Antibioterapia, utila si in interventiile chirurgicale mici

Postat in 25 January 2012 de Dr. Teodor Buliga

Răspândirea bacteriilor rezistente la antibiotice a amplificat tendinţa medicilor de a evita administrarea acestor medicamente în timpul sau după intervenţiile chirurgicale minore. Totuşi, un studiu publicat în Marea Britanie arată că administrarea unei singure doze de antibiotic în timpul operaţiei pentru varice hidrostatice (a fost ales un antibiotic banal, activ pe bacteriile care colonizează de obicei pielea) a redus la jumătate riscul de infecţie a plăgii, spitalizarea şi costurile generate de tratamentul eventualelor complicaţii. Beneficiile au fost mai evidente la fumători şi persoanele supraponderale, la care oricum apărarea locală este, de regulă, deficitară. În concluzie, la aceste categorii de pacienţi studiul recomandă administrarea a cel puţin o doză de antibiotic în timpul intervenţiilor chirurgicale, indiferent de amploarea acestora.

Sursa: http://www.medscape.com

6 comentarii pentru acest articol

 1. cornelia iancu a spus pe

  buna ziua, am doua umflaturi pe gambe mai jos de genunchi,foarte inestetice si dureroase la palpare,ar putea fi lipoame?

 2. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Cornelia: daca dor cu adevarat, mai probabil NU sunt lipoame (dar nu e obligatoriu ca durerea sa excluda prezenta lipoamelor)

 3. Georgeta a spus pe

  Bunā ziua Domnule Doctor Teodor, am o īntrebare pt dvs. Am un chist de 3 cm oe ficat unde şi cum îl pot ooera laparoscopie şi cànd? Cum mă pot programa la dvs sau dacă vă pot contacta printr-un număr de telefon dacă se poate ? Trebuie neaparat să mă operez cât mai curând posibil vă rog mult de tot ,vă mulțumesc!

 4. Georgeta a spus pe

  Bunā ziua Domnule Doctor Teodor, am o īntrebare pt dvs. Am un chist de 3 cm pe ficat unde şi cum îl pot opera laparoscopie şi cànd? Cum mă pot programa la dvs sau dacă vă pot contacta printr-un număr de telefon dacă se poate ? Trebuie neaparat să mă operez cât mai curând posibil vă rog mult de tot ,vă mulțumesc!

 5. SINZIANA a spus pe

  BUNA ZIUA DOMNULE DOCTOR TEODOR,BAIATUL MEU IN VIRSTA DE 31 ANI ,DUPA UN CONTROL DE RUTINA A FOST DEPISTAT CA E PURTATOR DE VIRUSUL HEPATITA B.APROXIMATIV DE 2 LUNI IN ZONA CERVICALA I -A IESIT UN LIMFONOD ,EL A FACUT SI UN IMPLANT DENTAR ,VA ROG SA-MI SPUNE-TI DACA ARE LEGATURA CU HEPATITA B. VA MULTUMESC ,A-SI DORI SA VA POT CONTACTA TELEFONIC.

 6. Dr. Teodor Buliga a spus pe

  Sinziana: nu, nu are neaparat legatura cu VHB, ci mai degraba cu lucrarea dentara. Regret, nu acord consultatii telefonice.

Ai un comentariu? Posteaza aici!

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate