Arhiva | March, 2013

Tumorile de intestin subtire – diagnostic si tratament

Taguri: , , , , , , , , , , , , , , ,

Tumorile de intestin subtire – diagnostic si tratament

Postat in 08 March 2013 de Dr. Teodor Buliga

Ocluzia-intestinala

Anatomia intestinului subtire
Intestinul subtire este portiunea tubului digestiv situata intre stomac si colon (intestinul gros). Are la randul sau trei portiuni distincte: duodenul, jejunul si ileonul. Duodenul este prima si cea mai scurta dintre ele. Aici isi golesc secretia ficatul (bila) si pancreasul (sucul pancreatic), completand procesul de digestie. Este situat profund in abdomen, lipit de coloana vertebrala si de pancreas. Jejunul continua duodenul pe o lungime variabila. Ocupa partea stanga a abdomenului, fara a avea un sediu bine delimitat. Avand o mare mobilitate, ansele intestinale pot patrunde in diferite orificii parietale, complicand o hernie (vezi si “Herniile peretelui abdominal”, “Eventratia” etc). Se continua fara o limita precisa cu ileonul, portiunea terminala a intestinului subtire. Ansele ileale sunt grupate de regula subombilical si in cadranul inferior drept, dar – ca si in cazul jejunului  – au o mare mobilitate. Granita dintre jejun si ileon nu este clara – se considera ca jejunul are diametru mai mare si perete mai gros (aici se absorb in buna masura nutrientii rezultati din digerarea alimentelor).

tumoare-1

Tumorile de intestin subtire
Tumorile de intestin subtire pot aparea pe oricare dintre cele trei portiuni, dar sunt mai rare pe duoden. In majoritate sunt tumori benigne: adenoame (polipi – au origine in mucoasa intestinala), fibroame (origine in tesutul conjunctiv), lipoame (origine in tesutul gras). Tumorile maligne ale intestinului subtire sunt rare – doar 1-5% dintre neoplaziile digestive. Apar in special pe ultimele doua portiuni ale acestuia. Pot proveni din mucoasa (adenocarcinoame – vezi “Cancerele tubului digestiv”), din tesutul conjunctiv (sarcoame) sau neuroendocrin (carcinoide) etc. O categorie aparte o reprezinta tumorile intestinale cu origine stromala (GIST – gastrointestinal stromal tumors), care sunt derivate din celule speciale aflate in peretele intestinal. Pentru ca GIST nu dau intotdeauna metastaze, nu toti cercetatorii le considera tumori maligne. Totusi, majoritatea le includ la neoplazii, aplicandu-le aceleasi principii de tratament.

tumoare-2

Tumorile de intestin subtire – simptome
Tumorile de intestin subtire evolueaza un timp asimptomatic. Adesea, singura lor manifestare este o anemie a carei cauza nu poate fi gasita. Anemia este provocata de sangerari repetate, produse prin ulcerarea mucoasei care acopera tumora sau chiar a tumorii propriu-zise. Durerile apar in fazele avansate ale bolii si sunt nespecifice, datorita pozitiei variabile pe care o ocupa ansele intestinale. Durerile cu origine duodenala se manifesta in portiunea superioara a abdomenului, la marginea inferioara a sternului (in “capul pieptului”) sau imediat la dreapta acestui punct, de unde si confuzia cu un ulcer, o suferinta hepatica sau biliara. Durerile din afectiunile jejunale sau ileale au o localizare imprecisa. De regula pacientii descriu dureri periombilicale (in jurul buricului), dar ele pot merge din jumatatea stanga a abdomenului (jejun) spre fosa iliaca dreapta (ileonul terminal). Tumorile ileonului terminal pot mima o apendicita. Greturile si varsaturile apar cand tumora impiedica golirea intestinului.

operatie-tumoare

Complicatii produse de tumorile de intestin subtire
Ocluzia intestinala se produce cand tumora creste suficient de mult pentru a inchide lumenul (interiorul) intestinului. In acest stadiu varsaturile sunt constante. Pacientul se alimenteaza din ce in ce mai dificil, in faze terminale nemaiputand nici macar sa bea apa. Cand tumora se ulcereaza sau rupe un vas important, apare hemoragia digestiva, nu de putine ori severa. Spre deosebire de alte portiuni ale tubului digestiv, mobilitatea excesiva a ileonului si jejunului favorizeaza producerea unei invaginatii intestinale. Invaginatia intestinala presupune ca o parte a intestinului intra in alta portiune a lui prin telescopare, fenomen favorizat de prezenta tumorii. Din cauza invaginarii, peretele intestinal plicaturat sufera, se umfla si astupa lumenul digestiv. Pentru ca asociaza o ocluzie intestinala cu o tulburare de vascularizatie a peretelui, invaginatia intestinului subtire este o afectiune severa, care beneficiaza de tratament chirurgical imediat.tumoare-intestin

tumoare

Investigatii utile pentru diagnosticarea tumorilor de intestin subtire
Analizele de sange pot evidentia anemia. Ecografia abdominala este mai putin utila pentru a vizualiza direct tumora, dar este tolerata bine de pacient si permite evidentierea eventualelor metastaze din ficat. Endoscopia digestiva superioara (EDS) exploreaza doar duodenul, neputand ajuge in ultimele doua portiuni ale intestinului subtire. Similar, colonoscopia poate explora doar ultimii centimetri ai ileonului, fiind inutila pentru restul intestinului subtire. Examenul computer tomografic (CT) vizualizeaza atat tumorile de intestin subtire (daca au dimensiuni mai mari), cat mai ales rasunetul lor general (metastaze, ocluzie etc). Inspectarea lor directa se poate face folosind enterocapsula, (video)capsula endoscopica. Aceasta include o camera de luat vederi, care “fotografiaza” interiorul intestinului subtire pe perioada cat il tranziteaza. Nu atat costurile metodei, cat mai ales ocluzia generata de tumora limiteaza mult folosirea endocapsulei.

operatie-tumoare-3
operatie-tumoare-2

Tratamentul tumorilor de intestin subtire
Tumorile mici, benigne si asimptomatice (diagnosticate intamplator cu ocazia unor investigatii de rutina), pot ramane sub monitorizare, fara tratament specific. De regula insa, tumorile de intestin subtire sunt diagnosticate in faza de complicatii, cand se impune un tratament chirurgical, clasic sau laparoscopic. In principiu, se extirpa tumora impreuna cu portiunea corespunzatoare a intestinului – enterectomie segmentara. Daca tumora este maligna (examen microscopic obligatoriu!), se rezeca o portiune de intestin mai intinsa, impreuna cu vasele sangvine si ganglionii limfatici corespunzatori. Dupa rezectie, capetele intestinului se sutureaza – entero-entero-anastomoza. Datorita unei particularitati anatomice locale, pentru a extirpa o tumora situata pe ultima portiune a ileonului poate fi necesara extirparea cecului si colonului ascendent – hemicolectomie dreapta. In cazul in care se confirma natura maligna a tumorii, un tratament oncologic specific va fi instituit.

Comentarii (180)

Dr. Teodor Buliga "Odată admis printre membrii profesiunii de medic mă oblig solemn să-mi consacru viaţa în slujba umanităţii. Îmi voi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate. Sănătatea pacienţilor va fi prima mea grijă. Voi păstra respectul deplin pentru viaţa umană."
Extras din Jurământul lui Hippocrate