Cat conteaza experienta chirurgului in succesul operatiei?

Postat in 25 January 2012 de Dr. Teodor Buliga


Un grup de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord a studiat corelaţia dintre vârsta chirurgului, experienţa lui profesională şi rezultatele finale ale intervenţiilor efectuate,  pentru a verifica ipoteza conform căreia operaţiile reuşite sunt înregistrate în special la chirurgi vârstnici, cu experienţă. Studiul a inclus aproape o jumătate de milion de intervenţii chirurgicale efectuate de 1200 de chirurgi din Statele Unite timp de trei ani. Concluziile studiului au fost considerate “năucitoare”, ele fiind dezbătute public de Colegiul American al Chirurgilor şi stârnind ample controverse printre specialiştii americani. Conform studiului, experienţa îşi spune cuvântul doar în cazul intervenţiilor cardiovasculare, la care pacienţii operaţi de medici cu o carieră anterioară de peste 30 de ani au avut cele mai puţine complicaţii. În schimb, la aceeaşi categorie de chirurgi a fost înregistrat  cel mai mare număr de complicaţii postoperatorii în cazul intervenţiilor pe sfera digestivă. Cel mai mare procent de reuşită în cazul chirurgiei digestive l-au avut chirurgii cu o experienţă profesională ce nu depăşea 20 de ani.

Sursa: http://archsurg.ama-assn.org

2 comentarii pentru acest articol

  1. Ricuta medeleanu a spus pe

    Bn ziua va rog sami spuneti si mie ce pot face in cazul in problema mea care o am am facut analize la clinica monza si am concluzii.. pancreas filtrat lipomatos .chist cortical RD ectazie pielocaliceala dreapta.eu am varsta de 57 de ani si doresc un DR specialist va rog ajutatima

  2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

    Ricuta: analizele sunt doar o parte a diagnosticului corect; ar trebui sa va vada un internist sau un urolog.

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate