Ştiaţi că …

Postat in 25 January 2012 de Dr. Teodor Buliga

 • în varianta originală, jurământul lui Hippocrat interzicea cu desăvârşire extragerea „pietrelor de la fiere”?
 •  în urmă cu numai o sută de ani chirurgii intrau în sala de operaţie îmbrăcaţi cu haine elegante – frac, joben etc – şi operau cu mâinile goale?
 • animalul cel mai utilizat pentru exersarea tehnicilor chirurgicale este porcul, acesta având o conformaţie a organelor interne foarte asemănătoare cu a omului?
 • prima colecistectomie laparoscopică din lume a fost efectuată în 1987 şi nu folosea camere de luat vederi, chirurgul fiind nevoit să privească în burta bolnavului printr-un tub cu lentile speciale? Camera de luat vederi a fost introdusă un an mai târziu, dar tehnica nu s-a impus uzual decât în 1992.
 • primele colecistectomii laparoscopice din România au fost efectuate relativ rapid, în 1993, la Cluj şi Constanţa?
 • s-a reuşit recent, cu succes, efectuarea colecistectomiei laparoscopice prin …vagin?
 • varicele, hernia şi hemoroizii se asociază frecvent, apariţia lor fiind favorizată de un defect individual de sinteză a colagenului? Hemoroizii nu sunt altceva decât varice dezvoltate în regiunea anală.
 • procedeul de reparare a herniei inghinale cel mai folosit astăzi a fost imaginat de americanul Irving Lichtenstein în 1984 şi presupune utilizarea unei plase dintr-un material înrudit cu guta de pescuit?
 • arderea bubelor şi tăieturilor, folosită din cele mai vechi timpuri pentru a opri sângerarea, este şi astăzi procedeul de hemostază cel mai utilizat în timpul unei operaţii?

 

2 comentarii pentru acest articol

 1. Tiberiu Horvath a spus pe

  Buna ziua, fiind un mare amator al deltei am citit cu mare placere Ghidul Deltei si vreau sa multumesc Domnului Buliga si la toti care au participat la aceasta carte. Tot respectul pentru energia si timpul investit .Ma bucura mai ales ca mai sint oameni care mai si realizeza ceva si ca nu numai se distruge putinul frumao care a mai ramas .Va doresc mai departe forta si sanatate pentru realizarea la astfel de lucrari. Salutari de la Frankfurt, Tiberiu Horvath

 2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Tiberiu: Va multumesc frumos ptr aprecieri si ptr urari!

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate