Hernia femurala

Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).
Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).
Ce este hernia femurala?

Hernia femurala este unul dintre cele mai rare tipuri de hernie care apar la om. Se formeaza prin exteriorizarea unui organ intraabdominal printr-un defect / punct slab al peretelui abdominal situat sub ligamentul inghinal. Ca orientare, ligamentul inghinal corespunde liniei care uneste pubele cu varful anterior al crestei iliace (osul bazinului pe care il palpam in lateralul portiunii inferioare a abdomenului). Pe sub aceasta „linie” trec vasele principale ale membrului inferior (vena si artera femurala). La persoane cu bazin putin inalt si mai lat, spatiul situat sub acest ligament este larg, permitand aparitia unei hernii femurale, care se exteriorizeaza de regula printr-o mica fanta situata intre vena femurala si osul pubian. Tocmai de aceea, hernia femurala apare aproape exclusiv la femei.

Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.
Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.
Cum se manifesta si cum evolueaza hernia femurala?

Hernia femurala se manifesta ca o umflatura aparuta in regiunea superioara a coapsei sau imediat lateral si inferior de osul pubian. Pozitia relativ atipica pentru o hernie o fac sa fie frecvent confundata cu alte leziuni cu aceeasi localizare: adenopatie (ganglioni) inghinala, lipom inghinal sau inghinofemural samd. Netratata, hernia femurala creste progresiv, fara a atinge insa dimensiunile unei hernii inghinale neglijate. Sacul herniar prezinta la nivelul orificiului femural o gatuitura, numita colet. In cazul herniei femurale, coletul este foarte ingust, de aceea si durerile locale sunt mai severe si apar mai rapid. Intrucat ligamentul inghinal si structurile din jur (pubele, de exemplu) sunt inextensibile sau foarte putin extensibile, hernia femurala ramane in general de mici dimensiuni, dar se complica frecvent cu strangularea continutului (de obicei intestin subtire). Uneori, orificiul herniar este mult prea mic pentru a permite iesirea intestinului in totalitate, dar suficient de mare pentru a adaposti un fragment din portiunea libera a peretelui sau, care se va strangula. In acest caz, peretele intestinal se necrozeaza, dar fara a aparea imediat semnele clasice ale ocluziei intestinale – vorbim despre o hernie cu pensare laterala de intestin (numita si hernie Richter).

Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.
Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.
Principii de tratament

Odata produsa, hernia femurala nu se remite fara tratament chirurgical. Purtarea diferitelor centuri abdominale este intru-totul inutila, putand chiar favoriza lezarea intestinelor din sacul herniar. Varsta inaintata nu este o contraindicatie pentru operatie, majoritatea pacientelor aflandu-se de altfel in aceasta situatie. Cu toate ca hernia femurala apare intr-o zona si prin mecanisme similare herniei inghinale, tratamentul ei cunoaste cateva particularitati. Din cauza riscului inalt de aparitie a unor complicatii severe, hernia femurala se opereaza cat mai repede posibil. Ingustimea coletului nu permite intotdeauna reducerea herniei fara sectionarea ligamentului inghinal si repararea ei prin abord laparoscopic este uneori dificila (dar nu imposibila). Anestezia rahidiana este cel mai frecvent folosita (abord clasic). Pentru abordul laparoscopic, anestezia generala este obligatorie.

Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal ...  5.  ... se observa "gatuirea" sacului (coletul herniei)
Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal … in partea dreapta se observa „gatuirea” sacului (coletul herniei)
Cum se opereaza o hernie femurala?

Au fost imaginate mai multe procedee pentru repararea herniei femurale. Tehnicile fara plasa (se numesc procedee tisulare, pentru ca folosesc tesuturile pacientului) sunt grevate de risc mare de recidiva. De aceea, procedeele aloplastice (cu plasa) au devenit operatia standard pentru acest tip de leziuni. Plasa se poate fixa laparoscopic (de regula cand se abordeaza hernii banuite preoperator a fi inghinale, in hernii femurale reductibile etc) sau prin incizie cutanata clasica. Procedeul Lichtenstein descris pentru hernia inghinala poate fi folosit, cu mici artificii, si pentru repararea herniei femurale. Indiferent de procedeul ales, hernia femurala necomplicata este uşor de tratat chirurgical. Strangularea continutului herniar este insa frecventa, cura herniei fiind in acest caz mai dificila – se poate solda cu extirparea unei bucati de intestin.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

37 comentarii adaugate pentru articolul “Hernia femurala

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Sima: este acelasi pret ca la orice hernie abdominala – 1950 de lei. Amanunte suplimentare va pot oferi colegele din callcenter – numarul scurt afisat la rubrica de contact.

  1. nicolae cosmin says:

    se poate diagnostica hernia femurala prin ecografie…?
    am o ruda care s a operat de hernie inghinala…la 7..8 luni dupa aceea i a aparut o umflatura mica sub operatie…aceasta produce un usor discomfort mai ales cand pers respectiva tuseste…umflatura nu pare sa creasca in dimensiune …si nici nu se schimba culoarea…I sa spuc ca are hernie femurala …

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @cosmin: da, se vede si ecografic, dar din experienta va spun ca descrierea ecografica nu este mereu confirmata si intraoperator. S-a operat cumva fara plasa? De regula montarea unei plase face putin probabila aparitia unei hernii femurale.

  2. Nicu George says:

    Buna ziua
    Am 66 ani, in aprilie 2012 am fost operat clasic ( proastatoctemie totala), in mai 2014 am terminat sedintele de radioterapie, acum am o hernie inghinala . Pot sa fac operatia, ce tip de operatie, si pentru o eventuala consultatie cu ce analize (documente) ar trebui sa vin ?
    Cu stima, George

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Nicu: buna ziua; da, se poate; intrucat aveti o prostatectomie clasica si o iradiere pelvina temeinica, deschiderea spatiului dintre vezica urinara si peretele anterior, acolo unde se monteaza plasa laparoscopic, este dificila; ca atare, in cazul Dvs indicatia pare sa fie de cura a herniei cu plasa, prin abord clasic inghinal (Lichtenstein). Puteti aduce la o eventuala consultatie biletul de externare, ultimul bilant oncologic si ultimele analize de sange.

  3. Flori Critov says:

    Buna ziua!Multumesc in primul rand pentru explicatiile utile pe care le dati in articol, despre acest tip de hernie.Sunt foarte folositoare!Acum am si eu o mica intrebare….dupa operatie de hernie femurala la care mi s-a pus plasa….de dimensiuni mici, daca reincep sa fac efort exista riscul unei recidive??Pentru c a in prezent, m-am cam umflat asa toata burta, ca si cum as fi gravida…ceeace este exclus..am 50 de ani si sunt la menopauza de trei ani.Si am facut efort….meseria nu mi-a permis sa ma pot menaja…am ridicat si 10 kg….dupa operatie, pentru ca nu am avut incotro.Si mai ales partea de jos, apare durerea ca o linie, plecand de la operatie pina in zona opusa, cam in acelasi loc.

    Cu respect si multumiri, Florentina Critov

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Flori: cura herniei nu justifica in niciun fel cresterea in volum a intregului abdomen. daca aceasta nu este explicata de un regim dietetic hipercaloric, va sfatuiesc sa ii cautati alta cauza, lucru relativ usor de facut cu cateva investigatii imagistice/analize de lab.

  4. Dumitru Petronela says:

    Buna seara !In prezent am 39 de ani. Am avut o operatie de hernie furala in 2010. Am stat cu operatie deschisa 6 luni deoarece s-a infectat. A urmat inca o operatie pentru a salva plasa ,iar a treia oara mi s-a scos . In prezent nu mai am plasa pusa.
    De cateva luni,la menstruatie apar dureri abdominale insuportabile. Acesta cauzasa fie de la hernia femurala sau nu are legatura?
    Medicul care m-a operat mi-a spus ca daca am noroc se poate suda fara plasa
    Este adevarat sau risc inca o operatie ?
    Va multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Petronela: nu are lagatura cu hernia femurala. ar fi bine sa faceti teste pentru a exclude o eventuala endometrioza (mai ales daca ati avut cezariene, intreruoeri multiple de sarcina etc) – mergeti la un consult ginecologic. da, se poate ca hernia sa nu mai recidiveze desi nu mai aveti plasa – hernia femurala se produce printr-un orificiu foarte mic.

  5. Bogdan says:

    Buna ziua. Am 61 de ani. Recent, am fost diagonsticat prin ecografie cu ‘inghinal dreapta paravase femurale:zona de hernie cu axul de 16 mm’. Mi s-a spus ca nu ar fi urgenta operatorie dar sansele de extindere sint de 60% contra 40% de a ramine pe loc. Care este opinia dumneavoastra?

  6. Lena says:

    Buna ziua. Am 55 ani, am fost operata de apendice de mai multi ani,histerectomie totala si anexetomie bilaterală în 2009. Din mai 2013 am durere pe piciorul drept începând de la inghinal pana la genunchi. Am facut RMN de coloana, nu e de acolo, emg pe nerv, mușchi, bine, apoi au apărut arsuri si usturimi in spate care au trecut dupa operatie la chisti renali. Durerea e tot asa pe picior daca ridic si 3, 4 kg, cedeaza cu gabaran , medicament pe care-l iau de un an jumate. Mentionez ca am fost la doi chirurgi care au negat hernia femurala ,( mi s-a recomandat de oncologul care m-a operat de urmărit). Acum am fost la alt chirurg care mi-a facut o ecografie si mi-a confirmat hernie femurala de 18mm la efortul de tuse. Menționez ca nu am umflatura inghinal, dar sus pe coapsa dreapta e mai gros piciorul cu 2 cm, măsurat de neurolog. Am slăbit in ultimele luni, am 48 kg acuma de la 52. Poate fi totusi hernie femurală, îmi recomandati operatie laparascopica? Vă mulțumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lena: nu ma pot pronunta de la distanta, de vreme ce ati fost deja consultata de mai multi chirurgi. Simptomele pot fi date de o hernie femurala care evolueaza in contact nu nervul femural, dar nu exclusiv. Daca este totusi o hernie, tinand cont ca pare sa fie atipic situata, v-as recomanda abord deschis.
      Am insa o nelamurire – deduc printre randuri ca ati suferit o interventie ptr un cancer genital. Faptul ca piciorul e mai gros cu 2 cm, mai ales daca inainte nu era, arata o staza in intoarcerea limfatica sau chiar in cea venoasa pe piciorul respectiv. Nu stiu ce tip de cancer ati avut, dar mai ales daca a fost cancer de col sau chiar de corp uterin, va sfatuiesc sa continuati investigatiile ptr a vedea daca nu exista in zona ganglioni superficiali sau profunzi, legati sa zicem de boala oncologica de baza si care sa „apese” pe vasele sau nervul femural – eco doppler, rmn de pelvis si nu de coloana, chiar PET CT daca stadiul era avansat!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Marius: diferentele tin in special de localizarea diferita. Apoi, hernia femurala se complica mai frecvent, de regula cu ocluzie, fata de cea inghinala. In rest, nu sunt mari diferente intre ele.

  7. Lena says:

    Bună ziua, m-am operat de hernie femurală de 11 zile, clasic, metoda trabucco cu plasa. Mis-a umflat partea cu operatia, mi-am scos firele a noua zi, e normala umflătura? Piciorul tot doare chiar daca umblu paraca e strâns cu ceva, sus pulpa, nu fac mare efort, nu-s foarte bine, e prea repede? Vă mulțumesc mult!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Lena: poate fi o reactie inflamatorie minima, absolut normala, dar in egala masura poate fi un serom local sau un hematom postop. Diferentierea nu se poate face in lipsa unui consult direct. Va sfatuiesc sa cereti parerea celui cae v-a operat.

  8. albu mariana says:

    Buna seara.Am fost diagnosticata cu hernie femurala.locuesc in comuna Lupsa.jud Alba.As dori sa stiu unde pot sa fac operatia si cat costa.Mentionez ca nu detin un loc de munca.multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mariana: nu am date despre spitalele din regiunea dvs geografica, dar sunt convins ca, daca doriti, se poate opera o hernie femurala in orice serviciu de chirurgie generala. Va sfatuiesc totodata sa va asigurati voluntar, platind la casa de asigurari de care apartineti taxa corespunzatoare (este total nesemnificativa, din cate stiu nu depaseste 60 de lei/luna).

  9. Maniu says:

    !!!! URGENT RASPUNS !!! Buna seara. Am o problema mai complicata. Mi-a aparut o chestie in mijlocul testicolului si nu stiu ce este. Iau tratament pe baza de antibiotice, iar acum direrea care o simteam la testicol s-a ridicat in sus in zona inghinala dreapta. Mentionez faptul ca absolut toata analizele de sange sunt perfecte inclusiv cele legate de markeri tumorali !!! Ce poate fi? Hernie femurala cumva?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maniu: hernia femurala nu are legatura cu testiculul; ar trebui sa fiti vazut de un chirurg sau poate chiar mai bine de un urolog ptr a stabili despre ce leziune este vorba; PS: solicitarea imperioasa a unui raspuns nu este, eufemistic vorbind, un semn de politete. Ptr marile urgente, cele adevarate, exista camere de garda si nu conversatii pe net.

  10. Ana says:

    Buna seara,
    Mama mea a suferit in 2008 o histerectomie totala (cancer de col uterin benign) si in 2014 o alta operatie de ocluzie intestinala. De doua luni o doare piciorul pana la genunchi. Durerea pleaca de langa osul pelvian si coboara pe picior. A avut diverse tratamente fara niciun rezultat. Astazi a facut ecograf si dr respectiv a trimis-o de urgenta la spital pentru operatie spunand ca e posibil sa aiba tumora. La spital au zis ca e posibil sa fie si o apendicita sau o hernie. Ma puteti ajuta cu o parere sau un sfat? Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Ana: nu exista cancer de col uterin benign. orice cancer este malign. Din moment ce a fost examinata direct de medici care au ridicat suspiciunea de hernie, nu am cum sa evaluez situatia de la distanta, in absenta oricaror date medicale si a consultului direct. Daca se infirma aceste suspiciuni, avand in vedere insa antecedentele, oncologul care o are in supraveghere/tratament ar trebui sa ii recomande analize / investigatii care sa scoata din discutie recidiva bolii oncologice.

  11. Ana says:

    Inseamna ca nu a fost cancer (tumora benigna e mai corect?)… A fost operata de apendicita, hernie si au gasit si niste ganglioni pe care i-au trimis la analize. Multumesc pentru raspuns!

  12. Gabriela says:

    Buna ziua Dl. Doctor. Am fost diagnosticata cu hernie femurală. Întrebarea mea este dacă pot face operația laparoscopic având o cezariana făcută acum 24 de ani și dacă este absolut nevesara plasa?
    Va mulțumesc.

  13. Mihai says:

    Buna seara

    Am 44 ani si merg regulat la sala unde 3 zile/sapt. incerc sa lucrez tot corpul. De mic nu am reusit sa fac genuflexiuni cu bara in spate datorita intinderilor inevitabile pe care le capatam pe interiorul coapsei. Acum am incercat din nou cu greutati mici, dar pe langa intinderea ligamentului din zona inghinala m-am ales si cu o jena in testiculul stang. Am fost operat la 8 ani de hernie inghinala dreapta si nu am probleme pe acea parte.
    Ma jeneaza inghinal stanga cand fac pasi mari, dar la sala nu am nimic. Cand stau relaxat simt fara sa palpez, o jena ca un cordon ce leaga abdomenul inferior stanga de testicol.
    Credeti ca am o hernie femurala ? Inghinala ? Nu se vede nimic la exterior !
    Multumesc anticipat !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihai: ptr a confirma/ infirma prezenta herniei, este indispensabil consultul direct. La persoane foarte slabe, herniile sunt vizibila din stadii incipiente, la persoane supraponderale ele pot fi mascate de stratul adipos.

  14. Dan says:

    Sotia mea a fost diagnosticata cu hernie inghinala si femurala. Am inteles de la doctorul respectiv ca va trebui sa-i puna plasa care este din ceva plastic. Aici este o problema. Sotia mea este alergica la orice tip de plastic, iar alergia ei se manifesta si prin aparitia de mici egzeme purulente.
    Mai este vreo alta plasa protetica ce poate fi folosita? Din alt material?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dan: plasa NU este din „plastic”, o notiune care include mii de polimeri diferiti; oricum, se poate face testare preoperator la materialul respectiv; exista inclusiv plase resorbabile, plase biologice etc, daca totusi prezinta alergie la componentii respectivi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *