Arhiva | April, 2014

Hernia femurala

Taguri: , , , ,

Hernia femurala

Postat in 13 April 2014 de Dr. Teodor Buliga

Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).

Hernie femurala. Se observa localizarea sub linia ligamentului inghinal (uneste pubele cu creasta iliaca).

Ce este hernia femurala?
Hernia femurala este unul dintre cele mai rare tipuri de hernie care apar la om. Se formeaza prin exteriorizarea unui organ intraabdominal printr-un defect / punct slab al peretelui abdominal situat sub ligamentul inghinal. Ca orientare, ligamentul inghinal corespunde liniei care uneste pubele cu varful anterior al crestei iliace (osul bazinului pe care il palpam in lateralul portiunii inferioare a abdomenului). Pe sub aceasta „linie” trec vasele principale ale membrului inferior (vena si artera femurala). La persoane cu bazin putin inalt si mai lat, spatiul situat sub acest ligament este larg, permitand aparitia unei hernii femurale, care se exteriorizeaza de regula printr-o mica fanta situata intre vena femurala si osul pubian. Tocmai de aceea, hernia femurala apare aproape exclusiv la femei.

Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.

Hernie femurala. Aspect intraoperator dupa incizia tegumentelor si disecarea initiala a sacului.

Cum se manifesta si cum evolueaza hernia femurala?
Hernia femurala se manifesta ca o umflatura aparuta in regiunea superioara a coapsei sau imediat lateral si inferior de osul pubian. Pozitia relativ atipica pentru o hernie o fac sa fie frecvent confundata cu alte leziuni cu aceeasi localizare: adenopatie (ganglioni) inghinala, lipom inghinal sau inghinofemural samd. Netratata, hernia femurala creste progresiv, fara a atinge insa dimensiunile unei hernii inghinale neglijate. Sacul herniar prezinta la nivelul orificiului femural o gatuitura, numita colet. In cazul herniei femurale, coletul este foarte ingust, de aceea si durerile locale sunt mai severe si apar mai rapid. Intrucat ligamentul inghinal si structurile din jur (pubele, de exemplu) sunt inextensibile sau foarte putin extensibile, hernia femurala ramane in general de mici dimensiuni, dar se complica frecvent cu strangularea continutului (de obicei intestin subtire). Uneori, orificiul herniar este mult prea mic pentru a permite iesirea intestinului in totalitate, dar suficient de mare pentru a adaposti un fragment din portiunea libera a peretelui sau, care se va strangula. In acest caz, peretele intestinal se necrozeaza, dar fara a aparea imediat semnele clasice ale ocluziei intestinale – vorbim despre o hernie cu pensare laterala de intestin (numita si hernie Richter).

Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.

Aceeasi leziune. Se observa pensa trecuta pe sub ligamentul inghinal.

Principii de tratament
Odata produsa, hernia femurala nu se remite fara tratament chirurgical. Purtarea diferitelor centuri abdominale este intru-totul inutila, putand chiar favoriza lezarea intestinelor din sacul herniar. Varsta inaintata nu este o contraindicatie pentru operatie, majoritatea pacientelor aflandu-se de altfel in aceasta situatie. Cu toate ca hernia femurala apare intr-o zona si prin mecanisme similare herniei inghinale, tratamentul ei cunoaste cateva particularitati. Din cauza riscului inalt de aparitie a unor complicatii severe, hernia femurala se opereaza cat mai repede posibil. Ingustimea coletului nu permite intotdeauna reducerea herniei fara sectionarea ligamentului inghinal si repararea ei prin abord laparoscopic este uneori dificila (dar nu imposibila). Anestezia rahidiana este cel mai frecvent folosita (abord clasic). Pentru abordul laparoscopic, anestezia generala este obligatorie.

Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal ...  5.  ... se observa "gatuirea" sacului (coletul herniei)

Sacul de hernie femurala dupa sectionarea ligamentului inghinal … in partea dreapta se observa “gatuirea” sacului (coletul herniei)

Cum se opereaza o hernie femurala?
Au fost imaginate mai multe procedee pentru repararea herniei femurale. Tehnicile fara plasa (se numesc procedee tisulare, pentru ca folosesc tesuturile pacientului) sunt grevate de risc mare de recidiva. De aceea, procedeele aloplastice (cu plasa) au devenit operatia standard pentru acest tip de leziuni. Plasa se poate fixa laparoscopic (de regula cand se abordeaza hernii banuite preoperator a fi inghinale, in hernii femurale reductibile etc) sau prin incizie cutanata clasica. Procedeul Lichtenstein descris pentru hernia inghinala poate fi folosit, cu mici artificii, si pentru repararea herniei femurale. Indiferent de procedeul ales, hernia femurala necomplicata este uşor de tratat chirurgical. Strangularea continutului herniar este insa frecventa, cura herniei fiind in acest caz mai dificila – se poate solda cu extirparea unei bucati de intestin.

Comentarii (37)

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate