Vitamina D, activa impotriva tuberculozei

Postat in 29 January 2012 de Dr. Teodor Buliga

Celebrul proverb “când intră soarele pe geam iese doctorul pe uşă” a fost în sfârşit dovedit ştiinţific, cel puţin în cazul tuberculozei. Se ştia de mult că radiaţiile ultraviolete emise de soare au efect antimicrobian, dar cercetătorii au demonstrat de curând că soarele are efecte benefice şi asupra imunităţii noastre. Un studiu publicat luna trecută în Statele Unite arată că vitamina D, sintetizată în piele după expunerea la soare, este indispensabilă apărării organismului împotriva bacteriei Mycobacterium tuberculosis, agentul care provoacă tuberculoza. Această vitamină, despre care se ştia deja că intervine în metabolismul calciului, asigurând soliditatea întregului sistem osos, ajută celulele albe din sânge să sintetizeze Interferon, o substanţă fără de care sistemul imun nu poate funcţiona la parametri optimi. În viziunea autorilor, descoperirea acestui mecanism va permite renunţarea la vaccinarea anti tuberculoză, aceasta fiind înlocuită cu administrarea de vitamină D, cel puţin pe perioada iernii, când expunerea la soare este limitată.

Sursa: http://www.vitamindcouncil.org

2 comentarii pentru acest articol

  1. Dan a spus pe

    Buna ziua.
    Puteti sa-mi spuneti daca dupa 2 luni de la operatie de hernie inghinala dreapta, prin metoda clasica, imi reincep activitatea la serviciu si voi sta intre 8-10 ore pe scaun la birou, imi va afecta operatia si pot aparea efecte negative, cum ar fi o recidiva?
    Multumesc.

  2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

    Dan: va rog nu mai postati aceeasi intrebare la articole diferite, mai ales la articole care nu au nicio legatura cu intrebarea dvs! v-am raspuns la postarea anterioara.

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate