Ce mancam dupa operatia de apendicita?

Postat in 11 Septembrie 2012 de Dr. Teodor Buliga

Apendicita acuta

Extirparea apendicelui, indiferent de tehnica aleasă, presupune închiderea orificiului prin care acesta şi cecul, prima porţiune a intestinului gros, comunică. Altfel spus, după absolut toate operaţiile de apendicită (nu contează dacă apendicectomia a fost clasică sau laparoscopică) peretele cecului va avea cel puţin o sutură. Că aceasta e făcută cu fir sau cu nişte agrafe speciale, simplă sau în mai multe straturi, ascunsă într-un fel de punguţă numită bursă ori ba, până la cicatrizarea definitivă ea reprezintă un punct slab la nivelul peretelui intestinal.

În medie, organismul sigilează definitiv cusătura făcută de chirurg în peretele intestinal după 3 săptămâni, dar intervalul creşte dacă pacientul este în vârstă, dacă are şi alte boli asociate (diabet, insuficienţă cardiacă severă etc). Pentru a nu se produce rupturi la acest nivel, situaţie în care materiile fecale ar ieşi în abdomen (fistulă cecală sau fistulă stercorală), timp de 3 – 4 săptămâni postoperator trebuie evitată distensia bruscă a colonului, printr-un regim alimentar corespunzător. La tineri, mai ales după apendicite acute necomplicate, cicatrizarea este mult mai rapidă şi regimul alimentar mai puţin strict. Regimul după operaţia de apendicită este cu atât mai sever, cu cât afecţiunea a fost mai gravă şi intervenţia chirurgicală mai complexă, pacientul mai în vârstă şi numărul bolilor asociate mai mare. Ca atare, ce poate mânca pacientul după operaţie trebuie stabilit clar de chirurg, regimul fiind adaptat fiecărui pacient în parte.

Apendicele este situat în apropierea locului în care materiile fecale ajung în intestinul gros. La acest nivel ele au consistenţă semilichidă şi sunt un amestec de resturi alimentare nedigerate, bilă, mucus, apă şi bacterii. Bacteriile descompun aceste reziduuri fie prin fermentaţie, ca în cazul glucidelor, fie prin putrefacţie, ca în cazul proteinelor.  Unele din substanţele rezultate pot fi iritante pentru intestin, care încearcă să scape de ele, de unde şi scaunele mai dese.

Sutura dupa rezectie intestinala

Zahărul, de exemplu, nu ajunge în mod normal până în colon, fiind absorbit în intestinul subţire. Dacă însă cantitatea de zahăr ingerată depăşeşte capacitatea de absorbţie a intestinului, va trece în intestinul gros, unde va genera rapid cantităţi imense de gaz. La fel se întâmplă dacă mâncăm proteine ori grăsimi în exces –  vor ajunge în colon, unde vor fi descompuse, generând cantităţi mari de gaz. Pe de altă parte, există alimente care nu pot fi digerate integral în intestinul subţire (fibrele celulozice, anumite substanţe înrudite cu amidonul – pulpa fructelor, rădăcinoasele, cartofi, fasole şi mazăre boabe etc), dar sunt rapid descompuse în intestinul gros, conducând la acelaşi rezultat: destinderea rapidă şi severă a acestuia din cauza gazelor, percepută de pacient ca balonare rapidă şi dureroasă.

Concret, în primele 24-48 de ore de la operaţia de apendicită pacientul consumă lichide (supă, ceai uşor sau deloc îndulcit, apă) ori alimente semilichide (iaurt). După reluarea tranzitului intestinal (emite primele gaze), se adaugă progresiv alimente mai consistente, dar care lasă puţine reziduuri: ou, carne slabă, puţin orez sau brânză (ultimele în cantităţi mici, pentru a nu provoca  o constipaţie), puţin măr copt fără sâmburi sau coajă,  o jumătate de banană ş.a.m.d. Cantitatea totală de alimente trebuie fracţionată în mai multe prize reduse cantitativ, ideal în 3-4 mese principale şi 2-3 gustări. După eliminarea primului scaun, regimul alimentar devine mai puţin strict, chiar dacă au trecut doar 3-4 zile de la intervenţie. Este totuşi recomandabil ca pacientul să nu consume încă dulciuri, fructe crude sau preparate cu  mult zahăr, fasole şi mazăre boabe, varză, salate de crudităţi, grăsimi în exces şi prăjeli. Alimentele cunoscute ca fiind prost tolerate încă dinainte de operaţie trebuie evitate.  Poate cea mai bună garanţie că intestinul gros se va vindeca fără probleme este menţinerea unui tranzit intestinal regulat (un scaun zilnic). După 2-4 săptămâni, obiceiurile alimentare ale pacientului revin progresiv la normal, el urmând exact aceleaşi reguli de alimentaţie sănătoasă pe care ar trebui să le respecte toată lumea.

4 comentarii pentru acest articol

  1. panacris a spus pe

    Buna ziua,
    multumesc pentru articol. Acum am înțeles ce înseamnă această intervenție. Băiatul meu tocmai a efectuat această operație și eram interesată de regimul de după. Exact așa ne-a spus și chirurgul ce l-a operat.

  2. Mari a spus pe

    Foarte util articolul pentru mine- multumesc. Am fost operata de curand de apendicita si mi-aau fost foarte utile clarificarile privind regimul alimentar postoperator.
    De altfel, mi-am adaugat site-ul la favourite pentru ca am gasit aici si alte informatii utile.

  3. Dr. Teodor Buliga a spus pe

    @MAri: multumesc.

  4. mirela a spus pe

    super medic,ce am citit eu despre indicatiile sale sunt f.bune si adevarate in tara asta mai sunt si medici adevaratii pacat ca nu sunt remuneratii la adevarata lor valoare

1 Trackbacks pentru aceasta postare

  1. APENDICITA ACUTA | Dr. Teodor Buliga a spus:

    [...] Ce mancam dupa operatia de apendicita? [...]

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate