Cum pot fi evitate durerile în omoplatul drept după colecistectomia laparoscopică?

Postat in 27 Ianuarie 2012 de Dr. Teodor Buliga


Durerea în umărul sau omoplatul drept acuzată de unii pacienţi după colecistectomia laparoscopică este provocată, se pare, de iritarea terminaţiilor nervoase din peritoneul de pe faţa inferioară a diafragmului de către dioxidul de carbon insuflat în abdomen pe parcursul intervenţiei. Durerea nu are nicio semnificaţie clinică, ameliorându-se spontan odată cu resorbţia gazului sau după administrarea de antialgice uzuale, în cel mult 24 de ore de la operaţie. Un studiu efectuat în Taiwan între anii 2009 şi 2010 a arătat că instilarea de ser fiziologic în peritoneu la sfârşitul intervenţiei sau folosirea de presiuni de ventilaţie pulmonară pozitive pe toată durata anesteziei reduc aceste manifestări la minim. Evacuarea cât mai temeinică a gazului din abdomen după finalizarea intervenţiei ar trebui să fie însă suficientă pentru a evita apariţia acestor dureri.

Sursa: http://www.medscape.com

4 comentarii pentru acest articol

 1. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Pe langa metodele descrise, se mai foloseste un artificiu simplu, dar foarte eficient: in loc de ser fiziologic simplu, in cavitatea abdominala se instileaza la sfarsitul operatiei o solutie diluata dintr-un anestezic cu durata lunga de actiune, care asigura practic lipsa durerilor postoperatorii. Pacientii se mobilizeaza foarte rapid postoperator, putandu-si incepe activitatea normala dupa 24 – 48 de ore de la operatie.

 2. Remus a spus pe

  Buna Ziua! Am si eu o durere in zona omoplatului drept de cam o saptamana dar asa o data la 2 zile ma doare si in partea din fata in zona pieptului. dar ceea ce ii mai chinuitor este ca durerea din zona omoplatului peresista in fiecare zii. Cam ce ar trebui sa fac?

 3. Remus a spus pe

  Mentin sa spun ca anu am intervenit operatii.

 4. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ar trebui sa incepeti prin a va prezenta la un medic, pt un examen clinic general

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate