BOALA VARICOASA (VARICE HIDROSTATICE)

Postat in 21 January 2012 de Dr. Teodor Buliga

Boala varicoasă reuneşte un grup de afecţiuni legate de prezenţa unor vene anormale la nivelul membrelor inferioare. Din diverse motive (profesii care presupun ortostatism prelungit, anomalii de traiect ale venelor picioarelor, pereţi venoşi fragili) venele superficiale ale picioarelor se dilată din loc în loc, formând sub piele săculeţi în care stagnează sângele. Uneori sângele coagulează în aceste pachete varicoase, provocând tromboză sau tromboflebită. Întrucât complicaţiile pot fi severe, varicele membrelor inferioare se extrag sau se astupă prin procedeee chirurgicale, pe cât posibil înainte de agravarea lor.

Ce sunt varicele?

Varicele sunt dilataţii anormale ale venelor, în zone în care peretele venos are structură alterată. Din loc în loc, pe traiectul venelor apar săculeţi umflaţi cu sânge, în care acesta nu mai curge uniform, liniar, ci are flux încetinit sau chiar stagnează. Aşadar, varicele presupun nu numai creşterea în diametru a venelor, ci şi modificarea pereţilor acestora.

Varicele apar numai la membrele inferioare?

Nu. Varice se pot forma oriunde există vene, adică teoretic  peste tot. Practic, există câteva zone unde conformaţia specială a vaselor sau anumite condiţii locale favorizează apariţia varicelor: membrele inferioare (varicele propriu-zise), regiunea anală (hemoroizii), trecerea dintre esofag şi stomac (varice esofagiene sau esogastrice).

Boala varicoasă se asociază obligatoriu cu statul în picioare?

Nu. Ce-i drept, apariţia varicelor la membrele inferioare este favorizată de gravitaţie, motiv pentru care li se mai spune şi „varice hidrostatice”: când stăm în picioare pereţii venelor trebuie să suporte nu numai presiunea internă a sângelui, ci şi greutatea întregii coloane sangvine din interior. Dar gravitaţia nu este factorul declanşator. Varicele apar numai la persoane cu perete venos fragil, la cei cu anomalii de traiect al venelor sau acolo unde există o cauză care îngreunează întoarcerea venoasă (de exemplu, o tumoră care apasă pe o venă mare). Uneori boala varicoasă se asociază cu hernii şi hemoroizi, ceea ce indică o sinteză deficitară de colagen.

Puţină anatomie aplicată…

Membrele inferioare (medicii numesc „picior” doar porţiunea acestora de la gleznă în jos) au două circuite venoase. Cel superficial, aflat sub piele, colectează sângele în două vene: safena internă, pe faţa interioară a coapsei şi gambei, respectiv safena externă, pe spatele gambei până la genunchi. Cel de-al doilea circuit trece profund prin muşchi şi duce sângele spre o venă foarte groasă, vena femurală. Cele două sisteme sunt conectate prin numeroase vene comunicante. Sensul normal de curgere a sângelui este dinspre superficial spre profunzime şi de aici la inimă. Menţinerea sensului normal de curgere este favorizată de activitatea musculară. Cu alte cuvinte, muşchii membrelor funcţionează ca o pompă, ca o a doua inimă: mersul, alergatul etc. ne pun sângele în mişcare la propriu. Când, din diferite motive, sensul se inversează, sângele se adună în venele de sub piele. Dacă au pereţi anormali, ele se vor dilata pe alocuri –aşa apare boala varicoasă.

„Boală varicoasă” sau varice pur şi simplu?

Varicele nu pun doar probleme de estetică. Ele generează în timp o serie de complicaţii potenţial severe. Pielea de deasupra pachetelor varicoase e subţire şi se poate rupe cu tot cu venă la lovituri banale, provocând sângerări importante. Alteori, varicele se sparg subcutanat, dând naştere unor lacuri sangvine care în timp dau pielii un aspect maroniu caracteristic. Câteodată tegumentul moare lent, lăsând pe loc o ulceraţie care se infectează şi zemuieşte luni în şir – ulcer varicos. Sângele poate coagula în pachetele varicoase, generând o tromboză venoasă superficială. Vena plină cu cheaguri determină inflamarea ţesuturilor vecine, cu apariţia tromboflebitei superficiale, extrem de dureroasă. Mai rar cheagurile se pot extinde la sistemul venos profund, generând o tromboză venoasă profundă, boală potenţial letală: prin ruperea şi migrarea spre inimă a cheagului se poate bloca complet circulaţia pulmonară, adică trombembolism pulmonar masiv, cu deces instantaneu. Trombozele repetate provoacă dilatarea extremă a venelor, cu apariţia insuficienţei venoase cronice.

Când se operează varicele?

Preferabil, de îndată ce prezenţa dilataţiilor varicoase a fost confirmată (clinic şi/sau prin ecografie Doppler), înainte ca sistemul venos profund să se decompenseze. În caz de tromboză venoasă profundă cu afectarea ireversibilă a permeabilităţii venoase, intervenţia pentru varice este contraindicată. Varicele asociate cu tromboflebită superficială pot aştepta până la ameliorarea inflamaţiei, dar amânarea sine die a operaţiei nu face decât să permită apariţia unor noi pusee inflamatorii. Ulcerul varicos nu contraindică intervenţia, cu condiţia asanării lui prealabile.

Cum se operează varicele?

Au fost inventate o sumedenie de procedee de distrugere, coagulare, sutură sau extirpare definitivă a varicelor. Procedeul chirurgical radical asociază întreruperea comunicării dintre vena femurală şi vena safenă internă printr-o mică incizie imediat sub pliul inghinal, scoaterea în întregime a safenei anormale până la gleznă cu un dispozitiv special şi extirparea eventualelor pachete varicoase restante prin mici incizii cutanate. Procedeul se desfăşoară sub rahianestezie şi, efectuat cu migală, asigură rezultate estetice foarte bune, fiind practic lipsit de recidivă.

132 comentarii pentru acest articol

 1. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @dumitran: de principiu, dupa operatia de varice este normal sa apara un edem al membrului inferior operat (medicii numesc picior doar portiunea de la glezna in jos), care se remite complet in cel mult o luna. Mai rar, se intampla ca acesta sa persiste, in situatia in care sistemul venos profund nu este competent (este astupat, prea subtire etc). Evitati sa stati in picioare, sa va expuneti la cald, sa mancati sarat in aceasta perioada. Daca vi s-a recomandat sa purtati fasa elastica (eu unul le recomand pacientilor mei sa poarte), puteti prinde cu ea si laba piciorului – va ajuta la diminuarea edemului. In cazul in care edemul se accentueaza, venele piciorului apar ca niste cordoane dure, palpabile sub piele, va recomand sa va adresati medicului care v-a operat, pentru a verifica daca nu cumva ati facut o tromboza in venele restante.

 2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @dumitran: P.S. Ce intelegeti prin “operatia de varice de la genunchi in jos”? Cel mai frecvent, in varicele formate pe membrul inferior pacientul are o incizie sus, pe coapsa, in pliul inghinal, pe unde se scoate toata vena safena afectata. Mult mai rar, este afectata cealalta safena (caz in care taieturile sunt pe spatele gambei, sub genunchi, si pe fata ei laterala).

 3. andreea a spus pe

  Buna seara,si eu am varice -am vene multe subtiri car par sparte si destul de avansat.Intrebarea mea este alta:de vre o 2 sapt aproape de glezna am ca o ciupitura,o zona rosie si un punc cat varful de ac in mijloc.Ideea e ca nu da semne sa treaca.As putea sa va trimit o poza sa vedeti exact cum arata?Va multumesc anticipat….

 4. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Andreea: da – gasiti adresa mea de mail la rubrica de contact.

 5. cristina a spus pe

  Bună seara!În urma cu doua săptămâni am făcut o operație de extirpare a varicelor de pe membrul inferior drept.(Safena interna era cu diametru de 12mm). Port fașă elastica după operație, încă nu am scos firele, aștept sa fac controlul de după(pe data de 17) și atunci le voi scoate! În schimb, mă doare locul unde sunt mai mult de doua-trei copci-zona inghinala,zona genunchiului pe interior, pe gamba-interior și exterior(sub genunchi) și zona de la glezna.Mai sunt și alte copci dar nu dureroase. La cele menționate mai sus s-au format în jurul copcilor, zone vinete la culoare și mai nou foarte tari și dureroase la atingere! În momentul în care pășesc am senzația ca-mi este piciorul mai ,,scurt” pe interior adică mă ,,tine” și nu pot călca cu toată laba piciorului. Sa fie datorita faptului ca nu sunt scoase firele? Zonele tari și tumefiate se vor retrage? Vă mulțumesc!

 6. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  @Cristina: durerile nu sunt date de fire, ci de inflamatia de dedesubt, generata probabil de remanenta unor mici cheaguri (normale dupa interventia respectiva si care se vor resorbi in timp). Da, piciorul va reveni in cele din urma la normal.

 7. florina a spus pe

  cat timp e repaus dupa operatia de varice?

 8. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florina: depinde ce intelegeti prin repaus. Pacientilor mei, le recomand sa se plimbe inca de-a doua zi postop, fara a sta insa prea mult in picioare.

 9. florina a spus pe

  DUPA CAT TIMP POT SA MERG LA SERVICIU,DUPA OPERATIE IN CONDITIILE CARE STAU PESTE 8 ORE NUMAI IN PICIOARE.

 10. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florina: dupa 2 saptamani. Purtati ciorapi elastici (speciali, gasiti la farmacie); va ajuta f mult.

 11. Ioana Maria a spus pe

  Buna ziua, dl doctor! Ma numesc Ioana Maria, mama mea sufera de un inceput de ulcer varicos, se scarpina in continuu in acea zona la picior. Nu stiu ce sa fac, este foarte rosie si parca invinetita, nu stiu la cine sa apelez, as dori sa ma indrumati ce sa fac.
  Va multumesc din suflet!
  Cu mult respect, Ioana.

 12. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Maria: trebuie vazut daca este cu adevarat un ulcer varicos sau nu (o ulceratie a pielii din orice alta cauza – secundar edemelor din insuficienta cardiaca decompensata, de ex). Daca se confirma, va trebui sa va lasati mama pe mainile unei echipe care va contine obligatoriu un chirurg vascular, eventual un dermatolog/un chirurg generalist ptr tratament complet si corect, ptr ca altfel evolueaza spre infectare si extinderea ulceratiei.

 13. Gabriela Popescu a spus pe

  In urma cu 8 ani am fost operata de varice la piciorul stang. Acum o luna de zile m-am lovit la piciorul respectiv undeva la jumatatea gambei(mentionez ca piciorul respectiv este mai umflat decat celalalt de la operatie), in urma loviturii pot merge, insa vanataia persista si am uneori , dupa ce stau mai mult in picioare dureri. Am pus comprese reci si de cateva zile folosesc un unguent pe baza de arnica insa locul este inca dureros la palpare si in zona loviturii este pielea este rosie. Va rog sa imi spuneti daca credeti ca e nevoie de un consult amanuntit! Va multumesc anticipat!
  Cu stima, Gabriela Popescu

 14. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Gabriela: persistenta inflamatiei locale dupa atatea zile ar trebui sa va faca sa va adresati unui medic – medicului de familie, de ex.

 15. Roro a spus pe

  Buna ziua !
  Va rog frumos sa-mi raspundeti daca se pot face varice la mina in zona cotului. Am fost ajutata sa urc in tren de cineva care m-a apucat strins de mina. Trei zile locul respectiv a fost umflat si fierbinte, dupa aplicare de comprese cu gheata durerea a cedat si a disparut si umflatura . Dupa aproximativ o luna in zona cotului au aparut mici umflaturi dureroase mai ales la atingere dar si cind se formeaza. Initial au fost doua iar acum sunt vreo sase si vena este cam tare si dureroasa. Am rugamintea sa ma sfatuiti ce ar fi de facut . Multumesc anticipat! Cu respect si consideratie pentru activitatea desfasurata. R.

 16. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Roro: nu, nu este vorba despre varice, care sunt o raritate la membrul superior. ar trebui totusi sa mergeti la medic ptr un consult direct, care va aprecia daca a fost vorba despre vreo tromboza locala sau nu.

 17. Roro a spus pe

  Multumesc frumos pentru raspuns si va doresc succes in activitatea Dvs. R.

 18. Octavia a spus pe

  Am si eu o intrebare. Ce parere aveti de injetiile cu spuma sclerozanta? Au efect negativ asupra organismului? Este indicat sa-ti faci? Va multumesc!

 19. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Octavia: nu au efect sistemic, dar, ca orice manevra medicala, exista indicatii si contraindicatii, reactii adverse locale etc. De ex, ptr varicele mari, cu reflux important prin crosa safenei, injectarea de spuma sclerozanta poate fi ineficace. Injectarea improprie (ceea ce se intampla rarissim) poate provoca leziuni tegumentare samd.

 20. Mihaela a spus pe

  Buna seara, de aproape o sapt am fost operata de varice la membrul inferior stang, totul a fost ok, port inca de dupa operatie ciorapi compresivi, am vanatai micute, firele au fost scoase e ok…dar de 2 zile pe picior pe gamba pr traseul venei am 2 umflaturi piele e rosie durere la atingere, cand intind piciorul am senzatia ca mi s a scurtat vena si ii gata sa se rupa, folosesc alle gel si compresr cu gheta,e ok?mi e frica de o trombofilie multumesc

 21. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Mihaela: semnele/ simptomele descrise sunt intr-o oarecare masura normale dupa cura chirurgicala a varicelor si nu au nimic in comun cu trombofilia.

 22. Dana Coman a spus pe

  Buna seara, am facut crossectomie cu stripping la piciorul stang acum 3 zile- este ok, pot merge ,nu am dureri-port ciorap compresiv imediat de dupa operatie- dar piciorul a inceput putin sa se umfle-potoperator mi s-a dat Clexane 40mg -este normal avand in vedere ca vena safena a fost scoasa in intregime?-ma rog au aparut si hematoame in special in zona inghinala- va multumesc anticipat-o seara buna in continuare

 23. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  DAna: da, este normal dupa safenectomie sa apara un discret edem al membrului inferior; se va remite treptat, fara probleme.

 24. Adelina a spus pe

  Buna si va multumesc pentru articolele frumos si clar explicate – ati putea fi si un profesor de succes,medic foarte bun sunt sigura ca sunteti ! va rog daca puteti sa detaliati intr-un articol si varicele esofagiene si orice altceva doriti-astept cu interes articolele dvs. va multumesc !

 25. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Adelina: multumesc!

 26. Dana Coman a spus pe

  Am uitat sa precizez ca am luat doar o doza de Clexane 0,4ml(asa sa recomandat)-eu cred ca ar fi trebuit mai mult-oare din aceasta cauza se umfla piciorul sau din cauza traumatismului suferit prin operatie?

 27. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dana: de vina este traumatismul, eventual prezenta sangelui in tesutul subctanat si NU clexanul

 28. Dana Coman a spus pe

  Va multumesc mult d-le doctor-aveti un mod minunat de a transmite un mesaj si de a face pacientii sa fie optimisti- aveati dreptate- de maine reincep serviciul- ma simt excelent- un sfarsit de saptamana minunat va doresc si o saptamana usoara!

 29. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Dana: multumesc.

 30. George a spus pe

  Am fost diagnosticat cu tromboflebita superficiala la gamba piciorului stang. Dupa o serie de injectii in zona buricului , continui sa iau medicamente : vessel due, detralex si sintrom , dupa care la saptamana fac INR . Intrebarea este cit timp o sa iau aceste medicamente ? Dupa cit timp se dizolva cheagul de singe si daca se dizolva cu aceste medicamentele luate ?

 31. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  George: tratamentul anticoagulant oral (Sintrom) in tromboflebita superficiala distala NU este uzuala; daca totusi ati primit, inseamna ca aveti anumite cauze favorizante, care ar putea duce la un moment dat la o tromboza profunda si chiar la complicatii letale. NU am date despre aceste criterii – sunt convins ca medicul CARDIOLOG care v-a prescris tratamentul a avut toate datele necesare ptr a aprecia oportunitatea anticoagularii. In tromboflebitele superficiale care necesita anticoagulare orala, aceasta se da intre 6 saptamani (formele mai simple) – 3/6 luni (majoritatea) sau chiar indefinit (cazuri rarisime, cand cauza persista – de ex anomalii severe de coagulare, genetice).

 32. gina a spus pe

  Chir

  Bună ziua domnule doctor!am o întrebare la dumneavoastră chirurgi se ocupa și de operație de hemoroizi!?? Mulțumesc

 33. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Gina: da

 34. ana a spus pe

  Buna ziua dl. Doctor. As vrea sa va intreb si eu despre tratamentul de dupa operatie de varice. Am fost operata acum 10 zile , mi s_a scos toata vena safena. Am primit tratament cu Aspifox , Naldorex , Vessel Due ,din fiecare 2tb / zi timp de o luna de zile cu regim hiposodat. Piciorul este din ce in ce mai bine dar mi-au aparut niste reactii adverse la primele doua medicamente care ma deranjeaza extrem de tare de exemplu:- nu mai aud decat ff putin,am dureri de cap, ameteli, umflarea fetei , urinare redusa, constipatie.Intrebarea mea este trebuie sa iau obligatoriu aceste medicamente toata luna ,nu se poate reduce din ele?

 35. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ana: primul e aspirina, antiagregant (impiedica sa zicem formarea de cheaguri); al doilea este un simplu antiinflamator, il puteti inlocui cu orice altceva similar.

 36. Marin Elena Tatiana a spus pe

  Buna seara!Imi cer scuze de deranj.Va pot trimite va rog o poza ca sa vedeti d-voastra despre ce e vorba?Pe scurt va pot spune ca sunt si insarcinata,am 26 de saptamani incerc sa muncesc in continuare dar nu stiu cat de mare e riscul de a se sparge varicele.V-asi multumi din suflet daca ma-ti lamuri.

 37. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Tatiana: am vazut poza; sunt venectazii importante datorita unei insuficiente venoase probabil secundare sarcinii (evoluand probabil pe un teren predipozant, preexistent). Nu se vor sparge daca evitati sa stati mult in picioare. Cu acordul si la recomandarea medicului dvs curant, puteti purta ciorapi elastici speciali. Bafta!

 38. Marin Elena Tatiana a spus pe

  Am inteles…va multumesc din suflet pt raspuns.Port ciorapi elastici de aproape trei luni dar din cauza statului excesiv in picioare sa zicem ca îi cam port degeaba.Durerile sunt cam aceleasi si imi apar din ce in ce mai multe.Nu-mi ramane decat sa ma rog la Dumnezeu sa nu pats

 39. Marin Elena Tatiana a spus pe

  Patesc nimic.O zi buna!

 40. maria a spus pe

  Buna seara. Sotul meu are un leiomiosarcom de grad I la coapsa stanga (a facut chimio si dadio). A fost operat, dar nu in totalitate, i s-a propus o noua operatie si sa i se faca protezare atat la vena fumurala profunda(cuprinsa inntotalitate pe 5 cm) cat si la artera fumurala superficiala (cuprinsa pe trei parti pe 5 cm). Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti? Ii este foarte frica, mai ales ca la aceata apreratie a facut un edem limfatic, care s-a oprit dupa patru saptamani. Va multumesc.

 41. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Maria: din pacate, exereza larga, cu tot cu protezare vasculara, este singura optiuna care ii poata da macar o sansa, cat de mica, pe termen mediu si lung. Bafta!

 42. Frumosu Alina a spus pe

  Bună ziua , am si eu o întrebare . Soacra mea urmează să fie operată la piciorul stâng de varice. Medicul care o operează i a spus că sunt necesare trei interventii chirurgicale cu pauză de un an între ele . Întrebarea mea este :de ce nu se pot scoate într o singură intervenție? Multumesc!

 43. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alina: nu stiu de ce v-a spus asta, trebuie sa intrebati exact in ce constau interventiile si de ce trebuie seriate (poate ca totusi ati inteles dvs eronat?)

 44. indrie krisztina a spus pe

  Buna seara! Am citit articolele de pe forum inclusiv raspunsurike date de dumneavoastra. Vreau sa va spun ca am avut o operatie cu strippingul safenei mari. Nu stiu daca a fost indicata aceasta interventie in conditiike in care m- am prezentat la doctor cu niste puncte rosii pe laba piciorului gamba si glezna interioara. Problema este ca desi m-am operat de o saptamana petele au revenit, desi chirurgul m-a linistit ca nu vor mai fi acele pete intrucat nu mai exista presiune. Tin sa mai amintesc ca acestea apar dzpa ce stau mai mult in picioare sau in sezut cu picioarele atarbate. Petele dispar doat dupa o saptamana si capata culoare inchisa, piele ramane maronie.Linistiti-ma ca nu e ceva foarte serios si ca nu am facut alegerea proasta operandu- ma, desi nu pot sa spun ca am avut varice cizibile.Daca exista un tratanent ca rog ajutati-na. Multumesc, cu respect.

 45. indrie krisztina a spus pe

  Sa fie oare un fel de purpura? Dupa ce apar aceste pete care nu provoaca mancarimi ci eventual dureri daca sunt foarte multe, formeaza o pata mare, curgand intruna. Mi se pare anormal si incomod sa merg la un evebiment de 2 ore si sa ma intorc acasa cu glezna si picuorul plin cu pete doar fiindca am stat pe un scaun.

 46. indrie krisztina a spus pe

  V-am trimis niste poze de pe picioare poate va ajuta.

 47. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Krisztina: v-am raspuns pe mail.

 48. indrie krisztina a spus pe

  Multumesc pentru raspuns. Da ideea este ca am fost operata tocmai pentru a disparea aceste pete, spunabdu-mi-se ca se trag de la varice. Interesant este ca petele se forneaza incepand cu laba si glezna piciorului pana pe gamba maxim dupa care raman urme de pete inchise la culoare.

 49. Alina a spus pe

  Buna ziua.Am fost operata prin metoda CHIVA in urma cu 5 luni.Dupa interventie nu mi s-au indicat ciorapi compresivi, o luna am luat vessel due,naldorex si aspifox, apoi timp de un an sa iau detralex si aspenter,problema e ca desi parea ca totul este bine, a inceput sa simt un fel de arsura in picior.Ce ma sfatuiti sa fac?

 50. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alina: sa mergeti la control la cel care v-a operat.

 51. Alin S a spus pe

  Buna ziua, Dl. Doctor. Imi puteti raspunde, va rog, la o intrebare: se poate face operatie de varice pe picior ( partea de la glezna in jos)? Daca da, ce metoda ar fi cea mai indicata? Multumesc, cu respect.

 52. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alin: nu este indicata excizia venelor la nivelul piciorului (corect, medicii numesc picior doar portiunea membrului inferior situata inferior de glezna).

 53. Alin S a spus pe

  Va multumesc mult pentru raspuns si pentru ceea ce ati facut pe acest site. Deci nu exista nici o solutie pentru acele vene care se afla pe laba piciorului? La mine acelea sunt cele mai pronuntate, am gleznele umflate iar in zona tendoanelor pielea este intens colorata… Nici scleroterapia nu ar putea ajuta? Va salut cu respect.

 54. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Alin: ba da, scleroterapia poate fi o solutie, ptr venectazii de mici dimensiuni si in absenta refluxului prin safena; ptr a stabili daca aveti indicatie de scleroterapie, trebuie sa fiti consultat de un chirurg vascular care efectueaza aceasta procedura.

 55. cristina a spus pe

  Buna ziua mam operat acum 6 zile de varice la dreptu..am avut un cheag de sange….mai trebuie si la celalant….dupa cat timp credeti ca pot sa ma operez si la celalant?vreau doar o parere de la Dumneavoastra.

 56. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cristina: nu exista un interval de astptare; de ex, se pot opera la ambele membre inferioare in acelasi timp operator. Da, postoperator pot aparea echimoze (vanatai), fara nicio consecinta.

 57. cristina a spus pe

  am o vanataie mare la operatie este normal nu?multumesc

 58. katy_lavy a spus pe

  Dl. Doctor mama mea are la piciorul stâng de sus pana la glezna varice. Noi suntem de la tara având animale și mult de munca mai toată ziua sta în picioare cu treburi prin curte. De câteva zile în zona genunchiului i-au apărut niște intarituri pe varice ca niște pietre dureroase la atingere.Imi puteți spune ce se întâmplă? Multumesc.

 59. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cati: a facut o tromboflebita (adica in varice s-au format cheaguri); cu orice efort, trebuie sa o duceti de urgenta la cel mai apropiat chirurg, preferabil unul care opereaza asa ceva, ptr a-I administra mai intai un tratament specific.

 60. katy_lavy a spus pe

  Va mulțumesc pentru sfat dl doctor. Am fost cu mama la un chirurg și ma trimis sa o internez la dermatologie. Am fost cu ea sa o investigheze măcar și mi-au zis k nu e caz de internare pt k e o tromboflebita superficială iar de acolo ia dat tratament cu Detralex și Pentoxifilin pt k acestea le lua și înainte iar acum ia mai dat Endolex forte și Varixinal gel. În schimb am fost la medicul

 61. katy_lavy a spus pe

  În schimb am fost la medicul de familie și ia recomandat antibiotic injectabile cu Ampicilina și Gentamicina pt ca zona este inflamata ,roșie și frige.Va rog sa ma ajutați,nu știu ce sa fac. Mulțumesc.

 62. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Katy: fenomenele inflamatorii intense sunt provocate de cheagul din vas si mimeaza perfect o infectie acuta. NU se da antibiotic intr-o simpla tromboflebita superficiala, ci numai daca local se formeaza in cele din urma un abces, ceea ce se intampla destul de rar.

 63. Denisa a spus pe

  Buna ziua, am varice pe membrul inferior drept si de ieri am observat că sub genunchi s-a spart. Este destul de mare durerea si vânătaia începe sa se extindă. Ce pot sa fac sa ameliorez durerea si sa împiedic extinderea vânătăii?

 64. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Denisa: sa aplicati local hipotermie (dar fara a pune gheata direct pe piele), sa mentineti membrul inferior deasupra orizontalei, sa evitati ortostatismul prelungit (statul in picioare) etc. Cand un pachet varicos se sparge, este TOTAL CONTRAINDICAT sa aplicati garou; este mai util sa tineti apasat direct deasupra pachetului rupt pana la oprirea sagerarii.

 65. nicu_nicu a spus pe

  Buna seara! In urma unei examinari dopller venos membru inferior drept, s_a concluzionat ,,Insuficienta venoasa cronica a membrului inferior drept cu tromboze superficiale si profunde ale gambei si partiala a venei poplitee dreapta cu limfedem si modificari usoare de trombofeblita,,. Am fost internat si am urmat tratament la 12 ore cu injectii subcutanate fraxiparil, apoi mi_a fost recomandat tratament cu sintrom, o capsula pe zi. Dupa 15 zile INR avea valoarea de 1,29.Va rog sa-mi spuneti ce parere aveti? Daca aveti nevoie va pot pune la dispozitie tot rezultatul examinarii…Va multumesc anticipat!

 66. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nicu: daca valoarea INR este reala si se confirma la determinari repetate, ea este prea mica (tratamentul este ineficient). Aveti nevoie de reevaluare din partea chirurgului vascular / cardiologului care va supravegheaza, reajustand doza sau eventual schimband sintromul cu alt medicament, la care nu mai este nevoie de determinarea repetata a INR (de ex, pradaxa).

 67. nicu_nicu a spus pe

  Buna seara! Va mulțumesc pentru sfat dl doctor. V_as mai ruga sa imi dati un sfat. La 22.09.2016 am fost examinar ecografic cu aparat Hitachi EUB 8500 dopller color, power si spectral, sono elastografie in timp real, Aloka pro sound alfa 6, dopller color, power si spectral,iata rezultatul examinarii,,Unghi de insonatie de 60 grade…Ganglioni inghinali dreapta mariti pana la 11/40 mm, corticala mai ingrosata vascularizatia accentuata in sinus de tip inflamator. VFC permeabila, compresibila, flux variabil cu respiratia cu reflux spontan accentuat in Valsalva, cu PV 47,7 cm/sec. Crosa safenei externe partial trombozata, continut ecogen, flux lent vizibil in 2D, PV 12,5 cm/sec, fara reflux in Valsava. Desen vascular accentuat in teritoriul V Safene interne in 1/3 inferioara a coapsei cu flux absent in dopller color, prezent spectral aproape laminar, PV 10 cm/sec. VFS satelita arterei in canalul lui Hunter in 1/3 medie a coapsei, cu compresibilitate redusa, cu flux absent in dopller color, activat in contractia gambei, cu PV pana la 30 cm/sec. Vena poplitee co tromboze partiale, cu recanalizare centrala, flux aproape laminar fara reflux cu PV 17,6 cm/sec.Vena safena externa, dilatata cu ramificatii varicoase in 1/3 superioara a coapsei, continut hipo sau izoecogen, cu semnal dopller spontan absent color si spectral si fara activari in contractie. Venele perforante ale moletului, dilatate, cu flux absent, necompresibile. Limfedem accentuat in 1/3 inferioara a gambei, cu dilatatii varicoase in teritoriul safenei externe si interne, cu flux spontan absent. Dilatatia venelor tibiale posterioare in etajul distal retro maleolar intern si ale venelor tibiale anterioare in etajul pre maleolar extern, cu continut ecogen si flux absent,,.Concluzia si tratamentul pe care l-am urmat, l-am adus la cunostinta dvs.pe 21.10.2014. Va rog sa imi dati un sfat, daca trebuie intervenit chirurgical sau de urmat un alt tratament, afectiunea cred ca este foarte grava dupa parerea mea si ce ma sfatuiti in continuare…Va multumesc foarte mult…

 68. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nicu: rezultatul transmis contine o mica greseala – vena safena externa se opreste la nivelul fosei poplitee, in spatele genunchiului, asadar nu trece NICIODATA prin 1/3 superioara a coapsei, trebuie sa fi fost de fapt 1/3 superioara a gambei (pe romaneste, cred ca aveti varice sub genunchi, pe fata posterioara a gambei?). Oricum, trebuie sa urmati un tratament rel agresiv pana la repermeabilizarea completa a venelor profunde ale membrului inferior. Apoi, in functie de evolutia pachetelor varicoase, se decide cum va decurge tratamentul acestora. Cel mai probabil, chirurgical.

 69. nicu_nicu a spus pe

  Buna seara dl. doctor. Sunt de acord cu parerea dvs. dar acea gresala apartine persoanei care a dactilografiat dupa medic… Azi mi s-a prescris de un alt medic chirurgie vasculara, sa port ciorapi elastici cls II pe timpul zilei si urmatorul tratament,,Aflen triflusal 300 mg, Endolex forte si Fluxiv, timp de o luna apoi sa revin la control. Ce parare aveti? Daca exista un alt tratament, va rog ajutati-na. In ceea ce priveste varice sub genunchi nu cred ca am, deoarece ar fi vizibile…Multumesc, cu respect.

 70. madalina a spus pe

  BUNA SEARA .In urma examinari de catre un medic s-a decis sa cumpar un stent pt picior mentionez ca am o varice destul de maricica pe vena safena mare la o palma sub genunchi de multi ani si am hotarat sa scap de ea [piciorul stang ]pana acum un an nu m-a deranjat decat estetic dar de ceva timp din cand in cand ma doare piciorul fara sa se umfle .as dori daca se poate sa ma lamuriti cum se procedeaza pt aceasta interventie si care este parerea dvs …..multumesc cu respect

 71. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Madalina: nu mi-e foarte clar – stentarea se face de regula pentru o artera partial astupata si nu pentru pachete varicoase. Este posibil sa nu fie vorba despre un stent?

 72. vilceanu a spus pe

  Buna ziua, marti am fost operat de varice la piciorul drept, s-a folosit rahianestezie si pana seara la 5 am fost dezmortit.
  Intrebarile insa abia acum apar:
  1. Am ramas cu dureri severe de cap,
  2. Am glezna destul de umflata insa nu ma doare,
  3. Ieri mi s-au pus 2 bezi elastice probabil prea stranse pe picior care mi-au provocat mancarime,
  4. Mi-au aparut pete maronii pe picior in in zonele taieturilor (Dl. Doctor mi-a zis ca sunt hematomi si ca vor disparea.
  Ca tratament am in acest moment (ampicilina+algocamin+ofiola de refen. Astea pentru cefaleea cu care am ramas.
  Imi puteti spune daca aceste lucruri sunt ceva normale sau nu?
  Ffe asemenea mi sa recomandat sa iau si niste pastile QUARELIN, acestea sunt bune pentru cap?
  Multumesc si rog un raspuns.

 73. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Vilceanu: 1. sunt secundare rahianesteziei, gasiti postari pe tema asta la articolul despra rahianestezie. 2. este intrucatva normal, edemul se va retrage 4. sunt hematoame, fara consecinte, intr-adevar vor dipsarea dupa 2-3 saptamani. In mare evolutia este normala dupa acest tip d einterventie. De acord cu tratam recomandat.

 74. Verdy a spus pe

  Acum 23 de zile m-amoperat de varice la piciorul stang.Am avut ghinionul ca in ziua 24 un individ sa ma loveasca in parcare cu masina la piciorul operat si am facut o intindere de ligamente la genunchi! mi s-a umflat sigenunchiul dar ce ma ingrijoreaza este ca s-a umflat gamba si a parut pe suprafata ei dupa 2 zile o vanataie intinsa.Va rog sa-mi spune-ti ce se intampla!

 75. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Verdy: ati facut un hematom, dar nu insemana ca trebuie sa aiba neaparat o consecinta neplacuta pe termen lung. Ptr a scoate din discutie o alta complicatie (un cheag extensiv la venele profunde ale gambei), ar fi totusi corect sa mergeti ptr control la medicul dvs.

 76. Agavriloaie cristina a spus pe

  Buna seara,m-am operat de tromboza la piciorul drept ,am rămas cu doua tăieturi mari sub genunchi si una la mislocul piciorului ,de la genunchi in jos.aceasta operație a fost in mai anul asta apoi am stat 2saptamani acasă si apoi m-am dus din nou la serviciu,acuma am dureri când stau așezată in pat cu piciorul îndoliat ,uneori când m-a dau jos din pat nu-l pot pune in pământ si am înțepături in talpa,e normal?inainte de operație am făcut Injecții in burta ca eram si gravida si era o Amenințare pentru copil.va multumesc

 77. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cristina: cu atat mai mult ca aveti antecedente trombotice, orice senzatia de tensiune in muschii gambei, asociata sau cu cu umflarea gambei respective ar trebui s ava trimita d eurgenta la spital, ptr a elimina o tromboza venoasa profunda; acesta nu este insa un diagnostic care sa poata fi pus in absenta unei examinari directe.

 78. Simona boicescu a spus pe

  Buna seara,m-am operat de varice acum o lună, iar vena la care s-a umblat este foarte tare si dureroasă la atingere. Va rog să îmi spuneți dacă este normal sau trebuie să merg la medic. Mulțumesc!

 79. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Simona: poate fi normal – chiar daca ati fost operata prin stripping (vena a fost smulsa), pe traiectul ei ramane de regula un mic hematom, care se va resorbi in timp.

 80. vilceanu a spus pe

  Multumesc pentru raspunsul oferit.
  Totusi mai am ceva nelamuriri:
  Medicul care m-a operat mi-a recomandat sa port doar fesele elastice si nu ciorapi.
  Le-am purtat si ziua si noaptea, insa in ultimul timp au inceput sa ma deranjeze (durere usoara si mancarime) este corect?
  Cat timp trebuie sa le port si daca trebuie sa le tin si noaptea?
  Si nu in ultimul rand am ramas in continuare cu zone putin umflate pe fata piciorului pe langa taieturi, acestea in cat timp dispar (la pipaire pare putin amortit).
  Va multumesc.

 81. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Vilceanu: urmati sfaturile chirurgului dvs; din punctul meu de vedere, nu le recomand pacientilor mei sa poarte fese elastice noaptea dincolo de prima saptamana postoperator (cel mult). Zonele indurate pot persista pana la 3 luni postoperator.

 82. nico a spus pe

  Buna seara, dle doctor. Am luat fara recomandarea medicului Endolex forte, in scopul de a stopa si de a vindeca varicele in curs de dezvoltare la ambele gambe. Am observat la o cunostinta ca efectul terapeutic al acestui medicament naturist este foarte eficient si de aceea am zis sa incerc si eu. Problema este ca nu pot tolera aceste capsule de Endolex. Am luat 2 zile si mi-a provocat niste arsuri epigastrice stridente.
  Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac in continuare, credeti ca mai poate da si alte efecte adverse acest medicament?
  Va multumesc.

 83. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nico: nu am experienta directa in administrarea acestui medicament, imi pare rau.

 84. nick a spus pe

  Dar pentru medicamentele Aflen triflusal si Fluxiv, ce parere aveti, pot fi eficiente la stoparea si vindecarea varicelor de la gambe. Va multumesc.

 85. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nick: nu am experienta in ceea ce priveste cele doua medicamente, nu va pot ajuta, imi pare rau.

 86. Florentina a spus pe

  Buna ziua!
  Am 71 ani , si am ulcer varicos de vreo 10 ani. De un an de zile nu mi se mai inchid ranile, si nu stiu ce sa mai fac. Va rog sa ma consiliati in acest sens. Flamozil (spray sau gel) este eficient?
  Va multumesc anticipat!

 87. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florentina: trebuie vazut initial cat de stransa este legatura intre eventuala insuficienta venoasa / varicele prezente local si ulceratia dvs; daca ulceratia este sa zicem intretinuta de pachete varicoase care se pot exciza, atunci va trebui indepartata cauza, ulceratia fiind doar efectul; daca insa nu se pune problema unei astfel de interventii, ulceratia trebuie toaletata, decontaminata, acoperita cu pansamente speciale sau ungvente (dermazin, flamozil daca vreti) pana la epitelizare. Aceste operatiuni sunt minutioase, se intind pe luni de zile si ar trebui sa se faca preferabil in cel mai apropiat cabinet de chirurgie.

 88. nastase angela a spus pe

  Buna ziua,d-le doctor.Am 53 de ani ,1,67m si 76 de kg.Am o intrebare pentru D-vs si va rog sa ma ajutati .De vreo 3 luni simt asa ca o intepatura ,o arsura puernica ,ca un spasm puternic in vena de la laba piciorului sting timp de fractiune de secunda.In acest timp vad cum vena se umfla putin.Dupa 3-4 intepaturi arsura dispare,vena revine la normal si apare iar la citeva zile distanta.Tin sa va spun ca nu am alte boli,nici varice, duc o viata echilibrata ,fara cafea ,tutun ,alcool,fac miscare zilnic ,Locul nu este fierbine ,nici innrosit ,pielea are culoarea normala.Va multumesc mult ,astept raspunsul D-vs.O zi buna!

 89. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Angela: nu intotdeauna ceea ce oamenii numesc “vena” este in realitate o vena (se confunda adesea … tendoanele cu venele, ca idee). De ex, piciorul are mai multe vene vizibile, asa cum “laba piciorului” are ptr medici mai multe posibilitati de localizare. Mergeti ptr inceput la medicul de familie, sa ii aratati exact locul unde va deranjeaza; va va indruma la specialistul corespunzator.

 90. nastase angela a spus pe

  Revin d-le doctor si va spun ca este vorba despre vena aflata in prelungirea degetului mare de la piciorul sting (scuze da cu m-am exprimat bine)Va multumesc mult.

 91. Stancu iulian a spus pe

  Mam operat la piciorul sting chirugical si dupa o zi am usuare dureri multumasc mult..

 92. Ana a spus pe

  Buna ziua, m- am operat in urma cu 3 saptamani de varice la piciorul stang. Mi s – a scos vena safena care se umfla si era dureroasa in urma unei sarcini. Acum dupa 6 saptamani piciorul nu mai are vanatai insa de vreo saptamana am ramas fara ajutor cu copilul si si trebuie sa il ridic eu. Cam de 3 zile ma doare piciorul , simt in interiorul piciorului o durere de sua pana jos ca si cum ar fii traiectul unei vene. Este normal sa am astfel de dureri in urma operatiei sau este din cauza ridicarii? Ca si tratament iau Vessel due ( 2 tablete pe zi si Detralex 3 tablete, Aspenter timp de o luna dupa operatei cate 1 tableta) Multumesc!

 93. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ana: ortostatismul (statul in picioare) si efortul fizic pot accentua staza venoasa si implicit provoca simptomele descrise, dar nu au neaparat semnificatie patologica.

 94. Madalina a spus pe

  Buna seara mama mea a fost operata acum 5 zile de ulcer varcos luni a fost operata si miercuri externata la 2 zile dupa externare acuza dureri mai ales in zona inghinala temperatura ridicata a sunat dr care a operat.o si a spus sa nu se sperie sa puna o punga cu gheata pe operatia din zona inghinala si sa ia antiimflamator.este normala starea ei dupa operatie? Multumesc anticipat

 95. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Madalina: depinde ce inseamna temperatura ridicata si daca asta are legatura cu interventia de varice sau nu. Corect este sa fie examinata direct de medicul curant, ptr a elimina o complicatie de plaga.

 96. Nina a spus pe

  Buna ziua,ma puteti ajuta cu informati despre această boala este copil are 15 ani ultimul diagnostic este avalvulie picior,are piciorul umflat de1an,exclus tromboza .Dacă exista tratament pt reducere umflaturi ,in prezent poarta ciorap compresie 3 si tot se umfla la mers ,rmn arată că are adenopati inghinale 29/8mm;tesutul celular subcutanat fibros sau limfatic cu semnul intrebari.Va multumesc .

 97. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nina: trebuie sa va adresati unui chirurg vascular; va va recomanda probabil un echo Doppler ptr inceput, eventual o flebografie daca se va constata o anomalie majora a sistemului venos.

 98. Andreea a spus pe

  Buna ziua, dle doctor! In urma cu 2 saptamâni am avut o intervenție chirurgicală la membrul inferior drept. Toate inciziile se vindeca bine, insa din una dintre ele (cea din spatele genunchiului) imi curge in lichid roz si galben (asa apare pe plasament). Medicul mi-a spus ca se va opri la un moment dat, dar încept sa ma panichez. Am motive?
  Va multumesc anticipat pt raspuns!
  Toate cele bune!

 99. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andreea: nu pot sa confirm sau sa contrazic de la distanta ce v-a spus un medic care v-a examinat direct. Imi pare rau.

 100. Stanciu carmen a spus pe

  Am varice .Mi s-a prescris Detralex.Nu am luat deoarece m-au speriat efectele secundare.In prezent iau Fluxiv.Am 21 ani

 101. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Carmen: nu va pot oferi o parere competenta pe datele extrem de sumare oferite. De ex, poate ca aveti indicatie de interventie chirurgicala – asta se poate stabili numai in urma unui consult direct.

 102. Stanciu carmen a spus pe

  Vreau sa stiu parerea dumneavoastra.Multumesc.

 103. Andreea a spus pe

  Buna seara! Va multumesc pentru raspuns. Intr-adevăr, s-a oprit lichidul si zona s-a vindecat.
  As mai avea cateva nelămuriri:
  – la cat timp dupa operatie am voie sa fac sport (aerobic, Fitness, alergat)?
  – pentru călătoriile cu avionul exista restricții?
  – cand pot purta tocuri?
  – care este greutatea maxima pe care o pot ridica?
  – am voie sa stau mai multe ore in picioare?

  Menționez ca am o luna de la operatie.

  Va multumesc!

 104. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Andreea: 1. dupa mine, nu mai aveti restrictii, daca medicul dvs nu e de alta parere; 2.nu; 3. oricand; 4. nu exista restrictii dpdv al varicelor; 5. e bine sa evitati asta.

 105. ANA a spus pe

  Buna ziua! In urma cu 10 zile am fost la sclerozare varice. Inainte de asta, urmam un tratament cu coreflux 2 comprimate pe zi. Intrebatea este daca trebuie sa continui tratamentul cu coreflux si acum. In prezent port ciorapi compresivi si ma dau cu alle gel. Aseara, dupa ce am dat jos ciorapii, am avut o usoara ameteala si o stare de rau. E normal? Multumesc!

 106. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Ana: medicul dvs curant este singurul in masura sa va recomande un tratament sau nu. uneori eliminarea brusca a compresiei asupra membrelor inferioare poate duce la o acumulare brusca de sange la acest nivel (mai precis se intoarce mai putin sange in inima), cu usoara hipotensiune; este ceva benign si temporar.

 107. Raluca a spus pe

  Buna seara,
  In urma cu aproape trei saptamani am avut o interventie chirurgicala la membrul inferior drept(criostripping). Simt la palpare in unele locuri unde au fost varice niste hematoame usor dureroase. V-as ruga sa ma ajutati cu cateva lamuriri:
  1. Sunt normale aceste hematoame si cat timp e normal sa persiste?
  2. Medicul mi-a recomandat purtarea ciorapilor de compresie medie, insa am o nedumerire: compresia medie e obligatoriu 20-30mmHg ? Intrucat sunt f incomozi, am purtat doar in primele zile ciorapi cu aceasta compresie, iar acum, incepand serviciul care presupune munca de birou, port ciorapi de compresie 19-22mmHg, iar de la magazinul de specialitate si firma producatoare spun ca sunt de compresie medie. E suficienta compresia 19-22 dupa aceasta interventie?
  3. Ca si tratament postoperator Detralex si geluri Lioton, Alle gel, etc sunt suficiente?
  Va multumesc anticipat pt timpul acordat si pt raspunsul dumneavoastra competent !

 108. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Raluca: 1. da; remanierile locale pot fi resimtite pana la 6 saptamani. 2. e suficient; 3. da, cf recomandrilor medicului dvs.

 109. Rauta Florica a spus pe

  mi sa sclerozat safena la piciorul drept zicindu-mi ca nu se poate opera dar ca o nu o sa se mai umfle si ca o sa se desvineteasca piciorul,inainte nu ma durea numai ca se umfla si era vinata jumatate din partea interioara a gambei acum dupa doi ani de asteptare piciorul este la fel vinat,tot se umfla poate chiar mai rau .Am fost la un ortoped si a zis ca prin sclerozare mi-a facut piciorul varza. Ce e de facut? Multumesc!

 110. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Florica: imposibil de spus de la distanta, pe datele prezentate. Oricum, din cate se pare un chirurg vascular v-ar aprecia mai corect situatia decat un ortoped. va va recomanda probabil si o ecografie Doppler la nivelul venelor membrului inferior.

 111. Mihai a spus pe

  Buna ziua! Am facut la Larius Medical serul de varice. Intradevar durerea varicelor a disparut dar piciorul e umflat si se umfla si mai tare dc port o soseta mai stramta….am un an de la operatie , un an in care am purtat ciorapul si am luat detralex_rezultatul e acelasi: picior umflat . E normal acest lucru?

 112. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  MIhai: nu intrutotul. Corect este sa fiti examinat de chirurgul care v-a operat; acesta va va recomanda cel mai probabil sa faceti un eco Doppler ptr vasele membrului respectiv.

 113. anca a spus pe

  buna seara.pe 8 iunie am făcut operatia clasica de varice.azi mi.a facut externarea cu urmatorul tratament.nolicin 2 pe zi,vesel duo f 2 pe zi ,detralex 2 pe zi.medicul mi-a spus să mă pansez si sa port fasa elastică,ma deocamdata sunt bine, vreau sa va intreb,este nevoie sa stau numai la pat?in mod normal cat timp trebuie să iau tratamentul?antibioticil este pentru 5 zile.este vre-o problema daca pansamentele se udă la baie?incerc pe cat se poate sa am grija dar tot se udă.mai este o problemă,epilatul,ce ma sfătuiți? multumesc!

 114. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Anca: nu trebuie sa stati doar la pat. Evitati insa sa stati in picioare o perioada lunga. Mersul face bine in acest caz. Epilati-va normal dupa o saptamana de la interventie, evitand sa va lezati tegumentele (taieturi, cosuri etc). Perioada de tratament este cea recomandata de medicul curant.

 115. Nela a spus pe

  Buna seara ! In urma unui consult la flebolog mi s a spus ca am un tromb pe piciorul drept si unul pe piciorul drept fara varice pe picioare doar vene superficile formate , si mi s a propus din start sa fac scleroterapie(injectare ? .In momentul de fata iau detralex si aspenter. Mentionez ca mi apar de la caldura niste pete rosii si mi se umfla f tare picioarele . Eu in momentul de fata nu am banii necesari ptr scleroterapie iar int
  rebarea este daca e suficient doar aspenterul ptr a mi dilua trombii formati ?! …multumesc !

 116. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nela: ptr trombii deja formati, aspenterul nu este suficient ptr a-I dilua. Ma indoiesc insa ca daca ati fi avut cu adevarat o tromboza constituita, fie ea superficiala, ati fi ramas doar cu aspenterul. ptr a vedea exact starea venelor, profunde si superficiale, ar fi corect sa faceti un eco Doppler venos. Apoi, se discuta optiunile terapeutice. Nu ma pot pronunta de la distanta, mai ales ca ati fost deja consultata direct de catre un coleg.

 117. Nela a spus pe

  Buna seara ! In urma unui consult la flebolog mi s a spus ca am un tromb pe piciorul drept si unul pe piciorul stang ,fara varice pe picioare doar vene superficile formate , si mi s a propus din start sa fac scleroterapie(injectare ? .In momentul de fata iau detralex si aspenter. Mentionez ca mi apar de la caldura niste pete rosii si mi se umfla f tare picioarele . Eu in momentul de fata nu am banii necesari ptr scleroterapie iar int
  rebarea este daca e suficient doar aspenterul ptr a mi dilua trombii formati ?! …multumesc ! Daca exista o alta metoda mai putin costisitoare financiar ptr a amelioara problema venoasa !

 118. Nela a spus pe

  Buna seara ! Am consultat inca un medic flebolog (Dr. Raluca Popa ) si in urma unui consult venos cu echo Doppler vascular, mi s a pus un diagnostic de insuficienta venoasa cronica st 1 fara trombi formati !Nici nu stiu ce sa mai cred !!!
  Sa inteleg ca la primul consult ( tot cu echo doppler ) diagnosticul a fost pus ” la misto ” doar sa mi fac scleroterapia ??? Nu pot sa cred ca acel medic se poate juca cu viata mea fiind constienta cat de grava este situatia unor trombi formati pe vene !!! Acum tratamentul este cu : detralex 2tb , aspenter si cyclo3 Fort 2tb !

  Va multumesc anticipat ptr raspuns !

 119. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Nela: nu am cum contrazice de la distanta colegi care v-au examinat direct, imi pare rau.

 120. Teodora a spus pe

  Buna seara! Este o binefacere pt. care va multumim, sa va putem intreba domnule Doctor despre problemele care ne framanta.Sotul meu a fost operat la piciorul stang , de la glezna pana aproape inghinal, pentru tromboflebita cronica. Dupa doua saptamani I s-a umflat genunchiul si e f. dureros. I-a aparut o umflatura si in zona inghinala , cam tare , dar nedureroasa.Ati putea sa ne spuneti daca avem motive de ingrijorare sau sa mai avem rabdare.Va multumesc foarte mult.Ca medicatie ia Endolex si Vesel.

 121. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Teodora: de regula apar local simple hematoame, care se vor resorbi in timp. Totusi, este corect sa mergeti la control la medicul care v-a operat, ptr a aprecia prin examen direct situatia.

 122. Mirela a spus pe

  Buna ziua, as dori sa stiu daca alergatarea influienteaza negativ, in conditia in care am probleme cu vena safena? Va multumesc!

 123. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  MIrela: in cazul unei safene incompetente, cel mai rau lucru este sa stati in picioare fara sa va miscati deloc. Mersul lejer, alergarea usoara au efect favorabil, facute cu masura. Peste un anumit nivel de efort/ durata, vascularizatia membrului inferior se accentueaza si implicit intoarcerea venoasa are de suferit.

 124. Roxana a spus pe

  Bună ziua, as vrea sa mă ajutați va rog în legătură cu mama mea, are diagnosticul de insuficienta venoasa, la piciorul stâng chiar deasupra labei piciorului pe interior are ca o pânză de păianjen venisoare mici, care ii provocau dureri mari pe întregul picior îndeosebi noaptea, de-a lungul anilor, vreo 6-7, I s-a recomandat Detralex sau Vessel Due, acesta din urma la ultima vizita dar niciodată nu I s-a ameliorat durerea ,

 125. Roxana a spus pe

  Ba dimpotriva de data asta i-a apărut un punct roșu ca o eczema în centrul venelor care îi provoacă mancarimi groaznice. Eu as banui ca diagnosticul e greșit și v-as ruga dacă îmi puteți spune unde ar putea sa meargă sau ce examene sa facă sa afle care e cauza problemelor, nici un tratament care I s-a dat nu a funcționat, fiind un oraș mic opțiuni nu sunt, s-a cam dus la toți doctorii de profil. Mulțumesc.

 126. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Roxana: va trebui s ava adresati unui chirurg vascular, preferabil. Va va recomanda cel mai probabil o ecografie Doppler ptr venele membrului respectiv, in urma careia se va stabili ce e de facut – daca e nevoie de interventie chirurgicala in adevaratul sens al cuvantului sau simple injectii de sclerozare a venelor respective.

 127. COSTEL a spus pe

  Buna seara,mama mea a fost operata de varice in urma cu 2 ani. Cat timp trebuie sa ia Vessel Due? Va multumesc

 128. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Costel: asta ramane strict la aprecierea medicului curant, care stie exact care este situatia la nivelul sistemului venos restant (daca are insuficienta venoasa cronica, in ce grad etc), amanunte pe care nu le cunosc.

 129. ARONIA a spus pe

  Buna ziua, am o mare rugaminte la dvs.Ajutati-ma cu un sfat. Ce tratament poate sa faca o persoana care are 82 ani, si un ulcer varicos de aproximativ 5 cm2, de 15 ani? A facut tratamente cu miere manuca pusa pe rana, cu laser, si cu tot felul de unguente romanesti sau staraine, mai ieftine sau foarte scumpe.A reusit sa micsoreze rana putin de tot…Multumesc pentru raspuns….

 130. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Aronia: trebuie vazut daca este intr-adevar un ulcer varicos sau o ulceratie tegumentara cronica aparuta din cu totul alte motive (de regula o combinatie de factori – insuficienta circulatorie, cardiaca, diabet neglijat, obezitate, edeme masive, leziune cronica infectata etc). Corect este sa va adresati unui serviciu de chirurgie vasculara, inde se va aprecia macar printr-o ecografie Doppler daca ulceratia e intretinuta de un pachet varicos sau nu, daca acesta merita ligaturat sau nu etc.

 131. Carmen a spus pe

  Buna seara D-le Doctor, am fost operata pe data de 11.06.2019 la piciorul drept prin stripping. In prezent port ciorapi compresivi si iau cate o tableta pe zi de Endolex Complex Va rog sa-mi transmiteti dupa cat timp se poate merge la mare? Va multumesc!

 132. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Carmen: eu unul as evita expunerea la caldura ptr minim 2 luni, motiv pentru care nu operez varice vara. Daca insa va feriti de soare, apa fierbinte, caldura in general – dupa 4-6 saptamani sau la recomandarea medicului dvs.

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate