venoasa si circulatorie.Anul trecut in decembrie a inceput o durere cumplita,o inflamatie a bazinului,nu puteam nici sa urinez de durere,am luat zinnat,mi-a trecut.In ianuarie s-a repetat,mi s-a dat acelasi tratament.Sufar de constipatie,dar uneori trec de la ea la diaree.Iau fibre.De atunci pana la 1 mai totul a fost ok,dar la 1 mai a inceput iar acea inflamatie dureroasa si a continuat pana in ziua de astazi.Sunt in tratament cu zinnat,a 11 zi,continui fibrele.Durerile la defecare sunt cumplite,uneori nu se evacueaza totul din colon si simt ca ma arde tot bazinul si am senzatia ca cineva ca taie in interior.La al doilea scaun obtinut,ca sa ma mai linisitesc putin,a inceput sa apara un miros urat,ca de mancare stricata,care inainte nu era.Anul trecut am facut CT dar nu s-a vazut nimic.Colonoscopia nu am putut s-o fac caci,la scaune mai multe,fac hemoragie si nu pot vedea nimic.Adica nu pot sa fac golirea colonului.Am avut si dureri abdominale,dar nelegate de inflamati bazinului si atunci mi s-a spus sa nu iau laxative sub nici o forma.Mi se intarise abdomenul,se umflase,am crezut ca am facut hernie.Acum sunt in tratament,cu unguente si punga de gheata pt. hemoroizi si mi s-a recomandat RMN pelvian,altii incearca sa gaseasca o alta varianta de golire a intestinului fara acea substanta dura care se da de obicei,pt. a preveni hemoragia.Sa opresc zinnatul si sa iau alt antibiotic?Cum ar fi Normix? Sunt banuita de diverticulita,dar inca nu am apucat sa fac RMN.Sau sa incerc sa fac colonoscopia?Nu stiu cum sa ies din criza asta,am dureri mari,imi creste tensiunea de durere,transpir toata.Ce parere aveti dvs.?Multumesc pentru atentie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalina: cred ca problemele dvs sunt prea importante ptr a fi expediate in 2 randuri scrise online; va sfatuiesc sa apelati la un gastroenterolog dedicat, ale carui sfaturi sa le urmati intocmai, in special in ceea ce priveste un algoritm complet de investigatii. Gastroenterologul va scoate din discutie o boala inflamatorie/ulcerativa colonica, de ex, va putea face bandarea eventualilor hemoroizi interni colonoscopic etc.

  50. Madalina says:

    Cand mi se inflameaza bazinul si am aceste dureri si probleme de golire a colonului,durerea este la nivel rectal si coboara pe picior pana la genunchi,ma dau cu diclac pana la genunchi si iau antiinflamatorii.

  51. Claudiu says:

    Buna seara, domnule doctor,
    Am diverticuloza si am fost trimis la CT, unde mi s-a dat ca, concluzie, ”multiple imagini diverticulare la nivelul colonului sigmoid, fara semne CT de complicatii”. Am crize dese si ca tratamant mi s-a prescris Normix, Debridat, Controloc, Spasmomen, etc.La crize ,fac mai multe scaune moi/zi, am o stare generala proasta, cum se zice, nu mai sunt bun de nimic, am dureri suportabile sub buric,in stanga mai mult. Vreau sa cunosc si de la d-voastra un punct de vedere.
    Cu multa stima,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Claudiu: trebuie certificat ca acele „crize” au cauza diverticulara si nu au o cu totul alta explicatie, ceea ce se intampla extrem de frecvent; daca faceti pusee repetitive de diverticulita (adevarata, documentata de un medic gastroenterolog dedicat), atunci merita facuta o colectomie, prin care se ridica asadar portiunea de colon cu diverticuli.

  52. IOANA says:

    Buna seara domnule doctor,am mare nevoie de ajutor.Mama mea nu are nici asigurare si nici card de sanatate si este de ceva timp bolnava.o lunga perioada a avut niste sangerari si dureri de burta si a folosit supozitoare clafen care ii calmau durerea.acum cateva zile a avut hemoragie iar acuma ii ies fecale prin vagin.Sunt disperata pentru ca nu vrea sa o duc la doctor pentru ca spune ca nu avem bani…Suntem intr_o situatie destul de grea locuim in casa cuiva…am avut niste probleme familiare si din cauza asta a ajuns intr-o stare atat de grava si nu am mers la doctor cu ea…pentru ca in ziua de azi sanatatea este doar pentru cei cu bani…va rog din tot sufletul sa ma ajutati cu un sfat unde as putea sa merg cu ea la ce spital sau clinica si cam de ce suma de bani credeti ca as avea nevoie:(…este tot ce am pe lumea asta si imi doresc tare mult sa o salvez…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      IOana: are cel mai probabil o fistula rectovaginala pe un cancer genital/rectoanal; ideea ca sanatatea este doar ptr cei cu bani este o scuza nu intotdeauna reala, va puteti indrepta la camera de garda a oricarui spital mare de urgenta. Hemoragia este totusi o urgenta si va fi tratata ca atare in orice spital de stat, indiferent daca mama e asigurata sau nu.

  53. Florentina says:

    Buna ziua.Am fost diagnosticata cu diverticulita acuta pe care o tratez de cateva zile.puteti sa imi spuneti ,in situatia data,dupa trecerea perioadei acute as ar ajuta cateva sedinte de hidrocolonoterapie,sau sunt contraindicate?sunt decisa sa imi schimb si alimentatia pt a evita o recurenta.Am si antecedents in familie ,nu stiu daca se mosteneste

  54. lung dragos says:

    Buna am o durere in partea stanga cu usturime desi am fost la medic si mia dat antibiotice si tratament in urma unei investigatii ecografice.dupa cateva zile de tratament a disparut durerea iar acum a aparut iat dor cu usturime si intepaturi

  55. Ioana says:

    Umblu de o saptamana cu ea si nu vrea nimeni sa o bage in seama pentru ca nu are medic de familie si nici asigurare…eu nu am buletin ca sa o pot transfera pe asigurarea mea….nu avem casa nu avem nimic…,la spitalul Pantelimon nu au vrut sa se ocupe de ea si nu iau facut nimic,ne-a dat trimitere cu posibil cancer de col gradu 4…la Fundeni unde ne-a zis ca nu ii poate face fisa pentru ca nu este asigurata si ca trebuie sa plătim tot….nimănui nu ia pasat de starea ei gravă…desii are hemoragie frecvent si elimina fecalele prin vagin de o saptamana….chiar asa in Tara asta se lasa omu sa moara nu exista un regim de urgenta….daca nu ai bani chiar asa suflet au oamenii astia sa te lase sa mori? Va implor ajjutatima datimi un sfat ce sa fac unde sa merg

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioana: in plin puseu hemoragic, la camera de garda a unuia dintre marile spitale de urgenta (Floreasca, Municipal)

  56. alex says:

    Buna ziua,

    va deranjez cu urmatoarea intrebare: de aprox 2 zile sunt sub tratament medicamentos (Ciprinol+ Normix)in urma unei a doua crize de diverticulita sigmoide cu dureri acute in partea stamga jos si scaun moale si zgomotos.
    Drept urmare, doctorul gastroenteurolog mi-a recomandat un RMN cu substanta de contrast (dupa prima criza de diverticulita aprox 3 luni in urma am facut un CT ce zice ‘edem colon descendent in fosa iliaca stg pe o lungime de 5cm si 2-3 imagini diverticulare in fosa iliaca stg. fara adenopatii’).

    intrebarea este: can e recomandat sa fac acest RMN, dupa ce trece inflamatia diverticulitei sau in timpul tratamentului?

    multumesc

  57. ADY says:

    Buna ziua D-le Doctor, am 68 de ani si dupa un tratament mai indelungat pentru rezolvarea hemoroizilor (vechi, de gr. 2 si 3), mi s-a recomandat si o colonoscopie, care a evidentiat 3 polipi (au fost rezectati), de natura benigna si diverticuli. Am primit Normix si un medicament pentru flora intestinala. Respect o alimentatie bogata in fibre, am scaun zilnic dimineata, fara sangerari. Credeti ca ar trebui sa consult un gastroenterolog, trebuie sa fac si alt tratament ? Am consultat si un chirurg proctolog, care mi-a spus ca nu este cazul de operatie. Nu am dureri, sunt diabetic de tip 2 de 17 ani, insa tin glice,ia sub control.Ce parere aveti ?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adi: nu pot aprecia statusul local in absenta examenului direct, dar din ceea ce povestiti nu exista date care sa sugereze necesitatea unei interventii chirurgicale. Va trebui sa repetati colonoscopia cf recomandarilor gastroenterologului dvs.

  58. Boldeanu Ramona says:

    Durere in partea stinga dupa ce mananc o am de mult timp si chiar noaptea, ma simt balanta si imi coraie matele, ce e de facut, và multumesc .

  59. Elena says:

    Buna ziua,
    Durere difuza in partea stanga,in urma careia am facut o colonoscopie si s-a descoperit ca amhemoroizi interni necomplicati si diverticuli colon stang de dimensiuni variabile,unii cu dimensiuni mari,cu mucoasa adiacenta cu congestie.
    Am primit tratament pentru prevenirea infectiei :

    Normix200 mg -capsule la 8 ore,5 zile/luna
    Apoi Sinergin plic 1-0-1 /zi,7 zile/luna
    Salofalk 500mg,2-0-2/zi, 1 luna
    Detralex 500mg,1-0-1/zi dupa mese, 1 luna

    Intrebarea mea este:acesti diverticului se pot tranforma in cancer?Colonoscopia la ce interval trebuie repetata>?
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: 1. nu; 2. In functie de evolutia locala, de regula nu este necesara repetarea lor daca nu sunt complicatii/ inflamatii recurente.

  60. Stefan Popovici, ing. 79 ani says:

    Buna seara Domnule Doctor. Toata stima si admiratia pentru ceea ce faceti pe acest loc/site, descoperit de mine intamplator.
    Domnule Doctor, am fost diagnosticat cu diverticulita, recomandandu-mi-se tratament cu Normix 2 x 2 x 10zile/luna, si asta, imediat, urmare colonoscopiei facuta ieri, din pacate partial reusita (doar pana la 50cm) din cauza pericolului de perforare. Trebuie sa revin dupa 2 luni de tratament. As avea o intrebare: Ar fi recomandabil adminnistrarea de laxative (ex. Fortrans , etc)din cand in cand, pentru curatarea colonului si in special a diverticulitelor? Cat de des, si cat de intens(ca pentru colonoscopie?). Si asta ca masura preventiva chiar inainte de a apare vreun simptom.
    Va multumesc si va rog sa ma iertati daca, cumva intrebarea mea ,venita de la un profan eate banala si v-am rapit timp pentru a o parcurge.
    Cu deosebita stima,
    Stefan Popovici

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Stefan: ca idee, in plin puseu de diverticulita este mai degraba indicat sa faceti un examen tomografic si nu o colonoscopie, ptr ca riscul de perforare este mai mare in puseu acut. nu va sfatuiesc sa apelati la evacuarea continutului colonic cu megadoze de laxative; este suficient sa scadeti incarcarea bacteriana cu normix si sa asigurati evacuarea regulata, cel putin o data pe zi, a materiilor fecale.

  61. Cristina says:

    Buna ziua, de cam o luna am dureri in partea stanga sub coaste care se lasa ca o presiune in tot colonul stang, si o durere ca o intepatura in partea stanga jos,tranzitul a devenit mai accelerat si zgomotos, moale, am fost la camera de garda si mi s-a pus diagnosticul de colica abdominala, la ecografie a iesit totul foarte bine in afara de un „discret edem pe colonul descendent” exact unde resimt eu durerea, sunt foarte panicata, poate fi diverticul sau sa ma astept la ceva mai grav? Stiu ca trebuie sa fac colonoscopie, este vreun risc daca se ia eventual biopsie din edemul acesta, poate fi malign?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: edemul in sine nu are obligatoriu legatura cu un cancer. ecografia este total nespecifica ptr colon. Trebuie sa mergeti la un consult gastroenterologic – vi se vor lua analize si eventual se va face o colonoscopie. Pana atunci, orice speculatie e inutila.

  62. Elena says:

    Buna ziua,
    Durere difuza in partea stanga,in urma careia am facut o colonoscopie si s-a descoperit ca am hemoroizi interni necomplicati si diverticuli colon stang de dimensiuni variabile,unii cu dimensiuni mari,cu mucoasa adiacenta cu congestie.
    Am primit tratament pentru prevenirea infectiei :

    Normix200 mg -capsule la 8 ore,5 zile/luna
    Apoi Sinergin plic 1-0-1 /zi,7 zile/luna
    Salofalk 500mg,2-0-2/zi, 1 luna
    Detralex 500mg,1-0-1/zi dupa mese, 1 luna

    Intrebare:a trecut o luna de cand am terminat tratamentulcu Salofalk si Detralex plus in fiecare luna 5 zile Normix si continuare cu Sinergin 7 zile(asa cum mi-a prescris doctorul
    Este normal sa mai simt acea durere usoara in partea stanga?Nu mi s-a spus sa revin la control decat in cazul complicatiei diverticulilor.Sunt speriata si va rog frumos parerea Dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: daca durerea este data de inflamarea diverticulilor, este oarecum normal. Ar fi fost insa util sa faceti si un control CT – colonoscopia evidentiaza doar orificiul intern al diverticulului, dar nu poate aprecia daca acesta este efractionat sau s-a complicat cu abces peridiverticular, de ex.

  63. Mari Groze says:

    Am diverticulita destul de des i au tratament cu normix 7 zile pe lună durere puternica in partea dreapta si durere în picioare și mâini ,ce îmi recomandați?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAri: durerea in membre nu are nicio legatura cu diverticulita. Pe de alta parte, monitorizarea puseelor de diverticulita se face de catre gastroenterolog, cu investigatii suplimentare, inclusiv CT abdominal si colonoscopie in afara puseelor. Daca episoadele sunt frecvente, asociaza perforatii/microabcese etc, gastroenterologul va va recomanda probabil rezectia portiunii de colon cu diverticuli.

  64. Brilinsky Vladimir says:

    Buna seara domnule doctor. Profit de generozitatea dumneavoastra laborioasa pentru a va intreba despre situatia mea. In 2012 in urma unor dureri aparute brusc, la o colonoscopie, medicul a descoperit diverticuli. Mi s-a recomandat atentie la mancare cu evitarea semintelor. Acum de 5 zile au inceput dureri abdominale destul de mari. Acelasi doctor mi-a recomandat CIPROFLOXACIN 500mg 1-0-1 si METRONIDAZOL 250 mg 1-1-1. E corect tratamentul? Mai trebuie facut ceva ? Va multumesc din suflet pentru atentie si sprijin.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vladimir: daca este diverticulita, da. sunt insa si alte boli cu simptome asemanatoare. ar trebui facute analize de sange, eventual un CT abdominal sau, la rece, o noua colonoscopie – sub monitorizarea unui gastroenterolog.

  65. dory says:

    Buna seara domnule doctor,eu am o situatie cam complicata sper ca ma puteti intelege,sant in spania si am 43 de ani, si sant operata de anul trecut din noiembrie de 2 ori de fisura anala dupa o luna de la ultima operatie mi sa scos apendicele de atunci ma simt foarte rau din luna martie caci atunci am fost operata ultima oara ma doare in partea stanga de nu mai pot fara calmante,am fost internata de curand din nou caci aveam diaree si am sangerat, si mi sau facut investigatii din nou,scaner, colonoscopie, si miau gasit diverticulita asa mi sa spus si miau dat antibiotice SPIRAXIN sa iau 7 zile si apoi sa continui luna viitoare 7 zile iau cate 2 buc la 12 ore de 200mg,..Eu va intreb ceva, se poate sa fi gresit la ultima operatie cand mau operat de apendice de nu imi mai trece durerea din partea stanga adica de burta ca ma doare toata burta si sant tot timpul imbalonata si am multe gaze ,sa fie colonul sau o greseala de a lor in timpul operatiei.Va rog frumos sa imi dati un sfat oricare ar fi el…Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dory: nu este nicio legatura intre apendicectomie si diverticulita pe colonul stang. va trebui sa urmati tratamentul si recomandarile medicului gastroenterolog care va supravegheaza.

  66. angela cosa says:

    Buna ziua,in sep.2013 am fost diagnosticata cu diverticulita acuta sigmoid.ex.facute :colonoscpoie {diverticuli ,ingustare de la 15-20 cm}CT cu sub. de contrast intravenoasa {perete sigmoidan ingrosat asimetric pe o lg.de aprox.5 cm,concluzii:afectare parietala sigmoid ,inclusiv a unor formatiuni diverticulare ,fara semne de perforatie,fara colectii pericolice. Am primit tratament LUNAR NORMIX 4 cap/zi=7 zile. atentie in fiecare an am avut cate 2 episoade de diverticulita rez, prin repaus la pat ,tratament :normix2*2*2 si metronidazol 1cpa la 6 ore.primele 2 zile alimentatie lichida si semilichida,scaun lipsa doar prima zi.dureri f. slabe prima zi partea stg.Dupa 6 zile totul revine la norma .acuma sunt din nou dupa un nou episod,care a trecut, O INTREBARE oare sa repet un CT ?ce sa fac?medicul gastroenterolog considera ca ar trebui repetata colonoscopia. multumesc mult pentru rabdare.astepy sfatul dv,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Angela: episoadele repetate de diverticulita (confirmate) impun in cele din urma o colectomie segmentara, adica extirparea portiunii de colon care prezinta diverticuli.

  67. dory says:

    Buna ziua Domnu doctor, revin din nou cu o intrebare la d-voastra,am fost chemata din nou la medicul digestiv si mia dat sa iau in fiecare zi 2 pastile de RIFAXIMINA pana in februarie,este posibil sa iau atatea zile de antibiotice,ptr diverticulitis caci iam spus ca ma simt rau ma doare in partea stanga si ma inbalonez ,si este adevarat ca un pic ma simt mai bine de cand iau in fiecare zi antibiotic,dar totusi ma supara mai am dureri si trebuie sa iau calmante,chiar asa de grav sa fie boala aceasta,trebuie sa tin si un regim mai strict.VA ROG SA IMI RASPUNDETI …ce ar trebui sa fac si este bine sa iau 3 luni de antibiotic in fiecare zi,numai inteleg nimic,oricum vin si in tara la un medic gastroenterolog,sa vedem ce imi spune ptr ca aici imi pare rau sa o spun dar nu sant medicii, ca si la noi in tara… medicii mai specealisti,nicaeri nu-i ca in tara la noi..VA MULTUMESC..DORY.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dory: antibioticul prescris nu are efecte sistemice, nu trece in restul organismului, ci scade doar incarcatura bacteriana din colon. Acesta este tratamentul conservator al diverticulitei.

  68. Cesare says:

    Buna ziua! Am dureri constante in fosa iliaca dreapta, uneori simt ca niste intepaturi, alteori parca ceva sta sa explodeze acolo, parca am ceva umflat acolo si durerea coboara uneori si pe picior. Am facut2 coloniscopii, ultima acum exact 3 ani in care nu s-a descoperit nimic, la prima facuta innaintea unui tratament de hemoroizi s-au descoperit 2 polipi mici sun 3 mm, in prima parte a colonului, medicul i-a extirpat iar la biopsie rezultatul a fost hiperplazici serati. Dupa a doua coloniscopie medicul a spus ca am colon iritabil, ca este mai sensibil, am urmat diferite tratamente dar durerea din fosa iliaca nu dispare, de o saptamana parca este mai puternica si mai suparatoare. Dcaunul este aproape notmal, nu ma costip, uneori este mai moale dar in general este ok. Uneori dupa perioade mai lungi de stat pe scaun, 1-2 ori pe luma mai apare si putin sange pe materiile fecale. Ce ar putea fi, ce poate da durere in fosa iliaca dreapta si acea senzatie de presiune? Va multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cesare: colonoscopia investigheaza doar intestinul gros pe interior; nu spune nimic despre organele exterioare lui (apendice, intestin subtire etc). Simptome similare celor descrise pot aparea in nenumarate alte boli, care nu implica intestinul gros (mergand de la hernii pana la afectiuni de coloana vertebrala). Aveti nevoie asadar de un consult de gastro/boli interne care sa va indrume ptr eventuale investigatii suplimentare, inclusiv un consult chirurgical.

  69. marian says:

    Buna ziua.In iunie 2012 am avut o colectomie sigmoidiana a la Hartman,anus iliac apoi in oct 2012 reintegrare anus iliac stang.Pot spune ca de atunci nu am mai avut probleme.Acum simt niste intepaturi in partea stanga si sunt speriat.Tot citind ce s-a mai scris pe aici am o intrebare:Ce sa fac? Un CT sau colonoscopie(frica este mare).Va multumesc si va urez un an nou cum va doriti.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marian: Ambele investigatii sunt potrivite – CT ptr puseul acut in special, colonoscopia in afara puseului acut ptr obiectivarea diverticulilor.

  70. cosmin says:

    Buna ziua,am o intrebare , polipii colonici sau diverticulii se vad la CT sau trebuie neaparat colonoscopie de care mi-e cam teama k o sa fie dureroasa.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cosmin: polipii mici se vad exclusiv la colonoscopie; colonoscopia se face cu anestezie, nu va veti aminti nimic de nicio durere.

  71. Elena says:

    Buna seara,
    Este indicat sa faci sport(fitness) daca ai fost diagnosticat cu diverticului colon stang( in urma unei colonoscopii pentru senzatie usoara de disconfort partea stanga)?
    Medicatie urmez lunar cate 5 zile Normix,continuand 7 zile cu pliculete de Sinergin.
    A doua intrebare:este normal sa mai simt,din cand in cand, acea senzatie usoara de disconfort dupa 3 luni ?
    Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: 1. nu vad nicio legatura intre ele; sportul este util in general. Atentie insa la hidratare – trebuie sa evitati constipatia, accentuata de deshidratarea cauzata de sport intensiv si indelungat. 2. da, poate fi normal

  72. Liliana says:

    Buna seara,
    In urma cu doi ani am fost diagnosticata cu diverticuloza.Tratament:Normix /10 zile la doua luni si Synergin -1 plic /15 zile pe luna.In 2015 am facut si o operatie de scoatere a fierei.M.am simtit bine adica balonarile si constipatia nu.mi mai dadeau atatea batai de cap.De cateva luni balonarile au revenit si atunci cand mananc am imediat o stare de saturatie.Mi.am facut o endoscopie si diagnosticul a fost de hernie hiatala si reflux biliar cu tratament :controloc,venter si motilium.Dupa o luna si jumatate simptomele nu au cedat adica balonarea care este cea mai deranjanta si constipatia.Sunt intr.un mare impas ca nu ma mai pot alimenta.Ceea ce mananc sa nu ma constip observ ca ma baloneaza extrem de mult si am senzatia ca.mi iese stomacul”pe gura”.Aciditatea gastrica nu prea ma deranja pana nu am aflat ca hernia hiatala merge mana in mana cu refluxul gastric.Am incetat tratamentul pentru pt hernie hiatala sa.l pot lua pe cel pt diverticuloza.Este bine?Ce investigatii sa mai fac sau unde sa ma adresez pt stabilirea unui mod de a ma alimenta si ce miscari sunt interzise in hernie hiatala?Multumesc anticipat.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liliana: nu am toate datele ptr a aprecia daca hernia dvs poate explica sau nu o parte din simptome (refluxul, satietatea etc). Ea nu explica deloc meteorismul. Cele doua tratamente nu interfera major, puteau fi luate impreuna. Corect este sa va adresati ptr tratament adecvat unui serviciu de gastroenterologie, unde vi se vor monitoriza ambele afectiuni. Daca se considera ca aveti indicatie certa de interventie chirurgicala, veti fi indrumata catre chirurg.

  73. Mihaela Dragan says:

    Buna seara Domnul Doctor! Acum 6 ani am fost diagnosticata cu fisura de colon si hemoroizi de la nastere.de atunci ma tot tratez dar am probleme mai tot timpul.dar de o perioada de vreo cateva luni ma confrunt cu o constipatie insotita de mult sange,si dureri.am fost la medic dar acelasi tratament mia dat.si mia szpus spus ca daca nu se opreste sangerarea ca ma opereaza.intrebarea mea este totusi sa nu am alceva o diverticuloza sau chiar un cancer de colon ast raspunsul dumneavoastra

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: ptr a scoate din discutie cancerul de colon, e suficient sa faceti o colonoscopie in serv. de gastroenterologie.

  74. Luiza says:

    Buna ziua. Domnule doctor, sotul meu(37 ani) a facut acum 2 zile un CT, deoarece tot are dureri in partea dreapta. A tot facut eco-uri si ba ca are colica renala, ba ca nu are nimic, dar durerea la ceva timp reaparea. Rezultatul CT-ului este diverticului colici, scrie imagini de aditie pe conturul extern al colonului sigmoid si descendent. Ce inseamna asta? Este grav? Cat de avansat este? Ce trebuie sa facem in continuare, ce investigatii? Multumesc anticipat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Luiza: trebuie sa va adresati unui gastroenterolog; Tineti cont ca durerile sunt totusi in dreapta, or Ct descrie diverticuli pe colonul stang. S-ar putea ca nu diverticuloza sa fie responsabila de simptome (cu toate ca uneori colonul stang este atat de lung, incat atinge peretele abdominal in dreapta).

  75. Luiza says:

    Buna ziua. Domnule doctor, sotul meu(37 ani) a facut acum 2 zile un CT, deoarece tot are dureri in partea dreapta. A tot facut eco-uri si ba ca are colica renala, ba ca nu are nimic, dar durerea la ceva timp reaparea. Rezultatul CT-ului este diverticuli colici, scrie imagini de aditie pe conturul extern al colonului sigmoid si descendent. Ce inseamna asta? Este grav? Cat de avansat este? Ce trebuie sa facem in continuare, ce investigatii? Multumesc anticipat!

  76. Mihaela Maria says:

    Buna ziua.Sper din suflet sa gasesc un raspuns la dumneavoastra, domnule doctor. In noiembrie 2015 am facut prima criza de pancreatita acuta. In urma CT-ului am descoperit ca sufar si de divericuloza si am urmat tratament 3 luni, cate 10 zile cu Normix. Intre timp, crizele de pancreatita s-au repetat(5 ori) tratate in spital de fiecare data. Starea mea s-a ameliorat intotdeauna cu exceptia ultimei spitalizari cand nu am reusit sa scap de durerea din partea stanga chiar dupa 5 zile de perfuzii si calmante.Intrebarea mea este: durerea care merge mai mult spre spate decat in abdomen poate fi din cauza diverticulilor?Mai ales prin prisma faptului ca nu am avut scaun 5 zile.As putea lua ceva pentru calmarea durerilor?Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIhaela: pancreatita acuta este o boala foarte parsiva si inca prea putin cunoscuta. Exista studii care arata ca asa zisa pancreatita idiopatica isi are mai degraba explicatia tot intr-o afectiune biliara, ca majoritatea pancreatitelor, chiar daca nu se evidentiaza calculi in adevaratul sens al cuvantului. De aceea, unii sugereaza in aceste cazuri colecistectomia chiar si pe colecist alitiazic, desigur dupa ce se fac nenumarate teste ptr a elimina alte posibile cauze de pancreatita. Intr-adevar pancreatita are caracteristic o iradiere posterioara a durerii, dar ar fi trebuit sa se manifeste si cu o oarecare crestere a enzimelor corespunzatoare (asta presupunand ca mai exista tesut pancreatic viabil si ca pancreasul nu a fost complet distrus in puseele anterioare de pancreatita). Vi s-a efectuat CT si la ultimul episod? Ar fi fost util de stiut ce a descris … Nu va pot recomanda antialgice de la distanta, imi pare rau – durerea poate ascunde in cazul dvs si alte afectiuni (de la un pseudochist pancreatic pana la o perforatie diverticulara acoperita, de ex), care ar fi mascate dupa un tratament antialgic intempestiv.

  77. Mihaela Maria says:

    Am uitat sa mentionez ca valorile amilazei si lipazei s-au normalizat deci nu s-ar justifica durerea ca apartinand pancreatitei,,idiopatice”, spune d-na doctor.

  78. Costel Grivei says:

    Buna ziua.In 2016 februarie ,am fost operat de abces perianal,dupa care a ramas o fistula perianala in muschiul sfincterian.In decembrie am fost operat din nou,si am ramas cu un canal care comunica intre muschiul sfincterian si operatia facuta.Prin aceasta comunicare trec materii fecale incontinuu,in afara celor zilnice normale.Medicul spune ca este bine si se va inchide in timp,dar durerile sunt insuportabile si ma simt inflamat in interior.Ma spal dupa fiecare iesire anormala-de 12-15 ori pe zi.Se va inchide singura sau necesita o alta interventie chirurgicala?Va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Costel: fistulele perianale sunt boli car epot imbraca o multitudine de forme – variaza adica in ceea ce priveste localizarea exacta, lungimea, implicarea sfincterului etc. Ca atare, este imposibil de ghicit evolutia de la distanta – uneori est eimposibil sa o prezici chiar si dupa examinare directa.

  79. liviu says:

    Buna .am facut colonoscopie si s-au constatat diverticuli .Defecalizarea este ingreunata constand in 3-4 rate mici pe zi Simt acolo o ingustare ,lucru care s-a observat si la tomograf .Ce ma sfatuiti sa fac ? Cu respect

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Liviu: daca stenoza ar fi fost suficient de importanta ca sa afecteze tranzitul, colonoscopia ar fi evidentiat-o aproape cert. Exista situatii cand inflamatiile diverticulare comprima extrinsec colonul, pe dinafara cu alte cuvinte. Sunt sigur insa ca gastroenterologul ar fi vazut asta cand a examinat CT-ul si v-ar fi dat tratament in consecinta sau, daca ar fi fost la nivelul rectului inferior, v-ar fi recomandat un RMN pelvin.

  80. Dolta Silviu says:

    Buna ziua domnule profesor. Am 48 de ani si in urma cu 3 ani in urma unei colonoscopii am fost diagnosticat cu diverticuloza. Mi.au gasit 7-8 diverticuli. Am luat trei luni de zile Normix si Debridat. De atunci nu am mai repetatcolonoscopia . Mai am totusi dureri din cand in cand mai ales cand nu sunt atent la ce mananc. Ma sfatuiti sa repet colonoscopia ? Va multumesc, cu mare respect !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Silviu: multumesc, dar nu detin titluri academice. odata stabilita prezenta diverticulilor, nu mai este necesara repetarea imediata a colonoscopiei; trebuie sa ramaneti insa sub supravegherea unui gastroenterolog.

  81. dory says:

    Buna seara,Domnu doctor o singura intrebare am la dumneavoastra diverticulita se vindeca da sau nu,eu sant diagnosticata cu diverticulita am luat 3 luni de zile in fiecare zi antibiotice NORMIX si nu mi sa dus durerea din patrea stanga de un an de zile sant cu aceeasi durere de burta si in partea stanga,ce este de facut? .
    …MULTUMESC..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dory: daca puseele de diverticulita sunt frecvente sau asociaza complicatii majore (abces, perforatie etc) aveti indicatie de excizie chirurgicala a colonului afectat.

  82. Tudor says:

    Buna ziua,

    Am efectuat o Colonoscopie fara anestezie, incompleta (doar 40 de cm) acum doua luni in urma unei dureri abdominale usoare ce ma tine de aprox. 6 luni in partea stanga inghinal.
    Are rost sa repet Colonoscopia, de data asta cu anestezie, sau sa incerc cu un Pilcam (destul de scump), sau RMN?

    Se pot vedea la un examen cu pastila endoscopica sau RMN, diverticulii?
    Ma intereseaza sa fie non-invaziv.

    Am facut multiple ecografii, toate au fost in regula, mai putin una facuta de medicul Urolog care spune ca am o Funiculita, dar nu mi-a recomandat nimic, spunand ca imi va trece de la sine, cam ciudat. Mentionez ca am facut si multe probe terapeutice (Prebiotice, Spasmomen, Ibutin, Vimovo) toate fara efect.

    Va multumesc,
    Marius

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Tudor: colonoscopia este imbatabila ptr leziunile colonice. Se face, in clinicile civilizate, cu analgosedare, cu alte cuvinte nu simtiti absolut nimic. Este util sa fie efectuata pana la cec, pe cei 40 cm abia daca au trecut de varful buclei sigmoidiene.

  83. Tudor says:

    P.S.
    Am facut si analize de sange complete, mi-a iesit totul in regula, doar VSH este crescut cu doua unitati (VSH=17) fata de valorile de referinta. Uneori am scaun fractionat in bile mari/medii (frecventa aprox 1 din 5) si diaree 1 din 7. Coprocultura, Coproparazitologie, totul in regula. Ma gandesc sa merg sa fac si CRP si sangerare oculta, orice sa evit o Colonoscopie completa, fiindca a fost o experenta traumatizanta din cauza anatomiei colonului.

  84. meda says:

    buna ziua sotul meu are dureri in partea dreapta jos CT facut arata hipertrofie parietala circumferentiala la nivel ileo-cecal.Mici imagini diverticulare la nivel sigmoidian.Dolicosigma.Sigmoid proximal cu hipertrofie parietala circumferentiala si lumen colabat.concluzii:modificari parietale nespecificate la nivel ileo-cecal si sigmoidian proximal.Diverticuloza sigmoidiana.Ni so recomandat colonoscopie cu biopsie dar sincer am o retinere poate nu e nevoie va rog sa ne spuneti o parere.Multumesc.analizele toate sunt perfecte si nu are probleme cu scaunul.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Meda: colonoscopia cu biopsie este in acez caz obligatorie. VA sfatuiesc sa alegeti un gastroenterolog experimentat – poate fi o leziune de tip inflamator intestinal de ex si biopsia va trebuie prelevata din zona tipic modificata.

  85. Nina says:

    Am dureri abdomen partea stanga sub coasta dupa 10min durerile se duc on partea din spate mergând spre Șold pana in talpa si dupa se ridica Spasmul cap,mana stare de Sfârâiala. Am fost la colonoscopie este ok endoscopie este ok. Ecograf. Am o esofagite de reflux. Dar o ratez cu gzvidcon gel. Controloc durerile trec dar doar daca tin regim strict. Sau doar apa. CEma sfatuiti

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nina: cu certitudine, durrile iradiate in talpa nu au nicio legatura cu esofagita de reflux; ar fi bine sa va vada ptr inceput un internist, care va va indruma eventual spre o alta specialitate (neurochirurgie, urologie etc), pe masura ce urmeaza algoritmul corect de diagnostic.

  86. Mihaela says:

    Buna ziua, am 54 ani, si astazi, 27 iunie 2017 am facut o colonoscopie la dl dr Oproiu, care nu a gasit nimic altceva decat niste diverticuli. In 2007 mi s-a gasit un polip de 1 cm la 50 cm pe sigmoid, care era intr-o faza incipienta de degenerare. De atunci am mai facut colono si nu am mai avut asa ceva, dar acum am diverticuloza. Dl dr mi-a spus sa am grija ce mananc, problema e ca eu din 2007 cred ca am grija, nu mananc prajit decat f f rar, nu mezeluri, nu fumez, doar peste si pui….multe salate si usturoi crud, incerc sa evit dulciurile si grasimile.Ca probleme de sanatate eu am si un colesterol mare, 312 ultima data si un inceput de steatoza si fibroza( f1si s1). Mi s-a dat normix si duspatalin. Intrebarea mea este – pot sa mananc iaurt din comert? Pot folosi suc de rosii din comert, inteleg ca nu am voie nimic procesat. Dar usturoi crud ? Diverticuloza se poate trata? Ce parere aveti despre analiza de flora intestinala? Am facut o asemenea analiza prin world clinic care au trimis proba in germania si mi-au gasit ca am candida si klepsiella, daca scriu bine si ca din flora mea lipsesc niste bacterii benefice, drept urmare mi-au dat niste probiotice.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIhaela: da, ptr toate alimentele enumerate. NU, diverticulii odata produsi nu dispar de la sine. „Imbunatatirea” florei intestinale scade riscul de inflamatie la nivelul diverticulilor.

  87. maria says:

    buna ziua,,,,am 56 de ani si anul acesta am facut a 2 criza de diverticolita,,,,prima a fost in mai,,,,cu dureri puternice am incercat sa fac o colonoscopia dar nu se putea ptr diverticoli erau f ,inflamati,am facut tratament cu normix,,,,,dupa 2 saptamini am inceput sa elimin f ,mult mucus,,,,,,2 luni mam simtit bine doar ca intro dupa masa au inceput durerile care au tinut cam 20 de ore,,,,,durerea este in partea stinga jos si coboara in picior,,,am facut un CTsi mi sa spus ca am 3 diverticoli,,si ca ar fi bine sa fac o interventie chirurgicala,maninc f multe fructe,,,si multe produse ca contin fibra,,,am eliminat cafeaua,,si produsele lactate,,,,,momentan iau normix,,,dar sant balonata aproape tot timpul,,,,Ce puteti sa ma sfatuiti sa fac o operatie sau sa stau asa(mi sa mai spus ca crizele pot veni cind vor),,,va multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: daca ati avut deja doua episoade confirmate (inclusiv prin CT) de diverticulita acuta (adica inflamatie clara a diverticulilor, cu iminenta de abcedare, si nu doar simpla lor prezenta sau o minima inflamatie a lor), va trebui sa luati in discutie o rezectie colonica limitata, eventual efectuata laparoscopic.

  88. Anuta says:

    Buna ziua ,
    Dupa o operatie de cancer de prostata , au rezultat ”fisuri” ; s-a scos sonda ; intre timp urina e tulbure partial cu fecale . Atrecut deja o luna de la operatie ; Ce e de facut ? ni se spune ca in timp se rezolva…
    Multumesc mult pentru o opine

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anuta: inteleg ca e vorba despre o fistula rectovezicala? nu am toate datele ptr a aprecia corect problema, medicul dvs urolog fiind cel mai in masura sa monitorizeze leziunea; totusi, persistenta fecaluriei ar trebui sa va faca sa va adresati si unui chirurg generalist cu activitate in zona chirurgiei pelvine, ptr a aprecia oportunitatea unui eventual tratament chirurgical.

  89. Irma says:

    Buna ziua Dl Doctor,
    Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat.
    Mama a fost diagnosticata cu diverticulita sigmoidiana. De 5 zile a fost internata pentru un tratament cu antibiotice. In aceasta noapte s-a produs o fistula pe colon, iar scaunul s-a eliminat prin vagin.
    De atunci au trecut cateva ore, medicul gastroentrolog a spus ca va fi operata de urgenta insa medicul chirurg nu vrea sa-l opereze decat luni, adica peste trei zile.
    Intrebarea mea este daca nu va fi prea tarziu peste trei zile eventual daca pana atunci pot aparea complicatii?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Irma: sub tratament antibiotic se poate temporiza interventia. ba, de multe ori, temporizarea este chiar de dorit – cat de mult, depinde de o serie de factori care pot fi apreciati corect numai de catre cei care o au in grija directa.

  90. ELENA says:

    buna ziua, am si eu o problema neelucidata pina acum, am facut toate analizele,au iesit bine, am facut radiografii la fel nu sa vazut nimic,iar acum va spun si simptomele pe care le am. De mai multa vreme ma confrunt cu dureri mai in tot abdomenul si in dreapta si in stinga ,bolborosisme, regurgitari daupa ce maninc, disconfort. Mi sa prescris DEBRIDAT si DUSPATALIN ,dupa tratament mam simtit bine ,acum de citeva luni de la tratament au revenit parca de intensitate mai mare. Va rog dati-mi un sfat ce artrebui sa mai fac.Ce credeti ca arputea fi, va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: simptomele dvs sunt complet nespecifice, fiind comune majoritatii afectiunilor digestive; cred ca ptr inceput aveti nevoie de un consult gastroenterologic.

  91. Carmen says:

    Buna ziua! In ultimele 2-3 luni am probleme de balonare dupa fiecare masa. La inceput era doar dupa mesele cu multe cruditati, dar acum balonarea apare indiferent ce mananc. Uneori apar si crampe puternice, cu durere mai ales in partea stanga. Am scaun normal, regulat (zilnic), analizele din scaun nu au identificat hemoragii oculte, nici eu nu am vazut vreodata sange in scaun. Am fost la gastroenterolog si mi-a recomandat examen gastroscopic si colonoscopic. Gastroscopic concluzia este esofagita de reflux gradul B si gastrita. Colonoscopic: „fara modificari pe portiunile vizibile, dar pe colonul ascendent, la ~80cm de OAE prezinta o bucla care nu poate fi depasita cu endoscopul.” Medicul mi-a explicat ca ar putea fi aderente de la o operatie ginecologica mai veche si mi-a recomandat sa repet colonscopia peste un an.
    Avand in vedere simptomele extrem de neplacute de dupa fiecare masa, cat si riscul (teama mea) ca intr-un an aderentele sa produca o strangulare a colonului, sau mai grav sa fie vreo tumora – va rog sa imi spuneti daca este posibila vreo alta investigatie care sa indice mai clar despre ce este vorba.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Carmen: e mai putin probabil, dar totusi nu imposibil, ca aderentele de la o operatie ginecologica sa afecteze colonul mai sus de sigmoid. Eu as fi repetat totusi colonoscopia dupa o mai buna pregatire a colonului, eventual la un colonoscopist experimentat in gastroenterologia interventionala. Alternativa este sa faceti un tomograf cu substanta de contrast administrata atat oral cat si pe vena. Substanta inghitita va colora colonul – se poate face inclusiv o asa-zisa colonoscopie virtuala.

  92. ISABELA says:

    Buna seara ,
    Baiatul meu are 14 ani si in urma cu 18 luni , l am operat de diverticul mekel . In ultimele 2 luni a inceput sa faca diaree repetat si cu o saptamana in urma a avut o înțepatura destul de puternica deasupra buricului . Am facut analizele iar trombocitele au fost destul de mari . De fapt PCT si PLT au fost marite iar restul analizelor au fost bune . Azi a avut din nou 3 înțepaturi scurte deasupra buricului . In ultima perioafa a fost si balonat .Va rog frumos sa mi spuneti daca este cazul sa fac si alte investigatii . Mentionez ca dupa operatie mi s a spus va ecista riscul de recidiva si sunt foarte ingrijorata .
    Va multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Isabela: diverticulul Meckel odata operat (extirpat) NU recidiveaza!!! Durerile, asociate cu scaune modificate, sdrom inflamator pot insa fi explicate de boli ce nu au legatura cu acea interventie. Va sfatuiesc sa luati legatura cu medicul pediatru/ un gastroenterolog ptr investigatii suplimentare (inclusiv examen coproparazitologic).

  93. Anuta says:

    Multumesc mult, d-nule doctor !
    Intre timp s-a indicat radioterapie.
    Suntem nedumeriti in privinta alimentelor care nu trebuiesc consumate inainte sau in timpul radioterapiei.Daca ne puteti da indicatii suplimentare va multumim anticipat .

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anuta: nu exista aliment care in sine sa fie contraindicat in radioterapie; trebuie sa tineti cont doar de iritarea provocata de iradiere – de ex, intestinul subtire sufera o puternica inflamatie (enterita postradica) si regimul va trebui adaptat diareei secundare.

  94. dory says:

    Buna seara domnu doctor, am dureri in partea stanga de sus pana jos spre anal cand umblu, nu pot sa fac nici un efort fizic asa ma doare burta si ma imbalonez de nu mai am aer sa respir, numai la pat stau mai mult pe spate caci atunci ma simt mai bine si la baie ma duc dimineata de 4 chiar si de 6 ori pe zi si mai mult, mai putin de 4 nu ma duc pe zi.Chiar nu mai inteleg ce se intampla toata viata mea o sa fiu asa ,am 44 de ani si sant diagnosticata cu diverticulita si pancolitis,sa nu mai pot face nici un efort fizic sant asa de 2 ani de zile,asa de grava este diverticulita sa ma doara asa de rau in stanga Si dupa ce mananc ma imbalonez orice as manca ca mananc la dieta si tot asa sant,
    am o burta de parca as fi gravida in 9 luni numai inteleg nimic, ce trebuie sa fac.VA MULTUMESC..

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dory: problema nu pare sa tina doar de eventuala diverticulita. Chiar si asa, o diverticulita recurenta are indicatie certa de tratament chirurgical dupa al 2-lea – al 3-lea puseu. Ptr a aprecia asta sunt necesare insa si alte date, pe care nu le am la dispozitie.

  95. Ovidiu says:

    Buna ziua, am 33 ani iar acum patru saptamani am avut crampe abdominale care s-au localizat in partea inferioara stanga, insotite de frisoane (si febra) si constipatie. Nu am avut sangerari si nici simptome de greata. A doua zi, am fost la un medic gastroenterolog care m-a consultat si mi-a prescris un tratament constand din Normix, Ibuten, Spasmomen si Enterolactis, stabilind ca diagnostic prezumtiv o criza de diverticulita. Imediat ulterior administrarii acestui tratament, starea mea s-a imbunatatit considerabil in sensul ca a doua zi a revenit scaunul, au disparut frisoanele (si febra) si a scazut din intensitate durerea abdominala ingerioara stanga. Acum la patru saptamani de la producerea respectivei crize, in majoritatea timpului nu se resimte nicio senzatie de durere, insa rar mai apar senzatii nu de durere ci de un usor disconfort abdominal inferior stanga, mai ales la palpare. Intrebari/lamuriri: 1. In primul rand, va rog sa va exprimati opinia cu privire la starea de fapt prezentata, mai exact care este diagnosticul stabilit de Dvs. si ce trebuie facut in continuare: regim si/sau eventual medicamentatie; 2.Medicul gastroenterolog care m-a consultat doua saptamani, in mod regulat, din trei in trei zile, la mi-a recomandat ca la doua saptamani de la producerea crizei amintite, sa ma supun unei colonoscopii insa eu am amanat – credeti ca este in regula sa ma supun acum acestei proceduri sau sa mai astept o perioada? 3. Credeti ca este necesara efectuarea unei colonoscopii sau poate ca este suficienta o tomogtrafie computerizata ori o alta procedura? Va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ovidiu: 1. diagnosticele nu se pot stabili de la distanta, in absenta examenului clinic. Strict pe datele prezentate, simptomele pot fi compatibile cu o diverticulita. 2. da, colonoscopia este necesara; 3. CT este complementar colonoscopiei si ar merita facut oricum – este prima alegere in puseu acut, cand nu e voie sa vi se efectueze colonoscopie.

  96. Sorin says:

    Buna seara ,domn doctor!Am niste arsuri în partea dreaptă mai jos de ultima coasta si câteodata si transvesal în abdomen.Ma balonez si am flatulenta seara dupa masa.De obicei manânc pe la orele 18.Nu am senzatii de voma, am scaune fara sângerari doar de la o fisura anala si cam doua
    trei pe zi.Am facut o ecografie abdominala si mi s-a spus ca am bila lenesa si un pic ficatul gras. Va multumesc!

  97. Diana says:

    Buna seara,am 32 de ani,acum un an in urma unor eforturi fizice si a unor prob personale a aparut in fosa iliaca stg durere,gaze,balonare,oboseala,bucatele de materii fecale uscate in scaun(scaunul e prezent in fiecare zi,fara durere,fara urme vizibile de sange,nu diaree sau constipatie),analize si eco normale,la chirutgie nu este hernie inghinala,la gineco ovar dr micropolichistic,in prezent exista aceeasi durere care apare la efort fizic,in primele doua zile de menstruatie si atunci cand mananc mai mult plus bucatelele de materii fecale uscate in scaun(care au disparut doar la administrarea de mezym forte)despre ce poate fi vorba? Ce analize imi recomandati?va multumesc mult

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: puteti cere si sfatul unui gastroenterolog – va va recomanda investigatiile suplimentare necesare. Cat de constanta este asocierea dintre durerea descrisa si menstre?

  98. Diana says:

    La gastro am fost si am luat trat cu mezym,debridat si kebene(dupa trat nu au mai aparut o perioada,apoi iarasi),la ginecologie am facut eco transvaginala si ovarul drept e micropolichistic(nu mi s-a dat un trat,mi s-a spus ca este ceva normal si nu exista trat ca sa se vindece),durerea e mai mare in primele doua zile ale menstruatiei(inainte de a aparea aceste simptome,uneori la menstruatie aveam aceeasi durere,eu gandindu-ma ca poate am racit un pic sau uneori mai faceam efort,acum durerea apare la efort,menstruatie cand mananc mai mult si atunci cand am o problema personala,pt ca am devenit mai sensibila(diagnostice primite:colon iritabil,oboseala cronica si diskinezie biliara,colecist dublu septat)uneori ma doare si piciorul stang si spatele,in zona lombara,nu inteleg de ce apar resturile de materii fecale si de ce totusi durerea apare,va multumesc

  99. Diana says:

    Durerea este in fiecare zi,dar nu continua,iar la menstruatie doare mai tare,uneori este o mica umflatura,dar nu are legatura cu momentele cand v-am spus ca apare,am facut si eco de parti moi(totul e in ordine),d-na dr mi-a spus ca poate asa este forma corpului meu

  100. Georgeta Enache says:

    D le doctor .,.de aprox doua saptamani am balonari in partea stanga ,dereglari de tranzit ,constipatie .E o balonare continua mai neobisnuita ca de obicei .Stiam ca am colon iritabil Sunt programata miercuri la gastroentrolog ,eu sunt din provincie si mi e teama sa nu se agraveze starea mea . Am luat medic .ptr balonare ,laxative ,scaunele sunt putine ,probiotice debridat ,triferment .Ce sa fac ,ca ma sfatuiti sa fac ca sa rezist pana ajung la Bucuresti ? Multumesc mult !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Georgeta: in niciun caz sa nu mai luati laxative – poate ca pe colon este un obstacol care impiedica evacuarea lui si laxativele in exces nu ar face altceva decat sa agraveze simptomele. Trebuie sa tineti un regim alimentar mai strict, consumand preponderent lichide sau in orice caz alimente fara resturi (coji, samburi etc). Probabil ca gastroenterologul va va recomanda o colonoscopie sau un CT in cele din urma…

  101. Anuta says:

    Buna ziua D-le Doctor !
    In timpul radioterapiei pe langa diaree accentuata a intervenit acum si usturime la urinare ! Nu stim cum sa procedam , cui sa ne adresam, ajutati-ne cu un sfat !
    Multumim

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anuta: adevarat, cistita postradica este frecventa. Puteti cere sfatul celui mai apropiat urolog, va va ajuta eventual cu un tratament simptomatic (cistita postradica se va ameliora in timp, lent, dupa incetarea efectelor pe termen scurt ale radioterapiei)

  102. Alina says:

    Bună seara,domnule doctor.
    De câteva luni,mă confrunt cu dureri în partea stângă a abdomenului.Consider că aș avea probleme cu colonul,iar explicația este că de fiecare dată când merg la toaletă,materia fecală este fragmentată,tare,formată din bobițe mici. Nu este vorba despre constipație,pentru că scaunul există în fiecare zi,ba chiar de două ori pe zi.
    De teamă,în septembrie am făcut analize generale la sânge,totul a fost ok.Apoi am efectuat o ecografie,la care s-a depistat o hidronefroza.( problemele cu rinichii exista de 5 ani). Însă știu că rinichii nu au de aface cu durerea care mă apasă pe mine de câteva luni. Plus,aproape mereu la defecare există un fel de mucus transparent.
    Toate articolele pe care le-am citit referitoare la colon recomandau o alimentație bogată în fibre,ceea ce eu nu am avut mult timp. În septembrie,după ce am efectuat analizele la sânge,am ținut un fel de regim alimentar,format din salate,fructe,supe.Într-adevăr durerile dispăruseră si totodată scaunul era perfect normal.
    Nu vă întreb ce ar trebui să fac pentru că știu că trebuie să merg la un medic pentru un CT. Însă,care este părerea dvs? Sunt acestea simptome pentru cancer de colon or ceva grav? Precizez că am 19 ani.
    Vă mulțumesc!
    O seară liniștită!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: la 19 ani, este ultimul diagnosticat la care trebuie sa va ganditi. Totusi, problema va fi transata imediat printr-o simpla colonoscopie.

  103. Anuta says:

    Buna ziua
    Revin la dvs cu o rugaminte ; in urma radioterapiei ( dupa operatie cancer prostata , laparascopic) acum de 3 saptamani nu mai poate urina normal prin fata , ci prin spate . Ce putem face ? nu am primit nici o solutie de la medicul urolog ; scuzati termenii nemedicali

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anuta: pare sa fie vorba despre o fistula rectouretrala, dar nu am date suficiente ptr a aprecia situatia. Va trebui sa insistati la medicul urolog curant.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: in sens larg, da, dar are cu totul alte cauze si exprimare ca la adult. Exista de ex un diverticul congenital care apare pe intestinul subtire, numit diverticulul lui Meckel. Inflamatia lui e relativ frecventa la copii.

  104. DANA says:

    Buna seara, domnule doctor.
    In urma efectuarii unui CT au fost constatate urmatoarele:
    Colon destins lichidian, prezinta multipli diverticuli la nivelul segmentelor descendent si sigmoid cu diametre de maxim 10 mm, fara semne de complicatii.
    Ficat cu dimensiuni in limite normale prezinta un chist simplu de maxim 4 mm in segmentul V subcapsular anterior, 2 imagini hipocaptante in timp arterial si venos care devin omogene in timp parenchimatos localizate in segmentele Vll si Vlll cu dimensiuni de 5 mm respectiv de 7 mm.
    CONCLUZII:
    – diverticuloza colonica stanga
    – chist hepatic simplu segment V
    – hemangioame hepatice infracentimetrice segmentele Vll si Vlll.
    Va rog sa-mi spuneti cat de grave sunt afectiunile.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: nu sunt grave. Chistul si hemangioamele necesita monitorizare imagistica periodica, diverticuloza tratament/ dieta specifica, sub supravegherea unui gastroenterolog.

  105. HOTEA TEODOR says:

    Buna seara,domnule doctor.De aproape 15 ani,aprximativ o data pe an seara frisoane temperatura marea aproximativ 2-3 ore dupa care totul ok.acuma sant in Italia,in urma cu 2 ani la un test am fost depistat cu 2 polipi pe colon au fost extirpati dar problema veche continua si anul trecut si aseara dupa un scaun normal am depistat sange la15 minute au inceput frsoanele si febra 2-3ore dimineata totul normal scaun normal fara sange,frisoane si febra in schimbo usoara durere dreapta sub ficat dr.de fam.si anul trecut si acuma zicesal anunt daca se repeta (cred la anul)ce sfaturi imi dati.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Teodor: trebuie investigata obligatoriu febra, daca este reala, ea neavand probabil legatura cu polipectomia anterioara. Cu atat mai mult cu cat febra se repeta periodic si asociaza frison (repet, daca febra a fost confirmata prin termometrizare si nu e simpla dvs impresie de caldura), aveti nevoie de consultul unui infectionist si de analize specifice (inclusiv hemocultura, ptr a scoate din discutie o infectie sistemica). Analizele trebuie facute in puseu si NU in afara lui (nu prea au valoare analizele efectuate in plina sanatate aparenta).

  106. Lavinia Adriana says:

    Buna miercuri dimineata sotul nu s-a trezit cu dureri de burta.Seara am fost la urgențe, i-au făcut analize de sânge și un scaner si au zis k are inflamatie la stomac.i-au dat antibiotice Si pastile de durere.iau recomandat control de specialitate dupa tratament dar joi seara dupa o zi de tratament am fost nevoiți să

  107. Lavinia Adriana says:

    Sa chemăm salvare. L-au băgat direct în operație dupa inca un scaner deoarece facuse diverticulita + peritonita si o mica fisură la colon. Exista posibilitatea sa scăpăm de operația de îndepărtare a colonului deoarece cine l-a operat a zis ca dupa aproximativ 6 săptămâni trebuie îndepărtată porțiunea de colon care e fisurata?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lavinia: inteleg ca interventia deja facuta a fost limitata (drenajul abcesului sau, cel mult, o colostomie)? In acest caz, este necesara rezecare portiunii de colon cu diverticuli si/ sau reintegrarea colostomei, daca a fost facuta.

  108. mirel says:

    Bună ziua,domnule doctor am 33 de ani și de 2 ani am diaree și ma balonez in partea dreaptă jos am făcut 2 colonoscopi și rerezultatul a fost incert a pledat pt un colon iritabil dar eu am diaree pe fiecare dimineață 2,3scaune pana în ora 11 după ora 11 nu mai am nu am făcut CT nici RMN nu știu ce sa mai fac.Mulțumesc pentru înțelegere

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MIrel: inteleg ca ati fost deja examinat de un gastroenterolog. Nu am toate datele ptr a aprecia corect situatia dvs, sunt convins insa ca gastroenterologul a luat in calcul toate afectiunile potentiale care pot genera simptomele descrise (inclusiv pe cele infectioase sau endocrine).

  109. Tronar Aranka says:

    Buna ziua,am 57 de ani am fost diagnosticata dupa urma CT cu diverticuloza iliaca partea stanga in luna octombrie 2017am facut tratament dar in luna februarie iarasi am facut o criza cu dureri groaznice,am fost internata la spital unde am facut toate investigatiile in afara de VSH 53 CU 103 SI NUMARUL leococitelor mari totul era in regula ,amfacut control ginecologic totul in regula ,urologie in regula radiologie in regula ecograf nu a iesit nimic ,am facut in urma cu o saptamana colonoscopia unde mi-sa confirmat ca nu am diverticuloza intestine foarte curate nici macar un polip ,astept rezultatul biopsiei,in 14 zile durerea totusi persista ,vreau sa precizez ca am scaun normal zilnic,sunt sub tratament cu normix ,nu stiu incotro sa mai iau,un sfat va rog daca se poate ,multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Aranka: ceva nu se leaga in datele transmise de dvs. Daca diagnosticul CT este corect, prezenta orificiilor diverticulare trebuia confirmata prin colonoscopie. Spuneti ca nu v-au gasit polipi – atunci de ce asteptati o … biopsie?. As opina ca totusi CT-ul are dreptate, dupa simptomele descrise. In conditiile in care puseele de diverticulita, confirmate, se repeta, portiunea de colon afectata trebuie extirpata – laparoscopic sau clasic.

  110. Gardean Gh. says:

    De curand am facut in Germania, o colonoscopie si s-a gasit diverticuloza cu multi diverticuli, fara schimbari de calibru, in tot colonul.Colonul sogmoidal este contorsionat.Am avut si un polip in colonul descendent la cca.50 cm, cu marimea de 3 mm, care a fost extirpat in totalitate, fara complicatii.Am 73 ani si nu am suferit niciodta de constipatie.Biopsia nu a remarcat nimic deosebit.Nu mi s-a spus ca e cazul de operatie.Am si 2 hemoroizi de gr.III., la fel fara indicatii chirurgicale.
    Desi nu e nimic deosebit am dureri cand am scaun si daca am scaun tare sau gaze am si sangerari.
    Puteti sa-mi recomandati un tratament pentru divericuli.
    Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Gardean: tratamentele nu se pot recomanda de la distanta, pe internet, imi pare rau. Vi se va prescrie eventualul tratament adecvat de catre gastroenterolog. Doar ca sa va faceti o idee, se prescrie o dieta bogata in fibre, metode active de combatere a constipatiei, o substanta care decontamineaza/ scade putin flora din colon. Numai daca diverticulii sufera inflamatie acuta, se prescrie si un antibiotic.

  111. Dumitrita says:

    Buna ziua. Dupa o raceala puternica cu tuse de 3 saptamani si lipsa poftei de mancare, mi s-a accelerat tranzitul, ma duc la baie de cel putin 10 ori pe zi, scaun normal,apoi am avut o durere la abdomenul inferior care se muta cand in partea dreapta, cand arsura in partea stanga.
    La un control ginecologic de rutina, d-na doctor a zis ca a simtit ceva tare in spatele uterului, la fel si la proctologie unde a vazut doar hemoroizi dar putini si fara sangerare. Acum nu ma mai doare partea inferioara a abdomenului ci ma mai inteapa in partea dreapta. Precizez ca in 2014 am fost operata de hernie inghinala dreapta si am plasa.
    Mi s-a recomandat o colonoscopie, dar sincer, asta e ultima varianta. Cum as putea afla ce se simte in spatele uterului?
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dumitrita: cele 10 scaune zilnice pot avea cauze inclusiv infectioase. Din acest motiv trebuie sa mergeti ptr analize specifice la un gastroenterolog. Daca nu se va lamuri din examen coproparazitologic, coproculturi etc, gastroenterologul va poate efectua si colonoscopia, care in conditiile de astazi se face cu sedare si implicit disconfort minim.

  112. DOINA says:

    Buna ziua , Domnul doctor, Am 57 de ani si din pacate ma confrunt si eu cu o pb de colon ,de multi ani de circa 15 ani am un colon iritabil cu diverticului . Acum aprox trei saptamani insa situatia s-a inrautatit, dupa o perioada de post de 5 sapatamani, timp in care am mancat si pateuri de poSt, si mujdei de usturoi, , m-am pricopsit cu o durere de colon , tot colonul , dar mai puternic in partea stanga; nu am mers la urgente pt ca in perioada sarbatorilor , nici medici de specialitate nu prea sunt, asa ca am mers la med. de familie, am urmat un tratament, dar durerile in partea stanga nu au disparut ; ma doare atunci cand ma misc, cand stau in picioare , cand mwrg..mentionez ca la inceput am fost foarte malonata, am avit si un 37, imi era cam grata si eram constipata, desi eu nu sufar de constipatie, dimpotriva; am mers la gastroenterolog dupa 3 saptamani, care mi-a recomandat colonoscopie, … mie mie cam teama sa o fac , ma tem sa nu-mi faca rau la diverticuli, prefer sa fac irigografie..am nevoie de un sfat din partea dumneavoastra daca se poate..va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Doina: in puseu acut de diverticulita puteti face un CT, e chiar preferabil colonoscopiei. Totusi, daca gastroenterologul considera ca nu aveti puseu de diverticulita acuta, colonoscopia e ideala. Irigografia nu va ajuta.

  113. Bogdan says:

    Buna ziua,

    Va rog sa-mi trimiteti un mail sa-mi spuneti unde va gasesc pentru un consult.
    De vreo 2 ani ma confrunt cu tot felul de dureri de colon, fecale cu sange si cheaguri intermitent, constipatie/diaree alternativ.

    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bogdan: le gasiti la rubrica de contact; totusi, la prima vedere ptr simptomele dvs ar trebui sa aveti ptr inceput nevoie de un consult gastroenterologic.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mbape: cu tot respectul, acest site nu intentioneaza sa joace rolul unei platforme de socializare intre pacienti. Ptr sfaturi „ca de la pacient la pacient” exista suficiente alte posibilitati de manifestare pe internet. Multumesc ptr intelegere.

  114. Marcu Diana says:

    Am făcut pe16 mai un RMN de abdomen și pelvis-la nivelul colonului s-a vizualizat dolicosigmoid.intrebarea este dacă ar fi fost diverticuli inflamați,polipi sau tumori pe colon s-ar fi văzut?

  115. Anca says:

    Buna ziua,
    Domnule doctor de cateva zile ma confrunt cu o problema ce ma nelinisteste… Mergand la toaleta, la finalul defecatie observ pe hartia igenica sange de culoare rosu aprins.Mentionez ca simt o durere locala in timpul defecatiei,iar scaunul zilnic e aproape normal,usor spre constipat si culoare maro.In rest ca stare generala nu observ nici o schimbare si nici o durere pe parcursul zilei , uneori usoara mancarime.Va rog sa imi spuneti la primele simptome, care ar putea fi cauza?Varsta mea este 28 ani.Va multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Anca: din descriere, pare sa fie o sangerare de cauza hemoroidala. Ptr a exclude alte cauze, trebuie sa va adresati unui chirurg sau gastroenterolog ptr consult direct.

  116. Anca says:

    Va multumesc pentru sfat.
    Azi am programare la gastroenterolog si sper din suflet sa am vesti bune…
    Interesant e ca de doua zile , simptomele au disparut.

  117. Maria says:

    Bună ziua,durerea a debutat acum o săptămână ca si la banali hemoroizi externi,am folosit hemorzon unguentul si supozitoare,marti dimineața am avut usturime la urinare si sângerări vaginale.Am început tratamentul cu nolicin pentru infecția urinară.Simptomele pentru hemoroizi erau tot mai puternice,durerea la poziția așezat și chiar în mers
    Am început să fac febra peste 38.joi si mai rau .Vineri dimineața am ajuns la gastroenterolog,mi s-a făcut RSC si am primit diagnostic de hemoroizi interni si externi si diverticuloza colonica.Am primit tratamentul cu detralex,ibutin,spasmomen si proctoglivenol.in continuare si nolicin.Starea mea este tot mai proastă,nu mă mai pot duce la baie,nu mai pot sta in picioare de durere,la palpat se simpt ca niste omosi sub piele.Ce sa fac? Este suficient tratamentul primit?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      MAria: aveti nevoie de un consult la cel mai apropiat chirurg ptr a constata daca nu cumva este o tromboza hemoroidala si daca merita extrase cheagurile sau nu.

  118. Marcu Diana says:

    Buna seara,vreau sa vă întreb dacă pot face la dumneavoastră o laparoscopie in scop explorator pt că nu am un dig concret.dr ginecolog a depistat la o endovaginala va uterul este lipit de intestine și asta îmi dă dureri pelviene și tulburări de tranzit.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: daca aveti indicatie clara de laparoscopie exploratorie in adevaratul sens al cuvantului (dar trebuie sa va mentionez ca indicatiile reale ale acestei manevre sunt rare), da, o pot efectua fara probleme. Simpla situare in retroversoflexie a uterului nu este inclusa aici, de ex, mai ales ca nu cred ca ea este responsabila de simptome. Eventual sdromul aderential, o fibromatoza de mari dimensiuni, o eventratie care nu este evidenta – mai degraba. Oricum, ptr un eventual consult gasiti informatii la rubrica de contact.

  119. Marcu Diana says:

    Am făcut în mai un rmn pelvis cu substanta de contrast și am un dicodigmoid ,trei fibroame uterine ,Pb la mine sunt durerile cronice la nivel pelvin.mentionez că am trei op cezariana cu incizie verticala.

  120. Vasile says:

    Buna ziua.Am 58 de ani, in urma unor dureri abdominale minore dimineata, am facut o colonoscopie recent, mi s a gasit orificii diverticulare medii si mari fara semne de complicatii. Mentionez ca in 2011 si 2013 tot la colonoscopie mi s au gasit cate 2 polipi de 3 mm, care la biopsie au iesit normali. As dori sa mi spuneti daca sunt probleme grave si ce sfaturi imi dati. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Vasile: in absenta complicatiilor, diverticulii colonici nu ridica probleme. LA nevoie, va trebui sa apelati la un gastroenterolog ptr sfaturi legate de dieta si tratament.

  121. Razvan says:

    Buna ziua! Am 21 ani si de 1 an am o problema tare suparatoare, anume scaunele tari, uscate, greu de defecat sub diferite forme de bobite, mai mari, pline de mucus, am mai mereu senzatia de a defeca desi nu pot, ma simt slabit, iar calitatea vietii este la un nivel scazut, dureri abdominale nu prea am dar ma mai sacaie din cand in cand, prezint ai balonari si flatulenta dar nu la un nivel ridicat.
    Am facut analize de scaun : relativ chisturi giardia, hb pylori iar calprotectina undeva peste 200. Am urmat un tratament, mi-am revenit pentru cateva saptamani, am refacut analizele si totul a iesit perfect, dupa 2,3 zile incep aceleasi simptome, am crezut ca am paraziti, am facut analiza si nu am nimic, rareori am reusit sa mai ies bine la baie, scaun avand la 2-3 zile cateodata si zilnic insa simtind ca este incomplet. Am facut si hemoroizi in acest timp.In ultimele zile am luat 2 pastile in zile diferite de laxativ natural si nu si-ai facut efectul, inainte functionau. Ce credeti ca ar putea fi? Ce analize imi recomandati sau ce tratament?. Va multumesc frumos pentru raspuns!!!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Razvan: un colon prea lung, prea lenes, o dieta neadecvata etc; trebuie sa semnalati problema gastroenterologului dvs pt a va prescrie o dieta/ un tratament.

  122. Laura says:

    Buna ziua! Am 47 ani si am o durere slaba in partea dreaptă, sub coaste, care s-a accentuat in ultimul timp. Am impresia că este in acelasi loc in care am simtit o durere in momentul un care m-am fortat sa elimin un scaun, in urma cu vreo 3 ani. Mentionez ca sunt constipata de cand eram copil, nu am avut si nu am alte simptome in afara acestei „jene”. La ecograf nu s-a vazut nimic in afara de pozitia ciudata (in unghi) a venei hepatice. Ce credeti ca ar putea fi? Imi puteti indica, va rog, ce analize/investigatii ar trebui sa fac? Mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laura: ptr inceput, trebuie sa va adresati unui gastroenterolog; va va indruma acesta catre analize/ investigatii suplimentare, dupa consult clinic.

  123. Danut says:

    Buna seara!.
    Am o durere sun burta in parte stanga insotita parca de o intepatura si scaunul este cu totul dereglat uneori am diarie dese alteori nu am scaun 3-4 zile.Ce mi-ati pute indica sa fac si unde pot descoperi ce e baiu?.

  124. bianca says:

    Buna seara ! Mama are 71 de ani si a fost diagnosticata cu diverticuloza. Dupa o prima criza de diverticulita I s-a recommandat sa évite semintele. Obisnuia sa ia seminte de in pentru evitarea constipatiei, ceea ce o ajuta forte mult, insa le-a intrerupt, credeti ca ii pot face rau daca prezinta destul de multi diverticuli ? va multumesc mult !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Bianca: poate creste aportul de fibre fara a consuma neaparat seminte. Ptr diverticuloza, evitarea constipatiei si implicit un aport crescut de fibre sunt de cea mai mare importanta.

  125. mihai says:

    Buna seara! In urma unei colonoscopii am aflat ca am diverticuloza grad unu necomplicata. Ulterior la citeva luni am facut o criza de diverticulita cu un abces confirmat prin examinare rmn. In urma tratamentului cu antibiotic in momentul de fata medicul chirurg consultat a scos din calcul o eventuala operatie. As dori sa stiu daca o eventuala operatie mi-ar schimba viata in bine sau mai pe romaneste cum se traieste dupa o astfel de operatie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: daca puseul se repeta, aveti indicatie certa de colectomie segmentara, ideal la rece. Preferabil laparoscopica. Se traieste absolut normal in urma acestei interventii.

  126. maria says:

    In urma unei colonoscopii,rezultatul a fost : mici diverticuli colon stang,fara alte modificari.Va rog sa ma sfatuiti ce pas urmeaza sa fac.Deocamdata, gastroenterologul mi-a spus sa nu-mi fac probleme,dar dupa ce am citit,despre acestea,chiar am inceput sa mi le fac.Va multumesc mult!

  127. Yannis says:

    Buna ziua!Eu pe 23 octombrie m am operat de apendicita.Au trecut aproape 3 saptamani si as vrea sa va intreb daca pot fuma tigari normale

  128. Yannis says:

    Buna seara!Fumatul poate să afecteze rana(adica unde mi a facut operația?)Adica sa se deschida rana?Deoarece asa mi au spus câțiva prieteni și ca se poate agrava.Va multumesc pentru raspuns!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Yannis: fumatul intarzie cicatrizarea oricarei rani, prin modificarile asupra microvascularizatiei pe care le provoaca in tot corpul. Dar nu este evident asta decat la varste inaintate, fumatori vechi, plagi mari sau infectate etc.

  129. eugen says:

    Buna ziua. In anul 2015 am facut o colonoscopie in urma unei sangerari.S-a constatat ca am hemoroizi. Cu aceasta ocazie s-au descoperit ” cateva orificii diverticulare necomplicate ” pe colonul sigmoid. Sunt in general constipat, am scaun zilnic dar cu consistenta dura. Ma ingrijoreaza faptul ca de la o vreme am observant ca fecalele sunt sub forma unor aglomerari de granule cu diametrul de cca 1 cm.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Eugen: consistenta scaunelor, evitarea constipatiei etc se face atat prin modificarea dietei – cresterea alimentelor cu fibre – cat si prin medicamente/ substante specifice, pe care le administrati la recomandarea unui gastroenterolog.

  130. Mihai says:

    Buna seara. La finele lunii nov.2018 am fost operat de rezectie partiala colon sigmoid in urma unei crize de diverticulita complicata cu abces care nu a cedat la tratamentul cu antibiotice, operatia fiind facuta laparoscop. Intrebarea este in cit timp se vindeca o asemenea operatie, avand mai mult de o luna de la operatie si inca mai am uneori dureri de burta si crampe dureroase. Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: depinde ce intelegeti prin vindecare. Prezenta crampelor dureroase denota un oarece obstacol in evacuarea normala a continutului intestinal. Simptomele pot fi normale in primele zile dupa o rezectie colonica, dar, pt ca persista la o luna, corect este sa va informati chirurgul despre aceste simptome.

  131. ioan says:

    Buna ziua,
    In Raportul Medical al investigatiei de IRM abdomen inferior/pelvis cu substanta de contrast efectuat recent, este mentionat „multiple imagini diverticulare situate la nivelul buclei sigmoidiene, fara reactie inflamatorie in jur (diverticuloza sigmoidiana)”. Pentru a impiedica inflamarea sa se produca, ce tratament medical pot sa fac? Va multumesc pentru raspuns.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ioan: in absenta diverticulitei, nu este necesar un tratament medicamentos. Trebuie insa asigurat un tranzit normal prin hidratare, dieta speciala etc. Tratamentul medicamentos, prescris la indicatia unui gastroenterolog, devine necesar dupa aparitia inflamatiei locale. Oricum, este necesara monitorizare atenta, prin RMN/ CT sau chiar colonoscopie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *