Camera implantabila pentru chimioterapie

Tratamentul cancerului presupune uneori administrarea unor medicamente foarte puternice. Chimioterapia are o serie de efecte secundare nefavorabile, unul dintre ele fiind flebita, “arderea” venelor pe care se administreaza tratamentul. Pentru a evita aparitia acestui fenomen sau pentru a putea continua tratamentul oncologic la pacientii la care sistemul venos periferic nu mai permite montarea unei perfuzii (vene prea subtiri, friabile), se foloseste un dispozitiv medical special, numit camera implantabila pentru acces venos prelungit.
Camera implantabila din titan conectata la cateter venos central din silicon - e poza de "coperta"
Camera implantabila din titan conectata la cateter venos central din silicon
Camera implantabila pentru chimioterapie este de fapt un mic rezervor din polimer sau metal nobil (titan), care comunica direct cu un cateter din silicon, de diametru variabil. Camera se monteaza subcutanat, de regula in regiunea subclaviculara, intr-un buzunaras creat in tesutul adipos. Ea este conectata cu un cateter introdus intr-una din venele mari (asa-zis centrale) ale organismului: vena jugulara, vena subclavie, mai rar vena femurala. Camera pentru chimioterapie se monteaza sub anestezie locala, de catre chirurg sau medicul anestezist, la recomandarea medicului oncolog. Incepand de a doua zi, pe ea pot fi administrate perfuzii obisnuite. Tratamentul oncologic poate fi administrat dupa 2-3 zile de la montarea camerei, printr-un ac special (indoit la 90 de grade).  
Incizia tegumentelor (Ghid metalic introdus anterior in vena subclavie)
Incizia tegumentelor (Ghid metalic introdus anterior in vena subclavie)
Crearea "buzunarasului" in care va sta camera
Crearea „buzunarasului” in care va sta camera
Camera e introdusa subcutanat (la varful degetelor. Cateterul venos central vizibil in plaga (capatul distal introdus in vena subclavie)
Camera e introdusa subcutanat (la varful degetelor. Cateterul venos central vizibil in plaga (capatul distal introdus in vena subclavie)
Verificarea functionalitatii camerei (injectare pe ac special, indoit la 90 de grade)
Verificarea functionalitatii camerei (injectare pe ac special, indoit la 90 de grade)
Aspectul final dupa sutura tegumentului.
Aspectul final dupa sutura tegumentului.
Controlul radiologic final. Se observa camera montata in regiunea subclaviculara stanga, conectata la cateterul venos central, al carui varf ajunge in vena cava superioara
Controlul radiologic final. Se observa camera montata in regiunea subclaviculara stanga, conectata la cateterul venos central, al carui varf ajunge in vena cava superioara
Avantajele incontestabile ale acestui sistem au facut ca in tarile civilizate implantarea subcutanata a unei camere pentru chimioterapie sa fie o manevra standard la pacientii cu cancer. Pentru ca medicamentele ajung prin sistemul port acces (numit si port-a-cath) direct in venele mari, ele sunt diluate imediat de torentul sangvin, astfel incat efectul toxic asupra venelor nu se mai poate manifesta. Pentru ca prin sistemul port-a-cath pot fi administrate si alte substante in afara medicamentelor anticanceroase, indicatiile montarii camerei au fost extinse si la alte categorii de pacienti. Pe camera pot fi administrate solutii nutritive (nutritie parenterala, la pacientii care nu se mai pot alimenta oral) sau chiar, in anumite conditii, transfuzii de sange. Camera implantabila este inerta pentru organism, fiind perfect tolerata, chiar si de catre pacientii cu alergii cunoscute. Camera se poate scoate dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, printr-o simpla incizie facuta sub anestezie locala.

Distribuie pe:

Facebook
LinkedIn
Twitter

96 comentarii adaugate pentru articolul “Camera implantabila pentru chimioterapie

  1. liviu b says:

    Doresc sa aflu mai multe despre camera implantabila(detalii, caracteristici, modele, pret). Mentionez ca este vorba despre sotia mea in varsta de 41 de ani, care are un cancer de colon. Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @LIviu: imi pare rau, dar ce imi cereti dvs implica o discutie mult prea amanuntita pentru scopul acestui articol si ar implica oricum ceva reclama ptr producator, ceea ce evit. sfatul meu este sa luati legatura cu clinica unde ii veti monta sotiei aceasta camera (sectie de chirurgie sau, din ce in ce mai frecvent, cf modelului vestic, sectia de terapie intensiva). acolo veti primi toate amanuntele necesare. va pot spune ca cel mai uzual se monteaza catetere de 8 Fr la camere dintr-un polimer special (varianta mai ieftina) sau titan (mai scump), ambele la fel de rezistenteptr scopul in care au fost create.

  2. Taus Andreea says:

    Buna ziua,sotului meu i sa montata a doua oara camera respectiva,prima oara acuzand dureri,frisoane,tuse,stari de rau,am fost la acelasi medic ia scoso si a montato iar.aceleasi simptome si mai grav,tuse.sufocare,frisoane,dureri,o umflatura la gat,si o vanataie pe brat in zona umarului,ce ma sfatuiti?E bolnav de leucemie mieloida cronica,va multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      @Andreea: nu ma pot pronunta de la distanta pt ca multe dintre simptomele descrise pot demasca anumite complicatii grave, de la infectii la prezenta de aer in jurul plamanului sau alergie la cine stie ce substanta administrata. Sunt cateva investigatii de facut – cereti sfatul medicului dvs inainte de a scoate din nou camera.

  3. Mirela says:

    Buna ziua! Mi-a fost montata o astfel de camera in urma cu 14 zile. In tot acest timp am simtit un usor disconfort in zona suturii ( in special la miscarea mainii) de genul unei presiuni (apasari) permanente. Camera este situata sub sutura, dar senzatia de presiune eu o simt deasupra (intre sutura si clavicula). Mai adaug ca tesutul din jurul suturii se simte putin mai dur (ferm) la palpare, fara a fi dureros. Doresc sa stiu daca este fireasca aceasta senzatie si daca va disparea cu timpul?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mirela: da, de principiu este normala si va disparea odata cu inflamatia locala; totusi, ptr a elimina suspiciunea unui hematom local, ar fi corect sa va vada si cel care a montat camera, la un control.

  4. sumikama monica says:

    Buna ziua .sora mea a montat o camera pentru chimioterapie .tratamentul trebuie sa il faca 3luni .vreau sa va spun ca ea nu suporta camera .este posibil sa o scoata dupa 3luni? Ea ar fi intrebat doctorul chirurg daca poate sa o scoata dupa 3luni iar dn doctor a spus ca numai dupa 2ani poate sa o scoata .as vrea sa stiu daca poate acum sa o scoata .va multumesc

  5. craciun sorina says:

    in luna martie mi-am montat o camera si in luna august si septembrie am facut frisoane si temperatura si mi sa confirmat ca am o bacterie si ca de vina este camera si imi spun mereu sa o scot,dar eu am inteles ca inplantarea acestei camere nu produce infectii si nu stiu ce sa fac deoarece mai am de facut chimioterapie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Sorina: va recomand sa va scoateti DE URGENTA camera, facand totodata analize din varful cateterului si din lichidul de lavaj din camera. Am intalnit foarte frecvent, din pacate, camere infectate in urma unor administrari necorespunzatoare ale tratamentului (manipulare nesterila cel mai adesea). Infectarea camerei poate duce la complicatii foarte, foarte serioase (inclusiv afectari ale valvelor cardiace), de unde si recomandarea mea sa nu mai amanati acest moment. Daca mai aveti chimioterapie de facut, se poate oricand implanta o alta camera, intr-un alt loc.

  6. Mihaela says:

    Buna ziua, eu am de facut un tratament intravenos cu un anticorp monoclonal tot restul vietii la fiecare doua saptamani si am inceput sa citesc despre aceste camere. Se face referire la ele ca fiind utilizabile luni sau ani de zile dar nu am gasit nicaieri un numar maxim de ani. O astfel de camera poate fi folsita si toata viata ? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Mihaela: teoretic, da; teoretic, producatorii le garanteaza functionabilitatea pret de cateva MII de intepaturi. Practic, totul depinde de cat de corect se face injectarea, respectiv intretinerea camerei, de starea venei in care este introdus cateterul etc.

  7. andrei mariuta says:

    buna ziua.acum 3 luni mi a fost montata o camera de perfuzie dar exista mari discutii in legatura cu recoltarea de sange de pe ea.unii doc.si asist.nu recolteaza,chirurgia zice ca se poate,care este adevarul ? tinand cont ca mai am tratament-bolnav de LAL – as dori sa stiu parerea dvs.cu multumiri

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andrei: in principiu, se poate recolta sange ptr analize din camera fara probleme. Totusi, este putin mai greu de realizat asta daca aveti un cateter de tip Groshong, cu valva (scrie in pasaportul camerei, pe care l-ati primit de la cel care v.-a montat-o, ce tip de cateter aveti si ce diametru are) sau daca e un cateter prea subtire, sub 5 Fr. Recoltarea sangelui din camera ptr analize se face dupa dupa un protocol anumit, usor diferit fata de recoltarea de pe branula si este urmata obligatoriu de spalarea temeinica a camerei.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Madalin: prin cele cuplate la catetere de diametru mare (>9-10 Ch), teoretic se poate face, dar riscul de blocare a lor cu microcheaguri este mare; ptr hemodializa se folosesc catetere speciale, port-a-cath-urile au fost gandite ptr un alt scop.

  8. Teodora says:

    Buna seara,

    Eu as avea o singura nelamurire legata de acest dispozitiv: rezista la o cursa mai lunga cu avionul? Sunt sanse sa se intample ceva din cauza variatiilor de presiune?

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Teodora: sigur ca rezista, nu exista limitari din acest punct de vedere; daca aveti camera din titan si veti calatori cu avionul, este bine sa aveti la dvs „pasaportul” camerei, ptr a dovedi prezenta ei in cazul in care cine stie ce scanner din zona de securitate il detecteaza si „piuie”.

  9. Teodora says:

    Va multumesc pt raspuns.
    Mi-era sincer teama sa nu incurajeze formarea vreunui cheag sau blocaj mai ales ca pe durata unui zbor stiu ca poate aparea tromboza calatorului, la nivelul membrelor inferioare, datorata imobilitatii corpului, si ca cheagul format se poate deplasa. Plus ca tatal meu are neuropatie periferica de pe urma chimioterapiei si s-ar putea sa nu simta amorteala provocata de aceasta tromboza.
    Pasaport pt camera are, deci nu vor fi probleme aici.

  10. Magdalena says:

    Unde se poate scoate un cateter montat la un copil de 3anijumatate , montata la spitalul Grigore Alexandrescu – pentru un tratatment de leucemie acuta limfoblastica – in tretament la Spitalul Fundeni sectia pediatrie? Ma intereseaza , deoarece se apropie momentul cand va trebui scos si la Spitalul Grigore Alexandrescu acuma au fost 3 copii care au stat in salon cu noi si toti au luat bacterii care au dus la complicatii cu infectii care au dat febra mare si au fost tratati cu antibiotice f puternice, unul este in stare f grava la Spitalul Fundeni. Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Magdalena: in orice serviciu de chirurgie pediatrica. nu m-as grabi totusi cu extragerea lui, mai ales daca medicii curanti nu va indica asta in mod expres. pot fi folosite ulterior cu oarece succes in diferite situatii, altele decat administrarea citostaticelor…

  11. Suzana says:

    Buna ziua! Pot face mastectomia avand implantata aceasta camera? Dupa mastectomie, voi continua sedintele de chimioterapie. Multumesc,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Suzana: sigur. Mai ales ca de principu camera se monteaza contralateral, pe partea opusa sanului afectat. Prezenta camerei va fi chiar un avantaj ptr dvs.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Livia: pretul camerei variaza destul de mult, in functie de anumite caracteristici ale ei, din materialul din care este facuta etc(plastic, titan etc), de proprietatile cateterului. Orientativ, undeva intre 750 – 1500 de lei, dar – repet – este doar o suma orientativa, ca ordin de marime. Cat despre pretul montarii, banuiesc ca daca va veti indrepta catre un spital de stat, montarea este teoretic gratuita.

  12. Camelia says:

    Buna, am o camera implantata de 3 ani, am facut chimio pe ea timp de 6 luni, iar acum medicul zice ca in martie 2017 pot sa o scot (camera a fost curatata si tratata cu heparina in fiecare luna). Problema este ca de o zi ma doare rau mana care este paralela camerei. Adica ma doare rau partea dreapta a corpului – mana, sub clavicula, simt amorteli si furnicaturi. M-as duce la medic, dar cel care mi-a implantat-o este in concediu si e data de 30 dec.
    Va rog sa imi ziceti ce pot insemna simptomele mele…iar cat de curand pot voi merge la medic. Mai mult va intreb pentru linistea mea psihica.
    (Am avut cancer la genunchele drept, am avut o dezarticukatie completa de sold drept, iar in prezent toate analizele imi ies ok – ultimele au fost facute in septembrie – raze + eco + sange)

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Camelia: cel mai probabil simptomele nu sunt legate de prezenta camerei; exista insa o situatie in care camera poate da simptome oarecum asemanatoare – daca ea este conectata la un cateter implantat in vena subclavie si aceasta din urma se trombozeaza; nu am cum aprecia de la distanta daca este o tromboza a venelor membrului superior stang, va trebui s amergeti ptr control la un chirurg (de chirurgie vasculara, ideal)

  13. Victoria says:

    Domnule Dr. Spuneti mi va rog daca difera pretul pentru cetatenii R.Moldova si cei Romani? Avem tare nevoie de o camera….????…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Victoria: nu conteaza cetatenia, ci asigurarea medicala detinuta. Si expatii din Romania, de ex, beneficiaza de aceleasi drepturi ca orice cetatean roman, daca este asigurat CNAS.

  14. simona says:

    buna ziua, dl doctor! va rog sa ma ajutati cu o informatie: fratele meu are montat o camera, a fost tratat ptr cancer, insa de curand a descoperit in urma unui PET ca o bucata din ea s-a rupt si a migrat , momentan fiind „oprita” la o bifurcatie de vene. Care ar fi procedurile indicate in acest sens, de a scoate acel cateter?
    Va multumesc din suflet, ptr raspunsul dvs!
    Cu respect, Simona

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Simona: trebuie sa se adreseze DE URGENTA unui laborator unde se fac angiografii si cateterism cardiac. Fragmentul detasat (am avut si eu un caz similar rezolvat similar, altminteri sunt considerate complicatii f rare) se poate mobiliza in cord, caz in care extragerea lui devine mai problematica. Din fericire, un medic specializat in asa ceva il poate scoate printr-un cateter, un fir special, bagat prin vasele fratelui dvs. Bafta!

  15. Rodica says:

    Fiul meu are o camera implantata de 3 ani, a terminat tratamentul si doreste sa i se demonteze aceasta camera, dar nu stim unde sa se adreseze. Camera a fost implantata la chirurgie vasculara Fundeni, dar medicul respectiv am inteles ca nu nu ar si demonta camera.

    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Rodica: daca fiul dvs este major, I-o pot extrage eu fara probleme. Trebuie doar sa ii faceti o programare la un consult – gasiti date la rubrica de contact.

  16. Andreea Popescu says:

    Buna ziua, am un cateter de 6 luni implantat, si acum trebuie sa l scot numai ca durează 2 luni pana ajung la Viena , acolo am făcut tratamentul , este o problema dacă nu se umbla la el 2 luni? Ma refer si la acea heparina . Mulțumesc !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Andreea: se poate lasa asa. nu inteleg insa de ce trebuie scos neaparat la Viena? Se poate extrage in orice sectie de chirurgie generala, sub anestezie locala – nu e deloc o filozofie, medical vorbind.

  17. Cristina Gyorke says:

    Buna ziua! In februarie mi s-a implantat o camera… a fost ok… a 2- a zi mi-am transferat la oncologie sa fac Zometa ( o perfuzie mica) a mers super bine.. am fost cea mai incantata de investitie… insa la o saptamana nu mi- a mai mers.si nici ieri cand am fost la urmatoarea tura ( Avastin+ Paclitaxel). In perfuzia de pregatire imi iese pe langa lichidul…

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristina: cel mai probabil s-a produs un cheag – fie pe cateter, fie chiar pe vena principala in care s-a introdus cateterul (mai rar, dar am vazut cazuri) sau cateterul s-a desprins de camera. Ar trebui sa fiti examinata de cineva care monteaza astfel de camere si care poate incerca sa repermeabilizeze cateterul.

  18. Stoica Alexandru says:

    Pacient infant (1 an si aproape 3 luni) cu camera montata in august 2016 la Grigore Alexandrescu suspect de infectie, urmeaza sa se stabileasa acest lucru maine, 22 martie 2017. Rog recomandari clinici/ spitale pentru operatie de sopatere in regim de urgenta.

  19. Cristian says:

    Am avut si eu unul si de o saptamana mi-a fost scos,dar am observat ca tubul de plastic (cateterul) nu a fost scos.Este normal?Zona in care a fost camera inca este dureroasa si se simte tare la palpare… Dupa cat timp ar trebui sa dispar durerile?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Cristian: este imposibil sa va fi fost scoasa camera, lasand cateterul pe loc. Cel mai probabil simtiti traiectul fibros cicatriceal din jurul fostului cateter;

  20. Mihaela says:

    Buna ziua,
    In Braila sau Galati exista vreun centru unde se poate monta o camera implantabila pentru un pacient cu ADK pulmonar?
    Multumesc pentru raspuns.

  21. Sosa Elena says:

    Buna seara am și eu o problema..Mama mea are un cateter introdus dar din păcate nu a fost folosit pt administrarea tratamentului,și nu a mai fost curățat de aproape 2 luni ..Este vreun pericol ?Se poate întâmpla ceva ??Vrem sa-l scoatem ținând cont ca nu este folosit la tratament???Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: daca respectivul sistem port-a-cath e uzual, trebuie heparinizat lunar; nu se intampla insa nimic daca il heparinizati la 2 luni de la ultima spalare, daca precedenta a fost corect facuta. Nu l-as scoate pana cand boala de fond (probabil o neoplazie) nu e definitiv rezolvata.

  22. Dana Tudor says:

    Buna seara domnule doctor
    Tatal meu si-a implantat o camera pentru chimioterapie si as dorii sa-mi spuneti daca interventia presupune scoaterea firelor de la operatie. Mentionez ca incizia s-a prins foarte frumos si nu am vazut fire cand am schimbat pansamentul.
    Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: depinde cum a fost suturata plaga; daca a fost suturata cu fire aparente, ele trebuie extrase. Daca firele sunt resorbabile si sutura intradermica, nu necesita extragere.

  23. Neacșu Elena says:

    Bună seara domnule doctor vă rog să aveți amabilitatea de a mă lamuri asupra unui aspect legat de administrarea substanței de contrast Rmn sau Ct direct pe camera de chimioterapie. Mi se refuză administrarea soluție pe camera. Ce riscuri implica .Multumesc

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: exista deja studii mari care confirma ca se poate administra substanta de contrast iv prin camera de chimioterapie, fara nicio problema. Trebuie insa respectate precautiile de la orice administrare de substanta pe acele catetere, ceea ce presupune o logistica speciala (ace speciale, posibilitati de spalare a camerei, heparinizare, pansament etc), care nu sunt uzuale ptr orice serviciu de imagistica.

  24. Alexandra says:

    Buna ziua,

    Tatăl meu a fost diagnosticat cu cancer stadiu 4 cu mts ficat (7cm cea mai mare) și oase (care l-au imobilizat la pat din cauza durerilor foarte mari). A făcut prima cura cu Xeloda și acum medicul curant ne recomanda camera pentru 5FU. Având in vedere ca e și diabetic, exista alta posibilitate in afara de camera? Riscurile nu sunt prea mari in situația de fata (coagulare, Infecții etc)?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandra: se poate administra si direct iv, dar cu riscurile unor flebite secundare; camera ptr chimioterapie a fost inventata tocmai ptr a usura suferinta acestor pacienti.

  25. Pop Adrian says:

    Buna ziua domnule,
    Tatal meu este sub tratament citostatic in Bucuresti si are o camera implantata care trebuie curatata.
    Noi suntem din Deva, am dorii sa facem aceasta operatiune intr-un oras mai aproape de noi, Sibiu, Cluj, Timisoara insa nu am gasit o clinica care sa doreasca acest lucru. Ne puteti indruma spre o clinica?
    Multumesc frumos.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: in mod normal, „curatarea” camerei se poate face la orice camera de garda de spital, cu atat mai mult un spital care are clinici de oncologie. Procedeul e absolut banal – se injecteaza pe camera ser heparinat, cu un ac special (dar destul de raspandit, in special pe sectiile de oncologie).

  26. Neacșu Elena says:

    Buna seara donule doctor,azi am încercat să heparenizez camera de chimioterapie și nu a mers ,ieșea aer și foarte mici firicele de singe.In fiecare luna este întreținută corespunzător iar azi numi explic ce sa intimplat. Îmi puteți spune dacă este ceva grav?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: nu mi-e clar ce inseamna ca „iesea aer”. Daca mnevra a fost facuta de cineva cu experienta (de regula asistente dintr-o sectie de oncologie) si camera este nefunctionala, ea necesita a fi extrasa, mai ales daca nu mai primiti chimioterapie. Aceasta indicatie rebuie pusa de medicul dvs oncolog.

  27. Dobre Isabela says:

    Buna ziua! Sotul meu in varsta de 41 are cancer rectal si ai trebuie implantata o camera pt tratamentul cu chimioterapie pana la sf acestei luni ,puteti sa ne recomandati cum si unde sa facem aceasta interventie?

  28. Diana says:

    Tatalui meu i-a fost implantata o camera Celsite ST301F de la B Braun saptamana aceasta la Tg Mures.Nicaieri nu gasim ace pentru camera.Firmele pe care le-am contactat nu mai aduc?ne ajuta cineva?unde putem gasi?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Diana: imi pare rau, dar nu va pot ajuta cu numele unui furnizor. In Bucuresti, sectiile de oncologie au in general astfel de ace – cel putin sectiile cu care am legaturi, asadar nu mi-am pus niciodata problema unui deficit in acest sens. Eu as intreba direct furnizorul care a produs si camera implantata tatalui dvs…

  29. dana says:

    BUNA ZIUA DL DOCTOR SUNT ASISTENTA MED LA ONCOLOGIE SI AS AVEA SI EU CITEVA INTREBARI VISA VIS DE SISTEMUL PORT ‘AR TREBUI CA EU SA AM CURSURI DE SPECIALITATE PENTRU A LUCRA PE SISTEMUL PORT? SI APOI AM AVUT O PACIENTA CARE NU MAI FACUSE CURATARE DE CAMERA DE CEL PUTIN 6 LUNI IAR CIND A VEBIT SI I-AM FACUT UN TROMB PROBABIL FORMAT PE SISTEMUL PORT A MIGRAT SI PACIENTEI I-A FOST FOARTE RAU A NECESITAT INTERVENTIA ATI CE MA SFATUITI IN CAZUL IN CARE PACIENTUL VINE DUP0A MAI MULT DE O LUNA PENTRU CURATARE?VA MULTUMESC

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Dana: – sincer, nu cred ca aveti nevoie de cursuri speciale, dar producatorii acestor sisteme organizeaza din cand in cand prezentari/ cursuri care va pot fi foarte utile. Tocmai din cauza riscului de mobilizare a unui tromb, prima manevra care se face este sa aspirati intregul continut al camerei intr-o prima seringa, pana in momentul in care in seringa vine sange curat. De abia dupa aceea se pot face injectari etc. Daca veti face asa, intervalul scurs de la ultima heparinizare devine mai putin important. De ex, am vazut cu ochii mei un protocol dintr-un spital francez care nu mai recomanda heparinizarea sistemelor port acces, ci numai spalarea lor sustinuta, cu 500 ml SF lent, dupa ultima administrare de medicament. I.amintrebat special despre asta si mi-au marturisit ca nu avut niciodata evenimente neplacute urmand acest protocol…

  30. Maria Dogariu says:

    Domnule dr am o rugaminte la dv am o camera implantata in piept in 2016 am facut chimioterapie anul acesta in august am doi ani de cand am camera de anul trecut din august nu am mai curatato. Tin sa mentionez ca am facut toate aceste proceduri in Austria . Mi se poate intampla ceva? Aici trebuia sa o curat o data la 3 luni nu in fiecare luna. Acum de trei zile am o durere la omoplatul drept pe aceeasi parte am si camera. Ma trezesc din somn de durere nu stiu daca de la camera sau am facut si putin efort. Tin sa mentionez ca acum de o zi am dureri si de cap. Va multumesc mult.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: nu cred ca durerile de omoplat au legatura cu camera. Asa cum am mai raspuns, protocoalele in multe dintre clinicile din alte tari nu mai impun heparinizarea lunara a camerei fara nicio problema din acest punct de vedere.

  31. Teodora says:

    Mama mea are camera implantata din 2016…a facut citostatice timp de 1 an, acum nu mai poate continua tratamentul cu chimio.este internata in spital si foloseste camera doar pentru tratament cu hemostatice, ringer, algifen, alburom…vreau sa va intreb la cat timp trebuie spalata camera cu sf heparinat si la si la cat timp trebuie schimbat acul? Mentionez ca dupa fiecare perfuzie spalam camera cu 10 ml SF.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Teodora: am mai raspuns recent la intrebare. In Romania, protocoalele prevad heparinizare lunara. In alte tari, heparinizarea se face fie la 3 luni, fie niciodata, dar cu conditia unor spalari cu SF periodice (500 ml SF si nu doar 10 ml). Nu stiu in ce conditii s-a montat acul (normal se monteaza si se izoleaza in conditii de sterilitate absoluta), in ce conditii se administreaza tratamentul, daca exista leziuni tegumentare locale etc. NU va sfatuiesc sa mentineti acelasi ac in pozitie peste 5 zile, desi uneori se practica schimbarea lui la 7 zile.

  32. Laurențiu says:

    Bună seara.Am camera implantată în februarie iar după două luni s-a desprins operația. Am fost și s-a refăcut sutura fără a fi suspiciuni de infectare. Acum simt o ușoară durere/înțepături sub cameră și un pic lateral. Vă rog, dacă se poate, o părere. Mulțumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Laurentiu: o plaga chirurgicala necomplicata nu se „desface” de la sine dupa 2 luni, fara un motiv – fie o infectie (chiar si inaparenta – cel mai frecvent), fie un efect secundar al chimioterapiei. Nu pot aprecia de la distanta daca dehiscenta a fost doar superficiala sau camera a fost expusa direct la exterior – in acest ultim caz, contaminarea ei e f probabila. Eu unul as urmari cu mare atentie evolutia locala (desigur, sub directa indrumare a celui care v-a montat-o) – la cel mai mic semn de infectie as extrage camera, fara prea multe deliberari. Nu uitati ca ea este conectata direct cu vasele mari care duc la inima – riscul de endocardita (de infectare a valvelor inimii) nu este deloc de neglijat in acest caz.

  33. Laurențiu says:

    Mulțumesc pentru răspuns. Acum la alte 2 luni de la „recusut” rana se vindecă foarte bine și nu mai doare deloc. Am fost văzut de medicul care a montat camera și a spus că durerea să fi fost datorată unei fibroze(sper că am înțeles bine). Oricum, vă mulțumesc mult încă odată.

  34. ELENA says:

    Buna ziua,
    Am camera implantabila si nu i-am mai facut spalatura cu heparina de pe data de 14 mai. Acum plec in statiune si revin la Fundeni pe data de 9 iulie deci ar fi aproape 2 luni fara sa-i fac spalaturi. Are ceva , sau trebuie obligatoriu sa-i fac spalaturi?.Mentionez ca in acest timp am avut o pauza de tratament chimioterapeutic si di aceasta cauza nu am folosit-o.
    Va multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Elena: daca a fost corect spalata la incheierea administrarii precedente, nu e absolut nicio problema. Pe 9 iulie mentionati totusi asta, ptr ca cei care va spala camera sa ii aspire mai intai continutul, oricare ar fi acesta.

  35. Alina says:

    Buna ziua,
    Exista in Romania cerinte specifice de verificare a corectitudinii implantarii camerei operatoriu si post-operatoriu? Am inteles ca statistic doar 20% din cazuri sunt reusite si ca frecvent apar situatii de malpozitionare atat in timpul operatiei cat si dupa.
    Cu multumiri.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alina: va contrazic; succesul montarii depaseste cu siguranta 90%. Malpozitionarea este f usor de dovedit printr-o simpla radiografie toracica, facuta imediat dupa introducerea cateterului/ montarea camerei.

  36. ALEXANDRA STANESCU says:

    Buna ziua d-le dr. Buliga.Sora mea, operata de cancer la colon, a avut o montata o camera de catre dl. dr. Barta la Sp.Regina Masria. A avut ceva probleme (2 sau 3) cu camera. Dupa montare, la 7 zile, la prima sedinta de chimioterapie, camera nu a functionat. Apoi, inca de 2 ori, a trebuit sa ajungem in Bucuresti, pentru interventia d-lui dr. Acum, in ultima perioada, sora mea, atat in timpul tratamentului cu citostatice, cat si fara a se umbla la camera, a facut frison. Iari, am ajuns, din nou,la Bucuresti, pentru heparinizarea camerei, pentru ca la spitalul la care face sedintele de chimioterapie nu au vrut sa faca heparinizarea camerei,imediat dupa heparinizare, in timp ce-i era administrat ser fiziologic, a facut din nou frison. A ramas internata pt. ca dl. dr.Barta a spus ca trebuie sa-i suprime camera (1.800 lei), ca este infectata (o bacterie), insa, sora mea, are, in continuare, nevoie de camera, pentru chimioterapie. Daca achizitionam o alta camera, care ar fi marca mai buna si daca se poate face montarea la Gral Bucuresti – sector 3, cu trimitere de la medicul oncolog, prin Casa de Asigurari. Sora mea locuieste in Campina si tratamentul il face la Spitalul Suller, in Ploiesti, d-na dr. Nita Amedea.In concluzie, cat ar putea fi costul interventiei (prin Casa de Asigurari) .Va multumesc, anticipat ! Cu deosebita consideratie.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Alexandra: daca frisoneaza dupa injectare, probabil ca trebuie extrasa, ea fiind contaminata. Se preleveaza oricum lichid de lavaj din camera si se trimite cateterul la analiza microbiologica. Se poate monta oricand alta noua, intr-un alta pozitie, preferabil dupa antibioterapie de scurta durata si eliminarea suspiciunii de endocardita. Tipul camerei conteaza prea putin. Nu cunosc costurile la Gral, imi pare rau.

  37. ALEXANDRA says:

    Inca o intrebare, va rog. Avem si la Ploiesti, Clinica Gral. S-ar putea face montarea camerei, aici ??? si, prin Casa de Asigurari ???? cu trimitere de la medicul oncolog???

  38. Adrian says:

    Buna ziua,
    Exista regulamente, protocoale despre cum trebuie procedat pentru a verifica
    daca a fost corect pozitionata camera implantabila?
    Medicul care o monteaza este obligat sa verifice daca a pozitionat-o corect, daca a ajuns cateterul unde dorea? Se prevede undeva cum trebuie procedat concret, cum trebuie verificat acest aspect?
    Multumesc!

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Adrian: protocoalele sunt stabilite de fiecare clinica in parte. Corect, pozitionarea ei si in special a varfului cateterului se verifica printr-o radiografie toracica efectuata dupa interventie. Cateterul este radioopac (apare ca un fir alb pe radiografie).

  39. Nikoleta says:

    buna ziua am ajuns la 5 ani de la montarea camerei si la extragere mi s-a rupt tubul de silicon..ramanand in interior cca 8 cm …mentionez ca la nivelul claviculei a cedat..am fost inkisa si mi s-a rec sa nu mai fac alta operatie ca nu se intampla nimic ,dar capatul este la niv ventricolului drept Ce se intampla daca migreaza? e ok sa stau asa?,

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nikoleta: in niciun caz!!! Va sfatuiesc sa va adresati de urgenta la un laborator de cardiologie interventionala/ angiografie. Se extrage relativ simplu, prin cateterism cardiac. De ex, un astfel de laborator exista la spitalul Sanador.

  40. Nicoleta says:

    Buna seara! Bunicul meu sufera de cancer de colon, metastazat, in ultimul stadiu. In luna iunie i-a implantat camera.A fost 2 saptamani internat in spital, iar tratamentele au fost facute prin camera.Acum spune ca simte ceva ciudat, cum ca s-ar fi despribs.Mentionez ca perfuziile curgeau destul de greu desi erau date la maxim si in 2 saptamani camera s-a infundat de 3 ori. Exista posibilitatea unei desprinderi sau alte probleme?

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Nicoleta: exista posibilitatea aceasta; sunt insa nenumarate alte complicatii care pot aparea – ruptura cateterului, infundarea lui, infectarea camerei etc; este obligatoriu ca situatia sa fie evaluata de cei care administreaza tratamentul pe camera sau de catre cel care a montat-o.

  41. Maria says:

    Buna ziua as dori sa va ntreb heparina cat si acul de de curatarea se pot cumpara de la farmacie, aici unde suntem ni s a spus ca doar solutia o putem cumpara, acul steril doar centrele sanitare il pot avea??

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Maria: imi pare rau, nu cunosc amanuntele solicitate. Corect ar fi ca manevra cu pricina sa fie efectuata chiar in centrul oncologic unde pacientul este luat in evidenta.

  42. Isabelle says:

    Buna ziua, mi s-a implantat o camera cu o zi in urma. Astazi, a doua zi dupa operatie am o durere continua deasupra claviculei si simt o intepatura cand misc mana dreapta, am senzatia ca mana este putin amortita si ieri se si umflase putin dar vad ca astazi a cedat.
    Este ceva in neregula sau sunt dureri normale dupa interventie? Multumesc.

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Isabelle: simptomele descrise pot aparea dupa interventie, fara a avea neaparat semnificatia unor complicatii. Totusi, pe viitor cand observati astfel de modificari cel mai corect este sa cereti parerea medicului care a efectuat manevra, cel mai in masura sa aprecieze situatia.

  43. Claudiu Iordachescu says:

    Bună ziua,
    Soția mea are montată o astfel de cameră din Iulie 2016 (a fost diagnosticată cu cancer mamar și a urmat tratamentul cu citostatice după intervenția chirurgicală). Toate intervențiile chirurgicale precum și tratamentul post-operator (cito + radio) le-a efectuat la Spitalul Oncologic din Cluj-Napoca (suntem din Cluj, dar de un an locuim în București, unde ne-am mutat temporar cu serviciul). Camera a funcționat fără probleme pe durata tratamentului, curățarea s-a făcut conform unor protocoale diferite (la 6 luni la Cluj, în fiecare lună în București). De 3 săptămâni soția a observat că pe traiectul tubului, deasupra camerei, s-a format o umflătură. Nu există alte simptome (dureri, hematom, disconfort), a efectuat o radiografie de control iar un medic chirurg de la Clinica Regina Maria unde ne-am adresat pentru consult de specialitate ne-a spus că este vorba de o „ondulare” apărută la tubul de silicon, dar că nu este cazul să ne impacientăm. Problema este că personalul medical care efectua heparinizarea lunară (la Spitalul Militar) nu își mai asumă riscul efectuării procedurii odată ce această „anomalie” a fost observată. Radiografia relevă un traseu corect, medicul specialist a observat o mică ondulare care – în opinia sa – este responsabilă de umflătura de la nivelul pielii (care se observă doar în poziția corpului întins pe spate). Care ar fi abordarea pe care o recomandați ? Există o modalitate de verificare suplimentară a poziționării corecte care să elimine temerea că s-a produs o modificare de poziționare ? Mulțumim !

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Iordachescu: nu pot aprecia de la distanta acest lucru. este totusi putin ciudat – cudurile discrete nu au neaparat semnificatie grava, doar ca nu se formeaza pe parcurs, ci apar de regula de la inceput. Pot aparea insa in situatii rare, daca pacientul slabeste mult, de exemplu. Daca radiografia NU evidentiaza cuduri severe, trebuie corelat aspectul radiografic cu palparea locala, lucru posibil doar prin examinare directa. O alta posibilitate, dar foarte foarte putin probabila, este ca pe traiectul cateterului sa se fi produs o fisura, pe unde lichidul extravazeaza la injectare – mi-e greu sa cred asta ptr ca in timp cateterul este izolat de organism intr-o teaca fibroasa foarte rezistenta si in al doilea rand umflatura ar trece imediat ce lichidul se resoarbe. De regula, daca injectarea se face normal, daca nu exista corelatie intre aparitia umflaturii si momentul injectarii, daca aspectul radiografic e ok, heparinizarea se poate face absolut normal.

  44. Larisa says:

    Buna ziua…am si eu o intrebare la dumnezvostra…am camera montata de 8 ani…nu pentru tratamentul cu citostatice ci pentru alte probleme…cam de o luna de zile s-a invinetit in partea dreapta a camerei si ma doare la atingere (specific ca nu este montata sub clavicula, ci in capul osului stern)…intial m-am gandit ca poate am lovit eu usor cu ceva si s-a invinetit dar nu s-a mai trecut de atunci…daca ma puteti sfatui ce ar trebui sa fac…va multumesc frumos

    • Dr. Teodor Buliga says:

      Larisa: trebuie apreciat daca „invinetirea” este data de un hematom local sau de fenomene inflamatorii. Cu atat mai mult cu cat intervalul scurs de la montarea camerei este mare, trebuie sa mergeti ptr examen direct la cel care a montat-o sau la cel mai apropiat chirurg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *